Friday, February 29, 2008

tazkirah aku hari ini...

setelah melihat imam hadhari semalam... hari ini aku dapat tazkirah... sama2 lah kita kongsi..

100 fakta Kelantan
100 bakal mengubah Malaysia

17 tahun bukan waktu yang pendek
17 tahun juga bukan waktu yang panjang
Tetapi 17 tahun cukup untuk mencipta 100 fakta
Bukti kewibawaan Islam agama memerintah
Mentadbir dan membangun negara

17 tahun rekod mentadbir negeri tanpa rasuah, tuan-tuan
Di zaman manusia sanggup apa saja untuk hidup senang
Menipu mencuri merasuah membunuh memurtad sekalipun
Zaman materialisme hiburan gila-gila di kemuncak ini
Di Kelantan kerajaannya bersih rasuah dan kroni
Di Kelantan tiada judi untuk mempersia-sia ikhtiar manusia
Di Kelantan tiada nite-club untuk menghina wanita
Di Kelantan kadar jenayah paling rendah
Di Kelantan aktiviti ekonominya di tangan Islam

100 fakta Kelantan
100 bakal mengubah Malaysia
Kerja lima hari seminggu di Kelantanlah bermula
Cuti bersalin 60 hari di Kelantanlah bermula
Insurans kematian untuk seluruh rakyat warga emas juga
Di Kelantan bermulanya -Takaful Kifalah

100 fakta Kelantan
100 bakal mengubah Malaysia
Di Kota Bharu pasar basah paling besar dan cantik
3000 wanita berniaga semuanya santun menutup aurat
Dinamakan nama isteri Rasulullah, Siti Khadijah

Di Kelantan ekonomi riba tidak diiktiraf
Biar kita rugi, kata Tok Guru, asalkan tidak dimarah Tuhan
Tetapi mereka tak rugi, kerana mengumpul wang dan harta
Nak senang sementara di dunia bukan tujuan.
Tujuan ialah mengumpul pahala untuk bahagia abadi di syurga
Bagi mereka akhirat adalah nyata

100 fakta Kelantan
100 bakal mengubah Malaysia
Di Kelantan tuan-tuan, menteri besarnya seorang Tok Guru
Tiap-tiap pagi menjadi imam subuh dan memberi tazkirah
Tiap-tiap pagi sebeleum ke pejabat

18 tahun masih tinggal di rumah kampung berkembar masjid
Tak ada pagar tak ada pengawal tak ada orang gaji pun
Siapa-siapa boleh masuk dan berjumpa
Dia seorang yang warak dan zuhud
Gaji tiap bulan dipotong 45 peratus untuk parti dan kerajaan
Sejak dulu, elaun rumah tak pernah ambil, elaun keraian tak pernah ambil
Elaun buka puasa tak pernah ambil, elaun hari raya pun tak pernah ambil
Dan tangannya sentiasa ringan memberi sedekah
Itulah Menteri Besar Kelantan
Baru-baru ini BPR datang ke pejabatnya
Bukan kerana dia rasuah, tetapi kerana dia
Tak buat report ada orang cuba beri dia rasuah

100 fakta Kelantan
100 bakal mengubah Malaysia
Waktu mula-mula dulu mereka kata tiga bulan saja
Kerajaan PAS akan bangkrap tak ada duit nak perintah negeri
Kemudian tambah sedikit 6 bulan, kemudian jadi setahun
Sekarang 18 tahun dan ekonomi Kelantan semakin segar
Walau diskriminasi kerajaan pusat bermacam helah
Ditakut-takutkan dan dihalang pelaburan
Namun 17 tahun tanpa riba tanpa rasuah tanpa maksiat
Ekonomi Kelantan meningkat mengatasi lima negeri lain
Dulu nombor dua termiskin sekarang nombor enam di Malaysia
Dan di Kelantan tuan-tuan, tak ada tol,
nampak maupun tidak harga barangan dan makanan pun kekal murah
dan harga nikah pun masih murah

100 fakta Kelantan
100 bakal mengubah Malaysia
Belajarlah daripada Kelantan tuan-tuan
Belajarlah daripada Tok Guru
Belajarlah berfikir sebagai insan merdeka
Bebaskan minda, bebaskan minda!

Tuesday, February 26, 2008

Rahsia Lelaki....seorang Imam Hadhari... satu masa dulu...

sedih betul perwatakan Imam hari ini.... tidak seperti yang dia lafazkan,

Aku cari bukan harta bertimbun-timbun
Untuk hidup kaya
Aku cari bukan wang berjuta-juta
Untuk hidup bergaya
Aku cari bukan kawan-kawan
Untuk hidup sekadar berfoya-foya
Aku cari mana dia al-Ghazali
Aku cari mana dia al-Shafie
Kita bongkar rahsia kitab suci, Cari pedoman
Kita bongkar rahsia sunnah Nabi, Cari panduan
Aku hidup kerana Dia Rabbi
Dialah teman, Dialah wali
Dia mencukupi, Aku hidup bererti
Menikmati damai abadi.

aku rasa sajak ini untuk tahun 2007 sahaja.. dia dah damai dah.. untuk 2008 ini belum pasti...

Monday, February 25, 2008

ini tulun ke scam.... atau scam yang halal

macam mana ni aku baru terpikir untuk memohon pinjaman dari Skim Belia Niaga ni.. tapi kenapa pulak aku kena jual air pulak ni...

  • Pakej A = 4 unit Alkaline Energy Water + 48 unit Anion Water Sticks
  • Pakej B = 112 unit Anion Water Sticks

kata boleh pinjam RM 50k.. tapi dah jadi benda lain.. adakah ini dinamakan matlamat menghalalkan cara....

Tawaran terbuka untuk anda yang Ada / Tiada pengalaman dalam MLM networking dan BERMINAT untuk menjadi leader bagi meraih peluang pendapatan yang paling lumayan serta mudah di abad ini.Dengan hanya 2 langkah pilihan untuk melayakkan anda mendapat bonus:

  • SEKIRANYA ANDA MEMOHON LOAN RM50,000/= Anda layak menjadi leader secara automatik,tanpa kos.

  • MELAKUKAN PEMBELIAN PRODUK BERNILAI RM1540/= Tanpa memohon loan atau sekiranya loan anda gagal/blacklist.
Tidak perlu bayar sekarang....!!!, cukup 4 orang yang lulus baru bayar dan anda akan layak mendapat ganjaran Bonus yang paling lumayan di abad ini dengan cara gerak kerja yang paling mudah dan senang serta layak menikmati kesemua 4 ganjaran Bonus yang disediakan.

maklumat lanjut di sini

Sunday, February 24, 2008

bagaimana nak convert .amr ke .mp3

member aku tanyer.. so aku pun cari.. then jumpa... keja aku ari ni...
dia call kata.. jom lepak starbuck.. ada internet free... boleh test.. sony video mp3 baru ni..

aku pun pi lepak Starbuck SS15.. disebabkan jumpa solution.. dapat aku iceb blended for free
internet memang free.. tapi lembab yaaa amat.. selamat aku dah download kat umah..so lepak sana tadi hanya buat testing.. macam mana nak convert .amr ke .mp3..

kawang2.. kalu mau cari converter.. download di sini

ia FREE.. tiada bayaran dikenakan.. hehehehe..

FREE CONVERTER from .amr to .mp3 or vise-versa


balik umah layan The Apparentice Final...

Friday, February 22, 2008

Are you looking JNCIA-ER Preassessment Exam?

Click here, The Unofficial Blog for JNCIA-ER Preassessment Exam ... Good Luck my friend.

thank to our sponsored... Rantaian Rezeki

meta tag,
hncia-er nncia-er mncia-er kncia-er incia-er uncia-er jbcia-er jmcia-er jjcia-er jhcia-er jnxia-er
jnvia-er jnfia-er jndia-er jncua-er jncja-er jncka-er jncoa-er jnc9a-er jnc8a-er jnciz-er jncis-er
jnciw-er jnciq-er jncia0er jnciaper jncia-wr jncia-sr jncia-dr jncia-rr jncia-4r jncia-3r jncia-ee
jncia-ed jncia-ef jncia-et jncia-e5 jncia-e4 ncia-er jcia-er jnia-er jnca-er jnci-er jnciaer jncia-r
jncia-e jncia-er jjncia-er jnncia-er jnccia-er jnciia-er jnciaa-er jncia--er jncia-eer jncia-err
jncia-er

Thursday, February 21, 2008

Congratulations! You have passed the JNCIS-ER Preassessment Exam! Within one week you will receive a voucher via email to register for the live exam at a Prometric Testing Center near you - at a substantial savings! Be sure to register before the expiration date. Your voucher will be valid for 30-days from the date you receive the voucher email.

Examination: JNCIS-ER Preassessment Exam

Date Completed: Wed Feb 13 12:19:35 MST 2008.
Overall Score: 80%
Result: Pass

Thank you for participating in the Juniper Networks Juniper Networks Certification Fast Track Program!

Wednesday, February 20, 2008

mau convert Microsoft Word ke bentuk PDF...

usah beli Adobe Acrobat Professional tu.. kerana mahal
tak payah nak memandai beli yang pirate atau cetak rompak...
tak perlu mencari patches atau crack untuk cuba hack yang trial version..

hanya perlu click sini untuk download secara percuma.. dan tiada perlu membayar apa2

sedikit iklan penaja

Create Professional Adobe® Compatible PDF Documents
PDF Creator is a cost effective solution over the leading PDF product, Adobe Acrobat® 8. PDF Creator allows you to create PDF files from documents, spreadsheets, presentations, emails, websites, and virtually any file that can be printed. PDF Creator is a virtual printer so it's automatically integrated and ready for use in all of your favorite Windows® programs. This includes all of your Business applications, Multimedia applications, Web applications, Presentation applications and the list goes on and on. If you can print it, you can turn it into a PDF document.

Free PDF Creator..... no need to buy... no hassle... It's Open Source Solution..........

Combine Multiple Files Into Adobe® Compatible PDF Documents
PDF Creator will even allow you to combine multiple files into one easy to share PDF document. You can combine your PowerPoint sales presentation with your sales spreadsheet into one convenient PDF document in mere seconds. You can combine any number of files of different file type into one professional PDF document. You can combine your multimedia documents with your sales brochure or combine website pages with excel spreadsheets. The possibilities are endless when using PDF Creator for your PDF development needs.

Free PDF Creator..... no need to buy... no hassle... It's Open Source Solution..........

Secure Your Adobe® Compatible PDF Documents
PDF Creator has many features that give you complete control when it comes to protecting your PDF documents. PDF Creator includes strong 128bit encryption and will allow you to password protect your PDF documents. You can even set a password for more advanced features like changing user permissions and passwords. With PDF Creator you can disallow Printing of the document, disallow Copying of Text and Images, disallow Modifications to the document and disallow Modifications to comments. You may even set your PDF document to allow or disallow the following features: Low Res Printing, Screen Readers, Filling in form and Changes to the Assembly. With PDF Creator you are in complete control of your PDF document.

Free PDF Creator..... no need to buy... no hassle... It's Open Source Solution..........

to be continued.... how to edit pdf with free solution..... that is the reason why I love LINUX.

Tuesday, February 19, 2008

kulit babi... lurah bontot minah rempit... bontot hitam...

pergi keje... kul 12 tengah hari.. hehehehe
balik keje kul 5 petang....
hebat betul keje freelancer ni..

tadi task aku di setiawangsa...
keje nenok kan notebook sudah pecah screen
so they need my advise.. what to do?

so my advise is buang dalam tong sampah..
reason why.. talak guna u repair notebook ACER..
kalu IBM t-series atau x-series.. WAJIB kasi repair...
technically... replace LCD screen with good 2nd hand... RM 800 only ONE month warranty
if u go to replace with the brand new one at Acer support cost u around RM 1,200 n 1 year warranty.........
then.. I suggest you... buy new notebook... if u prefer ACER.. then u can get RM 2k only.

finish my task today... so my consultation fee is RM 150... I'll email u my invoice... hik..hik..hik

semasa balik... singgah lah midvalley...
sebab nak beli kasut... bukan apa.. ingat nak angkat jogging shoes..
bukan sebab nak diet.. tapi sebab Croc aku dah naik hancur dah.. baru 5 bulan pakai..
tak berbaloi betul RM 179 untuk sandal macam tu.. tapi aku puas hati.. nanti nak angkat warna pink pulak... buaya kelabu dah hancur... buaya hitam akan hancur.. buaya puteri umno utk akan datang... muahahahaha

so pi lah royal sporting house...
saiz 13 susah nak cari...
so aku pi cari promoter tu.. saya nak saiz 13.. running shoes atau jogging shoes.. yang paling murah...........
dia cakap balik.. susah lah bang... kalu ada yang mahal lah...
dalam hati aku.. mentang2 aku machai...
disebabkan x puas hati.. aku tanyer balik.. berapa mahal...
cuba u bawak keluar semua saiz 13 u ada.. yang mahal pun bawak keluar jugak..

lepas dia bawak keluar.... aku test.. apsal sempit.. dia cakap balik.. kaki abg ni lebar sangat..
pulak dah.. dalam hati x pernah betul aku susah beli kasut macam ni...............
ok aku tanyer balik.. sekarang ada yang lebar punyer mode ker..
ada bang.. tapi kulit babi.......
wargh... boleh jugak tu.. dalam hati aku.. ini dinamakan darurat kalu dalam hadhari.. kekekeke
kalu aku beli... mau aku kena sambar petir keluar midvalley ni karang.....

ok naik Studio R pulak.. dan aku mau beli Reebok kalu boleh.. sebab member aku fitness consultant cakap.. kalu nak murah dan best angkat jenama reebok... then ada.. harga RM 109 ajer.. aku sambar lah...

dan balik... semasa kat escalator.. satu couple.. aku dibelakang... nampak lah bontot awek ni..
bukan sekadar bontot.. tapi siap ada lurah... loa.. takkan nak pakai underwear... aku cuba perhatikan dengan lebih fokus.. utk melihat lagi.. sah memang x pakai... dalam hati kesian aku nenok.. kenapa balak dia x perasan ker awek dia x pakai underwear.. apa lah salahnya belikan satu.. aku nenok kat Carrefour pun ada jual maaa.. murah pulak tu... siap macam beli sayur.. main ikat2...

atas motor.. nampak lagi minah... kali ni lagi panjang lurah bontot dia... dan aku pun dok perhatikan.. tangan minah tu nak macam betulkan baju yang ala2 paras pinggang tu.. rupa2 dia garu bontot dia.. hampeh betul...

*/andai kata... jika aku ada kuasa untuk memilih awek.. takkan aku pilih awek yang nampak bontot ni.. sebab dah naik motor.. lepas tu kena panas.. kan hitam pulak tang tu... bontot aku lagi putih maa... muahahahahaha

Monday, February 18, 2008

ari ahad yang tragis....

pagi tadi layan McD pukul 3.15 pagi ke 5.30 pagi...
balik sambung keje buat website... tapi x siap jugak
semayang subuh pukul 6.20 pagi...
lepas tu tidur....

bangun pukul 10.30 pagi...
bersiap pergi ke Low Yatt....
mencari Handphone murah.. sebab handphone dah jahanam
nak beli Philips.. tapi x sampai kat malaysia lagi..
balik singgah Giant.. beli ayam.. ummi aku suruh.

lepas tu balik ikut jalan klang lama...
ingat nak beli hadiah member kawin..
kedai barangan tembikar tu tutup pulak
so kawan .. x der hadiah untuk ko.. minta maap.
balik umah bersiap...
pergi Shah Alam.. member kawin. Sekyen 18.

lepas makan.. kawan call.. lori ikea dah sampai.. kat depan office
aik.. kenapa awal.. cakap pukul 3.. kenapa kul 2.15 ko dah sampai
x sia2 kan peluang.. amek gambar ngan lori.. muahahahhaa


lepas tu pergi ke Celcom..
member cakap baik ko beli Handphone kat sana..
so aku pun pergi Sekyen 9.. tetapi hampa.. sebab kena register baru...
call member.. cakap pi Alam Central... banyak kedai Handphone murah..
angkat Nokia Cap AYAM.. sebab ini temporary ajer... hati minat kat Philips..
Nokia 1200 ....... RM 135

lepas tu lepak kat Pak Li.. pekena Cham.. sama Katong Laksa...
tunggu Magrib.. semayang kat Petronas... then gerak ke Brickfield..
untuk pi mengurut... oleh orang Buta... bukan aku yang mengurut..
aku yang diurut oleh depa.. kekekeke
RM 35 untuk sejam... memang berbaloi.. rasa macam nak mati kena urut ngan depa
depa cakap badan banyak angin... dah keras.. ini kena datang lagi...

balik umah.. sengal satu badan... settlekan satu pc sepupu aku...
handphone baru beli x boleh charge...aku nenok cara handphone tu macam murah sangat
ni bukan cap ayam dah... ni aku panggil cap sardin...... dah kena sound ngan ummi aku..
pi beli handphone murah sapa suruh.... tak kira jugak.. esok aku paksa cina tu.. tukar handphone lain........ dan tambah duit.... aku nak philips jugak... RM 250 ajer...

bagi menenangkan hati aku yang panas ......layan The Apperentice...
minum kopi kaw.....update blog ini.... dan nak tidur...
BABAi........

Sunday, February 17, 2008

LIVERPOOL 1 - 2 BARNSLEY
Saturday 16 February 2008 15:00 , FA Cup 5th Round

dah lah sedih.......... McD session...

Saturday, February 16, 2008

lepak IKEA........

turun IKEA.. jalan jam... lepak sama 2 director company yang bakal ditubuhkan... termasuk aku 3 orang director...

director pertama... more to admin.. manganement.. marketing... namanya FARID
director kedua... more to sales.. account... dan marketing jugak... namanya RAZAK
director ketiga... only FOCUS on technical n RnD plus HR (jaga kebajikan) itu aku.. :-p

nampak sangat kat sini aku yang paling machai... tapi x mengapa.. janji gaji ada.. Amin.

misi utama adalah.. cari perabot... meja komputer plus kerusi dan kabinet untuk buku...

habis misi lepak Coffee Bean... director pertama cakap kita kena biasakan lepak port begini...
director kedua mengikut ajer.. .. aku director ketiga.. macam biasa kena follow.. karang sapa nak bayar minuman aku... hehehehehe....

baru tadi makan tengah ari.. layan sushi sama cendol......... ada berani... muahahahaha

Friday, February 15, 2008

beware of Jason Tan's Char Kuey Teow Secrets

By: hadri
This jason tan is a f***ing scam.. chicks for free? haha so funny. He think chicks like a whores!

By: notdumb
no dumba** sell a multimillion dollars making secret for just rm90.

By: Jack Sparrow
He thought you all schooling until standard 3 but it appears that most of you all pass your form 5.....lol!!!

By: chewsecret
Hi, My friend and I did a research on OnlyInMalaysiaMah. I joined the affiliate program, and my friend click it and bought the product.
I can see I have made a commission upon my friend's purchase.
But after the payment date, he didn't pay me the commission.

I tried to communicate to him, but hardly to get him.

Finally he replied,and said my commission is under investigation, and he got the right to hold it.

So, if you believe me, Don't try it.

Liew, please post you information in Yahoo search! as well.
Thanks.

By: zeo
jason sounds like a typical conman. if earning money was that easy there won't be any poor people in the world. a kampong boy can just go the cyber cafe every week n by following "jason's secret" he too can get money for nothing n chick for free. hehehe. . . mr jason we've moved on, we're not that stupid. . .after visiting ur webpage I googled 'earn money online conman malaysia' n i saw ur name. . .so tell me how am I gonna trust u ??? go back to your char kuey teow stall mr jason. . .

By: Jack Sparrow
Eh not me or all of them here.........a few only lah......Rm38,00 per month......my 5 years old daughter also can laugh at you lor!!!

By: Khai
Hey guys...what is this about Jason Tan?is he a conman or what??only from malaysia mah?e-book?is it true he conned you all?

By: Jack Sparrow
I'm not sure bout whether his identity exposed or not but one thing for sure he's still riding a motorcycle or a second hand car (hutang 8 months already).......because all of us stop being conned by him...hehehe.....Ian I know your sincere intention don't worry......recently my friend also introduce me..........MY WORLD PLUS.........seems true but nah....I don't think it will last........I have a good old man friend being conned by the Swiss Fund......I have warned him but he go ahead.......luckily he got back his capital but he uses all his profits to reinvest again and guess what.......roti salad with kuah dal lah what somemore..........before go anything online let us all join forces here to debate bout the website........yeah don't laugh because you never kena conned but who knows one day because of your greediness you kena then only know!!!Take Care!!!

By: colbert low
has anyone found out Jason's true identity yet ?

By: Ian
Hmm., i was attracted to the site when i saw it..

But not after reading all these comments, LOL.. XD

Oh btw, about paypal, we can now withdrawour funds with our debit/credit card, but VISA only, and it charges 5% for the fees, so, better saves alot before taking it out, lol..

For more about it, go to ......

..........paypal official see ba.. XD

You guys thought i am advertising something meh? XD

By: Jack Sparrow
Jason Tan?I never heard of him before but if you ask me Jason Lo okay I admit I know he was a hitz.fm radio dj turn singer and a big Chelsea fan too.There's a lot of internet scam nowadays.Normally they will create a big fuss of it but I think Jason Tan's statement was overdone to trick greedy Malaysians.Why the heck he says "Yes, chicks really do dig my ride! I no longer need to work. I just hang around all day long and watch Astro in my brand new luxurios condominium in Damansara Perdana".If like that why all the Malaysian ministers are still working like hell to run our country?Better join Jason Tan watch Astro's Wah Lai Toi or AEC (Spirits of Love) or Ria or HBO or ESPN.Also he mention "If it doesn't work for you, I don't want your money! It's easy. Either it works for you or your money back! Again, all of the risk is on me".If he's not interested in our money why charge a bloody RM90 in the first place?Give free mah because you already a millionaire and we're still a thousandaire?What is a RM90 for a millionaire anyway?He also mention "Jason Tan's Char Kuey Teow Secrets".No thanks,I'll stick to my roti salad and kuah dal. He also final mention "I am getting hundreds of emails from customers in the United States, United Kingdom, Australia and as far as Russia thanking me for releasing these techniques to the world".You receive those e-mails because they are only 7 years old.For those who are going or already sailed with the ship.......please warn others to avoid being conned by Jason Tan and his cronies.There's a lot of way to make money on the net but there's always risk to concern.It's up to you!

By: Sally
So where shall we ask you Jonathan? Hehe just kid.

By: Jonathan
Hi all, I manage to get a free copy of this new ebook Adsense Taiko (dont ask me where :)).

Actually, its quite interesting and mind opening techniques coming from an Adsense newbie like me....cheers..

By: Sally
I dunno or can't really believe Jason Tan is rich of ringgits, but for sure, he's now very rich of popularity, so agree a lot to U Azlan, :)

Anyway, this is the 1st time I ever heard that AdsenseTaiko.com ... so funny arr, is it the 'user-friendly' version of "Adsense Tahi Kau"? :lol: Don't get mah yah, just kid mah! Hehehe. I think it's in Cantonese, which means "Adsense's brother", which similar to when we say Adsense's guru/master/pro etc. Is it LcF? Or maybe "Adsense's Teko"? 8)

God bless everybody!

By: Azlan
Well at least this guy had really made his dream comes true, to be famouse online... ;)

By: mpn
Greed makes people fall for this and other scams such as the "nigerian emails."

It's obvious from the get-go that the sales page is faked in many places. For example notice how the $$$ number on the cheque looks different to the text on the rest of the cheque? He has professional photographs of "his" house... and a picture of a merc in a driveway that looks nothing like it would be in that house.

By: Marcus
I was the victim but got back my $$$ after several harsh emails sent. Another guy operating the same website is www dot sixwaysofmakemoneyinmalaysia dot com. I would not say he is Jason Tan's affiliate, but is HIS CRONY! coz I think it's a SCAM.

I have made a complaint thread in Lowyat.net.

Check it out if you free.

http://forum.lowyat.net/index.php?act=ST&f=23&t=531998&st=0#entry13527279

By: John
Just got a spam from this idiotic prick under the email ***@yahoo.com spamming about this adsensetaiko website. Dumbass moron thinks he can collect money from the sky by spamming. Dream on dude.

By: JDM
adsense taiko...another Jason Tan making money tools??? What he trying to sell anyway???

By: anta
I already be his affiliate, then put his banner in one of my website. After read your all comments i think better i remove it. I don't want to join his scamer if your comments are true. I wait another guy say about his money refund. Is that true he said he can't help?

Thursday, February 14, 2008

ni dia soalan ramalan yang bakal korang dapat........

Examination:
JNCIA-ER Preassessment Exam

Which J-Web window pane allows you to view and manage licenses?

A. Monitor
B. Configuration
C. Diagnose
D. Manage

Which J-Web menu should you use to view the router's "last known good" configuration?

A. Configuration > View and Edit
B. Configuration > Rescue
C. Configuration > Rollback
D. Configuration > History

Which major J-Web menu should you use to view the physical hardware in the router?

A. Manage
B. Diagnose
C. Configuration
D. Monitor

You are logged in to an M10i router as the lab user. The J-Web 8.0R2.8 package is located in your home directory.Which CLI command would install the J-Web interface?

A. load software jweb-8.0R2.8-signed.tgz
B. load software /home/lab/jweb-8.0R2.8-signed.tgz
C. request system software add jweb-8.0R2.8-signed.tgz
D. request system software add /home/lab/jweb-8.0R2.8-signed.tgz

Which J-Web menu displays the amount of free space on the router's compact flash?

A. Manage > System
B. Diagnose > Flash
C. Monitor > System
D. Monitor > Flash

What is the purpose of the services interface?

A. Processes traffic using class-of-service.
B. Provides various layer 2 and layer 3 services.
C. Used to bundle Ethernet interfaces on M-series routers
.
D. Allows for secure shell access to the router.

Which three daemons are contained in the JUNOS software?
There are 3 correct answers

A. VPN
B. Routing Protocol
C. Management
D. Chassis


Which definition most accurately describes VRRP?

A. An election protocol used to designate one of multiple routers as the master router, which serves as the forwarding next-hop for the LAN.
B. A virtual protocol which makes VPN communications possible.
C. A redundancy protocol used to identify the active WAN circuit.
D. A link-state routing protocol used in Ethernet environments.

Which two statements regarding the JUNOS software user authentication methods are correct?There are 2 correct answers

A. Multiple users can authenticate using a common local user account.
B. Only one authentication method can be configured.
C. Multiple authentication methods can be configured.
D. All users must be configured locally on the router.

Which CLI command displays the hardware currently installed in the router?

A. show chassis alarms
B. show system hardware
C. show chassis hardware
D. show system environment

Which statements are true regarding DHCP services and J-series routers?
There are 2 correct answers

A. J-series routers can operate as a DHCP-relay agent only.
B. J-series routers can operate as a DHCP server.
C. J-series routers can function as a DHCP-relay agent and DHCP server simultaneously.
D. J-series routers can relay DHCP requests from one LAN to another.

Which CLI command displays any active alarms on the router?B

A. show system alarms
B. show chassis alarms
C. show system environment
D. show chassis environment


Which configuration statement contacts a TACACS+ server when the primary RADIUS server is unreachable?

A. [edit] system { authentication-order [ radius tacacs+ ]; }
B. [edit] authentication { login-order [ radius tacplus ]; }
C. [edit] system { authentication-order [ radius tacplus ]; }
D. [edit] authentication { login-order [ radius tacplus ]; }

What are three characteristics of the JUNOS software?
There are 3 correct answers

A. Contains a modular operating system.
B. Separate forwarding and control planes.
C. Single software train for all M,T and J-series routers.
D. Contains easy to read registry keys.

What statements about ALGs are true?
There are 2 correct answers

A. ALGs monitor protocol exchanges and perform address and port translations within the payload for certain protocols.
B. ALGs allow the router to interact with layer 4 and above when performing translation services.
C. ALGs are required whenever NAT is used.
D. ALGs are only used when PAT is configured.

Which type of IGP should you use to achieve scalability in a large enterprise network?

A. distance-vector protocol
B. link-state protocol
C. Bellman-Ford protocol
D. path-vector protocol

What are two services provided by the SDX?
There are 2 correct answers

A. customized firewall modifications
B. an XML interface for router configuration
C. usage tracking and accounting
D. secure remote access to the router


Which statements are true regarding the ASM?
There are 2 correct answers

A. The ASM supports only layer 3 services.
B. The ASM comes standard with all M7i and M10i routers.
C. The ASM supports the layer 2 and layer 3 service packages simultaneously.
D. The ASM is an option when ordering the M7i.

You have a router which does not have the J-Web interface installed by default.
Which CLI command installs the J-Web package?

A. load system software jweb-8.0R2.8-signed.tgz
B. install package jweb-8.0R2.8-signed.tgz
C. request system software add jweb-8.0R2.8-signed.tgz
D. package add jweb-8.0R2.8-signed.tgz

Which VRRP configuration option monitors the state of an interface and is capable of initiating a change in mastership if the monitored interface goes down?

A. snoop
B. monitor
C. preempt
D. track

Which JUNOS software feature forms the basis for JUNOScope?

A. J-Web
B. JUNOScript
C. BSD Kernel
D. SDX

Which configuration option allows you to view autoinstallation messages?

A. traceoptions
B. debug
C. view
D. decode

Which of the following address assignment options are available when configuring NAT?There are 2 correct answers

A. Static
B. Dynamic
C. One-to-one
D. One-to-many

Within the J-Web initial setup wizard, which menu is used to configure the hostname of the router?

A. Set Up
B. Interfaces
C. Users
D. Routing

Which MLPPP configuration statement determines the threshold for maintaining the state of an MLPPP bundle?

A. link-limit
B. link-threshold
C. minimum-threshold
D. minimum-links

*/kawan2 ni dia.. BOLD tu adalah jawapan dari aku... kalu salah.. minta maap... x sempat nak check... tapi aku LULUS....

Wednesday, February 13, 2008

Congratulations! You have passed the JNCIA-ER Preassessment Exam! Within one week you will receive a voucher via email to register for the live exam at a Prometric Testing Center near you - at a substantial savings! Be sure to register before the expiration date. Your voucher will be valid for 30-days from the date you receive the voucher email.

Examination: JNCIA-ER Preassessment Exam

Overall Score: 76%
Result: Pass

so kepada kawang2.. yang mau amek exam ni.... nanti aku selitkan soalan yang bakal korang dapat juga.. hehehehe.. malaysian for malaysian... aku tulun punyer... :-p

*/ register sini dulu yek... http://www.juniper.net/fasttrack/

Tuesday, February 12, 2008

boring betul...kalu perempuan...........

susah aku nak cakap macam mana.. kalu member ajak meeting.. tapi bawak isteri....
tengah aku cakap.. boleh pulak sang isteri tanyer mana pelayan ni... orang dah lapar..
tengah aku dengar dia cakap.... ala x sedap pulak lauk ni....
tengah aku dok berhujah... bang.. jom lah balik...

sungguh celaka ..... sekian.

*/lain kali meeting jangan bawak isteri anda.. berjumpa saya.. bukan sebab saya x kawin lagi..
tapi diatas tadi luahan hati saya...

Thursday, February 07, 2008

aduhai.. badan aku panas2... macam nak demam.... pelik betul ni.. memang panas sangat melaka.. baru 24 jam aku kat sana.. terus macam nak demam dah.... esok pulak nak pi Penang.. escort member bertunang..... selamat bertunang wahai sahabat.

Wednesday, February 06, 2008

ada keje kat melaka....

aku pi melaka naik bas... selamat ada tiker.. sebenarnya ada keje membuat costing naik baik pulih pc utk kejohanan penggodaman tahap gaban nanti... hehehehe... sepatut balik ari sama.. tapi memandangkan penginapan disediakan oleh Bro Add.. terima kasih diucapkan... tapi memang sedap nasi ayam tu... patut digelar Champion... kasi turun sini kita pekena Nasi Ayam Sungai Besi..
amacam?
Tuan/puan

Semua adalah ditawarkan kursus membina laman web dengan PERCUMA yang dijalankan oleh Unitechpro di bawah naungan UNIKL-BMI Technoputra Program. Setiap Ahad dr 9pg hingga 11 pg di Tkt 6, E learning Centre, UNIKL-BMI , Bt 8 Jln sg Pusu, 53100 Gombak ( sebelah UIA Gombak)

Anda kan belajar,


* Cara mendaftar domain name
* Cara guna web editor
* Cara publish website anda
* Cara buat imej dlm website
* Buat layout
* Link text & imej
* Download & Upload ke web server
* Guna application installer


Daftarlah diri anda dgn menghantar sms ke 33080, ikut langkah berikut,

Step 1

Taip……unikl nama anda tarikh hari ahad yg anda pilih <> kod kursus

Contoh: unikl zainal 15/06/08 12377

Hantar sms ke 33080

Step 2….bila terima response…taip unikl confirm dan hantar ke 33080

Contah: unikl confirm sent to 33080

p/s, 50 sen bg setiap sms

Friday, February 01, 2008

selamat ari cuti kepada rakyat KL..

memandangkan aku machai.. orang cuti aku pun cuti... hehehehe.... masa berjalan2.. hehehehehe