Sunday, January 31, 2010

Majlis Aqiqah Zaki Rayes...

di Precint 8... baru sebentar tadi

Aqiqah Zaki Rayes

Friday, January 29, 2010

Tempat Jual Barang Paling MUDAH dan PERCUMA...

Ada "barang" mahu jual.. tiada tempat nak iklan..

Iklan berbayar.. tidak mampu... sekarang ada PERCUMA.. apa lagi.. jom


Monday, January 25, 2010

Google AdWords seminar.

when :Wed 27th Jan 2010,
from :8am to 12.30pm.
at: Menara MATRADE, KL.

Dear Business Entrepreneurs and Executives,

In conjunction with the recent Google SME Stimulus Package that you have signed up for, SME Corp and the Ministry of International Trade and Industry (MITI) are keen to offer you a free seminar entitled “Growing your Business on the Internet, with Google”. Further details of this seminar are attached in this email – one contains information about the seminar and the other letter provides the contact details for you to make your seat-booking and confirmation.


Note: Kindly refer ALL ENQUIRIES to the contact person below, as the sender of this email-address is NOT resourced to provide replies.
As such, please DO NOT REPLY directly to the sender.

Seminar details:
Date: 27 January 2010
Time: 8.00 am - 12.30 pm
Venue: Dewan Perdana, 20th Floor (West Wing), Menara MATRADE

For Enquiries and to Make a Booking:
Contact persons: Mr Ahmad Fariq / Ms. Maslinda Zulkifly
Tel: 03-6207 6152 / Fax: 03-6207 6160


In addition, Google’s AdWords Customer Service Representatives may already have contacted some of you, but due to the overwhelming response from businesses to participate in this campaign, we are taking some time to ensure that all customers will be contacted in due time. We thank you for your patience and in the meantime, you are most welcome to attend this complementary (no-charge) seminar, hosted by SME Corp.

Wednesday, January 20, 2010

Sekiraya terdesak untuk copy pdf seseorang...

Kini ada aplikasi yang dapat menolong anda di waktu kecemasan...

Bukak Browser -> type google.com -> ElcomSoft download...




anda pasti tidak kecewa.. :-D

masih lagi tidak percaya... FREE VERSION (CRACK PUNYER.. tidak baik tau)

MIMOS Enterprise PHP TechTalk 2010

Be part of the wave!
Join us at ENTERPRISE PHP TECHTALK 2010 as we continue to promote PHP awareness, best practices and its usage in enterprise cloud computing. This event is a part of our PHP Centre of Excellence (CoE) program to contribute back to the community and support innovation growth. PHP Rocks!

The highlight of the event is the keynote speech from Siddhartha Agarwal (Vice President, Americas and Emerging Markets Field Operations, Zend), Hans Zaunere (President and Founder, New York PHP)
, Rama Yurindra (CTOs Rynet Singapore, President Director PHP Indonesia) ,Ahmad Amran (CEO AIST, PHP Malaysia Community) and many more


Details
Date :  27th - 28th January 2010
Time :  1pm – 5pm (27th January 2010)
8.30am – 5pm (28th January 2010)
Venue:

MIMOS Berhad,
Technology Park Malaysia,
57000 Kuala Lumpur

Register Now!*
*Seats are limited on a first come first served basis. Register HERE
to avoid disappointment. It's FREE!

http://www.mimos.my/phptechtalk2010/register.html

Who Should Attend
CTOs, Software Architects, PHP Developers, Technopreneurs, PHP Geeks and you!

Friday, January 15, 2010

Apa itu Wi-Fi..... dan perkasan yang diperlukan....

Hari ni perkataan Wi-Fi atau Wireless-Fidelity tidak asing lagi..  dan sudah ada tabiat baru dimana kita tidak akan lepak di kedai yang tidak mengadakan Wi-Fi secara percuma.. Sekiranya ada percuma.. bagaimana sumber kuasa utk sang Notebook atau Netbook...

tempat paling terbaik adalah Starbuck dan Coffe Beans... (hanya depa memahami kita)

Posting ni adalah untuk menjelaskan konsep infrastruktur Wi-Fi itu sendiri.

Jika di rumah kita, kita perlukan modem untuk mengakses Screamyx yang cukup hebat. Tetapi kenapa kita menggunakan cable, sesungguh sang isteri akan tidak berkenan jika sudah berkahwin, paling tidak ibu kita akan bising.. apa yang terjulur2 ni.. hehehehe.

Penyelesaiannya adalah dengan membeli Wifi-Router sebagai salah satu cara untuk membuang semua cable yang terjulur2 tu. Tidak lupa juga kepada PC perlu ada WiFi PCI card atau WIFI USB DONGLE.

Atau untuk menjimatkan lagi elektrik dirumah sekiranya kita adalah terdiri daripada orang yang berkira.. kita harus beli All in One bagi MODEM + WiFi + Router .. hanya satu perkakasan sahaja... :-D

Ingin bacaan lanjut, disini

Sekiranya kita ingin memasang di Pejabat yang ada perlu banyak kawasan liputan. Kita perlu menggunakan Wireless Access Point.  AP ini beroperasi akan memberi signal yang sepenuhnya setiap kawasan yang diletakkan didalam pejabat. Secara tidak langsung, akan tiada lah isu seperti dibawah,


  • kenapa netbook aku lagi hebat dan laju dari ko..
  • kenapa kejap signal aku kuat dan kejap lemah
  • kenapa notebook aku kejap dapat kejap tidak...
Untuk pemasangan dirumah tidak digalakkan kerana kos nya mahal. Tetapi kalu hendak jugak apalah salahnya, dipersilakan juga.. :-D

AP lebih tahan lasak, robust dan hebat jika dibandingkan dengan  dengan Wireless Router.

Bagaimana pula jika tempat A ada WiFi dan tempat B tiada, penyambungan menggunakan Cat5e ke tempat B amat mustahil kerana perlu belah jalan ker.. padang ker.. rumah orang ker.. office orang ker?

Penyelesaiannya adalah penggunaan Repeater. Repeater akan berfungsi untuk memastikan signal WiFi yang di terima oleh dia akan dijana atau di'boost" lagi untuk ke tempat lain dengan tanpa larian wayar rangkaian.

Repeater adalah satu penyelesaian yang agak mahal, oleh itu rekabentuk awal dan terperinci di tempat pemasangan kemudahan Wi-Fi ni penting.

Sebarang masalah mengenai Wi-Fi atau memerlukan khidmat bantuan kami Selasih Net menyediakan khidmat nasihat dengan harga yang kompetitif dan berpatutan.

Sila email saya di [email protected].. Selamat Beramal... :-D

Wednesday, January 13, 2010

Inovasi, Nexus One dan Android.

Kebebasan melahirkan inovasi.

Betul antara muka Ubuntu atau lebih spesifiknya GNOME tidaklah bling bling macam Jendela atau Mac. Tapi adakah ini boleh diletakkan dalam definasi kolot?
Nokhtah artikel ini tidak terhenti di sini. Apa jadi jika anda melakukan sedikit usaha dengan kod sumber yang ada serta bebas melakukan inovasi tentang perisian yang ada. Mampukah GNOME menjadi bling bling?
Anda mungkin lupa bagaimana kebebasan ini menghasilkan Android untuk fon, Ubuntu untuk Desktop dan Chrome OS untuk netbook. Kebebasan ini juga yang menggerakkan superkomputer dan server yang digunakan oleh studio animasi besar seperti Dreamworks, Pixar dan lain-lain (boleh rujuk wikipedia).
Ini adalah inovasi! Mungkin dari satu segi Linux dianggap kolot namun mengatakan Linux secara total adalah kolot dan obsolete adalah salah dan pembohongan dusta.

(Artikel daripada: http://www.jomlinux.com/2010/01/12/linux-kolot-tak-juga/)

Nota: Aku sebenarnya suka perkataan yang highlight tu ajer.. sebab dari laman ni jugak yang pernah tulih.. (menyesal betul aku tidak simpan artikel tersebut).. bahawa Nexus One bersifat sementara... kalu bersifat sementara.. sapa pulak Android ni... takkan lah Google beli dari Android Inc tu suka2 sahaja untuk inovasi.... moskel aku dengan artikel macam ni.. atau aku yang kurang membaca.....

Sunday, January 10, 2010

SCREAMYX.....

Ada orang cakap.. AJL hari ni.. OK.. lepas tu ada pulak status dalam FB cakap.. tiada live.. kena layan kat Internet..

So masuk lah laman ni.. http://ajl.tv3.com.my/

Memang satu benda pun tidak boleh layan.... tapi ada pesanan dari penaja,

PERHATIAN! sila periksa kelajuan internet anda, internet anda memerlukan sekurang-kurangnya 220kbps untuk menonton video kami.

Sejak bile talian Steramyx ada bawah 512 KBps.. rumah ku adalah 1.5MBps.. tidak boleh pung...

Menipu ajer depa ni.. x de keja lain....

Saturday, January 09, 2010

Ola to Virtualbox....

Pemasangan VirtualBox didalam openSuSE 11.2 dengan beberapa langkah sahaja

Langkah 1: Klik pada Install Software terlebih dahulu, dan akan keluar Windows Prompt dan masukkan password bagi root anda,



Langkah 2: Anda akan melihat screen dibawah.. masa untuk memastikan repo VirtualBox telah diaktifkan.



Langkah 3: Klik pada "Group" dan pilih Software Repositories... dan hasilnya seperti dibawah,



Langkah 4: Selepas itu klik pada "Add" untuk menambahkan repository dan pilih Community Repositories, pastikan hasilnya seperti paparan dibawah,





Langkah 5: Tick kepada "openSuSE Build Service - Virtualization (VirtualBox) seperti paparan dibawah dan Klik OK.



Langkah 6: Klick Accept pada GnuPG Key,



Langkah 7: Selepas itu kita buka Firefox dan pergi ke www.virtualbox.org, dan pilih Download atau klik link ini, http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads dan pilih Linux Host seperti di bawah,





Langkah 8: Pilih openSuSE 11.2 / 11.2 seperti dibawah,



Langkah 9: Tunggu sehingga Firefox habis untuk memuat turun,




Langkah 10: Kita dikehendaki untuk memasukkan sekali lagi password root untuk tujuan authentication,



Langkah 11: Dan kita kena tunggu sekali lagi bagi memastikan sistem operasi kita memuat turun semua fail yang dikehendaki oleh aplikasi VirtualBox..



Tahniah sudah berjaya memasang perisian VirtualBox didalam openSuSE 11.2.. Ola Gecko!!!

Sekiranya masih menghadapi masalah, usah teragak-agak untuk email saya, Insya Allah saya akan cuba bantu selagi terdaya... +mail: [email protected] | [email protected] | [email protected]

Thursday, January 07, 2010

Kenapa aku suka GoDaddy daripada Domain Provider yang lain...

Domain amat penting.. umpama ada plat kereta yang boleh diuruskan pada bila2 masa... maka,

Jika kita membeli domain dari Yahoo.. macam ni pulak ceritanya...

How much does Yahoo! Domains cost?

It depends on the term you choose.
1-year term: $9.95
2-year term: $19.90  
3-year term: $29.85  
5-year term: $49.75

After term expires: $34.95/year

mahalnya......


tgh melihat task yang diberikan satu masa dulu....

One part of the question was,


Problem with the current network layout?


Some Answer I got it,
Having outdated antiviral software in order to save cost and refusing to buy licensed software by the Chief Accountant was the major cause of the company’s IT risks. Thus, majority of the desktops in the office were infected with malware and corruption of hard disk and files were a norm! Her solution, use paper not computers!



Nota Kaki...

Haiyaa... ini lah jawapan dari orang yang jujur dan ikhlas.. markah penuh untuk dia bagi jawapan ini.

Wednesday, January 06, 2010

Masalah ruang storan...

Untuk membeli ruang storan ala2 Enterprise amat membebankan kepada satu-satu organisasi.. Oleh itu, kami mempunyai penyelesaian terhadap masalah ruang storan anda seperti aplikasi web dan pangkalan data. Kami berpengalaman didalam pemasangan NAS di peringkat SOHO dan Enterprise serta alternatif didalam bentuk penyelesaian sumber terbuka....

Diantara penyelesaian yang kami cadangkan adalah penggunaan produk daripada Synology,



Perlukan bantuan, sila hubungi untuk khidmat konsultansi Rizal : +6012.206.7405 | [email protected]

Tuesday, January 05, 2010

kaedah terbaru menguruskan signature dalam email....

Kepada peminat Pelucur Firefox.. ada satu add-on untuk anda semua...

sila muat turun dari sini,

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/8206




Setelah muat turun, anda akan disuruh restart peluncur anda,  dan anda akan lihat di bahagian bawah kanan anda didalam skrin button berbentuk Rubber Stamp, anda perlu "Edit Signature" terlebih dahulu.... seperti gambarajah dibawah,





Setelah siap profile untuk Personal, Klik Apply dan Signature untuk Gmail telah siap dan boleh digunakan setiap kali anda klik Compose didalam Gmail, seperti dibawah,





Tahniah... anda sudah berjaya! Kini tiada lagi masalah untuk menyusun ayat didalam Signature utk Personal atau Business....