Wednesday, December 27, 2006

andai kata ko pakai seluar slack kilat...

tadi aku pi ler satu office kat Damansara Perdana, task nya pasang streamyx....
so aku jumpa ler satu mamat yang digelar system administrator.. waa kemas giler.
kemeja ala satin macam tu.. seluar slack kilat... kasut hitam.. hebat.. mantap.

sekali compare pulak ngan aku
kemeja kotak... renyuk sikit.. sebab malas gosok.. hehehe.. jeans lusuh.. kasut converse dah naik reput... tunggu masa nak terbelah... teringat masa dulu aku keje as system administrator.. x de lah sesegak macam ni... mungkin aku dari jenis yang pemalas.. mungkin yaa...

ok soalan pertama... mana nombor yang u register streamyx?
soalan kedua... nombor ni adakah direct line?
soalan ketiga... sapa u punyer agent... kenapa u daftar nombor dibawah PABX punyer system?

akhirnya apa yang aku dapat... semua benda x tau... tapi boleh nak berlagak ngan aku... lu silap orang kawan.. jangan ko nenok kasut aku yang koyak sikit tu.. ko rasa dah hebat... akhir kata dari aku.. ni nombor saya.. kalu u dah buat semua yang saya request.. please do call me.. ok.. coz I got to go other places...

*/ usah ko perbodoh-bodohkan aku kawan di hadapan awek cun yang memerangkap staff ko... sebab aku x pandai.. tapi aku x sombong lagi baik dari segak.. kemas.... berlakon hebat.. tapi mangkuk hayun bak kata orang Utara.

Monday, December 25, 2006

selesai rasanya Adobe Priemere,

lega rasa setelah orang kata buat keje bodoh kalu pi tempat customer sampai 4 kali sekadar untuk install Adobe Priemere... tapi bagi aku dapat satu ilmu.. dah kira bersyukur.. sapa nak bagi ilmu install Adobe Priemere ni.. sekurang-kurang aku cari sendiri....

sekarang tinggal masalah additional request pulak dari sekolah Sepang.. yang mintak benda lain pulak bukan seperti yang di rancang... ni yang hampeh ni...

Thursday, December 21, 2006

aku rasa aku dah tau jawapannya...

balik umah check balik pasal RAM... memang aku ada rasa ada problem RAM DDR-533 ni..
lebih-lebih lagi yang Value type.. yang murahnya.. kalu nak tukaq tak berbaloi maa.. member aku angkat 2 Giga pulak 1G x 2 pcs..

ari ni aku sambung lagi keje.. entah berapa lah member aku nak bagi upah kat aku lepak kat sini.. kali ni aku tukar channer.. instead of dual channel.. aku set single channel...
aku rasa kat setengah tahun.. aku x masuk friendster ni.. sekali masuk.. dah macam-macam ada.. pergh.. ketinggalan aku macam ni... aku bab cari kawan2 online ni lemah sikit lah.. nak lepak dan jumpa lagi baik.. kalu online2 ni boleh buat duit x per... ni buat rosak monitor kat umah ajer.. muahahahaha...

*/ aku masih lagi kat office client member aku... dan menunggu member aku yang x sampai2...

Wednesday, December 20, 2006

memang gagal ari ni...

setengah ari cuba install adobe priemere.. memang rasa bengong betul.. spec pc bukan aku yang beli.. member yang beli.. so aku pi tulun dia solve.. aku ingat display card dia problem.. tapi biler baca min requirement.. guna build-in display dah patut boleh jalan..

lagi pelik windows.. x mau pulak restart sendiri.. tapi masuk priemere.. asyik restart.. dari windows XP ORI ke.. Windows pirate... dari 32 bit ke 64 bit... semua gagal... dan berakhit di Shakeys OU.. aku dan member aku meraikan kegagalan ari ni... lagi gagal sepatutnya menu malam tadi di Long John Silver.. sekali tutup daaa.. renovation pulak restaurant tu..

*/malam ni aku studi lagi.... apa masalahnya.. kalu ikut minah kat sini suruh tukar baru ajer..

Sunday, December 17, 2006

kalu pandai katakan pandai... jangan sombong kalu tak bertempat.

aku pi damansara tadi.. jumpa satu client. ada masalah katanya.. lagi pun bukan client aku, cuma member aku punyer.. so aku pun tulun ler.. pc dia ada masalah ngan Adobe Priemere..

aku nenok dalam dah ada ver 2.0. so aku tanyer sapa install.. dia mentioned member aku install.
aku call member aku.. member aku cakap.. bukan dia install.. org lain install. ok ler.. semua x mengaku.. masalahnya.. adobe tu dah corrupt.. x leh nak uninstall.

lepas tu aku tanyer lagi.. kenapa pc ni x link kan internet.. satu mamat cakap. port dah penuh..
ok aku tanyer lagi.. x mau beli xtra switch ker.. tambah.. then aku tanyer... dalam bilik ni x mau tambah pc lagi ker.. dia cakap dah x mau tambah dah.. beli 4 ports ajer cukup.. x yah beli banyak2

aku sound balik lagi.. mana ada 4 port.. minimum 5 port.. yang 4 port tu datang dengan router,
boleh nak bertekak lagi... dalam hati aku.. kalu dah bodoh tu... cakap ler.. x usah bodoh sombong ngan aku... aku kenal switch bukan kat UNIVERSITI tau!!!!

*/ dalam hati menyesal cakap ngan melayu.. x mau mengaku bodoh.. selamat aku bukan melayu.. muahahahha. at least kalu orang cakap aku bodoh pun x per.. hehehehehe.

Saturday, December 16, 2006

GAGAK HITAM vs BURUNG ENGGANG....

aku adalah seorang kontraktor streamyx..... so setiap ari kalu kena marah ngan customer perkara biasa... tapi kali ni aku dapat maki hamun.. siap cacian melampau batas, rasa nak sembelih ajer gagak hitam ni.. lepas tu cincang 128 ker... bagi kat anjing2 jalanan yang ada kat depan umah aku ni....

petang tadi, aku terima panggilan... nak cakap ngan edry.. so aku cakap ler baik2.. u salah nombor ni... lepas tu ada mention pasal streamyx.. dan aku cakap ler.. aku streamyx contractor.. tak pasal2 aku kena... damm you, motherfuc*er... why u said.. wrong no. fucker... aku letak tepon..

dia call lagi.. aku menarik nafas.. masa aku membalas dendam pulak... dapat ler 6 das revolver malaya.. muahahahha... aku sound partner aku.. customer maki hamun... dia kata.. kalu dia call lagi bagi dia pulak...

sekali lagi dia call... member aku bagi sub-machine gun.. ala AK47... muahahaha...

tadi malam.. Inspektor SMS aku.. sebab ada orang buat police report... dalam hati aku.. memang kurang ajar betul gagak hitam ni... aku cakap kat polis.. aku dah sampai umah.. takkan aku nak pi balai pulak.. jauh pulak tu.. IPD Brickfield.. bukan dekat ngan umah pung... aku rasa Isnin kut aku pi... dan aku dah call Inspektor.. cerita macam mana bermulanya perang antara 2 ekor burung... muahahahaha.

Thursday, December 14, 2006

satu ari mencari pinjaman...

ia bermula dengan Kementerian Pembangunan Usahawan kut.. dalam bahasa pendek MCeD.
kat Putrajaya.. tapi setelah bertanya.. dia cakap at least 4 bulan baru dapat loan.. kalu semua step clear.

lepas tu pi CGC.. jumpa satu kakak yang memang aku kenai... tanyer macam mana prosedur.. sekali dia kata.. paling cepat 6 bulan.. paling lambat 9 bulan.. yang ni lagi hampeh namanya...

lepas pi CGC.. pi Maybank pulak.. nak tanyer macam mana nak buat ASB loan.. sebab ingat nak buat lah.. masa senang di ari tua.. aku bukan keja kerajaan.. ada pencen.. kerja sendiri ni mesti ingat selalu di hari tua.. hehehe

lepas semua hampeh.. aku pi PUNB kat Menara UOA.. sekali kena pi ari Isnin.. dengar taklimat.. baru nak cerita loan ker apa ker.. sebarang pertanyaan semua kena ari Isnin..

badan dah penat.. pi Ampang Park.. member cakap kalu nak angkat Jam Timex.. sini murah.. memang aku dan member cari jam... beli jam murah senang sikit nak buat keje.. kalu calar balar pun x per.. sekali jam nya ada.. tali pulak pendek.. memang hangin aku... end-up berakhir dengan lepak McD..

malam jumpa satu tauke.. ceritalah planning projek terbaru.. dan sekarang aku mau tidur.. ngantuk giler

Sunday, November 19, 2006

aku dan polis...

siang tadi aku nak pi kenduri kawin.. aku naik lah motor... masa aku tengh naik motor.. tiba2 satu polis trafik panggil aku... laaa aku cakap dalam hati.. mampuih.. apsal pulak ni.

sekali dia tanyer pasal motor aku... dalam hati.. waa lega lah..
aku apa lagi cerita lah.. apa jenis motor ni... beli kat mana.. berapa harga.. minyak consumption..
dan start compare ngan satu lagi model iaitu .. BKZ dari Korea tu... aku harap2 pak cik polis tu belilah sebijik senang sikit aku nak cari geng... tengah kesepian betul lah.. sejak pakai MZ ni .. x der geng... dulu bawak RXZ no hal punyer....

hehehehhe

Saturday, November 04, 2006

patung chef dan tukang masak

kisah di ulu langat, cerita benar bukan rekaan atau lakonan semula.. hehehehe

ustaz: anak, kenapa dok letak patung ni kat gerai, kan tak baik tu. dah macam dok puja jadi berhala.
t.masak: saya letak bukan apa, saya bukan puja dia. Ustaz x nampak ker, dia dok keje tu,
pegang bendera, ari ni dia pegang menu.. saya x bagi dia makan pun.. gaji pun x der.
Salahker ustaz?
ustaz: erk!

Wednesday, November 01, 2006

tahniah kepada kawanku

tadi lepas repair pc customer.. aku pun call lah member lama... ingat nak beraya umah dia.. kat Putra Permai.. kalu tak silap.. sekali member kata nak tidur.. end up lepak mamak sambil beraya, mau taknya.. pi beraya kul 11.15 malam.

member pun bukak cerita.. dia baru dapat kerja kat VADS... anak syarikat Telekom. Post Network Engineer.. waa mantap2... tahniah kawan.. x sia2 ko angkut CCNA sekali ngan CCNP.. kalu lepas ni aku dapat CCNA.. jangan lupa sub kan sikit2 projek tu... hehehehe apa salahnya.. tulun kroni.. kekekeke

bangga betul lah aku dapat kawan2 yang hebat... biar diri x hebat... dapat kawan2 yang mantap ni dah cukup ok dah... terkenalah sikit aura2 mantap tu.. muahahahahha.. semoga ko jadi BAPAK yag mithali.. member baru dapat anak..
lantit...

semalam aku lepak bersama para-para lantitor.. berhari raya kat Steven Corner Uptown. Para hadirinnya,
  • nd
  • wak din
  • basri
  • op
  • butet (aku rasa aku kenai mamat ni)
  • esis ( pertama kali jumpa kut)
  • aqil
  • penjejak minda ( aku baru kenai)
  • alamak lagi 2 orang aku lupa lagi...
  • razak ( bukan geju tapi kawan aku ajak sekali .. muahahahha .. NEWBIE)
ok sori lah.. tak kenai lagi 2 orang tu... apa2 hal salam kenai.. Selamat Hari Raya...

Tuesday, October 17, 2006

x posa..

aku pi lah satu company buat maintenance..
tgh2 aku mengadap.. partner aku pi ke depan..
boleh cakap sorang staff tu pulak.. maaflah kami semua x posa.
HAMPEH betul.. kalu ya pun x posa.. makanlah tempat lain..
ni kat dalam pejabat jugak ko nak makan..
cari lah port tepi stor ker.. dalam stor.. belakang pintu kecemasan ker.

ni namanya Melayu Hadhari.. muahahahhaa.. BANGGA tu x posa.. kalu pompuan boleh dimaafkan lagi,
kau laki.. nak cakap apa...

Saturday, October 14, 2006

kalu x dapat keje.. aku rasa nak ajer email macam ni...

Dear Sir,

Thank you for your letter regarding my interview

After careful consideration I regret to inform you that I am unable to accept your refusal to offer me employment with your firm. This year I have had been particularly fortunate in receiving an unusually large number of rejection letters. With such a varied and promising field of candidates it is impossible for me to accept all refusals.

Despite Telekom's outstanding qualifications and previous experience in rejecting applicants, I find that your rejection does not meet with my needs at this time. Therefore, I will initiate employment with your firm immediately following graduation. I look forward to seeing you then.

Best of luck in rejecting future candidates.

Sincerely,
Antropos

*/muahahaha.. sebenarnya berniaga jugak seronok... Amin,

Thursday, October 12, 2006

walaupun aku kurang pandai......


tak pernah aku jawab soalan algebra macam ni.... muahahahha

Tuesday, October 10, 2006

member aku bagi....


*/ aku cakap member... semua tu aku boleh tahan... tapi tang tulun top-up kan credit dia tu aku payah sikit.. muaahahahhaa, tu belum masuk lagi angkut dia.. bagi makan dia lagi hujung minggu ke.. kuar pi mana2 ker.. sememangnya aku seorang yang kedekut tapi baik hati.... hehehehe.

Sunday, August 13, 2006

kenduri kawin belah lelaki pulak

pagi pi tulun buatkan satu point network umah pak cik aku..

tengah hari.. pi kenduri kawin... tiba2 ada ustaz pulak mention kat aku..
ada barang hilang ker.. aku cakap yaa.. ustaz tu pun kenal sedara mara aku..
pasai emak aku dah broadcast dah semua auntie yang aku ada...

dia jawab senang ajer...

Biarkan dia hilang.. Insya Allah.. Allah akan gantikan yang lebih baik..

aku jawab..

Insya Allah..

*/ balik unah perut kenyang... hati senang.. apa lagi tidur ler.. malam ni mula proses mengarang kembali...

Saturday, August 12, 2006

usha ikea..

banyak barang habih...
end-up aku beli satu teko yang siap ada filter untuk kopi
supaya aku berjaga malam untuk siapkan tesis ni.. persiapan awal.

mood masih tak kurang lagi..
rasa sakit hati masih ada..

rasa nak setup ajer satu trap..
x yah suruh polis buat..
baik aku ngan kawan2 buat sendiri....
bukan susah pun.....

*/akan aku cari jugak device yang boleh detect electronic device dalam keta tu...
x puas hati betul aku... bukan nak pi pecah keta orang lain.. tapi nak tunjuk kat Sarjan yang pandai sangat tu.

Friday, August 11, 2006

ari ni mood aku masih sedih...

satu malam susah aku nak tidur..
pagi tadi usha half-cut cari cermin pintu belakang..

rasa macam nak cari bomoh ke pawang..
biaq depa ajaq sikit pencuri tu..
beg aku bukan beg notebook.. sekadar beg macam budak pi sekolah ajer
even lambang timberland pun x nampak......

setakat ni ajer lah.. lemah tangan nak tulih atas kibod ni.
biler nak mula mengarang kembali tesis aku ni.. rasa nak tukar tajuk ajer..
serius boring giler..... esok pi Ikea.. usha benda apa boleh beli...

PC FAIR.. aku rasa x mau pegi.. buat sakit ati aku ajer.. nenok orang punyer notebook..
aku sayang sangat pasai notebook sebab dia suport SUSE dengan mantap... dan 3D Desktop yang run compiz pun berjaya..

*/ok masa aku jumpa adik aku sat.. kat BMI.. tanyer apa khabar dia kat sana

Thursday, August 10, 2006

keta kena pecah...

barang yang hilang...
- Asus M2400N Notebook.. dalam ada tesis
- 40G portable hardisk... backup tesis
- 128 PQI Pendrive.. another backup tesis
- Sony T3 Digital Camera...
- Optical Mouse tak sampai 2 bulan.
- Satu kotak name card..
- Satu Beg Timberland..
- Satu Keychain Hard Rock Cafe.. beli kat France..

Total cost... almost RM 7k.

*/paling sedih.. camera digital ayah.. x sampai 6 bulan. proposal tesis yang patut hantar 1/9/2006. tiada backup langsung. hanya buat kat notebook sahaja... wahai pencuri... tulunlah pulangkan balik.. portable hdd aku tu jadi lah... dah x semangat aku nak mengarang balik tesis tu.

Sunday, July 16, 2006

landskap..

aku ingat free.. tapi kena bayar...Hampeh tol lah..

pegi belah petang ingatkan redup.. rupa2 panas jugak..

memang best.. pakai baju hitam.. pandai kan aku.. muahahahha

amek semua gambo... semua bunga..

"bunga" 2 kaki x leh amek.. camera x cukup power.. patut pinjam telefoto lens ND baru boleh kut.. mau statistik "bunga" pun boleh agak... boleh beza mak orang ke anak dara orang.. kekekekeke

salah satu gambo bunga hidup... camera sony cybershot 3.2MP ajer...

lepas tu.. gerak ke 3K subang jaya.. main ping pong...

malam..lepak umah Auntie.. ada makan2... toche mamee.. memang best betul brocolli tu...

balik umah tidoq...

*/ok bergerak ke katil.

Saturday, July 15, 2006

ari Sabtu...

satu hari aku kat Puncak Alam.. dok troubleshoot campur upgrading.. sampai ke malam.. tapi mula keje tgh hari.. kira ok lah... aku ka machai.. campur consultant.. hehehehe..

sorry pet x dapat pi umah Arwah..

malam ni tunggu sorang lagi cousin aku... aka machai macam aku jugak... mau tulun dia buat recovery hard disk notebook client dia.. client dia kata.. dah 4 orang dah dia hantar.. semua x dapat selamatkan data dia... waa cabaran2.... hehehehe

esok mau repair motor aku... belah pagi

tengah hari mau pi landkap...

petang mau main ping-pong... macam biasa.. liga cousin2 sahaja..

Thursday, July 13, 2006

ari ni...

ari ni hari jadi adik aku... Semoga panjang umur...

ari ni... kawan aku.. jadi Arwah... Al-Fatihah...utk Mizz NANA
  • pertama kali jumpa.. masa arwah kat hospital... singgah.. pada hal aku pun tak kenai..
  • kedua jumpa.. terserempak kat OUM.. baru aku tau dia kerja kat sana..
  • ketiga.. jumpa masa Poolside Party... GMI
  • keempat.. masa meeting pasai KLD.. kat Maju Junction..
  • kelima... dan terakhir... masa Gathering 2005 kat Putrajaya..
ingat nak pi umah arwah.. tapi ada meeting pulak petang.. malam pulak ada kelas.. tak sempat.. final exam pulak Cisco ari ni...

*/Semoga Arwah ditempatkan dikalangan orang yang beriman.. Insya Allah.

Monday, July 10, 2006

dapat satu job..

member aku call suruh pi Sapura Crest, TPM . ada keje troubleshoot Linux.... Proxy ada masalah.. sampai sana.. kasi usha kejap.. nenok spec.. rasa nak berguling2 kejap.. mana ada orang buat proxy RAM 256.. apa gilak lah ni company.. ada kat 50 clients.. mau sangap server tu..

usha punyer usha ngan member aku... so aku rasa kena upgrade RAM.. then baru kita buat final tunning.. harap2 dapat lah job ni.. Amin.

Thursday, July 06, 2006

terima kasih kawan...

malam tadi member belanja aku makan.. chicken Chop.. bukan pasal ari jadi aku.. tapi kalah bola punyer pasal.. hehehehe.. nasi kandar aku nanti yaa kawan.

cerita terbaru... member aku cakap.. dari sumber yang dipercayai.. aku bukan suka sangat cerita panas2 ni.. tapi cerita ni macam releven.. hehehe

Kenapa Yusry bercerai ngan Erra...
aku jawab.. salah sorang cepat tewas..muahahaha
member jawab.. Yusry ada skandal ngan Adam AF.. tu pasal Erra Hangin..
siap kantoi lagi.. dan nak kuar CD ...nantikan ajer lah..

*/waa ada betul kaa.. Wallahulalam...

Wednesday, July 05, 2006

akhirnya...

umur aku 26 ari ni... Selamat Hari Jadi untuk aku...
semakin ari.. semakin tua.... hehehehehe
yang sedihnya.. Jerman x pi Final... ooo tidak..
hadiah ari jadi aku... kekekekeke

Tuesday, June 27, 2006

bengang betul aku ari ni..

pi sekolah... asal nak handover keje yang dah buat..
wifi down,
check apsal router down..
linux aku ok.. ping DNS .. success
wired semua cun.. test surfing.. CUN
aku expect router Aztech ni memang mengong..

bos kecik kata. kita upgrade firmware.. ok. proceed.
lepas upgrade firmware.. semua setting hilang.. oo tidakkk

aku pun call member.. tanyer no isteri dia..
pasai keje yang berkenaan dengan schoolnet ni..
boleh pulak dia bagi tau aku.. nak buat apa...
aku cakap ler.. nak tanyer pasal support..
ko call opis lah.. aku cakap apa no.nya
dia kata tak tau.. ok lah.. ko pi masuk website cari..
dia bagi website pun salah..

memang kambing aku rasa..
dalam hati aku cakap.. isteri ko aku tak inginlah..
punyer banyak pompuan ada.. end-up aku call lah support.. akhirnya aku dapat
entah mana .. tu pun toll free no. yang aku tau akan HAMPEH....

cakap ngan 1st level support.. so dia tak tau
then bagi pulak no. 2nd level support.. pun cakap tak tau..
boleh pulak atur kan appoinment nak fix...
dalam hati aku nak sekarang boleh up... bukan lagi 48 jam

hati dah panas.. so aku tarik streamyx dari pejabat.. untuk replace kan schoolnet yang BENGONG tu... selamatlah aku x keje ngan company yang provide benda ni satu masa dulu.. dan akan pasti ada entry macam ni... mau panas kalu aku baca.. muahahahaha.. syukur2.. Amin.
selamat aku adalah MACHAi.. bukannya orang yang hebat2 seperti helpdesk.. apa yang aku nak tau adalah protocol sahaja... apa dia... VCI and VPI..apa dia?

*/ ok masa semayang... keje selesai..... tak perlu jadi orang hebat2.. keje macam ni hanya the real machai ajer boleh lakukan.. muahahahaha..

Monday, June 26, 2006

passport.....

akhirl tahun sudah.. lecturer aku suruh daftar kat satu komuniti supaya dia orang panggil kalu ada seminar..so aku pun daftar lah... dan hantar resume untuk pi seminar dia orang katr Sri Lanka, utk pi sana aku mesti ada pasport...

aku pun buat pasport... 23/12/05 ni tarikhnya.. sekali aku tak terpilih pasai dia mau 5 years working experience in OPEN SOURCE, waaa rabak duit aku RM 300.. tapi x per lah... tak per punyer pasal.. aku boleh terlupa sampai minggu lepas..

minggu lepas aku dapat notis.. suruh amek passport.. aku dok pikir, nak pakai kemas ke selekeh,
kalu kemas karang, buat kena sound kat kaunter malu pulak aku... mau bunyi macam ni..

apa daa mamat ni harap kemas dan handsome ajer, tapi lembap.. dah tau 3 bulan ajer tempoh nak amek semula pasport baru ari ni datang... bengong sungguh..

kalu aku pakai selekeh.. at least dia sound macam ni kut...

lembab giler mamat ni.. patut pun selekeh... apa dia ni x pi sekolah ker.. bengong betul lah.

e
nd up aku pakai selekeh.. round-neck shirt.. sama ngan jeans yang x basuh dah kat sebulan kut.. muahahaha.. pakai selipar Bowling yang berharga RM 5...

sampai kat kaunter.. sekali awek lah... waaa selamat aku... menyesal pulak x pakai kemas2 tadi kekekeke... kena jugak sound... end-up aku dapat pasport aku. tu pun siap awek tu nak kenakan aku... mati2 aku ingat kena bayar lagi RM 300.

awek: kalu awak ni pasport ni kena bayar RM 300..
aku: kena bayar RM 300 tu sekali lagi ker?
awek: x per.. dengan saya.. awak x payah bayar...
aku: oooo tima kasih...
(dalam hati... waa ni macam lain maksud ni... setan dah sampai kat kepala aku masa ni, muahahahaha)
awek:awak nak pasport cover ker?
aku: x per lah kut.. lagi pun saya pun tak tau biler lagi training..
awek: jaga elok2 pasport tu...
aku: ok... terima kasih...

aku pun belah... pi buat keje kat glenmarie...

/*waaa pompuan sekarang memang dah ramai.. hanya Sharizat tu ajer yang x pi kelas matematik kut.. atau dulu dikenali sebagai ilmu hisab.. muahahahahhaa... oleh itu aku berbesar hati jika misyar dilaksanakan kat MALAYSIA.. kekekekkee

passport.....

akhirl tahun sudah.. lecturer aku suruh daftar kat satu komuniti supaya dia orang panggil kalu ada seminar..so aku pun daftar lah... dan hantar resume untuk pi seminar dia orang katr Sri Lanka, utk pi sana aku mesti ada pasport...

aku pun buat pasport... 23/12/05 ni tarikhnya.. sekali aku tak terpilih pasai dia mau 5 years working experience in OPEN SOURCE, waaa rabak duit aku RM 300.. tapi x per lah... tak per punyer pasal.. aku boleh terlupa sampai minggu lepas..

minggu lepas aku dapat notis.. suruh amek passport.. aku dok pikir, nak pakai kemas ke selekeh,
kalu kemas karang, buat kena sound kat kaunter malu pulak aku... mau bunyi macam ni..

apa daa mamat ni harap kemas dan handsome ajer, tapi lembap.. dah tau 3 bulan ajer tempoh nak amek semula pasport baru ari ni datang... bengong sungguh..

kalu aku pakai selekeh.. at least dia sound macam ni kut...

lembab giler mamat ni.. patut pun selekeh... apa dia ni x pi sekolah ker.. bengong betul lah.

e
nd up aku pakai selekeh.. round-neck shirt.. sama ngan jeans yang x basuh dah kat sebulan kut.. muahahaha.. pakai selipar Bowling yang berharga RM 5...

sampai kat kaunter.. sekali awek lah... waaa selamat aku... menyesal pulak x pakai kemas2 tadi kekekeke... kena jugak sound... end-up aku dapat pasport aku. tu pun siap awek tu nak kenakan aku... mati2 aku ingat kena bayar lagi RM 300.

awek: kalu awak ni pasport ni kena bayar RM 300..
aku: kena bayar RM 300 tu sekali lagi ker?
awek: x per.. dengan saya.. awak x payah bayar...
aku: oooo tima kasih...
(dalam hati... waa ni macam lain maksud ni... setan dah sampai kat kepala aku masa ni, muahahahaha)
awek:awak nak pasport cover ker?
aku: x per lah kut.. lagi pun saya pun tak tau biler lagi training..
awek: jaga elok2 pasport tu...
aku: ok... terima kasih...

aku pun belah... pi buat keje kat glenmarie...

/*waaa pompuan sekarang memang dah ramai.. hanya Sharizat tu ajer yang x pi kelas matematik kut.. atau dulu dikenali sebagai ilmu hisab.. muahahahahhaa... oleh itu aku berbesar hati jika misyar dilaksanakan kat MALAYSIA.. kekekekkee

Sunday, June 25, 2006

Secret Recipe...

aku balik kelas.. member aku ajak pi Shah Alam.. jumpa cousin dia.. amek kad...
balik dari sana.. member aku ajak pekena kek.. dia belanja... dalam hati aku, apa hal mamat ni.. dapat awek ker... ke dah nak kawin...

lepas order kek.. aku tunggu lah.. mamat tu pun mai.. hantar aku puyer mocha walnut.
apa lagi kek dah sampai.. melantak ler.. lepas habih kek.. rasa lapar lagi ni.. ingat nak layan pie..
usha2 punyer usha.. aku angkat black peper lamb pie.. waa mmg sedap...

end-up total harga aku makan x sampai setengah jam.. RMN 17.60, termasuk ice lemon tea... kalu ni macam punyer gaya... aku mau gaji RM 5k sebulan.. atleast kalu setiap ari balik keje pekenesecret recipe.. apa lah sangat... muahahahhaa.. toche kawan.. PORTUGAL vs BELANDA. standby malam ni... NASI KAndar... hehehehe

Monday, June 12, 2006

aku bagi makan...

tadi on the way pi CC member aku.. aku call lah member pasai kat traffic light... mai 2 orang polis naik motor.. tengok kiri kanan.. end-up suruh aku berhenti... tapi memang silap aku x pakai handfree... tapi takkan kat traffic light tgh berhenti pun kantoi...

end-up check keta aku... lesen.. IC.. semua cun.. dan polis INDIA ngan CINA.. x banyak cakap..
lepas tu tanyer nak kena saman ker.. aku cakap takkan x boleh merayu.. dia balas.. kalu HP memang kena naik court.. aduh ni yang leceh ni... dah ler RM 300.. motor aku saman parking x bayar lagi.. ni kena pulak keta...

mai setan kat kepala aku... x boleh settle ke encik... u kena paham saya keje macam ni mana ada cukup makan... dalam hati aku... yang ko pi jadi POLIS sapa suruh... lepas tu salah kan x cukup makan... u orang berniaga.. menyesal pulak aku pi cakap aku Streamyx Installer..

aku cakap RM 50 ok ker... dan2 dia cakap.. saya x mintak kan.... aku cuba nenok no KUASA dia kat baju tu.. x nampak pulak.. pasai dia pakai vest kuning tu.... lepas ni aku nak cari duit banyak2.. semoga senang aku nak suap kan kat sapa yang x cukup makan....

*/ aku rasa aku harus bagi rasuah... pasai aku duduk dalam NEGARA HADHARI... muahahahahahhaha... salah ker aku?

maafkan aku jika ada POLIS yang X MAKAN RASUAH membaca statement diatas........

Sunday, June 11, 2006

jadual ari ni...

pagi aku kena pi umah cousin aku.. SHAH ALAM.. dia kawin..
lepas tu jumpa sedara mara..
interview DOMINO Pizza.. jadi tester.. belah petang..
malam settle PC.. baca buku ada UJIAN esoknya..

ni niat aku pada kul 4.50 pagi tadi..

berakhir dengan... kul 12 aku pi kenduri kawin..
emak bapak aku dah pi dulu...... tunggu pengantin bersanding...
sungguh x punctual punyer pengantin...
petang bergegas ke menara HP.. tapi akhirnya ke OU.. pasai member aku tak terpilih jadi tester... kesian pulak dia.. takkan aku tibai PIZZA kat dalam dia tunggu luar...
end-up member aku belanja aku makan Long John Silver... hehehehehe
toche bos kecik...

lepas tu kunun nak layan wayang... tapi tiket habih pulak...
lepak MPH... layan buku... waaa jadi gilak.. nenok buku...IT...
semayang kat BU.. dan bergerak balik....

malam ni England vs Paraguay... semoga England BUNGKUS.. hehehehehe..
layan bola kat mamak sama cousin dan member,
toche are-pis kerana belanja minum....

ni dah masuk kul 3.50 dah.. aku x tidur lagi... esok UJIAN..

Sunday, May 21, 2006

biler tulun..

aku bukan suka mintak tulun kat orang... aku hanya mintak tulun.. biler dah rasa macam nak hempas ajer barang tu.. kalu masalah tu berkaitan dengan benda.. bukan kerana bodoh sombong.. tapi sebab aku percaya satu ajer.. kalu orang lain boleh buat.. pasai apa aku x leh buat.. dan aku x kisah.. kalu orang lain amek masa 2 jam.. dan aku amek masa 2 hari nak buat.. aku peduli apa...

tapi aku cukup panas.. biler mintak tulun.. orang tu tulun macam x ikhlas.. cakap banyak.. kalu pertolongan yang aku mintak tu perlu bayaran.. aku boleh bayar.. cakap sahaja.. jika mampu aku bayar... kalu x boleh pun.. kalu terima kad keras pun aku ada.. no hal punyer... dan lepas tidak akan aku mintak pertolongan ko lagi...

*/ esok layan DaVinci Code... hilang mood aku ari ni... mintak tulun kat kambing lagi baik... at least kalu dia cakap banyak.. aku sembelih hantar mamak.. buat kari kambing.. kekekekekeke

Thursday, May 18, 2006

surat lawak...

kseian kat mamat ni.. kalu dia mau jadi machai macam aku .. boleh jugak aku bagi trainning.. hehehehe

Mohd Kamal Bin Abdul Ghafar,
25 Jalan 3/4
Taman Bukit Indah
68000 Ampang
Selangor.
(Rumah pakcik saya)

Malaysia Airlines System
12 mei 2005

Tuan,
Memohon Pekerjaan di Malaysia Airlines System.

Sehubungan dengan perkara diatas, saya Mohd Kamal Bin Abdul Ghafar no k/p 831021-10-5889 mahu memohon untuk bekerja disyarikat tuan dalam bidang teknikal. Ini kerana saya sangat berminat & bersungguh2 sampai tak boleh tido malam mengingatkan pekerjaan dalam dalam bidang ini. Walaupun begitu saye mengaku sebab saye mintak kerja disini kerana saya juga adalah seorang petani anggur. Disebabkan begitu pihak tuan kenalah ambil saya bekerja disini. Pihak tuan perlu tahu juga bahawasanya bapa saya iaitu ABD GHAFAR adalah seorang ahli KWSP. Jika pihak tuan tidak mengambil saya bekerja saya serta merta akan menyuruh bapa saya membekukan pengeluaran KWSP pihak tuan masa tua nanti. Jika pihak tuan tak nak susah baiklah ambil saya bekerja disini. Itu saja keotaian saya.

2. Untuk pengetahuan pihak tuan, disini saya akan tampilkan kelayakan akademik dan pengalaman kerja saya sebelum ini kepada tuan.

3.Akademik. Sijil Pelajaran Malaysia Vokasional 1999-2000
Matapelajaran :(gred)
Bahasa Malaysia 6D
Bahasa Inggeris 6D
Sains. 7E
Matematik 6D
Pendidikan Islam 5C
Sejarah 7E
Lukisan geometri 7E
Teknologi air-condition 6D
Kerja bengkel 3B

Sijil Kemahiran Malaysia 2001-2002 (MLVK). Sijil Kejuruteraan Automotive (Tahap 1&2) dari Institut Latihan Perindustrian Kementerian Sumber
Manusia Malaysia.

4. Pengalaman kerja.
Pembantu mekanik kereta di Yusuf Workshop, Ipoh,Perak.
Pembantu mekanik kereta di Dunlop Servitekar di Leboh Ampang, Kuala Lumpur (kedai gemok) p/s (alignment kat situ tipu).
Staff pejabat di Gesundheit Worldwide di Semabok, Melaka.(pusat serenti)

5. Hanya ini sahaja dapat saya tampilkan kepada pihak tuan. Diharap dengan kelayakan yang saya ada, permohonan saya untuk bekerja disyarikat tuan dapat dipertimbangkan oleh tuan. Dan saya berasa gembira & seronok & akan belanja satu MAS makan sekiranya diterima bekerja di syarikat tuan dan saya berjanji akan bekerja dengan bersungguh-sungguh disamping bangun awal dan datang kerja awal. Saya tak tipu nie. Walaupun saya pernah ponteng skolah dan ditangkap beberapa kali saya akan insaf juga jika saya dapat kerja ini. Saya tidak akan hisap ganja lagi jikalau saya dapat kerja disini.

Sekiranya saya didapati bersalah dalam apa2 juga kesalahan pihak tuan tidak boleh ambil tindakan yg kuat disamping menjentik jari saya sahaja. Untuk makluman tuan saya sangat kurus jikalau dirotan sekali tulang2 saya akan bersepai dan pihak tuan akan mendapat susah yang amat sangat. Saya juga berjanji tidak akan mencuri skru2 nat2 yg lawa2.jika saya nak mencuri saya akan ambil sahaja dan masuk dalam poket seluar itu tidak dikira mencuri. Saya pun dah penat menulis segala nya bermula & berakhir dgn baik. Jika pihak tuan tidak mengambil saya bekerja hidup pihak tuan akan berakhir dengan bacaan yasin.

Sekian, terima kasih

Yang benar,

(Mohd Kamal Bin Abdul Ghafar)
25 Jalan ¾
Taman Bukit Indah
68000 Ampang
Selangor

Wednesday, May 17, 2006

Suruhanjaya Syarikat Malaysia..

aku pi sana sama member aku.. tulun dia daftar syarikat.. tengah dok fikir apa nama yang sesuai, mai lah sorang awek.. tiba2 beri salam.. kami pun jawab.. lepas tu dia cerita pasal macam mana nak daftar dari A sampai K ajer kut.. dan aku potong cakap dia.. u ni nak tulun ker atau kena bayar... dia pun cakap ler.. mestilah.. berapa aku tanyer lagi.. RM 150... dalam hati aku boleh BELAH.. aku daftar syarikat sendiri.. baru RM 75 semua siap..
ko nak ketuk aku RM 150... x usah nak kelentong aku.....

so end-up.. dia query pasai nama company yang nak letak tu.. u dah check ker.. aku cakap dah.. dan tiada yang guna nama tu.. macam mana u tau.. u tau tak.. dia boleh reserve nama tu selama sebulan... dan aku balas balik.. dah kalu tak dapat.. apa nak buat.. dah tiada rezeki.. kan banyak lagi nama...

dia pun bagi aku name card dia... seperti dibawah...



perghh hebat... PENGURUS.. ada degree lagi tu.. x per lah.. budak yang educated mungkin boleh kelentong.. tapi aku kurang educated sikit.. ko x boleh kelentong punyer.. muahahahahhaha

tgh dok tunggu nak amek borang A.. mai lagi sorang awek tiba dok berdehem2 belakang kami.. dan introduce nama dia.. pun buat servis yang sama... dan aku tolak.. cakap baik2 kami nak buat sendiri... dan dia siap boleh balas.. ari ni mest tak sempat punyer.. aku nenok jam baru kul 2.55 petang... panas jugak telinga dengar.... kali ni charge RM 120 pulak..

dan akhirnya.. kami dapat jugak nama yang dihajati.. Selasih Hypermedia Resources... pada kul 4.03 petang... Alhamdullilah... dan semasa keluar.. jumpa lagi minah yang x puas ati tu.. Minah harga RM120.. siap aku cakap.. masa minum... dan dia pun senyum macam x ikhlas... dan hati aku puas... tanpa ulat yang ada degree pun aku mampu untuk register syarikat ler...

*/kepada kawan2.. kalu pergi the mall.. ramai ulat jantan.. kalu pi shah alam pula ramai ulat betina.. so jaga2 ler.. x yah guna ulat.. masuk ajer SSM tu ada satu board.. dan semua cara bagaimana sudah ditunjukkan.. siap macam mana nak isi borang pun ada jugak... ok selamat... sori yaa ULAT2 tino.. muahahahahhaha

Wednesday, May 10, 2006

Rm 30 ajer...

dapat panggilan daripada bos besar.. supaya pi Jalan Kuchai Lama.. solve kan problem streamyx
then u amek RM 3o dari dia.. sebagai upah.. dalam hati aku.. takkan RM 30.. apa bos ni dah kalut ker.. dari Subang Jaya ke Jalan Kuchai Lama.. pi ajer duit minyak keta mau RM 8 pergi balik.. x masuk jam lagi.. ikut NPE RM 6.40 duit tol pergi balik.....

aku pun jadi rapla jugak.. call bos kecik aku.. then dia pi solve.. bukan sekadar masalah biasa..
modem pun kena tukar.. mana dapat modem RM 10 bang.. paling murah pun RM 120.. habis tu ke Low Yatt.. duit minyak.. parking dalam Low Yatt lagi..

macam mana bos besar aku boleh charge RM 30... aku sendiri charge RM 75.. tu pun bos kecik suruh.. dan harga aku itu adalah paling minimum... kalu ko cakap banyak.. cakap x mau kalah.. dengan rasa bangganya aku charge ko RM 100 sahaja.. ada mau ker talak mau..

*/Bos.. I have to charge u RM 75 for trouble-shoot ur problem.. u wanna to proceed? hehehehe
aku call dulu.. baru mai.. kalu tak .. cari installer lain lah bang... sebab Pak Lah tak kesian kat aku.. kenapa aku kena kesian kat orang lain.. ada betul tak..... hehehehehehehe

Tuesday, May 09, 2006

pi jalankan misi..

task aku adalah menye'setup' filtering server untuk satu sekolah..
aku sampai sana.. lepak sekejap kat tepi lab.. sambil tunggu cikgu bukak lab..

tgh dok lepak sama ngan bos kecik aku.. kena sapa ngan satu pompuan..
dia tanyer.. u ni technical support PPSMI ker.. kami cakap tidak...
then kami cakap ler.. kami nak buat wiring network dalam lab tu..

rupa-rupanya dia mintak tulun.. so kami pegi lah sekejap..
sekali .. ada masalah ngan network.. dia guna lab sekolah dimana internetnya
adalah SchoolNet..

dia cakap apsal tak dapat wi-fi.. aku pun blur.. wifi... sekali dia tunjuk wifi router dia..
ok x per.. aku tanyer balik.. nak pakai wifi ker, atau wired ni, dia cakap wired lah,
so kami setup lah semua notebook yang ada..

lepas tu baru aku tau pompuan tu trainer dan ada sorang lagi laki.. dan laki bertanya.. boleh tak kita copy module ni dalam hdd. then x yah guna cd lagi.. aku cakap boleh.. then tunjukkan lagi bagaimana... lepas setup wired networking.. setup pulak wifi.. x puas hati betul aku.. sebab barang permainan ajer Netgear tu.. muahahahahhaa

lepas setup semua.. sambung balik keje aku..

*/ dalam hati macam mana lah korang ni semua jadi trainer... kalu setakat atas kertas tulis diploma IT.. degree IT... master IT.. double degree... memang hampeh lah.. kekekeke aku pun nak jadi trainer macam ni... tapi kalu yang ada kertas dapat RM2k aku nak RM 3k.. pasai.. aku tak de on paper punyer tittle.. hanya skills ajer. bagi aku hanya skills ajer sudah memadai.. pandai sungguhkan Time..
kul 1.24 a.m

semalam punyer keje aku bawak ari ni.. dan kernel panic.. indicate hardware aku ada problem.. dan x compatible ngan distro linux aku guna.. al maklumlah.. pc 2nd hand, Pentium 2, 266mhz 256 RAM HDD 20G (ada bad sector.. aku kutip)

call sifu aku, kata hardware problem.. end-up. aku guna pc aku, Duron 600mhz, 512 Ram, 6.4 GB hdd cun Quantum made in Japan beb..... bermula keje aku.. setup sekali lagi lepas Isyak.. dan semua berjalan lancar.. kul 10.. semua cun,
  • caching on
  • DHCP on
  • DNS on
  • filtering gagal.. porno sites still boleh masuk..
(nota.. aku kena masuk porno punyer site, baru tau sama ada boleh masuk ke tak... muahahaha)

call sifu aku.. dia kata kena register kut.. sebab aku guna custom made distro punyer Linux,
so aku register, then cousin aku sampai.. ajak minum sat.. kat mamak.. sama member baru balik dari team building... habis mamak..

aku balik.. dok usha lagi.. dan akhirnya, dapat jugak aku activate content filtering.. so porn sites x leh access dah.. even images pun x leh kuar... tested by me.. muahahaahaha.. ok masa tidur...

*/ kali ni bukan sahaja murid x dapat pi porn punyer site, guru besar sekali.. muahahahaha akan aku pastikan.. hehehehehe

Monday, May 08, 2006

akhirnya berjaya... separuh dah

kalu cerita kat orang macam 2 hari punyer keje, tapi 2 malam ajer..
task aku adalah, setup satu filtering server untuk satu sekolah, bos kecik suruh aku buat,
so malam tadi bermula lah, tapi bukannya malam.. kul 1 pagi ari Isnin..

kul 2 pagi installation selesai.. dan bermula configuration.. macam biasa ia mest LINUX beb,
tapi server aku x jumpa gateway.. waa dah mula tension ni.. dok usha sana sini.. belek sana sini.
semua betul.. pasal apa x jumpa gateway,

boring punyer pasal.. layan cerita casanova sat, sambung semalam .. x habih nenok
habis cerita.. aku nenok lagi benda alah ni, sekali dari modem x sambung ke switch... tu pasal daaa... x leh jumpa gateway... sekali aku pasang cable tu betul2.. dan akhirnya berjaya aku ping ke gateway.. dan terhasilah caching server aku...

langkah ke-2 mesti DHCP aku berjalan... wajib. dan aku pun configure lah sikit... network card ke dua.. dan berjaya.. Amin.. dan lepas tu aku tidur.. pasal berjaya punyer pasal.. hehehe.. DNS ku x jalan lagi... esok malam aku sambung.....

Wednesday, April 26, 2006

lemah betul ari ni...

walaupun.. habis exam, ada kakak .. classmate aku.. belanja secret recipe..
aku tanyer.. pasai apa ni.. majlis apa.. saja meraikan habis exam.. dengan tak puas hati..
sekali berkakhir dengan member aku belanja.. toche kawan
nampaknya ramai yang tak puas hati... lepas ni ada perjumpaan ngan ketua kursus,
mengenai survey tentang pembelajaran Programming di tempat kami... dengan ini, aku cakap
sorry aku nak mai.. sekalipun ko bagi aku makan karipap sardin.. sedulang... TIDAK AKAN AKU PERGI.... AKU UNDI TUKAR KETUA KURSUS... MUKTAMAD

tengah2 moral down giler.. terbaca satu petikan... at least.. dapat lah hilangkan stress giler ni kejap

It is hard to fail but it is worse never to have tried to succeed.
~Theodore Roosevelt~

sambil aku dengar lagu Fix You ni.. dari Coldplay

When you try your best, but you don't succeed
When you get what you want, but not what you need
When you feel so tired, but you can't sleep
Stuck in reverse
When the tears come streaming down your face
When you lose something you can't replace
When you love someone, but it goes to waste
Could it be worse?

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

High up above or down below
When you too in love to let it go
If you never try you'll never know
Just watch and learn

*/ walaubagaimanpun aku hanya berserah kepada-Mu sahaja.. . semoga aku beroleh rahmat kebaikkan dari-Mu... Ya rabbanal -alamin.

Tuesday, April 25, 2006

rasa nak gigit ajer meja dewan peperiksaan..

4 jam tadi aku tamat.. satu paper.. kalu tanyer budak IT.. for sure yang ni killer paper..
Java Core Programming... carry mark paper aku ni kira ok lah.. rasanya.. 41.65 / 50.

so target aku mesti at least B+ kalu subjek lain aku A.. aku berharap macam tu lah.. hendaknya
pasal aku nak maintain CGPA.. Insya Allah aku akan habis tahun ni...

so solution aku .. studi pattern past year final question.. dan cuba target pattern mana yang patut aku buat.setelah dok kaji selama sebulan before final... aku tekad.. kalu macam ni punyer soalan.. manyak berat... so target aku sudah silap... sekarang aku hendak lulus sahaja.. x per lah.. dalam transcript ada C sekali pun...

apa lagi strategi tambahan.. call semua lecturer.. mintak tips.. aku berharap sangat pattern soalan akan sama seperti tahun sudah... sekali tadi biler aku bukak bahagian B.. soalan essay.
Pattern berubah... baru semalam aku punyer kawan call Ketua Kursus.. dan tanyer macam mana pattern soalan... dan dia suruh studi past year punyer.. dan pattern masih sama...

aku usha member sebelah... usha keliling.. dan semua mengeluh.. dan ini membuktikan bukan aku x cukup prepare.. tapi paper ni yang menyebabkan ramai yang teruskan pengajian... bukan setakat Core Programming.. tapi Core Subject utk IT beb..........

*/ dalam hati aku memang menyumpah... hanya tuhan sahaja yang tau bertapa panasnya hati apabila apa yang dirancang x jadi.. dan benda yang dijanjikan.. tidak dapat seperti yang diharap.... rasa nak bakar ajer opis ketua dekan tu...

Tuesday, April 18, 2006

bangsar.. oo bangsar...

aku lepak kat bangsar tadi.. bukan birto pun.. mau pun restoran xklusif..
cuma lepak kat stall yang tepi parking bertingkat tu.. sapa kaki lepak bangsar mesti tau.

ada sikit keje.. akan datang.. bincang ngan bos.. tengah lepak bos order kerang bakar..
aku order mee goreng.. dah habis makan.. sembang2 kosong.. datang satu customer order ikan bakar.. so aku nenok lah macam mana dia bakar ikan guna kuali leper ni... sekali dia masuk dalam foil tu sahaja..

setelah tu mai 2 orang awek.. duduk sebelah meja kami.. order kerang bakar.. kami pun nenok lah bagaiamana dia bakar.. sekali kes sama jugak... atas kuali leper tu.. ada sebatang kayu lebih kurang dalam 7 inci panjang.. buat penahan supaya kerang tu tak bergerak ke ikan bakar tu.. sebab dia guna kuali yang sama...

setelah beberapa minit.. kerang bakar pun siap.. tapi cara dia alihkan kayu tu cukup aku x puas hati.. dia main tolak ajer.. then kayu tu jatuh kat belakang dia.. dan terkena air yang mengalir.. seperti macam longkang kecil di belakang stall tu.. x pasti air apa?

ok lah.. aku ngan bos kecik... dok usha lagi. apa dia buat ngan kayu tu.. end-up mai sorang couple.. order kerang bakar jugak.. seperti biasa.. dia susun kerang bakar atas kuali leper tu.. dan amek kayu yang basah tu.. letak balik atas kuali sebagai penahan... memang SUCKKK!!

kami belah.. dan itu lah kali terakhir kami lepak kat situ.. sorry lah bang.. sebab setakat ni baru 3 kali kami lepak.. hanya sekadar minum.. tapi kali ni rasa nak makan... baik aku pi McD.. dah memang bersih.. at least aku x nampak cara penyediaannya... daripada aku tulun MELAYU... agak2 tikus di tepi longkang yang baru aku nampak tu.. minum tak air tu....

*/biaq nipis wallet makan burger YAHUDi dari makan warung melayu... HANGIN betul aku malam tu...

Tuesday, April 11, 2006

mood tak de...... mau update...

exam start lagi beberapa ari.. cerita tak der.. projek pun kurang pulak bulan ni.. memang ada hikmahnya.. at least.. Tuhan suruh aku baca buku.. Amin.. kasi pandai2..

company aku keje semakin ari semakin sedih.. sejak bertukarnya sistem gaji kepada project basis.. bagusnya.. kalu banyak projek.. banyak lah masuk.. tapi kalu dah x der projek.. ko jugak yang sangap kan kawan.. hehehehe.. yaa betul.

semasa aku ditawarkan.. agreement aku adalah selama setahun.. bukan aku x mau tukaq keje.. tapi sebab aku dah sign agreement.. so aku terpaksa OBEY.. aku bukan melayu keling.. dapat tawaran keje lain.. gaji lebih .. BELAH.. lagi pun aku keje ngan melayu.. so aku tulunlah dia..
mana tau lepas ni aku jadi bos.. mintak2 anak buah aku semua bukan MERLING aka Melayu Keling.

Streamyx Installaton pun sedih.. bulan ni baru 2 ketul sahaja..... x per2 mesti ada hikmah ni..
keje kurang.. kena bacab buku lebih... hehehehe.. mintak2 result aku baik lah hendaknya.. CG aku dah turun ni.. walaupun x banyak... tertekan beb.. 0.04 turun.. sem sudah... tidak.. semester ni mesti naik... at least 0.2 ker.. jadilah... Amin.

*/paper pertama aku... Web Programming.. 12/04/06 kul 9.30 pagi | Uniten, Bangi.

Sunday, April 09, 2006

sungguh tension ari ni..

pi midvalley member cakap ada exhibition pasal usahawan muda.. sekali pi.. tak der.. lagi pun tu bukan pasal usahawan muda.. tapi pasal peluang kerjaya... ok lah .. memandang dah x der.. jalan2 lah.. dah macam toyol x de tujuan...

pertama sekali pi usha.. mesin faks.. berapa harga...
lepas tu pi tanyer pasal Wifi Broadband dari Jaring.. tapi layanan, memang SUCKS! memang patut lah MIMOS semakin hari semakin teruk.... kalu macam tu lah orang ko letak kat bahagian marketing...
masuk MPH.. cari buku Autcoad.. x jumpa pulak... yang jumpa adalah Basri.. kekekeke.. dia pun tertipu pasal pameran usahawan... hehehehe
dah puas pusing2.. lapaq... pekena Long John Silver.. makan sampai x leh nak bangun kejap...

lepas dah boleh bangun.. masuk Quicksilver.. dah lama mengidam Sandle Reef tu.. sekali x der saiz.. memang HAMPEH... saiz yang paling besar 10 ajer.. aku punyer kaki saiz 12..

oklah x dapat sandle.. ingat nak angkat jam... pusing2 nenok jam.. waa minat betul ngan Seiko Cronograph.. tapi harga dia memang di luar jangkauan aku yang machai.. RM 400 wooo.
disini kalu tambah sedikit lagi dapat faks machine.. kalu aku angkat.. waa memang sangap lah bulan ni.. mau lepas ni pi minum teh tarik pun olang belanja.. x per lah.. member aku kata beli yang murah dulu.. then baru angkat yang baik sikit.. rugi maa. pakai jam mahal2.. untuk buat keja machai.... betul jugak..


ok masuk Jaya Jusco.. konon nak usha sandle jugak.. pasai aku x der sandle.. tak dapat sandle angkat kasut murah pun jadilah... senang sikit.. nak berjalan, jumpa client pun OK.. sekali masuk tanyer Obermain.. tak de saiz.. usha Hush Puppies.. pun x der saiz.. tanyer Clark.. pun x de jugak.. ooo tidak ler.. end-up tanyer Dr.cardin.. lagi tak der.. semua ada saiz 10..mana muat maa

end-up aku beli sehelai Boxer Renoma .. sebagai penawar duka.. tu pun dah x de saiz.. selamat jumpa sehelai yang ada saiz... waaaa kenapalah ari ni semuanya x der.....

*/ balik umah.. usha program baru.. silalah ke sini.. http://www.hanya2ringgit.biz

Thursday, March 30, 2006

tukang jual roti lepasan U..

kesian jugak kadang2.. aku nenok.. lepasan U.. talak ada keje.. aku x per.. lain kes.
al kisahnya.. aku pi solve Brontok.. sejenis worm.. dari INDON..

lepas tu perut lapaq.... nampak mexican bun..
aku pun pi beli... dan aku tanya, bagi satu butter.. satu kacang merah.
dia jawab.. kacang merah tak der.. tengok aku semacam!
aku balas.. tengah buat.. atau memang dah tak der..
dia jawab.. semalam ada...
aku balas.. oo ari x der lah.. bagi butter 2 ketul.

*/dalam hati.. patutlah minah ni keja tukang jual roti kut... lain aku tanyer.. lain jawabnya..
memang patut.. interview gagal kut... semoga engko lekas kahwin... Amin... kekekekeke

Wednesday, March 29, 2006

apabila bank dah Hadhari..

aku masuk bank.. beri salam.. memandangkan pompuan pakai tudung labuh..
dia jawab salam... aku pun bertanya.. boleh tak saya mintak statement bank company saya.
dia jawab.. tak boleh.. u daftar kat mana.. u bukan klien kami...
dalam hati aku.. macam ni ke pompuan tudung labuh bercakap..

tapi aku balas balik... saya buka akaun kat Sekyen 14 PJ.. tapi saya minta statement kat Taman Melawati kenapa dia orang bagi...
dia jawab.. yang tu tak ikut polisi kami... sebab u bukan klien kami.. kami x boleh bagi...
aku jawab.. habis tu cawangan tu macam mana..
dia jawab.. tu saya tak tau....

aku pun berlalu... supaya karang ada pulak yang kena hentak ngan aku... memang hati aku panas sangat, kenapa lah aku x bawak buku cek aku... aku keluarkan semua duit.. baik aku letak dalam bank YAHUDI.. yang ada layanan.. tak payah bertudung... hanya pakai skirt tapi ada budi bahasa.... at least sejuk sikit mata memandang.... sedap sikit telinga mendengar....

*/memang elok sangat.. Islam ari ni... Islam Hari-hari.... muahahahahaha

Monday, March 27, 2006

waa baru aku tau...

minyak naik.. yang aku tau memang ada demonstrasi secara aman.. sampai minyak turun.. tapi x sangka pulak macam ni jadinya... waaa ni dah macam Palestin beb... tidakkkkkk negara ku.. memang KIJAM.... mana suara RAKYAT... jangan ko cakap silap kawan.. esok lusa KAMUNTING beb....



lagi disini... http://www.malaysiakini.com/pages/petrol/colin-klcc-060326/

*/ bersediakah aku nak ke KAMUNTING... oooo tidakkkkk.. x mauuuu.. so aku hanya boleh nenok ajerlah kawang2... aku x mau ke sana...

Sunday, March 26, 2006

A girl is a mystery
When a GIRL is quiet,
Millions of things are running in her mind.


When a GIRL is not arguing,
She is thinking deeply


When a GIRL looks at u with eyes full of questions,
She is wondering how long you will be around


When a GIRL answers "i'm fine" after a few seconds,
She is not at all fine.


When a GIRL stares at you,
She is wondering why you are lying.


When a GIRL lays on your chest,
She is wishing for you to be hers forever


When a GIRL calls you everyday,
She is seeking for your attention


When a GIRL sms's u everyday,
She wants you to reply at least once


When a GIRL says I love you,
She means it


When a GIRL says that she can't live without you,
She has made up her mind that you are her future.


When a GIRL says "i miss you",
No one in this world can miss you more than her .....


*/ aku pun tgh dok kaji.. ada betul ker.. sebab memandangkan aku x de awek.. aku x boleh nak cakap.. kekekeek kena tunggu ada awek baru aku boleh pertikaikan ke tak penyataan diatas.. hehehehehe

Saturday, March 25, 2006

RAHSIA SURAH YASSIN AYAT KE 58


Barangsiapa yang membaca YASSIN sepenuhnya dan pad a ayat ke 58 surah tersebut "SALAMUUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM " diulang sebanyak 7 kali untuk 7 niat baik mu, InsyaAllah dengan izin yang maha esa dan maha kuasa, semua hajatmu akan dikabulkan.

Jika boleh niatkan sebegini:
1) YA-ALLAH YA-RAHIM, Ampunkan dosa-dosaku dan saudara-maraku
2) YA-ALLAH YA-RAHMAN, Kurniakan aku isteri,suami,anak-anak yang soleh dan mencintai islam
3) YA-ALLAH YA-RAZZAK, Kurniakan aku rezeki yang berkat,kerja yang baik dan berjaya didunia dan akhirat.
4) YA-ALLAH YA-JABBAR, Makbulkan hajat penghantar maklumat yang aku dapat ini
5) YA-ALLAH YA-MUTAQABBIR, Jauhkan aku dari sifat khianat dan munafiq dan miskin
6) YA-ALLAH YA-WADUUD, Kurniakan aku dan seluruh umat muhammad yang beriman kesihatan zahir batin
7) YA-ALLAH YA-ZALJALA LIWAL IKRAM, Makbulkanlah semua hajatku, dan redhaikanlah aku.....

Amin.

Friday, March 24, 2006

biler ayam dan itik bertemu...

A Polish man married a Canadian girl after he had been in Canada a year or so, and although his English was far from perfect, the couple got on very well. One day, though, he rushed into a lawyer's office and asked if he could arrange a divorce for him, "Very quick"!

The lawyer explained that the speed of getting a divorce would depend on the circumstances, and asked these questions:

LAWYER: "Have you any grounds?"
POLE: An acre and half, and a nice 3 bedroom house.

LAWYER: "No, I mean what is the foundation of the case?"
POLE: "It is made of concrete, bricks & mortar."

LAWYER: Does either of you have a real grudge?"
POLE: No, We have a carport and don't need a grudge.

LAWYER: "I mean, what are your relations like?"
POLE: "All my relations live in Poland."

LAWYER: "Is there any infidelity in your marriage?"
POLE: "Yes, we have hi-fidelity stereo set & DVD player with 6.1 sound.

LAWYER: "No, I mean does your wife beat you up?"
POLE: "No, I'm always up before her."

LAWYER: "Why do you want this divorce?"
POLE: "She going to kill me!"

LAWYER: "What makes you think that?"
POLE: "I got proof."

LAWYER: "What kind of proof?"
POLE: "She going to poison me. She buy bottle at drug store and I read
label. It say "Polish Remover"

Thursday, March 23, 2006

xpert... dan machai

aku pi pasang streamyx.. satu tempat.. FIX IP... so macam biasa.. kalu fix IP WAJIB problem..
so aku pun call IP department.. hebat tu.. so aku cakap masalah aku.. then dia cuba solve.. seorang pompuan tu.. kira hebat la bagi aku.. teknikal tau.. lagi network pulak ni.. tapi kena panggil akak pulak.. so terpotong rasa minat.. x mau ler pompun lagi tua.. takkan nak panggil akak kut.. muaahahahaa

lepas 10 minit aku tunggu penyelesaian.. dengan keadaan aku yang call dia.. guna HP aku.. bayar bil pun aku.. akhirnya. amek no. tepon aku pass kat expert dia kata.. so aku pun kata terima kasih lah.. dalam hati dah menyumpah seranah dah.. HAMPEH betul lah.

expert pun call aku.. guide aku benda yang dah berkali2 aku buat.. so aku pun buat jugak.. tak mau kecik kan hati dia... berakhir dengan kegagalan.. dalam hati macam ni ko gelar expert..
so member aku call department lain pulak.. tanyer solution.. dan selepas 4 kali tukar IP. then gagal lagi.. end-up.. kami hanya try n error.. dan find out.. password salah.. memang expert betul...

lagi betul expert orang tu.. bile ada HP... dia matikan.. EXPERT tak dia..

Sunday, March 12, 2006

ni lagi cerita Melayu Dilemma...

aku pi Low Yatt, pasal member aku punyer mobo problem..
jumpa satu minah... bagi tau dia.. yang mobo ni problem.. so aku cakap beli minggu sudah.. tapi tecnician pasang.. dia kata ada problem.. so dia mintak tukaq..

so minah tu masuk dalam.. dalam 20 minit.. keluar.. Ok ajer bang.. tak de masalah.
aku pun cakap.. boleh u test depan saya.. (test mobo tu..bukan test lain maaa..kekekeke)
mai sorang lagi MELAYU... dia pun pasang... kipas tu tak bergerak pun..
so aku tanyer.. apa masalahnya.. lepas tu dia cakap tadi OK..
dalam hati aku.. x usah ko kencing aku maaa.. MOBO tu mmg problem..
tukaq MOBO baru... so masih x boleh...
tukaq CPU pulak.. baru boleh... end-up.. mobo aku terbakar..
muka MELAYU dari coklat.. boleh kekuning-kuningan campur merah..
so aku tanyer balik.. amacam...

dia kata CPU ada masalah... mungkin terbakar.. so aku kata x perlah.. aku pun balik dengan ketawa riang.. x kisah CPU boleh beli.. dapat MOBO baru... memang rezeki.. jadi machai yang penyabar.. walaupun dipermainkan ngan BANGSA sendiri....

*/aku kenal apa itu MOBO 18 tahun sudah maa.... x usah ko kelentong aku.. saja aku buat bodoh biler dok berdepan ngan MELAYU.. nak nenok.. tulunlah mereka.. kalu aku BODOH... rupa-rupanya.. tidak... lagi kena PIJAK ada... memang HAMPEH... MELAYU Hadhari lah katakan... kekekekekeke

Saturday, March 11, 2006

sepupu kahwin...

minggu lepas punyer Ahad.. sepupu aku kahwin... ok ler.. pompuan.. kena kahwin awal..
baru produktif.. kekekeke laki2 kawin lambat x per.. segala upgrading @ overclocking.. masih banyak terdapat dipasaran.. muahahahaha

aku sampai kat Muar... sebenarnya bukan Muar.. tempat tu pun aku x pernah lalu...
biler sampai ajer.. pengantin dah besanding... ok ler.. apa lagi upacara makan... sekali lauk pulak dia orang x isi... waaa bengang jugak.. lauk tak der.. takkan nak telan nasi ajer... dan aku jenis meratah lauk punyer.. kalu nasi.. memang bapak aku ajerlah.. yang drive balik... aku WAJIB hanyut.. muahahahaha

lepas tu aku makan nasik ngan kuah sikit... then lauk pun sampai.. apa lafi aku pi amek lauk ajer.. meratah lauk.. balas dendam balik... agak2 kalu sepupu aku baca entry ni.. minta maap yer.. memang aku x puas hati... kekekekeke

*/ waa kalu aku kahwin nanti.. akan ku pastikan lauk tu sentiasa penuh... kalu x penuh.. aku suruh caterer bagi diskaun 25%... aku letak CCTV kat khemah jemputan tu... kasi upah sorang monitor lauk.... kekekekeke aku kan KIJAM....

Friday, March 10, 2006

cerita pasal African...

ada pemasangan Streamyx.. kat umah Africa... student.. biasak..
tapi cakap banyak.. dia x puas hati pasal apa Streamyx lembab..
kenapa tunggu lama... apsal x keje ari Ahad..
siap nak panggi orang dia.. siasat.. mungkin ada rasuah..

aku sebagai Installer.. layan aje lah... takkan nak lawan cakap dia pulak...
dalam hati.. kalu negara ko bagus sangat... pi balik sana lah.. cakap banyak sedara mara pun x cukup makan... bukan nak bersyukur.. cakap banyak... banyak cengkadak... memang berbulu betul aku...

*/selamat ler.. yang nak streamyx.. tu x cakap banyak.. yang kawan dia entah mana muncul menyibok....

Thursday, March 02, 2006

Sendaloka Riang Ria bersama Pak Lah...

Hari nie tah hari berapa Pak Lah jadi PM kami
Memang dari dulu kami sokong sampai lani
Tapi hari nie, buka mata, senak perut anak bini
Tengok Pak Lah habag minyak naik lagi

Memang kami tak tau pasai ekonomi
Yang tau semua Pak Lah ngan kroni
Tapi sampai bila nak jadi lagu nie
Dapat gaji habis tak berbaki

Pak Lah habag tak boleh buat apa
Nie semua ekonomi dunia
Kalau tak naik nanti dunia kata apa
Habis tu yang rakyat dok menderita, tak pa ka

Dulu Pak Lah kata nak jaga rakyat
Kunun Pak lah nak kerja sama sama dengan rakyat
Nie dok nampak macam nak telan kederat
Dok nampak kami yang nak melarat

Pak Lah kata masalah rakyat nak ambik berat
Kunun tak mau tengok rakyat hidup melarat
Tapi kalau macam nie punya sarat
Darah rakyat pun boleh sejat

Kerajaan ada kata rakyat manja subsidi
Kunun asyik kerajaan saja dok bagi
Sapa kata kami rakyat tak pernah bagi
Tu...yang lima tahun sekali tu....sapa bagi??

Tiap kali naik harga, dok banding sini sana
Hampa tengok, kat Thailand lagi mahai dari kita
Apa jenis depa punya kira
Awat tak ikut pulak Brunai punya harga

Brunai tak leh kira
depa punya minyak berlambak tak terkira
Awat, minyak Malaysia tak dak harga ka?
kalau tidak, tak kan jual minyak kita beli minyak depa

Ada Petronas pun tak leh buat apa
Ada duit sikit, dah nak mengada
Pi buat segala menara pagoda kembaq dua
Nak tunjuk, kami la kaya

Petronas kata kami tak tau apa
Kerajaan yang buat kira bicara
Kami ikut apa depa kata
Royalti jadi ehsan pun kami tak leh kata apa

Kunun dok habag petronas hak rakyat semua
Pakailah minyak petronas, nanti untung dapat kat kita
Nie, nak tanya la....tiap tahun untung beribu juta
Rakyat dapat apa ????? kudis buta....

Hari nie petrol naik, tahan la lagi
Tengok pulak apa cerita esok pagi
Habis ikan, ayam, cabai sampai ke cili
depa pun sama tumbas naik sekali


Nanti ada la menteri tolong bercakap
Sapa naik harga dia nak pi tangkap
Sampai bila la dia nie nak ubah sikap
Ingat yang dok meniaga kat market tu heran kot dia punya cakap

Pak Lah mau renung nasib kami
Kais hari nie makan untuk kemarin pagi
Anak kecik pun dok ada lagi
Boleh hidup ka kami lagu nie

Dah tak larat nak tanggung cukai
Sini cukai, sana cukai
Dari tanah sampai ke pintu punya ada cukai
Dah sampai masa kot Pak Lah kena guna akai

Jangan dok ingat rakyat macam Pak Lah
Gaji berpuluh ribu hidup tak susah
Ada anak pulak bisnes sebelah sebelah
Dapat tender pun tak payah susah susah

Kami rakyat bukan macam tu
Malah la nie pun dah ada rebus siput babi dgan batu
Sedih sungguh ohhhh negara ku
Biar tak merdeka terus pun tak la kalau lagu tu

Dah sampai masa Pak Lah ingat
Selesai masalah rakyat cepat cepat
Nanti kot rakyat naik meluat
satu undi pun Pak Lah tak dapat

Cukup la sampai di sini
Tobat dah...aku tak mengundi BN kali nie
Parti Barang Naik pulak kot jadi depa lani
Kot ada sapa nak Barang Naik lagi undi la depa lagi...

Wednesday, March 01, 2006

minyak naik lagi............

dah lama dah aku tau... sepatut naik bulan posa dulu.. tapi kesian kan kita semua..
tapi aku ingat kan 10 sen ker.. sekali 30 sen maa.. bukan sikit2 tu.. rasa lepas ni nak sokong DAP pulak ler..

kawan aku bising.. dulu kereta dia isi RM 10 boleh pi 100km lebih kurang.. sekarang x dapat.. yang aku geram tu.. dah tau x dapat.. cuba isi Rm 15.. dapat tak.. kan senang.. kalu berkira sangat.. letak kereta tu bawah katil.. solve problem.. HAMPEH betul...

*/ aku harap lepas ni anjur lagi World Cup ker.. entah apa2 world lagi.. dah tau rakyat hanya cukup makan macam aku ni.. nak pi anjur macam2.. lepas tu rugi... bukak cerita pasal subsidi.. dia tak tau yang dok kais sana sini adalah MELAYU....

Monday, February 27, 2006

wifi problem...

pi usha masalah satu sekolah...
wi-fi dia masalah..
yang buat pun memang kong-kalikong betul..
main ikut suka letak antenna...
buat sakit kepala aku ajer..

lagi satu orang yang pasang School Net ni pun
bagi ler documentation setelah hand-over kat sekolah
sepatah haram manual pun x der,
kan menyusahkan... support pun HAMPEH...

*/ aku bakal keje dengan company yang provide servis ni...
tapi tolak... pasai masalah dengan gaji yang bagi aku x best....
aku kan tamak orangnya... kekekekeke tapi yang paling penting..
aku tak HAMPEH.. muahahahahha

Thursday, February 23, 2006

subcon assigment...

bab ni paling aku hangin..
biler group aku pandai2 ajer pi subcon kat orang lain..
dah ler x bagi tau aku.. walau aku bukan ketua dia orang..
hanya bg tau biler nak mintak duit..
bukan sikit.. punyer mahal...
memang x berbaloi...

sebab tak berbaloi nya.. ada 4 soalan.. 3 dapat aku jawab sama member..
satu soalan lagi ada 2 lines problem dengan coding..
biasa ler JAVA Languages.. kena makan tempe banyak lagi kut..

*/ memang hangin....

Monday, February 20, 2006

memang hanginnn aku..

satu soalan.. kawan.. aku nenok ko punyer business kira ok ler.. ada repair..
ada pasang.. ada bagi jahanam... lu ada ok ker.. waa cakap balik.. talak ok ler..

haiyaa.. lu kasi repair2 sana sini.. waa nenok.. talak ok ker.. apasal...
talak ok ler.. sebab ramai customer aku olang MELAYU....
memang aku jadi LAYU..

perbualan dengan Cha Ya Nun Aliff... kisah benar aku....

waa tu macam ker...

*/ada kawan.. mintak tulun

printer harga RM 175 di IMBI Plaza..
aku pi beli dengan kereta member aku... bayar minyak
sampai sana aku park kereta di parking berbayar.. kena bayar
lepas tu aku balik... dah hantar dengan kereta.... belanja member
then aku angkat printer tu masuk ke dalam premis.
aku charge RM200.. dia kata mahal....

Sunday, February 19, 2006

Liver menang.....



Liverpool

1-0

Manchester United

Crouch 19






The FA Cup Fifth Round Proper
Anfield
12.30pm, Saturday 18 February 2006
Winning club receives £120,000

Friday, February 17, 2006

ari ni keje aku tamat..

sebenarnya.. keje aku lagi 2 minggu.. tp saja mintak tamat awal.. sebab memikirkan kos yang kena tanggung dan masa yang terbuang...

ari ni bos bagi gaji melalui team yang aku tinggal semalam..
so aku cakap terima kasih kawan bukan bos.. pasal bukan bos yg bagi aku gaji..

aku tanyer member.. ari ni kalu ko nak balik awal cakap..
biar kami yang lepak sampai habis..
dia kata x kisah..

rupa-rupanya semalam hanya bos ajer yang melebih2..
member aku Ok ajer... so aku pun balik.. sebab nak pi University Hospital...

*/ aku mintak tamat pun bukan apa.. memang dah target.. sekolah yang akan kena pi.. makin jauh.. insentif minyak tiada.. makanan tiada.. kalu setakat upah sahaja.. sedih ler.. x balik modal kalu pi dengan kereta... kalu pi ngan motor.. memang naya.. tangga tu nak sangkut celah mana?

Thursday, February 16, 2006

SMS best...

"Ko ni memang naya **** la.smpai la ni dia kt sekolah lg tau.cikgu xmau sign.dpa kne msukan prj plak. pk korang punyer keje je.kte work as a team"

macam ni SMS nya...

*/aku nak reply kredit pulak dah expired.... sampai la ni aku dok terpikir.. aku balik pun mintak kebenaran member tu.. balik bukan pi tidur.. ada keje lain.. tp paling best kte work as a team.. tapi kalu untung sorang2 ajer tau... DASAR BURUNG BELATUK.. hehehehe.

Thursday, February 02, 2006

keje bermula... hanya untuk 2 minggu.

ari ni aku keje sebagai Installer.. untuk Projek PPSMI fasa 4.. bagi sapa tak tau... ni untuk cikgu2 yang mengajar Math dan Science dalam English maa... depa dapat notebook..

sepatutnya 4 minggu.. tp 2 minggu terakhir.. sekolah jauh2.. bagi aku yang amat berkira.. so aku x mau.. nak buat apa siksa badan.. lepas tu dapat upah sikit.. then merungut... keje pun tak ikhlas.

kalu keje macam ni aku suka masuk sekolah rendah.. dari sekolah menengah... x tau apsal.. tp kebanyakan cikgu yang aku jumpa sekolah rendah lebih friendly dari sekolah menengah ni.. munkin banyak cikgu terpaksa kat sekolah menengah tu... belajar tinggi2.. x de keje.. apply cikgu.. tu pasal kut.. semua berlagak betul... kalu tanyer pasal notebook ni... macam bapak dia suruh aku hantar notebook ni ke tangan dia...

*/ apa2 hal sekolah ari ni memang best.. ada peluang side-income.. tu yang paling penting.. Alhamdulilah... Amin.

Wednesday, February 01, 2006

antara pau sama dengan plet..

aku sorang2 drive keta... setiba tepi jalan... bukan daerah jajahan aku... sat lagi aku nampak pau.
aku pun berhenti.. tanyer harga.. sat lagi pak cik tu tengok muka aku.. lepas tu tengok plet kereta aku...

dia ingat aku singaporean... dalam hati mesti nak ketuk harga pau ni...
sebijik pau RM .40 sen ajer... cakap pun macam tersangkut2...
kalu pak cik jual sebijik RM 1.00 pun saya beli.. tp kalu dah sebijik RM 4.00 baik saya layan McD.. sedap pun sedap.....

selamat keta tu plet Johor... daerah yang aku pi tu Muar... kalu naik keta aku plet luar.. mau kena ketuk punyer... HAMPEH betul MELAYU... memang Dasar Burung Belatuk...

Wednesday, January 25, 2006

usrah untuk aku...

Aku mengamati semua sahabat, dan tidak menemukan sahabat yang lebih baik daripada menjaga lidah. Saya memikirkan tentang semua pakaian, tetapi tidak menemukan pakaian yang lebih baik daripada takwa. Aku merenungkan tentang segala jenis amal baik, namun tidak mendapatkan yang lebih baik daripada memberi nasihat baik. Aku mencari segala bentuk rezki, tapi tidak menemukan rezki yang lebih baik daripada sabar.

Umar bin Khattab ra.

Tuesday, January 24, 2006

pi melaka...

sampai melaka.. aku sesat pulak..
destinasi Hospital Melaka..
call Pak Bear..
selamat dia tulun..
akhirnya aku sampai hospital..

panjang ceritanya... susah nak tulih.

Sunday, January 22, 2006

setelah gagak hitam pergi... hinggap pulak merpati putih.

ari ni ada satu customer..
Ah Moi..yeyeyeye..
lepas kelas aku pi pasang umah dia..

macam biasa test line first...
ok.. line sudah jumper..
test account pulak..
ok .. account activated.
biler login..
error 691.. waaa ni problem ni..

solution, call Call Centre..
sekali dia x bayar bil selama 5 bulan,
aku pun tanyer.. rupa-rupanya,
daftar masa PC-Fair, bulan 8.
tp baru kelmarin beli modem..

sekali dia x tau ler.. ingatkan kalu x online x per..
kesian jugak nenok.. tapi apakan daya,
aku x leh nak tulun apa2...
kena jugak bayar.. atau terminate.. atau register baru..

*/kan bagus kalu berhemah sedikit.. bolehlah aku tulun dengan sebaik-baiknya.. kalu macam gagak semalam, biaq padan muka dia.. pandai2 ler ko settle sendiri.. aku bukan berdendam.. tapi hati masih panas...

Saturday, January 21, 2006

gagak hitam..

petang tadi aku terlantar atas katil
penat dok lepak atas bumbung..
repair bumbung di tengah-tengah ari..
memang masak kepala aku..
ni namanya saja cari penyakit..

ada call dari TMnnet,
ok dia kata ada customer marah2..
waa aku pun mintak no. dia..
then call...
end-up aku pulak di tengking...

******** punyer K*L*N*G (dalam hati)
pertama sekali aku marah..
kena tengking melalui telefon..
lepas tu tipu aku.. ingat aku x tau..
cakap merapu...
akhirnya dia letak telefon... sebab aku menengking balik..
kalu ko nak report pi report.. amek no tepon aku tu..
hantar kat TMnet.. aku nak dengar apa TMnet cakap..
aku bukan "call centre" yg ko boleh ko maki-hamun.

\* dia apply streamyx tu ingat dia cukup baguih... keje aku hantar dan pasang modem.. bukan keja aku nak check kenapa streamyx masuk lambat.. kenapa x activate.. kenapa lembap.. kenapa x leh connect.... tu semua ko cari sendiri ok.. aku peduli apa.. dasar GAGAK HITAM

Friday, January 20, 2006

sokongan...

suatu malam aku lepak McD..
jam 12.17 malam..
perasan satu makcik ni..
mak muda lah katakan..

pakai baju sleveless..
sound member aku.. waa minah ni x perasan ke tali bra dia terjatuh ke bawah
member aku gelak2 ajer lah..

aku pun sound kat sorang mamat..
ni malam lainnya.. jam pun kul 1.02 pagi
di McD yang sama..

dia cakap.. sebab x de sokongan,,
ma'ai ayat dah macam surat mintak pinjaman,
sila sertakan surat sokongan.

*/ memang blur aku, kelebihan orang ada awek yang boleh jawab soalan aku... tapi x per.. akan aku cari penjelasan yang lebih mendalam pasal "sokongan" ni...

Thursday, January 19, 2006

pengajaran semalam..

andaikata cun menjadi pilihan... aku pilih macam ni.. baru dikatakan cun...

tapi yang aku usha semalam bukan awek ker... atau anak dara yang bakal dibuat teman selamanya.... tapi harta dunia....
ni lah rupanya.... spec tak usah cakap... kenapa lah aku x jumpa duit semalam.. kalu tak.. dengan tanpa berbelah bagi lagi.. aku sambar terus.. dan kemungkinan entry ni ditaip oleh kibod tersebut.....

Wednesday, January 18, 2006

lagi panas ari ni..

set lagi ngan kawan aku..
pi ari ni..sampai Low yatt kul 3 macam tu..cun
so aku cakap.. berapa budget.. RM5K
sudah bagus..

so apa yang ko berkenan?
aku minat HP.. pasai dia cantik..

aku pun tunjuk kat dia.. apa yang aku boleh buat ngan RM5k
- Compaq ML32 Amd Turion 1.8Gz 80Gb HDD 1GB Memory RM3300
- Hp Laserjet 1020.. RM 550
- Notebook Coolant.. RM 90
- Wireless Keyboard dan Mouse .. RM289
- Speaker Alteclansing.. RM 220
- Beg Dikota utk notebook masa naik motor.. RM 299

masih ada baki...

dia tolak pasai nak wide-screen.. itu ajer.. dan notebook yang aku propose
tak berkenan.. pasal x cun.

rumusan yang aku dapat ari ni.. aku keje sia-sia.. aku bawak keta redah jam kesian kat member... celah mana dia nak pikul semua benda ni.. aku tak kisah.. kalu ko tak bayar pun parking aku... aku tulun ikhlas... bagi member2 aku up-to-date.

aku boleh hantar sampai umah ko kat Klang.. tarak hal punyer.. tapi ko x mau..

hasilnya.. aku pi Low yatt, membazir minyak keta.. aku bayar parking RM 9.. lepas tu aku makan.. habis RM 9.93.. so kalu ko nak mintak tulun sekali lagi.. aku mintak RM 100 kemudian aku tulun...

*/ aku sebenarnya tak berkira... tapi jika ada orang macam ni.. aku segala BAPAK punyer kira..

Sunday, January 15, 2006

tak berbaloi...

aku ada satu kawan..
mau beli notebook...
ok set ari ari ni
sekali hujan..
aku tanyer dia.. ko kat mana..
aku br nak kuar duit..
kat Shah Alam..

aku cakap baik x yah turun..
hujan lebat maa..
kesian kat ko..

/* aku lagi kesian.. pasai aku saja pi Low Yatt tu saja2..

Friday, January 13, 2006

satu auntie buat lawak...

suruh aku mai sebelum kul 12..
aku call 11.15 to confirm..
boleh pulak dia cakap u datang esok lah..

dalam hati aku.. ikut suka cipan belaan dia ajer..
suruh aku mai biler2...
ikut hati .. x mau aku mai.. biar rugi pun x per..
janji hati puas...

end-up... aku pi masjid...
tertidur pulak... hehehehe.
apa khutbah ari ni pun aku x tau..

*/ malam ni layan Memoirs of Geisha.. member cakap best.. tapi sedara aku cakap HAMPEH, apa2 hal.. jangan makan malam dulu.. kalu tak.. mau berdengkur kekekekeke

Tuesday, January 10, 2006

selamat ari raya...

aku ingat tahun ni ada unta..
sekali dah tak dok..
tauke unta dah jadi unta dah..
tipu orang sana sini

dulu.. beli unta bawah RM 2k
jual kat sini kat RM 7k
memang patut lah... dia jadi unta..
melayu ni suka sangat jadi unta..

*/ari ni pesta makan sedunia...dari pagi sampailah ke petang.. asyik makan ajer.

Sunday, January 01, 2006

Gathering GEJU 05..

bagi aku majlis best.. memang patut diadakan.. dewan air-cond... aku puas hati..
tapi sedih yang datangya sedikit sangat .. x boleh salahkan pun.. pasai cuti panjang.
baik depa jumpa keluarga dari kawan... dah macam iklan kat TV1 tu...

tapi paling x best.. caterer dia kedekut... aku nak ayam goreng 5 ketul pun x leh...bukan ada orang tambah pung... aku amek pun aku lah orang terakhir... HAMPEHGAS punyer abang tu...

beli buku dari Zurie dengan harga special.. hehehe. toche Zurie.. mintak halal... saya beli.
beli sticker dari OP pun dapat diskaun.. itu pun dah tawar sampai giler... mintak2 akad jual beli tadi adalah ikhlas...

kepada kawan2.. sori ler... x dapat join lepak Alamanda dan melantit di Bangi.. pasai ada kerja belum selesai lagi... PC customer mau hantar esok... biasalah aku kan machai...

*/Selamat tahun baru untuk aku ajer.... korang ucap untuk diri sendiri ler... muhahahahaha
waaa boring nya... apalah masalah notebook ni..... geram betul aku....