Sunday, March 23, 2008

sejarah penguin sama dengan aku.... hingga saat ini

aku baru kenai penguin ni tahun 1998 macam tu kalu x salah aku... pak cik aku merupakan lecturer Electrical memperkenalkan aku ngan Red Hat masa tu 7.2 kalu x silap aku.....

aku tanyer pak cik aku.. apa si linux ni boleh buat... dia kata macam2..
tapi aku x paham... apa yang macam2... tengok ni .. mana nak cari 4 desktop dan lebih.... warghhh terpegun masa tu aku nenok....

tapi aku tanyer algi .. boleh main game tak....apa2 game dalam windows..
pak cik aku cakap.. x boleh... dalam hati.. ni namanya tak best...

maka aku tinggalkan alam penguin ni... fokus micosoft ajer... sehingga dapat sedikit certificate... MOUS in Microsoft Word... MCP dan MCSE (Windows 2000)

tahun 2003....aku sebagai system administrator.... masalah proxy server di pejabat.. sekali aku nenok ia adalah linux..... memang kejung aku sekejap...
apa jenis linux ni..... tidakkkkkk... berhari2 aku mengkaji..... bagaimana aku nak fix menatang ni.... dan akhirnya... berjaya... so aku mesti belajar Linux..
tapi dimana...... semua tempat mahal...dan aku x mampu untuk bayar... masa tu boleh belajar kalu depa terima installment... tapi.. depa x terima..

sehingga aku jumpa MySig... atau nama sebenar My Special Group lebih kurang..tapi kini sudah tiada.. hanya tinggal sejarah sahaja.... tidak dapat dipastikan kenapa depa tutup..... so aku masuk lah kelas selama 2 hari.. belajar apa itu Linux atau TUX World.. aku dibimbing oleh Encik Harisfazillah Jamel....

mata pelajaran pertama... apa itu linux... dan kami belajar.. bagaimana nak install linux... the best part.. 1 hari kami gagal install kerana masalah hardware... pelbagai cara akhirnya berjaya juga... so dapat satu ilmu.. linux memilih hardware....

kelas pun tamat selama 2 hari...dengan bayaran RM 75 .. dapat sijil.. makan tengah hari... selama 2 hari dan tidak lupa juga minum petang.... tapi aku x puas hati kerana banyak benda aku nak tanyer... masih tak terjawab... maka kami buat satu small group dinamakan linuxdotmy.. berbincang mengenai linux setiap minggu.... pada mulanya ada 6 orang... yang kini tinggal 2 orang sahaja.. aku dan rizal.. yang lain semua ada komitmen....

dengan tertubuhnya linuxdotmy ni.. kami dapat mempraktikan benda2 baru.. walaupun hanya 2 anak murid dengan satu sifu.. rasa macam buat lawak ajer.. tetapi linuxdotmy ni bukan sahaja group yang minat makan daging penguin.. tapi ia adalah sebuah company hari ini....

diantara projek yang telah berjaya dicapai...
  • hacking competition di melaka... selama 2 tahun berturut-turut sebagai main organizor
  • email solution for many government agencies
  • anti-spam for private n government..
  • solution provider for SUK shah alam....
  • multiple training conducted by me n Rizal... coz only both of us are the workers... hehehehe plus our SIFU...
  • currently.... working on other UNKNOWN Project.... hik.hik..hik
ari ni aku suka pasal linux kerana aku x perlu check aku punyer pendrive utk tau sama ada Brontox tak... aku x perlu defrag hdd aku.. x perlu update windows hanya perlu buat jika ada version baru terhadap package yang aku install....dan macam2 lagi...

distro pertama aku adalah Fedora 2 masa tu... dan Mandrake 9 kut... tapi aku tertarik ngan Suse 9... entah mengapa aku x pasti.. lain aku belajar.. lain jadinya... dan sampai ari ni.. aku minat Suse.... sehingga sang Rizal kata.. SUSE x best lah.. package sikit... lambat pulak tu.. baik ko test Ubuntu... tapi apa yang dia kata.. adalah betul.... so aku Switch kepada Ubuntu 5.04 masa tu... aku dapat dari shipit.ubuntu.org... so aku test lah ubuntu ni... the best part aku suka.. wifi x der masalah.... yeaahhh.. sehingga lah notebook aku dicuri kerana aku letak dalam beg pakaian tetapi aku tinggal kan dalam kereta....

so aku masih gunakan Ubuntu sehingga 7.04... dan biler aku guna 7.10 kat pc aku yang old-school ni aku dah mula rasa berat... macam dah x seronok pulak guna linux tetapi slow.... so aku pun mula ingat nak switch ke XFCE dari GNOME... tetapi ada satu masalah... sound card pulak x dapat detect biler guna XUBUNTU 7.04... aku cuba upgrade ke 7.10... masih x boleh.... cuba bertanye kepada sang Rizal...memang dia kata ada masalah dalam XFCE...

so aku bertukar ke KUBUNTU.. adalah KDE based... teringat aku kat SUSE aku..
hasilnya... aku rasa macam laju.. dan seronok pulak dari GNOME (marah kalu sang rizal tgk ayat ni... itu die-hard fan kepada GNOME..kekekeke) tadi aku br upgrade dari 7.04 ke 7.10... dan cun.... selepas fix kan AMAROK (audio player)... aku tgh dengar mp3 sewaktu menulih entri ni....

*/masih mengkaji macam nak test ajer KDE 4 ni...

5 comments:

Anonymous said...

So, you wanna buy some drugs?
yoxovebaboma.tumblr.com
http://qiquyivodevi.posterous.com/
http://www.splinder.com/myblog/post/747328/23820264/yes
noworemixeme.tumblr.com

Anonymous said...

So, you wanna buy some drugs?
http://www.splinder.com/myblog/post/747785/23828029/yes

Anonymous said...

Link exchange is nothing else but it is just placing the other person's weblog link on your page at appropriate place and other person will also do same in support of you.
Feel free to visit my weblog :: Http://Nws.Noaa.Gov

Anonymous said...

Если вы столкнулись с вопросом, как зарегистрировать фирму, не обладая необходимой правовой подготовкой, то лучше обратиться в ООО "Регистратор". Ведь для самостоятельного оформления всех необходимых документов необходимо время и знания, так как любая ошибка может обойтись слишком дорого. Высококвалифицированные специалисты ООО "Регистратор" возьмутся качественно оформить предприятие.

Юридические услуги - [url=http://www.registratorfirm.ru/howtoregfirm/]как зарегистрировать фирму[/url]

Anonymous said...

It is Miuccia [url=http://www.furworld.ru ]меховые фабрики [/url] and Patrizio Bertelli who find the secret of Prada and invent the very first black nylon Prada handbag on the globe which opens the successful and beneficial door of world famous handbag brand. Prada Handbags is famous for its fantastic. Each lady wants a Prada handbag which symbolizes the fashion and the way of life. Prada store sells cheap Prada, including Prada purses and Prada handbags. [url=http://www.furworld.ru ]шубы из китая [/url] is the greatest method to purchase a bag of top quality and best designed. With the expansion of Prada, a lot more [url=http://www.furworld.ru ]мех [/url] are established. Ordering Prada handbags and Prada wallets in [url=http://www.furworld.ru ]шубы из китая [/url] could help you save many money and time. [url=http://www.furworld.ru ]шубу [/url] is one other good choice for you. [url=http://www.furworld.ru ]фабрика меха [/url] will never let you down.