Saturday, December 08, 2007

pening kepala aku ala ding-dong..

setup proxy server rasa macam-macam dah... perut lapaq pun boleh rasa macam nak terbuang lagi.. ni lah bahananya kalu x cukup lagi pengalaman.... dulu belajar config squid lain... kali ni guna version baru.. lagi haru.......

kepada sesiapa yang guna Squid 2.6 macam ni caranya....

vi /etc/squid/squif.conf

edit tang perkataan transparent tu...

lepas tu cari perkataan ni

acl allow our network macam ni lah rupanya... letak ip LAN /0
then httpd_allow macam tu bawah dia... lupa maaa

lepas tu run kasi start squid

service squid start.. kasi check ada error tak..

yang benda ni pulak aku rasa macam nak terkucil... setup IPTABLES

iptables -A PREROUTING -t nat -i eth1 -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-port 3128

lepas tu kasi

service iptables save
service iptables stop
service iptables start

then kasi check..
iptables -L -t nat

mesti kuar dalam PREROUTING...

then ping DNS kita.. atau ping lah yahoo.com
mesti boleh...
jadilah basic proxy kita...

untuk tune for enterprise... call me.. we do the consultation at lowest charges... hehehehehe

No comments: