Wednesday, December 27, 2006

andai kata ko pakai seluar slack kilat...

tadi aku pi ler satu office kat Damansara Perdana, task nya pasang streamyx....
so aku jumpa ler satu mamat yang digelar system administrator.. waa kemas giler.
kemeja ala satin macam tu.. seluar slack kilat... kasut hitam.. hebat.. mantap.

sekali compare pulak ngan aku
kemeja kotak... renyuk sikit.. sebab malas gosok.. hehehe.. jeans lusuh.. kasut converse dah naik reput... tunggu masa nak terbelah... teringat masa dulu aku keje as system administrator.. x de lah sesegak macam ni... mungkin aku dari jenis yang pemalas.. mungkin yaa...

ok soalan pertama... mana nombor yang u register streamyx?
soalan kedua... nombor ni adakah direct line?
soalan ketiga... sapa u punyer agent... kenapa u daftar nombor dibawah PABX punyer system?

akhirnya apa yang aku dapat... semua benda x tau... tapi boleh nak berlagak ngan aku... lu silap orang kawan.. jangan ko nenok kasut aku yang koyak sikit tu.. ko rasa dah hebat... akhir kata dari aku.. ni nombor saya.. kalu u dah buat semua yang saya request.. please do call me.. ok.. coz I got to go other places...

*/ usah ko perbodoh-bodohkan aku kawan di hadapan awek cun yang memerangkap staff ko... sebab aku x pandai.. tapi aku x sombong lagi baik dari segak.. kemas.... berlakon hebat.. tapi mangkuk hayun bak kata orang Utara.

Monday, December 25, 2006

selesai rasanya Adobe Priemere,

lega rasa setelah orang kata buat keje bodoh kalu pi tempat customer sampai 4 kali sekadar untuk install Adobe Priemere... tapi bagi aku dapat satu ilmu.. dah kira bersyukur.. sapa nak bagi ilmu install Adobe Priemere ni.. sekurang-kurang aku cari sendiri....

sekarang tinggal masalah additional request pulak dari sekolah Sepang.. yang mintak benda lain pulak bukan seperti yang di rancang... ni yang hampeh ni...

Thursday, December 21, 2006

aku rasa aku dah tau jawapannya...

balik umah check balik pasal RAM... memang aku ada rasa ada problem RAM DDR-533 ni..
lebih-lebih lagi yang Value type.. yang murahnya.. kalu nak tukaq tak berbaloi maa.. member aku angkat 2 Giga pulak 1G x 2 pcs..

ari ni aku sambung lagi keje.. entah berapa lah member aku nak bagi upah kat aku lepak kat sini.. kali ni aku tukar channer.. instead of dual channel.. aku set single channel...
aku rasa kat setengah tahun.. aku x masuk friendster ni.. sekali masuk.. dah macam-macam ada.. pergh.. ketinggalan aku macam ni... aku bab cari kawan2 online ni lemah sikit lah.. nak lepak dan jumpa lagi baik.. kalu online2 ni boleh buat duit x per... ni buat rosak monitor kat umah ajer.. muahahahaha...

*/ aku masih lagi kat office client member aku... dan menunggu member aku yang x sampai2...

Wednesday, December 20, 2006

memang gagal ari ni...

setengah ari cuba install adobe priemere.. memang rasa bengong betul.. spec pc bukan aku yang beli.. member yang beli.. so aku pi tulun dia solve.. aku ingat display card dia problem.. tapi biler baca min requirement.. guna build-in display dah patut boleh jalan..

lagi pelik windows.. x mau pulak restart sendiri.. tapi masuk priemere.. asyik restart.. dari windows XP ORI ke.. Windows pirate... dari 32 bit ke 64 bit... semua gagal... dan berakhit di Shakeys OU.. aku dan member aku meraikan kegagalan ari ni... lagi gagal sepatutnya menu malam tadi di Long John Silver.. sekali tutup daaa.. renovation pulak restaurant tu..

*/malam ni aku studi lagi.... apa masalahnya.. kalu ikut minah kat sini suruh tukar baru ajer..

Sunday, December 17, 2006

kalu pandai katakan pandai... jangan sombong kalu tak bertempat.

aku pi damansara tadi.. jumpa satu client. ada masalah katanya.. lagi pun bukan client aku, cuma member aku punyer.. so aku pun tulun ler.. pc dia ada masalah ngan Adobe Priemere..

aku nenok dalam dah ada ver 2.0. so aku tanyer sapa install.. dia mentioned member aku install.
aku call member aku.. member aku cakap.. bukan dia install.. org lain install. ok ler.. semua x mengaku.. masalahnya.. adobe tu dah corrupt.. x leh nak uninstall.

lepas tu aku tanyer lagi.. kenapa pc ni x link kan internet.. satu mamat cakap. port dah penuh..
ok aku tanyer lagi.. x mau beli xtra switch ker.. tambah.. then aku tanyer... dalam bilik ni x mau tambah pc lagi ker.. dia cakap dah x mau tambah dah.. beli 4 ports ajer cukup.. x yah beli banyak2

aku sound balik lagi.. mana ada 4 port.. minimum 5 port.. yang 4 port tu datang dengan router,
boleh nak bertekak lagi... dalam hati aku.. kalu dah bodoh tu... cakap ler.. x usah bodoh sombong ngan aku... aku kenal switch bukan kat UNIVERSITI tau!!!!

*/ dalam hati menyesal cakap ngan melayu.. x mau mengaku bodoh.. selamat aku bukan melayu.. muahahahha. at least kalu orang cakap aku bodoh pun x per.. hehehehehe.

Saturday, December 16, 2006

GAGAK HITAM vs BURUNG ENGGANG....

aku adalah seorang kontraktor streamyx..... so setiap ari kalu kena marah ngan customer perkara biasa... tapi kali ni aku dapat maki hamun.. siap cacian melampau batas, rasa nak sembelih ajer gagak hitam ni.. lepas tu cincang 128 ker... bagi kat anjing2 jalanan yang ada kat depan umah aku ni....

petang tadi, aku terima panggilan... nak cakap ngan edry.. so aku cakap ler baik2.. u salah nombor ni... lepas tu ada mention pasal streamyx.. dan aku cakap ler.. aku streamyx contractor.. tak pasal2 aku kena... damm you, motherfuc*er... why u said.. wrong no. fucker... aku letak tepon..

dia call lagi.. aku menarik nafas.. masa aku membalas dendam pulak... dapat ler 6 das revolver malaya.. muahahahha... aku sound partner aku.. customer maki hamun... dia kata.. kalu dia call lagi bagi dia pulak...

sekali lagi dia call... member aku bagi sub-machine gun.. ala AK47... muahahaha...

tadi malam.. Inspektor SMS aku.. sebab ada orang buat police report... dalam hati aku.. memang kurang ajar betul gagak hitam ni... aku cakap kat polis.. aku dah sampai umah.. takkan aku nak pi balai pulak.. jauh pulak tu.. IPD Brickfield.. bukan dekat ngan umah pung... aku rasa Isnin kut aku pi... dan aku dah call Inspektor.. cerita macam mana bermulanya perang antara 2 ekor burung... muahahahaha.

Thursday, December 14, 2006

satu ari mencari pinjaman...

ia bermula dengan Kementerian Pembangunan Usahawan kut.. dalam bahasa pendek MCeD.
kat Putrajaya.. tapi setelah bertanya.. dia cakap at least 4 bulan baru dapat loan.. kalu semua step clear.

lepas tu pi CGC.. jumpa satu kakak yang memang aku kenai... tanyer macam mana prosedur.. sekali dia kata.. paling cepat 6 bulan.. paling lambat 9 bulan.. yang ni lagi hampeh namanya...

lepas pi CGC.. pi Maybank pulak.. nak tanyer macam mana nak buat ASB loan.. sebab ingat nak buat lah.. masa senang di ari tua.. aku bukan keja kerajaan.. ada pencen.. kerja sendiri ni mesti ingat selalu di hari tua.. hehehe

lepas semua hampeh.. aku pi PUNB kat Menara UOA.. sekali kena pi ari Isnin.. dengar taklimat.. baru nak cerita loan ker apa ker.. sebarang pertanyaan semua kena ari Isnin..

badan dah penat.. pi Ampang Park.. member cakap kalu nak angkat Jam Timex.. sini murah.. memang aku dan member cari jam... beli jam murah senang sikit nak buat keje.. kalu calar balar pun x per.. sekali jam nya ada.. tali pulak pendek.. memang hangin aku... end-up berakhir dengan lepak McD..

malam jumpa satu tauke.. ceritalah planning projek terbaru.. dan sekarang aku mau tidur.. ngantuk giler