Monday, February 22, 2010

FREEWARE vs SHAREWARE vs OPENSOURCE SOFTWARE (OSS)

sering kali kita terdengar perkataan ini.. tetapi apabila kita cuba mencari maksud mesti pening.. dah baca beberapa kali masih tidak faham kerana bahasa yang tinggi barang kali...  tapi ini kali kita cuba dengan bahasa PASAR atau bahasa seharian yang kita guna .. hehehe..

Syamsul Anuar seems that some govt agency block centos, ubuntu etc under the "shareware-and-freeware" categories.. so much for 95% FOSS penetration in .myg kita guna .. hehehe...

 

pernyataan diatas diambil dari status FACEBOOK sang wariola pada 22-02-2010, disini snapshot screen bagi membuktikan pernyataan diatas,

.
dan cuba kita kaji maksud FREEWARE

"the difference between freeware and open source is that you do not have access to the source code. Organizationally, this makes a big difference: There is no community and no development infrastructure around "freeware" as there is around open source software. Thus, while you can use freeware "as is," there is no real way to improve upon it or obtain support for it"

Secara bahasa pasarnya adalah... kita tidak boleh mengakses kod sumber kepada aplikasi yang didalam kategori FREEWARE ini.. kita hanya boleh guna secara PERCUMA sampai bila2... sekiranya ada masalah didalam aplikasi ini kita hanya boleh email kepada empunya aplikasi ini untuk memberitahu akan masalahnya.. dan tiada sebab untuk empunya ini respon kepada masalah anda... kerana dia dah bagi PERCUMA.. ikut suka dia lah kalu dia nak baiki ker atau buat2 tidak tahu... berakhirnya padan muka kita...

Bagaimana pula dikatakan SHAREWARE..

Shareware is a different concept. You can download and try shareware for free, but if you use it, you are supposed to pay for it. It is developed and released by someone who keeps full control of the intellectual property. The user does not have access to the source code and cannot modify it. There is also no collaboration or community around shareware.

Perkataan ini dicipta bagi orang mengaut keuntungan sebenarnya.. dalam diam ada maksud tersendiri.. tetapi tidak boleh menyalahkan mereka kerana mereka memberi secara PERCUMA pada satu2 tempoh masa kerana bagi menguji aplikasi mereka... TETAPI pada hakikatnya.. di hati nurani mereka adalah kejujuran dan ikhlas bagi kita untuk melihat terlebih dahulu akan keupayaan aplikasi yang dicipta...

Walaubagaimanapun tahap keikhlasan mereka... kita masih tidak boleh berbuat apa2 seperti untuk mengubah kod sumber bagi memenuhi kehendak kita. Aplikasi yang dicipta adalah hak intelektual kepada pembangun aplikasi dan mereka berkuasa sepenuhnya terhadap aplikasi yang dicipta....

Kali ini adalah OSS atau SUMBER TERBUKA...

Open source means that the source code is available to all potential users, and they are free to use, modify, and re-distribute the source code. (For more details, see the Open Source Definition.) Legally, the "free" of open source refers exclusively to the source code, and it is possible to have support, services, documentation, and even binary versions which are not monetarily free. (Although some licenses, notably the GPL, requires that the source code always be freely available in such cases.)


Sumber terbuka boleh digunakan oleh semua makhluk yang ada dimuka bumi ini, PERCUMA SELAMA-LAMANYA... boleh DIUBAHSUAI dan boleh mengembangkan semula kod sumber yang sedia ada atau yang telah diubahsuai... BOLEH DIBERI SECARA PERCUMA.. atau boleh dijual kembali...

PEMAHAMAN yang lebih mudah... katakan air hujan boleh diminum secara PERCUMA.. kita boleh jual air hujan tersebut.. kepada sesiapa yang beli dipersilakan.. kepada sesiapa yang nak minum percuma.. SILA TADAH SENDIRI...  

ini kerana KOD ADALAH PERCUMA tetapi SOLUTION TIDAK .. kerana air hujan perlu ditapis.. perlu dimasak.. di botol kan...  dan disejukkan.. baru lah SEDAP utk DIMINUM... tetapi kepada yang pandai.. kenapa tidak diTAMBAH SIRAP bagi penyedap rasa.. dan boleh dijual kembali.. tetapi bagi sesiapa yang lagi hebat.. TAMBAH  SUSU CAIR + CINCAU + AISKERIM SODA pasti nikmatnya....

hehehehe.. adakah anda nampak akan rantaian kepada dunia OSS terhadap dunia hari ini.....

(Sumber daripada: http://opensourcestrategies.blogspot.com/2005/09/freeware-vs-shareware-vs-open-source.html )

3 comments:

sweemeng said...

sebenarnya free to use, juga boleh bermaksud bebas, bebas digunakan oleh sesiapa, di mana mana saja

e1 said...

yaa betul2 tuan swee meng.. saya tidak pandai menyusun ayat2 ni.. sebab nama pun bahasa pasar maa.. hehehehe

Anonymous said...

lazimnya freeware/share/OSS akan mintak ihsan org yg guna/download utk sumbang sedikit $$$ .