Monday, November 29, 2004

melantit bersama..............

waa seperti dijanjikan... Abang Petit pun mai.. sebagai pembuka meja... aku yang kedua... dan Bulletit menyusul kemudian.... lepas tu Lenztit........ dan Wirantit........ kami pun berborak... macam biasa... setiap perjumpaan mesti ada tema.. baru ngam woo.... lepas tu ada panggilan pulak... rupa-rupanya... Bolantit.. x jumpa tempat daa.. silap port pulak dia pi... hehehehee.. penutup meja ari tu beliau ler... hehehehehe

kali ini kata tema...


"Kalu masuk mesti best.........." muahahahaha.. mau heran semua orang sekeliling.. dan awek2 pun pening... muahahaha.. apa lah cerita mamat2 ni.. asyik 2 ketawa ajer.. muahahahah


minggu lepas memang minggu sorry lah gamaknya... semua benda ada ajer x jadi... bukan minggu kekacauan jiwa macam Lin......... hehehehehe


Sunday, November 28, 2004

waaa terasa masa amat sangat singkat....

waa semalam.. x dapat memenuhi permintaan ke rumah yang open house..hehehehe sorry kawang2 yang bukak umah.. lain kali bukak nanti e1 mai... hehehehe..

tadi x dapat pulak jumpa si ND dan Walid.. lepak Midvalley.. sori ler.. pasai.. ada hal tidak dapat elakkan maa.. sorry..lagi....

waaa kepala pening... malam ni ada kelas tambahan... subjek Bagaimana dikatakan bahagia bagi pasangan suami isteri.. di Telekom Subang Jaya... Exchange Subang Air port.. waaa susah jugak mau kawin ni.. ahaks....


Saturday, November 27, 2004

waa jemputan........

mendapat jemputan... dari Lin.. Fanty.. pi open house.. tapi macam x leh.. waa kene keje.. ooo tidak.. banyak keje woo.. banyak tanggungjawab ini minggu.......waa sori lah tuan rumah.. tidak dapat menghadirkan diri.. bukan x sudi.. tapi banyak sangat hal nya... sori sekali lagi....

waa si Walid yang dari parit pun mai...... aku yang dari umah pun x dapat nak pi.. sorilah Walid.. waaa tidak ler..kepala tengah dok rapla ............ RAPLA JINGGA


Friday, November 26, 2004

kepakaran menjahanamkan........memang terserlah

mau tak nya.. masa muda2 dulu.. tukang install game rumah orang... paling suka fighting game... x kisah apa2 game.. janji lawan berdua.. hehehehe.. dan saat paling manis.. main game menggunakan kibod orang.. muahahaha.. masa tunjuk skill menghentak kibod muahahaha..

x sampai sebulan.. tukar lagi kawan tu kibod baru.. sama ler macam umah aku punyer kibod.. lawan ngan adik aku.. muuahahaha.. tapi selalu cari game yang boleh jadi team.. hehehe... semangat kekeluargaan yang kuat.. muahahaha tapi kalu umah member.. memang hancus kibod tu.. hehehe lepas tu mula lah tekan A sekali kuar 3 kali repetition... kalu tak pun tekan 3 kali kuar sekali.. waaa. masa tukar kibod...

nanti member pun mai ngan bapak dia ajak aku pi kedai komputer.. then beli KIBOD... hehehehe dan aku pasang niat lagi akan menjahanamkan kibod tu untuk masa akan datang.. hehehehehe..

Thursday, November 25, 2004

mana bagus.. berframe-frame sijil ker... atau tiada sijil langsung

baca blog member.. ada dapat bos baru.. sudah semestinya.. dari kalangan orang yang pandai-pandai... bijak-bijak.. waa untung betul... apalagi kalu bos baru tu pompuan.. dan lebih indah lagi kalu seorang awek yang belum berpunya.. waaa memang untung sabut kelapa bali......besaq sikit.. dari kelapa muda.............

waa tapi cerita member tu... x best pulak......... bos yang pandai.. tapi technical knowledge yang hampeh.. apa tah lagi kalu diajar x paham2... kadang2 menyirap pulak rasa.. apa punyer pick-up ler .. kalu ni macam.. kancil 660 pun boleh cucuk maa.. mat rempit cakap .. tonjol 1 inci.. hehehehehe

(bukan mengata.......... tapi selalu sangat dah terkena)...

ok lah kawan.. kasi ajar bos tu baik2.. sekolahkan cukup2... bagi dia sedar sikit... apa ada ngan sijil berlapis-lapis kalu x reti pasang kibod.. sesungguh nya aku cukup pakar tang pasang kibod.. hehehehehe

(aku tiada sijil pasang kibod.. cuma banyak pengalaman menjahanamkan KIBOD.....)

Sunday, November 21, 2004

waaa citer pasal laksa..........

semalam chatting ngan GEJU.. ada pulak orang nak masak laksa Johor.. waa best tu.. tapi entah biler laksa tu nak siap... muahahaha.. ari ni tengah dok melepak.. tetiba.. member ajak pi umah kawan dia kat Pantai Dalam.. waaa best tu.. ada open house..

sampai sana.. kami adalah batch penghabisan.. dengan hormatnya kami duduk dan amek pinggan.. lepas tu amek mee hoon goreng... memang marvellous.. no comment.. dengan fishball potong 2 ajer.. waaa fishcake lagi.. memang best... orang Utara memang ada class.. no wonder.. nenek aku cukup pakar.. hehehehehe

lepas dah belasah Mee Hoon 2 pinggan.. apa lagi masa test Laksa Penang.. hehehehe.. waaa laksa pun sedap.... memang berbaloi....... rasa nak tapau.. tapi memandangkan tu bukan member aku maa.. kawan kepada member aku... segan ler......... kalu member aku.. mau mintak tupperware.. muahahaha...

Toche kepada Abang Ngah... kerana menunjukkan port makan... dan tuan Rumah Yunus.... kalu ada lagi.. kasi calling2..dengan tanpa rasa segan... aku mai.. muahahahhahaa

Saturday, November 20, 2004

ari ni.....

boring sungguh.... masalah belum dapat selesai lagi.... waa puas tanyer orang pandai2... tapi semua tak tau... waaa boring.... tengah dalam boring kuar pulak lagu ni... rasa hilang sikit boring.. muahahahahaha... waaa punyer lama lah lagu ni... zaman sekolah ni.... muahahaha.. sudah baligh ker masa tu... kejap.. nak recall... hehehehehe

Terpancar sejalur cahaya
Di kelopak nya seroja
Bak gemilang samarenda
Memukau mata hati ini seketika
Lamunanku tersentak
Lalu ku mendongak
Gemuruh rasa
Terpaku sukma
Terkena lontaran senyuman misteri
Siapa gerangan sang puteri
Mengalung cinta dileherku
Dan terus berlari
Aku cuba menangkap bayang bayangnya
Di antara kembang seroja tasik cinta
Tapi malangnya jatuh ke lembah
Berduri dan sepi
PUTERI SEROJA...

Friday, November 19, 2004

Ari Jumaat.........Penghulu segala Ari...

waaa.. apa nak tulih......... keje masih tak siap... tiada masa lagi nak berkonpren... server pun dah tutup... sori kawang2... tiada lagi perkhidmatan konpren... kena cari GMI yang lain gamaknya...

waaa apa nak tulih... ok ler gerak pi Masjid awal.... Layakkah aku mendapat pahala Unta... Wallahulaam.....

Thursday, November 18, 2004

ari khamis....

kalu orang dah kawin... malam ni Malam Jumaat... bak kata Ustaz... malam ni malam mulia.. bagi suami isteri pulak.... sesungguhnya indah... pahala macam seperti.. membunuh seorang Yahudi... waaa agak2 berapa orang malam ni... (bagi yang dah kawin.......) muahahahaha

petang dari opis berbekalkan segala masalah... aku pun pi uptown.. cari Steven.. waa port lepak bagi Bulletit (ND)... hehehehe seperti dalam perjanjian.. aku telah berjanji akan datang lambat.. so aku orang terakhir.. so aku lah paling lewat atau sebaliknya..

sapa lagi masa membelasah.... memepah.... menselesah Fish n Chips.. waaa best2

Toche kepada Wirantit (wira) kerana memberi aku makan.....
Toche juga kepada Abang Petit (petz) kerana memberi aku minum.....

Bila lagi kawan... Desa Pandan... belasah kambing.. muahahahaha
Sesungguhnya tak sabar ni... hehehehehe

Ahli-ahli yang melantitkan diri...... Bulletit (ND), Bolantit ( Atoi), Wirantit (Wira) dan Abang Petit(petz) dan aku... waa sepatutnya ada sorang lagi......... tapi cari jalan tak jumpa kut..

Susah sangat ker dari One Utama (OU) untuk pi Uptown... akan ku kira tiang lampu dari Uptown ke OU biler ada kesempatan.....

Wednesday, November 17, 2004

4 Syawal...........

waa ari ni aku dah keje... rasa macam HAMPEH... tengah syok beraya kene keja... waa pi keje2 macam2 task kena buat.......

It's started with my Boss... PC tak boleh bukak Outlook pulak... waa pelik...
lepas tu.. PC staff pulak............ tak leh receive email........
lepas tu PC kat offline room pulak untuk buat editing.. tak leh connect Internet....
macam-macam task... sampai beli mentol opis pun aku jugak... waaaaa

ari ni keje macam-macam... tapi gumbira... waaaaa penat.. mau gerak khas.. malam ni kena jumpa India.. dia hantar pc untuk diperbaiki......... waaa jalan-jalan makan angin gamaknya.. Subang Perdana tu.. jauh woooo....


Tuesday, November 16, 2004

3 Syawal.....

waa bergerak balik ke umah ler.. sudah 3 hari di umah Atuk.. hehehehe.. lawatan pertama.. ke Kampung Kuantan, Klang.. waa jumpa Auntie sorang.. lepas tu bergerak ke umah sepupu Ummi aku.. kira Auntie aku jugak.. then gerak Putrajaya.. umah Uncle pulak.. ada open house.

apa lagi masa memepah Soto.... muahahaha open house maa.. the best part layan VCD Puteri Gunung Ledang.. muahahaha.. memang ngantuk yaa amat sangat... lepas tu 4 buah kereta bergerak ke Taman Dagang.. jumpa Tok Mama memerangkap adik kepada nenek aku...

sampai Taman Dagang.. apa lagi memepah kuih raya pulak.. dan usha Nissan X-trail cousin aku.. waa baru beli tu.. tapi x nak pulak offer test drive.. hampeh sungguh rasanya di hati.. sebab aku takkan mintak.. aku nak dioffer ajer.. malu maa... buatnya x bagi.. mau bapak tempayan punyer aku maki hamun ( dalam hati ).......... mau tahun depan minta maap lagi... masih hidup lagi kah aku..........

lepas tu gerak AU4 pulak.. umah Auntie aku.. kakak kepada Ummi aku.. melepak sambil layan citer Volkswagen Kuning.. yang dulu top citer nya kat Perak... jalan Taiping ke Kuala Kangsar... ada budak Perak bagi tau..aku x sampai lagi.. hehehehe.. lepas tu balik umah... esok keje maa... waaa mata mengantuk.. tidur dulu.....

bantal dah terjerit-jerit dah tu... ok ........ wahai bantal.........

Monday, November 15, 2004

2 Syawal......

waa keje melepak ajer ari ni... layan citer kat TV sambil menjadi penyambut tetamu kat umah Atuk aku ni.. pi beli ais.. tukang buat air.. tukang ke kedai.. macam tak caya Econsave boleh bukak 1 Syawal... tukang ke pasar beli Sangkuang... sebab Auntie2 aku semua nak tunjuk skill buat Paiti... best wooo biler kita makan... masih terasa akan lantitnya....

petang layan Badminton depan umah... kasi turun sikit segala lemang2 dan ketupat yang telah dibalun pada semalam arinya.... malam ni ada open house.. cousin kasi open umah dia.. menu utama... Kueh Tiaw Kerang.. muahahahaha.. mintak2 ada rasa macam Char Kueh Tiaw... hehehehehe

ok mau mandi... semayang Maghrib... rasa perut ni dah ada bahagian kut.. untuk Kueh Tiaw hehehehehehe

Sunday, November 14, 2004

1 Syawal...........

waa bangun awal... semayang Subuh... then tidur balik.. muahahaha.. mau taknya.. lepas takbir.. lepak mamak lagi... jam dah kul 1 lebih baru balik... sambung borak lagi... cari top-up sebenarnya... nak balas SMS kawang2... hehehehehe..

bersiap dengan baju Melayu... bersamping.. dan pi masjid.. memang tak dok nya takbir ini tahun.. tak sempat maa.. hehehehehe.. lepas semayang.. pergi ke kubur sat... melawat bakal rumah kekal abadi..... selepas tu...edisi memepah lemang dan ketupat... waaa kali ni Auntie aku tak buat ketupat daun Palas yang cun lagi lantit... waaaa

selepas edisi memepah selesai... sessi bermaaf-maafan... waa tiada duit raya untuk sesapa pung... waaa tak mampu ler.. tahun depan.. ok.. hehehehe.. selepas bermaaf-maafan.. sambung balik memepah makanan... rasa macam selang setiap jam.. keje dok makan ajer... macam balas dendam pulak.. muahahahaha...

petang gerak pi Kuala Selangor.. jumpa Uncle... dia baru balik Umrah.. waa jalan dari Kapar ke sana punyer lah cun... 50 KM/J ajer... kalu enjut 80 KM/j .....mau balik tukar suspension maa.. jalan punyer lah teruk.... waaa baru 2 tahun x mai sana... sudah macam ni jalan dia.. tu pasal x mau mai tu.. muahahahaha... bukan apa.. selalu jumpa Uncle ni kat umah Atuk.. so kira jumpa ler tu.. muahahahaha

sampai sana... apa lagi selesah ketupat.. kali ni dengan rendang Kerang.. waa best nya.. muahahaha.. layan Kurma Madu... dan dapat satu Kopiah... hehehehe.. ole-ole Mekah...
selepas tu gerak pi umah nenek saudara... ada satu kuih yang kali pertama aku makan... Kuih Kacau atau Kuih Berkacau... waaa umur nenek tu 70 tahun tu... cakapnya jelas.. macam x caya dok sorang... masak macam2... ketupat... rendang... laksa Pinang... Mee Bandung... tu belum cerita kuih lagi.... pergh.. memang mantap...

sampai Banting.. kul 8.30 malam macam tu... perjalanan sejauh 178 KM tu.. pergi dan balik.... waaa mata mengantuk....jadi driver... lepas tu layan Astro... citer Lang Buana.... muahahahaha
ok ler mata semakin ayu ni... mau cari port tidur.. sebelum kena book... muahahahaha


Saturday, November 13, 2004

30 Ramadhan........

waa tak kusangka nak raya dah... kalu orang beriman mesti dah nangis dah.. aku tak de pulak sedih... nak kata gembira lagi lah hampeh........ waaa ada sinar Ramadan ke yang aku dapat ni thun 1425....... atau dapat membelasah PARAM ajer...... atau mencekik Morreh.... waa kalu mau pikir ni... mau tak raya esok.......

baju raya tahun lepas punyer....... pasai cun lagi tu baju....... Biru UMNO pulak kali ni... Samping hitam.. ok ler tu.. cun tu... ok ler.. sat lagi nak bukak posa......berakhir Ramadan... air mata tak kuar lagi.. rasa memang belum sampai tahap orang beriman gamaknya...

tadi tuned PC Dell Optiplex... neighbour punyer PC.. selamat berjaya... Syukran.... sat lagi nak bukak posa...dan takbir... Allah ... hu akbar Allah... Hu Akbar.. Allah... hu Akbar... Laillahaillah Allah.. Wallah Hu Akbar... Allah Hu Akbar Wallilah Ilham.....

Friday, November 12, 2004

founder Lantit sudah ditemui.........

ari ni pi keje balik lewat... kul 10.56 pagi sampai opis.... ma'ai.. opis serupa mak bapak aku yang punyer... muahahahaha mahu tak nya.. pi Uptown kul 12 lebih... konon nak nenok apa yang "happening" nya.. muahahaha jalan padat.... awek pun padat.. sampai nak makan pun x dapat...
jalan pun dah macam pi pasar borong Selangor tu... muahahaha

sampai umah kul 4 lebih..... serupa macam ari ni... ari sabtu gamaknya... mau tak tidur selepas Subuh... muahahahha... bangun kul 7.03 ingat nak mengeliat dalam setengah jam.. amek ubat.. kul 10.12 baru bangun.... muahahahha

apa lagi merempit sat...sampai opis kul 10.56........hehehehhe pi keje assemble rack untuk rendering server dan buat preventive maintenance sikit kat rack tu... mana tau runtuh lak rack tu.. jawab pulak aku ngan bos... muahahahaa

balik kul 5.52 macam tu... rempit ke Syed Kelana Jaya.. mau jumpa Petz ( Founder Lantit).. hehehehe bersama kami ND, Wira dan Atoi..tapi Atoi tak dapat sampai.. pasai hujan dan sebab-sebab peribadi... hehehehe katanya... so kami berkumpul dan ND bawak Pau Sambal Goreng manakala Wira bawak Char Kuay... dan aku bawak perut..... muahahahaha....

menu kami.. ingat nak pekena kambing.. tapi Nasi Bukhara Ayam Kampung lebih memukau.. terasa teruja sat.. apa lagi pekena ler.. tapi ada kuah kambing.. hehehehe dan air nya pulak Teh Tarik Gelas Besar, cam biasa.......

berborak macam2 ..... semua hal-hal LAKI-laki sahaja... tidak sesuai untuk dipertuliskan disini.. kalu mau kasi turun... hehehehehe... lepak sampai kul 11 lebih... waa best betul jumpa GMI.. hehehehe

ole GMI... lain kali cari kambing lagi ok... hehehehehe.. x sabar nak pekena PORT baru.. tapi jauh pulak... Desa Pandan... ND cadangkan....... biler tu?
ari yang mulia.....

tadi pi semayang dah start khutbah pasai akhir ramadan... rasa macam baru sekejap ajer posa dah habis dah.. berapa helai syafaat yang aku dapat ini tahun... Wallah'ualam...

waa mau buat kad raya macam orang lain.. tapi x pandai.. nak tulih pun x reti... waaa ni ayat ada ok kut.....

Selamat Hari Raya Eidul'fitri... kepada kawang2 yang rasa dah pernah jumpa.. makan sekali.. minum sekali... dan bukan sekatil hehehehe.. kepada yang selalu chatting.. takut terkasar bahasa......... terpuji dengan melebih-lebih... dan apa-apa yang sewaktu dengannya.. disini e1 ingin memohon maap dari hujung rambut (yang dah mula nak panjang) sehingga ler hujung kuku jari kaki yang kedua dari Ibu Jari..( yang selalu pendek..ahaks)... semoga ceria
selalu... selamat makan karipap sardin ( ada ker kat umah di pagi Syawal.. hehehehe) dan selamat pulang ke kampung.. dan selamat kembali semua..... Insya Allah.

Konpren bermula semula pada 4 Syawal... hehehehe boleh lah kita bersama sekali lagi.. (ayat mat bunga pulak......... muahahahahha)

*/ tidak lupa juga Selamat Raya Gelap kepada sapa yang menyambutnya.. atau baru nak belajar menyambut.. hehehehe

Thursday, November 11, 2004

ari ni Deepavali..

member India x sound pulak.. suruh mai umah ker.. lagi pun ada ke member India.. hehehehe
so apa lagi layan katil India kat umah ler.. muahahaha...

waa ada member janji nak kuar usha baju.. mau raya maa.. sehelai pun belum lagi beli.. hehehehesekali member x mai pulak... hampeh rasanya... dah tau x mai bukan nak call... SMS ker.. guna bahasa isyarat ker... waa mati akal aku sat... apa nak buat ni.. takkan nak pi sorang2..

waa boringnya.. alangkah best pulak ada awek... muahahahhamau cari awek yang guna kontrak ada ker.. muahahaha dalam waktu-waktu macam ni boleh call.. heheheh

sekali cousin call mau gerak Low Yat.. apa lagi ajak dia sekali pusing Pertama.. cari baju.. waa sekali orang dah macam Pasar Selayang... yang pelik nya.. orang beli baju.. tapi ramai yang beli HandPhone pulak.. ke tukar housing.. moskel jugak ni...lepas tu layan Sogo pulak... waa pun ramai jugak... baju yang minat saiz x dok pulak.. waa pusing2.. end-up angkat BUM.. waa 50% less best betul... apa lagi sambar ajer...hehehehe

lepas tu pusing2 campbell pulak.. mau angkat kasut.. x dok pulak.. waaa sedih betul...dah pening2 apa lagi gerak Low Yat, lagi best.. muahahaha.. jalan2.. mau cari RAM.. kat cousin.. bukak posa kat sana... pekena nasi ayam... best betul... hehehehe berbaloi ler.. RM 4.90 satu pinggan.. memang kenyang, lagi enak.. muahahahaha

Wednesday, November 10, 2004

ari terakhir................

waaa ari terakhir bagi admin kat opis.. namanya Aida... waa hilang lagi Melayu.. macam Hang Tuah cakap Tak Melayu Hilang Di Dunia... hehehehe ni dah hilang dah... muahahahaha

tinggal aku dan sorang member.. awek dah hilang.. tinggal Ah Moi ajer...hehehehe

mata mengantuk tahap ayam berak kapur(entah macam mana rupa gamaknya)... siap terlelap kat 2 jam.... muahahaha.. best sungguh rasanya... dah ler mai lambat 10.12 pagi tu....tengah duduk... bos pun baru sampai....selamat tak kantoi.... hehehehe

lepas ni mau singgah bengkel sat.. mau kasi nenok piping ekzos ni... muahahaha.. mat rempit kena modify sikit,, heheheheheh

mau gerak umah Auntie kat Shah Alam nak berbukak posa.... ok mau gerak

Tuesday, November 09, 2004

Lailatu-Qadar....

tadi dapat message dari member... mengatakan bahawa malam ni adalah malam Lailatul-Qadar... sebab ramai yang mengatakan malam 27 Ramadan.. kerana posa bermula dari ari Jumaat...

waa layak kah aku merasa kenikmatan malam tersebut..... waa boleh ker aku bangun ni malam.. waaa masih tidak pasti.... minta2 dapat ler... bangun pada 2/3 malam.... Insya Allah.

Keistimewaannya

LAILATUL Qadar adalah satu malam pada Ramadan. yang keistimewaannya dikatakan menyamai bilangan seribu bulan. Perkara ini dijelaskan Allah dalam firman-Nya bermaksud: “Sesungguhnya telah kami turunkan al-Quran pada Lailatul Qadar. Tahukah kamu apakah Lailatul Qadar itu? Lailatul Qadar adalah lebih baik daripada seribu bulan.” (Surah al-Qadr, ayat 1 - 2)Gandaan pahala melakukan amal ibadat pada malam itu dikatakan mempunyai nilaiannya lebih 29,500 kali ganda kerana difahami daripada ayat itu, ganjaran pahala adalah lebih banyak dan baik melebihi seribu bulan.Kebesaran Lailatul Qadar adalah berdasarkan dua perkara.
Pertama, kerana pada malam itu diturunkan al-Quran.Kedua, pada malam itu akan turun malaikat dalam suatu angkatan yang besar, penuh gilang gemilang untuk memberi taufik dan hidayah kepada orang berpuasa dengan ikhlas.Disebut sebagai Lailatul Qadar kerana pada malam itu akan turun malaikat untuk mengucapkan salam sejahtera kepada seisi penduduk bumi. Ia juga dikenali dengan nama Lailatul Syaraf bermaksud malam kemuliaan dan Lailatul Tajalli yang bermakna malam Allah melimpahkan cahaya dan hidayah-Nya kepada orang yang berpuasa dan beribadat pada sebelah malamnya.Penentuan tarikh dan malam sebenar berlakunya Lailatul Qadar sering kali berlaku perselisihan pendapat di kalangan ulama. Pendapat yang kuat menyatakan bahawa adalah pada malam ganjil sesudah hari yang kedua puluh Ramadan iaitu malam 21, 23, 25, 27 dan 29 Ramadan. Perkara ini sesuai dengan hadis Rasulullah daripada Ibnu Umar yang bermaksud: “Sesiapa yang ingin mencari Lailatul Qadar hendaklah pada malam kedua puluh tujuh.”Sebuah lagi hadis Rasulullah yang diriwayatkan oleh Muslim bermaksud: “Carilah dengan segala upaya kamu malam al-Qadar pada malam ganjil daripada sepuluh malam akhir Ramadan.”Jelas daripada kedua-dua hadis itu bahawa Lailatul Qadar hanya berlaku pada satu malam pada Ramadan. Ia adalah sebagai perangsang kepada seluruh umat mukmin supaya berebut-rebut untuk mencari pahala dan ganjaran malam al-Qadar dengan melipatgandakan amal ibadat pada malam akhir Ramadan al-mubarak.Jelas bahawa penyembunyian tarikh Lailatul Qadar akan menguatkan semangat dan kekuatan umat mukmin untuk terus berusaha mendapatkan ganjaran pada malam itu.
Allah sendiri selalunya menyembunyikan beberapa urusan agama yang lain atas hikmah-hikmah tertentu seperti:-Allah menyembunyikan Lailatul Qadar untuk menguji umatnya sejauh mana tahap amal ibadat mereka sepanjang Ramadan;Allah menyembunyikan saat penerimaan doa (ijabah segala doa) pada Jumaat agar kita berdoa sepanjang hari itu;Allah menyembunyikan sembahyang Wusta dalam solat lima waktu supaya kita memelihara semua waktu solat fardu;Allah menyembunyikan isim adzam antara nama-nama-Nya agar kita menyebut semua nama-Nya (Asmaul Husna);Allah menyembunyikan makna maksiat yang sangat terkutuk supaya kita menghentikan melakukan apa juga bentuk maksiat;Allah menyembunyikan siapa yang menjadi wali antara mukmin supaya kita berbaik sangka terhadap semua orang mukmin;Allah menyembunyikan kedatangan hari kiamat supaya kita selalu bersiap sedia; danAllah menyembunyikan ajal manusia supaya kita selalu dalam persiapan menemui-Nya;
Bagaimanapun berkaitan Lailatul Qadar, ulama sepakat mengatakan bahawa ada beberapa tanda apabila berlakunya malam itu, antaranya:Orang yang berkesempatan melihat malam al-Qadar dapat merasakan bahawa segala yang ada di bumi dan langit bagaikan bersujud ke hadrat Allah;Sesiapa yang berkesempatan menemui malam al-Qadar akan melihat suasana alam yang terang benderang walaupun berada dalam kegelapan;Sesiapa yang berkesempatan menemui malam al-Qadar akan dapat mendengar salam malaikat dan tutur kata mereka; dan
Orang yang berkesempatan menemui malam al-Qadar akan diperkenankan segala doanya.Dalam sebuah hadis lain turut dinyatakan bahawa antara tanda malam al-Qadar telah berlaku adalah terbit matahari pada pagi hari dengan bentuk putih bersih bagaikan bulan penuh dan tidak mempunyai sinar yang terlalu panas. Tidak dirasakan kepanasan yang kuat walaupun matahari cerah memancarkan cahayanya.

Monday, November 08, 2004

ni baru nama kemerdekaan yang tidak terkata hebatnya......

Adik bangun pagi. Adik kesat mata. Walid yang kejut adik. Adik mengantuk sangat. Adik tarik gebar semula. Tidur balik. Walid geleng kepala bila nampak adik tidur balik. Walid tepuk belakang adik suruh adik mandi.

Lepas mandi adik pakai baju baru. Ummi kata hari ini Hari Raya Aidilfitri. Semua orang pakai baju baru. Tapi adik tengok ummi pakai baju buruk,walid pun pakai baju buruk. Ummi cuma senyum bila adik mengajukan soalan itu. Ummi kata cukuplah adik seorang pakai baju baru.

Walid pimpin tangan adik pergi masjid. Kami jalan kaki melalui denai-denai kecil. Sepanjang jalan adik dengar takbir raya.

Allahu Akbar Allahu Akbar, La ilaha illallah huallahu akbar, Allahu Akbar wallilla hilham..

Adik khusyuk dengar. Merdu. Adik angkat tangan ke telinga,lagak seperti bilal masjid sambil menjerit takbir raya. Walid cuma ketawa kecil melihat gelagat adik. Di persimpangan jalan, kami bertemu Pak Cik Nassier jiran adik.

Adik pandang walid. Walid ralit berbual dengan Pak Cik Nassier. Adik dengar walid berbual tentang syahid, Yassier Arafat dan lain-lain lagi. Nama negara adik pun walid sebut, Palestin. Tapi adik tidak faham. Adik cuma mendengar.

Adik tiba di perkarangan masjid. Masjid itu besar,tersergam indah. Masjid kebanggaan negara adik, Masjidil Aqsa.Walid pernah beritahu adik, Masjidil Aqsa kiblat pertama sebelum Kaabah di Mekah. Masjidil Aqsa juga adalah salah satu tempat suci dalam Islam. Nabi Muhammad pun mengalami peristiwa Israk dan Mikraj di masjid ini. Adik buka kasut dan masuk ke perut masjid.

Adik lihat ramai orang. Semuanya duduk dalam saf. Walid tarik adik duduk di penjuru masjid,kemudian walid solat tahiyatul masjid.Adik ikut walid solat raya. Adik berdiri betul-betul dekat dengan walid. Adik pandang walid.

Bila walid angkat tahbiratul ihram adik pun angkat. Mulut walid kumat kamit membaca sesuatu. Adik pun ikut sama walaupun adik tak tahu apa yang adik baca. Walid rukuk,adik rukuk. Walid sujud,adik sujud.

Adik membilang anak tangga selepas selesai solat raya dan bersalam-salaman dengan jemaah yang lain. Walid ada di belakang adik. Suasana ketika itu tenang dan damai. Adik suka ketenangan. Adik tarik nafas, hirup dalam-dalam udara pagi.

Tiba-tiba ketenangan itu diragut. Adik nampak ramai orang bertempiaran lari. Adik juga nampak sekumpulan askar yang memegang senjata sedang mara menuju ke arah masjid. Adik dengar bunyi kuat. Bunyi tembakan.

Walid dukung adik erat sambil melaungkan takbir Allahu Akbar. Adik takut. Adik pejam mata. Kaki walid yang kuat berlari tiba-tiba terhenti. Pautan tangan walid longgar dan akhirnya terlerai. Adik rasa seperti sekujur tubuh tumbang dan menghenyak adik. Adik pandang belakang. Mata adik terbeliak. Adik nampak tubuh walid. Kepala walid berdarah. Adik menjerit nama walid.

Manik-manik jernih bergentayangan dan gugur satu persatu dari tubir kelopak mata adik. Walid pandang adik. Walid cium pipi adik. Walid suruh adik lari. Adik geleng kepala. Adik pegang tangan walid. Adik hendak duduk di sisi walid. Walid senyum pada adik. Mulut walid lemah menutur kalimah syahadah.

Adik goyang tubuh walid. Walid tidak bergerak. Walid kaku.

"Waliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiid!!!!!!!"

Adik kesat air mata. Adik lari kuat-kuat. Adik lari tidak kalih kiri dan kanan. Sampai di rumah, adik terus menangis. Ummi hairan tengok adik. Adik sebut nama walid berkali-kali. Mayat walid di hantar ke rumah tidak lama selepas itu. Adik masih menangis. Adik tengok ummi cium dahi walid. Ummi peluk adik. Beberapa orang jiran cuba tenangkan ummi. Abang yang duduk di penjuru dinding juga menangis. Abang dah besar. Umur abang enam belas tahun. Abang pergi dekat walid,abang peluk dan cium walid. Selepas sembahyang adik nampak orang angkat walid keluar rumah.

Abang pun ikut sama. Adik tidak ikut. Adik duduk rumah dengan ummi.Adik tanya ummi, mana perginya walid. Diam. Adik tanya lagi sambil menongkat dagu menunggu jawapan daripada mulut ummi. Ummi pandang adik, ummi kata walid pergi ke satu tempat yang sangat cantik. Walid pergi tidak akan kembali lagi.

Adik cuma mengangguk. "Adik nak ikut walid"

Ummi geleng kepala dan peluk adik. Adik lap air mata di pipi ummi. Adik senyum, ummi senyum.

Petang itu ramai kawan abang datang. Abang ajak mereka ke belakang rumah. Adik berlari-lari anak ikut abang ke belakang. Abang tekun membuat sesuatu. Sesuatu yang menyerupai senapang. Adik cuma duduk diam dan tengok. Kawan-kawan abang pun khusyuk membuat kerja. Adik menguap berkali-kali. Boring duduk diam tanpa melakukan sebarang kerja. Tidak keletah adik dibuatnya. Mata adik melilau-lilau mencari barang mainan. Adik nampak benda bulat seperti bola. Adik pergi dekat cuba mencapai benda itu. Adik pegang dan belek. Sedang adik seronok bermain, abang rampas 'bola' adik. Adik masam. Adik tarik muncung empat belas. Adik marah pada abang. Abang tersenyum melihat tingkah laku adik. Dengan lembut abang mencubit pipi montel adik. Abang beritahu adik yang benda itu bom tangan bukannya bola seperti yang disangka adik. Adik diam, kemudian berlari mendapatkan ummi.

Merajuk.

Adik bangun awal pagi itu. Tidak seperti hari-hari lain, walid tidak ada untuk kejut adik. Apabila teringat walid,mata adik berkaca. Adik tidak mahu menangis. Adik orang lelaki. Orang lelaki tidak boleh menanggis, orang lelaki kena kuat dan tabah. Adik nampak abang sedang bersiap-siap. Abang galas beg besar. Semua benda yang abang buat semalam abang bawa. Benda bulat seperti bola pun abang bawa. Kawan-kawan abang semuanya sedang menungu di depan rumah.

Abang cium tangan ummi, minta izin untuk pergi. Ummi peluk abang,cium abang berkali-kali. Adik cuma memandang dengan mata terkebil-kebil. Adik garu kepala yang tidak gatal.

Abang datang dekat adik. Abang dukung adik,usap kepala adik.

"Adik jaga ummi ya" pesan abang. "Abang nak pergi mana" tanya adik seperti orang bodoh.

"Abang nak pergi berjuang". Abang mengukir senyuman mengakhiri bicara.

Kelibat abang hilang ditelan kabus pagi. Hanya lambaian tangan adik mengiringi pemergian abang. Lepas abang pergi ummi cerita macam-macam perkara pada adik. Pasal Israel, pasal syurga, pasal jihad dan banyak lagi. Semuanya adik tidak faham. "Isra..Israfil." terkial-kial adik menyebut perkataan itu dalam pelat yang pekat. "Bukan Israfil. Israfilkan nama malaikat. Malaikat yang tiup sangka kala. Israel." Ummi membetulkan sebutan adik. "Is.ra.el" akhirnya adik berjaya menyebutnya juga. Ummi ketawa kecil.

Adik ikut ketawa menampakkan sebaris gigi adik yang ronggak. Ummi kata Israel jahat. Israel musuh umat Islam. Israel juga musuh Allah. Israel yang mencetuskan peperangan di bumi Palestin. Israel yang bunuh walid. Adik benci Israel. Adik benci sesiapa yang menjadi musuh Allah.

Adik lari keluar rumah. Adik pergi ke jalan besar. Ramai kanak-kanak sebaya adik di situ. Mereka semua baling batu kepada sekumpulan tentera yang bersenjata di seberang jalan. Adik ingat lagi, tentera itulah yang bunuh walid. Merekalah Israel. Adik marah. Adik geram. Adik capai batu, adik baling kuat-kuat. Adik pejam mata. Terbayang di kepala adik peristiwa yang menimpa walid. Adik sertai kawan-kawan adik yang lain; membaling batu. Kadang-kadang kami lari apabila tentera itu menyerang balas. Ada juga kawan-kawan adik kena tembak. Tumbang satu persatu. Adik nampak baju mereka merah berlumuran darah. Adik lari menyorok di sebalik bangunan usang untuk menyelamatkan diri. Adik lari bersama seorang kawan adik. Namanya Jamal. Dia juga sama dengan adik. Walidnya juga pergi ke suatu tempat yang sangat cantik dan tidak akan kembali lagi. Apabila keadaan semakin reda, adik pulang ke rumah. Adik berjanji dengan Jamal untuk melontarkan batu lagi pada keesokkan harinya.

Sesampai di rumah adik berasa sangat lapar. Adik cari roti di dapur. Adik buka almari, adik cari dalam almari tapi tidak jumpa. Perut adik mula berbunyi minta diisi. Adik sudah makan roti petang tadi tapi adik masih berasa lapar lagi. Adik nampak ummi pegang roti. Itu sajalah satu-satunya roti yang tinggal di rumah kami. Ummi tidak makan apa-apa lagi sejak pagi tadi. Adik pergi dekat ummi. Ummi yang baru menyuapkan roti ke mulutnya tersentak. Ummi keluarkan semula roti dari mulutnya dan suapkan ke mulut adik. Adik kunyah dengan gelojoh.

"Ummi, kenapa kita hidup susah?" adik tanya pada ummi dengan mulut dipenuhi roti. Ummi pangku adik di ribanya. Ummi mengelus lembut rambut adik.

"Kita kena sabar sebab sabar itu cantik" ujar ummi perlahan.

"Cantik macam syurga ker ummi?" adik tanya lagi.

Ummi senyum.

"Nabi Muhammad pun hidup susah juga. Baginda dilontar batu ketika menyebarkan dakwah di Taif. Malahan kaum Quraisy ramai yang ingin bunuh nabi. Nabi sabar,nabi tak cepat putus asa" sambung ummi lagi.

Adik dengar dengan khusyuk. Adik nak jadi baik macam Nabi Muhammad. Nama adik pun Muhammad. Walid yang cadangkan nama itu. Walid hendak adik tabah dan cekal macam Nabi Muhammad.

Malam itu adik duduk bersila depan ummi sambil tangan memegang Al-Quran. Adik ikat serban sendiri. Adik lilit serban ikut suka hati adik. Sekejap adik lilit ke kiri, sekejap ke kanan. Kadang-kadang serban itu tutup mata adik. Adik kuak sedikit kain serban ke atas ketika hendak membaca Al-Quran. "Bismillahirrahmanirrahim.." Adik baca Al-Quran dengan bersungguh-sungguh.

Adik baca kitab Allah itu dengan tekun. Ummi duduk depan adik sambil memerhati bacaan adik. Adik hendak jadi macam abang. Umur enam tahun sudah khatam Al-Quran. Adik baru umur tiga tahun. Adik kena baca Quran dengan rajin kalau hendak khatam Al-Quran cepat macam abang. Adik ingat pesanan ummi. Ummi kata Al-Quranlah satu-satunya harta yang paling berharga. Adik ingin baca Al-Quran hari-hari.

Adik tidak mahu ponteng baca Al-Quran. Bacaan adik terhenti apabila pintu diketuk dan nama ummi dilaung-laungkan dari luar.

"Syukur ya Huda, anakmu Yassin mati syahid"muncul Mak Cik Fatima di depan rumah.

"Anakmu,anakmu adalah salah seorang pengebom berani mati ya Huda.

Tindakannya menyebabkan tujuh orang askar Israel laknatullah terbunuh. Yassin dan tiga orang lagi pejuang Hizbullah mati syahid. Semoga syurga menanti mereka kelak" terang Mak Cik Fatima panjang lebar.

Ummi panjatkan doa pada Allah semoga roh abang ditempatkan dalam golongan orang-orang yang beriman. Adik kaget. Nama Israfil.bukan..Israel disebut lagi. Adik benci mendengar nama itu. Kemarahan adik meluap-luap. Ummi beritahu adik abang telah pergi ikut walid. Ummi kata ummi bangga mempunyai anak seperti abang. Adik masuk tidur awal.

Adik mimpi satu tempat yang sangat cantik. Adik nampak walid dan abang di sana. Walid dan abang senyum pada adik. Adik cuba kejar mereka tapi semakin adik kejar semakin mereka menghilang.

Keesokkan harinya, adik tunggu Jamal di tepi jalan seperti yang dijanjikan. Lima minit berlalu Jamal tidak muncul-muncul juga. Hampir setengah jam adik tunggu tapi Jamal tetap tidak muncul. Adik tidak suka orang yang mungkir pada janji. Adik ingat lagi, salah satu ciri org munafik ialah mungkir apabila berjanji. Adik tidak mahu jadi munafik. Adik tanya kawan-kawan adik yang lain. Rupa-rupanya Jamal juga seperti walid dan abang. Jamal pergi ke satu tempat yang cantik. Tempat yang adik tidak tahu di mana letaknya.

Semua orang yang adik sayang pergi ke tempat itu. Mula-mula walid,kemudian abang dan akhirnya Jamal. Adik pulang ke rumah awal. Adik terkejut. Terkesima sebentar. Rumah adik dikepung askar Israel. Mereka memang sedang mencari keluarga adik ekoran tindakan berani mati abang mengebom kubu Israel. Tubuh adik yang kecil memudahkan adik menyusup masuk ke dalam rumah. Adik nampak ummi terpelosok di satu sudut. Adik lihat dengan mata adik sendiri, tentera itu tendang ummi. Mereka sepak dan terajang ummi. Tapi ummi masih bersabar. Ummi tidak putus-putus menyebut satu kalimah keramat..Ahad..Ahad. Mata adik merah.

Adik menahan marah. Adik tidak suka orang pukul ummi. Adik sayang ummi. Adik benci Israel. Seorang tentera Israel mengacukan pistol ke arah ummi. Ummi dengan tenang menghadapinya. Tiada pun segaris garisan gusar terpancar di wajah ummi. Ketika peluru dilepaskan, tiba-tiba.....

"Muhammad!!!!!!!" Ummi menjerit sambil memegang tubuh adik. Badan adik berlumuran darah. Pekat dan merah. Adik raba perut adik. Adik rasa sakit. Sakit yang mencucuk-cucuk. Seketika tadi adik telah korbankan tubuhnya untuk melindungi ummi. Natijahnya peluru itu merobek perut adik yang tidak berdosa. Ummi peluk adik. Ummi menangis semahu-mahunya. Adik cuba senyum pada ummi walaupun perit.

"Ummi.adik rasa mengantuk,adik nak tidur.Adik nak jadi mujahid,adik nak ikut walid dan abang" terketar-ketar suara adik kedengaran di cuping telinga ummi.

Ummi angguk,berusaha sedaya upaya untuk menahan air mata daripada jatuh bercucuran. dik pejam mata. Adik nampak walid, abang dan Jamal melambai-lambai ke arah adik.

Sunday, November 07, 2004

semalam yang hangat....

malam call Zai.. gerak pi Serdang.. jumpa Ain.. mau amek baju.... dan jumpa lagi Salina.. mau tukar baju Purba.. waaa sampai sana.. si Salina mau gerak dah.. lepas tu aku pun pi ke Bangi.. waa entah jalan apa aku tibai pun aku tak tau.. pelik betul jalan nya.. ikut tempat bank2 punyer training centre.. ok jugak tu cun....

sampai Hassan Cafe depan PKNS kul 11.56... waa selamat x lewat.. janji kul 12.. risau jugak..aku bukan orang penting pun.. kalu tak mai pun x per.. tapi si Basrin ajak.. lepas tu nak jumpa Tok Rimau.. hehehehehe lagi satu dapat beli GT 2 ... best wooo...



(itu duit e1 tu... hehehehehe siap berdiri lagi)

malam tu jumpa ramai orang woo.. ada Basrin, OP, Napang, Spyz, Jigo, Tok Rimau, Nasser, Nazmi, Didiz dan Poad dan itu ajer kut... ok jugak layan orang-orang senior ni.. hehehehe semua bapak orang kut.. bak kata Tok Rimau.. Gempak.. GEJU jadi BAPAk.. muahahahah


(semua muka control lapar... hehehehehe)

sambil tu pekena teh tarik... dan menu malam tu.. garlic naan sama Tandoori..siap ada chicken wing dari Mama Chop Papa Grill lagi... dan kuih cincin... nama pun perjumpaan bersahur..hehehehe.. macam-macam ada semalam.. citer pasal Gathering... tapi yang paling penting.. sambutan baju GMI macam x caya... Tok Rimau merayu.. hehehehehe.. ( harga baju lelongan..mengikut harga emas semasa hehehehe)


(kuih cincin tapi x rupa cincin.. kita panggil kuih buku lima..hehehehe)
kepada pembeli yang masih belum melunaskan pembayaran... kena cepat.. ramai dok menanti ni... muahahahaha

akhir sekali si Poad bukak citer kacang panjang.. best jugak... hehehehehe

akhirnya.. sampai umah kul 4.00 pagi.. macam tu.. lepak sat... bersahur.. dan semayang Subuh dan tiduq.. hehehehehe

jom katil.....
*/ gambo amek dari Basrin... sebab belum mampu lagi nak amek gambo.. hehehehe

Saturday, November 06, 2004

malam tadi balik lewat dari opis lagi.....

susah jugak keje ngan company tak reti cara hidup orang Islam ni.. kadang ada keje mau buat secepat yang boleh... janji siap...mesti siap malam tu jugak.... waa kalu ada O.T alangkah indahnya... tanggungjawab kepada ibu pertiwi.. mesti dilaksanakan jua... muahahahaha

balik lewat... sambil nenok workstation dan buat 'backup' yang problem ni.. entah tiba-tiba ajer PC member ni "mengot" ( bahasa kure2 lantit) satu keje lagi aku kena usha sat... waa boring sungguh..... aku balik semalam kul 11 lebih jugak.. sebab ada cousin mau mai umah.....

ari ni kunun nya mau balas dendam tidur.. tapi x leh jugak... ada benda tuntutan akhirat pulak, dari pagi sampai ke petang.....

berbukak posa kat umah Auntie kat.. Seksyen 17.. lepas tu pi Klang sat.. nenok kedai komputer.. pasai Uncle mau beli komputer.. waaa ingat mau bagi finest tuned punyer... tapi takut tertonggeng pulak dengar harga dia..muahahahaha

malam ni mau jumpa Tok Rimau... muahahahaha

Friday, November 05, 2004

terasa sedih betul....

waa ari ni nak pi semayang Jumaat... hujan masih tak reda.. baju hujan tak bawak... waa kalu naik motor mau lencun ni... so duduk lah di tepi kaki lima bersama member.. mana tau kalu ada orang bagi tumpangkan... tapi memikirkan .. ni Sri Hartamas.. ada orang pi Semayang Jumaat ker.....

masih dok tunggu.. jam dah melewati kul 1.15 dah ni.. kalu ikut kan khutbah hampir habis dah.. waa takkan mau qada' .. nak naik teksi pun.. teksi entah ada ke tak... hujan masih lebat ni.. waaa ingat nak pinjam keta member.. segan lah pulak.....

1.20 macam tu...tiba2 hujan berhenti... Syukran... apa lagi start moto merempit dengan motor member.. sampai masjid.. tengah tahiyat akhir.... selamat....

tahun depan mau beli keta.. tak de keta.. dapat 'Hovercraft' pun jadi ler...sebab sekarang dok banjir ajer...... tapi cukup kah gaji seorang tukang lap kibod seperti aku ni....waaa mau keje lain.......

Ya Allah...Sinari lah sikit.. kat Hambamu sorang ni..... Amin..

Thursday, November 04, 2004

lepak masa bersama member semalam.....

waaa member orang pandai.. dah habis degree dah... waa aku x dok apa2 lagi... apa lagi belanja lah orang pandai yang dah habis belajar... memandangkan x tau mana nak lepak... susah jugak kalu ajak orang luar mai lepak.. semua port x tau... end-up lepak kat A&W...

A&W 24 jam maa.. so aku pun cakap jumpa kul 12... boleh lepak sambil sahur sekali malam tu... memandangkan ada match pulak.. MU vs Sparta.. macam biasa.. x suka MU..muahahaha. mesti sokong Sparta... Poborsky ada dalam tu.. Ex-MU tu..

jam kul 12.14 baru sampai orang tua tu nama dia Hakim.. bawak 2 orang lagi dah memang kenai... hehehe si Wandi.. dan Razak..... so total 4 orang member.. selamat x dok awek.. susah pulak nanti..muahahaha.. semua kena skema... muahahaha.. apa lagi perut dah lapar... aku pulak makan kuih tadi.. makan malam belum... seperti biasa.. Mozza ler..

waktu nak makan... burger pulak hampeh.. x serupa Mozza.. dah macam burger Ramly dah.. waa panas hati... apa lagi tolak kat member... angkat lagi satu... Deluxe pulak... pun sama jugak... waaa hati panas.... tapi apa kan daya... tukang buat burger pun posa gamaknya...

apa lagi sembang ler.. bermacam-macam.. hal-ehwal laki-laki sahaja... muahahaha. tu yang best kalu lepak dengan sekaum..... hehehehe.. macam2 citer last2 boleh bukak citer hantu...muahahaha

melepak sampai kul 3.00 pagi maa.. member gumbira dapat baju.... GMI ma...

ari ni pi keje.. mata rabak... macam biasa... terlelap dimana2... muahahahaha...

Wednesday, November 03, 2004

panduan kepada pemandu... dan mat mot....

sewaktu perayaan banyak sangat speedtrap maaa.. so berhati-hati kat tempat ni.. selepas tempat ni.. jika anda ingin merempit tiada salahnya.. sebelum tu.. jangan maaa karang dapat kad raya tahun baru cina sampai kat umah...hehehehehe

SPEED TRAPS IN PERLIS, KEDAH AND PENANG
North Bound
*Around Ayer Hitam in 60km/h zone.
*Before Perwaja Steel.
*Sg Petani junction.
*Between Seberang Jaya junction and Sg Dua Toll.
*Penang Bridge at island end.Speed limit 80km/h.

South Bound
*Penang Bridge island end. Speed limit 80km/h.
*About 2km before Juru Toll Speed limit 90km/h.

SPEED TRAPS IN PERAK
North Bound
*Under the bridge at 197.1km and 198.8km, after Kamunting Junction.
*Under the bridge at 204.3km, after Kamunting Junction.
*Under the bridge at 208km, before Kamunting Junction.
*Under the bridge at 214.8km, before Kamunting junction.
*Ipoh Vista Point at about 263km. Speed limit 80km/h.
*Under the bridge at 271km, Ipoh North Junction.
*Under the bridge at 274.4km, Ipoh South Junction.
*Under the bridge at 286.9km, Simpang Pulai Junction.
*Under the bridge at 296km, Gopeng Junction.
*Under the bridge at 352.6km, after Sungkai Junction.
*Under the bridge at 353km, Sungkai Junction.
*Under the bridge at 373km, Slim River Junction.

South Bound
*Under the bridge at 199km, before Kamunting junction.
*Under the bridge at 241.9km, at Kalau Kangsar junction.
*Under the sign post at 296.1km, before Gopeng Junction.
*Under the bridge at 297km, at Gopeng Junction.
*Under the bridge at 300km, after Gopeng junction.
*Under the bridge at 308.6km, after Gopeng junction.
*Under the bridge at 372.6km, at Slim River junction.

SPEED TRAPS IN CENTRAL REGION.
PLUS North Bound
*Under a bridge at about 456km, Sg Buloh junction.
*Under a bridge at about 459km, Bukit Lanjan interchange.
*Under the overhead restaurant at Sg Buloh.
*Under the last bridge before Sg Besi toll at 309.2km.
*Under the bridge at 296.5km, Bangi junction.
*Under the newly constructed bridge at 289.0km, after Nilai North junction.
*Under the bridge at 286.5km, Nilai North junction.

PLUS South Bound
*Below signboard at about 454.6km and 455.2km, Sg Buloh layby.
*Under the bridge after Subang junction at 11.3km.
*Under the bridge at 22km, Bukit Lanjan junction.
*Under the bridge before Mint hotel, Sg Besi Toll. 80km/h only!
*Under the bridge at 302.8km, Kajang junction.
*About 1km south of Bangi junction, both south and north bound outer lanes
*At 296.5km and 297km, Bangi junction.
*Under the newly constructed bridge at 289.0km, before Nilai North junction.
*At 285.5km and 285.8km, Nilai North junction.
*On center divider at 251.8km and 253km after Senawang junction.
*After Alor Gajah junction at 213.9km, next to water theme park.
*Behind the right hand crash barrier at 198.4km.
Elite Central Link East/North Bound
*On left hand side at 4.8km after Batu Tiga/Shah Alam exit
*Under the overhead restaurant at USJ/Hicom junction about 8.5km. 90km/h zone!
*Below the bridge before USJ/Hicom junction at 10.5km.

Elite Central Link West/South Bound
*Under the overhead restaurant at USJ/Hicom junction about 8.5km. 90km/h zone!
*Below the bridge before USJ/Hicom junction at 10.5km.
*After exit from KLIA toll to the airport, below Jalan Pekeliling flyover. 90km/h

NKVE East/North Bound
*300m before Jalan Duta toll, 60km/h!
*Behind crash barrier on the left when going toward Jalan Duta toll, at 24.9km, 80km/h!
*Below bridge at Damansara Junction, 17.5km

NKVE West/South Bound
*Behind crash barrier on the left when leaving Jalan Duta toll from KL, at 25.3 km and 25.7km, 80km/h!
*From Jln Duta, below the bridge, 23km, 80km/h zone!
*From Jln Duta, at the underpass at Sg Buloh Y-junction, 22km.
*Behind crash barrier at Damansara Junction, 17.7km and 16.8km
*Below railway bridge at 11.2km
*Under the bridge at Shah Alam junction.

Kesas East Bound
*Under the bridge at 44.8km, downhill run after Puchong junction.

Kesas West Bound
*At Sg Besi side of East Bound Toll.

Kuala Lumpur City
*Jalan Duta; below the flyover at the Damansara junction, 70km/h zone.

Klang
*Dual carriageway between Klang and Port Klang. Toward Klang direction, at about 13km mile stone. 70km/h only!

East Coast
*Road sign at Karak highway is inadequate especially at Y junction; if you are unfamilar, go slow.
*East bound, downhill run after Raub junction.
*Maran, 60km/h zone.
*Paya Bungor, 70km/h zone.

SPEED TRAPS IN JOHOR
North Bound
*No known location.

South Bound
*Tangkak junction.
*Under the bridge after Yong Peng

North junction
* at 97.3km.
*Ayer Hitam junction.*Sedenak junction.

Tuesday, November 02, 2004

ari yang dijanjikan.....

waa pi umah Bos semata-mata setup Wireless Networking umah dia.... kali pertama setup ni.. detik bersejarah... muhahahaha.. boleh tulih dalam resume ni...... hehehehe...

pi umah bos setelah habis Install UBS Accounting kat salah sorang PC staff.. lepas habis install.. aku dan member cabut naik awek masing-masing pi umah Bos.. kat Bukit Damansara ajer... sampai sana dalam kul 12 lebih.. waaa mata dah mengantuk dah...

sampai sana kasi setup Streamyx dia dulu.. sebab dah kacau bilau... lepas setup... kasi pasang tu Access Point (AP) then nenok setting.. kasi ON.. waa jadik.. macam x caya.. pasai Bos buat 3 hari 2 malam dok x jadi.. sampai muka pun dah x dok seri.. muahahaha. macam Awek pulak bos aku ni....

lepas tu pasang PCMCIA Wi-Fi.. dekat notebook isteri dia pulak.. and test.. cun.. berjaya... memang confirm akan ku letak ni skills kat dalam Resume.. muahahahaha.. pengalaman Wi-Fi.. 6 bulan... hehehehehe.. walaupun buat x sampai 6 jam... lepas tu melepak sat.. boleh layan tidur aku pulak... hujan maa... member kasi finalised balik.. rupa2 nya banyak sangat ad.. tu pasal PC surfing dok slow... waaa satu keje.. kasi install SpySweeper.. kena tunggu lagi.. dan Notebook kena buat Defragmentation.... semua x boleh belah ( bahasa Mat Mot a.k.a Mat Rempit Yang Baik.....)

balik opis.. kul 5 lebih kurang.. dan bagi report...kat Bos.. kul 6 macam tu gerak dari opis.. sampai kat Syed.. KJ kul 6 .20 macam tu.. jumpa ngan Atoi dan Wira.. member baru balik dari beli karipap maa.. Karipap Sardin 20 ketui... dan Kepok Lekor x pasti berapa ringgit.. tapi macam RM 8 ajer...then cari port yang baik... menunngu berbukak poa.... kami layan sembang macam2.. semua hal laki-laki sahaja.... di sebelah kami ada Ah Moi yang indah... di depan kami pulak ada awek berbuka dengan KFC... muahahaha

lepak sampai kul 8 macam tu terpaksa balik.... kena proposed kat Syed tu buat surau... senang sikit nak semayang maa.. boleh sambung lepak lagi.. sampai Isyak.. dan terawih sekali... ada ok jugak maa.. lepas ni orang cakap... masjid mana.. Masjid Jamek Al-Syed... hehehehehe

Monday, November 01, 2004

ari sedih lagi....

waa dapat phone call.. Tok Chik meninggal kul 10.45 pagi tadi... Tol Chik adik kepada nenek aku.. waa rasa last jumpa dia masa Tingkat 2 tu... dah lama x jumpa... waaa.. macam mana nak jumpa maa.. kat Penang....

sedih betul... Jumaat lepas.. baru Pak Cik Saudara meninggal.. ari ni.. Nenek Saudara pulak.. waa..... ingat nak cuti tapi.. ari Jumaat tu dah cuti.. susah jugak kalu Bos ni bukan Islam.. mana paham.... waaa baru bulan 12 ni plan nak XPDC ke Utara.. saja ajer.. jalan2 cari anak mamee.. tapi Arwah pi dulu gamaknya.... Al Fatihah....

Semoga Roh-Nya dicucuri rahmat.... ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.. Amin.

esok pulak.. setup Wireless pulak.. ni kali pertama ni... x pernah buat lagi.. mintak2 jadik.. sebab Bos dah fenin... biler fenin apa lagi... anak buah pulak merasa kefeninan nya....