Friday, December 31, 2004

Ari ni ari terkakhir 2004…

waaa semua olang pasang azam… ada yang mau kawin.. ada yang mau tambah lagi satu.. kekekeke aku mau tiada azam apa-apa… sebab aku ada member nama Azam.. mana lah mamat ni dok senyap ajer.. apa cerita…

Jika aku berpeluang.. aku mau sambar professional certificate ajer ni tahun…. Itu sahaja yang aku harapkan..

Jika aku ada duit lebih…. Linux Professional Institute (LPI)

Jika ada kelapangan…. Cisco Certified Network Associates (CCNA)

Jika ada yang menaja… Microsoft Certified System Engineer Windows 2003 ( MCSE)


Azam aku… by December 2005 aku mesti ada salah satu…. Itu impian aku.. sekian…
Ya Allah Perkenankan lah permintaan dari hambamu ni… Amin…

Thursday, December 30, 2004

jumpa member kat Sri Kembangan....

member call.. cakap PC rosak.. lepas opis aku pi sana.. boleh tahan jauh jugak.. dari Sri Hartamas ke Sri Kembangan... lepas tu lepak kat depan Southcity Plaza... tunggu dia jemput aku.. guide jalan ke rumah dia... aku tau jalan dari LDP ajer.. hehehehehe

sampai sana lepak kejap.. lepas tu nenok PC dia.. waaa Power Supply terbakar.. kekekeke. so x leh repair.. kena beli baru jugak.. hehehehe.. then x boleh balik...sebab hujan... waaa ni macam azam aku kena beli 4 tayar minimum... baru x kena hujan...

*/ pi rumah member.. dapat kawan baru.. kekeke.. salam kenai sama Atok... Mr.President, entah sorang lagi tu Vince ke apa... ma'ai nama pelik2...


Wednesday, December 29, 2004

setup Time NET Broadband...

ari ni sessi melantit... ada orang baru... Wak Din dan Syafina heheehehe...

sebelum tu.. pi jumpa Cik Mikai... settle dia punyer network problem.. sekali Time Net lah.. aku mati-mati ingat Streamyx.. waaa ni macam pening kejap.. dah ler x pernah buat.. IP pun pelik.. yang paling pelik apabila call support ada satu awek (sangka baik ler....) jawab.. yang tu saya tak tau ler.. saya tak pasti ler.. rasanya macam tak boleh... apa punyer support ni macam... sepatutnya support lah lagi bagus... mantap.... hebat... gemilang.. cemerlang.... dari end-user... ( aku yang blur.....)

apabila support sudah berkata demikian... aku pun geram jugak.. aku baca spec.. boleh masuk interface dia.. macam Streamyx punyer router.. yang ni x boleh pulak.. itu support yang cakap. Moskel betul aku.... disebabkan yang demikian.. terpaksa lah satu pc beraksi macam server.. tukang bagi lalu.. kekekekeke...

selepas re-tuned everything.. kasi test tu machine.. Alhamdullilah.. berjaya.. mintak2 solve lah problem si Cik Maikel tu... hehehehehe ( kalu x solve nanti e1 mai lagi.. kekekekeke)

lepas tu.. gerak ker Restoran Syed.... ada sessi melantit... hehehehehe

lepas berborak-borak... gerak balik ke opis.. sebab nak kena lap semua PC.. esok ada client mau mai dari France... mau nenok progress..

sampai opis.. kul 9.50 macam tu.... ok lah.. tengah tunggu cousin ni mai .. bawak super duper cleaner.... manalah mamat ni.....

Sunday, December 26, 2004

XPDC ke Masjid Tanah, Melaka

semalam aku sampai umah kat kul 9.30 macam tu... waa penat giler badan.. tangan pun lenguh.. dok pegang lesung.. hehehehehe.. dalam kepala aku ingat nak beli Batu Giling.. hehehehe tapi takut x suka makan kari.. apa nak digilingkan....

lepas tu bersiap.. layan Futsall.. hehehehe agenda setiap minggu.. sekali punyer ramai ler..tapi paling best.. ari ni dapat team yang mantap.. kita main.. sapa yang bolos 2 bijik.. keluar.. yang menang stay dalam tu sampai kalah... tadi main.. sampai habis masa.. dok dalam ajer.. terasa hebat sungguh.. tapi padahal..aku hanya jadi pencukup quota team.. dah ler x reti main.. dok tengah2 tu ajer.. sorry kawang2.. nanti bagi setahun dulu... ok.

habis satu jam.. tempah lagi satu court.. waaa kali ni main 7-sebelah.. main sampai muntah.. hehehehe mulut aku dah macam ikan emas dah.. tercungap-cungap jugak.. mau taknya.. senaman seminggu sekali... lepas tu macam biasa lepak mamak.. tapi aku x leh join.. esok gerak ke melaka maa..

bangun tidur pun kul 9 pagi maa.. miss SUBUH.. waaa semua sendi yang ada rasa macam nak tercabut... sakit gilak.. kaki pun masih sengal.. sebab tertendang kaki lawan...( korang mesti ingat aku sengaja tendang..... sorry Imran.. jika aku tertendang lagi sekali kaki kekekekeke) bersiap... dan gerak pi Melaka...

setelah semua siap.. aku pun gerak.. sepatutnya aku pi ngan member.. tapi member OT pulak.. so pi ngan cousin... waa cousin aku bantai tidur ajer... aku memang jadi driver.. selamat jalan clear... kuar tol Alor Gajah.. aku dah x tau nak pi mana... aku pernah duduk disini satu ketika dulu.. di Bandar Melaka... Taman Peringgit Jaya.. sekarang ni kat
Alor Gajah.. macam mana aku nak recall semua tu... kekekekeke

apa lagi.. berhenti kat Petronas.. tanyer awek.. laa awek tu pun x tau..ni tempat.. apa lagi ronda-ronda lah aku... akan aku ingat dan akan aku pastikan.. kalu aku kawin nanti.. ko akan perasan.. singboard tu 50 KM dari tempat kenduri kawin aku.. hehehehehe

setelah merayap-rayap.. selamat tak pi kenduri kawin orang lain.. hehehehe.. akhirnya sampai.. jam pun kul 1.20 macam tu.. memang cun.. waktu makan tengah hari...apa lagi belasah.. sampai tergolek ler... lepas tu salam ngan pengantin.. dan cabut... sebab ada satu kenduri lagi kat Jasin pulak..

jalan kat Melaka ni memang kartun betul lah.. sekejap ada singboard.. sekejap tak dok signboard.. apa punyer jalan ler.. aku pun dah pening.. sepupu aku lagi ler.. tapi akhirnya aku berjaya sampai.. apa lagi sampai ajer terus belasah.. memepah segala makanan yang ada.. dan berborak ngan member...

toche Hakim.. kerana memberi aku makan... lepas makan cabut.. kononnya.. nak pi jugak Gathering Journal.. tapi alangkah sedihnya.. jalan JAM maa.. mula jam kat Pedas tu. waaa lagi 80++ Km macam tu.. nak sampai KL.. tidak ler.. nenok jam dah kul 5 lebih dah.. aku bertolak tadi kul 4 macam tu dari Jasin....

rasa nak park kereta dan tidur ajer.. sepupu aku dah tidur kembali... waaa aku dok menguap2 sampai kuar air mata dah... akhirnya aku berjaya kuar Tol Serdang.. jam dah kul 7.02 malam.. SMS si Walid.. dia orang tengah lepak kat Restoran Sri Utama... boleh ler layan borak2.. jumpa Yadziz.. dan Mar... dan ada satu minah.. aku ingat kan sapa... sekali selamat ada mentioned pasal SMS.. aku pun recall nama... rupa-rupanya Kak Nis... kekekekeke waaa aku memang semua dah lupa dah....... penat punyer pasal... (sorry Kak Nis.. selalu2 turun KL baru boleh ingat muka.... hehehehehe)

lepas berborak-borak semua nak gerak.. pasai kepenatan.. aku pun balik.. sampai umah.. aku terus melepak sat....

ok mau tidur....

Saturday, December 25, 2004

XPDC ke Kuala Selangor...

waa nampak gaya aku naik bas lah gamaknya... takkan nak pinjam kereta FAMA.. waa segan ler.. dah keje.. dah x reti-reti nak beli kereta sendiri... kekekekeke.. naik moto..waa jauhler.. kesian nenok RoXanaZ... naik ler bas...

gerak..ke Pudu.. naik komuter.. hehehehe. malas naik bas.. boring... sampai PUDU.. sebijik bas pun x dok.. waa pening jugak aku.. satu masa dulu aku pi umah Uncle aku naik bas kat sini.. biasa lah suka merayap-rayap... asal boleh merayap.. aku memang suka.. hehehehehe.. tengah lepak.. tetiba bunyi horn kat luar.. laaa.. bas ni x masuk dalam platform pulak.. main tunggu kat luar pulak....

naik ajer bas.. aku pun tidur.. ngantuk maa.. hehehehe tapi yang aku tau..aku dah kat Stesen Bas Kuala Selangor yang lama.. aku turun.. dan call cousin aku.. kasi angkat aku ler..
sampai lab.. waa tidak ler server dia sudah x boleh on.. rasa-rasanya Power Supply (PSU) sudah terbakar.. mana aku nak cekau PSU kat Kuala ni.. kalu kat KL dah aku gegar tu Imbi kasi sambar sebijik... so cuma nenok sahaja hehehehe...

trouble shoot dia punyer printer.. waa tidak ler.. HP Jetdirect tu.. setakat ni aku nenok dalam internet ajer.. x pernah lagi aku configure... dan lepas tu setup semua client supaya boleh nenok masing2.. apa punyer lab kalu semua dah di network kan.. tapi x boleh nenok masing2.. kekekekeke.. sekali WINDOWS 98 ler... aku benci ni ni windows....

sekali printer solve.. tapi ada satu masalah... diaorang guna Face Plate jenis Cap KONG KALIKONG betul... pasang CAt 5 cable tu boleh gegar pulak... tidak ler... takkan nak gegar2 baru boleh nampak pc member sebelah.... serius penipu..penyangak... penyamun.. dan segala per yang ada punyer kontraktor... (KONTRAKTOR MELAYU)

mission aku adalah setupkan .. Streamyx diaorang.. tapi akhirnya.. benda lain pulak yang solve.. macam mana aku nak solve kan.. kalu user dan password dia orang x bagi.. kontraktor tu pun boleh tahan jugak pandai... hati makin sejuk... apa lagi call mamat tu... x berangkat pulak.. sambut Krismas agaknya.. ok ler.. call satu minah pulak... dia tanyer balik kat aku.. guna IP apa... laaa apa kejadahnya IP.. aku nak tau username dan password.. tu paling penting.. boleh lah aku connect kat Internet...

memandangkan... hari cuti.. terpaksa bagi chance kat diaorang.... lepas tu aku balik.. memandangkan esok member aku kawin.. aku betul tak tau nak bagi apa.. takkan mai kosong... x best pulak... member sendiri.. at least bawak ler buah tangan...takkan bawak buah ajer...

pikir punyer pikir.. aku teringat idea sorang member.. hadiahkan lesung tangan... ok jugak tu... baru tiada alasan lagi pasai malas masak... hehehehhe.. aku pun cari lesung dan jumpa.. sekali kat kedai jual BATU NISAN... hehehehe tak sangka pulak kedai batu nisan ada jual lesung tangan... sekali harga dia RM 130... aku terduduk sat.. biar betul.. memandangkan aku tiada awek lagi.. so aku x boleh nak call tanyer.. harga lesung berapa.. kalu aku call ummi aku.. mau berdekah-dekah dia ketawa kut... tidakkkkkkkkkkkkkk

apa lagi usha kedai lain.... sekali kedai mini market cina.. ada 3 ketul.. sekali nenok harga RM 14.90 ajer.. apa lagi sambar terus... hehehehe.. lepas tu terus bungkus...

ok toche... Cik Fadil dan Cik Yan.. kerana bagi makan tengah hari.. hehehehehehe

XPDC gerak balik...

Friday, December 24, 2004

ari jumaat

memandangkan bos aku ni French.. so sambut Krismas.. so aku cuti lah ari ni... aku boleh terlupa pulak yang aku cuti ari ni.. setelah bersiap2.. pikir kejap.. laa ari ni cuti.. kekekeke.. apa lagi amek kunci RoXanaZ (RXZ) pi hospital sat.. dah lama tak nenok atuk aku sorang ni.. semalam nenek (sebelah bapak) kuar dari hospital.. ni pulak atuk (sebelah ummi)

sampai hospital... waa atuk aku tengah tidur.. takkan nak kejutkan pulak.. usha sat.. letak suratkhabar.. then gerak balik umah... dekat ajer umah ngan hospital.. hehehehe.. sampai umah.. mati akal kejap.. x tau nak buat apa.. takkan nak online.. rugi woo. kat umah online.. apa lagi kasi repair satu PC ni nak bagi kat adik aku... sebab dapat offer belajar kat BMI.. bagus2.. kasi belajar baik2....

tengah hari... bersiap pi semayang JUMAAT... khutbah ari tu cerita pasal militan ajer.. apa punyer khutbah lah.. buat mengantuk ajer... KHUTBAH KERAJAAN... lepas tu bersiap.. kerana menerima panggilan paksaan menonton wayang bersama sepupu... waa sepatutnya ako join dia budak-budak GEJU.. tapi nenek aku baru kuar dari hospital.. takkan tak pi melawat dia pulak..so malam susah sikit lah kut.. takut menerima panggilan dari Incik aku.. takkan nak jawab.. kat dalam TGV ni... waaaa tidak ler..

layan Kung Fu Hustle.. memang best... kalah PGL tu... kekekekeke mendapat tiket free.. apa tak bestnya.. hehehehe.. show kul 3.30.. KLCC punyer lah penuh.. diaorang semua ni x keje ker.. hehehehe aku lain ler.. pasai aku cuti.. muahahahahaha. habis kul 5.45 macam tu.. cerita memang best... lepas tu.. lepak mamak... sebab petang tu nak pi The Mall sat.. nak amek Name card aku.. kekekekeke (mau buat freelance repair2 PC orang)....

balik umah... bersiap.. mau pi Subang Perdana.. mau repair PC India....tapi hati cukup panas apabila kerosakan PC tu.. dibuat oleh tuan punyer PC... boleh pulak semua driver dalam tu hilang... sakit hati betul.. kalu ikut hati aku yang panas ni.. mau aku charge RM 145 untuk on-site services.. aku takkan marah punyer kalu ko mengaku... ni pandai pulak kata dia hilang sendiri......... apa kejadahnya..

aku mula buat freelance ni sejak tahun 1995 maa.. sekarang ni dah nak masuk tahun 2005.. so belum pernah lagi aku dengar driver tu hilang sendiri... kalu ada mintak tulun bagi tau.. macam mana boleh hilang...... dengan hati yang panas.. lepas install semua.. aku test.. dan aku cabut... mengantuk yaa amat...

ok mau tidur... esok gerak ke Kuala Selangor.... sepupu aku memerlukan daku... troubleshoot network LAB sekolah dia....

ok mau tidur......

Thursday, December 23, 2004

nenek aku sihat..

hehehehe Incik aku sihat.. setelah kuar dari UH.. operate untuk kataraks.. waaa dah ler aku x melawat... mau tak nya.. masuk pagi semalam .. operate petang semalam...ari ni dah kuar dah... baru nak melawat... hehehehe dah sampai umah balik dah... kekekekeke.. ni baru cucu soleh.. muahahaha ( orang tua tu dah kua dari hospital baru mai......)

ok ler mata dah mengantuk... mau tidur...

Wednesday, December 22, 2004

waa mau belajar.....

kalu citer pasal Professional Certificate ni.. ada macam-macam kat luar sana... tapi paling panas.. kalu borak ngan Ca Ya Nun Alif.. waa semua Cert dia mau amek.. maklumlah keluarga kaya maa.. apalah sangat.. satu Microsoft Exam hanya RM 300 ajer.. waaa x daya aku dengar RM 300 tu... mana aku nak cekau maa....

tapi sayang betul lah.. Melayu yang kaya2 ramai.. tapi x mau amek semua Cert ni.. macam mana mau maju maa.. semua post dok kena pulun oleh Ca Ya Nun Alif ni.. takkan nak jadi tukang lap kibod macam aku....

sessi lantit tadi dihadiri.. oleh OP dan Kak Mulan.. ahli baru.. GENG Lantit... hehehehe

Tuesday, December 21, 2004

jumpa client.............

semalam dapat panggilan dari member... dia suruh aku jumpa client dia... pasai domain and hosting registration... aku tanyer dia balik... nak pakai baju apa... waaa kemejalah..

malam tadi.. amek seluar Dockers aku.. nak gosok.. sekali ada bekas sabun (lain kali jangan rendam seluar... hantar ajer dry-clean....... muahahahaha) pulak... waa cam ner ni.. takkan nak basuh ni malam.. mana sempat kering maaa.... umah aku x de Dryer... waaa tidak ler...

end-up.. aku pakai jeans hitam... berkemeja.. dan kasut pun bukan kasut pejabat.. muahahah
the best part....... pagi tadi badan rasa macam x best... macam nak demam.... so aku pakai sweater... kali ni kalu bos nak cakap apa... cakap ajelah... dah malas rasanya nak layan... kalu sudi katakan sudi......... dia ingat mai sana tu best ker? kalu ada makan2 ok jugak.....

macam tak kusangka.. perbincangan sebentar ajer.. hehehehe.. inilah hikmah demam ni... Amin.

balik tu... pi Bank Rakyat.. pi jumpa Kak Nina... lepas tu gegar Imbi Plaza.. angkat latest Anti-virus.. untuk company... dan balik ke opis semula....

petang ni ada sessi melantit... waa mau pi melantit... tapi badan rasa macam kurang best pulak, sekarang ni musim demam Denggi maa..

ok gerak-gerak lantit (GGT)....

Monday, December 20, 2004

ari Isnin...

dapat panggilan dari ummi ku... Auntie aku meninggal kat UH... ( cousin kepada emak aku..).. waa aku tanyer.. bile kebumikan.. kurang pasti pulak.. waa cam ner ni.. jam dah kul 2.24 petang macam tu... selalunya.. kalu macam ni.. kebumikan esok sahaja... waaa aku nak balik sahaja.. tapi ada keje pulak.. ingat nak mai petang... minta2 belum kebumikan.....

kul 6 macam tu... cousin aku SMS... waa dah kebumikan lah... waaa tidak ler... Al-Fatihah




Sunday, December 19, 2004

semalam yang hebat...........

seperti dijanjikan... sampai kat Sport Centre sebelum kul 10... boleh pulak terjumpa member lama... sekian lama tak jumpa.. pusing-pusing jumpa mamat ni... bila ingat tiang... aku ingat dia.. nama dia pun aku x tau.. muahahahaha lepas melepaskan 2 bijik gol yang amat memalukan... dibawah kelangkang ajer... ooooooooo tidak ler... aku x reti jadi goalkeeper maa.. bagiler.. tukang buat air ker... baru mantap. ... muahahahahaha..

lepas penat2.. lepak Vichudda... kat Uptown tu.. sambil berborak-borak....

bangun pagi....... semua sengal2.....

punyer lama x main futsall... rasa dah berbulan-bulan kut... hehehehehe (sebenarnya x reti main bola pun... muahahahaha)

bangun pagi... bersiap.. pi Opis sat... ada benda tertinggal.......... slip pendaftaran aku pulak... waaa sampai sana.. amek tu slip... dan nak gerak pi pendaftaran... kad aku pulak hilang.. waa ca m ner aku nak masuk opis esok.. tidak ler......... setelah setengah jam aku carik kad tu.. masih x jumpa... aku pun balik.. berharap mimpi malam ni......

lepas daftar........ aku pun balik...online. nenok ada Kak Emie ajer.. layan2 sambil makan PAU kacang merah... hehehehehe... lepas tu cousin call.. ajak pi usha tempat keje baru dia... kat DAMANSARA.... waa best2... bertambah lagi kroni2 damansara... OLE....

setelah jumpa.. dan buat ujian masa.... parking kereta... macam mana nak pi.. macam mana nak balik...mana nak semayang.. dan macam-macam ujian kebolehsuaian... dan kebolehteknikalan... dan akhirnya.. BERJAYA... hehehehehe

ni tengah tunggu cousin sorang mai umah... ajak lepak mamak.... pada hal bukan jauh pun.. rumah dia kat SS1.. tapi sebab masing sibuk ngan komitmen masing-masing... tu pasal jarang jumpa.. muahahahaha

mana mamat ni......

Saturday, December 18, 2004

keletihan yaa amat maa...

lepas melantit bersama... balik ke rumah... menyiapkan kelengkapan.. untuk membelasah PC Basrin... hehehehe... sampai umah... mata dah x larat dah... dok menguap-nguap... waa apa sudah jadik.. apa dia bubuh dalam lamb chop aku tu... ada bubuh dadah ker.. waaa tidak ler....

kul 9.50 macam tu gerak dari umah...... pi umah Basrin... sampai disana.. kelihatan... basri pun sama jugak terlentang... waaa tidak ler.. tanpa membuang banyak masa... menyiapkan PC Basri.... dengan berbekalkan KOPI Cap Kapal Api... 2 Mug... sampai kat kul pagi.. aku pun balik....

sampai umah.. mata dah berat.... lepak2 sat... dan tidur....

tadi bangun kat kul 12 maa... tidak ler.. pi Opis sat... sepatutnya bekerja.. tapi macam biasa ler.. mai lewat sikit.... hehehehhe.. lepas tu pi Low Yatt.. mau beli ink printer... dan seluar panjang.. pasai malam ni ada Futsall... hehehehe... selalu pakai seluar pendek ajer... tapi segan ler.. main ngan orang x kenai... muahahahaha

tetapi sayangnya... seluar semua ketat... tang pinggang x de masalah... tapi peha ketat... cam ner nak tendang bola... baik pi buat BALIK KUANG ok kut.. hehehehe

ok mau gerak ke Sekyen 19 .... Petaling Jaya.....

Friday, December 17, 2004

seminggu sudah....

macam biasa aku pi awal keje ari ni..... sampai opis kul 8.45 sepatutnya masuk 9.30... bukan apa.. mau nenok coding.. PHP tu masih tersangkut-sangkut... ni bukan apa.. masih lagi terguling-guling... merangkak pun boleh lagi... mengharapkan bantuan SIFU-SIFUT di luar sana........... waaa sapa mau tulun aku... tulun lah... aku mau buat forum seperti GEJU punyer FORUM......... GENG SAYAP KIRI........... GENG LANTIT......... GENG MAK ITAM........ dan apa GENG Lagi.... hehehehehe

ari ni mata mengantuk betul.... khutbah Jumaat pun aku x paham... hehehehe..
tapi paling angin... ada Indon curi kasut... satu beg balik kampung... KURANG AJAR betul...
silap betul tak dapat tangkap... kalu tangkap... mau AQIQAH lepas tu... mai negara orang buat kepala pulak... (selamat SELIPAR TAT SING aku x hilang... kalu tak....NAHAS ko INDON.. muahahahaha)

petang.... menerima jemputan dari Bulletit... melantit bersama di Steven, Uptown.. layan apa2 jua Chop... hehehehehe... kehadiran semalam
  • Bulletit
  • Bolantit
  • Wirantit
  • Bastit dan isteri... Aqilah(sama bakal isteri...ahaks)
  • aku

lepak sambil layan cerita pasal coding... dan macam-macam cerita.. yang paling penting malam esok FUTSALL ........ jom segala GENG yang ada ... kasi gegar... itu Sport Centre Sekyen 19, PJ ok.... kul 10 malam...kami beransur.. kul 8.40 macam tu...

lepas ni nak gerak umah Basri.... boleh ker membuat balik kuang ni malam......hehehe ada swimming pool maa... mau mandi....mau mandi..... mauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.....

bersiap mau gerak... tapi mata... macam tidak mengizinkan... apa sudah dia orang bubuh dalam Lamb Chop aku?......... mata amat berat ni... mau menangis si Basri.. jika aku tidak sampai umah dia ni malam................

Thursday, December 16, 2004

malam ni......

seperti biasa... malam Jumaat.. amat bererti bagi pasangan.. heheheeh (yang halal ajer....)

kerja aku.. semakin bertambah... ari ni ada sorang Ah Moi sekali dia bawak kompas.. macam Ghosbuster pulak gamaknya... laaa rupanya.. Feng Shui... tak sangka bos aku ni pun percaya benda-benda karut ni... takkan kat France ada benda ni semua... seperti biasa.. bos cakap bilik aku ni stor... memerangkap macam2.... lepas tu dia cakap bilik ni memang sesuai jadi stor.. kambing sungguh....

aku cuma menunggu pulak.. satu soalan.. ini mamat perlu saya simpan lagi ke atau buang... waaa takutnya aku.. kalu Ah Moid tu cakap... oo ni mamat.. kasi BUANG AJER... waaa jangan ler.. kalu nak buang.. tunggu aku dapat offer lain ok... muahahahahaha

lepas lunch.. kul 12 macam tu.. BOS panggil... untuk menyusun semula meja-meja dia.. pasai dengar tu Ah Moi cakap.. aku dalamhati... mengetawakan muahahahahhaa ( GELAK IFRIT UTAMA).... hehehehehe.. ni macam punyer orang pun ada.. sapa Ah Moi tu... adakah MALAIKAT.......... kena langgar tak mati ker..... SUNGGUH SENANG MANUSIA KENA TIPU...

I need this table.... put it near the door.. this how we do the business... muahahaha.. .. makin aku dengar ni ayat.... rasa geli segala buah aku... termasuk lah buah pinggang.... Ya ALLAH kurniakan aku kerja di tempat lain... AMIN.... x sabar rasanya.. nak hirup air-cond lain.....

Wednesday, December 15, 2004

ni cerita Melayu kalu pandai... tapi sombong....

Abdul grew up in Kota Baru, a town located on the East Coast of Malaysia, and then moved away to KL to do his law degree. He decided to return to Kota Baru because he could be a big man and really wanted to impress everyone. So he returned and opened his new law office.

The first day he saw a man coming up the sidewalk. He decided to make a big impression on this new client when he arrived.

As the man came to the door, Abdul picked up the phone. He motioned the man in, all the while talking. "No. Absolutely no. You tell those clowns in Kuala Lumpur that I won't settle this case for less than one million ringgit. Yes. The Appeals Court has agreed to argue that case next week. I'll be handling the primary argument and the other members of my team will provide support!

Okay. Tell the State Prosecutor that I'll meet with him next week to discuss the details."
This sort of thing went on for almost five minutes. All the while the man sat patiently as Abdul rattled instructions.

Finally, Abdul put down the phone and turned to the man.
Abdul : "I'm sorry for the delay, but as you can see, I'm very busy.
What can I do for you?"
Telekom: The man replied, "I'm from Telekom, I've come to connect your line."

Tuesday, December 14, 2004

ari ni.,..

pagi2 tadi waktu diatas kuda kesayangan.. si Bulletit .SMS waa bawak laptop tak...... waa sebab nak jumpa aku... hehehehehe baru habih perbaiki LAPTOP mamat tu..

sampai diopis.. waa macam biasa.. ada satu problem.. email sangkut kat POP3 server sana... x leh masuk.. tapi lagi pelik kenapa Bos aku sorang.. orang lain semua OK.. tidak ler.. kalu kena kat staff lain.. tidak mengapa jugak... kalu kena kat BOS susah wooo.. entah apa2 andaian dia buat... kekadang tengah lepak sorang... rasa nak tergelak pun ada......

tengah hari.. jumpa Kak Emie.. kat Plaza Mont Kiara.. lepak kat McD.. tapi yang pelik.. x mau makan.. aku seperti biasa.. Quarter Pounder satu.. lepas tu Kak Emie order Nugget 9 ketul ajer.. waa diet ker... tidak ler..... (Basri cakap 11 Ketul.. mana mai 2 ketul lagi kurang pasti...) lepak ler dari kul 1.40 macam tu.. sampai 2.50 petang.. hehehehehe

petang jumpa Bulletit... Bastit (Basri) pun ada... tetiba Lenztit x jadi pulak....... sampai disana.. Wirantit pulak x jadi jugak... lepas tu.. Bollantit.. x sampai2.. so kami bertiga ajer lepak... ada menjemput Pezal DRB.. tapi hanya omong-omong kosong lah.. muahahaha

macam biasa.. lepak .. order teh tarik....... tapi yang best order .........maggi goreng.. muahaha itu India x paham bahasa Melayu.. muahahaha.. tapi memang sedap maggi goreng dia.. silap besar woo.. x pi test....... dia punyer sedap order double.. sampai 3 pinggan.. 2 pinggan maggi goreng..... muahahaha bantai gelak aje lah...

lepas tu balik.......... sebab nak layan Lestari ( kena racun ngan member........satu keje nak kena nenok pulak..........muahahaha)

kejap lagi gerak umah Bastit........

Monday, December 13, 2004

cerita pasal Melayu...

waaa semalam punyer cerita satu hal lagi.. tapi biler cerita janji pun pening.. aku punyai seorang sahabat... waa dia sudah berjanji... tapi tak tunaikan... bile x tunaikan.. mendatangkan kepada masalah pulak... waa tidak ler.. macam mana ko berjanji kawan.. semoga beliau bahagia disana...

disini aku tingal sorang2... waa tidak ler.. segala task semua tidak sempat dihabiskan.. waa aku terpaksa mula dari scratch balik... waa apsal lah x buat documentation.. berjanji mau buat.. makin pening kepala... tidak ler..

waa hebat sungguh keje sekarang... tapi adakah berbaloi?...... aku mau hirup air-cond tempat lain... Amin...

Sunday, December 12, 2004

kenapalah kebanyakan MELAYU aku jumpa mesti bodoh SOMBONG?

satu malam di umah yang baru aku kenali... ada sorang Auntie ni.. dia kerja kat Sudan... menjadi staff Nurse disana... waa gajinya dalam US dollar.. waa kalu tukar duit kita... mau RM 3k lebih maa dekat RM 4K sebulan tu.. so ada family kat sini.. waa setiap kali call sini guna Ring-ring Card... RM 50 dalam 20 minit.. apalah sangat... RM 50 ngan gaji RM 3K maa

Perbualan.............
aku: kat sana ada internet facilities tak?
Auntie: ada.. semua ada...
aku: kalu macam tu.. Auntie daftar ler Skype...
Auntie: ooo.. Skype.. ada..ada..tu... ( lepas tu berlalu pergi......)
aku: (dalam hati masih menyumpah....... kenapa lah Auntie sorang ni... mangkuk sangat....) Cuba lah tanyer aku cam ner nak daftar ker.... (aku pun terus hilang selera makan.... sebab hati yang panas....)
Auntie: kat sana best...
aku: (tukar topik.............) aku pun dah boring.. habis semua atas meja yang pelik aku dah makan..... dan sound member mau gerak............ ( berlalu ngan cakap toche.. dan selamat ari raya).


*/ aku bukan apa... cuma benci sangat kalu orang bodoh SOMBONG...... kalu ko pandai gilak.. aku salute jugak... at least memang worth it pun ko sombong.. sebab ko pandai maa....... sedih nenok MELAYU.......... cam ner nak maju ni macam...

Tip mau maju.......... pretend to be BODOH.. tapi jangan SOMBONG... sebab orang akan ajar.. hehehehehe.. boleh dipraktikkan ni...

Saturday, December 11, 2004

ari sabtu......

melawat atuk aku........... nenek aku... dua2 masuk hospital... dan duduk berasingan pulak... sorang kat North Tower.. sorang lagi South Tower... SJMC... lepas nenok atuk aku.. balik umah sat.. kemas umah ( dalam bilik aku sahaja......... hehehehehe) membawa masuk almari baju yang baru di beri oleh Auntie aku... (2nd hand maa... )

lepas tu....... pi library... pulang kan buku... aku buat buku national library.. serupa BAPAK aku punyer.. muahahaha.. padan ngan muka aku.. bayar denda.. 3 buah buku.. kat RM 15 maa... kalu RM 5 satu buku.. bermakna.. 50 hari lewat bersamaan hampir 2 bulan... hehehehe

punyer hampeh.. pi library.. x bawak card pun.. suruh dia cari nama aku.. hehehe.. bagus lah tu awek.. muahahaha.. aku buat serupa macam adik aku jugak.. hehehee.. mau tak nya ada buku dah dipulangkan ada lagi satu belum lagi.. tu pasal yang aku pun terlupa... hehehehe

setelah habis... sessi memulangkan buku.. dan digelak oleh awek tu.. aku pun blah.. aku pun moskel... apsal kena bayar denda RM 15 pun nak gelak...mentang2 ler aku pakai macam macai.. ingat aku nak merayu ker... sorry kawan.. apa yang aku buat... berani tanggung beb... muahahahaha..( ni macam lain pulak bunyinya.. hehehehe)

lepas tu pi Pertama.. amek jeans aku yang koyak.. pasai layan lap yang yang x patutnya jatuh.. muahahaha... pusing2 kat Pertama.. macam orang giler jugak.. jalan sorang2... menyesal x ajak member... tapi susahnya kalu ajak member... banyak x sekepala pulak.. aku x suka duduk lama satu tempat.. semata2 usha orang... macam orang gilak rasanya.... hehehehehehe

balik umah... layan tidur... malam tu member ajak pi Open House.. kat Taman Kencana.. waa aku pun pi ler.. kesian member.. x de yang teman dia.. aku mai pun semata2 kerana makan.. muahahahaha... balik dari sana.. gerak ke De Palma.. jumpa cousin aku... layan borak.... pekena teh tarik...

mau tidur.. esok mau settle HDD Basrin pulak... waa kepala aku pening........

Thursday, December 09, 2004

semalam yang boring....

apa kejadahnya.. aku pi Esset tu pun aku x tau... dah ler jaga kaunter.. tapi selamat boring tu dah dihilangkan ngan awek-awek yang ramai... dan makanan yang best.. muahahahaha

ari ni x pi Bangi... tapi sebaliknya melepak kat Opis.. pasai.. kena beli Gigabit Network Card (NIC) dan DVD-Combo.. untuk staff.. hehehehe.. kalu dah nama melepak ... apa lagi layan YM ler.. muahahahaha

sambil layan ni lagu.........

Caj caj caj caj caj caj
Suka hati kau tak berbudi kau tak mengerti
Kau tak perduli ku kau anggap kutu kari
Das das das das das das
Hentam saja kau tak berjiwa kau tak merasa kau tak periksa
Siapa yang mengalas kerusimu di bawah
Di bantal empuk mu kau terlupa janji mu
Dam dam dam dam dam dam
Kami jeran kau tak kasihan kau tak sayangkan
Kau tak ringankan kami sekalian yang bergelar sang Marhain
Di rumah tumpangan kau terlupa diri mu siapa
Kau sedarlah
Kalau bukan kami yang tumpang yang bersusah payah
Berkompang hingga menang hingga dijulang...

petang ni Abg Petit ajak melantit.. Syed pulak port kami.....

kehadiran petang tadi...
  • Abg Petit ( selaku tuan bukak meja kut )
  • Bulletit
  • Bolantit
  • Wirantit
  • Lenztit
  • aku ( hehehehe.. kedua terakhir yang sampai)

sambil lepak .. layan majalah FACES... si Lenztit bawak... dan test digital camera baru member... muahahaha.. macam biasa... teh tarik mesti 2 gelas.. baru melantit namanya.. muahahahaa..

dan seperti dah set... yang akan balik lambat.. adalah aku dan ND.. tapi kali ini ditemani oleh Lenztit dan Bolantit... lepas tu aku gerak pi Subang Perdana.. repair PC umah India.. setelah gagal pada ari tu... driver conflict...

akhirnya berjaya... syukran... waa jam dah kul 11.57 dah... mau tidoq.. esok kena pi Bangi lagi... waaa boringnya.....


Wednesday, December 08, 2004

ari ni ke Esset, Bangi..........

semalam melantit bersama... hanya 4 orang sahaja yang ada...
  • Bulletit
  • Bolantit
  • Wirantit
  • aku...

Abg Petit x dapat nak hadirkan diri... si Pezal gagah perkasa, pun x der.. Abg Lapantit cakap nak jaga muka.. tengah treatment.. pasai muka untuk gathering.. macam biasa.. melepak bersama.. cerita pasai keje... pasai futsall.. pasai nak beli but.. dan macam2 lagi ler.. tengah2 kami melepak.. ada pulak sorang awek.. waa cun tu... tapi yang berkesempatan nenok aku dan Wirantit saja... hehehehe pasai kami duduk mengadap... sekali dia punyer Suami ( sangka baik) kalu sangka buruk ( teman lelaki dia...) waa dah 40 ke 50 rasanya... pergh.. awek ni old skool betul... tidak ler.... ni mau dikatakan ada duit semua dapat.. muahahahaha

balik awal ari tu..pasai Bulletit.. x dapat rasa lamb chop dia.. hehehehe..

di bangi...... waa perjalanan jauh.. 43 KILO dari umah aku... kesian awek aku.. muahahahha.. sampai di Bangi.. rasa macam hampeh.. x ramai pulak peserta... Congramm anjuran Fakulti IT, UTM. aku pulak kena jaga kaunter..waa boring sungguh... dari tukang lap kibod ke ke tukang jaga kaunter... muahahahaha

tapi ada makanan maa.. pagi.. tengah ari.. dan petang.. terasa hilang boring sekejap.. hehehehe

Hidupku untuk makan...........

Tuesday, December 07, 2004

ari selasa.......

waa ari ni aku masuk lambat pasai... mau
  • jumpa client member aku.. sebab member aku takut.. kalu technical question.. dia x boleh jawab..so import aku sat.. muahahaha (kul 9.00 pagi.. MCB Plaza.. Jln Changkat Raja Chulan...... )
  • beli 2nd hand display card..........

best jugak jumpa client.. tapi yang leceh.. banyak cakap.. lebih2 lagi orang Melayu.. aku ari tu sekali nenok macam driver teksi pulak.. kemeja lengan pendek.. putih Bonia.. seluar slack blue black (Dockers)... bertali pinggang...... tie warna biru.. muahahaha.. aku pun dah blank.. x tau nak pakai apa... teringat dah macam interview pulak.. pakaian kemeja berwarna cerah.. muahahahaha..

sekali client manyak cakap pulak.. mahal lah... x boleh kurang ker.. waaa.. angin jugak aku sat.. lepas tu ada setengah services tu dia tau buat pulak.. laa kalu dah tau.. pi open tender buat apa.. sungguh kambing rasanya.. rasa macam nak makan lamb chop.. muahahahhaa

ceritanya.. company nak daftar domain. dan hosting.. lepas tu setup email client.. so member aku pun hantar quotation.. lepas tu banyak complain.. kesian kat member aku.. tapi member aku cakap.. kalu x dapat pun x per.. saja nak test communication skills.. muahahaha.. aku pulak saja nak nenok sejauh mana bos kepada IT Department ni tau pasal domain dan hosting.. muahahahaha..( bukan apa nak tau.. layak tak diri ini jadi bos.. hehehehehe)

lepas tu sessi client selesai... pi Low Yatt angkat display card........

petang ni sessi melantit bersama Geng Lantit..... hehehehe

Monday, December 06, 2004

ari Isnin..........

waa ari ni masih penat maa...... keje pun sampai seperti biasa... lepas ni beban keje aku makin bertambah berat.... member yang baru dapat masuk keje.. sebab dia internship.. dari MDC mau berhenti.. pasai dapat jadi PTD.. waa aku keseorangan.. dengan masa depan company yang belum tentu... waa kepala masih pening.. PC sebagai printer server pulak.. display card dia punyer cooler fan pulak rosak.. AGP 2x mana nak cari lagi tu.. waaa kepala pening...

mau gerak.. pi Low Yat.. jumpa tauke.. cari Display Card 2nd hand... dan jumpa member lama Hisham .... Project Engineer Hei-tech Padu ( kasi promote member.. hehehehe.. single... sapa mau.. kasi khabaq ok.. muahahahhaa )

ok mau gerak.... ke Low Yatt.. nenok Ah Moi.. muahahahaha


Sunday, December 05, 2004

ari ni adik aku konvo...

tahniah.. kepada adik aku.. supaya lepas ni belajar lagi.. kalu x mau belajar.. cari kerja.. lepas tu belajar.. waaa mau beli bunga tiada pulak orang jual bunga.. so beli air bandung.. bagi adik aku minum.. muahahaha sori lah yaa....

lepas konvokesyen... balik rumah penginapan (rumah kawan ayahku) muahahaha.. sebab nak tunggu dia bagi transcript.. dan segala bentuk sijil yang ada... aku pun jalan-jalan pekan Besut, tiada apa yang menarik.. sebuah pekan yang kecil... tapi yang pelik kebanyakan plet kereta semua dari luar.. tu pasal.. moskel jugak.. aku tanyer bapak aku.. apsal plet banyak luar.. bapak aku punyer jawapan lagi best... dia orang malu nak pakai plet Terengganu.. pasai negeri mundur.. waaa betul jugak.. muahahahaha ( orang Ngganu mau marah turun KL ok.. hehehehe)

balik umah........ melepak sat.. layan Streamyx... ni baru mantap... lepas tu amek adik aku dalam kul 2 macam tu.. lepas tu pi merayau-rayau sat.. cari kepok lekor kununnya.. dah jumpa siap test lagi.. muahahaha.. tapi sayang x sesedap dulu...... aku pun balik jumpa member ayah aku tu.. tanyer dia.. kenapa kepok x sesedap dulu..... dia kata sekarang musim tengkujuh.. so ikan kurang.... dia bubuh tepung banyak ler.. waa tidak ler...... baru nak ku beli untuk member2... tapi dah x sedap.. rasa malas pulak.. ada yang aku kena sound lagi.. muahahahaha.. baik x yah beli... hehehehe...

ok mau bersiap..dan balik......esok keje maa.....

Saturday, December 04, 2004

ari ni masih terasa kekecewaan...

waa ramai member tanyer.. amcam itu interview.. boleh makan tak... waa tidak ler.. menyesal pulak bagi tau.. tapi kalu bagi tau... kena SOUND pulak... tu lagi panas hati.. muahahahha... habis tu aku cakap ler.. x dapat... sebab terlalu handsome sangat.. menyesal pulak potong rambut dan cukur semua misai dan janggut.. muahahahha... baru nak simpan janggut ala System of Down... emak bapak aku pun tanyer.. waa no comment.. hanya dengar perkataan.. bukan Rezeki kita.. apa mau bising.. muahahaha.. (ni dalam bentuk ayat aku... takkan bapak aku cakap macam ni.......)

ramai member cakap... interview ni hanya penipuan belaka.. lain kali tipu... baru boleh dapat... waaa tidak ler... celah mana aku nak tipu kalu job scope aku macam ni.....

  • Configure and troubleshoot the NT 4.0 and Windows 2000 Server such as installation server software, service packs and option packages.
  • Administration, configuring, and troubleshooting our Exchange 5.5 Server.
  • Maintain a disaster recovery plan, including system backups of Windows NT and 2000 server.
  • Do a monitoring and planning for System Log Backups, Restoration of Data, Analyzing the Backup Logs, Backup Strategies and Scheduling the Backups.
  • Performance monitoring to all workstations and servers.
  • Assist our staff to do some software installation to their workstation.
  • Maintaining in house security for all user such as updating the anti-virus software to avoid data loss and inconsistency operating system.
  • Expert analysis and smart planning on upgrading for hardware and software.
  • Do the installation, cabling, configuration and trouble-shooting for medium scale of Local Area Network (LAN).
  • Monitoring on connectivity in our LAN environments and resolving a connectivity issues and problems.

sebutir ayat Security Implementation pun x dok... waaa takkan nak bohong main-main a.k.a tipu-tipuan kut.. waa mau sekarang kat Ngganu... muahahaha.. Kampung Raja, Besut... muahahahahaha...

jaga kepok-kepok semua.. aku mau ngap sepuas-puasnya.. hehehehe



Friday, December 03, 2004

waa ari ni masih MC..

kelmarin dapat panggilan... dari RHB.. x sangka ari tu punyer interview untuk Executive IT Security and Risk Management berjaya.... tapi yang pelik.. bukan post tu yang aku dapat.. post lain... untuk... sebab aku tak sesuai katanya... ok lah..aku bukan bukan ada Degree lagilah Diploma IT.. maa... mana boleh duduk ni post.. mau berbulu.. teman seangkatan.. kalu MELAYU lah rakan sejawat.,.... muahahahaha ni perkara biasa.... hehehehehehe

so awek tu cakap... kali ni Head Of Department.. pulak mau buat finalised... waa masih teringat awek2 yang mai ... mamat yang datang.. semua bawak tesis tu.. sampai folder sijil ada 2 buku tu.. ... waa mantap betul dia orang.. kali ni boleh makan ker?........

aku sampai RHB HQ kat Jalan Tun Razak.. awal.... lepas tunggu Encik Razak.. seperti biasa aku sorang2 ajer... waaa lepas tu mai sorang Cina.. waa ni mamat yang interview sama ngan aku.... waa takkan 2 orang ajer lepas first stage punyer interview........ waaa terasa hebat jugak... baru ku tau.. apa guna sijil berframe2...( mau riak dalam ni sat... muahahahaha)

ok lepas tu aku kena panggil.. hanya sorang interviewer sahaja....ok jugak rasa selamat... lepas tu dia tanyer.. seperti yang awak tau... post awak telah ditukar kepada Network Security Engineer... waaa best betul bunyinya... tapi 2 kali dengar .... menakutkan jugak... lepas tu dia tanyer aku punyer job scope... dan satu soalan yang paling best...... What do you know about security? Have you been implement it?.......... waa tidak ler... ni soalan silap jawab... mesti aku kena reject.............

Tapi aku jawab ngan jujur ajer.. pasai nak tipu pun x leh.. sebabnya.. aku percaya satu.. jika ni rezeki aku........ PASTI aku dapat... sebab post yang aku dapat sebagai tukang lap kibod ni.. pun aku jawab ngan jujur....... dan semua keje yang pernah aku interview aku jawab ngan jujur... so nak buat apa aku tipu............ tiada soalan teknikal yang ditanyer... puas aku hafal OSI layer semalam... waa tidak ler... dia pun suggest kat aku.. jangan duduk kat technical line lama sangat....... sebab semua bank dah mula 'outsourced' kan........... cuba tukar kepada line security.........

lepas tu...... dia buat kesimpulan.. sebenarnya saya nak cari orang...yang manage ajer.. tak perlu sangat pengetahuan teknikal.. so aku ni kurang sesuai untuk bidang ni... dia cakap.. tapi cara dia cakap tu aku cukup puas hati... dia pun terkejut.. ada jugak orang Bumi yang terpilih.. selalunya.. Cina maaa... tapi tidak mengapa... jika ada kekosongan... aku akan dipanggil.. Mintak2 ada ler... Amin....

*/ patut engineer semua x reti buat keje.. jika hanya tau teori.. baik makan roti sardin ker.. muahahahaha... ( mau takbur sama dengan diri sendiri............... hehehehehe)

Thursday, December 02, 2004

waa ari ni.....

dari pagi ke sampai tengah hari berpeluh x tau pasal... ni mesti demam KURE-KURE.. dah ler MC.. 2 hari... waaa tidak ler... nenok soalan boleh kena angin senggugut maa.. muahahaha.. nenok member pun sampai berpeluh kat tapak tangan tu... waaa aku belum sampai lagi tahap ni.. kepala dok pikir ni macam ini boleh cemerlang dan terbilang ker... waa tidak ler.... aku mau terbilang sahaja ( eksen sungguh diri ini.. muahahahaha).......

Wednesday, December 01, 2004

Balak Mithali....

sejak kenal ngan member dah ada awek ni... susah jugak.. banyak karenah... semua benda kena bagi awek betul.. yang tu compulsory.. tiada kompromi maa... pesan member aku sorang.. dan member aku pun dah kawin.... mintak2 bahagia... hehehehe pasai dia punyer bahagia.. sampai SMS aku pun x balas... Hampeh punyer member... muahahahaha

lepas ni pesan member aku lagi.. bagi awek2 yang berada di luar kawasan rumah emak bapak.. for sure ada masalah nak cari umah sewa... bila dah jumpa umah sewa.. ada lagi masalah.. al maklum ler... awek pakai baju sehari mau 4 helai kut... muahahahhaha masalah nak membasuh... so member aku berpesan.. kalu cari awek macam ni.. ko kena tulun basuh baju dia.. haiyaa.. betul ker........ pada mulanya.. aku pun x percaya... tapi lepas dah nenok umah sewa dia bergantung baju kebaya, kebarung... kekurung dan sewaktu dengannya... baru percaya aku... tu pun dah kawin... x tau dah ada anak ke belum.........

waa so nampak gaya kena ikut jugak cakap member ni macam... x mau cari awek yg aku kena basuh baju dia.. kalu dia basuh baju aku..kira ok jugak.. muahahahhaa...

( waa agak-agaknya.. awek ni kirim sekali pakaian dalam ker.......... ooo tidak ler.. teringat lagi kenangan... membasuh pakaian dalam awek2.. semasa bekerja di kedai dobi.. ooooooooo tidak ler....................)