Tuesday, June 27, 2006

bengang betul aku ari ni..

pi sekolah... asal nak handover keje yang dah buat..
wifi down,
check apsal router down..
linux aku ok.. ping DNS .. success
wired semua cun.. test surfing.. CUN
aku expect router Aztech ni memang mengong..

bos kecik kata. kita upgrade firmware.. ok. proceed.
lepas upgrade firmware.. semua setting hilang.. oo tidakkk

aku pun call member.. tanyer no isteri dia..
pasai keje yang berkenaan dengan schoolnet ni..
boleh pulak dia bagi tau aku.. nak buat apa...
aku cakap ler.. nak tanyer pasal support..
ko call opis lah.. aku cakap apa no.nya
dia kata tak tau.. ok lah.. ko pi masuk website cari..
dia bagi website pun salah..

memang kambing aku rasa..
dalam hati aku cakap.. isteri ko aku tak inginlah..
punyer banyak pompuan ada.. end-up aku call lah support.. akhirnya aku dapat
entah mana .. tu pun toll free no. yang aku tau akan HAMPEH....

cakap ngan 1st level support.. so dia tak tau
then bagi pulak no. 2nd level support.. pun cakap tak tau..
boleh pulak atur kan appoinment nak fix...
dalam hati aku nak sekarang boleh up... bukan lagi 48 jam

hati dah panas.. so aku tarik streamyx dari pejabat.. untuk replace kan schoolnet yang BENGONG tu... selamatlah aku x keje ngan company yang provide benda ni satu masa dulu.. dan akan pasti ada entry macam ni... mau panas kalu aku baca.. muahahahaha.. syukur2.. Amin.
selamat aku adalah MACHAi.. bukannya orang yang hebat2 seperti helpdesk.. apa yang aku nak tau adalah protocol sahaja... apa dia... VCI and VPI..apa dia?

*/ ok masa semayang... keje selesai..... tak perlu jadi orang hebat2.. keje macam ni hanya the real machai ajer boleh lakukan.. muahahahaha..

Monday, June 26, 2006

passport.....

akhirl tahun sudah.. lecturer aku suruh daftar kat satu komuniti supaya dia orang panggil kalu ada seminar..so aku pun daftar lah... dan hantar resume untuk pi seminar dia orang katr Sri Lanka, utk pi sana aku mesti ada pasport...

aku pun buat pasport... 23/12/05 ni tarikhnya.. sekali aku tak terpilih pasai dia mau 5 years working experience in OPEN SOURCE, waaa rabak duit aku RM 300.. tapi x per lah... tak per punyer pasal.. aku boleh terlupa sampai minggu lepas..

minggu lepas aku dapat notis.. suruh amek passport.. aku dok pikir, nak pakai kemas ke selekeh,
kalu kemas karang, buat kena sound kat kaunter malu pulak aku... mau bunyi macam ni..

apa daa mamat ni harap kemas dan handsome ajer, tapi lembap.. dah tau 3 bulan ajer tempoh nak amek semula pasport baru ari ni datang... bengong sungguh..

kalu aku pakai selekeh.. at least dia sound macam ni kut...

lembab giler mamat ni.. patut pun selekeh... apa dia ni x pi sekolah ker.. bengong betul lah.

e
nd up aku pakai selekeh.. round-neck shirt.. sama ngan jeans yang x basuh dah kat sebulan kut.. muahahaha.. pakai selipar Bowling yang berharga RM 5...

sampai kat kaunter.. sekali awek lah... waaa selamat aku... menyesal pulak x pakai kemas2 tadi kekekeke... kena jugak sound... end-up aku dapat pasport aku. tu pun siap awek tu nak kenakan aku... mati2 aku ingat kena bayar lagi RM 300.

awek: kalu awak ni pasport ni kena bayar RM 300..
aku: kena bayar RM 300 tu sekali lagi ker?
awek: x per.. dengan saya.. awak x payah bayar...
aku: oooo tima kasih...
(dalam hati... waa ni macam lain maksud ni... setan dah sampai kat kepala aku masa ni, muahahahaha)
awek:awak nak pasport cover ker?
aku: x per lah kut.. lagi pun saya pun tak tau biler lagi training..
awek: jaga elok2 pasport tu...
aku: ok... terima kasih...

aku pun belah... pi buat keje kat glenmarie...

/*waaa pompuan sekarang memang dah ramai.. hanya Sharizat tu ajer yang x pi kelas matematik kut.. atau dulu dikenali sebagai ilmu hisab.. muahahahahhaa... oleh itu aku berbesar hati jika misyar dilaksanakan kat MALAYSIA.. kekekekkee

passport.....

akhirl tahun sudah.. lecturer aku suruh daftar kat satu komuniti supaya dia orang panggil kalu ada seminar..so aku pun daftar lah... dan hantar resume untuk pi seminar dia orang katr Sri Lanka, utk pi sana aku mesti ada pasport...

aku pun buat pasport... 23/12/05 ni tarikhnya.. sekali aku tak terpilih pasai dia mau 5 years working experience in OPEN SOURCE, waaa rabak duit aku RM 300.. tapi x per lah... tak per punyer pasal.. aku boleh terlupa sampai minggu lepas..

minggu lepas aku dapat notis.. suruh amek passport.. aku dok pikir, nak pakai kemas ke selekeh,
kalu kemas karang, buat kena sound kat kaunter malu pulak aku... mau bunyi macam ni..

apa daa mamat ni harap kemas dan handsome ajer, tapi lembap.. dah tau 3 bulan ajer tempoh nak amek semula pasport baru ari ni datang... bengong sungguh..

kalu aku pakai selekeh.. at least dia sound macam ni kut...

lembab giler mamat ni.. patut pun selekeh... apa dia ni x pi sekolah ker.. bengong betul lah.

e
nd up aku pakai selekeh.. round-neck shirt.. sama ngan jeans yang x basuh dah kat sebulan kut.. muahahaha.. pakai selipar Bowling yang berharga RM 5...

sampai kat kaunter.. sekali awek lah... waaa selamat aku... menyesal pulak x pakai kemas2 tadi kekekeke... kena jugak sound... end-up aku dapat pasport aku. tu pun siap awek tu nak kenakan aku... mati2 aku ingat kena bayar lagi RM 300.

awek: kalu awak ni pasport ni kena bayar RM 300..
aku: kena bayar RM 300 tu sekali lagi ker?
awek: x per.. dengan saya.. awak x payah bayar...
aku: oooo tima kasih...
(dalam hati... waa ni macam lain maksud ni... setan dah sampai kat kepala aku masa ni, muahahahaha)
awek:awak nak pasport cover ker?
aku: x per lah kut.. lagi pun saya pun tak tau biler lagi training..
awek: jaga elok2 pasport tu...
aku: ok... terima kasih...

aku pun belah... pi buat keje kat glenmarie...

/*waaa pompuan sekarang memang dah ramai.. hanya Sharizat tu ajer yang x pi kelas matematik kut.. atau dulu dikenali sebagai ilmu hisab.. muahahahahhaa... oleh itu aku berbesar hati jika misyar dilaksanakan kat MALAYSIA.. kekekekkee

Sunday, June 25, 2006

Secret Recipe...

aku balik kelas.. member aku ajak pi Shah Alam.. jumpa cousin dia.. amek kad...
balik dari sana.. member aku ajak pekena kek.. dia belanja... dalam hati aku, apa hal mamat ni.. dapat awek ker... ke dah nak kawin...

lepas order kek.. aku tunggu lah.. mamat tu pun mai.. hantar aku puyer mocha walnut.
apa lagi kek dah sampai.. melantak ler.. lepas habih kek.. rasa lapar lagi ni.. ingat nak layan pie..
usha2 punyer usha.. aku angkat black peper lamb pie.. waa mmg sedap...

end-up total harga aku makan x sampai setengah jam.. RMN 17.60, termasuk ice lemon tea... kalu ni macam punyer gaya... aku mau gaji RM 5k sebulan.. atleast kalu setiap ari balik keje pekenesecret recipe.. apa lah sangat... muahahahhaa.. toche kawan.. PORTUGAL vs BELANDA. standby malam ni... NASI KAndar... hehehehe

Monday, June 12, 2006

aku bagi makan...

tadi on the way pi CC member aku.. aku call lah member pasai kat traffic light... mai 2 orang polis naik motor.. tengok kiri kanan.. end-up suruh aku berhenti... tapi memang silap aku x pakai handfree... tapi takkan kat traffic light tgh berhenti pun kantoi...

end-up check keta aku... lesen.. IC.. semua cun.. dan polis INDIA ngan CINA.. x banyak cakap..
lepas tu tanyer nak kena saman ker.. aku cakap takkan x boleh merayu.. dia balas.. kalu HP memang kena naik court.. aduh ni yang leceh ni... dah ler RM 300.. motor aku saman parking x bayar lagi.. ni kena pulak keta...

mai setan kat kepala aku... x boleh settle ke encik... u kena paham saya keje macam ni mana ada cukup makan... dalam hati aku... yang ko pi jadi POLIS sapa suruh... lepas tu salah kan x cukup makan... u orang berniaga.. menyesal pulak aku pi cakap aku Streamyx Installer..

aku cakap RM 50 ok ker... dan2 dia cakap.. saya x mintak kan.... aku cuba nenok no KUASA dia kat baju tu.. x nampak pulak.. pasai dia pakai vest kuning tu.... lepas ni aku nak cari duit banyak2.. semoga senang aku nak suap kan kat sapa yang x cukup makan....

*/ aku rasa aku harus bagi rasuah... pasai aku duduk dalam NEGARA HADHARI... muahahahahahhaha... salah ker aku?

maafkan aku jika ada POLIS yang X MAKAN RASUAH membaca statement diatas........

Sunday, June 11, 2006

jadual ari ni...

pagi aku kena pi umah cousin aku.. SHAH ALAM.. dia kawin..
lepas tu jumpa sedara mara..
interview DOMINO Pizza.. jadi tester.. belah petang..
malam settle PC.. baca buku ada UJIAN esoknya..

ni niat aku pada kul 4.50 pagi tadi..

berakhir dengan... kul 12 aku pi kenduri kawin..
emak bapak aku dah pi dulu...... tunggu pengantin bersanding...
sungguh x punctual punyer pengantin...
petang bergegas ke menara HP.. tapi akhirnya ke OU.. pasai member aku tak terpilih jadi tester... kesian pulak dia.. takkan aku tibai PIZZA kat dalam dia tunggu luar...
end-up member aku belanja aku makan Long John Silver... hehehehehe
toche bos kecik...

lepas tu kunun nak layan wayang... tapi tiket habih pulak...
lepak MPH... layan buku... waaa jadi gilak.. nenok buku...IT...
semayang kat BU.. dan bergerak balik....

malam ni England vs Paraguay... semoga England BUNGKUS.. hehehehehe..
layan bola kat mamak sama cousin dan member,
toche are-pis kerana belanja minum....

ni dah masuk kul 3.50 dah.. aku x tidur lagi... esok UJIAN..