Monday, May 08, 2006

akhirnya berjaya... separuh dah

kalu cerita kat orang macam 2 hari punyer keje, tapi 2 malam ajer..
task aku adalah, setup satu filtering server untuk satu sekolah, bos kecik suruh aku buat,
so malam tadi bermula lah, tapi bukannya malam.. kul 1 pagi ari Isnin..

kul 2 pagi installation selesai.. dan bermula configuration.. macam biasa ia mest LINUX beb,
tapi server aku x jumpa gateway.. waa dah mula tension ni.. dok usha sana sini.. belek sana sini.
semua betul.. pasal apa x jumpa gateway,

boring punyer pasal.. layan cerita casanova sat, sambung semalam .. x habih nenok
habis cerita.. aku nenok lagi benda alah ni, sekali dari modem x sambung ke switch... tu pasal daaa... x leh jumpa gateway... sekali aku pasang cable tu betul2.. dan akhirnya berjaya aku ping ke gateway.. dan terhasilah caching server aku...

langkah ke-2 mesti DHCP aku berjalan... wajib. dan aku pun configure lah sikit... network card ke dua.. dan berjaya.. Amin.. dan lepas tu aku tidur.. pasal berjaya punyer pasal.. hehehe.. DNS ku x jalan lagi... esok malam aku sambung.....

No comments: