Thursday, January 24, 2008

panas hati betul lah... ini lah hari monyet sedunia aku....

pagi tadi tidur pukul 5 pagi... mencari solution kepada Ati dalam linux.. GAGAL....

bangun kul 8 pagi tidur balik.. dan tersedar 8.45 pagi.. satu client lama call.. mail server down...
aduhai.. aku dah janji ngan member sorang utk pergi ke agensi kerajaan ari ni... so aku merempit ke Wangsa Maju...

jumpa pulak geng streamyx installer... serius cakap banyak... aku pulak mengajar mamat tu.. panas jugak hati ni... aku tau lah ko hebat.. cuba dengar penjelasan aku dulu.. baru ko buat keje.. ni tidak...
akhirnya berjaya jugak...

pi agensi tersebut.. Banting.. sampai........ aku pun check status server.. IP ok..
macam biasa kalu IP ok... aku kena check gateway.. ada lepas tak ke Internet...
ping lah yahoo.com......... server linux aku senyap ajer.. aik ni pelik ni..

aku pun mintak list IP migration yang dah dibuat...
aku check sekali lagi... betul...
kenapa ya.....

aku pun check wiring..
cable nampak semua plug betul kat switch... sebab ada 5 ketul server ....
so aku pun trace lah cable network dari belakang server linux aku...
jika ada camera memang aku amek gambar cable network tu...
cantik bergulung dan tidak pasang pun kat switch...
kalu macam ni... sampai kiamat pun x leh nak akses...

aku double check ngan port pulak... depa ni dah cakap belum ngan Selangor NET..
supaya bukak certain port yang aku mau.... sebab application dalam server ni tidak akan berjalan
keputusan yang aku dapat..
aku bagi 12 ports kena bukak... suka2 hati depa bukak 5 ports... mana lagi 7 ports...
lagi bertambah panas aku nenok.....

aku mai dari jauh.. hanya sekadar untuk pasangkan network cable dari server ke switch...
dan bagi tau lagi kat dia orang ports ni semua kena bukak.. bukan tutup.......

ini janji aku...

andai kata satu hari nanti aku kaya... memang aku takkan bayar income tax.. sebab aku x mau duit aku pergi kepada pegawai kerajaan yang tau mengular ajer... bukan nak buat keje.... baik aku tubuhkan yayasan kepada orang2 yang freelancer macam aku.... itu janji aku.. Amin..

No comments: