Wednesday, January 31, 2007

tadi pi daftar..

pagi tadi aku pi the mall.. daftar syarikat ngan member aku..memerangkap business partner aku.. setelah lama dok berangan nak ada kedai sendiri.. asyik based kat umah ajer.. x nampak professional.. akhirnya aku dapat kedai.. walaupun jauh di Ampang..
janji kedai..

selepas ni kedai kami akan dibuka selama 24 jam bagi membaiki PC dan network atau segala macam karenah yang melibatkan dunia IT.. rasa2nya.. ni yang pertama kat Malaysia.. hehehehehe.

Semoga perniaagan kami maju dan sihat.. Amin.

*/esok mau basuh kedai...

Tuesday, January 23, 2007

ari ni Pegawai call aku...

mau tak dia call aku.. janji nak mai awal... bukan aku x mau mai.. aku download ISO Centos tu sampai kul 9 pagi baru siap.. cam ner aku nak gerak awal...

sampai sahaja.. aku terus bertanya, dimanakah line internet tu...

setelah aku pasang ke ke tempat aku berkerja.. aku test lah.. line 2MB yang dijanjikan...
sekali aku ping yahoo.com.. reply 2058ms.. waaa ni bukan 2 mb.. laju lagi umah aku...

tapi x per lah.. aku dah malas complaint dah.. janji keje mesti siap.. ari ni takkan aku tegur dah mamat tu.. hanya menunggu network engineer semalam.. yang bukan kelate tu mai...

tengah2 aku buat keje dia mai.. tanyer amacam.. aku tanyer satu soalan.. connection ni 2MB ker.
dia ngan confident cakap.. yaa 2mb.. kalu 2 MB x macam ni kawan.. aku test depan dia.. then dia terkedu..

dalam hati aku.. loa.. ko network engineer... alangkah bestnya. kalu jadi orang pandai.. ada degree ker.. ada cable ker.. boleh kerja kerajaan.. biaq x tau apa2. janji goverment.. bestnya.

ari ni balik kul berapa daaa..

*/aku mau jadi PTD ker lepas ni.. kalu aku tamat belajar... tapi kalu jadi PTD.. aku mesti jadi macam dia orang.. hanya tau bercakap.. x leh buat keje.. x perlah.. baik aku jadi macam ni.. sekurang2nya aku pandai.. muahahahaha...

*/oit RIMAU. biler nak basuh kedai.. ni dah 23 hari bulan. -UTK RIMAU MALAYA ajer-

Monday, January 22, 2007

sungguh tak adil rasanya..

aku pi satu jabatan kerajaan.. aku diberi satu task untuk setup beberapa server dengan bayaran projek basis.. so aku pun pi lah.. macam biasa.. soalan pertama aku.. encik dimanakah line internet untuk saya buat segala updating semua patches untuk server ni... ooo esok kami pasang..
Network Engineer punyer jawapan.

dalam hati x per.. then aku guna lah line yang sedia ada.. yang aku tau sudah.. memang lambat lah akibatnya... dan aku bertanye.. sorang lagi mamat...MAMAT ni KELANTAN.. dari slang dia..
aku bertanya.. ada tak dedicated untuk saya guna internet.. supaya senang keje saya.. then dia cakap.. tu masalah awak.. mana awak boleh guna line kat sini.. apsal awak tak buat kat opis..
Network Engineer jugak....

dalam hati .. macam ni punyer attitude pun ada.. aku tanyer baik2.. ko jawab macam tu..
sebenarnya bos aku lebih suka buat kat opis.. tapi Pengarah tak bagi.. baik buat kat jabatan sini.
susah jugak kalu ada keje ngan perkauman ni... selamat lah aku tak de sedara mara.. darah atau apa connection dari belah timur.. biar lah bertopeng kan barat.. janji aku bahagia. Amin.


*/esok masih ada hendaknya.... adakan lah line internet tu... dedicated seperti yang dijanjikan.. aku amat memerlukannya. aku nak balik...

Thursday, January 18, 2007

lembapnya aku...

aku bukak ler friendster.. saja nak nenok dah macam mana rupanya.. last time aku bukak.. baru aku tau.. member aku punyer x-gf dah tunang.. ari ni aku bukak semata-mata nak tau macam nak tweak ker.. atau apa2 lah.. sebab ada orang nak belajar macam mana nak setup friendster..

rasa nak berguling2 aku gelak... tapi nak ketawa lebih2 x baik.. sekurang2nya dia mintak diajar.. daripada kita tak tau.. dah ler tak tau.. bodoh pulak tu.. the best part.. sombong lagi.. nenek aku panggil depa ni semua monyet.. muahahahaha.

sekali nenok sapa viewed profile aku.. dan last sekali 4/1/2006.... memang teruk giler.. ni namanya kelembapan sepanjang zaman.. muahahahaha. x per lepas ni aku akan rajin... akan aku setup myspace, ringgo, hi-5, dan macam2 lagi.. pasai ada projek baik.. hehehehee.

Wednesday, January 17, 2007

aku bersama network engineer..

aku biasanya pi pasang umah customer.. aku lah engineer dia.. kalu nak sambung ke nak cabut ker. nak share ke x mau share ker.. mau wired ke.. atau wireless... walaupun aku lah yang machai nya.. tak per lah.. tumpang title engineer.. apa salahnya kan.. walaupun orang tak panggil aku engineer.. tapi aku panggi diri sendiri engineer kira ok lah kut...

tersebut satu kisah..

aku pi lah satu umah ni... pasang streamyx.. so tuan umah dia cakap.. dia dah upah satu network engineer.. buat satu LAN untuk satu umah.. OK.. aku cakap.. aku tanyer lagi.. guna wireless ker?
dia balas balik.. tak lah.. guna cable dan pasang face plate every room.

dalam hati aku.. bagusnya engineer.. umah banglo macam ni ko pasang face plate.. apa ko ingat opis.. kan senang ko proposed guna wireless.. dalam hati aku lagi. kalu ko nak makan lebih untuk untung agak2 ler.. mentang2 lah umah banglo...

aku tanyer lagi.. so semua wiring dah buat.. tuan umah kata dah siap dah... tapi bilik saya dan study room x boleh.. putus dalam.... dalam hati.. sungguh pandai engineer yang ko upah tu.. aku rasa berminat nak berkenalan...

sambungan aku ngan engineer PART 2

*/ kan senang proposed wifi.. lebih kemas.. boleh bergerak2... umah yang cabuk ni dah lama dah wireless.. selamat lah elektrik x leh wireless.. kalu tak aku pun nak jugak...

Tuesday, January 16, 2007


aku & rafik....

aku bersama penulis Nisah Haron dan suami..

*/ wahai rafik.. kenapa .. besar betul aku... ker ko saja bagi gambo aku besar...


*/ rafik tiada dalam gambo.. sebab dia yang snap picture ni.. HARAP MAKLUM

Friday, January 12, 2007

datuk pun tersangkut kat Ah Long...

tadi aku pi lah repair pc... aku repair di pejabat.. tu pun di recommend oleh sepupu aku.. kalu tak mana maunya.. datuk amek machai macam aku pi repair pc dia... dalam aku dok tgh repair pc yang dah setengah abad tu.. terdengar ler. citer2 belakang.. bos dia hutang ah long.. aik? memang pelik... datuk x cukup duit..