Sunday, May 21, 2006

biler tulun..

aku bukan suka mintak tulun kat orang... aku hanya mintak tulun.. biler dah rasa macam nak hempas ajer barang tu.. kalu masalah tu berkaitan dengan benda.. bukan kerana bodoh sombong.. tapi sebab aku percaya satu ajer.. kalu orang lain boleh buat.. pasai apa aku x leh buat.. dan aku x kisah.. kalu orang lain amek masa 2 jam.. dan aku amek masa 2 hari nak buat.. aku peduli apa...

tapi aku cukup panas.. biler mintak tulun.. orang tu tulun macam x ikhlas.. cakap banyak.. kalu pertolongan yang aku mintak tu perlu bayaran.. aku boleh bayar.. cakap sahaja.. jika mampu aku bayar... kalu x boleh pun.. kalu terima kad keras pun aku ada.. no hal punyer... dan lepas tidak akan aku mintak pertolongan ko lagi...

*/ esok layan DaVinci Code... hilang mood aku ari ni... mintak tulun kat kambing lagi baik... at least kalu dia cakap banyak.. aku sembelih hantar mamak.. buat kari kambing.. kekekekekeke

Thursday, May 18, 2006

surat lawak...

kseian kat mamat ni.. kalu dia mau jadi machai macam aku .. boleh jugak aku bagi trainning.. hehehehe

Mohd Kamal Bin Abdul Ghafar,
25 Jalan 3/4
Taman Bukit Indah
68000 Ampang
Selangor.
(Rumah pakcik saya)

Malaysia Airlines System
12 mei 2005

Tuan,
Memohon Pekerjaan di Malaysia Airlines System.

Sehubungan dengan perkara diatas, saya Mohd Kamal Bin Abdul Ghafar no k/p 831021-10-5889 mahu memohon untuk bekerja disyarikat tuan dalam bidang teknikal. Ini kerana saya sangat berminat & bersungguh2 sampai tak boleh tido malam mengingatkan pekerjaan dalam dalam bidang ini. Walaupun begitu saye mengaku sebab saye mintak kerja disini kerana saya juga adalah seorang petani anggur. Disebabkan begitu pihak tuan kenalah ambil saya bekerja disini. Pihak tuan perlu tahu juga bahawasanya bapa saya iaitu ABD GHAFAR adalah seorang ahli KWSP. Jika pihak tuan tidak mengambil saya bekerja saya serta merta akan menyuruh bapa saya membekukan pengeluaran KWSP pihak tuan masa tua nanti. Jika pihak tuan tak nak susah baiklah ambil saya bekerja disini. Itu saja keotaian saya.

2. Untuk pengetahuan pihak tuan, disini saya akan tampilkan kelayakan akademik dan pengalaman kerja saya sebelum ini kepada tuan.

3.Akademik. Sijil Pelajaran Malaysia Vokasional 1999-2000
Matapelajaran :(gred)
Bahasa Malaysia 6D
Bahasa Inggeris 6D
Sains. 7E
Matematik 6D
Pendidikan Islam 5C
Sejarah 7E
Lukisan geometri 7E
Teknologi air-condition 6D
Kerja bengkel 3B

Sijil Kemahiran Malaysia 2001-2002 (MLVK). Sijil Kejuruteraan Automotive (Tahap 1&2) dari Institut Latihan Perindustrian Kementerian Sumber
Manusia Malaysia.

4. Pengalaman kerja.
Pembantu mekanik kereta di Yusuf Workshop, Ipoh,Perak.
Pembantu mekanik kereta di Dunlop Servitekar di Leboh Ampang, Kuala Lumpur (kedai gemok) p/s (alignment kat situ tipu).
Staff pejabat di Gesundheit Worldwide di Semabok, Melaka.(pusat serenti)

5. Hanya ini sahaja dapat saya tampilkan kepada pihak tuan. Diharap dengan kelayakan yang saya ada, permohonan saya untuk bekerja disyarikat tuan dapat dipertimbangkan oleh tuan. Dan saya berasa gembira & seronok & akan belanja satu MAS makan sekiranya diterima bekerja di syarikat tuan dan saya berjanji akan bekerja dengan bersungguh-sungguh disamping bangun awal dan datang kerja awal. Saya tak tipu nie. Walaupun saya pernah ponteng skolah dan ditangkap beberapa kali saya akan insaf juga jika saya dapat kerja ini. Saya tidak akan hisap ganja lagi jikalau saya dapat kerja disini.

Sekiranya saya didapati bersalah dalam apa2 juga kesalahan pihak tuan tidak boleh ambil tindakan yg kuat disamping menjentik jari saya sahaja. Untuk makluman tuan saya sangat kurus jikalau dirotan sekali tulang2 saya akan bersepai dan pihak tuan akan mendapat susah yang amat sangat. Saya juga berjanji tidak akan mencuri skru2 nat2 yg lawa2.jika saya nak mencuri saya akan ambil sahaja dan masuk dalam poket seluar itu tidak dikira mencuri. Saya pun dah penat menulis segala nya bermula & berakhir dgn baik. Jika pihak tuan tidak mengambil saya bekerja hidup pihak tuan akan berakhir dengan bacaan yasin.

Sekian, terima kasih

Yang benar,

(Mohd Kamal Bin Abdul Ghafar)
25 Jalan ¾
Taman Bukit Indah
68000 Ampang
Selangor

Wednesday, May 17, 2006

Suruhanjaya Syarikat Malaysia..

aku pi sana sama member aku.. tulun dia daftar syarikat.. tengah dok fikir apa nama yang sesuai, mai lah sorang awek.. tiba2 beri salam.. kami pun jawab.. lepas tu dia cerita pasal macam mana nak daftar dari A sampai K ajer kut.. dan aku potong cakap dia.. u ni nak tulun ker atau kena bayar... dia pun cakap ler.. mestilah.. berapa aku tanyer lagi.. RM 150... dalam hati aku boleh BELAH.. aku daftar syarikat sendiri.. baru RM 75 semua siap..
ko nak ketuk aku RM 150... x usah nak kelentong aku.....

so end-up.. dia query pasai nama company yang nak letak tu.. u dah check ker.. aku cakap dah.. dan tiada yang guna nama tu.. macam mana u tau.. u tau tak.. dia boleh reserve nama tu selama sebulan... dan aku balas balik.. dah kalu tak dapat.. apa nak buat.. dah tiada rezeki.. kan banyak lagi nama...

dia pun bagi aku name card dia... seperti dibawah...



perghh hebat... PENGURUS.. ada degree lagi tu.. x per lah.. budak yang educated mungkin boleh kelentong.. tapi aku kurang educated sikit.. ko x boleh kelentong punyer.. muahahahahhaha

tgh dok tunggu nak amek borang A.. mai lagi sorang awek tiba dok berdehem2 belakang kami.. dan introduce nama dia.. pun buat servis yang sama... dan aku tolak.. cakap baik2 kami nak buat sendiri... dan dia siap boleh balas.. ari ni mest tak sempat punyer.. aku nenok jam baru kul 2.55 petang... panas jugak telinga dengar.... kali ni charge RM 120 pulak..

dan akhirnya.. kami dapat jugak nama yang dihajati.. Selasih Hypermedia Resources... pada kul 4.03 petang... Alhamdullilah... dan semasa keluar.. jumpa lagi minah yang x puas ati tu.. Minah harga RM120.. siap aku cakap.. masa minum... dan dia pun senyum macam x ikhlas... dan hati aku puas... tanpa ulat yang ada degree pun aku mampu untuk register syarikat ler...

*/kepada kawan2.. kalu pergi the mall.. ramai ulat jantan.. kalu pi shah alam pula ramai ulat betina.. so jaga2 ler.. x yah guna ulat.. masuk ajer SSM tu ada satu board.. dan semua cara bagaimana sudah ditunjukkan.. siap macam mana nak isi borang pun ada jugak... ok selamat... sori yaa ULAT2 tino.. muahahahahhaha

Wednesday, May 10, 2006

Rm 30 ajer...

dapat panggilan daripada bos besar.. supaya pi Jalan Kuchai Lama.. solve kan problem streamyx
then u amek RM 3o dari dia.. sebagai upah.. dalam hati aku.. takkan RM 30.. apa bos ni dah kalut ker.. dari Subang Jaya ke Jalan Kuchai Lama.. pi ajer duit minyak keta mau RM 8 pergi balik.. x masuk jam lagi.. ikut NPE RM 6.40 duit tol pergi balik.....

aku pun jadi rapla jugak.. call bos kecik aku.. then dia pi solve.. bukan sekadar masalah biasa..
modem pun kena tukar.. mana dapat modem RM 10 bang.. paling murah pun RM 120.. habis tu ke Low Yatt.. duit minyak.. parking dalam Low Yatt lagi..

macam mana bos besar aku boleh charge RM 30... aku sendiri charge RM 75.. tu pun bos kecik suruh.. dan harga aku itu adalah paling minimum... kalu ko cakap banyak.. cakap x mau kalah.. dengan rasa bangganya aku charge ko RM 100 sahaja.. ada mau ker talak mau..

*/Bos.. I have to charge u RM 75 for trouble-shoot ur problem.. u wanna to proceed? hehehehe
aku call dulu.. baru mai.. kalu tak .. cari installer lain lah bang... sebab Pak Lah tak kesian kat aku.. kenapa aku kena kesian kat orang lain.. ada betul tak..... hehehehehehehe

Tuesday, May 09, 2006

pi jalankan misi..

task aku adalah menye'setup' filtering server untuk satu sekolah..
aku sampai sana.. lepak sekejap kat tepi lab.. sambil tunggu cikgu bukak lab..

tgh dok lepak sama ngan bos kecik aku.. kena sapa ngan satu pompuan..
dia tanyer.. u ni technical support PPSMI ker.. kami cakap tidak...
then kami cakap ler.. kami nak buat wiring network dalam lab tu..

rupa-rupanya dia mintak tulun.. so kami pegi lah sekejap..
sekali .. ada masalah ngan network.. dia guna lab sekolah dimana internetnya
adalah SchoolNet..

dia cakap apsal tak dapat wi-fi.. aku pun blur.. wifi... sekali dia tunjuk wifi router dia..
ok x per.. aku tanyer balik.. nak pakai wifi ker, atau wired ni, dia cakap wired lah,
so kami setup lah semua notebook yang ada..

lepas tu baru aku tau pompuan tu trainer dan ada sorang lagi laki.. dan laki bertanya.. boleh tak kita copy module ni dalam hdd. then x yah guna cd lagi.. aku cakap boleh.. then tunjukkan lagi bagaimana... lepas setup wired networking.. setup pulak wifi.. x puas hati betul aku.. sebab barang permainan ajer Netgear tu.. muahahahahhaa

lepas setup semua.. sambung balik keje aku..

*/ dalam hati macam mana lah korang ni semua jadi trainer... kalu setakat atas kertas tulis diploma IT.. degree IT... master IT.. double degree... memang hampeh lah.. kekekeke aku pun nak jadi trainer macam ni... tapi kalu yang ada kertas dapat RM2k aku nak RM 3k.. pasai.. aku tak de on paper punyer tittle.. hanya skills ajer. bagi aku hanya skills ajer sudah memadai.. pandai sungguhkan Time..
kul 1.24 a.m

semalam punyer keje aku bawak ari ni.. dan kernel panic.. indicate hardware aku ada problem.. dan x compatible ngan distro linux aku guna.. al maklumlah.. pc 2nd hand, Pentium 2, 266mhz 256 RAM HDD 20G (ada bad sector.. aku kutip)

call sifu aku, kata hardware problem.. end-up. aku guna pc aku, Duron 600mhz, 512 Ram, 6.4 GB hdd cun Quantum made in Japan beb..... bermula keje aku.. setup sekali lagi lepas Isyak.. dan semua berjalan lancar.. kul 10.. semua cun,
  • caching on
  • DHCP on
  • DNS on
  • filtering gagal.. porno sites still boleh masuk..
(nota.. aku kena masuk porno punyer site, baru tau sama ada boleh masuk ke tak... muahahaha)

call sifu aku.. dia kata kena register kut.. sebab aku guna custom made distro punyer Linux,
so aku register, then cousin aku sampai.. ajak minum sat.. kat mamak.. sama member baru balik dari team building... habis mamak..

aku balik.. dok usha lagi.. dan akhirnya, dapat jugak aku activate content filtering.. so porn sites x leh access dah.. even images pun x leh kuar... tested by me.. muahahaahaha.. ok masa tidur...

*/ kali ni bukan sahaja murid x dapat pi porn punyer site, guru besar sekali.. muahahahaha akan aku pastikan.. hehehehehe

Monday, May 08, 2006

akhirnya berjaya... separuh dah

kalu cerita kat orang macam 2 hari punyer keje, tapi 2 malam ajer..
task aku adalah, setup satu filtering server untuk satu sekolah, bos kecik suruh aku buat,
so malam tadi bermula lah, tapi bukannya malam.. kul 1 pagi ari Isnin..

kul 2 pagi installation selesai.. dan bermula configuration.. macam biasa ia mest LINUX beb,
tapi server aku x jumpa gateway.. waa dah mula tension ni.. dok usha sana sini.. belek sana sini.
semua betul.. pasal apa x jumpa gateway,

boring punyer pasal.. layan cerita casanova sat, sambung semalam .. x habih nenok
habis cerita.. aku nenok lagi benda alah ni, sekali dari modem x sambung ke switch... tu pasal daaa... x leh jumpa gateway... sekali aku pasang cable tu betul2.. dan akhirnya berjaya aku ping ke gateway.. dan terhasilah caching server aku...

langkah ke-2 mesti DHCP aku berjalan... wajib. dan aku pun configure lah sikit... network card ke dua.. dan berjaya.. Amin.. dan lepas tu aku tidur.. pasal berjaya punyer pasal.. hehehe.. DNS ku x jalan lagi... esok malam aku sambung.....