Friday, February 26, 2010

Bolehkah GOOGLE mencari label yang anda letak didalam blog?


Kita sering baca blog orang.. kadang kala pelbagai jenis blog kita baca.. lebih-lebih lagi jika perkara itu menarik perhatian kita sebagai contoh catitan kerja atau bagaimana secara lebih mendalam. Masalah kita ada di alam maya terdapat jutaan blog yang menghidangkan kita semua segala jenis macam cara atau pendekatan dalam kita menyelesaikan masalah seharian... lebih-lebih lagi bidang pengkomputeran.

Tadi terlintas di hati saya sewaktu lepas solat Jumaat malas nak berebut keluar.. so duduk lah dalam masjid sebentar... Terpikir bagaimana nak search something didalam blog seseorang yang kita kenal dan hafal sangan URL dia...dan kita pernah terbaca artikel mengenai sesuatu perkara dan kita ingin membaca sekali lagi. BAGAIMANA?

Sebagai contoh, blog saya di http://blog.e1.my

Gambarajah: Paparan diatas adalah blog saya.

Nota: 
Maaf saya bukan nak promosi cuma tidak mahu menggunakan blog orang lain tanpa meminta kebenaran mereka, di khuatiri ada yang terkilan atau marah serta kecewa dengan tindakan saya ini.. :D

Katakan kita ingin mencari tentang apa itu FREEWARE

Kita buka Browser atau Peluncur terlebih dahulu, saya gunakan Google Chrome seperti dibawah,


Katakan kita ingin mencari dalam blog yang kita ingin lawati ini ada tak catitan tentang FREEWARE,

maka kita taip macam ni, | "blog.e1.my" label freeware  | dan klik Google Search, dan hasilnya seperti dibawah,


Dan kita dapat lihat hasilnya memuaskan, dan kita tidak perlu GOOGLE kepada blog atau laman lain yang sememangnya kita sudah pasti sebab pernah terbaca mengenai FREEWARE di URL://blog.e1.my.

Secara kesimpulannya dapat menjimatkan masa anda untuk mencari sesuatu yang telah pasti ada... :-D

Monday, February 22, 2010

UPM Open Source Day - 25 Feb 2010

FREEWARE vs SHAREWARE vs OPENSOURCE SOFTWARE (OSS)

sering kali kita terdengar perkataan ini.. tetapi apabila kita cuba mencari maksud mesti pening.. dah baca beberapa kali masih tidak faham kerana bahasa yang tinggi barang kali...  tapi ini kali kita cuba dengan bahasa PASAR atau bahasa seharian yang kita guna .. hehehe..

Syamsul Anuar seems that some govt agency block centos, ubuntu etc under the "shareware-and-freeware" categories.. so much for 95% FOSS penetration in .myg kita guna .. hehehe...

 

pernyataan diatas diambil dari status FACEBOOK sang wariola pada 22-02-2010, disini snapshot screen bagi membuktikan pernyataan diatas,

.
dan cuba kita kaji maksud FREEWARE

"the difference between freeware and open source is that you do not have access to the source code. Organizationally, this makes a big difference: There is no community and no development infrastructure around "freeware" as there is around open source software. Thus, while you can use freeware "as is," there is no real way to improve upon it or obtain support for it"

Secara bahasa pasarnya adalah... kita tidak boleh mengakses kod sumber kepada aplikasi yang didalam kategori FREEWARE ini.. kita hanya boleh guna secara PERCUMA sampai bila2... sekiranya ada masalah didalam aplikasi ini kita hanya boleh email kepada empunya aplikasi ini untuk memberitahu akan masalahnya.. dan tiada sebab untuk empunya ini respon kepada masalah anda... kerana dia dah bagi PERCUMA.. ikut suka dia lah kalu dia nak baiki ker atau buat2 tidak tahu... berakhirnya padan muka kita...

Bagaimana pula dikatakan SHAREWARE..

Shareware is a different concept. You can download and try shareware for free, but if you use it, you are supposed to pay for it. It is developed and released by someone who keeps full control of the intellectual property. The user does not have access to the source code and cannot modify it. There is also no collaboration or community around shareware.

Perkataan ini dicipta bagi orang mengaut keuntungan sebenarnya.. dalam diam ada maksud tersendiri.. tetapi tidak boleh menyalahkan mereka kerana mereka memberi secara PERCUMA pada satu2 tempoh masa kerana bagi menguji aplikasi mereka... TETAPI pada hakikatnya.. di hati nurani mereka adalah kejujuran dan ikhlas bagi kita untuk melihat terlebih dahulu akan keupayaan aplikasi yang dicipta...

Walaubagaimanapun tahap keikhlasan mereka... kita masih tidak boleh berbuat apa2 seperti untuk mengubah kod sumber bagi memenuhi kehendak kita. Aplikasi yang dicipta adalah hak intelektual kepada pembangun aplikasi dan mereka berkuasa sepenuhnya terhadap aplikasi yang dicipta....

Kali ini adalah OSS atau SUMBER TERBUKA...

Open source means that the source code is available to all potential users, and they are free to use, modify, and re-distribute the source code. (For more details, see the Open Source Definition.) Legally, the "free" of open source refers exclusively to the source code, and it is possible to have support, services, documentation, and even binary versions which are not monetarily free. (Although some licenses, notably the GPL, requires that the source code always be freely available in such cases.)


Sumber terbuka boleh digunakan oleh semua makhluk yang ada dimuka bumi ini, PERCUMA SELAMA-LAMANYA... boleh DIUBAHSUAI dan boleh mengembangkan semula kod sumber yang sedia ada atau yang telah diubahsuai... BOLEH DIBERI SECARA PERCUMA.. atau boleh dijual kembali...

PEMAHAMAN yang lebih mudah... katakan air hujan boleh diminum secara PERCUMA.. kita boleh jual air hujan tersebut.. kepada sesiapa yang beli dipersilakan.. kepada sesiapa yang nak minum percuma.. SILA TADAH SENDIRI...  

ini kerana KOD ADALAH PERCUMA tetapi SOLUTION TIDAK .. kerana air hujan perlu ditapis.. perlu dimasak.. di botol kan...  dan disejukkan.. baru lah SEDAP utk DIMINUM... tetapi kepada yang pandai.. kenapa tidak diTAMBAH SIRAP bagi penyedap rasa.. dan boleh dijual kembali.. tetapi bagi sesiapa yang lagi hebat.. TAMBAH  SUSU CAIR + CINCAU + AISKERIM SODA pasti nikmatnya....

hehehehe.. adakah anda nampak akan rantaian kepada dunia OSS terhadap dunia hari ini.....

(Sumber daripada: http://opensourcestrategies.blogspot.com/2005/09/freeware-vs-shareware-vs-open-source.html )

TIPS2 PERCUMA...

Tip percuma dari laman lain... Sila ke sini


1. Menulis dengan menggunakan ayat-ayat seperti : “10 Tips …”, atau “5 Petua Untuk … ” atau ” 10 Cara Untuk … “, atau “5 Senarai Paling …” atau ” Rahsia Untuk ..” atau sebagainya. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan ayat “7 Rahsia Menjaga Hati Pasangan” ataupun ” 10 Tips Mengurangkan Hutang”.

Komen daripada aku:
Pertamanya posting hendaklah ikhlas.. tidak payah nak buat cerita 10 tips ker 5 PETUA ker.. supaya SPIDER sang GOOGLE boleh cari keywords ni..  USAH MENIPU ORANG kerana lambat laun orang akan tahu jua strategi MENIPU kita...


2. Mengoptimasikan tajuk blog dengan keyword yang menjadi sasaran anda. (Keyword adalah perkataan kunci yang BIASA digunakan oleh orang ramai untuk membuat carian di Yahoo, Google atau sebagainya). Sebagai contoh, jika keyword blog yang anda sasarkan adalah “panduan membuat blog” (dan pastikan carian ini agak popular yang dicari oleh orang ramai), maka biasakan menggunakan keyword tersebut untuk membina tajuk blog anda. Sebagai contoh, pada hari pertama, tulislah tajuk “Rahsia Membuat Blog Dot Com Sendiri”. Pada hari kedua, tulis pula tajuk “Membuat Blog Sangat Mudah”. Hari ketiga “Membuat Blog Adalah Wajib.” Hari keempat, “Panduan Penting Untuk Blogger”. Hari kelima ” Jangan Buat Blog Jika … “.

Jika anda menggunakan teknik optimasi enjin carian di atas dengan baik, anda akan mudah mendapat ranking yang tinggi samada di Yahoo, Google dan sebagainya bagi keyword yang anda pilih itu (”Panduan Membuat Blog”).


Komen daripada aku:
Ini sama juga cara untuk MENIPU dalam DIAM.. dimanakah 'significantnya" jika blog kita adalah blog peribadi hendak bercerita dalam semua hal.. supaya dengan erti kata SANG SEARCH ENGINE akan optimizekan blog kita... itu akan terjadi.. tetapi tidak lama wahai tuan.. bukan search engine akan membenci kita.. tapi pelawat akan BENCI kita... 



3. Tulis Tajuk Blog tidak melebihi 7 patah perkataan. Had maksima 7 patah perkataan ini adalah cadangan saya sendiri. Ini bertujuan mengelakkan tajuk artikel blog kita menjadi terlalu panjang yang meleret-leret.

Komen daripada aku:
Ini adalah benar.. terima kasih kepada empunya blog mengingatkan daku... 


4. Tulis tajuk yang seolah-olah membawa kontroversi. Contohnya, jika artikel blog anda pada hari ini membincangkan tentang bagaimana untuk menulis artikel dan bagaimana mengelakkan penulisan artikel blog yang lemah, tulis tajuk yang kontroversi seperti “Awas! Artikel Blog Yang Menyampah!” Menarik tajuk sebegini, bukan?

Komen daripada aku:
Ini pun sama ... kita hendak memberi 'misdirection'  kepada content kita.. tetapi pada hakikatnya tiada apa-apa pung.. dan ini hanya akan memberi maki hamun kepada orang yang melawat sahaja.. lebih2 lagi.. sekiranya seorang itu memang memerlukan maklumat yang betul dan tepat...


5. Tulis perkataan PERCUMA pada tajuk artikel blog anda, jika anda ada menawarkan produk / perkhidmatan percuma. Ataupun, jika anda membincangkan tentang tips-tips untuk mendapat motivasi, tulis tajuk blog sebegini, sebagai contoh : “Tips Motivasi Percuma Untuk Anda.”

Komen daripada aku:
Niat untuk memberi PERCUMA tu biarlah IKHLAS.. bukan dengan memberi satu benda tu dari orang lain punyer.. dan selepas itu menyuruh orang membeli pulak.. ini perkara biasa berlaku...


Walauapapung sebarang komen yang mungkin tidak bernas datang daripada aku yang masih belajar.. Maafkan daku wahai penulis tips2 ini.. Apa yang baik datang daripada-NYA. Sekian. Terima kasih wahai  penulis tips2 ni.. kerana memberi aku idea untuk posting pada hari ini. 

semoga selamat sampai...

sungguh kecewa menunggu CD dari LOCAL COMMUNITY... kali ni aku berharap dari luar.. semoga selamat sampai ke rumah daku....


sudah sampai masanya...

kalii ni aku berharap pertolongan.. sebab sudah puas daku mencuba.. nampaknya masih tidak berjaya... :-D

 

semoga kali ni sang sahahat dari keluarga Gecko dapat menolong daku.. terima kasih daku ucapkan....

Thursday, February 18, 2010

aduhai... kenapa tidak boleh...

Hello,
The ad you entered violates the rules of Mudah.
Click here to change the ad:
Use the same e-mail as the last time:
http://www2.mudah.my/ai?ca=8_s&id=R5052333_1

If you can't click on the link, copy and paste it in the web-browser
address field.

Reason:

Thank you for your interest in our services. To maintain the quality of ads
listed on Mudah.com.my, all ads must contain an actual item or a physical
service. Ad listings created for solely marketing purposes are not permitted
such as promotions and announcements. Your ad is currently either too general
or just communicates a message. If you have questions or comments regarding
the refused ad, please forward a copy of this email along with your comments
to [email protected]


(ni yang rasa nak portal mudah.my aku sendiri macam ni.. kenapa iklan untuk ILMU tidak boleh)

Wednesday, February 17, 2010

sudah up kembali...

setelah sekian lama menyepi... kini sudah kembali.

akhirnya.....

yeaahh!.. tapi kena tunggu lagi.. macam biasa. PROPAGASI DNS memakan masa selama 48 JAM.. argghh!


j [Primary Name Server]              SVA025221
  ns1.everydns.net                   208.76.62.100      
 
k [Secondary Name Server]            SVA024402
  ns3.everydns.net                   75.102.60.66          

kenapa masih sama...

Adakah depa masih bercuti.... arghhh!

Free and Open Source Software Day 2010

INFORMATION & COMMUNICATION TECHNOLOGY STUDENTS’ SOCIETY



Free and Open Source Software Day 2010
(FossDay ‘10)


Date:
19th February 2010
Venue:
KICT Building (ICT)



Organized by:
Information & Communication Technology Students’ Society (ICTSS)

INTRODUCTION
             
Software has gained so much in importance in almost every sector of society that it has become a strategic societal resource. Moreover, in recent years the software market has shown signs of entering a much more volatile and vigorous period. This re-invigoration of the market is due to the emergence of F/OSS, which has made commercial in-roads in major segments of the software market. This development has led to some unrest with software and service providers and users alike, which may be the natural reaction of a high value market injected with new competitive offers. In terms of the market, F/OSS most likely will increase the competition in the software market from which positive fall-out for the consumer is to be expected.
              Free and open source software, also F/OSS, FOSS, or FLOSS (for Free/Libre/Open Source Software) is software which is liberally licensed to grant the right of users to study, change, and improve its design through the availability of its source code. This approach has gained both momentum and acceptance as the potential benefits have been increasingly recognized by both individuals and corporate players.
              'F/OSS' is an inclusive term generally synonymous with both free software and open source software which describe similar development models, but with differing cultures and philosophies. 'Free software' focuses on the philosophical freedoms it gives to users and 'open source' focuses on the perceived strengths of its peer-to-peer development model. Many people relate to both aspects and so 'F/OSS' is a term that can be used without particular bias towards either camp. A lot of big organizations are now looking at open source products such as Linux and Open Office as a way of saving money.
Linux is one of the examples of Open Source Operating System. Most Open Source Software is designed to run under Linux. Linux is a unique Open Source operating environment different from Windows and Mac OS but can do all of the same things; surf the web, send e-mail, process documents, play games, burn cds, scan, print, send faxes and so forth.
In respect with this agenda, this concept paper is presented to organize relevant programs namely ‘Free and Open Source Software Carnival (FOSSCAR). This program aims at raising public awareness and understanding on the Open Source Software.

 
OBJECTIVE
To raise awareness and understanding of Open Source Software
To promote and  introduce the concept of Open Source Software
To provide a platform for sharing of knowledge and experience among the participants
To establish a strong connection between our university and industrial organization
To build co-operation and relationship with other universities

THEME

Learning and Sharing”

Description:
The main problem faced by the Free and Open Source Software (FOSS) community in promoting it is because the public lacks knowledge of what is FOSS is. This event will be a good place where public, especially IIUM community to learn about FOSS. This event also will be an excellent place for the public to experience the world of FOSS. Through seminar talk and showcase the FOSS community can share their knowledge of FOSS with the public.

NATURE OF THE PROGRAM

This program organized by Information and Communication Technology Student Society (ICTSS), in collaboration with Open Source Competency Center (OSCC), Malaysian Administrative Modernization and Management Planning Unit (MAMPU). It is a three days program and meant to give participants an eye opening on the power of Open Source Software technology.

NATURE OF THE PROGRAM

i. Talks/Demonstration

There will be 5 series of talks given by academic and industrial experts on various topics relevant to the subject matter.

ii. Showcase

· OSS Project Showcase

  OSS Project Showcase will be comprised of Malaysia OSS related company and
  individual, who will exhibit their projects or product based on OSS.

  It will involve: -

  •   Malaysia Special Interest Group (SIG)
  •   OSS Company


iii. InstallFest (Installation Festival)

An Installfest (a portmanteau of installation and festival) is an event, generally sponsored by a local Linux User Group, university or LAN party, at which people get together to do mass installations of computer operating systems or software, most often Linux and other open source software.

iv. Video Show

i. Revolution OSS

Sunday, February 14, 2010

Selepas siap pemasangan Ubuntu 9.10...

Paparan pertama selepas berjaya memasang Ubuntu 9.10

 

Klik pada Applications -> Accessories dan pilih Terminal
 
Taip, "sudo apt-get update" dan masukkan kata laluan anda,
Selepas itu, taip kan arahan ini, "sudo apt-get upgrade"

 

Sila pilih, "Y",

Dan tunggu, digalakkan anda untuk membancuh Nescafe atau Lipton sementara menanti siapnya "update" yang terkini untuk sistem operasi anda,

 

Sehingga anda akan lihat paparan seperti dibawah,
 
 
Disusuli dengan ini, bagi melihat kesan ke atas "update" yang telah dibuat, anda dinasihati untuk "reboot" PC atau laptop atau netbook anda.
 

 Selamat Berjaya!... Anda memang HEBAT!!!

Thursday, February 11, 2010

opps... sorry GOOGLE!.. typo error..

Hello Google Apps Administrator,

You've signed up to use Google Apps for score.my, but we noticed you haven't yet verified that you own this domain. If you've mistakenly signed up with a domain that you don't manage, we will automatically remove score.my from our system unless you verify ownership within the next seven days. Verifying ownership does not cause any change to your existing services. Alternatively, you can sign up again at a later date when you're ready to use the service.

To learn how to setup and deploy Google Apps, visit our getting started resource center for tips and instructions:
http://www.google.com/a/help/intl/en/admins/resources/setup/

Step 1: Sign in to the administrative control panel. Here you can manage your user accounts and customize Google Apps. To access the control panel, visit: https://www.google.com/a/score.my

If you haven't already signed in and created your administrator account, you can click here:
https://www.google.com/a/cpanel/standard/setup/score.my/0kqDGScBAAA.JGGinrKMwMH_Gbanjk4-cA.rUVoF83BLxWFfkNG327qew?hl=en

Step 2: Verify domain ownership from the control panel with either verification: upload an HTML file or create a special CNAME record.

To find more information or get in touch, visit our Help Center at http://www.google.com/support/a. Please do not reply to this email; replies are not monitored.

Sincerely,
The Google Apps Team

e-tuisyen alaf baru...

Tuesday, February 09, 2010

aduhai sedihnya...

sungguh celaka pencuri yang berjaya memecah masuk rumah aku pada Oktober 2008... salah satu kehilangan berharga adalah semua SIJIL dari sekolah sehingga SURAT BERANAK pun hilang.. oleh itu pergilah aku meminta salinan DIPLOMA STATISTIK.. dan hanya dapat kertas putih bukan DOUBLE A punyer standard..

 

akibat daripada ini.. aku takkan mengaku ada DIPLOMA dari mana2 pihak.. cuma ada DEGREE ajer.. ahakks.

Sunday, February 07, 2010

bagaimana untuk menilai...

jumpa sang kawan.. baru pulang daripada Internet Marketing dari PAKAR JUTAWAN INTERNET YANG TULEN katanya...

so aku pun suka bertanya.. apa yang ko dapat.. ajar lah aku sedikit.. usah pulak ko cakap ilmu yang ko dapat tidak boleh disampaikan kerana hukum nya HARAM bak kata seorang TRAINER yang pernah aku kenal satu masa dahulu

(APA yang kita pelajari hari ini adalah untuk awak seorang sahaja.. SAYA HARAMKAN awak untuk menyampaikan ilmu yang saya ajar kepada orang lain... F**K-OFF - itu sahaja ayat yang terbaik utk malaun seperti diatas)

didalam dunia internet marketing ni... keyword amat penting.. so kalu ko nak hebat pastikan keyword ko dikenali oleh sang google..

lagi aku aku bertanya.. ko mesti buat blog.. update blog.. banyak kan menulis .. berforum... dan macam2 lagi..

(dalam hati kalu macam ni lah pakar yang ajar ko.. baik aku ajer yang ajar ko.. tidak payah ko bayar RM 599 tu.. aku ajar ko RM 100 ajer untuk 4 JAM SAHAJA - (PERSONAL COACHING) bagaimana untuk jadi hebat di Google....)

saksikan lah....

dari capaian who.is

a [Domain Name]                 concept.my
b [Registration No.]            D6A019064
c [Record Created]              29-JUL-2009



lebih lanjut disini.

dari carian Google pada 02.12 pm  - [email protected] - 07-02-2010




hasil carian,




Colour Concept Resources mempunyai laman web yang bernama "concept.my" telah berdaftar sejak Julai 2009 dan mempunyai blog = "blog.concept.my" yang mula posting sejak September 2009.


Kesimpulannya adalah bagi sesiapa yang inginkan kursus sebenar Internet Marketing adalah mudah sahaja.

  • Langkah pertama, SABAR. Sekiranya tidak boleh, lupakan sahaja Internet Marketing ini. Lebih baik berikan kepada yang pakar dan bukan sekadar mengikuti kelas-kelas yang boleh menjadikan anda hebat dengan sekadar satu malam sahaja.

Sekian, kepada sesiapa yang berminat untuk mengetahui RAHSIA SEBENAR DIDALAM RAHSIA PEMASARAN INTERNET sila hubungi saya di [email protected] | [email protected] 


Friday, February 05, 2010

hasil carian "e1"...

nampaknya semakin hari semakin hebat... so rahsia bagaimana hendak listkan blog kita di PAGE 1 di GOOGLE sudah terurai.. yeeahh!

Thursday, February 04, 2010

Bagaimana memasang Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope dari Windows XP

Langkah Pertama
Hidupkan PC anda dan tunggu sehingga Sistem Pengoperasian anda berjaya dihidupkan.

 (Paparan diatas adalah dari sistem pengoperasian Windows XP)

Langkah Kedua
Masukkan CD dan tunggu sehingga Pop-Up Windows seperti dibawah,




  • Demo and full installation adalah pilihan untuk mencuba tanpa membuat proses installasi




  • Install inside Windows adalah pilihan untuk kita memasang Ubuntu.




  • Learn more adalah pilihan untuk kita mengetahui lagi akan kelebihan Ubuntu.


Langkah Ketiga
Kita pilih “Install inside Windows” bagi memasang Ubuntu didalam PC atau Komputer Riba. Setelah anda klik pilihan tersebut, ia akan memaparkan seperti dibawah,

 


Langkah Keempat
Sekiranya cakera keras atau “HardDisk” anda tidak besar seperti diatas, digalakkan anda untuk kurangkan 14GB kepada 10GB sahaja, dan masukkan Username dan Password: koalahandsome | koalagedik, selepas itu kita pilih Install.


Langkah Kelima

Proses bermula,




Anda perlu bersabar, dan masa untuk Nescafe.



Langkah Terakhir
Anda pilih “Reboot now” untuk melihat hasil installasi anda.


Selepas anda “Reboot”, anda akan lihat satu menu pilihan untuk Microsoft Windows XP dan Ubuntu. Pilih Ubuntu bagi menjalan sistem pengoperasian ini. Ubuntu akan melengkapkan proses installasi dan anda perlu bersabar menanti sehingga ia tamat.

Selepas itu, anda akan diminta untuk masukkan Username dan Password, dan Ubuntu anda telah berjaya. Tahniah!



Posting ini khas untuk Encik Yusof (P.Pinang) yang mengalami masalah sewaktu membuat installasi Ubuntu di dalam PC beliau. Langkah-langkah yang disediakan kemungkinan tidak berapa lengkap atau tidak sehabis baik. Oleh itu, amat dialu-alukan sekiranya ada pihak di luar sana yang ingin mengolah, menggunakan, mengimbas, merujuk dan segala jenis bentuk salinan dari nota ini. 

HAKCIPTA TIDAK TERPELIHARA kerana INI ADALAH ILMU DARI-NYA.

Nota: Akhir kata, sebarang keburukan datang daripada saya, dan segala kebaikan datang daripada-NYA, oleh itu saya memohon maaf diatas segala masalah yang mungkin timbul sewaktu memasang sistem pengoperasian diatas.

Wallahualam.

Adakah anda mencari bagaimana memasang Ubuntu 9.10 dari Windows Vista, Klik SINI

Tuesday, February 02, 2010

The first openSUSE 11.3 Milestone



Its here! The first openSUSE 11.3 Milestone. This is the first step toward the next openSUSE release. The most important goal of this first milestone is to test the build interactions between newly added features in openSUSE Factory, also known as “get the snapshot to build”. It is in no way feature complete or ready for daily usage. There is no code freeze for any component yet, so many major changes are still to come.