Saturday, December 26, 2009

Resepsi Hafiz...



Semoga berkekalan ke akhir hayat, wahai kedua-dua mempelai. Ameen.

Friday, December 25, 2009

Akad Nikah Hafiz...



maka bergelar sang suami... tahniah bro.

main vendor call aku..

Soalan pertama dia tanyer.. mana quotation .. semua ok kah?

Dalam hati.. kenapa lah ko jauh sangat di rawang.. kalu tak boleh rasa nya aku bagi makan lappy aku ni..

Seperti biasa.. aku jawab... bukan saya tidak mahu buat.. tetapi saya tidak paham.. apa yang sebenarnya encik mau ni..

dia pulak terkedu2.. berakhir dengan aku pulak tanyer.. dan disimpulkan dalam bentuk email kepada dia sekali lagi.. supaya tidak lupa... bacalah...

Seperti yang dibincangkan dalam telefon pagi tadi bersama Encik Halim.

1. Mengaktifkan penggunaan tape drive server – install component & mount

- Kerja yang bakal dibuat adalah konfigurasi backup ke atas tape backup yang sedia ada.

Remarks
- Apa jenis tape backup yang telah dibekalkan?
- Ada ker jenis software yang dibekalkan sekali?
- Apa jenis data yang henda di backupkan?


2. Install perisian tape drive backup & restore

- Sama seperti di atas seperti dimaklumkan.

3. Semakan hardisk dan aktifkan hardisk baru

- Masalahnya ada RHEL telah dipasang ke atas pelayan, selepas ditambah another 2 HDD lagi kenapa RHEL tidak dapat mengesan kewujudan HDD tersebut? Ada betul kah?

Remarks
- Apa jenis pelayan dan model?
- Ada RAID Controller ke tak?
- Boleh bagi spesifiaksi penuh tak pelayan tersebut?


4. Setting email untuk server running email

- Masalahnya adalah kenapa aplikasi yang sudah dibuat tidak boleh menghantar email keluar. Betul tak? Maksudnya bukan konfigurasi email server tetapi konfigurasi tambahan membolehkan aplikasi tersebut menghantar email kepada klien? Betulkan saya jika saya silap.

5. Scheduling backup to tape drive

- TASK ini berkait rapat dengan MASALAH NO.1 dan NO.2...... Betulkan?

6. Setting files access to server files

- Masalahnya ada server yang telah dipasang untuk dijadikan Storage Server. Maka konfigurasi untuk user access storage data dan quota setiap users..Betulkan?

Remarks
- Apa jenis pelayan dan model dan spesifikasi server serta kapasitii storan
- Ada RAID Controller ke tak?
- Backup system ada terlibat ke tak? atau menggunakan RAID sahaja


7. Documentation on above job

- Seperti yang telah diberitahu dokumentasi adalah melibatkan kerja2 penyelenggaraan sahaja...... Betulkan?

8. Suggest hardisk partition & security

- Ini masalah paling berat.. hendak kami sugggest ni kepada server yang baru ker atau server yang sedia ada yang telah dipasang RHEL tu..Jika telah di pasang apa guna nya cadangan dari kami.. Contoh paling baik adalah.. u nak beli kereta.. u pergi PERODUA sambar Kancil seketul then tanyer kat DEALER PROTON bagus tak kereta I beli ni...

9. Documentation on installing PHP 5 with MySQL, MSSQL, LDAP, email capability

- Seperti yang telah diberitahu dokumentasi adalah melibatkan kerja2 penyelenggaraan sahaja...... Betulkan?

- dan lagi satu saya lupa nak tanyer.. EMAIL CAPABILITY ni apa bendanya.. setahu saya tiada melibatkan sebarang PELAYAN EMAIL utk kerja2 diatas. yang hanya melibatkan perkataan email adalah aplikasi yang dicadangkan akan menghantar email ke klien untuk memberi tahu status barangkali... Ini andaian saya.

10. Linux training & documentation

- Latihan akan melibatkan kerja2 penyelenggaraan yang perlu dilakukan oleh pegawai2 yang bertanggungjawab.

Remarks
- Berapa ramai pegawai2 yang terlibat? Senang bagi pihak kami untuk sediakan nota latihan
- Bagaimana tahap pengetahuan LINUX bagi semua pegawai kerana memudahkan kami sewaktu pengajaran nanti


Akhir kata, saya memohon maaf lah kerna tanyer banyak sangat sebab saya kurang pandai orangnya dan baru belajar bagaimana ingin bekerja secara professional. Ini kerna saya tidak mahu akan menyulitkan keadaan saya dan pihak encik di kemudian hari nanti.

Diharap dapat memberi kan feedback dengan kadar segera supaya memudahkan kami untuk menyiapkan sebutharga dengan secepat mungkin.

Sekian,

Regards
e1

*/tapi partner aku hangin dengan aku sebab aku reply email macam ni.. tapi aku rasa macam bersalah.. tapi hati dah panas.. so aku rasa aku betul.. biarlah tidak dapat. MU pi cari sub-cons yang boleh buat kerja macam skop yang ko bg tu... GILAAA!!!

Thursday, December 24, 2009

A request from main vendor.....

Salam

Seperti yang dimaklumkan melalui telefon, berikut adalah skop kerja bagi perkhidmatan yang diperlukan:

- Mengaktifkan penggunaan tape drive server – install component & mount
- Install perisian tape drive backup & restore
- Semakan hardisk dan aktifkan hardisk baru
- Setting email untuk server running email
- Scheduling backup to tape drive
- Setting files access to server files
- Documentation on above job
- Suggest hardisk partition & security
- Documentation on installing PHP 5 with MySQL, MSSQL, LDAP, email capability
- Linux training & documentation

Sila emailkan sebutharga tersebut dengan kadar segera.Terima kasih.

Dalam hati berkata.. kalu macam ni boleh mati kah sub-contractor.. satu benda pun aku tidak paham daripada email diatas.... rasa sudah sampai masa utk bagi pengajaran kepada main vendor supaya request benda tu biar lah terperinci..

Tuesday, December 22, 2009

Kenapa perlu ada domain...

Domain macam nama kita.. setiap orang mesti ada nama.. walaupun nama dia kaduk ker.. kacuk ker.. sekarang ni kita nak orang kenali kita tapi takkan nak suruh orang type panjang2 supaya orang kenal kita didalam jaringan maya..

dan hasilnya.. orang takkan cari kita.. susah nak ingat.. sapa dia ni.. awek ker.. :-D

sebagai contoh.. nama saya Mohd Hidzuan Zainul Hashim..

ingin kenal lebih lanjut sila masuk boleh saya kan lebih mudah kalu nama panggilan Ewan atau e1.. atau domain kita e1.my..

ingin beli domain yang lebih murah.. mesra pelanggan.. sila klik sini

sambungan seterusnya akan datang.. ada domain mesti ada DNS. dan DNS selalunya mesti datang dengan hosting...

bagaimana inginkan Blogspot menjadi hosting kepada anda secara percuma.....

Monday, December 21, 2009

Google Chrome for Open SuSE 11.2..

Chrome yang stable adalah impian ku.. tapi walaupun unstable version.. Gecko memang tidak menghampakan...

Sila ikut langkah2 dibawah,

Langkah Pertama
- Buka Terminal dan taipkan 'sudo -i'

Langkah Kedua
- Masukkan password root anda

Langkah ketiga
- taip 'zypper ar -t YUM http://dl.google.com/linux/rpm/stable/i386 google'

Langkah keempat
- taip 'zypper in google-chrome-unstable'

seperti dalam gambarahjah dibawah,



Selepas itu dia akan minta,

Do you want to reject the key, trust temporarily, or trust always? [r/t/a/?] (r):

Jawpannnya = 'a'

Sila tunggu seperti gambarajah dibawah sehingga Google Chrome anda selesai di installasi.



Selamat Berjaya!

Sunday, December 20, 2009

Saturday, December 19, 2009

tiba.. aku teringat tarikh keramat...

Title

• Fighting the spam in the Malaysia with the engine named SPAM-MELAYU

• Eliminate the spam with the SPAM-MELAYU

• How the SPAM-MELAYU eliminate the spammer in malaysia?

Boleh ker tajuk macma ni encik?

13 July 2009.. akan daku ingat selama2nya...

menolong sang black...

menolong beliau dengan membeli PS3 nya.. :-D

melayan Storm Warrior .. rasa macam ada sambungan lagi.. Hampeh!

kenyang makan Kabsah...

testing new template from Blogger.

Friday, December 18, 2009

Salam Tahun Baru

Ya Allah, perkayakan lah saudara2ku dengan rezeki yang banyak lagi halal, iman yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih, keluarga yang bahagia dan kejayaan yang besar. Ameen | Selamat Tahun Baru 1431 Hijrah

Saturday, August 08, 2009

Sayyidatul Istighar

Ya Allah! Engkaulah Tuhanku tidak ada tuhan melainkan Engkau. Engkaulah yang telah menjadikan daku dan aklu adalah hamba Mu, dan aku menurut di atas perintah dan perjanjian dengan Mu sekadar keupayaan ku, aku berlindung dengan Mu dari kejahatan dosa yang telah aku lakukan, dan aku mengaku dengan nikmat Mu ke atas ku dan aku mengaku dengan dosa-dosa yang telah ku lakukan, maka ampunilah daku, maka sesungguhnya tiada siapa yang dapat mengampunkan segala dosa melainkan Engkau. (Hadis Riwayat Imam Bukhari)

Tuesday, June 23, 2009

selsema teruk ari ni...

pagi bersiap awal.. sekali pekerja tidak sampai lagi di office.. terpaksa lah sang farid menjaga kedai sebentar.. berakhir dengan kelewatan mengakibatkan sang rizal kebuluran..

sampai Ampang sudah makan tengahhari.. bukan lagi sarapan...

settle kan masalah perut dulu baru pergi bank

selepas masalah bank selesai.. hantar sang farid balik rumah..

bergegas ke rumah.. mencari soluble.. sebab selsema aku sudah teruk sangat..

tidur.. bangun kul 6.30..

bersiap ala koboi.. bergegas ke Cyberjaya sebab sang nasrul nak belanja makan..

sampai semua orang sudah habis.. tetapi dapat jugak aku makan nasi beriyani kambing.. hehehehe

tima kasih sang nasrul..

pergi bangi.. baru pertama kali aku sampai Sekyen 4.. hehehe

tima kasih kepada kak nor.. kerna tulun daku..

mengantar bro haris pulang...

dan call sang rizal untuk lepak ngan dia.. boleh bagi nasi beryani ayam ni..

nampak gaya tiada... memang tiada rezeki gamaknya..

masa untuk mendaftar kehidupan... http://e1.my

Wednesday, June 17, 2009

jumpa juga masalah MX aku...

terima kasih sang google kerana bagi aku platform utk beremail2.. hehehe

http://email.selasih.net

Saturday, June 13, 2009

selamat hari jadi ...

hari ini .. hari jadi bapa ku...

tiada hadiah dapat dilbelikan kerana masih belum berkemampuan... sedih betul rasanya..

so aku belikan food supplement supaya sihat untuk bapa ku dan ummi ku...

menu special hari ini... roti jala + kuah durian.. superbb!... ummi yang masak mesti MANTAP!...

ok masa makan malam...

Thursday, June 11, 2009

bekerja...

di bilik server klien... sengaja test post .. ingatkan keba block... rupa-rupanya lepas.. hehehehe

Tuesday, May 26, 2009

hari ni...

bangun pagi terus menunggang keldai ku.. ke MTIB...

melayan nasi lemak.. lapar sangat... santapan sarapan

berjumpa dengan pegawai yang bertugas menceritakan apa yang akan dibuat..

task menyiapkan NAS.. mesti RAID 1.

keluar kul 2 melayan nescafe sama roti coklat.. kerana perut masih kenyang..

menyambung kembali.. tetapi masih... tidak siap lagi syncronizing Synology aku...

ahh sudah.. jam sudak kul 5.30 masih tidak siap..

meminta kebenaran pulang...

aku terus menunggang keldai handsome ku ke Rasyid.. Ampang.. melepak

lepas tu pi Guardian Ampang Point.. aku rasa tangan aku salah urat.. lepas angkat IBM server tu

terus bergegas ke Surau dan merempit ke Balakong utk menhantar 3com modem router....

sampai rumah Mejar.. aik.. gelap... tunggu punyer tunggu .. adalah kat 10 minit..

terus naik ke atas configure semula modem tersebut.. berakhir dengan GAGAL kerana kawasan tu ada masalah streamyx...

lepas tu terus ke Petronas.. membeli Livita... badan aku dah penat... nak ke Bangsar bertemu Farid.. kerana ada masalah dengan perancangan kedai..

lepak bersama farid dan berakhir dengan melayan garlic naan sama kambing...

balik ke rumah.. dan sang hafiz ada dirumah.. kerana ingin membuat proses recovery...

sampai rumah .. aku mandi.. dan bermula proses recovery.. dan berjaya.. tetapi sayangnya.. burger kambing yang dibawa oleh hafiz di makan oleh semut2.. tidak dapat aku merasa Burger Kambing MMU...

sekarang masa utk aku tidur... kerna esok bersambung kerja aku di MTIB...

Sunday, May 24, 2009

MSC OSCONF 2009

WHY YOU NEED TO BE AT MSC OPEN SOURCE CONFERENCE

MSC Open Source Conference 2009 will be held at Berjaya Times Square on the 31st May – 3rd June 2009. It will be the largest gathering of its kind in Malaysia and will attracts IT Executives, developers, coders, companies, multi-million companies and multi-billion companies from around the world to share, train, showcase and maybe hire the bright minds in the Malaysia Open Source Ecosystem. This is a guide of what to expect from this event from the perspective of roles below:-

Computer User

  • See first hand the power, user-friendliness and robust from Viruses of Open Source Operating System powering your desktop, laptops, netbook, home server and handphones (even toaster, serious).
  • Learn from experts howto tune your Open Source Operating System and detect missing driver, slow performance and guides on the best application that open source can offer.
  • Save your expenses for more important matters in these tough times (girlfriends, food and wedding) rather than wasting time and money installing and buying those antivirus, Operating System and Productivity Applications.
  • Learn the fundamental of Linux and Unix-based system and how they are different from Wisdows to impress friends, girlfriends, teachers and off course enemies / rivals.

Business Owner

  • Do you want to save / monitor your company cost by using the best of breed ERP Solution? Checkout Open Source ADempiere Business Suite. Its the world’s number 1 Open Source ERP Project in the world and delivering solid business experience in a wide range of industries.
  • Learn from the expert: World reknown leader of ADempiere, Mr Red1 will be there at MSC Open Source Conference to share and teach you how easy and complex ADempiere Business Suite and howto cater it to your business.
  • Wanna save more dollar and cents? Lookout for the Open Source Desktop and Open Source Applications around you. The community and vendor are more than happy to help and guide you to the wonderful (money savings) world of Open Source.

Executives

  • You’re an executive being pressured to look for more cost saving, dealing with reduce IT budget and dont know where to look? Look no further, MSC Open Source Conference is for you. We will showcase Virtualization, Open Source Desktop, Open Source Development Kit, Open Source ERP, Open Source Development Framework and Open Source T-Shirt to show your spirit. There will something for everyone at MSC Open Source Conference 2009.
  • We will also share with you Open Source success stories, case studies and howto build your business case towards Open Source Migration.
  • Some of the big Open Source and Open Source-Friendly company will be there on show to show you the FOSSnovation and like-for-like replacement for your current infrastructure.

Parents

  • Yes parents also got their fair share of stake in the Open Source Community. We will be showcasing the Sugar OLPC (yes the famousOne Laptop Per Child) live CD for the parents to give their loved ones. This CD can run in any notebook and PCs for the children 1st iteration to the world of computing and application in the safest and enjoyable environment.
  • Also some education-oriented games will be showcase to show how wide variety Open Source ecosystem is.


Undergraduate

  • So you are looking for jobs or will be graduating soon? and wanna be in the Open Souce boat? Jobstreet will open up booth on the event floor. Go there and show the world how good you are!!
  • Heard of Open Source but never really sure what it is? Do you know that most graduate with Open Source skills are far better at getting jobs than those that aren’t? Come over and we show you what the fuss is all about !!

IT Companies

  • Business stagnanting? Solutions not being accepted well in the market? We show you the latest trend and where the market is heading in terms of technology, demand and innovation.
  • Looking into Open Source-related business but don’t know where to look? Head over to all the participating companies booth and illustrated speakers and strike some deal / enquiries moving forward. Those coming are some of the biggest in the game e.g. Redhat, Novell, Canonical, Sun Microsystem and Google Inc.

Coders / Developers

  • Looking for new code to hack? new itch to be scratch? Checkout the Developers track where some latest and biggest Open Source Project showcasing their shiny codes and over-the-top applications.
  • Share your knowledge either formally or informally either during the hackathon or the lightning talks session. Be an instant celebrity here, only in MSC Open Source Conference 2009!!

Open Source Community

  • Meet new and online-only friend here at MSC Open Source Conference and share a drink. Its been a while since the last big gathering of Open Source Community in Malaysia.

Here’s to the big event.

So now please click this

Monday, May 11, 2009

Selamat Hari Jadi

aku ingin mengucapkan selamat hari jadi kepada sepupuku... Mohd Izham Hamdan...

semoga panjang umur dan murah rezeki.... Ameen.

Jom. McD... aku belanja.. ahakss.

Sunday, May 10, 2009

hari ahad...

  • hantar adik aku... pergi kerja...
  • balik tidur.... pukul 11 bersiap ke Pavillion..
  • mencari hadiah si haikal.. anak kepada Bro Haris
  • lepas tu layan BEBOLA LOTUS.. terima kasih sang Hafrul.. belanja lagi..
  • pi melepak parti hari jadi...
  • jumpa geng2 Arnab.. Ubuntu Jaunty Jacklope..
  • balik jumpa sang Rizal...
  • melepaskan kekasih gelapku... Selamat Tinggal Taniaku..
  • balik rumah melepak menunggu... kul 12
  • sebab layan Startrek 12.45 malam.
  • ok masa bersiap...
Which path will you choose.... hehehee



Blogged with the Flock Browser

Wednesday, April 29, 2009

rambut baru...

arghhh tension rasanya rambut pendek.. rasa macam budak skema pulak..... kambing betul lah kawan aku ni salah potong... ...

Tuesday, April 28, 2009

jadi moderator

aku ada kerja baru... jadi moderator ke modul yang akan digunakan oleh Degree student.. semoga dapat menambah duit untuk aku membayar yuran bagi semester depan.

Thursday, April 23, 2009

bengang dan geram aku....

aku jenis orang tidak kedekut ilmu... x de masalah kalu ko nak tiru aku .. aku bagi punyer.. tapi jangan lah menyusahkan aku pulak....

senario dia.. simulasi dibangunkan atas jurnal yang dicari.. maka depa semua tidak dapat mensimulasikan jurnal tersebut termasuk aku...

maka apa yang bakal aku buat adalah.. mencari jurnal yang semaksud dengannya.. utk memanipulasi jurnal aku yang sedia ada.. 

strateginya adalah memberitahu secara jujur dengan dr akan masalah aku dan apa yang aku buat.. 

tetapi disebabkan aku ingin berkongsi... semua nak buat macam aku... itu dinamakan kambing Melayu...  rasa menyesal ingin berkongsi strategi.. 

lain kali aku closed code.. malas nak tulun orang lain.. silap2 hari bulan.. aku yang terbunuh sebab kena tikam dari belakang...



Tuesday, April 21, 2009

jumaat.....

aku kena present...

simulasi masih tersangkut...

rasa geram pun ada....

arghhhhh!

Saturday, April 18, 2009

ujian, subway dan croc.

pagi tadi ujian... tension betul.. dah ler soalan susah.. perut pulak masuk angin.. berharapkan keajaiban ajer lah gamaknya... Tuhanku.. tulun lah hamba mu ni.. Ameen.

habis ujian.. lepak fakulti siapkan simulasi.. perut tetap sakit... aduh... bergegas pulang ke Tesco Shah Alam .. aku beli pisang.. nampak macam dah masak.. bile ku kunyah masih kelat. aduhai.. bodoh betul aku ni...

member call... operasi membelasah Subway.. dengan free coupon... aku tiba tempat dijanjikan..
seperti biasa.. bulan ni.. Subway Club.. kasi telan dulu... 6" aku baham... lepas tu tak kenyang.. aku baham lagi footlong.. kali ni campuran Subway Club dan Subway Melt... then baru burppp.
aku telan 18" sandwich... berasaskan turkey ham dan roast beef.

lepas tu ke Ikano.. angkat Croc... sebab dah lama mengidam.. buaya aku kat rumah ni pun dah berlubang... si aku perlukan buaya baru. .tapi kali ni aku angkat kasut... bukannya sandal seperti biasa... RM 100 ajer..

lepas ke Ikano.. solat di The Curves.. sambil melihat bag High Sierra utk bag laptop tu.hati dah tertawan pulak.. tapi bulan ni x boleh beli apa2.. kena berjimat... so simpan dalam hati dulu...

lepas Ikano lepak .. Ikea pulak... cari benda utk dibeli supaya parking ticket free.. hehehehe..
merayau2 akhirnya kawan aku beli hanger.. aku beli beg plastik Ikea yang warna biru... 

keluar kaunter cashier.. beratur beli karipap... macam biasa.. benda wajib setiap kali ke Ikea..
lepas beli karipap .. lepak Mohsin.. layan karipap.. hantar kawan aku balik ke Bangsar semula..

then gerak balik....

ok masa utk bermula operasi mencari sinar dalam OMNET++

Friday, April 17, 2009

mengeram telor...

aku masih mengeram telor sejak bulan Januari sampai lani... dah macam penguin Jantan mengeram telur sambil menanti kan si penguin Betina kembali... hehehehehe

bilakah kementerian ni semua nak ada duit...

Friday, April 10, 2009

aku hari ni...

mimpi aku pelik...

ada sorang lelaki bagi tau... jangan lawan.. belum tiba masanya lagi... tersedar aku kul 6.30 pagi.

lepas tu aku nak lelap barang sebentar dua.. berakhir dengan sembahyang Dhuha gamaknya..

pergi bank.. tertingal pulak dokumen..

pergi hantar air dan pisang di Shah Alam..

balik bawa dokumen pergi ke USJ Taipan

layan barli limau di Restoran Nasi Kandar Kayu.. nak makan x lalu... sebab ada ayam ajer..
sekarang ni aku anti ayam.. hehehehe

balik aku kuyup.......

sampai rumah makan cendawan goreng.. adik aku buat...

lepas tu pi RHB Bank.. sebab OD aku berjaya..

balik.. aku tidur..

dekat nak magrib.. aku bangun badan pulak separa demam

ni aku dah beli 100 plus.. supaya jangan demam.. sedih betul antibodi badan aku ni..
kena hujan sekejap ajer.. tetapi kuyup sebenarnya.. underwear pun boleh perah.. hehehe

sekarang layan OREO.. salah beli pulak tu... rupa2nya tak sedap perasa peanut delight ni..

Thursday, April 09, 2009

dapat sticker Mozilla Firefox 3...

best betul .. sticker original daripada Mozilla.. hehehehe

terima kasih tuan riz.. MDEC.

Wednesday, April 01, 2009

bulan 4...

aku masih mencari2 lagi.. cara bagaimana.. strategi dalam dunia forex ni.. buku dah berdozen aku download secara percuma.. masih lagi tidak menemui rentak yang sesuai.. kali ni aku perlukan robot atau EA atau Expert Advisor yang dapat membantu aku...

ujian menggunakan FAPS yang aku beli awal tahun ni.. nampaknya berkesan.. tapi masih kena pantau.. tidak boleh ditinggalkan....

so aku berharap produk terbaru FAP Turbo dapat menyelesaikan masalah aku... menunggu sang Rizal dan Bro Mizi bekerjasama...

Wednesday, March 25, 2009

fuh.. lamanya ..

mengadap candle stick ni satu siksaan rupanya... aku target 20 pips sehari.. tetapi entah mengapa sejak 3 hari ni .. asyik nak banyak ajer.. so amek lah aku ubatnya... dari kul 8.30 ke kul 11 lebih mengadap... tetapi Alhamdullilahj dapat USD 108 .. kerugian sebanyak USD 12.08.. 

seperti biasa.. permainan forex ni mesti ada untung dan rugi... so keuntungan sebegini adalah dianggap biasa..  

motifnya.. aku perlu tekun lagi membaca dan fokus untuk masa hadapan lebih cemerlang... Ameen.

Tuesday, March 24, 2009

offspring.....

baru selesai memuat turun album the greatest hit ... offspring... ingat nak beli lah original CD memandangkan aku suka band ni.. tapi mengenangkan tiada projek lagi yang hendak bermula sejak awal tahun ni.. so aku lebih suka membakar PC aku dengan ON berjam2 untuk mencari benda secara percuma... :-p

the offspring siap... linkin park pun siap.. cun.. masa untuk membakar semula CD tu supaya boleh aku memekak dalam kereta.. hehehehe

buat masa ni.. aku masih membakar PC lagi tengah mendownload sebanyak mana buku forex yang ada... supaya aku boleh membuat analisis dengan lebih tepat lagi... 

rasa tidur awal malam ni... :-p

Monday, March 23, 2009

forex dan aku.....

dimulakan dengan UJ siang tadi.. menemui kegagalan... rugi sebanyak -391.

tadi berbekalkan ilmu yang masih cetek... cuba pula mendayung sekali lagi.. utk EU pula.. berjaya mendapat USD 58 tidak sampai 2 jam... Syukran..

nampak gaya mata wang UJ memang tidak boleh utk diniagakan lagi.. sebab ilmu masih tidak cukup kuat...

aku masih berfikir mencari cara bagaimana untuk mendapat USD 500 utk bermain secara LIVE account bukan lagi DEMO Account.... sambil melayan carrot cake.. orang bagi.

Sunday, March 22, 2009

ujian.. toyol dan anugerah pasca siswazah.....

ari ni ujian...  kalu soalan itu mengira.. memang aku boleh buat... tapi kalu suruh mengarang.. memang jahanam lah gamaknya... kali ni ujian banyak pula mengarangnya... aduhai...

toyol dalam peperiksaan ni.. memang aku x reti.. selalu nya kalu aku nak tiru.. aku tiru ajer member sebelah... tapi kadang2 member sebelah tidak bagi...  pengalaman sejak zaman diploma sehingga lah ke peringkat sarjana ni..  masih lagi aku terkena... hebatkan...

ari ni dapat sijil anugerah pasca siswazah kerana CGPA atas 3.75 ... batch aku 3 orang sahaja.. 2 perempuan ... satu lelaki iaitu AKU... agak2 ada boleh kaa aku apply MIT guna sijil ni.. hik..hik..hik. rasa macam nak sambung ajer buat pHD lepas ni... balik dari US.. boleh aku jadi ahli politik.. muahahahaha.

ok masa untuk bergerak ke KLCC.. sebab sang rizal menunggu untuk jumpa klien dia.. aku berharap kan mendapat projek lepas ni... 

Saturday, March 21, 2009

esok UJIAN!!

berharap keajaiban ajer esok ni... 2 paper serentak... bukan multiple choice answer pulak tu.. mau kena mengarang tahap dewa-dewi macam ni.... semoga aku boleh jawab dengan jayanya... Ameen

Tuesday, March 17, 2009

penat...

rasa macam nak pergi tumah urut ajer... entah mengapa badan dok sakit2 ajer... tilam kena tukar nampaknya ni... :-p

Sunday, March 15, 2009

masa tidur......

esok pi kelas ...

lepas tu pi KL Convention Centre.. ada Forex Conference

perancangannya lah

Saturday, March 14, 2009

Hail... Liverpool....

Liverpool 4 - 1 Manchester United

Scorer: Torres (28)
Scorer: Gerrard (44 pen.)
Scorer: Aurelio (76)
Scorer: Dossena (90

Scorer: Ronaldo - itu pun penalti.. muahahahaha

taken from: http://www.premierleague.com/page/MatchReports/0,,12306~44902,00.html

pelik yaa.. mana si Rooney yang hebat tu... kui..kui..kui

Tuesday, March 10, 2009

makan malam ... Rasa Thai

terima kasih kepada adik aku kerana belanja makan... tapi Tom Yam nya tidak enak seperti yang dikatakan ( dalam hati aku lah) hehehehehe

ok masa utk pergi bekerja............

Monday, March 09, 2009

salam Maulidur Rasul..

pagi hantar adik aku ke Bus Stop kerana dia kerja...

tidur sekejap...

pi KLIA ambil adik aku baru balik kursus kerja di France...

melihat OLE-OLE yang merupakan sepasang kasut.... sang Timberland

pukul 10 hantar bapak aku ke Jalan Pasar utk beli sedikit barang elektronik...

aku pula ke Imbi untuk beli Hard Disk cousin aku... repair pc dia..

balik dan tidur sekejap...

aku pi SS14 beli makanan kucing... sambil melawat ACE Hardware Summit...

lepas tu ke Subang Bestari jumpa Basri bersama sang Hafiz...

makan di Mumtaz Naan di TTDI... sambil berjumpa dengan penjual IBM T43 (2nd hand)

beli itu Notebook... sebab cousin aku mau...

then gerak ke Taman Sentosa berjumpa klien....

bercerita tentang prospek untuk masa hadapan.... Insya Allah..

ok masa bekerja.. repair pc cousin aku...

finally...

I managed to install the Eclipse 3.4 JEE version as my client asked for it.. it's time to go to the bed... :-p

Sunday, March 08, 2009

selamat pengantin baru kepada sepupuku..

aku hanya dapat datang pada hari Sabtu sahaja.. disebabkan kelas batal pada sebelah petangnya.. untuk di rumah lelaki pula.. memnag tidak boleh untuk ke Seremban...

tadi baru balik dari Bukit Mahkota.. ada makan2 di rumah Uncle...
layan burger dan hotdog sama sayur cincang.. hehehehe

ok masa untuk mendownload eclipse... sebab eclipse yang klien mau adalah yang terkini...

aku dapat rpm dari sini...

wget -c http://www.dil.univ-mrs.fr/linux/dil/centos/5/eclipse-jee-3.4.0-1dil.i386.rpm

Saturday, March 07, 2009

2 jam 15 minit!

tension betul membawa kereta untuk pergi ke KL untuk menghadiri majlis perkahwinan kawanku si Megat ...

dikatakan perhimpunan mendapat permit.. tetapi kenapa semua jalan di tutup..
kan menyusahkan orang.. aku bukan nak berhimpun.. cuma nak pergi Setapak ajer.. tapi macam masalah yang ditempuh...

tetapi akhirnya aku sampai jua...

ok masa utk bermain ping-pong.. liga2 sepupu

Friday, March 06, 2009

just bought new IBM... but it's a second hand..

I couldn't afford to buy a new one and will cost me around 7 to 8k.. then my friend propose a good model that called X32.. so I already changed a new hard drive from 60 to 80GB and upgrade the RAM from 512MB to 1.5 GIGA now...

So my friend propose to me not to use ordinary LINUX.. just put a BACKTRACK then you'll master it...

and some quote just across in my mind..

"Hackers Are Not Smart, It is Admin who is too lazy!"

Thursday, March 05, 2009

OSS Meetup!

this time there was a Chinese Guy.. I already forgot his name.. coz today meetup was regarding a C/C++ with Lua, it's bored.. coz I'm not a developer.. and one more think... there will be a Open Source Week by this June at Kuala Lumpur... Hooray!

Time to sleep...