Sunday, May 30, 2010

hacked?

somebody told me... it was hacked.. why?











that why lah kena hack!! year 2010 maa.. Windows 2000 already EXPIRED!!

Sunday, May 23, 2010

bila Gecko dipuji....

2:59 AM lutfi: salam tuan
http://my-opensuse.blogspot.com/
saya telah memulakan blog ini.. tetapi akhirnya kebuntuan idea
me: wsalam
aik..
ada blog baru kah
3:00 AM lutfi: paling tak best, bila nak add repo.. mmg slow sikit aku ni
ingin menjemput tuan untuk menjadi penulis di situ
untuk berkongsi ilmu2 gecko tuan
3:01 AM me: boleh juga...
jika tidak keberatan..
lutfi: dan sapa2 yg gecko pon akan diajak
ok tuan
sudah di invite
3:02 AM kalo2 free tulis la tuan... untuk berkongsi gecko tuan
me: ok sat3
3:04 AM ok sudah accept
3:05 AM lutfi: ok tuan.. tengkiu tengkiu
me: sesama2
lutfi: hendak memikirkan post baru untuk blog ini, tetiab teringat kat tuan pula
tuan sudah dapat msg saya tempoh hari?
me: ehehehe
mengenai apa tu..
3:06 AM lutfi: sijil Linux varsiti saya sudah beri pada wan
me: oo
ada2
tunggu MOSC kut
lutfi: nak masuk dalam sampul kad kawen macam tak muat tuan...
me: nanti amek dari dia
no hal..
takut jadi sijil kahwin pulak nanti
lutfi: ok tuan.. saya akan tolong ingatkan die...
me: muahahahaha
lutfi: lagi satu tuan, mahu alamat tuan skali lagi
3:07 AM daku format pc tuan.... sudah ilang pada note desktop lama ku
untuk undangan majlis perkahwinan ku nanti
ada daging... so, tuan boleh la makan puas2...
3:08 AM me: hehehe
mohd hidzuan zainul hashjim
hashim
3:09 AM 11, jalan ss12/4, subang jaya, 47500 Selangor, MALAUSIA
3:11 AM lutfi: ok tuan
tengkiu
3:14 AM me: sesama tuan..
3:17 AM lutfi: tuan e1, jadik admin blog skali ya.. boleh ajak gecko2 lain menyumbang idea
me: ok boleh..
lutfi: ok tuan.. sudah dilaksanakan
me: tapi tu lah geckop tidka ramai kat malaysia ni..
lutfi: hoho
3:18 AM tapi mmg gecko macam stabil skit berbanding kucing
tak dinafikan
tapi, kucing lagi mudah difahami berbanding gecko (pada pendapat daku la)
3:19 AM kerana gecko ada identiti sendiri dan daku seorang yg slow
hohoho
3:20 AM sangat suka dan berbangga dengan kejayaan melayubuntu.blogspot
http://melayubuntu.blogspot.com/2010/05/melayubuntu-memenangi-creative-youth.html
harap blog ni dapat menyumbang kepada gecko2 sekalian
3:24 AM me: hehehhee..
Insya Allah..

Saturday, May 22, 2010

Ubuntu-MY Lucid Lynx Release Party - TODAY!

Ubuntu-MY Lucid Lynx Release Party

Specification:
Date: 22nd May 2010
Time: 8pm onwards
Venue:
Fly Bar
B.G 20 8 Avenue
Jln Sg Jernih 8/1
Sekysen 8
46050
Petaling Jaya

Activities:
8pm       Registration
8.15pm Opening speech from Community
8.25pm Ubuntu-my montage
8.30pm Introduction to Sponsors
9pm       Cut cake
9.10pm Ubuntu features/demo
9.40pm Lucky Draw
10pm    end-of-time

How to go:

More Details about the bar location, u can Call Jay, Fly Bar owner at this number +60122787582


View Larger Map

looking support via mobile phone... here the number.. 1300 88 9515

1300 88 9515. Familiar right? Ok, it’s the TmNet’s customer care line. For those who is using streamyx and is having problem, here’s step that you should do before calling them up. That’s the thing they will ask you to do before they lodge a report for you.
If you have speed problems, try this steps:
  • Do a direct connection or standalone connection, which means not though a router or a network. Remove your splitter and directly connect the phoneline to the wall socket.
  • Flush your DNS. Go to run and type in cmd. Then, type in ipconfig /flushdns. Restart your pc and see if it does help or not.
  • Still doesn’t help? If your modem has a built-in router, try not to use automatic connection. Do a manual connection. More information here.
  • Still going slow? Do a bandwidth test 3 times, via the tmnet bandwidth tester or testmy.net. Remember, if you’re on the 512 package, you are normally connected at 300-400 when you’re doing the speed check. If you’re on the 1mb package, you are normally connected at 700-900 when you’re doing the speed check.
  • Done the speed check, and still not happy with the speed? Ok, you have to call them now. Report all the 3 speed test result in 2 decimal places. They will tell you the report number and check their progress with the report number. They claim they can fix everything in 2 working days, but I doubt that.
If you have blinking status, try this steps:
  • First thing they will ask you to disable splitter, again.
  • Then they will ask you to do a direct connection or standalone connection without going through a network or router.
  • Then they will ask whether you have extension line or not. If you have, disable them.
  • Still blinking? Try your modem on the extension line, make sure your other line is disabled.
  • If still blinking, borrow a working modem from your friend and try at your place. Or maybe you can check whether you modem is certified or not here.
  • Blinks again? Now, contact your local TM Point and tell them your problem. Ask them whether they have done jumpering on your streamyx number or not. If they haven’t, ask them to.
  • Still blinks? Maybe your area haven’t got streamyx eeh. :P No choice, just call the 1300 88 9515
Here’s another tip. Avoid the waiting time by calling them in the morning or afternoon on weekdays. Office hours, I can assure you don’t have to wait.

Anyway, as for other problems, I’m not sure what to do though. Call them lor, no choice.

(source from: http://geminigeek.com/blog/archives/2005/07/1300-88-9515/ )

Friday, May 21, 2010

got a bug..

i need a help...

mencari RM 3k dalam masa singkat!

Job:  MTC Forum moderator

Draft Forum categories & ownerships:
  • Azure Cloud General Questions – Hoong Fai
  • Business Idea discussions – Akmal or Anyone els
  • SQL tutorial discussions - MS
  • SDK tutorial discussions 
    •  Windows SDK – Hoong fai
    • Zend SDK
  • PHP tutorial discussions – Who ever who we select from this email
  • Other technical questions – partly hoong fai + whoever we select from this email
  • Feedbacks – Akmal/Hoong Fai/Whoever we select from this email
  • General chats – Akmal/Hoong Fai/Whoever we select from this email
 Must have
  • Very good PHP development skills
  • Good writing English skills (bear in mind, this is APAC, not Malaysian participants only)

Job Scope:
  • Overall forum owner
  • Ownerships of the forum categories as listed above
  • Liaise with other forum section owners to ensure forums are actively answered
Duration:
  • Estimated May 25, 2010 to July 7, 2010
Pay:
  • RM3,000
Inerested:

Please email to  : akmalj@microsoft.com ASAP.

Tuesday, May 18, 2010

Why Making Money from Free Software Matters?

Hi all,

I came across this article from LWN.net

Why Making Money from Free Software Matters - http://www.h-online.com/open/features/Why-Making-Money-from-Free-Software-Matters-985505.html


What interest me is on the 2nd page, how Jill Sobule adopted a donation model whereby fans paid her before the music existed, so that Sobule could spend time and money creating it. Her site is at http://www.jillsnextrecord.com/

$10 - Unpolished Rock (but with potential) Level: A free digital download of the album, when it's released.
$25 - Polished Rock Level: An advance copy of the CD. Weeks before the masses.
$50 - Pewter Level: An advance copy and a "Thank You" on the CD.
$100 - Copper Level: All the above, plus a T-shirt saying you're a junior executive producer on the album.
$200 - Bronze Level: Free admission to my shows for 2008.
$250 - Silver Level: All the above, plus a membership to the "Secret Society Producer's Club," which means you'll get a secret password to a website where I'll post some rough tracks, or... something worthwhile.
$500 - Gold Level: This is where it gets good! At the end of my CD, I'll do a fun instrumental track where I'll mention your name and maybe rhyme with it. And if you don't want your name used, you can give me a loved one's instead. What a great gift!
$750 - Gold Doubloons Level: Exactly like the gold level, but you give me more money.
$1,000 - Platinum Level: How would you like to have a theme song written for you? I'll have a song you can put on your answering machine and show off. Again, this could be a gift.
$2,500 - Emerald Level: Mentioned as an executive producer of the album – whoop-di-doo!
$5,000 — Diamond Level: I will come and do a house concert for you. Invite your friends, serve some drinks, bring me out and I sing. Actually, this level is a smart choice economically. I've played many house concerts where the host has charged his guests and made his money back. I'd go for this if I were you.
$10,000 - Weapons-Grade Plutonium Level: You get to come and sing on my CD. Don't worry if you can't sing - we can fix that on our end. Also, you can always play the cowbell.


I believe the same idea could be use to create Open Source software, especially for Enterprise customer.

For example, if they contribute $25, they will get a CD of the software before it will be launched.
$50, CD with manual.
$100, CD with manual, with 1 t-shirt saying "I support software X",
$200, like $100, but with additional 1 month phone support
$500, like $200, but with additional 1 month remote support
$1000, like $300, but with additional 1 site visit
$2000, like $1000, but with 2 month phone support, 2 month remote support, and 2 site visit
$5000, like $2000, but with 1 engineer stationed at site for 1 month
$10000, like $5000, but they have the priority to fix their issue in first 6 month and new feature suggested for next release



What do you think?


--
Sharuzzaman Ahmat Raslan

Saturday, May 15, 2010

PUB yang HALAL!!

LONDON: 'Halal Inn' adalah pub pertama untuk orang Islam di Britain.
Persekitarannya sama seperti pub biasa dengan ada snek, meja snuker dan
muzik dimainkan sebagai latar belakang, tetapi yang berbeza ialah ia tidak
menghidangkan bir atau sebarang alkohol lain. Malah, Halal Inn dibuka
hanya untuk pengunjung yang tidak menggemari minuman beralkohol. Ia dibuka
Disember lalu di Oldham dan walaupun perniagaannya tidak begitu laris, ia
tetap mendapat sambutan.

Di belakang bar ada minuman ringan dan jus buah-buahan. Sebagai tambahan
kepada teh dan kopi, pelbagai snek Asia juga tersedia, manakala lagu
bercorak Islam dimainkan menerusi pembesar suara. Pengunjung masih boleh
bermain snuker, membaling damak atau karom, permainan papan India yang
hampir sama dengan permainan billiard. Malah kuiz bertemakan Islam turut
dianjurkan.

Pemilik pub yang unik itu, Azizur Rahman dan rakan perniagaannya, Muzahid
Khan melihat potensi di tapak bekas kelab malam Westwood Inn itu yang
terbiar kosong di pinggir pusat bandar.

"Penduduk Islam adalah antara kumpulan pengguna terbesar dan mereka
memerlukan tempat berehat dan bersosial seperti juga orang lain. Namun,
kehadiran alkohol bermakna kelab malam biasa tidak akan dikunjungi oleh
mereka yang mengikut ajaran Islam, jadi ini adalah tempat yang sesuai
untuk mereka.

"Semakin banyak kelab malam ditutup di seluruh negara dan kami percaya
menukar ia kepada kelab malam berunsurkan Islam akan berjaya di mana saja
yang mempunyai komuniti Islam yang besar," kata Muzahid.

Walaupun kelab malam itu, seperti banyak versi tradisional Britain lain,
jelas dikuasai lelaki, tiada larangan untuk pengunjung wanita. Pelayan
bar, Ali Yaris, 44, berkata: "Penduduk tempatan menyokong penubuhan kelab
ini, walaupun kadangkala ia menyebabkan kekeliruan. Sebagai contoh,
seorang lelaki datang pada satu malam dan terus memesan alkohol.

"Kemudian dia menyedari di sini tidak akan mesin mengepam bir malah botol
alkohol pun tidak ada. Kami cuma ketawa. Saya pasti dia akan ke kelab
malam lain."

Kelab itu turut memiliki liga snuker sendiri dengan kira-kira 20 peserta
menetapkan matlamat menjadi juara pertama. Seorang pekerja pejabat,
Mohammed Ali, 27, berkata beliau menikmati permainan yang menyenangkan
selepas kerja.

"Selalunya ia adalah gabungan ramai orang, tidak semuanya Islam. Ia memang
tempat yang begitu sosial. Ia berbeza dengan kelab malam biasa kerana anda
tidak mabuk dan tidak bertindak liar. Saya berasa ia idea yang bijak,"
katanya.

Seorang pelanggan tetap kelab itu, Abdus Shahid, 29, berkata ia seperti
kelab malam lain cuma tidak menjual alkohol.

"Kami ke sini untuk berehat, bermain snuker dan bertemu dengan rakan
selepas seharian bekerja. Saya rasa tujuan utama mengunjungi kelab malam
biasa ialah untuk minum, tetapi di sini cuma untuk bertemu rakan dan
berehat," katanya.

Wednesday, May 12, 2010

Bagaimana hendak memasang CODEC?

Langkah pertama:
Buka browser "Firefox" atau "Internet Explorer" dan taip "www.google.com". seperti dibawah, dan taipkan "k-lite codec" di bahagian pencarian.


Lnngkah kedua:
Hasil seperti dibawah,


Langkah ketiga:
Klik pada Link yang ditandakan di atas, dan hasilnya seperti dibawah, dan klik pada "Download K-Lite Codec Pack"



Langkah keempat:
Selepas Klik link diatas akan dapat hasilnya seperi dibawah, untuk kepada kita yang hanya untuk menonton video di PC atau Notebook sudah cukup sekadar K-lite Codec Pacl 5.9.0 BASIC seperti dibawah,


Langkah kelima:
Klik pada "Save File" untuk men"download" CODEC ke dalam PC atau notebook anda.


Langkah keenam:
Setelah tamat proses "download", DOUBLE CLICK file tersebut, untuk memulakan proses installasi,


Tips: Anda perlu klik NEXT sehingga tamat proses installasi, sehingga paparan dibawah, anda perlu TICK kepada CHECK BOX dibawah,


Selepas itu, klik lagi Next sehinnga paparan dibawah,


Disini hanya perlu klik FINISH. dan sepatutnya selepas ini sudah boleh play MOVIE didalam PC atau notebook anda.

Sekian.

Sunday, May 02, 2010

sedang membelai kucing di UKM

selesai sudah memasang Ubuntu 10.04 di Makmal 3 Fakulti Sains Teknologi Maklumat, UKM.