Friday, September 30, 2005

aku jadi setan....

pi satu sekolah area Kepong.. memang aku hangin.. appointment kul 9.30.. so aku sampai lambat sikit.. selalunya aku sampai awal.. tapi selalu cikgu x pernah awal... so kali ni aku mai lambat sikit.. 9.55 aku sampai sekolah.. dan aku duduk kat pejabat baca paper selama 45 minit.. habis semua surat khabar aku baca.. yang tak de hanya Tamil Nesan dan Nanyang Siang Pow ajer.. kalu ada mau aku nenok gambar sekali....

lepas sampai cikgu tu.. selamat dia mintak maap.. hilang angin sikit.. so aku pun jalankan operasi maintenance.. habis keje.. bos suruh tunggu kat Selayang Mall.. so aku pun gerak ke bangunan yang aku sangkakan Selayang Mall.. maklumlah area2 ni semua diluar kawasan liputan aku... aku pun tunggu kat McD tu.. jam dah kul 1 kelibat member aku x nampak lagi..

kul 1.15.. ramai couple dok masuk Shopping Complex.. aku pun pelik.. dalam ni ada masjid ker.. kul 1.35 petang.. member aku sampai.. dia pun mintak maap.. pasai lambat.. akhirnnya.. Setan menang ari tu.. AKU PUN SAMA JADI SETAN...

Wednesday, September 28, 2005

tiada apa yang lebih mengembirakan dari ari ini...

aku lulus... yeaaaaaaaahhh... walaupun target aku untuk dapat 80/100 tapi hanya 77.9 ajer... ok lah kut.. persediaan satu malam.. itu pun dipaksa oleh member aku kalu tak mau 70/100 cukup makan ajer... lepas exam pekena sup ekor.. member cakap baik untuk orang LAKI-LAKI.. lebih2 lagi kalu hujan.. memang hujan pun malam tu.. tapi sup ekor tak dok.. HABIH dah.. mau tak habis.. makan malam kul 10.23 malam..

sup ekor habis.. mee sup 2 mangkuk aku bedal.. kekekekeke.. ok lah makan 3 orang kena RM 15.. memang murah.. makan dalam UiTM.. kekekekeke student price..

*/ minggu depan practical exam pulak... ari Sabtu.. bulan POSA tu. mintak2.. dapat lah buat... Amin. x sabar nak sambung lepas ni.. CCNA 3 pulak..

Tuesday, September 27, 2005

esok Exam Skill Based aku...

semakin ari semakin sibuk giler... rasa aku x cukup masa dah... masa aku pack betul... tak tau apa yang aku buat.. persediaan exam ala kadar... biasa Macai... mana nak studi awal... kalu boleh.. malam tu baca buku... ok lah masa aku gerak ke umah member aku untuk baca buku... kali ni aku studi spot question ajer.. pasai mana sempat maa.. mau haru kalu nak baca semua chapter bukan sikit... 400 helai jugak lah... mau tersedak anak mata kalu henjut satu kali....

*/mintak2 aku lulus..... Amin... Insya Allah.

Monday, September 26, 2005

task ari ni paling sempoi...

pi sekolah ada 5 bijik laptop ajer.. memang senang...
balik awal... pasai nak pi kelab... usha Internet... pasai client call cakap internet down
pikul cousin aku sekali... bagi dia belajar sikit.. hehehehehe
pi sana.. sekali check semua ok.. pasai apa IP tak dok..
sekali sapa pulak yang PANDAI pi disable kan NIC ni...

jumpa client.. macam biasa... E1 jom makan... aku pun JOM.. muahahahaha
balik dari opis client.. pi sale kat Terminal 3... budget nak angkat kasut raya.. hehehehe
sekali tak dok saiz... berakhir dengan tukaq housing HP.. angkat 3 helai BOXER... itu ajer..
balik umah... dan aku mau tidur sat.. ngantuk gilak ni...

*/ rasanya tak gilak kut tidur lepas ASAR ni.. bukan sengaja.. tapi memang dah x larat dah ni...

Sunday, September 25, 2005

ari ni makan kek besday abang boy dan mak boy..

selamat ari tua kepada member aku.. 1/2rul.. dan kak kama...

pi kelas.. ada gap.. apa lagi belasah kek.. semua makan satu slice. aku macam biasa.. mana puas sepotong.. kalu boleh nak makan lagi dan lagi.. maklum lah pi kelas pun x sarapan... bangun awal sangat.. muahahahhahaa

balik dari kelas.. lepak umah sat... layan mimpi kejap..petang mau jumpa BOS BAYAM aku... untuk mintak task minggu depan.. sekolah mana yang perlu di buat maintenance.. serta gaji aku.. hehehehehe. GAJI MINGGUAN BEB... kekekekeke

*/ mau bergerak ke alam mimpi... jangan mimpi basah sudah... mau x bangun aku nanti.. kekekeke

Saturday, September 24, 2005

ayam semalam menjadi igauan...

bangun punyer awal... SUBUH kul 11 .10 pagi..
kepenatan punyer pasal... lepak BAGAN LALANG.. bersama member.. malam tadi..
lepas bersiap.. load barang semua untuk buat wiring bagi 4 points of network..

sampai sana...
mamat: u ni buat apa?
aku: saya nak setup network pc ni bagi boleh semua akses Internet.
mamat: baru nak buat...
aku: ( dalam ati.. apsal pulak.. aku deal ngan client ni.. ari ni aku setup...) aku senyap ajer... dan aku pasang niat.. jaga ko biler aku dah siap pasang..

selepas siap.. penat x usah cakap.. buat wiring sorang... mana ada orang buat... orang gilak macam aku ajer.. ada bikin... hehehehe.. macam biasa bagi demo sikit.. dan berakhir di kafe.. client belanja aku makan lagi... kali ni pekena Garlic NAAN.. sama tandori... hehehehe.. NAAN cun.. Tandoori HAMPEH.

balik opis semula.. dan ingin mendengar kalu ada mamat GILAK tu bersuara.. sebab kalu boleh aku nak basuh dia sikit.. kalu kena buat 40 points.. boleh lah cerita.. ni 4 points ajer... aku dulu buat 32 points sorang2 .. x de nak bising pun... selamat ko tak bersuara wahai MAMAT.. ko memang selamat... ko belum kenal aku.. THE REAL MACHAI.. muahahahhaa

Friday, September 23, 2005

ari ni projek BAIK..

member aku semua pi BAGAN LALANG.. untuk makan malam.. jadi musang... seramai 5 ekor.. layan 3 ekor ayam potong 12.. 40 batang sosej pelbagai jenis.. semua nya HALAL dan Toyi'ba.. hehehehee

dimulakan dari umah aku.. kul 6 lebih.. satu buah kereta.. sampai sana kul 8 lebih...
  • tukang drebar... MAT PET...
  • tukang jaga pelita ... APIS
  • tukang masak air.. AYAH PIN...
  • tukang jaga api.. DOGEL
  • tukang bagi mati api... AKU.. hehehehhee
lepas semua siap bakar.. layan ayam. ngan Tobasco.. waa mantap2.. tapi rempah tidak menjadi.. ada sedikit tawar.. tak per dah tau kesilapan kat mana.... lepas makan.. kami lepak2.. konon nak jadi tukang gegar kereta.. kalu ada orang buat maksiat.. tapi semua dah malas.. maklum lah tengah kenyang gilak..

ari ni jugak HP kesayangan aku rosak.. sedih betul... tengah sedih ni...

*/ cerita ni untuk ari ni.. hehehehehe

Sunday, September 11, 2005

semalam kena smash...

ari ni aku jumpa member yang sekepala dengan aku... ko memang patut letak gaji tinggi maa.. ni kontrak maa. any time dia nak terminate ko boleh maa.. ko pikir baik2..

betul2. so aku tengah tunggu result ada dapat ke tarak boleh dapat... tapi aku rasa macam x leh dapat... sebab dari soalan dia. banyak tekan kepada programming.. aku dah cakap awal2 dah... my skills more on infrastructure bukannya programming maa...

tapi yang buat pening kepala aku...dia kata kalu aku dapat post tu. aku mesti start keje 1 hb Oktober.. ni yang buat pening kepala aku... sebab sekarang aku terikat ngan projekPPSMI buat maintenance sekolah2 kat belah Gombak...

habis pertengahan bulan 10... takkan aku nak belah macam tu ajer.. dah ler member offer aku job ni.. bukan aku pi merayu.. walaupun gaji x sebesar mana.. tak sampai pun RM1k.. TAPI aku bukan orang yang lupa pada janji.. ni yang buat kepala aku lagi pening...

*/esok pi sekolah lagi...best2... harap2 jumpa pengetua yang best.. hehehehhehe

Saturday, September 10, 2005

biler letak gaji besaq?

aku kena smash ngan member... ma'ai e1... tamak giler lu... mintak rm1,500 dah ler... lu giler apa?
aku bukan tamak. tapi aku dah puas dah ngan gaji sikit... rasa memang x berbaloi kalu dengan keje aku selama hampir 2 tahun jadi system administrator.. dimana dalam resume aku letak post aku sebagai helpdesk ajer.. sebab gaji yang aku dapat x macam system admin punyer gaji...

lagi satu bukan saja2 aku mintak gaji besar... sebab aku dah buat plan dah.. tahun depan ingat mau angkat umah... umur dah tua dah... at least aku mesti dah beli umah dah... janji bukan umah setinggan... umah flat kalu cun pun aku angkat... sampai biler nak duduk umah emak bapak.. nanti kalu kawin senang... so sememangnya aku perlu gaji besar...

perancangan aku dengan RM 2,500
  • kereta at least RM 450 sebulan
  • belajar aku yang akan habih hujung tahun depan RM 500 sebulan
  • CCNA yang tak habih lagi RM 200 sebulan
  • rumah yang bakal dibeli... RM 200 sebulan selama 20 tahun mungkin
  • kalu boleh mau beli insuran... RM 150 sebulan
TOTAL RM 1,500 sebulan yang perlu dibelanja setiap bulan...

*/ salahkah aku mintak RM 2,500 sebulan... kalu ditolak ngan bakal perbelanjaan dan sedia ada tinggal berapa lah. ... x masuk lagi saving.. takkan nak kahwin pi BANK Rakyat.. apply personal loan maa

Friday, September 09, 2005

seharian aku dok termenung...

semalam punyer soalan...
interviewer: gaji u ni boleh negotiate ker?
aku: boleh tiada masalah.. I'm expecting RM 2,500. but RM 2,300 it's ok for me..
interviewer:u ada soalan lain tak?
aku: ada harapan ke saya jadi permanent instead of contract basis?
interviewer: tiada harapan.
aku: (dalam hati menyesal aku letak RM 2,500 baik aku tekan RM 3K), biasannya post macam ni ada team?Betul tak?
interviewer: Ya...
aku:berapa ramai tu... mesti ada senior level?
interviewer: kenapa u ada bad temper ker? atau u x boleh work as team player?
aku: bukan.. kalu ada senior level, lagi baik.. sekurang2nya saya ada guidance dalam cari satu solution.(dalam hati... nampak sangat tiada team.. dia pusing balik soalan aku)
interviewer:bukan menyusahkan ker...hehehehhehee. U x kisah ke, kalu kena extend masa bekerja, atau kena datang ari Ahad?
aku:saya tiada masalah.... pasai saya bukan ada komitmen apa2 pung.

*/ semakin tertekan apabila tiada team yang mantap.. kene kerja lebih masa... kontrak pulak, 2 tahun ajer. tiada OT.... dan bakal jadi balaci gamaknya.. aku tak kisah kalu jadi BALACI.. jika gaji yang aku minta tu aku dapat... tapi jika tidak dapat, aku akan BERKIRA....

Thursday, September 08, 2005

call for an interview...

semalam tgh aku dok lepak kat Faratech... sekali dapat panggilan dari TM School.. mengenai interview for the post.. Technical Support Specialist... tapi paling hampeh.. call 10 pagi.. suruh mai kul 4.30 ptg ni untuk interview..
aku cakap dalam hati.. ini jawatan serupa macam mat despatch McDonald... bagilah masa sikit... HAMPEH..

Masalah pertama...
  • seluar slack.. mana nak cekau seluar slack dalam masa sehari... mana?
  • aku cari jua.. pinggang tiada masalah... sekarang betul2 masalah.. ketinggian.. seluar singkat pulak
tapi aku pergi jua... dengan kemeja kotak... seluar jeans.. kasut Rockport aku... memang dah serupa mat despatch pi interview kat Domino Pizza... muhahahahahhaa. selepas soalan bertubi2 sampai kena lukih network layout. dan berakhir dengan soalan 30 bahagi 0.5 campur ngan 10 aku tergamam sat.... dalam kepala aku congak 70... betul ker ni.. tengah aku dok verify jawapan... sekali perut aku berbunyi. kuat pulak.. maklumlah belum makan tengah ari...
sekali interview bagi kertas... hampeh betul... satu pemerperlian yang terlampau... tapi aku amek jua. karang kalu jawapan aku salah.. dia kata aku bodoh sombong...

*/ pengajaran aku dapat... jangan biarkan perut anda kosong... semasa pi interview...

Wednesday, September 07, 2005

ari ni memang aku hangin...

pi satu sekolah dengan keadan badan yang macam nak demam... hingus x berhenti2.. lepas tu sampai.. boleh pulak cikgu yang in-charge bagi kat pembantu makmal guide aku semasa buat maintenance.. dengan alasan nak balik nenok anak kat umah.. memang HAMPEH..

dan apabila orang berbuat HAMPEH dengan aku akan ku balas dengan 19 kali lagi HAMPEH.. aku tanyer ajer kat pembantu tu semua.. yang semua LAPTOP ok kak.. LCD ok tak.. Trolly OK tak.. semua OK.. saya andaikan semua OK.. HABIS CERITA...

*/ kepada cikgu.. sendiri mau ingat.. cubalah bertanggungjawab sikit.. dalam setahun hanya ada 2 hari SAHAJA maintenance dibuat... takkan x boleh xtend sikit masa kat sekolah tu......

Tuesday, September 06, 2005

ahooari ni memang best..

semalam aku pi sekolah rendah.. memang rasa banyak masalah... kali ni pi sekolah menengah pulak.. memang teratur.. on time... fully managed... patut lah sekolah rendah ni masih lagi budak kut.. tapi staff2 nya semua dah pangkat ummi aku dah...

semua laptop satu bahagian.. semua LCD satu bahagian.. so aku check... dan paling best.. Pengetua belanja makan.. semalam bos bayam aku belanja.. hehehehehe.. rasa mau pi lagi ni sekolah... kekekekeke

*/ kirim salam kat anak cikgu yang pompuan tu ya... yang laki x mau.. muahahahaha

Monday, September 05, 2005

ari ni bermula keje aku...

jadi support.. pi servis sekolah kat Gombak... ari ni punyer cerita.. memang best..

Aku: Akum, saya dari Time yang nak servis Notebook.
PKHEM: Wsalam.. ooo kul 10 pagi kan..
Aku: yaa yang kul 10 pagi.. aku nenok jam baru kul 9.51 pagi
PKHEM: kejap2 mana cikgu ni.. mana pulak dia letak semua ni..
Aku: ( dalam hati...Ma'ai.. ada beza ker. jam 9.51 pagi dengan 10 pagi.. beza 10 jam ke)
PKHEM: sekejap yaa encik.. saya pegi panggil cikgu yang in-charge
(punyer kelam-kabut... lah....si PKHEM ni...)
Aku: (dalam hati...menyesal x sarapan kat umah.. pasai takut lambat..
menyesal ikut highway... takut lambat...
menyesal aku bayar tol.. kerana takut lambat... dan akhirnya
PKHEM: encik boleh tak datang esok...
Aku: x boleh puan.. task saya untuk ari ni ada sekolah ini...
PKHEM: kalu macam tu boleh tak datang balik kul 1
Aku: kalu macam tu.. saya datang kembali lah...
(dalam hati.. memang menyumpah ler apa lagi.. appoinment dah buat seminggu lebih awal
bukan kul 8 pagi tadi aku call maa.. HAMPEH betul.. cubalah tepati janji sikit... )

*/ kalu macam ni lah MELAYU.. sampai biler pun x leh maju... janji bodoh macam ni pun boleh tak patuhi.. bukan nak ajak pekena teh tarik maa..

Saturday, September 03, 2005

kalu ikut hati...

mau aku angkat ni.. geram kat polis punyer pasal.. tapi apa kan daya.. kalu macai pakai ni.. memang x serupa macai.. mana ada macai guna HP ni.. kekekeke



tapi sebenarnya.. aku nak beli yang ni... ini saja yang bertahkta dalam hati.. baru The Real Machai.. kekekeke





*/ biler mau dapat menatang ni.. x sabar rasanya.. kekekeke

Thursday, September 01, 2005

akhirnya... panggil jugak dia for 2nd interview...

aku berharap betul kalu kuar soalan pasai qualification status... memang berharap sangat... sebab aku tiaow sampai dia menangis menjawab soalan aku balik.. berbekalkan dendam minggu lepas.. aku melangkah kembali ke tempat interview... sekali sampai sana.. x tanyer pulak.. HAMPEH betul... ni baru orang teknikal.... nampak gaya dia puas hati dengan aku.. tapi aku x pasti lagi.. kerana nak kena bincang dengan management level pulak.. apa2 hal minggu depan bermula keje aku dengan kawan aku yang lain yang aku panggil BOS BAYAM.. hehehehe... servis komputer sekolah belah Gombak... port Orang Asli.. muahahahaha...

*/ x dapat pun x per.. sebab nak cari Technician MACAI pun nak Degree.. boleh belahlah... waa talak heran.. pasai waaa The Real Macai.. x perlu Degree nak hidup.. kekekekeke tapi kalu dapat best jugak.. mau kembang lagi network aku.. kekekeke. cari kawang2 yang serupa macai.. cari awek ker muahahahahaha..