Monday, March 28, 2005

ari ni interview yang paling hampeh...

tempat nya kat Taman Cemerlang.. boleh tahan jauh dari umah... kat LRT Taman Melati tu masuk lagi... company Construction... rasa memang pelik... tapi sebab nak guna IT Technician... aku sambar ajer... memandang peluang depan mata...

sampai sana aku di interview oleh sorang macam mamak... tanyer aku pelik2.. tapi lagi pelik biler aku tanyer dia.. aku ada Sijil Microsoft.. apa tu? dia tanyer aku balik... lepas tu mau cover, tanyer aku amek kat mana.... tapi yang paling moskel.. mintak ler resume aku.. barulah tanyer soalan.. ini tanyer soalan berdasarkan application form dia yang tak lengkap...

ok lepas tu tanyer aku berapa mintak.. aku cakap RM 2k.. aku nak letak rendah.. memandangkan resume yang RM 2k tu ajer yang ada malam tadi.. silap betul x beli ink kat PC-Fair... tapi aku letak 'negotiatabel' ... bagi aku talak ada masalah.....

hanya x sampai 3 minit interview aku....... SUCKS.... aku travel punyer jauh ... 31 Km dari umah.. hanya untuk di'interview' selama 3 minit..... then aku pun gerak balik... x sampai selang 1 jam.. member aku call.. sebab post ni pun member recommend kan untuk aku... tanyer aku mintak berapa... aku cakap lah RM 2k... tapi aku letak "negotiatable"... bagi aku tiada masalah jika bos dia paham perkataan tu...

bos dia sound aku melalui member aku... kalu mintak RM 2K ... engko lah salah satu daripada 80,000 yang tiada kerja.... sudah terselah kemangkukkan bos ni.. kalu x puas hati dengan aku.. tepon aku lah... x yah through member... sekarang aku buat keje hanya dengan gaji yang berpatutan... sebabnya
  • maintain semua IT termasuk server dan client.. hanya sorang
  • update e-perolehan hanya aku sorang in-charge
  • buat port-folio dan proposal company untuk masuk tender...
  • dan kadang-kadang sebagai tukang hantar..... mat despatch.
dalam kepala aku hanya terpikirkan no. 1 itu ajer... yang lain punyer skop kerja tidak terlintas pulak.. so salah ker... aku mintak RM 2k as a basic salary..... itu pun boleh runding.. serius.. apsal lah mangkuk sangat bos dia ni.....

*/ dalam hati member aku keje Petronas dapat gaji RM 1,200 sebulan... bukan apa.. lepak sahaja... x masuk lagi tips... tukanf check air ker.. minyak ker.. takkan gaji aku sama macam tukang pam minyak.... kalu macam tu.. baik jadi jurupam minyak...... ok kawan.. nanti kan kehadiran aku di sana... ok.

9 comments:

Anonymous said...

Kawan, tengok jugak ler jobscope dan company tu.. kalau company yang bukan HIGHTECH, jangan la mintak RM2K.. kecuali ko tau jobscope dia. Betul jugak le.. letak ler RM1700 ker.. at least.. boleh negotiate.. amacam?

Ewan said...

x dapat maa Rm 1,700 dia cakap dia boleh bagi RM 1,100 sebulan.. sahaja. mau ke tak... itu ajer...
utk
jadi helpdesk...
memerangkap admin e-perolehan
kadang2 jadi designer kepada port-folio dan proposal company
wajib jadi mat despatch...

amacam sanggup kah anda? dengan perjalanan pergi balik sejauh 62KM dari umah...

AyAres said...

alo kawan... kita punya nasib pun sama daa.. cuma wa umah dekat ngan opis saja....

wa punya kelija.. sama macam lu listkan dkt situ..kadang2 jadi despatch..opis boy..

kadang2 jadi marketing.. jadi KULI BATAK la senang citer..semua kena buat...
tp gaji cuma 1000 maa...
matii..mati...

mari bakar company!!!!

Anonymous said...

e1...mintak apa yang kita rasa kita patut dapat..2k tu ok to me.
keje tu banyak kat luar sana..just sabar..sure akan dapat kay.

-lady_emi-

KINOHIMITSU said...

kena tengok jobscope... itulah, kalau keje sepadan, mintak la apa yang patut..kalau tak , jangan pi tutuh 2K.. company kcik pun takut nak ambik.. lain la kalau company mesiniaga ker, intel malaysia ke..

Op said...

sekarang gaji makin lama makin rendah. kerja yang nak kena buat makin lama maakin banyak.

huanglin said...

jordan 8
coach outlet store online
chi flat irons
louis vuitton
jordan 13
ralph lauren uk
cheap jordans
jeremy scott shoes
michael kors outlet
louis vuitton
michael kors outlet online
coco chanel
ray ban outlet
louis vuitton uk
ghd hair straighteners
lebron james shoes
ralph lauren outlet
timberland boots
michael kors outlet online
toms shoes
black timberland boots
hollister clothing
michael kors
coach outlet store online
p90x workouts
michael kors uk
hollister kids
cheap jordans
coach factory outlet
abercrombie fitch
chanel bags
abercrombie outlet
kate spade
abercrombie & fitch
black timberland boots
ray ban sunglasses uk
michael kors outlet
coach factory outlet online
louis vuitton handbags
retro jordans
caihuanglin20150613

chenlina said...

chenlina20160129
louis vuitton handbags
ray ban sunglasses
coach outlet
toms shoes
ray ban sunglasses
abercrombie and fitch
coach outlet store online
louis vuitton outlet
cheap toms
air max uk
abercrombie and fitch
p90x
coach outlet store online
abercrombie outlet
tory burch outlet
uggs for women
oakley sunglasses
abercrombie & fitch
louis vuitton handbags
ugg boots
kobe bryant shoes
polo ralph lauren
vans shoes sale
michael kors outlet online
ray ban sunglasses
jordan retro 11
michael kors handbags
michael kors uk
abercrombie and fitch new york
nike huarache shoes
ray ban sunglasses
abercrombie outlet
ray ban sunglasses outlet
cheap oakley sunglasses
hollister shirts
coach outlet
polo ralph lauren
ralph lauren uk
michael kors outlet
replica watches
as

chenlina said...

chenlina20160607
coach factory outlet online
michael kors handbags
coach outlet store online clearances
louis vuitton outlet stores
oakley sunglasses
christian louboutin outlet
ralph lauren
tory burch outlet online
hollister outlet
lebron 11
hollister outlet
pandora jewelry
fitflops sale clearance
coach outlet
gucci outlet
michael kors outlet
cheap ray ban sunglasses
michael kors handbags
tory burch handbags
louis vuitton outlet
kids lebron shoes
louis vuitton outlet
toms shoes outlet online
asics shoes
gucci belts
michael kors outlet
louis vuitton bags
michael kors outlet
tiffany jewelry
louboutin shoes
louis vuitton
kate spade outlet
coach outlet
nike uk
nike air jordan
louis vuitton outlet
cheap oakley sunglasses
michael kors handbags
oakley canada
tods outlet online
as