Tuesday, April 29, 2008

bangun lambat ari ni..

jadi setan.. rasa dah bangun subuh tapi peliknya masih atas katil... kekekekeke

bangun pagi siapkan manual backup untuk mengajar Kementerian Kesihatan Malaysia..
kali ni aku attached bawah satu company yang buat sistem untuk depa.. tugas aku adalah mengajar basic linux sedikit.. untuk tujuan hand-over system depa... half-day training... Alhamdullilah..
depa cakap lepas ni nak panggil lagi untuk buat full class on linux..

lepas tu pi Pinggiran Subang.. ada kerja sedikit.. pc customer rosak... so macam biasa aku kan machai.. pi lah tengok mana tau ada rezeki lagi hari ni... Alhamdullilah.. memang ada.. nak beli satu set CPU baru...

sudah itu.. pi SUK sambung kerja yang dahulu kala... iaitu pemasangan Bacula bagi membuat backup for Sistem Talian Aduan Rakyat Selangor... aku pergi ngan sang rizal.. sambil tu aku dok belajar run command backup ni.. pening aku... asyik dok x jadi ajer... sebab dari terminal memang parah...

lepak kat SUK sampai kul 7 macam tu... dan teman sang rizal pi tengok PALM dia ada masalah.. lepas tu balun Subway.. perut pun lapaq.... lepak POPULAR.. tengok buku Sun Tzu ada tak?
buku yang aku nak beli masih tiada kat Popular hanya kat MPH ajer ada...

balik umah sambung trading... Alhamdullilah ari ni... 48 pips... target aku adalah 50 pips sehari..
supaya jadi hebat di masa akan datang... Wallahualam.

ok mau layan hot choclate.. dan tidur.. esok kul 6 pagi.. kena bangun... dan bersiap.. training pukul 8.30 pagi... bab ni lah paling tension.. kena pakai kemeja.. seluar slack.. dan silap2 kena pakai tie.... boring2.

Monday, April 28, 2008

analisis oleh forex factrory untuk minggu ni...

GBPUSD: Corrective Recovery Stalls, Continues To Trade Within Its MT Falling Trendline.

GBPUSD
-With the inability of the pair to follow through on the formation of a bullish engulfing pattern and its continued trading within its established MT falling channel, its vulnerability to further downside weakness can not be ruled. In such a case, the 1.9727/19 area, its Mar 05’08/April 01’08 lows will come in as the initial support ahead of the 1.9601 level, its April’08 low and next its 2008 lows at 1.9360/35.Its weekly RSI remains supportive of this scenario. A clearance of there will cause the resumption of its medium term trend on hold since Jan 22’08.However, if a recovery (daily chart)staged on Friday sees further extension, its April 04’08 high at 2.0052 will be aimed at with a clean break of there putting the pair on the path to further upside gains towards its Mar 27’08 high at 2.0191 and then its YTD high at 2.0398.All in all, while the pair remains within its MT falling channel further declines are expected.

Directional Bias:
Nearer Term -Bearish
Short Term -Bearish
Medium Term -Bearish

Performance in %:
Past Week: -0.65.%
Past Month: -0.32%
Past Quarter: -0.14 %
Year-To-Date: -0.05%

Weekly Range:
High -2.0027
Low -1.9677


hari ni aku dapat 1 pip... bersamaan 1 USD.. kalu tau oleh sifu aku ni.. mau dia bantai gelak guling2 atas carpet kat office tu... dia dah cakap.. jangan trade ari Isnin.. tapi aku degil.. muahahahaha...

Sunday, April 27, 2008

masih kat office

meeting sampai kul 2 pagi... jalan penyelesaian dah jumpa.. so preparation untuk fasa testing sudah bermula... maka mencari how to seperti biasa... membawa ke Subuh tadi.. dan akhirnya aku terkulai di lantai office..

tulun member angkat monitor...

balik umah layan transporter 2...

tidur kul 4.30 ptg akibat keletihan ..

malam bermula remote server client.... sehingga saat ni...

Saturday, April 26, 2008

balik semula ke rumah......

selepas trading semalam dapat lah 21 pips.. tapi kalu orang dengar memang buat gelak ajer..
tapi bagi aku x mengapa 21 pips.. amek masa dari kul 8 lebih ke kul 11 malam... sebab menunggu masa untuk matang dalam menatang ni...

sampai pudu aku amek kuda aku.. terus rempit ke bangsar.. perut lapar.. pekena Subway dulu, takut tak de makanan kat umah... sebab aku pun x bagi tau aku balik bila.. kekekeke

tgh aku makan.. bro mizi call.. ada masalah mail server lah.. ada senang kaa ari ni atau esok.. Isnin kena up kan jugak... call sifu aku .. tanyer ada free kaa.. dia kata kita remote malam ni...

malam ni .. the blues vs red devil berharap lingkup lah wahai MU.. muhahahahaha
malam ni meeting pulak pasal satu kerja ni... kerja yang hebat... x boleh cakap... confidential

ok mau gerak ke Ampang.. ada meeting pasal kerja ni... berharap jumpa jalan penyelesaian.

Friday, April 25, 2008

jumpa sifu...

belajar teknik baru... indicator baru.. bagaimana nak lebih kan keuntungan didalam forex trading.
sampai melaka kul 5 petang... tunggu dia amek aku kat plaza tol... lepas tu balik umah dia...

lepas magrib.. bermula lah kelas.. sampai kul 9 lebih macam tu... berhenti sekejap kerana perut dah lapar... pi makan nasi ayam paling champion kat taman dia.. dia cakap.. tapi memang sedap.

ari ni trading kurang cun.. sebab candle stick semua sideway.. bermaksud turun pun tak.. naik pun tak.. bahaya jika trade.. tapi untuk take profit secara gerila kecil-kecilan boleh guna...

ok mau layan cerita apa entah kat HBO.. sambil menunggu sebarang kemungkinan bersama sifu di sebelah...

Thursday, April 24, 2008

trade aku hari ni ...

167 USD tu dapat.. macam x percaya.. alangkah bestnya kalu duit ni betul2.. tapi ni semua demo.
menanti ari... akan tiba ari .. aku jadi real forex trader....

keje ari ni... pi KL.. ada member nak beli PC.. so aku sebagai konsultan kena lah pi beli.. hebat kan konsultan ni.. memerangkap balaci jugak.. muhahahahaha

balik singgah bangsar.. ada satu client ni masalah pc.. so aku pun mencari solution.. tapi manage get all the data... selamat aku...

lepas tu makan tengah hari.. kul 5.40 petang di Subway... lapaq gilak

balik umah pi carrefour.. beli makanan kucing..

lepak kat umah.. settle kan pc customer.. sambil buat trading.... sehingga kini 49 USD

ok nak gerak jumpa client.. hantar pc yang aku assemble....

Wednesday, April 23, 2008

legaaa... ahhhh

liver draw ngan blues.. walaupun patut boleh menang.. tapi x mengapa jumpa di Stamford Bridge..

aku ingin lebih serius dalam forex ni walaupun dah kat 7 bulan dah dok main secara demo..... masih menghitung duit sebenarnya untuk bergerak secara live account... sebab ini adalah satu daripada cotingency plan aku untuk hidup kat dunia ini.... Insya Allah..

oleh itu mohd isah cakap macam ni....

Directional Bias:
Nearer Term -Bullish
Short Term -Bearish
Medium Term -Bearish

Performance in %:
Past Week: +1.36.%
Past Month: -0.32%
Past Quarter: -0.14 %
Year-To-Date: +0.61%

Weekly Range:
High -1.9999
Low -1.9601

Tuesday, April 22, 2008

moskel aku....

part yang paling malas jika ber sosial-networking dengan pelbagai platform dapat msg macam ni..

Hey, how are you cutie? I'm looking for a nice hard-working guy who enjoys the presence of dating women. I'm coming out of a long relationship (about 3 years), so I'm also looking for something quite open but serious. Some info about me: I'm real cute, somewhat stubborn and intelligent. I do some sports, I like biking and tennis. I'm also into stuff like NASCAR and soccer. I hope you're interested in giving us a chance, gimme a shout, but don't respond directly to this message... I'm borrowing this account from my best friend. Use my own e-mail instead, xxxxxx at yahoo.com. Fun and games! P.S. I'm looking for someone in the area. You live around here, right? I'm just visiting my friend here, so I'm kind of lost.

letak gambar tengah menyuap ikan kering pun kata cute.. muahahahaha
kenapa lah dapat kawan2 semua dari luar Malaysia.. macam mana nak jumpa..
message ni macam lelaki ajer.. apa giler pompuan minat NASCAR.. muahahahhaha
aku masih teruna.... tidakkkkk .. aku nak cari pompuan bukan lelaki maa.. :-p

Monday, April 21, 2008

pening aku jadi bos....

sekarang ni aku adalah salah satu bos.. kepada syarikat keci-kecilan yang membuat printing
syarikat tersebut mempunyai 3 bos.. dan aku adalah salah satu daripadanya...
satu bos nama sang farid... kebolehan PR + admin yang mantap... kekurangan PANAS BARAN.
satu bos lagi nama sang razak.. kebolehan PR + technical + sales + akaun.. kekurangan selalu gelapkan wang secara terang-terangan....
aku lah yang terakhir... kebolehan... hanya suka makan... kekurangan buat masa ni LEMBAP pulak pemikiran aku... entah mengapa sejak makan madu setiap hari.... mintak2 ini adalah proses transformasi utk jadi lebih hebat.. hik..hik..hik..

so antara bos2 dan aku semua baik sahaja.... yang pening bukan sebab ada 3 kepala.. tapi pekerja. masalah pertama pekerja aku ni x boleh stress.. x boleh keje banyak... x boleh lapar dan semua x boleh... kalu lebih tua daripada aku.. aku x marah.. ni lahir tahun 1983...
puas aku kaji dari pelbagai aspek..

gaji = RM 1,000 tiada EPF kerana belum confirm
rumah = RM 200 company bayar sewa
lunch = RM 5 sehari .. dan sekiranya bos2 ada.. mewah dia.. siap ada minum petang
HP = company support SIM card sehingga RM 50 sebulan...

aku tengah berkira hendak memberhentikan ajer pekerja macam ni.. tapi satu lagi aku pikir..
sanggup kah ada orang MELAYU yang lain boleh bekerja dengan aku....

waktu kerja 8.30 pagi hingga 9 malam.. setiap ari 5 kali seminggu SABTU dan AHAD OFF
aku masih memikirkan apa yang Sun Tzu cakap.... dimana aku nak apply benda ni....

Sun Tzu says:
"A general who advances without coveting a fame and withdraws without fearing disgrace, but whose sole intention is to protect the people and serve his ruler is precious jewel of the State,"

ayat diatas lebih kepada keikhlasan.. kurang lagi tahap keikhlasan pada diri aku ni..

Saturday, April 19, 2008

pelampung dan politik....

ari ni Liverpool vs Fulham.. Liver menang 2-0... CUN.

satu masa dulu... masa sekolah rendah aku rasa... pi lah berkelah bersama 2 family.. iaitu family aku dan pak cik aku tak lupa juga Tok ba (arwah atuk) dan Incik (arwah nenek).. so bapa aku memang bawak pelampung tayar traktor.. so pelampung aku paling besar di air terjun tu...
gembira x usah cakap lah... sebab aku, adik aku... cousin aku boleh naik 3 orang serentak... kalu lani... aku rasa besar lagi perut aku dari pelampung tu.. muahahahahhaa

nak dijadikan cerita.. tengah aku dan kroni aku buat air terjun tu serupa macam tanah bapak aku.. mai lah sorang budak perempuan.. dari segi gaya macam lebih tua... aku x boleh nak recall macam mana rupa dia... tegur aku.. tanyer nak pinjam pelampung...

so aku cakap mana boleh... ni pelampung kami yang punyer... dia berkeras jugak nak pinjam...
kami cakap x boleh... tiba2 boleh pulak dia pi kat port family aku lepak mintak kat bapak aku...
dan bapak aku panggil suruh bagi dia... dalam hat...i celaka ni pompuan.. datang dari entah mana.. tiba2 amek harta benda aku... kami x puas hati .. lempar balik pelampung ke dalam air.. dan naik pi makan.. maklumlah perut lapar... hati sakit.. (kecik2 sudah ada gaya pemberontak kelas atasan.. muahahahah)

kami pun makan nasi lemak... nenek aku sound.. x baik buat macam tu.. aku berkeras jugak.. dah pelampung e1 punyer.. mana boleh bagi.. kalu nak pi lah sewa kat sana tu... nenek aku senyum ajer.. (sememang dia tau cucu dia ni kedekut orang nya... kekekekeke)

tapi Tuhan Maha Kaya.. dia tau kami semua insan yang teraniaya... budak pompuan tu x lah mati macam korang sangka.. cuma emak bapak depa panggil nak bersiap untuk balik... so aku pun gembira mengambil semula pelampung yang menjadi hak kami.. dan terjun semula ke dalam air..... dan seperti biasa.. budak pompuan tu hanya berterima kasih kat bapak aku ajer... ngan kami pandang pun tidak... (nak balas dendam lah tu... hik..hik..hik..)

budak pompuan tu aku sama kan macam Khairy... suka sangat ambil hak orang lain... aku rasa.

Friday, April 18, 2008

politik setiap hari...

entah sampukkan apa sudah kena kat aku.. setiap ari.. sebelum tidur selepas tidur dok bukak semua cerita politik.. blog.. komen.. forum.. tapi x pernah join cuma ingin tau sejauh mana kepandaian seorang pemimpin dan seorang marhaien.. macam aku..

bagi aku politik is sucks... semuanya ada kepentingan sendiri...

isu babi masih tak selesai... beras mungkin naik harga.. aku x pasti.. sebab x membeli belah lagi ngan ummi aku... yang pasti roti gardenia naik harga... rasa tertekan beli roti Gardenia hijau tu
RM 3 tu maaa..

oleh itu aku harus kerja lebih rajin... dan harus KAYA.. kalu nak duduk kat Malaysia ni...

Thursday, April 17, 2008

the star ari ni memang best

isu engineer ari ni SUCKs.. lebih kurang macam tu lah...

bagi seorang yang pernah bekerja ngan sebuah company foreigner satu masa dulu... memang benda ni aku nampak... sebab aku diterima masuk kedalam company tersebut bukan lah sebab ada degree mahupun diploma.. hanya sekadar aku ada sekeping MCSE... boleh menjawat jawatan System Administrator..

pada mulanya terkejut jugak.... boleh dapat.. dalam hati kira hebat jugak CERT ni.. kalu ku tau.. lepas SPM amek menatang ni...

masuk lah seorang budak praktikal.. DEGREE IT... so macam biasa bos test setelah 2 minggu ada kat office.. dan bos panggil aku... kenapa dia x tau? so aku terpaksa lah backup anak buah aku...

so rentetan ari ni.. memang sudah aku tau sejak tahun 2003.. so patutnya isu kuar 5 tahun sudah... kesian bagi sesiapa grad yang berstatus ENGINEER tergolong dalam kumpulan yang dimaksudkan....

paling selamat aku bukan lah seorang engineer kerana aku tiada any degree on engineering...
cuma rasa2nya kerja engineer tu aku boleh buat lebih baik daripada seorang engineer yang mempunyai CGPA 3.97... Insya Allah.

Tuesday, April 15, 2008

hampa betul x leh join Black 14..

lagi hampa kalu depa cerita pasai babi sejak akhir2 ni.. babi kah mereka....
petikan cerita babi lebih lanjut dari sini...

Monday, April 14, 2008

tak de telor punyer pantun by malaysia-today.net

Hujan Renyai Renyai
Kedah ada teloq
Takut punya pasai
Pak Lah terus tidoq

Hujan Renyai Renyai
Penang sudah gempaq
Negeri sendiri punya pasai
Pak Lah tak mahu jumpa

Hujan Renyai Renyai
PM takut pi Ipoh
Perak punya pasai
Julai habis tempoh

Hujan Renyai Renyai
Johor takda teloq
Bodoh punya pasai
Setuju 2010

Hujan Renyai Renyai
UMNO Johor keliru
Lembut punya pasai
Pak Lah mahu tunggu

Hujan Renyai Renyai
Melayu Johor lembik
Takda teloq punya pasai
Lagi mahu bodek

Hujan Renyai Renyai
UMNO sekarang hanyut
Takda teloq punya pasai
Bukan PM saja badut

Hujan Renyai Renyai
UMNO kena buli
Takda teloq punya pasai
Siapa pun tak peduli

Hujan Renyai Renyai
UMNO tunggu apa lagi
Kalau jantan sudah misai
Terajang dia pi!

Friday, April 11, 2008

sudah 2 minggu....

I just opened a shop at Shah Alam... with my partner.. sang razak and sang farid...
here just a snapshot pictures taken by me 2 weeks ago.


razak check all the cable....



from another angle.......



another shot...



last check for everything... and that is me.

Thursday, April 10, 2008

got a package from UK....

I bought a copper bracelet for RM 92 only... this is not ordinary bracelet because it's come with magnet.. here the pictures,


The reason I bought menatang ni...kerana,

The Copper Theory -

Copper has been used for its medicinal qualities by almost every civilisation since it's first recording by the Ancient Egyptian in the Papyrus Papers over 4000 years ago. However, it is only since the 1960's that modern medicine has investigated into the healing properties of this unique metal.

Copper is one of the most important metals in the human body. Like all other metals such as iron, magnesium and zinc, the body needs them to function. However, like all of these other metal elements it cannot be produced by the body and therefore needs to be obtained by some other method.



There was a time when our copper intake was adequate. This was obtained through the food we ate. However, with today's intensive agricultural practices and food processing (which removes much of the food's nutritional value), this is no longer the case.

Today, as more information becomes available, alternative health care and home remedies are gaining popularity. Health publications include copper bracelets as a home remedy to possibly ease the pain from arthritis in some people who seem to get an insufficient amount of copper from their food.

There is ever increasing evidence that Sabona copper complexes have anti-inflammatory properties, and it is this characteristic that is of interest, and benefit to people who suffer from aches and pains. In the opinion of Professor John Sorenson, Professor of Chemistry who has researched copper for over 30 years, there is benefit to wearing a Sabona Copper Bracelet.


ok it's time to see my client... gtg.

Wednesday, April 09, 2008

dapat email ... baby apakah anda....

memandangkan aku lahir tidak cukup bulan... ummi cakap awal sebulan.. so lahir pada bulan JULAI.. sepatutnya keluar pada OGOS.. tapi sebab kesian kat ummi aku.. tu pasal aku kuar awal.. muhahahahaha

----------------JULY BABY --------------
Fun to be with. Secretive. Difficult to fathom and to
Be understood. Quiet unless excited or tensed.
Takes pride in oneself. Has reputation. Easily
Consoled. Honest. Concerned about people's
Feelings. Tactful. Friendly. Approachable.
Emotional temperamental and unpredictable.
Easily hurt. Witty and sparkly.
Spazzy at times.
Not revengeful. Forgiving but never forgets.
Dislikes nonsensical and unnecessary things.
Guides others physically and mentally. Sensitive
And forms impressions carefully. Caring and
Loving. Treats others equally. Strong sense of
Sympathy. Wary and sharp. Judges people
Through observations. Hardworking. No difficulties
In studying. Loves to be with friends Always broods
About the past an d the old friends. Waits for
Friends. Ne ver looks for friends. Not aggressive
Unless provoked. Loves to be loved. Easily hurt
But takes long to recover.

*Aug*

------------AUGUST BABY ---------------
outgoing personality. takes risks. feeds on
attention. no self control. kind hearted. self
confident. loud and boisterous. VERY revengeful.
easy to get along with and talk to. has an "every
thing's peachy" attitude. likes talking and singing.
loves music. daydreamer. easily distracted. Hates
not being trusted. BIG imagination. loves to be
loved. hates studying. in need of "that someone".
longs for freedom. rebellious when withheld or
restricted. lives by "no pain no gain" caring.
always a suspect. playful. mysterious. "charming"
or "beautiful" to everyone. stubborn. curious.
independent. strong willed. a fighter.

so kena pakai dua2. lah..kekekekeke

selebihnya ada disini...

*Jan*

---------------JANUARY BABY--------------------
Pretty/handsome. Loves to dress up. Easily bored.
Fussy. Seldom shows emotions. Takes time to
Recover when hurt. Sensitive. Down-to-Earth.
Stubborn.

*Feb*

----------FEBRUARY BABY --------------------
Abstract thoughts. Loves reality and abstract.
Intelligent and clever. Changing personality.
Attractive. Sexiest out of everyone.
Temperamental. Quiet, shy and humble. Honest
And loyal. Determined to reach goals. Loves
Freedom. Rebellious when restricted. Loves
Aggressiveness. Too sensitive and easily hurt.
Gets angry really easily but does not show it.
Dislikes unnecessary things. Loves making friends
But rarely shows it. Horny. Daring and stubborn.
Ambitious. Realizing dreams and hopes. Sharp.
Loves entertainment and leisure. Romantic on the
Inside not outside. Superstitious and ludicrous.
Spendthrift. Tries to learn to show emotions.

*Mar*

-----------------MARCH BABY --------------------
Attractive personality. Sexy. Affectionate Shy and
Reserved. Secretive. Naturally honest, generous
And sympathetic. Loves peace and serenity.
Sensitive to others. Great kisser. Easily angered.
Trustworthy. Appreciative and returns kindness.
Hardly shows emotions. Tends to bottle up
Feelings. Observant and assesses others.

*Apr*

------------------APRIL BABY -------------------
Suave and compromising. Funny and humorous.
Stubborn. Very talkative. Calm and cool. Kind and
Sympathetic. Concerned and detailed. Loyal. Does
Work well with others. Very confident. Sensitive.
Positive Attitude. Thinking generous. Good
Memory. Clever and knowledgeable. Loves to look
For information. Able to cheer everyone up and/or
Make them laugh. Able to motivate oneself and
Others. Understanding. Fun to be around.
Outgoing. Hyper. Bubbly personality. Secretive.
Boy/girl crazy. Loves sports, music, leisure and
Traveling. Systematic. Hot but has brains.

*May*

-----------------MAY BABY -----------------
Stubborn and hard-hearted. Strong-willed and
Highly motivated. Sharp thoughts. Easily angered.
Attracts others and loves attention. Deep feelings.
Beautiful physically and mentally. Firm Standpoint.
Needs no motivation. Shy towards opposite sex.
Easily consoled. Systematic (left brain). Loves to
Dream. Strong clairvoyance. Understanding.
Sickness usually in the ear and neck. Good
Imagination. Good physical. Weak breathing. Loves
Literature and the arts. Loves traveling. Dislike
Being at home. Restless. Not having many children.
Hardworking. High spirited.

*Jun*

------------JUNE BABY -------------
You've got the best personality and are an
Absolute pleasure to be around. You love to make
New friends and be outgoing. You are a great flirt
And more than likely have an a very attractive
Partner. A wicked hottie. It is also more than likely
That you have a massive record collection. You
Have a great choice in films, and may one day
Become a famous actor/actress yourself - heck,
You've got the looks for it!!!

*Sep*

------------SEPTEMBER BABY ---------------
Active and dynamic. Decisive and haste but tends
to regret. Attractive and affectionate to oneself.
Strong mentality. Loves attention. Diplomatic.
Consoling, friendly and solves people's problems.
Brave and fearless. Adventurous. Loving and
caring. Suave and generous. Usually you have
many friends. Enjoys to make love. Emotional.
Stubborn. Hasty. Good memory. Moving, motivates
oneself and others. Loves to travel and explore.
Sometimes sexy in a way that only their lover can
understand.

*Oct*

---------------OCTOBER BABY -------------------
Loves to chat. Loves those who love them. Loves
to takes things at the centre. Inner and physical
beauty. Lies but doesn't pretend. Gets angry
often. Treats friends importantly. Brave and
fearless. Always making friends. Easily hurt but
recovers easily. Daydreamer. Opinionated. Does
not care to control emotions. Unpredictable.
Extremely smart, but definitely the hottest AND
sexiest of them all.

*Nov*

---------------NOVEMBER BABY --------------------
Trustworthy and loyal. Very passionate and
dangerous. Wild at times. Knows how to have fun.
Sexy and mysterious. Everyone is drawn towards
your inner and outer beauty and independent
personality. Playful, but secretive. Very emotional
and temperamental sometimes. Meets new people
easily and very social in a group. Fearless and
independent. Can hold their own. Stands out in a
crowd. Essentially very smart. Usually, the
greatest men are born in this month. If you ever
begin a relationship with someone from this month,
hold on to them because their one of a kind.

*Dec*

---------------DECEMBER BABY ---------------
This straight-up means ur the most good-looking
person possible... better than all of these other
months! Loyal and generous. Patriotic. Competitive
in everything. Active in games and interactions.
Impatient and hasty. Ambitious. Influential in
organizations. Fun to be with. Easy to talk to,
though hard to understand. Thinks far with vision,
yet complicated to know. Easily influenced by
kindness. Polite and soft-spoken. Having lots of
ideas. Sensitive. Active mind. Hesitating, tends to
delay. Choosy and always wants the best.
Temperamental. Funny and humorous. Loves to
joke. Good debating skills. Has that someone
always on his/her mind. Talkative. Daydreamer.
Friendly . Knows how to make friends. Abiding.
Able to show character. one guy/girl kind of
person. Loveable. Easily hurt. Prone to getting
colds. loves music.

Tuesday, April 08, 2008

bagaimana nak baca cepat.. sang rizal peringat kat aku... terus aku teringat.. aku pernah cari dulu.. tapi sebab dah bukan student lagi.. tu yang malas nak cari.. muahahaha

langkah2 awal....

  1. Have your eyes checked. Many people who read particularly slowly do so because they have an undiagnosed vision problem. Even if you think you have perfect vision, if you haven't had an eye exam recently, there's no time like the present.
  2. Time your current reading speed. It's important to find out how fast you read now so that you can track your improvement through subsequent timings. Not only will timing help you to tell if you're improving, but it will also keep you motivated.

    • You can break out a book and a stopwatch and either time how long it takes you to read a certain number of words on a page or find out how many words you read in a given amount of time.
    • An easier way to time yourself is to take an online reading speed test. There are a plethora of these available: just enter "reading speed test" in your search engine. Many of these have reading comprehension tests, as well, so you can see how well you're understanding what you're reading.
    • Regardless of how you decide to time yourself, be sure to read at your normal speed during the timing, and time yourself on a few different pages - the average of your times should approximate your average reading speed.

  3. Get rid of distractions. Even if you think you read better when you have music playing or when you're in a crowded coffee house, you can probably increase your speed if you reduce distractions to a bare minimum. Try to find a solitary place to read, and turn off the TV, radio and cell phone. Even being in a room of people talking is distracting. If no solitary place is available, try using earplugs to drown out the distractions. In order to maximize comprehension while reading quickly, you'll need to focus on the material as closely as possible.
  4. Adjust reading speed depending on the material. Often, we must trade off comprehension for speed, so an important part of increasing reading speed is deciding how thoroughly you need to comprehend a particular piece of writing. So before you even start reading, decide how fast you intend to go. If you're reading a newspaper article, chances are you just want to get the main ideas, and you can skim through the passages quite rapidly. If, however, you're reading a mathematics textbook or a demanding philosophical treatise - and you need to fully understand the material - you don't want to rush.
  5. Learn to separate the wheat from the chaff with pre-reading. No matter what you're reading, there is frequently a lot of "filler" that you can read quickly through or even skim over. With practice, you'll be able to identify the most important parts of a book as you skim through it. When you get to such a passage, slow down. Before you begin a chapter or book, look over the entire piece very quickly. Try to find patterns of repeated words, key ideas, bold print and other indicators of important concepts. Then, when you actually do your reading you may be able to skim over large portions of the text, slowing only when you come to something you know is important.
  6. Train yourself not to reread. Most people frequently stop and skip back to words or sentences they just read to try to make sure they understood the meaning. This is usually unnecessary, but it can easily become a habit, and many times you will not even notice you're doing it. One exercise to help you avoid rereading is to take a sheet of paper or index card and drag it down the page as you read, covering each line once you've read it. Try to drag the card in a steady motion; start slowly, and increase your speed as you feel more comfortable.
  7. Stop reading to yourself. As you read you probably subvocalise, or pronounce the words to yourself. Almost everybody does it, although to different degrees: some people actually move their lips or say the words under their breath, while others simply say each word in their heads. Regardless of how you subvocalise, it slows you down. (You are concerned with speed reading here, not reading to practice communicating the material verbally, which can be done later if you find it necessary.) To break the habit, try to be conscious of it. When you notice yourself pronouncing words to yourself, try to stop doing it. It may help to focus on key words and skip over others, or you may want to try humming to yourself in order to prevent subvocalising. One exercise to stop your lips from moving is to put one of your fingers or a long but safe object (for example, a pencil) into your mouth and keep it there while you read.
  8. Read with your hand. Smooth, consistent eye motion is essential to speed reading. You can maximize your eyes' efficiency by using your hand to guide them. One such method is to simply draw your hand down each page as you read. You can also brush your hand under each line you read, as if you are brushing dust off the lines. Your eyes instinctively follow motion, and the movement of your hand serves to keep your eyes moving constantly forward. Note, however, that many speed reading instruction books warn off using a tracking member in speed reading as it inhibits the process. Try not to become dependent on using your hand or fingers.
  9. Practice reading blocks of words. Nearly everyone learned to read word-by-word or even letter-by-letter, but once you know the language, that's not the most efficient method of reading. Not every word is important, and in order to read quickly, you'll need to read groups of words - or even whole sentences or short paragraphs - instantaneously. The good news is you probably already do this to some extent: most people read three or four words at a time. Once you make an effort to be aware of your reading style, you'll discover how many words you read at a time. Now you just need to increase that number. Using your hand as a guide may help, as may holding the book a little further from your eyes than you usually do.
  10. Practice and push yourself. While you may see some gains in speed the moment you start using these tips, speed reading is a skill that requires a lot of practice. Always push yourself to your comfort level and beyond - if you end up having to reread a section, it's not a big deal. Keep practicing regularly.
  11. Time yourself regularly. After a week or so of practice, time yourself as in step two. Do this regularly thereafter, and keep track of your improvement. Don't forget to pat yourself on the back every time your reading speed increases!
untuk lebih lanjut...

Monday, April 07, 2008

ari isnin yang indah...

pagi ada hal ngan bapak aku... hehehe.
lepas tu pi Balakong jumpa kawan lama.. mintak duit...
lepas Balakong pi bengkel semula... sebab tuning motor aku sudah x betul...

lepas tu pi Shah Alam.. lepak kedai.. tengok pekerja2.. sambil teman depa.. kekekeke
lepak sampai kul 8 lebih.. gerak balik... sebab dah lapar sangat.. x makan tengah hari.

makan tengah hari kul 9 malam... tunggu partner aku nak jumpa kat Pelita SS15...
tapi dia x muncul... janji melayu... so aku pun open trade untuk forex aku...
kalu tau sifu aku ni memang kena maki hamun aku... dah berkali2 cakap.. jangan trade on MONDAY... tapi saja nak test skill yang hebat.. kekekeke maklum lah demo account.

ok mau sambung balik gen-x-cops.. dan tengok pc sang dugong aka bastit.

Sunday, April 06, 2008

pi bukit mahkota

pagi lepak kat kedai... sahaja test market bukak kedai pada ari sabtu.. sehingga pukul 2 lebih kurang dapat RM 35 ajer jualan... memang patut teruk pung.. sebab depa x tau ada kedai printing bukak ari sabtu.. hik..hik..hik.

balik umah pi umah uncle.. ada makan2... benda ni jangan dilepaskan.. objektif hidup ni.. hidupku untuk makan.. muahahahhahaa.. lepas makan aku kenyang... dan tergolek ngan riang... kekekeke

lepas tu pi bukit mahkota.. tengok rumah uncle aku tgh buat pengubahsuaian...
pi pasar malam sana... beli apa tah ummi dan bapak aku yang beli.. aku tukang makan.. :-p

balik umah dan terus lebam... sebab penat sangat...

ni baru bangun dari lebam.. dan bersedia untuk operasi komputer si dugong aka basri...
semoga berjaya.....

Saturday, April 05, 2008

orang sibuk belajar joomla..

ari ni aku belajar sendiri pasai drupal.. entah kenapa aku x tau.. tapi drupal ni ada sejarah sendiri kerana ia patut menjadi medium untuk aku buat tesis aku tapi entah macam mana terbengkalai pasai notebook aku dicuri orang satu masa dulu.. dan tesis aku bertukar tajuk... frust punyer pasal..

ari ni aku bermula semula... tapi x der guidance.. so berjaya tukar theme aje lah.. muahahahaha

layari.. http://www.selasih.net -> akan siap x lama lagi...