Wednesday, January 30, 2008

penatnya....

pagi tadi aku pi one of department of MKLAND... kasi pasang balik server Win2k3 yang ada masalah.
sedih betul aku nenok server tu... data ada lebih kurang 290GB untuk semua keje department.. tapi tiada backup...

macam biasa alasan depa bagi... management x mau membazir duit on IT devices... macam dulu aku pernah kena... dulu kan aku keje.. sekarang tidak lagi... kekekeke.. asal mintak duit kat bos ajer.. dia tenung aku macam aku ni awek pulak.. kekekekeeke..

petang aku pi mencari menatang ni... entah x tau apsal aku minat sangat ngan menatang ni... dah lama aku cari... tapi dulu cari main2.. sebab x mampu lagi... tapi kali ni.. aku cari dengan serius sebab duit yang terkumpul sudah cukup... dan mesti beli... kekekekee.. menatang ni adalah... magnetic bracelet from sabona.uk ....... medium titanium......

malam keje aku sambung kembali... task kali ni adalah... bagaimana nak setup Access Point boleh buat authentication dengan Active Directory...... aduhai... kenapa mesti Microsoft... kekekeke

kepala dah pening... pelbagai info aku cari.. langsung x membantu... esok aku akan pi beli CD Pirate Windows 2003 Server.. dan mungkin beli satu AP yang boleh buat authentication by RADIUS... untuk buat testing... next week mesti dapat solution... after raya cina.. boleh kasi ON this project...

apabila benda yang dicari tak dijumpai... datang lah benda lain... akhirnya aku jumpa solution bagaimana buat integration bookmark supaya aku boleh nenok bookmark aku buat.. walau aku berada dimana2... sebab susah kalu aku x guna pc sendiri... hehehehe

ia adalah,

If you use Firefox on more than one computer, you'll want Foxmarks. Install Foxmarks on each computer, and it will work silently in the background to keep your bookmarks synchronized. You can also log in to my.foxmarks.com to manage your bookmarks from any computer.

Tuesday, January 29, 2008

jam sudah pukul 2 pagi...

aku masih mengadap server MKLAND ni... lagi giler kalu windows 20003 x leh detect hard disk...
selamat lah aku kat umah.... boleh lah aku meniarap sambil buat keje... ni namanya the real machai...
amacam ada berani... muahahahaha


*/ gambar ini sudah diedit menggunakan GIMP.. sebenarnya ianya cun.. tapi dok test layer.... sampai jahanam gambar original... muahahaha... the best part.. apa yang di edit boleh di save dalam format .psd... so ANDY tiada masalah jika guna GIMP nak edit semua dalam PHOTOSHOP... tested already.

Monday, January 28, 2008

apabila minah MLM cuba.....

aku sudah terjebak ngan Facebook pulak.. ni gara2 orang tanyer.. ko x der facebook ker?
apa menatang pulak tu.... aku punyer sosial engineering ker sosial networking ker.. rasa dah tahap dewa.. sampai password pun kadang2 aku lupa... muahahahahaha

tengah aku setup aku punyer facebook... ada pulak minah ni online.. sempat lah aku tanyer khabar..
then dia tanyer sudah grad ker... amacam keje....... so aku jawab masih tidak bekerja lagi.. susah nak cari keje zaman pak lah ni.....then offer aku peluang cari duit... tidakkkkkk (KES MLM dalam hati...)

transkrip chatting......

me: alo datin
hepi thaipusam
muahahaha
Haslinda: huhu.. geng how r u?
me: fine.. baik2
Haslinda: apa citer skang? dgr citer dah graduate from oum...
me: dah...
convo nya belum
dah merdeka dah...
kekekeke
Haslinda: best aaar dah merdeka.... so keje mana skang?
me: masih lagi buat freelance..
susah nak keje zaman pak lah ni..
kekekeke
Haslinda: tau xpe.. ekekeke...
freelance tapi masyuk xpe aaa...
me: nak masyuk x boleh lagi..
hidup sorang boleh lah..
hehehehe
mau tanyer.. ada cara tak.. kalu freelancer nak beli umah.. contohnya macam nak buat loan ker
Haslinda: kena ada bank statement..
income freelance 2 kena masuk throu bank.. ada statement.. boleh print.. baru bank consider utk bagi loan
me: maksudnya bank statement tu.. sebagai gaji ker..
Haslinda: yup.. ganti slip gaji bulanan kita...
me: boleh ker macam tu...
kalu macam tu berapa lama nak maintain
sebab e1 freelancer.. mana ada gaji tetap
Haslinda: boleh tu mmg boleh but income 2 kena masuk giler tahap dewa-dewa la.. ekekeke...kalau linda introducer satu program tuk wat duit nak dgr tak?
Sent at 9:03 PM on Monday
me: introducer.......alamakkkkkk..
jangan lah MLM......
kekekeke
Haslinda: silap taip la..ekekeke...
mana ada cara senang nak cari duit skang except thru MLM...ekeke...
me: ada maaa
forex
amcaam
Sent at 9:06 PM on Monday
Haslinda: forex tu high risk.. modal pun tinggi.. pastu kena ada knowledge baru leh wat.... ekeke.. MLM just need some communication skill n produk knowledge jek... senang maaa... [tongue]
me: itu yang e1 x mau.. segala komunikasi.. jumpa orang..deal ngan orang...
kekekekee
Haslinda: kalu rajin beli la majalah potensi yang ada kat pasaran skrang... linda tgh wat biz MLM with Desquera Worldwide.. Company yg keluarkan Majalah Potensi tuh...
ni pun baru je balik dari seminar kat Genting- 3 hari 2 malam..
me: pergh.. hebat2
Haslinda: I will become the next speaker for the co within six month time.. bulan 6 ni maybe pegi UTAH, company hantar utk course kat sana plak...
me: lagi hebat....
boleh kirim kasut ni macam.. susah nak cari kat malaysia
Sent at 9:12 PM on Monday
Haslinda: ekeke.. Insya Allah.. kalu confirm nanti linda bagitau.. coz kena perfom well baru selected... skang ni tgh ikut road tour around Msia...
me: ooo
ni company jual apa ni..
Haslinda: weekend ni maybe g Temerloh.. ada talk kat sana
me: ada url tak..
mau nenok sikit..
Sent at 9:13 PM on Monday
Haslinda: 1 of product killer kitorang, Super Detox.. Product utk berhenti merokok.. ada kuar iklan kat tv9, majalah isihat, metro, majalah harmoni n dalam majalah potensi tu sekali la...
me: e1 x smoke maa
lagi2
apa benda dia jual
ada macam2 produk lagi... fiber tuk kurus... trace mineral utk kesihatan, coffee, buku2 motivasi, household cam sabun n etc...
Sent at 9:16 PM on Monday
me: ooo
nampak2
kurang menarik pulak nampaknya
kenapa lah MLM punyer website mesti ada mercedes....
kekekekeke
Haslinda: ekeke.. kalu dah x minat.. apa pun x menarik.. huhu
me: tidak lah macam tu...
sebab e1 x minat jumpa orang
janji ngan orang....
Haslinda: yg dapat mercs tu upline linda la.. ekekeke
me: lepas tu kena monitor orang...
kena jadi mentor..
Haslinda: yup.. absolutely... kalu tak mana nak success... unless u got better job n extra skill yg leh dapat income thousands per day.. then ok la... ekekek
gtg.. nak sambung keje.. callling la kalu nak cuba.. c ya
me: ok sila2...
BABAi..
Wsalamulaikum
Sent at 9:21 PM on Monday

*/ aku x suka MLM kerana aku tidak suka jumpa orang di malam hari... aku rela mengadap monitor nenok benda2 apa ker.. dari jumpa orang menabur janji... kena guide orang jual barang... kena jadi mentor... dan lagi aku x suka.. aku akan hidup mewah kerana memijak orang lain... so aku x mau... maafkan aku kepada mamat dan minah MLM di luar sana....

Sunday, January 27, 2008

tahniah kepada Andy.... kerana berjaya INSTALL Gutsy.....

sekarang masalah wifi pulak.... so seperti biasa... LINUX memang ada masalah ngan hardware kerana sikap double standard dari manufacturer yang suka buat barang untuk Microsoft.. bagi kami itu semua tiada maslah..kerana masih ada lagi company yang terbuka hati untuk buat hardware bagi support LINUX...

oleh itu sebelum membeli satu-satu barang pastikan check dalam forum dan bukannya di belakang kotak devices tersebut... oleh itu saya cadangkan guna ASUS WL-167G.. tidak mahal maa.. dahulunya aku beli menatang ni.. harga RM 147 mintak tawar RM 145.... la ni baru RM 75 ajer...

akan bersambung... edisi khas utk Andy..... kasi beli dulu... muahahahahaa

Saturday, January 26, 2008

Entri ni istimewa untuk kawan aku yang bernama Andy Gunggut...

langkah pertama sebelum memasang LINUX dalam pc atau notebook.. pastikan backup dulu semua data yang ada didalam hard disk tersebut walaupun tahap anda seorang dewa.... COMPULSORY. (jangan di tanye kenapa kerana jawapan saya melibatkan kos... muahahahahaha)

langkah kedua... pastikan download ISO dari website yang asli... jika ragu-ragu akan ISO yang di download itu... pastikan jua MD5 disertakan... anda boleh check MD5 tersebut dengan ISO yang di download... pastikan sama... JIKA TIDAK.. download dari tempat lain...

oleh itu bagi tidak memeningkan kepala kawang2.. sila muat turun ISO Ubuntu 7.10-Desktop-i386
MUAT TURUN SINI

Thank You to percuma.org for hosting this ISO for free.

Bagi kawang2 yang mau buat dual-boot... yakni ada Windows dan Linux... maka buat buat set satu ruang dalam hard disk... dan JANGAN BUAT APA2 PARTITION dalam tu.. biarkan dia dalam bentuk UNPARTITION SPACE...

lepas DOWNLOAD ISO diatas.. guna kan burning software yang terdapat didalam PC anda dan burn ISO ini... gunakan speed rendah lagi rendah lagi baik.... jangan buat high-speed burning...

selepas tu.. restart pc anda dan masuk ke dalam BIOS ... setkan BOOT PRIORITY ke pada CDROM yang pertama.... dan lepas tu... EJECT CD ROM anda masukkan UBUNTU yang anda burn tadi...
dan save and exit BIOS....

sepatutnya anda dapat screen dibawah.....


Pilih Start or Install Ubuntu........ dan tunggu sehingga anda nampak screen dibawah


Selepas itu.. anda perlu double click Install...


Pilih bahasa... bahasa Sarawak minta maap... hehehehee


memandangkan ki duduk kat Shah Alam... pilih lah Kuala Lumpur... hehehehe


Keyboard ni sebenarnya has been detected by OS... so just clik Forward.


Langkah ni biasanya kawang2 kita akan ada masalah... dan disini lah trick kenapa kita mesti buat satu EMPTY SPACE atau UNPARTITION SPACE dalam hard disk kita.. ini kerana membolehkan Ubuntu detect empty space tersebut... maka kita guna option:
Guided - use the largest continuous free space.



Yang ni kita clik Forward..



Then masukkan semua detail kita.. paling penting password... jangan lupa pulak.. kekekeke


Summary sebelum kita buat installation... ok just klik Install




Dan keluarkan CD... then restart PC.... UBUNTU telah berjaya... Selamat MENCUBA....

*/selamat datang ke dunia TUX.... selamat tinggal MICROSOFT...... muahahahahaa

Friday, January 25, 2008

mengharapkan pahala unta...

ari ni aku rasa aku jadi unta... duduk x sampai 10 minit terus semayang jumaat.... padan muka aku kena semayang kat tangga... sebab mai lambat....

lepas semayang disapa oleh senior kursus aku satu masa dulu... tanyer aku dah keje ker... aku macam biasa.. masih freelance... ko dulu keje apa....

aku cakap lah.. aku keje sys admin.. dapat keje pun sebab ada MCSE 2000.

ko punyer MCSE tu beli ker...

aduhai.. kalu aku beli.. baik aku beli ajer degree IT ke MASTER ker... buat apa MCSE tu... (dalam hati)

so aku macam biasa.. hati dah panas kalu orang cakap macam tu.. so aku tanyer.. berapa depa boleh bagi ngan MCSE...

RM 1,800... dalam hati aku sikitnya.....

so aku tanyer.. keje macam mana... normal hour ker...

bukan SHIFT....

aku cakap ... nanti lah saya fikirkan.. macam x minat lah shift...

tapi sebenarnya gaji ko offer sikit sangat... aku langsung tak minat... baik aku keje ngan HP.. keje shift... SPM boleh apply... gaji pun macam tu jugak... x yah susah amek degree... buat CCNA.. ini tgh plan nak buat Juniper punyer CERT....

ini kerana walaupun aku machai.... gaji sebanyak RM 1,800 sebulan tu susah sikit nak dapat.. tapi RM 1,000 tu boleh lah dalam 10 hari.... so kalu 30 hari commit keje... dan ada projek berjalan.. x salahkan dapat RM 3k sebulan....

lagi pun keje aku bebas.... rileks... x yah tension2... santai...

cuma yang menarik sangat ni... bagaimana aku nak beli umah ngan keje aku macam ni... sebab aku target nak beli umah ini tahun... jika x dapat umah dalam bulan 12 tahun ni.. aku beli umah setinggan.. muahahahahahaha

ok nak gerak ke McD... layan prosperity sama ngan adik aku... supaya bertambah prosperity hendaknya.. AMIN.

Thursday, January 24, 2008

panas hati betul lah... ini lah hari monyet sedunia aku....

pagi tadi tidur pukul 5 pagi... mencari solution kepada Ati dalam linux.. GAGAL....

bangun kul 8 pagi tidur balik.. dan tersedar 8.45 pagi.. satu client lama call.. mail server down...
aduhai.. aku dah janji ngan member sorang utk pergi ke agensi kerajaan ari ni... so aku merempit ke Wangsa Maju...

jumpa pulak geng streamyx installer... serius cakap banyak... aku pulak mengajar mamat tu.. panas jugak hati ni... aku tau lah ko hebat.. cuba dengar penjelasan aku dulu.. baru ko buat keje.. ni tidak...
akhirnya berjaya jugak...

pi agensi tersebut.. Banting.. sampai........ aku pun check status server.. IP ok..
macam biasa kalu IP ok... aku kena check gateway.. ada lepas tak ke Internet...
ping lah yahoo.com......... server linux aku senyap ajer.. aik ni pelik ni..

aku pun mintak list IP migration yang dah dibuat...
aku check sekali lagi... betul...
kenapa ya.....

aku pun check wiring..
cable nampak semua plug betul kat switch... sebab ada 5 ketul server ....
so aku pun trace lah cable network dari belakang server linux aku...
jika ada camera memang aku amek gambar cable network tu...
cantik bergulung dan tidak pasang pun kat switch...
kalu macam ni... sampai kiamat pun x leh nak akses...

aku double check ngan port pulak... depa ni dah cakap belum ngan Selangor NET..
supaya bukak certain port yang aku mau.... sebab application dalam server ni tidak akan berjalan
keputusan yang aku dapat..
aku bagi 12 ports kena bukak... suka2 hati depa bukak 5 ports... mana lagi 7 ports...
lagi bertambah panas aku nenok.....

aku mai dari jauh.. hanya sekadar untuk pasangkan network cable dari server ke switch...
dan bagi tau lagi kat dia orang ports ni semua kena bukak.. bukan tutup.......

ini janji aku...

andai kata satu hari nanti aku kaya... memang aku takkan bayar income tax.. sebab aku x mau duit aku pergi kepada pegawai kerajaan yang tau mengular ajer... bukan nak buat keje.... baik aku tubuhkan yayasan kepada orang2 yang freelancer macam aku.... itu janji aku.. Amin..

Wednesday, January 23, 2008

banyak giler sosial engineering aku ni..

sebenarnya sosial networking..

la ni berjinak2 dengan tagged ni... x tau sampai biler ia akan bertahan... sebab biasa x lama menatang ni.. muahahahaha...

esok mau pi Majlis Daerah Kuala Langat.. entah apa lagi masalahnya....

Friday, January 18, 2008

tunas mekar...... tungguuuuu


*/ above one of my business partner..... his name is Razak (razakzaha.com)

aku mencari handphone..

kriteria mesti murah semestinya...
kedua mesti boleh support dual sim card
dan kedua-dua boleh ON simultaneously....

bile aku baca magazine hp malaysia...
terkejut pulak philips ada buat produk ini..
dari apa yang aku paham.. dia memenuhi kriteria aku..

tapi alangkah hampanya biler aku googling aku jumpa penyataan ini

It has a dual SIM card slot. Yes, folks you read it right; the Philips Xenium [email protected] allows you to put two SIM cards into the phone. Now everyone having two mobile lines can be happy. Although both SIM cards don’t work simultaneously, it sure beats carrying two phones.

panas betul hati.. apabila info dari majalah tak seperti apa yang sebenarnya...

Thursday, January 17, 2008

ari training ciast....

sebenarnya bukan training pun.. macam TOT ajer...
mana cukup maa one day training for enterprise level untuk mail server.

*/susah jugak nak mengajar orang ni.. biasanya ilmu yang aku dapat.. aku susah betul nak keluarkan.. bukan kedekut... tapi aku rasa macam orang yang mendengar aku nak cakap tu kurang ikhlas kut.. muahahahaha

Wednesday, January 16, 2008

for those who don't know....

this is what we called docking.. muahahahaha..

I just bought from lelong... RM 180 only for my IBM t42... but I got a problem when I'm using linux with my USB port.... still finding why?





snap using D70s with automatic on apperture 18-55mm

Tuesday, January 15, 2008

aku masih x puas hati ngan performance Ubuntu aku ni...

sudah jadi buntu aku ngan ubuntu ni... ni terasa seperti nak tukar distro.. aku rasa slow pulak jadinya... tapi walau bagaimanapun.. packages terlampau banyak ngan ubuntu ni.. aku masih puas hati dengannya.. walaupun aku lebih suka Suse.. x boleh cakap lebih2 pasai suse ni.. nanti ada satu mamat kat ampang marah.. muahahahahaha

Monday, January 14, 2008

kepada kawang2.. jika mau tukar

pi sini ok... kalu mau tukar template sempena tahun baru ni....

Saturday, January 12, 2008

firstday belajar camera.....

this setting without auto mode program... manual setting ok.. hehehehe
snap with manual setting... f 5.3 lens 18-55mm D70s.. Not For Sale.. RM 24k


this want because already senja.. below is Murtabak Mobil.. only at MUAR.


ok now I need to buy a lenses.. to be more pro hopefully.. muahahahaha
sambungan wishlist aku...

semua orang buat wishlist...
so aku pun nak buat.. muahahaha

  • pertamanya aku mau beli umah ini tahun... mesti beli
  • keduanya... rasa nak beli Nokia e61i tu... tapi sebelum beli akan ku pastikan aku dapat software utk support faks.. sebab model ini tidak mai ngan fax..
  • ketiga... rasa dah mula minat mengambil gambar.. so lens yang dicadangkan oleh sifu aku memerangkap cousin aku tu kena beli jugak.. tidak mahal tapi RM 400 ajer.. (2 bulan bayar kapcai aku tu... )
  • jika ada balance.... IBM X series idaman hati... harga boleh buat hantaran kawin ni.. (tidak mengapa.. aku x der awek lagi.. so lupakan pasai kawin)
diatas ada wishlist untuk membakar segala duit dalam akaun aku.....

dibawah ini adalah harapan utk dia ari tua...
  • langkah pertama aku adalah menginsuranslkan diri... (sudah tercapai)
  • langkah kedua aku adalah.. utk mewajibkan diri aku masuk kan RM 50 sahaja minimum ke dalam ASB...
  • langkah ketiga aku adalah.. mau belajar pasai unit trust ni.. macam best ajer...
dengan harapan supaya makbul lah semua hasrat aku ni

Thursday, January 10, 2008

wifi dan linux..

semua orang x mau guna linux pasai ada masalah wifi.. kini sudah ada penyelesaian.. ada packages baru sebijik macam windows punyer cara detect wifi..

all u need to do just download this package...
I already tested with xubuntu 7.04... CUN MAA...

Friday, January 04, 2008

lemak...

fitness consultant check berat badan aku.. tinggi aku.. dia kata bagus.. tiada masalah.
BMI pun bagus.. then aku cakap balik.. so saya x payah lah nak exercise kan... sebab saya sihat..
dia balas balik.. itu betul.. tapi u terlampau banyak sangat lemak "jahat"

aik lemah jahat tu apa pulak...
lemak jahat tu adalah lemak yang akan memberi kita penyakit satu hari nanti.. dan selalu berkumpul di organ2 penting...

jalan penyelesaian...
u kena jugak exercise...

aku tanyer lagi pasai makan.. nak kena jaga..
dia sapa balik.. x perlu yang penting.. u kena exercise jugak...

aduhai.. ni yang lemah ni.. bukan aku x mau exercise.. malam dan siang serupa sahaja...

so my wishlist for this year... I need a house.. whichever house even though.. it's setinggan... then I need to be healthy where I can pay my housing loan until settled.

conclusion...
  • this year I must buy a house... at least affordable.. the cheapest one that I can get is RM 10k but that one is setinggan
  • I need to be healthy... got no lemak jahat.. only lemak baik can stay in my body...