Monday, January 31, 2005

waa bagi sesapa tengah belajar...

lagu sesuai buat korang.... tapi ni lyrics ajer.. nanti lah nak bubuh lagu dalam blog.. entah macam mana.. aku pun x tau...

Can I graduate
Can I graduate
Can I look in faces that I meet
Can I get my punk ass off the street
I've been living on for so long
Can I graduate
To the bastard talking down to me
Your whipping boy calamity
Cross your fingers, I'm going to knock it all down
Can I graduate
Echo fading we can't let go
She goes walking by in slow mo'
Sell your heart out for a buck
Go on fade out before I get stuck
Talking to somebody like you
Do you live the days you go through
Will this song live on long after we do
Can I graduate
Can I look in faces that I meet
Can I get my punk ass off the street
Won't die on the vine I want to knock it all down
Can I graduate
Echo fading, candle blow
Did you flash out long ago
Cross my fingers, I don't know
Someone poked you down below
Can I graduate
Can I graduate
Can I graduate
Can I graduate
Can I graduate
Can I get my punk ass off the street
Can I look in faces that I meet
I'm not waiting here for you to die
Will this song live on long after we do

Saturday, January 29, 2005

ari ni ari bersejarah GENG MAK ITAM...

aku kena pi umah Atoi.. sebab Atoi x tau jalan.. sampai sana.. aku terus gerak pi umah Basri..
sampai umah basri.. persiapan tgh buat... mee hoon masih dok goreng... apa lagi bersiap dari umah ke Swimming Pool.... macam biasa.. aku ditugaskan untuk membuat air sepatutnya... kekeke tapi tertukar tugas pulak.. tukang bakar ayam.... apa lagi ingat nak tunjuk skill buat bara... asyik x jadi petang tu.. x tau apsal........ ni gambo aku kena sound ngan Petit.. 'pasal apa nak idup2 lagi apinya tu.... dan si Rudy dan OP ketawakan aku...kekekekekek



panas jugak hati... selalunya kejap ajer jadi... arang ni basah kut... ok lah si Petit kata umpan ngan Petrol.... pun x mau jugak... waaa dulu aku jadi Pengakap maa... lencana Quatermaster woo takkan nak pakai baju pengakap baru boleh hidup api ni...muahahahhaha akhirnya aku cuba cara terdesak pulak.. guna lilin blackout.. umpan api... Alhamdullilah berjaya....



gambo diatas .. tempat bakar ayam kedua dapat dihidupkan.... hehehehehe.. aku baru nak renew lencana pengakap aku tu... kekekekeke tapi memandangkan dah hidup.. x yah ler.... muahahahahhaa



ni lah rupa ayam disusun... baunya x usah cakap lah... air tangan Basri tu... muahahaha tu gambo tangan awek mana x kenai pulak... lupa nak tanyer..... sebab aku ingat dia beritahu nama dia... kekekekekeke



ni gambo Tuan Presiden Mak Itam.. x puas hati ngan aku.. usha macam nak terkam aku... pasai aku cakap 2 baris ayat ajer... aku ingat dia main2.. tapi betul2 dia panggil aku... suruh bagi ucapan sepatah dua kata... memang 2 baris ayat ajer maa.. kekekekeke.. aku mana lah reti nak berucap-ucap ni... Sorry tuan.. kalu ada projek lagi.. saya cakap banyak baris ok.. kekekekeke



ni gambo setelah semua clear... kembali macam asal.. kekekeke OLE GENG MAK ITAM... x sabar bulan depan punyer aktiviti... apa pulak yer....

*/ aku x dok digital camera... so aku curik ajer gambo2 yang ada... sorry kawan... sebab aku curik.. bukan mintak.. kekekekeke.. PUAS HATI TAK... kalu x puas hati.. mak ko itam.. muahahahahahhaa


Friday, January 28, 2005

ari ni member aku eksiden....

waa sedih betul... kereta dia kena langgar dari belakang.... masa tu aku kat opis pulak.. aku pun apa lagi tulun call semua nombor member.. mau mintak kereta tarik... aku sampai disana... usha kereta.. waaa memang teruk... silap2 ari bulan chasis pun lari maa.. mau tak member dah berhenti.. datang kereta dari belakang.. langgar... x pasal2 terlanggar kereta depan....

tapi paling panas.... citer pasal kereta tarik ni... ada satu India nyaris2 pukul member aku... dah ler kunci kereta kena rampas... boleh lah kau rampas... mentang2 dalam kereta tu minah.... aku rasa menyesal betul x sampai awal kat sana... dan aku pulak x bawak member.. mai sorang ajer... tapi aku mai sana... dah x de pulak..... kurang ajar betul tu KELING.......

apsal lah aku x join sama dalam upacara pembersihan KELING satu masa dulu...... baru ari ni aku rasa cukup menyesal......... x per KELING.. .. nanti ler.. aku dapat mark ko punyer plate motor.. jaga kawan... kalu sorang........... ko bawak 10 bolehlah ko menyalak maa... kalu rasa telur cukup hebat... cukup garang... 1 by 1 lah.....

seperti biasa.. aku kaw-tim ngan sorang Cina.. pasal dia agen Kurnia.. lepas tu pi Balai JALAN BANDAR... kasi clear semua benda.... selepas tu aku balik... hantar member... dan lepak ke rumah....

masih terasa penyesalan lagi....... kenapa lah... member aku x dapat mark plate KELING tu...

*/ bak kata orang tua.....kalu nampak Ular dan KELING... bunuh KELING dulu.... dan baru kaw-tim ngan ular tu.....

Thursday, January 27, 2005

ari ni melantit...

lepas keje.. aku balik.. terus ke Syed.. macam biasa.. aktiviti melantit... kali ni ada 2 tetamu baru..
  • Aku ler Don menjadi DONTIT
  • Superdiman menjadi Supentit kut.. kekekekeke
biler sampai sana.. perasan 2 orang kelibat bukak meja (istilah orang paling awal) ya iaitu si Op dan Kak Mulan... tengah2 lepak sampai Supentit.... waa orang DNA ni.. kekekeke lepas tu sampai Petit... kemudian.. sampai Geng 6 Jahanam.. terkejut jugak... macam x percaya...

  • Lin
  • Sya
  • Ina
  • Awin
lepas tu si Dontit sampai... bersama Wirantit... jumpa lagi geng baru melepak..
  • Dale
tengah duduk.. sampai si Atoi dan diakhiri oleh ND.... .. waa memang meriah wooo 3 meja sambung.... kekekekeke

lepas melantit.... aku gerak pi umah member kepada member aku.. umah perempuan pulak tu.. waa segan betul.. selalu aku mai berdua ngan member aku... takut maaa.... umah awek ni... kali ni member pulak ada hal... cousin aku pulak x dok... terpaksa aku pi sorang2.. sampai sana.. nenok PC .. waa OS conflict pulak... aku maleh nak trace lah.. pasai guna pun OS Cap Low Yatt.. kekekeke.. macam biasa aku buat recovery dulu....

then minah ni kata nak kuar dinner pulak.. kawan dia tunggu kat bawah... waaa tidak ler.. aku tanyer sapa ada umah.. member dia ada.... memang best... ada sorang awek ajer kat umah... dia kat depan.. aku dalam bilik tgh dok godek2 PC ni.... jam baru kul 9 lebih... tempat macam ni ada JAIS ker... kalu flat... dah lama kantoi ni macam.... selamat Condo... aku sangka baik ajer ni... jam dah kul 10 lebih.. keje aku nak siap.... x balik2 lagi minah ni... dia makan ker...

untuk menghilangkan boring.. pi lah depan lepak ngan minah sorang ni... borak2.. karang aku kena sound pulak.. sombong giler.. mai umah orang senyap ajer... kekekekeke... jam dah kul 11 , akhirnya. PC siap... aku dah nak balik.... baru sampai minah ni.... suruh dia test PC dulu.. bagi dia puas hati... then aku gerak.....

baru aku terperasan Sandle aku kat luar....

*/ pandai sungguh aku....... pi letak sandle kat luar..... karang kalu mai JAIS... x pasal2 aku kawin pree maaa... tidak ler.........

Wednesday, January 26, 2005

buat business.......

tadi jumpa satu mamat... dia ajak aku berniaga....... keje nya senang.... tapi aku makan komisen ajer.. tiada gaji... pendapatan sampingan aku..jika aku terpaksa memasang... dan servis...

aku bukan x mau... tapi aku takut.. aku x mencapai apa yang dia target... maklum lah keje atas orang.. for sure dia dump duit dia dulu.... aku cukup x suka kalu keje kena carik orang.. lepas tu nak kena bagi orang tu paham.... nak kena terangkan sampai paham... paling sakit hati.. dah ler x paham lepas tu melalak x tentu pasal.......

setiap bulan... expenses aku tinggi... walaupun duduk umah keluarga... bukan apa... banyak sangat benda yang aku buat... biler cerita kat orang... semua ingat aku dah kawin.. kekekeke.. apa yang ko bayar maaa?

*/ nanti lah kawan.. aku cuba pertimbangkan...........

Tuesday, January 25, 2005

macam mana maaaa

sekali nenok... ayat dari Hamba Allah ni..

grandyello: astaghfirullahalazim...patutla komuter tu selalu eksiden...macam ni rupanya penumpang dia...hati tak bersih!

setakat aku hidup ni x pernah pulak aku dengar komuter selalu eksiden... memang pelik... mamat ni dari negara mana maaa......

lagi satu macam mana nak ukur hati bersih ke tak.... x pernah terpikir pulak aku... yang hati ni boleh kira bersih dalam bentuk ukuran.... 1 paling kotor hingga 10 paling suci.........

boleh ke aku mengaku yang hati aku tengah bersih ni.... waaa moskel yang amat sangat.... sapa yang tau ilmu Tauhid ni .. tulun lah ajar aku yang hina ni.......

Monday, January 24, 2005

ari ahad.........

lepas balik kelas.... aku pi ngan cousin aku.... naik kereta dia.... best betul... baya aku dah ada kereta.. walaupun kereta lama.. janji kereta....

kami pi Kota Damansara..... jumpa member sekolah dulu.... waa dah kawin dah.. keje pun best.. sekarang post Manager Coffee Bean... Tahniah kawan... the best part is... biler pi jumpa dia... dia akan tanyer ko dah makan belum....... ni minuman paling mahal...... dan makanan paling mahal...
best betul.... kekekekeke

sampai sana.. aku orang pertama kekeke.. apa lagi layan lemang... lontong.. mee hoon goreng macam-macam lagi... lepas tu baru sampai jemputan2 lain....

paling best... member baru angkat KIA Spectra..... dapat test kereta dia.. tanpa owner disebelah.. tapi kereta tu macam under power ler... x best sungguh.... x tau apsal....... takkan nak bawak kereta AUTO pun ada skills.........hehehhehehehe

mau tidur maa.... perut dah ngantuk...........

Saturday, January 22, 2005

bersama komuter.....

sepetang di stesen komuter... aku dok ketek-ketek ngan HP aku... kekeke... tiba-tiba mai sorang awek depan aku melintas... waaa aku dapat usha kasut ajer.. pasai aku dok tunduk bawah... masih dok ketek-ketek lagi... kekekeke..

kasut Nike... waa seluar jeans singkat.... waaa awek ni ranggi betul... baju style tangkap muat.. bak kata ND.. segala ketulan semua timbul.... ni mau awek metropolitan... sekali dok kerusi sebelah aku.... tengah aku dok ketek-ketak lagi SMS... aku toleh... nampak macam Komuter.. sekali panties awek lah... Mickey Mouse pulak.... kekekeke..

aku dok senyum sorang2 sampai ada bapak ornag sebelah usha aku macam x puas hati ....

(dalam hati... awek ni dah baligh ker......heheheehhee)

Friday, January 21, 2005

ari ni ari raya..........

waa selamat hari raya.... kali pertama pakai jubah ke Masjid menunaikan Sembahyang Sunat.. aku dan adik serta bapak aku.. pakai Jubah... adik aku beli kat Dubai tahun lepas....... kira aku rasmikan jubah tu.. kekeke.. rasa pelik pulak.... selamat tak disuruh nya jadi imam ker.. hehehehe

menu ari ni... waaa memang mantap
- ketupat daun palas.....
- rendang ayam....
- nasi dagang.......
- kari ikan tenggiri.....
- ketupat dan rendang daging...
- lontong pun ada....

*/ waaa rasa boleh mati kalu makan ni semua.... memang ummi mantap... kekekekeke

Thursday, January 20, 2005

ari ni aku rasa macam nak demam..........

waaa semalam balik dari Shah Alam.... sudah kul 12 lebih.... lepas tu kena usha Notebook kawan cousin aku pulak... kesian pulak.. kasi usha... sekali ada Trojan pulak... waaa aku x de cara nampak gayanya... kena buat recovery gamaknya.... tengah2 buat recovery.. ada pulak nampak gambo cousin aku... nama file tulih... Ayangku.....

hilang ngntuk kejap aku... waa kantoi2... cakap kawan... ni macam mana kawan... kekekeke.. setelah semua recovery cun.. aku start format dan repartition semua balik.... buat seperti notebook baru... dan masuk kembali semua document dia....

jam dah kat kul 4 dah.... aku ngantuk giler babeng...........

Wednesday, January 19, 2005

ari ada kelas.....

waaa pi Shah Alam... selamat x hujan... kalu tak.. ari ni mesti hujan... dah 2 minggu pi sana basah kuyup... semua kuyup wooo.. kekekekeke kali ni member x pi pulak... selamat ada ND.. si Hakim dan si Khai... ada hal pulak..... semakin hari semakin seronot pulak kelas ni... kekekeke.. x sabar nak pakai tittle CCNA tu.. kekekekee...

secara x langsung jumpa member baru Fiki... waaa hebat betul... untung betul jadi orang pandai... x graduate lagi dah dapat tawaran kerja... company bukan calang2 pulak... kawan kasi tarik aku ok.....

*/ ada harapan ker aku ni.... Insya Allah.. mintak satu hari nanti... Amin.

Tuesday, January 18, 2005

semalam ada sessi lantit....

waa menerima jemputan dari Petit... tapi aku x leh pi.. pasai aku dah janji.... aku bukan JANJI MELAYU punyer orang.... kalu aku dah janji... mesti aku pi punyer...

ari ni ada lantit..... kehadiran tadi...
  • Bolantit = Atoi
  • Bulletit = Nd
  • Opantit = OP
  • Kantitt = Kak Mulan... hehehehehe
  • Bastit = Basri
  • Nazmi LANTIT = masih dalam pertimbangan... kekekek
  • Lenztit = Lenz
  • Faizal Lantit ( abang Lenz)

banyak topik... best wooo... end-up aku balik setelah.. awek si Faizal buat muka 17 sen nak balik kekekekeke.....

*/ mau angin kalu si Faizal baca ni entry... kekeekkkeke ... settle mamak ler kawan... amacam... ada berani....

Monday, January 17, 2005

ari yang paling boring.....

semalam rasa lena tidur... ari ni kena bangun awal pulak ... pasai keje.... boringnya keje... rasa jadi budak-budak jugak best... pi sekolah... rehat main bola.... lepas tu pi sekolah agama.. petang main bola... malam pi ngaji... lepas tu nenok TV.... sebab aku takkan buat keje umah kat umah kekeke
akan aku habis kat sekolah jugak... hehehehehe

malam ni jumpa member... kat Pantai Panorama Condo.. pasal PC dia problem.... susah jugak kalu budak IT x reti repair PC sendiri.... tapi kalu pompuan boleh dimaafkan kut... tapi ni pompuan kena maafkan jugak ke... ahaks....


Sunday, January 16, 2005

balik kampung...

nenok nenek aku masuk hospital maa.. sakit paru-paru berair.. pelik jugak.. selalunya.. orang suka mandi malam ajer kena ni penyakit.. tapi nenek aku mandi petang... nak kata mandi malam x pernah.. kalu ada pun... for sure air panas...

nenek aku masuk hospital banting... kesian pulak nenok.... mak aku jaga ari tu... tukar-tukar.. hehehe... mau tak nya.. sebelah mak aku 9 adik-beradik maa... 8 pompuan.. 1 HERO .. kekeke

petang tu aku balik umah semula........ esok keje maa...

Saturday, January 15, 2005

ari sabtu.....

kononnya nak bangun awal... tapi hampeh.. kul 9 jugak aku bangun... rasa macam dah semayang subuh.. tapi pelik.. masih atas katil... x mungkin aku semayang ngan seluar tidur aku.. pasai seluar tu koyak kat peha giler babeng... ok jugak.. ada additional air-cond... kekekekeke

lepas bersiap.. pi membayar segala urusan... bayar bil... pi tanyer status pembayaran.. konon nak bayar saman.. tapi malas ler... kena saman aku.. sebab park awek aku terkeluar dari kotak parking.. hampeh punyer polis.. cubalah.. guna akai sikit.. dah penuh nak buat cam ner... motor aku yang punye kecik tu pun nak kira.... x pasai dapat RM 30 saman... mahal tu....

apa yang dapat RM 30
-makan tengah hari seminngu maaa
jika setiap ari makan ROJAK MAMAK = RM 3
jika minum cendol pulut setiap ari = RM 1 ajer

-sarapan
kat 2 minggu... jika malas makan umah.. saja nak eksen...
kalu beli roti buat sarapan di rumah... RM 2.50 Gardenia Hijau
3 hari sebuku.......... kalu ada RM 30... tak ke banyak.........

sesungguhnya.... polis yang saman aku tu memang kijam cubalah renung-renungkan nasib mat rempit yang baik macam aku ni..... sememangnya.. HAMPEH betul ( yang tukan saman tu sahaja)

kejap lagi lepak Hartamas.... member mau open table........ hehehehe Chicken Chop... toche kawan.


Friday, January 14, 2005

ari Jumaat.....

memang dinantikan-nantikan... esok rasa malas lah nak pi keje.. nak berehat dengan sepuas-puasnya.. khutbah pun pasal Korban.... membuatkan aku tidur dengan best... itu lah dunia... senang betul aku terlena...

apa projek malam ni... tak dapat pasti lagi... esok mau pi kerjakah... aaaaaaaaaaa boringnya...

Thursday, January 13, 2005

penyesalan yaa amat.....

waaa biler nak tidur.. pening kepala aku....... pasal interview semalam...... member aku pun dah sound... JANGAN TAMAK..... aku bukan apa.... cuma panas biler dok pikir kan orang atasan yang hanya tau mengarah (mengenai benda teknkal).... tapi bile berlakunya masalah... setiap solution yang keluar dari mulutnya.. semua x leh pakai... HAMPEH........

aku di kelompok bawahan... a.k.a MACAI... menjadi mangsa... biler berlaku satu masalah.. kita mintak pandangan orang atasan dahulu... tapi seringkali solution tu x berjaya... end-up mendapat puji-pujian yang indah kerana lambat... disebabkan kami terpaksa mencari solution..... lepas tu makan masa...........

tu pasal biler gaji... aku nak banyak ajer... entah apa ifrit masuk dalam kepala pun aku x tau....

*/ aku merancang...... esok masih ada..... jika dipanjangkan umur.... Amin.

Wednesday, January 12, 2005

kesilapan besar....

aku apply satu post.. Technical Support Engineer.. ari AHAD kul 1.30 a.m.. advertised in Star.. ari sabtu... dan menerima panggilan pada ari Selasa... suruh pi interview petang tu jugak... rasa terkejut jugak.. sebab dia nak Technical Support in Linux... aku pun apply through e-mail ajer..
so aku cakap apa kat ari RABU....

so pagi Rabu aku pi sana... di Puchong Jaya... x jauh pun dari umah... sampai sana lepak mamak dulu.. terawal pulak.. janji kul 9.30 aku sampai sana.. 8.48 pagi.... sambil layan mamak.... risau jugak..ini Linux.. bukan Windows... takut jugak aku... dah ler.. 3 hari aku tertonggeng kerana Linux... tapi Linux ni best... masa depan cerah... very demanding nowdays.... memang rugi kalu tak xplore Linux ni.... memang satu kerugian besar...

so sorang ajer interviewer... sorang Cina... berumur dalam 30-an.. secara tiada soalan merapu.. seperti...

Berbaloikah saya amek awak?

dari segi soalan... memang mamat ni dari technical lines... so tiada masalah bagi aku.. cuma aku x mau dia cakap aku cuma tahu cakap ajer... so at least aku dapat memberi keyakinan kepada dia.. yang aku mampu buat.... cuma yang rasa terkilan..... kenapalah aku letak gaji tinggi sangat?

RM 2300 sebagai expected salary.........

end-up.. dapat soalan cepu-emas... is there any range for your expected salary?

so aku cakap Rm 2k will be OK to me....

tapi nampak macam promising... cuma takut Managing Director tersedak nenok gaji aku ajer...

*/ lain kali jangan letak expected salary dalam CV..... kasi usha port dulu....


Tuesday, January 11, 2005

bila merendahkan orang lain.........

hahahahahaahahaha aku gelakkan ajer orang cam ni.... waaa sebenarnya banyak kelebihan jika "pretend to be" ( x tau apa ayat yang sesuai) Bodoh........ dari cakap tau.. sebab biler cakap tau... secara x langsung timbul RIAK... nak buat apa ko riak depan aku.. sebab aku x bagi ko duit pun... dan aku tidak puji sekalipun... sebab sekadar hanya tahu nak buat apa....

kalu nak layan Tauhu BAKAR... ok jugak....

selepas timbul RIAK... masa nak membuktikan ko tahu..... akhirnya ko GAGAL... perlu ke aku puji jika apa yang ko cakap tidak serupa bikin.... inilah yang terjadi pada BOS aku....

aku akan cakap tahu... apabila aku pernah buat..... buka pernah dengar... bukan pernah nenok.... tapi sebenarnya.. jarang aku cakap TAHU.... sebab dah takut dijerat oleh RIAK.... biler RIAK... tiada lagi dah TAHU... hanya GAGAL ajer yang dapat......

Thursday, January 06, 2005

masanya telah tiba.........

seharian aku dok usha cara.. boleh tak 2 AP letak kat dalam satu LAN... aku x pernah buat lagi... pasai setakat ni orang pasang satu AP ajer... aku takut conflict nanti.. dah ler AP yang dipasang Type B... sungguh kekurang-ajaran punyer kontraktor.. kalu MELAYU.. baguslah... bunuh bangsa sendiri....

aku pun jumpa mamat tu kat Imbi... dan sememangnya aku pun kena pi sana... setelah pi usha AP.. end-up aku sambar Netgear punyer product... lepas tu pi Low Yatt sat... dan berkakhir dengan motor aku disaman... HAMPEH punyer polis... motor aku terkeluar sedikit ajer dari kawasan parking tu....

sampai kat opis.. dah magrib.. selepas solat... aku pun pasang AP tu... akhir selepas sedikit configuration... Alhamdullilah berjaya...... lepas tu apa lagi.. biarkan sekejap.. dan test bilik bos pulak... dan bos pun satisfy...

lepas bekerja.. waktu mamak .. kekekeke lepak lagi pekena tandoori.. hehehehe baru dia bukak cerita.. aku sebenarnya... dapat kata putus dari bos.. jika network x solve ari ni.. esok u berhenti keje lah... waaa aku dengar pun panas... laaa.. waa zalim betul bos ko... lepas tu dia cakap kat aku.. dia tu baru 2 minggu jadi bos.. so segala jobscope staff masih mengot (bak kata kure-kure sakti....)

aku yang jadi Call Centre kat sini disuruhnya setup network... manalah aku reti.... waa kesian pulak mendengar cerita... selamat bos aku x cakap macam tu... tapi bau2 dah ada.. pasal aku x berapa mahir ngan LINUX... dijadikan penyebab...........

"I don't know about LINUX... but I know how to manage it... to monitor it... Even though we have Linux Admin ( member aku masa dulu... dah berhenti..) He doesn't know anything... every time we have problem... I'm the one who solve it...... bla....bla....."

waaa sekali dengar macam perli member aku... tapi selamat mamat tu dah berhenti.....

Wednesday, January 05, 2005

dapat lagi sorang kawan....

aku kenai mama ni pun dari member.. bukan awek tapi mamat.. kekekeke
tadi dia call aku tanyer... ko power kan pasai network... waaa tidak ler power.. setakat crimp Cat 5 tu boleh ler... dia tanyer aku..Network dia ada problem... lepas tu office pakai Wayarless.. waa bagus tu....seperti yang dijanjikan.. lepas keje aku pi sana... kat Taman Melawati...

waa opis dia manyak cun... 3 tingkat... tapi yang pelik... Access Point kat tingkat 3 tu.. apa kejadahnya si konraktor ni... kali pertama aku nenok otang pasang AP kat tingkat paling atas.. dia ingat AP tu satelit ker.. memancar balik gelombang dari atas ke bawah... muahahahahaha

so seperti biasa aku bagi cadangan.. lepas tu apa lagi pekena mamak layan Garlic Naan... sama tandoori... ( toche kawan kerana memberi aku makan.......)

Tuesday, January 04, 2005

Malam Pertama

Suasana masih riuh di luar. Sanak saudara semuanya berkampung
disini. Gelak ketawa, gurau senda jelas kedengaran. Aku memimpin
isteriku ke dalam bilik pengantin. Suara-suara sumbang terlalu
banyak yang menegurku.

"Hai, malam masih muda, dah nak masuk tidur?" sapa Pak Ucu.

"Orang muda bang Aji, biarlah. Air dah penuh kat kepala tu." sahut
Pak Tam disambut hilai ketawa sanak saudara yang lain. Meriah
sungguh keadaan diluar walau jam sudah menunjukkan pukul 11.00
malam.

Hadiah yang masih belum dibuka ku susun ke tepi. Lampu ku tutup.
Merebah diri ke katil pengantin, aku menoleh ke arah isteriku.

"Kita tidur dulu lah yer. Ramai sangat orang kat luar tu." Isteriku
hanya mengangguk tanda setuju.

Entah pukul berapa sekarang, aku pun tidak tahu. Keadaan di luar
gelap gelita dan senyap sunyi. Tanda sanak saudaraku telah pulang
dan keluargaku telah tidur.

Jari jemariku lembut membelai rambutnya. Ku selak rambut ikal yang
menutupi telinganya lalu membisikkan "Assalammualaikum!" ke
telinganya untuk menguji isteriku.

"Wa alaikummussalam." Rupanya isteriku masih belum tidur.

Ku kucup pipi halusnya. Ku kucup dahinya yang mulus. Semerbak
harumnya menusuk deria bauku. Akanku tunaikan tanggungjawabku
sebagai suami malam ini. Jari-jemari ini terus membelai tubuhnya.
Perasaanku tidak dapat dikawal lagi, namun...

"Kringggggg...."


"Tik..tik..tik..tik..."


"Kring.. kring..kring.."

Bunyi-bunyi jam loceng entah dari mana memenuhi ruang bilikku.
Terkejut dengan segala macam bunyi yang ada, aku membuka lampu.
Serentak itu, terang benderang seluruh rumahku. Bunyi-bunyi ini
telah berjaya membangunkan semua orang di rumahku.

Aku mencari-cari punca bunyi-bunyi itu. Mataku terarah ke sekotak
hadiah yang masih terbalut rapi. Aku buka dengan pantas dan di
dalamnya terdapat 5 buah jam loceng. Juga sekeping kad berbunyi...

Selamat Pengantin Baru, Jangan gopoh-gopoh.
Baru Pukul 2 pagi.
Jangan maree.. kami potong stim.


Ikhlas dari : Class of 92/93, SMKAS.

Dalam hatiku.. cilaka punya kengkawan. Potong stim betullah.

*/ ada geju yg nak kawin tak... sedap jugak pekena orang ni.. kekekekeke

Monday, January 03, 2005

9 THINGS ALLAH WON'T ASK !!!!


1... Allah won't ask what kind of
car you drove; He'll ask how many
people you drove who didn't have
transportation.

2...Allah won't ask the square
footage of your house, He'll ask
how many people you welcomed into
your home.

3...Allah won't ask about the
clothes you had in your closet,
He'll ask how many you helped to
clothe.

4... Allah won't ask what your
highest salary was; He'll ask if
you compromised your character to
obtain it.

5...Allah won't ask what your job
title was; He'll ask if you
performed your job to the best of
your ability.

6...Allah won't ask how many
friends you had, He'll ask how
many people to whom you were a
friend

7...Allah won't ask in what
neighborhood you lived, He'll ask
how you treated your neighbors.

8...Allah won't ask about the
color of your skin, He'll ask
about the content of your
character.

9...Allah won't ask why it took
you so long to seek Salvation;
He'll lovingly take you to your
mansion in heaven, and not to the
gates of Hell.

Sunday, January 02, 2005

pi British Malaysia Institute (BMI)....

ari ni pagi2 lagi gerak ke BMI.. hehehehe kul 8.20 tu kira pagi ler.. kekekekeke
sampai sana.. waaa ramai jugak yang mendaftar.. seperti emak bapak ke dewan... adik aku pandai2 ler pi daftar.. kekekekeke

waa dewan yang cun... ada air-cond.. siap ada CCTV tu yang gempak tu... ni baru kelas namanya.
lepas daftar apa lagi taklimat sat... mendengar briefing mengenai BMI.. dan apa2 lagi ler...
lepas tu masa masuk Hostel... waa bilik yang cun.. satu bilik ada 2 orang... tandas kat luar.. kekeke
ada bilik untuk menjemur pakaian.. dan surau setiap level dan bilik TV.. cun jugak.. view dia padang bola..

lepas tu... apa lagi pi cari makan ler.. susah jugak area Gombak ni nak cari makan...ada kafe tutup pulak... pandai sungguh tuan cafe tu.. waktu macam ni ler bukak cafe.. kan senang.. x yah ler.. emak bapak.. pi cari makan... sekali pekena restoran minang pulak.. rasa makanan memang pelik.. selamat ayam rasa ayam....

Saturday, January 01, 2005

ari ni tahun baru....

semalam aku mempunyai ramai invitation...
- pi jumpa member kat Shah Alam...
- pi sessi lantit di Puchong....
- pi jumpa member kat Petaling Jaya...
- member ajak lepak mana2...
- tiada pulak invitation ke mana-mana parti buih..hehehehehe

end-up aku tidur kul 10.24 malam kerana keletihan yaa amat sangat....
dan aku bangun ari ni.. 10.19 pagi... hehehehehe.. bagus punyer tidur dimulakan untuk tahun baru...kekekekeke

setelah bangun... mempersiapkan segala kelengkapan adik aku yang nak masuk ke British Malaysian Insttute (BMI)... selepas tu berehat.... sekali member ajak pi umah member dia.. aku pun segan jugak.. dah ler tak kenal tuan rumah... rumah awek pulak... waaa malunya...tapi kalu dapat makan hilang malu kejap... kekekekeke..

setibanya disana.. kul 2.58 petang macam tu.. sekali ada kat 9 orang macam tu awek... aku mai ngan 3 orang member.. waa segannya... setelah makan.. temankan member isap rokok kat luar........ sekali sorang awek kuar..

aku:(dalam hati pelik)
Awek:(membawa kuar sepinggan roti jala yang digaul ngan ayam)
aku:hai........ kucing makan roti jalan ker
Awek: habis tu ajer yang ada.....(dalam nada yg serius)
aku: (blur sekejap.... sekali pikir.. aku nak buar lawak.. sekali teperli pulak minah ni)
Awek: (masuk dalam dengan muka x puas hati.. dan kuar terus start kunci kereta dan blah)
member: tu lah ko e1.... dah merajuk sorang....
Aku: laaa aku nak bertanyer......... takkan salah aku kut....

dalam hati aku... kalu aku tegur lagi.. mahu semua blah.. baik aku duduk senyap2... dan menanti masa untuk balik... untuk berehat2 malam ni mau menfutsallkan diri.. ni azam baru ni... setiap minggu mesti turun.. kekekeekkee