Saturday, January 26, 2008

Entri ni istimewa untuk kawan aku yang bernama Andy Gunggut...

langkah pertama sebelum memasang LINUX dalam pc atau notebook.. pastikan backup dulu semua data yang ada didalam hard disk tersebut walaupun tahap anda seorang dewa.... COMPULSORY. (jangan di tanye kenapa kerana jawapan saya melibatkan kos... muahahahahaha)

langkah kedua... pastikan download ISO dari website yang asli... jika ragu-ragu akan ISO yang di download itu... pastikan jua MD5 disertakan... anda boleh check MD5 tersebut dengan ISO yang di download... pastikan sama... JIKA TIDAK.. download dari tempat lain...

oleh itu bagi tidak memeningkan kepala kawang2.. sila muat turun ISO Ubuntu 7.10-Desktop-i386
MUAT TURUN SINI

Thank You to percuma.org for hosting this ISO for free.

Bagi kawang2 yang mau buat dual-boot... yakni ada Windows dan Linux... maka buat buat set satu ruang dalam hard disk... dan JANGAN BUAT APA2 PARTITION dalam tu.. biarkan dia dalam bentuk UNPARTITION SPACE...

lepas DOWNLOAD ISO diatas.. guna kan burning software yang terdapat didalam PC anda dan burn ISO ini... gunakan speed rendah lagi rendah lagi baik.... jangan buat high-speed burning...

selepas tu.. restart pc anda dan masuk ke dalam BIOS ... setkan BOOT PRIORITY ke pada CDROM yang pertama.... dan lepas tu... EJECT CD ROM anda masukkan UBUNTU yang anda burn tadi...
dan save and exit BIOS....

sepatutnya anda dapat screen dibawah.....


Pilih Start or Install Ubuntu........ dan tunggu sehingga anda nampak screen dibawah


Selepas itu.. anda perlu double click Install...


Pilih bahasa... bahasa Sarawak minta maap... hehehehee


memandangkan ki duduk kat Shah Alam... pilih lah Kuala Lumpur... hehehehe


Keyboard ni sebenarnya has been detected by OS... so just clik Forward.


Langkah ni biasanya kawang2 kita akan ada masalah... dan disini lah trick kenapa kita mesti buat satu EMPTY SPACE atau UNPARTITION SPACE dalam hard disk kita.. ini kerana membolehkan Ubuntu detect empty space tersebut... maka kita guna option:
Guided - use the largest continuous free space.



Yang ni kita clik Forward..



Then masukkan semua detail kita.. paling penting password... jangan lupa pulak.. kekekeke


Summary sebelum kita buat installation... ok just klik Install




Dan keluarkan CD... then restart PC.... UBUNTU telah berjaya... Selamat MENCUBA....

*/selamat datang ke dunia TUX.... selamat tinggal MICROSOFT...... muahahahahaa

No comments: