Wednesday, December 26, 2007

Setup Fee
(RM)
Monthly Fee
(RM)
Transaction
Fee
Deposit
(RM)
Settlement
(Days)
NBepay Malaysia online payment
from 200 from 48 The lowest in Malaysia 3.0% 0 5
Commerce Payment Malaysia online payment
380 120 4.5% 20% 30
Shinjiru
500 180 4.5% 20% 15
iPayDNA
800 100 5 - 10% - 7 - 30
International service providers
WorldPay
549.75
(SGD250)
1,429.35
(SGD650)
4.5% 0 -
2CheckOut (2CO) Malaysia online payment
182.23
(USD49)
0 5.5% + RM1.71 (USD0.45) 0 -
* All data above is valid on the time of researching while the latest subjects to change accordingly to the company policies, respectively.
Malaysia online paymentRecommended payment gateway solutions for Malaysia merchants.

mahal sangat lah payment gateway malaysia ni... dah ler ada bulanan punyer charge.. untung aku x seberapa... ni yang malas aku nak sokong servis dari malaysia ni.. baik aku guna US punyer.....

Monday, December 24, 2007

nantikan kemudahan pembelian bukandugongbiasa secara online sepenuhnya......

memandangkan aku tidak tau nak menulis.. hanya pandai mengkondem ajer.. maka aku ingin jadi orang tengah dalam menjual segala hasil blook ker goblog ker.... janji boleh dapat income....

langkah pertama... domain mesti cun.... so aku beli blook2u.com masih panas lagi belum UP

langkah kedua aku adalah money processor.. aku x mau cara tradisional... sudah lapuk maaa
- print slip transaksi online atau scan transaksi ATM anda dan email kepada kami untuk tujuan pengesahan... lupakan ayat sebegini.. sebab aku mau semua online.. can support paypal dan credit card or debit card... sedang diusahakan.....

langkah ketiga... site aku mesti di optimizekan oleh company yang bertauliah.. dan aku telah dapat menghubungi sorang daripadanya... 3clickers.com... sebab aku mau hit yang tinggi dalam masa terdekat...

langkah keempat aku adalah reseller dari Brunei dan Indonesia.. sebab aku mau luar dari Malaysia.. kalu sekadar jaguh kampung x guna... keuntungan tidak kekal lama...

oleh itu sekian kelas marketing yang aku belajar secara percuma... dari kawan yang ingin mengajar aku... terima kasih kawan.

resit dari go-daddy.... pembelian domain dari sana.. hanya USD 20.38 untuk 2 tahun...

Label Name Attributes Unit
Price
Today's
Price
ICANN
fee
Qty Extra
Disc.
Total
Price
102-1 .COM Domain Name Registration - 2 Years
$19.98 $19.98 $.40 1 $.00 $20.38

Domain: BLOOK2U.COM
Hide ItemAttributes Hide Domains


Friday, December 21, 2007

akhirnya...

domain berjaya di host kan di tempat percuma... iaitu blogspot.com
domain berjaya di DNS kan di tempat percuma juga.. iaitu everydns.net

alangkah indah nya jika dunia ini percuma.. muahahahahaha...

so kawang2.. jika anda mau blog ada dengan nama domain tersendiri..

Langkah pertama
  • Daftar domain anda di go-daddy.com Domain Provider paling murah dalam dunia
Langkah kedua
  • Daftar DNS di everydns.net
Hasilnya
  • dapat lah blog macam saya.. muahahahaha... blog.antropos.info yang sebenarnya e-1.blogspot.com

Thursday, December 20, 2007

dah lama dahhh.

pikir punyer pikir... akhirnya aku beli jugak domain untuk blog aku yang aku rasa best..
aku sorang sahaja rasa best.. yang lain kata hampeh.. tapi peduli apa aku.. janji aku ada blog
muahahahahaa

so setelah mencari dimanakah yang paling murah.. akhirnya aku jumpa iaitu go-daddy jugak
mana boleh dapat domain semurah USD 13.38 untuk 2 tahun bang.. kalu malaysia.. mau RM 55 setahun pulak tu... so usah ler beli barangan malaysia.. kekekekekee

then bermula lah operasi pencarian cara bagaimana nak ada point kan domain ni... sebab domain tidak boleh berdiri dengan sendirinya... ia perlu ada DNS... dan DNS ini biasanya berada di hosting provider... masalahnya ia perlu kan duit untuk beli hosting.. maka aku perlu cari alternatif.. dan aku jumpa provider yang buat dns secara percuma.. nanti aku akan beri cara bagaimana.. setelah aku berjaya... ok kawang2.

alangkah indahnya hidup jika ada yang memberi secara percuma.. apa salahnya.. tapi yang beri orang US jugak.. kutuk2 depa.. depa jugak bagi free.. ada orang malaysia provide menatang ni secara percuma ker... so aku minta maaf jika terkutuk malaysia.. kerana sesungguhnya aku masih belum mampu untuk membayar semua benda untuk hidup hari ini.... maafkan aku wahai malaysia... selamat ari raya aidiladha.. maaf zahir dan batin... nantikan kemunculannya...

tunggu antropos.info....... hehehehehee

Wednesday, December 19, 2007

status forex aku hari ini...

masih di tahap kurang memberangsangkan... masih lah di takuk lama.. -370 ..


hedging masih tidak menjadi.. berharap malam ni.. ada keajaiban... penat aku tunggu magik semalam.. sampai kul 4 pagi.. x der jugak magik....
sedih betul....

punyer banyak camera yang bawak pergi ke Langkawi for family trip.. ini sahaja gambar aku...
sedihnya... ni yang x sabar nak beli camera sendiri ni.....

*/ dalam feri tgh menunggu biler lah nak gerak feri ni.....

Tuesday, December 18, 2007

tonggeng aku ni macam....

teknik hedging x menjadi.. aku perlu belajar lagi...... macam mana bro
mau diteruskan ker perjalanan si hedging ni... sudah -370 maa...
tapi sayang pulak duit sudah USD 700 maaa...

Monday, December 17, 2007

buku baru......

Judul : Bukan Dugong Biasa
Penulis : Dugongsenyum
Pengantar : Rudy Bluehikari
Genre : Blook
ISBN : 978-983-42734-5-3
Harga Runcit : RM15
Harga kawan-kawan : RM10 (tak termasuk kos pos)

Blook solo oleh Dugongsenyum. Edisi terhad cetakan pertama. Boleh beli sekarang.

Senaskah RM10. Campur RM3 pos ekspres. Jumlah RM13.

Sila ke laman penulis buku itu. Klik Sini.

Tamat.

Sunday, December 16, 2007


selamat pengantin baru.... kepada cousin aku (lelaki) dan isteri nya (pompuan) muahahahaha
- lelaki kerja PTD di MOF, Putrajaya
- perempuan di NSTP .. Jalan Riong, KL.

Thursday, December 13, 2007

untuk main forex kena tau jugak jadualnya.. jangan ko main tibai ajer labu.... kekekekekeeke

Tuesday, December 11, 2007

aku ada hobi baru...

hobi aku setiap malam adalah main forex... buat masa ini aku guna demo account.. masih belajar..
lagi 3 bulan aku akan main live forex.. target sebulan USD500 sudah memadai.. hehehehehe...

ari ni aku dapat 31pips.. so lebih kurang USD31 kalu kali 20 hari main berturut... sudah USD 600
kalu sebulan... wa kaya...kaya...kaya.

tips pertama...
  • disiplin
  • jangan tamak
  • sabar
ini adalah tips pertama yang aku belajar dari kelas forex.. jika tiada sifat ini cuba bentuk.. kalu x boleh bentuk jangan main forex... pi belajar tinggi2 sikit.. apply jadi PTD.. senang maa keje gomen.. starting gaji dah cecah RM 2,800.00 sebulan... hehehehehehe

Monday, December 10, 2007

RM250k fine for illegal downloads --- bagi aku TIDAK ADIL...

ini kerana aku download untuk kegunaan sendiri... sebab aku x mampu x nak bayar Astro tu.. dah tu cerita lambat update... lepas tu berulang2... dan lebih sedih aku bukan keje pejabat..
yang waktu keje setiap ari sama.. lebih2 lagi gomen....

so aku download lah cerita ker.. movie ker... lagu ker.. yang sedihnya cetak rompak berlaku kat artis luar negara.. depa x marah pun.. lagi kaya ada.... lagi lah nak cari lagu p.ramlee dalam torrent
mana ada maa...

bagi aku memang x adil.. kan kalu kita download sendiri cerita.. x yah kita beli dvd pirate.. kan ini mengurangkan lagi cetak rompak... sekurang-kurangnya baru berbaloi bayar streamyx hampir seratus setiap bulan...

lagi satu yang tak adilnya.. mana ada aku langgar hak cipta.. sebab aku download aku nenok.. aku buang.. celah mananya aku untung.. lagi rugi ada.. bayar bil api (kan ini menambah pendapatan negara)... pc aku jahanam dok ON ajer... berpuluh-puluh jam.... (ini menambahkan lagi rezeki cina kat low yatt tu)....yang aku dapat hanya kepuasan menonton cerita lebih up to date dari orang lain....

sememangnya aku x puas hati... kena buat petisyen ni... muahahahhaha

Sunday, December 09, 2007

pening aku ngan iptables....

proxy dah up.. tp x boleh surf gmail sama yahoo.. warghh ni berat ni..

so mintak tulun dewa... ksai tulun nenok.. dewa pun kasi tulun... kasi tambah menatang kat bawah ni...

iptables -A FORWARD -p tcp --dport 443 -j ACCEPT
iptables -A FORWARD -p tcp --dport 22 -j ACCEPT
iptables -A FORWARD -p tcp --dport 10000 -j ACCEPT

iptables --table nat --append POSTROUTING --out-interface eth0 -j MASQUERADE
iptables --append FORWARD --in-interface eth1 -j ACCEPT

modprobe ip_conntrack_ftp

lepas ni baru ok... proxy server yang open semuanya.. kekekekee.. mau kasi tune untuk performance kita ke episode akan datang.. kali ni asas baru.. hehehehehe

Saturday, December 08, 2007

pening kepala aku ala ding-dong..

setup proxy server rasa macam-macam dah... perut lapaq pun boleh rasa macam nak terbuang lagi.. ni lah bahananya kalu x cukup lagi pengalaman.... dulu belajar config squid lain... kali ni guna version baru.. lagi haru.......

kepada sesiapa yang guna Squid 2.6 macam ni caranya....

vi /etc/squid/squif.conf

edit tang perkataan transparent tu...

lepas tu cari perkataan ni

acl allow our network macam ni lah rupanya... letak ip LAN /0
then httpd_allow macam tu bawah dia... lupa maaa

lepas tu run kasi start squid

service squid start.. kasi check ada error tak..

yang benda ni pulak aku rasa macam nak terkucil... setup IPTABLES

iptables -A PREROUTING -t nat -i eth1 -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-port 3128

lepas tu kasi

service iptables save
service iptables stop
service iptables start

then kasi check..
iptables -L -t nat

mesti kuar dalam PREROUTING...

then ping DNS kita.. atau ping lah yahoo.com
mesti boleh...
jadilah basic proxy kita...

untuk tune for enterprise... call me.. we do the consultation at lowest charges... hehehehehe

Friday, December 07, 2007

PERHATIAN.... kepada semua Internet user.. sila gunakan openDNS untuk menikmati kelajuan yang lebih dari biasa!

ok kawan2.. selama ini kita dok guna DNS TMnet.. rasa macam dah boleh hafal dah...
ini rupanya dns tmnet...
  • 202.188.0.133
  • 202.188.1.5
ok kali ini masa untuk berubah... kita guna luar punyer.. iaitu openDNS secara percuma, lebih laju dan mantap.... tiada sebarang charge yang dikenakan... no hidden cost actually.

208.67.222.222
208.67.220.220

hasilnya... peluncuran yang lebih laju.... dan smooth....
untuk maklumat tambahan... sila ke sini

Thursday, December 06, 2007

ada orang tanyer...

aku kena mengajar satu jabatan kerajaan.... so ada lah trainee yang bertanyer... macam mana nak detect email kalu orang hantar kat kita... then aku jawab.. ada 2 level satu melibatkan ISP kalu yang menghantar tu tahap dewa2... tapi kalu tahap prebet2 no hal...

setiap email yang dihantar mesti ada source dia... so kalu kita guna Gmail.. klik pada show original

anda akan dapat sebegini..

Delivered-To: [email protected]
Received: by 10.64.203.16 with SMTP id a16cs105272qbg;
Fri, 7 Dec 2007 19:27:13 -0800 (PST)
Received: by 10.141.98.13 with SMTP id a13mr736231rvm.1197084433020;
Fri, 07 Dec 2007 19:27:13 -0800 (PST)
Return-Path: <
[email protected]>
Received: from
mail1.proeight.com.my ([218.111.142.66])
by mx.google.com with ESMTP id c19si867433rvf.2007.12.07.19.27.11;
Fri, 07 Dec 2007 19:27:13 -0800 (PST)
Received-SPF: neutral (google.com: 218.111.142.66 is neither permitted nor
denied by best guess record for domain of [email protected])
client-ip=218.111.142.66;
Authentication-Results: mx.google.com;
spf=neutral (google.com: 218.111.142.66 is
neither permitted nor denied by best guess record for domain of
[email protected]) [email protected]
Received: from localhost (localhost.localdomain [127.0.0.1])
by mail1.proeight.com.my (Postfix) with ESMTP id 7A1083FF2E5
for ; Sat, 8 Dec 2007 11:29:20 +0800 (MYT)
X-Virus-Scanned: amavisd-new at
X-Spam-Flag: NO
X-Spam-Score: 4.225
X-Spam-Level: ****
X-Spam-Status: No, score=4.225 tagged_above=-10 required=6.6
tests=[BAYES_60=1, HTML_MESSAGE=0.001, RCVD_IN_PBL=0.905,
RDNS_NONE=0.1, TVD_SPACE_RATIO=2.219]
Received: from mail1.proeight.com.my ([127.0.0.1])
by localhost (mail1.proeight.com.my [127.0.0.1])
(amavisd-new, port 10024)
with ESMTP id 8tornIjv76Vx for ;
Sat, 8 Dec 2007 11:29:13 +0800 (MYT)
Received: from selasih7df1158 (unknown [60.53.2.16])
by mail1.proeight.com.my (Postfix) with ESMTP id BBD003FF2E1
for ; Sat, 8 Dec 2007 11:29:13 +0800 (MYT)
Message-ID: <[email protected]>
From: "Ewan"
To:
Subject: test
Date: Sat, 8 Dec 2007 11:18:17 +0800
MIME-Version: 1.0
Content-Type: multipart/alternative;
boundary="----=_NextPart_000_0004_01C8398C.081D4600"
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198

This is a multi-part message in MIME format.

------=_NextPart_000_0004_01C8398C.081D4600
Content-Type: text/plain;
charset="iso-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable

test
------=_NextPart_000_0004_01C8398C.081D4600
Content-Type: text/html;
charset="iso-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable


disini sudah dikenal pasti.. sapa yang hantar... iaitu mamat ewan..
dari mail server company tu... siap ada IP... so nampak sangat itu datang dari Malaysia..
so kita pun check lah.. pi laman web tu... proeight.com.my
tanyer ada tak nama ewan dalam sana... kalu ada ... nampak sangat lah mamat ni
prebet x boleh pakai.. ada pulak hantar email layang dari mail server company.. kan dah kantoi

ok budak2.. sekian untuk intro bagaimana nak mengesan email layang... kita sambung balik silibus yang sepatutnya.. muahahahaha

Tuesday, December 04, 2007



gambar BUKAN dia...

cabaran kawan aku suruh mencari.. aku pun cari.. rasa dah macam x de keje pulak.... tapi memang bukan dia wahai kawanku Nasrol... so masalah ko dah selesai.. muahahahahaha