Wednesday, December 26, 2007

Setup Fee
(RM)
Monthly Fee
(RM)
Transaction
Fee
Deposit
(RM)
Settlement
(Days)
NBepay Malaysia online payment
from 200 from 48 The lowest in Malaysia 3.0% 0 5
Commerce Payment Malaysia online payment
380 120 4.5% 20% 30
Shinjiru
500 180 4.5% 20% 15
iPayDNA
800 100 5 - 10% - 7 - 30
International service providers
WorldPay
549.75
(SGD250)
1,429.35
(SGD650)
4.5% 0 -
2CheckOut (2CO) Malaysia online payment
182.23
(USD49)
0 5.5% + RM1.71 (USD0.45) 0 -
* All data above is valid on the time of researching while the latest subjects to change accordingly to the company policies, respectively.
Malaysia online paymentRecommended payment gateway solutions for Malaysia merchants.

mahal sangat lah payment gateway malaysia ni... dah ler ada bulanan punyer charge.. untung aku x seberapa... ni yang malas aku nak sokong servis dari malaysia ni.. baik aku guna US punyer.....

Monday, December 24, 2007

nantikan kemudahan pembelian bukandugongbiasa secara online sepenuhnya......

memandangkan aku tidak tau nak menulis.. hanya pandai mengkondem ajer.. maka aku ingin jadi orang tengah dalam menjual segala hasil blook ker goblog ker.... janji boleh dapat income....

langkah pertama... domain mesti cun.... so aku beli blook2u.com masih panas lagi belum UP

langkah kedua aku adalah money processor.. aku x mau cara tradisional... sudah lapuk maaa
- print slip transaksi online atau scan transaksi ATM anda dan email kepada kami untuk tujuan pengesahan... lupakan ayat sebegini.. sebab aku mau semua online.. can support paypal dan credit card or debit card... sedang diusahakan.....

langkah ketiga... site aku mesti di optimizekan oleh company yang bertauliah.. dan aku telah dapat menghubungi sorang daripadanya... 3clickers.com... sebab aku mau hit yang tinggi dalam masa terdekat...

langkah keempat aku adalah reseller dari Brunei dan Indonesia.. sebab aku mau luar dari Malaysia.. kalu sekadar jaguh kampung x guna... keuntungan tidak kekal lama...

oleh itu sekian kelas marketing yang aku belajar secara percuma... dari kawan yang ingin mengajar aku... terima kasih kawan.

resit dari go-daddy.... pembelian domain dari sana.. hanya USD 20.38 untuk 2 tahun...

Label Name Attributes Unit
Price
Today's
Price
ICANN
fee
Qty Extra
Disc.
Total
Price
102-1 .COM Domain Name Registration - 2 Years
$19.98 $19.98 $.40 1 $.00 $20.38

Domain: BLOOK2U.COM
Hide ItemAttributes Hide Domains


Friday, December 21, 2007

akhirnya...

domain berjaya di host kan di tempat percuma... iaitu blogspot.com
domain berjaya di DNS kan di tempat percuma juga.. iaitu everydns.net

alangkah indah nya jika dunia ini percuma.. muahahahahaha...

so kawang2.. jika anda mau blog ada dengan nama domain tersendiri..

Langkah pertama
  • Daftar domain anda di go-daddy.com Domain Provider paling murah dalam dunia
Langkah kedua
  • Daftar DNS di everydns.net
Hasilnya
  • dapat lah blog macam saya.. muahahahaha... blog.antropos.info yang sebenarnya e-1.blogspot.com

Thursday, December 20, 2007

dah lama dahhh.

pikir punyer pikir... akhirnya aku beli jugak domain untuk blog aku yang aku rasa best..
aku sorang sahaja rasa best.. yang lain kata hampeh.. tapi peduli apa aku.. janji aku ada blog
muahahahahaa

so setelah mencari dimanakah yang paling murah.. akhirnya aku jumpa iaitu go-daddy jugak
mana boleh dapat domain semurah USD 13.38 untuk 2 tahun bang.. kalu malaysia.. mau RM 55 setahun pulak tu... so usah ler beli barangan malaysia.. kekekekekee

then bermula lah operasi pencarian cara bagaimana nak ada point kan domain ni... sebab domain tidak boleh berdiri dengan sendirinya... ia perlu ada DNS... dan DNS ini biasanya berada di hosting provider... masalahnya ia perlu kan duit untuk beli hosting.. maka aku perlu cari alternatif.. dan aku jumpa provider yang buat dns secara percuma.. nanti aku akan beri cara bagaimana.. setelah aku berjaya... ok kawang2.

alangkah indahnya hidup jika ada yang memberi secara percuma.. apa salahnya.. tapi yang beri orang US jugak.. kutuk2 depa.. depa jugak bagi free.. ada orang malaysia provide menatang ni secara percuma ker... so aku minta maaf jika terkutuk malaysia.. kerana sesungguhnya aku masih belum mampu untuk membayar semua benda untuk hidup hari ini.... maafkan aku wahai malaysia... selamat ari raya aidiladha.. maaf zahir dan batin... nantikan kemunculannya...

tunggu antropos.info....... hehehehehee

Wednesday, December 19, 2007

status forex aku hari ini...

masih di tahap kurang memberangsangkan... masih lah di takuk lama.. -370 ..


hedging masih tidak menjadi.. berharap malam ni.. ada keajaiban... penat aku tunggu magik semalam.. sampai kul 4 pagi.. x der jugak magik....
sedih betul....

punyer banyak camera yang bawak pergi ke Langkawi for family trip.. ini sahaja gambar aku...
sedihnya... ni yang x sabar nak beli camera sendiri ni.....

*/ dalam feri tgh menunggu biler lah nak gerak feri ni.....

Tuesday, December 18, 2007

tonggeng aku ni macam....

teknik hedging x menjadi.. aku perlu belajar lagi...... macam mana bro
mau diteruskan ker perjalanan si hedging ni... sudah -370 maa...
tapi sayang pulak duit sudah USD 700 maaa...

Monday, December 17, 2007

buku baru......

Judul : Bukan Dugong Biasa
Penulis : Dugongsenyum
Pengantar : Rudy Bluehikari
Genre : Blook
ISBN : 978-983-42734-5-3
Harga Runcit : RM15
Harga kawan-kawan : RM10 (tak termasuk kos pos)

Blook solo oleh Dugongsenyum. Edisi terhad cetakan pertama. Boleh beli sekarang.

Senaskah RM10. Campur RM3 pos ekspres. Jumlah RM13.

Sila ke laman penulis buku itu. Klik Sini.

Tamat.

Sunday, December 16, 2007


selamat pengantin baru.... kepada cousin aku (lelaki) dan isteri nya (pompuan) muahahahaha
- lelaki kerja PTD di MOF, Putrajaya
- perempuan di NSTP .. Jalan Riong, KL.

Thursday, December 13, 2007

untuk main forex kena tau jugak jadualnya.. jangan ko main tibai ajer labu.... kekekekekeeke

Tuesday, December 11, 2007

aku ada hobi baru...

hobi aku setiap malam adalah main forex... buat masa ini aku guna demo account.. masih belajar..
lagi 3 bulan aku akan main live forex.. target sebulan USD500 sudah memadai.. hehehehehe...

ari ni aku dapat 31pips.. so lebih kurang USD31 kalu kali 20 hari main berturut... sudah USD 600
kalu sebulan... wa kaya...kaya...kaya.

tips pertama...
  • disiplin
  • jangan tamak
  • sabar
ini adalah tips pertama yang aku belajar dari kelas forex.. jika tiada sifat ini cuba bentuk.. kalu x boleh bentuk jangan main forex... pi belajar tinggi2 sikit.. apply jadi PTD.. senang maa keje gomen.. starting gaji dah cecah RM 2,800.00 sebulan... hehehehehehe

Monday, December 10, 2007

RM250k fine for illegal downloads --- bagi aku TIDAK ADIL...

ini kerana aku download untuk kegunaan sendiri... sebab aku x mampu x nak bayar Astro tu.. dah tu cerita lambat update... lepas tu berulang2... dan lebih sedih aku bukan keje pejabat..
yang waktu keje setiap ari sama.. lebih2 lagi gomen....

so aku download lah cerita ker.. movie ker... lagu ker.. yang sedihnya cetak rompak berlaku kat artis luar negara.. depa x marah pun.. lagi kaya ada.... lagi lah nak cari lagu p.ramlee dalam torrent
mana ada maa...

bagi aku memang x adil.. kan kalu kita download sendiri cerita.. x yah kita beli dvd pirate.. kan ini mengurangkan lagi cetak rompak... sekurang-kurangnya baru berbaloi bayar streamyx hampir seratus setiap bulan...

lagi satu yang tak adilnya.. mana ada aku langgar hak cipta.. sebab aku download aku nenok.. aku buang.. celah mananya aku untung.. lagi rugi ada.. bayar bil api (kan ini menambah pendapatan negara)... pc aku jahanam dok ON ajer... berpuluh-puluh jam.... (ini menambahkan lagi rezeki cina kat low yatt tu)....yang aku dapat hanya kepuasan menonton cerita lebih up to date dari orang lain....

sememangnya aku x puas hati... kena buat petisyen ni... muahahahhaha

Sunday, December 09, 2007

pening aku ngan iptables....

proxy dah up.. tp x boleh surf gmail sama yahoo.. warghh ni berat ni..

so mintak tulun dewa... ksai tulun nenok.. dewa pun kasi tulun... kasi tambah menatang kat bawah ni...

iptables -A FORWARD -p tcp --dport 443 -j ACCEPT
iptables -A FORWARD -p tcp --dport 22 -j ACCEPT
iptables -A FORWARD -p tcp --dport 10000 -j ACCEPT

iptables --table nat --append POSTROUTING --out-interface eth0 -j MASQUERADE
iptables --append FORWARD --in-interface eth1 -j ACCEPT

modprobe ip_conntrack_ftp

lepas ni baru ok... proxy server yang open semuanya.. kekekekee.. mau kasi tune untuk performance kita ke episode akan datang.. kali ni asas baru.. hehehehehe

Saturday, December 08, 2007

pening kepala aku ala ding-dong..

setup proxy server rasa macam-macam dah... perut lapaq pun boleh rasa macam nak terbuang lagi.. ni lah bahananya kalu x cukup lagi pengalaman.... dulu belajar config squid lain... kali ni guna version baru.. lagi haru.......

kepada sesiapa yang guna Squid 2.6 macam ni caranya....

vi /etc/squid/squif.conf

edit tang perkataan transparent tu...

lepas tu cari perkataan ni

acl allow our network macam ni lah rupanya... letak ip LAN /0
then httpd_allow macam tu bawah dia... lupa maaa

lepas tu run kasi start squid

service squid start.. kasi check ada error tak..

yang benda ni pulak aku rasa macam nak terkucil... setup IPTABLES

iptables -A PREROUTING -t nat -i eth1 -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-port 3128

lepas tu kasi

service iptables save
service iptables stop
service iptables start

then kasi check..
iptables -L -t nat

mesti kuar dalam PREROUTING...

then ping DNS kita.. atau ping lah yahoo.com
mesti boleh...
jadilah basic proxy kita...

untuk tune for enterprise... call me.. we do the consultation at lowest charges... hehehehehe

Friday, December 07, 2007

PERHATIAN.... kepada semua Internet user.. sila gunakan openDNS untuk menikmati kelajuan yang lebih dari biasa!

ok kawan2.. selama ini kita dok guna DNS TMnet.. rasa macam dah boleh hafal dah...
ini rupanya dns tmnet...
  • 202.188.0.133
  • 202.188.1.5
ok kali ini masa untuk berubah... kita guna luar punyer.. iaitu openDNS secara percuma, lebih laju dan mantap.... tiada sebarang charge yang dikenakan... no hidden cost actually.

208.67.222.222
208.67.220.220

hasilnya... peluncuran yang lebih laju.... dan smooth....
untuk maklumat tambahan... sila ke sini

Thursday, December 06, 2007

ada orang tanyer...

aku kena mengajar satu jabatan kerajaan.... so ada lah trainee yang bertanyer... macam mana nak detect email kalu orang hantar kat kita... then aku jawab.. ada 2 level satu melibatkan ISP kalu yang menghantar tu tahap dewa2... tapi kalu tahap prebet2 no hal...

setiap email yang dihantar mesti ada source dia... so kalu kita guna Gmail.. klik pada show original

anda akan dapat sebegini..

Delivered-To: [email protected]
Received: by 10.64.203.16 with SMTP id a16cs105272qbg;
Fri, 7 Dec 2007 19:27:13 -0800 (PST)
Received: by 10.141.98.13 with SMTP id a13mr736231rvm.1197084433020;
Fri, 07 Dec 2007 19:27:13 -0800 (PST)
Return-Path: <
[email protected]>
Received: from
mail1.proeight.com.my ([218.111.142.66])
by mx.google.com with ESMTP id c19si867433rvf.2007.12.07.19.27.11;
Fri, 07 Dec 2007 19:27:13 -0800 (PST)
Received-SPF: neutral (google.com: 218.111.142.66 is neither permitted nor
denied by best guess record for domain of [email protected])
client-ip=218.111.142.66;
Authentication-Results: mx.google.com;
spf=neutral (google.com: 218.111.142.66 is
neither permitted nor denied by best guess record for domain of
[email protected]) [email protected]
Received: from localhost (localhost.localdomain [127.0.0.1])
by mail1.proeight.com.my (Postfix) with ESMTP id 7A1083FF2E5
for ; Sat, 8 Dec 2007 11:29:20 +0800 (MYT)
X-Virus-Scanned: amavisd-new at
X-Spam-Flag: NO
X-Spam-Score: 4.225
X-Spam-Level: ****
X-Spam-Status: No, score=4.225 tagged_above=-10 required=6.6
tests=[BAYES_60=1, HTML_MESSAGE=0.001, RCVD_IN_PBL=0.905,
RDNS_NONE=0.1, TVD_SPACE_RATIO=2.219]
Received: from mail1.proeight.com.my ([127.0.0.1])
by localhost (mail1.proeight.com.my [127.0.0.1])
(amavisd-new, port 10024)
with ESMTP id 8tornIjv76Vx for ;
Sat, 8 Dec 2007 11:29:13 +0800 (MYT)
Received: from selasih7df1158 (unknown [60.53.2.16])
by mail1.proeight.com.my (Postfix) with ESMTP id BBD003FF2E1
for ; Sat, 8 Dec 2007 11:29:13 +0800 (MYT)
Message-ID: <[email protected]>
From: "Ewan"
To:
Subject: test
Date: Sat, 8 Dec 2007 11:18:17 +0800
MIME-Version: 1.0
Content-Type: multipart/alternative;
boundary="----=_NextPart_000_0004_01C8398C.081D4600"
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198

This is a multi-part message in MIME format.

------=_NextPart_000_0004_01C8398C.081D4600
Content-Type: text/plain;
charset="iso-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable

test
------=_NextPart_000_0004_01C8398C.081D4600
Content-Type: text/html;
charset="iso-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable


disini sudah dikenal pasti.. sapa yang hantar... iaitu mamat ewan..
dari mail server company tu... siap ada IP... so nampak sangat itu datang dari Malaysia..
so kita pun check lah.. pi laman web tu... proeight.com.my
tanyer ada tak nama ewan dalam sana... kalu ada ... nampak sangat lah mamat ni
prebet x boleh pakai.. ada pulak hantar email layang dari mail server company.. kan dah kantoi

ok budak2.. sekian untuk intro bagaimana nak mengesan email layang... kita sambung balik silibus yang sepatutnya.. muahahahaha

Tuesday, December 04, 2007



gambar BUKAN dia...

cabaran kawan aku suruh mencari.. aku pun cari.. rasa dah macam x de keje pulak.... tapi memang bukan dia wahai kawanku Nasrol... so masalah ko dah selesai.. muahahahahaha

Tuesday, November 20, 2007

ok guy.. need a help to unlock the pdf....

Some PDF documents prevent the user from copying and pasting or printing it's contents. This sometimes presents a problem since the author of the PDF might have used a font that is not available in the sytem trying to read it. This page contains a free online utility that allows you to upload a PDF, once uploaded, a version of the PDF without printing or copying/pasting restrictions is displayed in a new browser window.

To unlock a PDF file, enter it's location in the "PDF file to unlock" field, by either typing it in the field or clicking on the "browse" button, then navigating to it's location.

The unlocked version of the PDF will be displayed in a new browser window, opened in the default PDF application for your system (usually Adobe Acrobat Reader)

The terms and conditions must be accepted to unlock the PDF file.

just go here.. then choose ur files need to unlock.. then they will unlock your pdf for FREE...

Monday, November 19, 2007

Apabila............

Sekiranya anda dirompak dan dipaksa untuk mengeluarkan wang akaun anda daripada mesin ATM, anda boleh meminta bantuan cara senyap dengan memasukkan no Pin anda di mesin ATM cara terbalik. Sebagai contoh jika no Pin anda adalah 123456, jadi anda harus memasukkan nombor 654321. Mesin ATM akan mengenalpast i nombor tersebut adalah nombor yg diterbalikkan drpd nombor yg sebenarnya melalui kad anda yg masukkan kedalam mesin tersebut. Mesin ATM akan tetap mengeluarkan wang tunai seperti biasa, tapi apa yg kita tidak ketahui, pihak Bank dgn segera akan menghantar pihak berkuasa (Polis) kepada anda. Perkara ini pernah disiarkan di TV baru-baru ini dan ianya menyatakan kaedah ini jarang diguna disebabkan ramai orang tidak mengetahui akan kewujudan sistem yg seumpama ini. Sebar-sebarkan ya~

Sunday, November 18, 2007

sabtu yang indah..

pagi aku pi office member mau propose storage server dalam Linux.. dia kata dalam Windows asyik masalah sahaja.. tapi x kesampaian.. network switch pulak dah rosak so x daya nak test..

lepas tu sarapan pukul 12.30 hari di mamak.. lepak sama dia..

pi satu opis lagi supply switch 8 ports ajer.. sebab switch dia dah penuh.. mana maunya 5 ports ajer.. kedekut betul.. muahahahaha

balik tu.. terus tidur... penat betul dah macam keje pejabat.. ari Sabtu pun sampai ke petang keje.

pack sport-rim member.. mau jual kat kedai tayar.. kasi tolak...

lepas tu pulak member ajak teman pi LCCT.. ok lah... aku drive mengenangkan dia dah penat.
jauh boleh tahan jugak LCCT ni... setelah amek anak buah dia.. dia cakap.. kita kena hantar Rawang... ma'ai... aku drive lagi.. sampai ke Rawang.. entah apa tempat aku x tau...

sampai umah kul 1 pagi.. pada hal aku kuar umah tadi kul 5.30 macam tu...

ok mau tumbang... dah x larat dah ni.

esok banyak lagi aktivi ni...

Tuesday, November 13, 2007

Ya Allah Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Rahman Ya Rahim Ya Latiff Ya Jabbar Ya Khaliq Ya Allah
Permudahkan Di Atas Urusan Anak-anak Kami didalam urusan mereka, didalam menimba ilmu diatas seruanMu dan peritahMu. Tenangkanlah hati mereka untuk menerima ilmu Mu, lapangkanlah jiwa mereka untuk mengaharungi ujian Mu dan berkatilah mereka dengan rahmat MU. Amin

Ya Allah, tambahkanlah bagi ku rezeki yang banyak lagi halal, iman yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar. Amin

Diantara fenomena asing yang kelihatan pada hari ini.....







Kalimah Allah di atas genangan air... petikan daripada email oleh seorang Hamba Allah....

Monday, October 15, 2007

2 Syawal...

nenek aku bangun lambat... pelik jugak.. kami breakfast lambat.. sebab tunggu nenek aku bangun
kul 10 lebih baru breakfast... itu pun nenek aku x bangun lagi...

kul 11 lebih.. nenek aku mengadu sakit perut.. ni mesti kes perut masuk angin...

kul 11.30 aku jadi mat merempit dengan kereta mencari klinik yang buka raya ke-2... semuanya TUTUP.. yang buka hanya HOSPITAL AJER...

balik ngan hampa... dan tiba2 klinik di kawasan perumahan aku boleh bukak.. cantik...

ok sambung makan....
baru balik dari hospital..

nenek aku dimasukan ICU kerana sakit tu bukan masuk angin.... setelah di x-ray pada pukul 10 lebih macam tu... usus nenek aku ada masalah...

mata mengantuk betul.. esok pagi.. aku akan pi melawat... mau tidur...

berharap incik sihat.... Ya Rabbal Alamin...

Sunday, October 14, 2007

1 Syawal....

bangun Subuh kul 6.50 pagi...
tengok nenek aku disebelah... katanya kepala dia terhantuk

pi semayang lewat pulak... sampai aku kat tepi pintu..
menu hari raya....
  • ketupat xpress jiran bagi
  • lemang di pasar ramadhan semalam aku beli
  • ketupat daun palas (utara sytle).. ummi aku buat..
  • rendang ayam... ummi aku masak...
  • laksa Johor... saja ummi aku buat kelainan.... sebab senang nak tukar pinggan
sessi bermaafan.. sepatutnya.. tapi ni keadaan sudah selesai.. muahahhahaha



layan astro
pukul 3 lebih hujan...
pukul 4 panas semula...
lepas Asar aku tidur...

dah lupa pulak buat apa tadi....

ok mau sambung keje..
masa2 raya ni ada pulak member aku mintak quotation server..

Saturday, October 13, 2007

Selamat Hari Raya Aidilfitri.... 1428 Hijrah...

Maaf Zahir dan Batin dari aku jika tersalah tulih... tersalah kata... terkutuk didalam diam....
termengata didalam posting... dan segala ter yang ada.... sembah salam kemaafan dari aku yang mempunyai pelbagai nick name......

  • e1 (default)
  • taiko
  • bosnia
  • john
  • giant
  • bonzer
  • dan pelbagai nama lagi........
aduhai.. mata masih x mengantuk lagi ni.... rumah dah kemas dah... rasa macam nak join takbir kat masjid... takut pulak karang.. dah sampai masjid.. mata aku pun kelam.... mana mau nya.. sudah pekena lemang tadi bukak puasa...

Friday, October 12, 2007

antara SMS yang best tahun ni... bagi aku lah

"Di tangan kanan mercun, di tangan kiri sagun,
jalan terhendap2 dah macam penyamun,
udah2 tak payah le nak berseloka dengan pantun,
kata2 berkias penuh adab & sopan santun,
awak tu bukannya baik manapun,
dosa kat kita ada gak 2 ke 3 timbun,
tp semuanya tu skit kita tak heran pun,
dengan selamba kodok je kita kasi ampun..."

*/sms dapat dari member lama... macam kena pun ada.. kekekeke. pasai x dapat pi majlis berbuka posa umah hang.. jangan marah beb.. nanti aku ganti balik....kita pekena mamak ok kawan.....

Thursday, October 11, 2007

kucing aku namanya GEMOK...

malam selasa...beliau (kucing) pengsan....
mulut berbuih kata bapak aku...
bawak pi Vet... dan Vet kata mungkin dia keracunan makanan

aku rasa nak tergelak pun ada... sedih pun ada....
menatang apa yang kucing aku makan ni...
gambo beliau(kucing) masih bermuram.....

aku x dapat lagi shot yang menarik, mungkin kena jugak angkat D200 ni baru boleh nampak bulu mata dan misai Tuan Gemok... hehehehehe.. ni camera Sony Cybershot ajer.. hik..hik..hik

Tuesday, October 09, 2007

buka paling best...

ari ni member buat buka puasa di wangsa maju...
aku pun pergi sama ngan member aku....

paling best.. bukak puasa tiada kurma disediakan...
aku bukak puasa ngan ayam bakar.. ikan cencaru bakar sama pari bakar cicah air asam.

air paling best.. jagung campur cincau... yang ni aku panggil jagcau
kalu air bandung campur cincau.. kita panggul bancau. hehehehhe

ok mau tidur... esok bukak puasa umah sifu memerangkap... my dewa on Linux..

Sunday, October 07, 2007

biler orang bujang dapat SMS macam ni..

Salam Ramadhan Al Mubarak,

"Barangsiapa yang mandi di waktu Subuh yang sejuk lagi dingin yakni sebelum masuk
waktu Imsak untuk mengerjakan solat Subuh dan Puasa. Nescaya sesungguhnya mereka
ini tergolong didalam orang2 yang mengerjakan isterinya malam tadi."

Riwayat oleh Ali Cafe dan Power Root.

*/ni penderaan batin namanya ni.... cara suruh kawin secara halus... muahahhahaha
nanti lah bro.... calon pun x der maaa.... duit pun sekejap sangat adanya.. lama pulak hilangnya hik..hik..hik.

Saturday, October 06, 2007


wargh nama aku masuk paper..

tapi suratkhabar Sarawak ajer... ni yang bos aku bertambah lagi geram kat aku.. muahahahaha

Friday, October 05, 2007

semalam yang hebat....

kali semua panel kena duduk sampai habis program..
alamak satu masalah bagi aku.. macam mana aku nak mukadimah ni macam
semalam aku memang hebat sebab si Microsoft tak de..

so... kebenaran diberi supaya buat seminar ni secara santai...
tapi aku telah disuruh supaya tidak mengutuk Microsoft..
takut ada masalah nanti dengan penganjur... hehehehe

tapi sewaktu seminar memang ada jugak terlepas si Microsoft ni kena jugak..
aku x boleh nak tapis pasai.. semua tu kebenaran.. sememangnya Microsoft tidak lagi hebat..

penutup lagi best..
semua penceramah naik ke pentas untuk bagi kata dua.. atau re-cap..
so aku mula dengan minta maaf lah dengan microsoft.. tapi participant yang bantai gelak..
entah apa lah sumpah seranah si wakil Microsoft tu cakap kat aku......

ok mau tidur...

Thursday, October 04, 2007

lepas di Kuantan...

Melaka destinasi terakhir....
bertolak balik selepas buka puasa....
tapi ding dong kul 10 jugak...
kelajuan purata 160 mencecah 180..

aku sampai di melaka kul 2 pagi lebih...
kerana singgah KL dulu...
menginap di Seri Malaysia kerana salah paham dengan wakil INTAN Wilayah Selatan
sepatutnya menginap di Equatorial Hotel...

ok mau tidur... kul 4 pagi mau sahur

Wednesday, October 03, 2007

pembalasan dendam....

yang x best seminar ni diwakili oleh panel lain sebagai contoh IBM dan Microsoft..
aku mewakili Open Source..... dan slot aku yang terakhir... tu yang paling x best..
pasainya.. waktu depa present aku ada mendengarnya... tapi
biler depa habis present.. depa terus balik... tu yang rasa GERAM..

tak tau apa sudah jadi kat aku petang tu.. aku terus jadi IBLIS TIMUR...
aku TARUH giler2 punyer.. muahahahaha...

sehingga ballroom tu depa buka lampu.. tandanya aku kena tutup presentation aku..
x sedar betul aku dah bagi seminar.. dan masa pun dah tamat.. hehehehehe
ni betul2 jadi IBLIS TIMUR aku waktu tu.. kekekeke

dialog dari pengarah Intan sewaktu bagi cenderahati kat aku...
"Minta maaf lah Encik, saya tau ada banyak lagi encik nak cakap... tapi masa singkat sangat"

aku balas
"x mengapa encik... terima kasih"

masa berbuka puasa di MS Garden Hotel...

Tuesday, October 02, 2007

bertolak ke INTAN Wilayah Timur...

bergerak pada pukul 11 pagi...
kelajuan kereta secara purata 140 ke 160.. memang hebat Civic 1.8 ni
pukul rata dari Sg. Petani ke KL dulu..

sampai pukul 2 macam tu..
lepas tu bergerak ke KARAK pulak....
aku masih dibuai mimpi...
memang x boleh pakai langsung co-pilot (akulah tu)

sampai Kuantan pukul 5 petang macam tu...
kami check-in di MS Garden Hotel...

ok masa bergerak mencari buka puasa..

Monday, October 01, 2007

ari ni x sahur.. salah percaturan kerana.. salah sorang staff x bangun... aku pun sama sekali.... tersedar pukul 6.30 pagi... memang dah x leh nak buat apa...

slot aku pukul 5 petang kerana kali ni.. acara dimulakan lewat kerana hendak membuat sekali majlis berbuka puasa.....

participant.. 167 orang...

tahap responden memang best.. sekurang2nya apabila aku bertanya ada respons..
ramai ingin tau linux.. tapi x de channel yang proper.. tu yang depa malu2 nak guna linux ni....

ok bersiap nak buka posa....

Sunday, September 30, 2007

bertolak ke INTURA pukul 2 lebih macam tu...
naik kereta sorang staff INTAN.. Civic 1.8

kelajuan 130 ke 155. hebat jugak keta ni...
tapi bagi aku macam x best..
sebab bunyi tayar masuk ke dalam...
engine pun rasa macam meneran semacam.....
suspension aku rasa macam x best.. satu macam bergoyang...
so ni lah komen aku serba sedikit...

sampai INTURA pukul 6.30...
berhenti di Tapah.. dan Bukit Gantang...

memang langkah kanan.. sebab depa buat majlis berbuka posa...
so kami semua dijemput sekali berbuka posa...
menu nasi beriyani... memang superb lah
kari orang utara memang boleh dipuji......

ok mau pi terawih...

Saturday, September 29, 2007

sabtu...

awal pagi badan aku dah mula x sedap... batuk gila... selsema teruk..
esok dah ler aku kena pi sg. petani.. ni yang risau ni...

seperti biasa.. aku tidur balik....
tengah ari bangun.. x baik lagi....
tidur lagi..... pukul 3 aku bangun.. solat zuhur...
tidur lagi.... pukul 5 bangun. solat asar....

supervisor aku call suruh bukak posa umah dia...
aku pun pergi lah..... balik.. layan terawih...

masih x baik lagi demam aku ni... tidakkkk
ok mau tidur... berharap esok baik dan sihat hendak-NYA.. Amin.

Friday, September 28, 2007

bersedia ke Intan Utara atau dikenali sebagai INTURA..

pagi aku pi Telekom untuk mendaftar sebagai vendor... kalu tak aku x boleh nak supply apa jua barang... balik aku pi kedai spare part beli minyak hitam dan oil filter.

semayang jumaat.. ngantuk gilak..

lepas jumaat badan aku sudah satu macam.... aku tidoq...

petang adik aku kejut..

malam aku x pi terawih... pasai dok teman adik aku...

kul 11.30 malam tadi.. pi umah member.. pc dia problem....

lepak mamak kat Shah Alam.. naik keta member.. layan capati.

ok mau bersahur.. semoga esok aku sihat.... dah risau gilak aku macam ni..

Thursday, September 27, 2007

ballroom yang mantap..

memang terketaq2 aku rasa... dihadapan hampir 300 orang untuk cerita pasai sumber terbuka.
rasa memang x boleh nak lawan wakil IBM dan Microsoft.. berpeluh aku dengar presentation depa ni... aku pulak yang terakhir.. menyesal pulak aku pi dengar persembahan mereka.. sebelum ni aku skip.. aku hanya mai semasa slot aku sahaja.,...

keypoint aku hanya lah kenapa mesti sumber terbuka... tapi aku bersyukur dapat drag masa sehingga MC hantar kertas kat aku... kata 5 minit lagi... masa tu terkedu aku kejap... serius takkan dah 1 jam aku bercakap kat depan... memang potong betul lah.. minah MC tu....

dapat satu cara sebenarnya... never prepare any text... just cakap sahaja..
dan buat secara santai.. sekurang2nya. tiada yang menguap semasa aku present.. hehehe

ok masa menunggu sahur sebenarnya ni... baru tidur beb.....

*/ modal aku adalah... apa itu sumber terbuka... bayangkan pisang di hari Jumaat.. hehehehehe

Wednesday, September 26, 2007

aku sampai di Sabah..

perkataan yang lama aku x dengar.... disini pintunya bah.... confirm memang staff ni Sabahan..
airport tengah upgrade... kalu dibandingkan.. airport sarawak kira hebat....

kami melepak... di Hotel Sutera Harbour.... dikatakan 5 bintang..
bilik aku tingkat 10... memang menarik.. view aku adalah rumah terapung.. dan golf course hotel ni
suite memang menarik untuk orang bulan madu..... yang x best sorang satu bilik.. so aku dapat satu bilik... memang boring..

sampai hotel check-in dan standby untuk buka posa.. sini bukak posa boleh tahan awal...
tapi menu dalam "cafe Boleh" tu more international.. so x der makanan pelik2 yang aku boleh makan.... paling istimewa.. ia dibuka 24 jam.....

lepas makan.. kami pi ke bandar dia... waargh kira malam masih hidup... pukul 9 malam pun banyak kedai masih buka... sini pukul 10 semua senyap... sudah puas jalan2... kami balik ke hotel pukul 11 macam tu...

sampai bilik.. bukak notebook... sebab dah repair sikit slide... kali ni audience aku lebih kurang 300 orang... takut aku dengar esok ni...

ok mau gosok kemeja dan seluar slack sat.....

*/sini awek memang mantap... bagi aku Sabah lagi cun dari Sarawak.. ada rupa2 sikit Chinese campur Melayu... so memang cun... tapi sini Bapok pun banyak.. bahaya2.. kekekeke

Tuesday, September 25, 2007

terlepas aku sahur....

kat sini aku sahur pukul 3.30 pagi.. terkejut biawak perut aku makan...
semalam aku dapat bersahur... tapi ari ni.. x dapat sahur.. pasai depa nak hantar makanan kat bilik aku... aku tersedar dah kul 5 pagi.. apa lagi semayang subuh.. dan tidur balik..

tersedar kul 10 pagi... badan aku memang flat...
pasai semalam ronda2 banda dengan wakil IBM dan pegawai INTAN...
bandar Kuching ni x besar.... bagi sapa yang suka night life.. sini x der..
maka kami jalan2 tepi waterfront city.... tengok gambir... kira lepas ni aku boleh tau GRED dah bagi sesapa mai sorang2 x digalakkan.. sebab kat sini depa pau orang guna PUKAU
tapi sememangnya mamak x der... aku siap pusing dua daerah yang berbeza...
satu Kuching Utara dan Kuching Selatan....

satu penyesalan.. balik hotel lapaq gilak... hotel cafe pulak tutup...
pengajarannya.. lain kali bawak balik roti atau maggi.. apabila anda sampai di Kuching pada waktu malam.. hehehehehe

ok mau bergerak ke Airport.. pi Sabah pula.. misi yang sama.....

*/sini awek dia macam Cina.. maka sapa suka Chinese Look ... sini ada banyak beb.. hehehehe

Monday, September 24, 2007

akhirnya sampai Sarawak...

selesai sudah persembahan aku dihadapan 186 orang dari pelbagai agensi kerajaan..
dapa cenderahati... pasu sarawak... Specially made by INTAN, Sawarak

lepak di Merdeka Palace... dengar cerita hotel ni 4 bintang.. dan kepunyaan Bapak Camelia
tapi satu ajer boring.. tiada mamak disini...aku tak boleh hidup
hotel wifi kena bayar... RM 20 sejam... tapi satu hari RM 40... apa punyer kambing lah?
paling pelik satu.. kedai pukul 6 dah tutup....
so aku jalan2 lah depan Waterfront City... orang cakap sini nak beli kek lapis..
awek.. boleh tahan..... tapi member aku sound.. jangan main2 dengan awek Sawarak..
(baru aku teringat... takut burung aku kat dahi nanti bila balik KL.. hehehehhe)

makanan yang aku makan..
  • mee kolok.. aku x tau nak eja
  • kuih cemorolot... macam ni kut..
  • kuih macam tepung pelita... tapi guna daun nipah.. bukan square.. tapi rectangular
  • kuih macma kon.. tapi keluarga cemorolot... entah betul ke tak
  • the real laksa sarawak.....
paling best sini... setiap setengah kilometer.. ada gambir Sarawak... kekekekeke

ok mau turun ke bawah.. berbuka puasa beb.......

*/ramai yang mau kirim ikan terubok masin... tapi aku betul2 mintak maaf.. pasai aku kena pi Sabah lepas ni... so memang x boleh.. sesori sangat....

Sunday, September 23, 2007

Ari ni pi Sarawak...

Agendanya adalah menjadi penceramah bebas.. muahahahahaha

Agenda Program Pembudayaan Komunikasi Elektronik Sektor Awam

24 September 2007

Merdeka Palace, Sarawak

*/kali pertama aku pi sarawak... kali pertama naik kapal terbang setelah matang rasanya.. muahahahaha..

Saturday, September 22, 2007

Mencari penyelesaian kepada Adsense

You've probably heard a lot about Google AdSense
(which is actually more accurately known as Google
AdSense V1), but you may not know just what it is. Well,
for one thing, itís a one of the hottest new ways to make
money online without having to do a whole lot. If youíve
read Robert Kiyosakiís book, "Rich Dad, Poor Dad," you
know that passive income is the best kind of income to
have.

Click here to download it

Thursday, September 20, 2007

aku berharapkan....

ari ni perancangan rapi ke TPM ... akhirnya berjaya.. dan rasa-rasanya kami boleh buat kerja yang disuruh dengan jayanya....

operasi gegar Subway... rancangan member, dijana oleh sepupu aku... berbuka posa
tahap kejayaan sukses...

menu buka posa...
  • Footlong Sandwich, Turkey Breast + Turkey Ham MENU 12
  • 1 Wrap
  • 2 Gelas Season Lemon Tea
  • 5 Oatmeal Raisin biscuit...
Total Kos: RM 37.30... berakhir terawih sebanyak 8 sahaja.. akibat kekenyangan melampau..

/* esok pulak Selangor Net buat testing leased line dia kat MPSJ.. aku kena standby... nampak gaya terawih kat umah sahaja lah.... migration bermula kul 8 malam.

Wednesday, September 19, 2007

kronologi terawih aku...

malam pertama... hanya 2 rakaat sahaja yang termampu.. pasai bilal cakap malam ni kita nak habihkan 1 juzuk suku...

malam kedua... hanya 4 rakaat... masih lagi tak tahan aku rasa...

malam ketiga .. dapat 8 rakaat... Alhamdullilah... pasai umah Auntie bukak posa..

malam keempat... dapat lagi 8 rakaat... sebab stamina dah ada hehehehehe

malam kelima... masih lagi 8 rakat.... x boleh naik jugak ...

malam keenam.. masih lagi 8 rakaat... badan penat sangat.. pasai geram dengan orang yang tak tau mengeja teknologi..

malam ketujuh...akhirnya dapat 16 rakaat.. siap moreh.. 4 rakaat lagi hilang pasai mai lambat..
mintak2 malam esok dapat penuh satu juzuk.....

*/rahsianya adalah.. buka posa ngan kuih.. tapi minum air soya panas kalu boleh 4 gelas ker.. baru ada kuasa soya.. hehehehehe

Tuesday, September 18, 2007

aku kah yang bodoh itu.....

yaa saya bukan bodoh encik.. tapi hanya kurang pandai.. mintak tunjuk ajar.. dalam hati aku

tapi bila encik ajar saya mintak tulun jangan memperbodohkan saya... dalam hati aku lagi

tapi kenapa ilmu didada encik itu menampakkan lagi ke'dungu'kan encik.. dalam hati aku lagi..

*/ rasa hati aku berada di kementerian yang hebat petang tadi...

Monday, September 17, 2007

jawatan kosong...

satu masa dulu aku terpanggil untuk menghadiri temuduga di sebuah syarikat IT tempatan yang hebat aku rasa..... TAPI diperbodohkan dengan soalan begini,
  • awak ni dah ler tak de diploma atau degree IT.. macam mana nak keje..
  • berbaloi ker kami amek awak...
  • berapa lama awak boleh keje....
  • dan macam2 lagi.... tapi aku jawab sebaik mungkin supaya aku dapat bekerja dengan mereka tapi hati aku dah kata.. ko takkan dapat wahai sahabat..... cuma mengharapkan keajaiban...
bulan sudah aku hantar sekali lagi resume... setelah 3 tahun soalan2 diatas terngiang2 kat telinga aku.. sebab aku dah temui jawapannya dan aku akan jawab bangganya... tapi kali ni pulak.. member aku cakap.. depa takut nak amek ko.. giler punyer resume.. dan post ni TIDAK LAYAK untuk ko...

aik.. takkan resume freelancer sejak MAY 2005 hingga saat ini pun dah hebat giler.. muahahahahhaa

*/ tapi hati aku cakap.. depa ni pilih bulu... agak bulu aku kurang baik dari segi gred kut.. hehehehe

Sunday, September 16, 2007

ada orang bertanyer kenapa Gimpshop..

untuk lebih terperinci.. dan sila klik URL

buat masa ini semua akan mengeluh.. buat apa lah guna Gimpshop baik guna Adobe Photoshop
yang boleh didownload secara percuma.. didapati di jalan-jalan gelap secara murah.. lagi senang..

tapi sampai biler kita nak bergantung kepada Proprietary Software ni.. bagi syarikat yang besar perlu LEGAL.. dan harga satu software makan ribuan ringgit..

buat masa ini tahap kestabilannya sudah sampai ke peringkat yang terbaik.. tiada masalah dalam Windows mahupun MacOS ataupun Linux... yang cuma kita berharap ada organisasi yang sanggup membuat FREE TUTORIAL dengan lebih banyak lagi... on how to use GIMPshop dengan lebih sempurna...

sila download disini.... untuk Windows USER ONLY.. sistem operasi lain.KLIK INI

Friday, September 14, 2007

lemah betul..

all the way from umah ke Sepang semata-mata nak pastikan kenapa IP kena tukar..
sampai sahaja.. aku terus mintak no mamat yang beriya2 nak suruh tukar IP tu...
atas alasan senang nak monitor..

*/tapi bile aku call semua cakap x tau.. dan macam biasa boleh saya dapatkan no encik.. nanti our engineer will call u back... regarding that issue.. I have no Idea.. Actually.. (dalam hati macam ni dinamakan technical support call centre)...

Thursday, September 13, 2007

Henpon dah hilang....

selamat lah ada orang punyer spare hp.. aku pun apa lagi pau ler..
biler pau sekali bateri pulak x boleh guna.. sedih betul.. pi lah kedai.. cari bateri..

cina kedai tu tengok aku atas bawah.. hampeh betul.. mesti dalam hati cakap..
ada lagi orang guna henpon batu bata ni... dan kedai dia pun x der bateri tu..

takkan lah bateri nokia 8250 dah PUPUS kut...

*/ x per2 tunggulah tauke.. nanti sikit masa lagi aku mampu.. Eten Glowfish waa kasi angkat..
dalam hati ajer ni...

Wednesday, September 12, 2007

Handphone aku hilang...

ari ni jadi presenter untuk cerita pasal kebaikan email server dalam linux... di hotel corus..
masa duduk di kerusi VIP tu.. aku rasa macam ada lagi hp.. tapi almaklumlah sofa.. mesti hp tu slide kebawah.. pakai pulak seluar slack..

masa habis.. duduk lagi kat kerusi luar.. selepas 10 minit baru perasan mana hp aku..
so pi balik masuk ballroom tu..dan perasan sofa tu dah beralih.. dan hp aku x der disitu..
tanyer security.. tanyer mamat tu semua.. dia kata x jumpa.. report kat manager.. tanyer ada CCTV tak.. jawapannya X DER..

habis O2 aku...

Tuesday, September 11, 2007

Agenda Program Pembudayaan Komunikasi Elektronik Sektor Awam

12 September 2007

Corus Hotel, Kuala Lumpur

Tajuk aku kena bentangkan... seperti dibawah,

”Amalan Terbaik Penggunaan e-mel Sumber Terbuka”

Aku mewakili bagi pihak,

DreamSoft Sdn. Bhd

*/ bab ni paling aku lemah ni.. nak kena present kat depan.. dijangka 200 pegawai IT... dari pelbagai sektor... dan aku masih lagi design slide aku ni.... menguap2... lepas ni balas tidur
selamat petang aku punyer slot....

Monday, September 10, 2007

kenapa mesti guna Adobe Photoshop...

sekarang aku mula cuba beralih arah totally kepada sumber terbuka.. ini kerana susah betul kalu nak edit photo mesti guna photoshop.. sekarang sudah ada replacement kepada photoshop.. Selamat tinggal Adobe Photoshop...

kata-kata penaja.. hehehehe

"If you feel at home in Photoshop, but need an open source alternative - Gimpshop is the way to go. Gimpshop is a hack made on top of the original Gimp project which changes all menues, dialogs, etc., in order to make them look as much as their counterparts in Photoshop. This makes users who are already familiar with the layout of Photoshop feel rigth at home in this open source application. Please note that all features in Photoshop in not available in Gimpshop, since it is based on the Gimp project and it's feature set."

Saturday, September 08, 2007

susah jugak kalu hati berbelah bagi...

pc aku ada dual boot.. ada masa aku guna Windows.. tapi most of time.. aku guna Linux... yang lebih susahnya kalu aku save dalam windows.. tidak mengapa Linux boleh read.. tapi kalu save dalam Linux.. mana boleh read dalam Windows.. tapi tidak mengapa.. sememangnya ada solution,
kita panggil

Ext2 Installable File System For Windows

muat turun secara percuma.. disini

*/menunggu masa Command n Conquer boleh dimainkan dalam Linux.. selepas itu selamat tinggal Microsoft.. hehehehehe

Saturday, April 14, 2007

cerita mengenai winzip dan winrar

dah letih dah aku.. mau taknya.. setiap kali nak guna menatang diatas ni mesti cari crack.. kadang crack pun dah expired.. wahai kawang2 ku.. baik kita guna 7-zip... ia PERCUMA maa.. dengar kata-kata penaja dibawah.....

"7-Zip is a file archiver with high compression ratio. It supports the following formats for packing/unpacking: 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 and TAR - and the following for unpacking only: RAR, CAB, ARJ, LZH, CHM, Z, CPIO, RPM and DEB. When using 7z format 7-Zip also support AES-256 encryption. With its windows style file manager and its integration into the Microsoft Windows shell - 7-Zip is a powerful competitor to both the commercial products on the market and the freeware ones. Also 7-Zip is available in 60 languages."

*/ ini bukan cubaan.. tapi betul2 percuma.. mula lah beralih kepada sumber terbuka... IA PERCUMA.. LEGAL... dan yang terbaik...

Sunday, March 25, 2007

ari ni... kelas..

pagi bangun awal.... pi kedai kasi binding ass.
macam biasa.. orang yang hebat lagi malas.. buat ass last minutes.
pi kedai.. pekerja x sampai..

buat kali pertama dalam sejarah aku belajar di OUM ni..
aku mai paling awal... switch on air-cond dan lampu..
x pernah awal.. selalunya lambat giler..

habih kelas.. perut lapaq gilak...
pi kafe.. kena pau dengan cousin pulak.. dia baru masuk OUM
balik.. terserempak ngan supervisor tesis aku... layan borak.

sekarang mau tidur... ngantuk giler.....

Saturday, February 03, 2007

waaa sekarang google..

ari ni aku dipaksa oleh Blogger.com untuk menukar kepada account google aku.. no more 
old username...  ok lah.. lagi bagus... satu account untuk semua... aku dah ngantuk. sekian. 

Wednesday, January 31, 2007

tadi pi daftar..

pagi tadi aku pi the mall.. daftar syarikat ngan member aku..memerangkap business partner aku.. setelah lama dok berangan nak ada kedai sendiri.. asyik based kat umah ajer.. x nampak professional.. akhirnya aku dapat kedai.. walaupun jauh di Ampang..
janji kedai..

selepas ni kedai kami akan dibuka selama 24 jam bagi membaiki PC dan network atau segala macam karenah yang melibatkan dunia IT.. rasa2nya.. ni yang pertama kat Malaysia.. hehehehehe.

Semoga perniaagan kami maju dan sihat.. Amin.

*/esok mau basuh kedai...

Tuesday, January 23, 2007

ari ni Pegawai call aku...

mau tak dia call aku.. janji nak mai awal... bukan aku x mau mai.. aku download ISO Centos tu sampai kul 9 pagi baru siap.. cam ner aku nak gerak awal...

sampai sahaja.. aku terus bertanya, dimanakah line internet tu...

setelah aku pasang ke ke tempat aku berkerja.. aku test lah.. line 2MB yang dijanjikan...
sekali aku ping yahoo.com.. reply 2058ms.. waaa ni bukan 2 mb.. laju lagi umah aku...

tapi x per lah.. aku dah malas complaint dah.. janji keje mesti siap.. ari ni takkan aku tegur dah mamat tu.. hanya menunggu network engineer semalam.. yang bukan kelate tu mai...

tengah2 aku buat keje dia mai.. tanyer amacam.. aku tanyer satu soalan.. connection ni 2MB ker.
dia ngan confident cakap.. yaa 2mb.. kalu 2 MB x macam ni kawan.. aku test depan dia.. then dia terkedu..

dalam hati aku.. loa.. ko network engineer... alangkah bestnya. kalu jadi orang pandai.. ada degree ker.. ada cable ker.. boleh kerja kerajaan.. biaq x tau apa2. janji goverment.. bestnya.

ari ni balik kul berapa daaa..

*/aku mau jadi PTD ker lepas ni.. kalu aku tamat belajar... tapi kalu jadi PTD.. aku mesti jadi macam dia orang.. hanya tau bercakap.. x leh buat keje.. x perlah.. baik aku jadi macam ni.. sekurang2nya aku pandai.. muahahahaha...

*/oit RIMAU. biler nak basuh kedai.. ni dah 23 hari bulan. -UTK RIMAU MALAYA ajer-

Monday, January 22, 2007

sungguh tak adil rasanya..

aku pi satu jabatan kerajaan.. aku diberi satu task untuk setup beberapa server dengan bayaran projek basis.. so aku pun pi lah.. macam biasa.. soalan pertama aku.. encik dimanakah line internet untuk saya buat segala updating semua patches untuk server ni... ooo esok kami pasang..
Network Engineer punyer jawapan.

dalam hati x per.. then aku guna lah line yang sedia ada.. yang aku tau sudah.. memang lambat lah akibatnya... dan aku bertanye.. sorang lagi mamat...MAMAT ni KELANTAN.. dari slang dia..
aku bertanya.. ada tak dedicated untuk saya guna internet.. supaya senang keje saya.. then dia cakap.. tu masalah awak.. mana awak boleh guna line kat sini.. apsal awak tak buat kat opis..
Network Engineer jugak....

dalam hati .. macam ni punyer attitude pun ada.. aku tanyer baik2.. ko jawab macam tu..
sebenarnya bos aku lebih suka buat kat opis.. tapi Pengarah tak bagi.. baik buat kat jabatan sini.
susah jugak kalu ada keje ngan perkauman ni... selamat lah aku tak de sedara mara.. darah atau apa connection dari belah timur.. biar lah bertopeng kan barat.. janji aku bahagia. Amin.


*/esok masih ada hendaknya.... adakan lah line internet tu... dedicated seperti yang dijanjikan.. aku amat memerlukannya. aku nak balik...

Thursday, January 18, 2007

lembapnya aku...

aku bukak ler friendster.. saja nak nenok dah macam mana rupanya.. last time aku bukak.. baru aku tau.. member aku punyer x-gf dah tunang.. ari ni aku bukak semata-mata nak tau macam nak tweak ker.. atau apa2 lah.. sebab ada orang nak belajar macam mana nak setup friendster..

rasa nak berguling2 aku gelak... tapi nak ketawa lebih2 x baik.. sekurang2nya dia mintak diajar.. daripada kita tak tau.. dah ler tak tau.. bodoh pulak tu.. the best part.. sombong lagi.. nenek aku panggil depa ni semua monyet.. muahahahaha.

sekali nenok sapa viewed profile aku.. dan last sekali 4/1/2006.... memang teruk giler.. ni namanya kelembapan sepanjang zaman.. muahahahaha. x per lepas ni aku akan rajin... akan aku setup myspace, ringgo, hi-5, dan macam2 lagi.. pasai ada projek baik.. hehehehee.

Wednesday, January 17, 2007

aku bersama network engineer..

aku biasanya pi pasang umah customer.. aku lah engineer dia.. kalu nak sambung ke nak cabut ker. nak share ke x mau share ker.. mau wired ke.. atau wireless... walaupun aku lah yang machai nya.. tak per lah.. tumpang title engineer.. apa salahnya kan.. walaupun orang tak panggil aku engineer.. tapi aku panggi diri sendiri engineer kira ok lah kut...

tersebut satu kisah..

aku pi lah satu umah ni... pasang streamyx.. so tuan umah dia cakap.. dia dah upah satu network engineer.. buat satu LAN untuk satu umah.. OK.. aku cakap.. aku tanyer lagi.. guna wireless ker?
dia balas balik.. tak lah.. guna cable dan pasang face plate every room.

dalam hati aku.. bagusnya engineer.. umah banglo macam ni ko pasang face plate.. apa ko ingat opis.. kan senang ko proposed guna wireless.. dalam hati aku lagi. kalu ko nak makan lebih untuk untung agak2 ler.. mentang2 lah umah banglo...

aku tanyer lagi.. so semua wiring dah buat.. tuan umah kata dah siap dah... tapi bilik saya dan study room x boleh.. putus dalam.... dalam hati.. sungguh pandai engineer yang ko upah tu.. aku rasa berminat nak berkenalan...

sambungan aku ngan engineer PART 2

*/ kan senang proposed wifi.. lebih kemas.. boleh bergerak2... umah yang cabuk ni dah lama dah wireless.. selamat lah elektrik x leh wireless.. kalu tak aku pun nak jugak...

Tuesday, January 16, 2007


aku & rafik....

aku bersama penulis Nisah Haron dan suami..

*/ wahai rafik.. kenapa .. besar betul aku... ker ko saja bagi gambo aku besar...


*/ rafik tiada dalam gambo.. sebab dia yang snap picture ni.. HARAP MAKLUM

Friday, January 12, 2007

datuk pun tersangkut kat Ah Long...

tadi aku pi lah repair pc... aku repair di pejabat.. tu pun di recommend oleh sepupu aku.. kalu tak mana maunya.. datuk amek machai macam aku pi repair pc dia... dalam aku dok tgh repair pc yang dah setengah abad tu.. terdengar ler. citer2 belakang.. bos dia hutang ah long.. aik? memang pelik... datuk x cukup duit..