Sunday, October 31, 2004

ari ni dalam kepala.. itu Murtabak mesti dapat jugak ari ni...hehehehe

semalam pi melawat sorang member.. dia kena demam campak... so pi ler.. nenok.. waa dah sihat orang tua tu.. apa lagi .. kasi bawak dia jalan2.. muahahaha. cari mamak.. pekena teh tarik.. itu pun ada sorang member lagi tunjuk jalan.. hehehehe.... hanya tau jalan sekitar umah aku ajer.. muahahahha..

jauh tu pi pekena mamak... tapi member canak port tu sedap...so aku pun pi.. Permas Jaya maa.. malam tu ada match pulak.. Arsenal vs Southampton... waa best betul.... match yang best.. tapi teh yang hambar.... sememang nya kureng.... tapi x per lah.. tukang buat teh dia dah kena tangkap maa.. tu pasal... HAMPEH....bak kata member...

balik kul 1 pagi macam tu... layan citer Deep Impact pulak.. ok jugak.. hehehehe..

ari ni .. mengemas dapur pulak... semalam mesin rumput.. pelbagai aktiviti.. usha PC sat.. waa modem pulak terbakar... so lepas semayang pi Landmark ... cari Modem... dan berharap supaya x hujan... sebab aku nak pi beli Murtabak Special... hehehehe... tapi kul 3 ajer dah hujan......

waaa siap banjir lagi tu... selamat kereta Ummi ku macam kereta kebal.. meraduk banjir tiada masalah... banyak kereta dah start buat U-turn.. tapi semangat murtabak yang berkobar2.. akhir nya dapat jua beli... Murtabak Jumbo RM 10 sekeping.. order 2 keping.. muahahahaha makan puas2 maa... lepas tu... macam mana bak balik.. jalan dah banjir maa... oooo tidak....

satu lagi keje jalan2 lagi gamaknya.. cari port lain pulak.... muahahahhaa.. sebab tak tau jalan mana nak balik.. semua banjir maa..muahahaha... akhirnya sampai umah.. setelah.. semua banjir aku layan.. muahahaha.. selamat umah aku x banjir.. kalu banjir.. mau layan balik kuang sebarang dua.... hehehehhe

menunggu dengan sabar..... waktu nak berbuka posa.... bau murtabak... BEST.....



Saturday, October 30, 2004

waa ari ni majlis berbukak posa... ramai2...

ari ni umah Auntie pun buat majlis berbuka posa.. kat Shah Alam.. tapi tetiba rasa nak balik JB.. so balik lah.. kasi ayat baik sikit kat Auntie.. then balik JB..muahahaha.. orang cakap murtabak Kampung Melayu best sangat.. tu pasal balik JB.. muahahahahha

tengok dok mesin rumput... ada panggilan.. si Basrin rupanya.. waa citer pasai majlis berbukak posa kat Serdang.. waa tidak ler.. bukan x mau pi... tapi sebab ada kematian.. rasa x sempat maa... soriler kengkawan2...

waa petang hujan pulak.. so tak dapat nak meredah hujan tu... nak beli murtabak... waaa tapi dapat jugak makan murtabak.. Ummi beli kat mana entah...tapi kureng... sebab aku AMAT cerewet tang makan... terlampau segala AMAT cerewet.... sebab nya aku tak kisah berapa harga.. as long I can afford it.. why not....... but the most important part... RASA dia maa. kalu makan rasa nak menyumpah baik x yah jual kawan...

patutnya.. peniaga-peniaga ni semua.. mendapat keberkatan menjual makanan berbuka posa, tapi sayangnya.. keberkakatan tu hilang. akibat dok menipu... macam mana nak kaya di dunia dan mendapat berkat di SANA nanti..... ooo tidak...

oklah.. mau semayang Magrib......

Friday, October 29, 2004

ari ni seorang Uncle telah meninggal dunia....

waaa tengah dok lepak kat opis.. dapat panggilan.. Uncle Mat Lib.. meninggal dunia.. kalu ikut pangkat dia adalah pak cik ler.. dan bukan adik beradik dengan Ummi.. cuma pak cik jauh...

waa ari ni ari Jumaat maa... waa meninggal di ari yang mulia... di bulan yang mulia... bukan senang tu.. Layakkah aku meninggal pada ari yang semulia ni...... Allah hualam...

arwah sakit kanser dalam perut... tahun sudah dah dimasukkan ke dalam hospital.. dan beransur pulih.. setiap tahun kami ada gathering... arwah nampak sihat.... dan bulan ni dimasukkkan ke dalam UH.. dan meninggal......

Arwah dikebumikan.. di Lipat Kajang.. Klang.. berhampiran dengan Hospital Tengku Ampuan Rahimah... bersama bapanya dan beberapa adik-beradik beliau....Al- Fatihah...

Thursday, October 28, 2004

waa menguap2.......

ari ni pecah rekod menguap2 kut.. waa semalam bukak posa umah Auntie kat Melawati.. waa best sungguh... berselera yaa amat... walaupun keje menunggu... menggunung sungguh... kali ni berbuka dengan tauhu Adora... waa memang best.. dalam tu ada sayur dan kentang... makan bersama sos yang istimewa....

layan Adora tu entah berapa ketui.. tidak terkira pulak... yang penting dia sedap... hehehehe.. kesian kat Akulerdon... mai sini lah kawan.. Param Melawati ada maa...lepas makan lepak sat.. sat lagi mau gerak balik opis....

sampai opis kul 10 macam tu... bermula recovery hdd Bos dulu.. dan buat sekali pc staff.. 2 pc sekali handle.. mau kurus sekejap.. opis 2 tingkat.. satu kat bawah.. satu kat atas... waa rasa mau bawak turun ajer.. tapi maleh rasanya... pc tu dah memang kena sawan kut.. hampeh betul XP.. hehehehehe

buek keje sampai kul 3.00 pagi maaa...

ari ni bangun lewat sikit.. pi keje pun lewat... macam bos...waa boring mata mengantuk......

Wednesday, October 27, 2004

masih pelik....

sekali usha dalam forum ada lagi yang belum tau.. cam ner cara nak bayar.. moskel tahap dugong bersimpuh dengan ayu betullah.. rasanya punyer lama aku letak dalam tu.. macam mana nak bayar.. masih ada yang tidak tau... oooo sadis sungguh...

waa kepala pening PC bos pulak kena trojan.. lepas tu marah virus tu.. boleh tahan jugak bos aku ni.. pagi2 buat lawak... sapa suruh download benda2 merapu....kan dah kena... trojan... waa kena recover pulak nampak gaya nya...

tgh aku dok recover semua benda... PC staff lain pulak... tetiba x leh nak boot.. waaa ingat ada floppy dalam dia.. kasi check.. waa HDD pulak crash.. oooooooo tidak

semakin parah ni macam..... rasa malam ni kena mai balik opis....

Tuesday, October 26, 2004

waaa baju dah siap... ada yang dah bergaya dah....

sekarang fasa pertama.. penghantaran... esok pi pos opis.. kasi angkat pos ekspress.. mau hantar cepat... target sebelum Raya.. maa.. mau pakai baju..muahahahaha

pagi tadi pi... pos opis.. waa ramai pulak.. ooo pos ekpress pun habis pulak... alamak... tidak ler.. takkan nak pi Dayabumi pi beli pos ekpress kut... waaa tidak ler.. ada masalah pulak bagi sapa yang order 2 helai.. pasai sampul surat tu x de stok pulak... ramai pulak geng lain buat baju ker...

terlupa pulak.. sekatang tauke kain segala baju kurung... guna pos ekpress maa.. tu pasal tak cukup pulak... mintak penghantaran ni dapat habis sebelum Raya ni.. kalu tak ... hilang seri di malam raya.. muahahahhaa

Monday, October 25, 2004

jumpa raja kualalumpur...

waaa tadi balik opis... lepak sat kat umah..... pasai nak jumpa Firul a.k.a Raja Kuala Lumpur.... muahahhahaa

tengah lepak .. dia call.. dia dah sampai.. aku pun gerak pi Gazebo SS15.. yang x jauh dari umah... sampai sana.. waaa mana mamat ni... x pernah nenok pulak.. aku pun call ... waaa rupa2 depan mata maa.. muahahahhaa..

apa lagi layan sembang... sebelah aku Impreza WRX maa... waa ni macam warung baru mantap... x mampu lagi nak naik keta sebegini.. dapat minum sebelah dia pun jadi lah.. hehehehe

member pun x sabar nak pakai baju... Geng Mak Itam... hehehehe

lepas lepak.. aku balik umah... untuk meneruskan sessi melepak di rumah.. muahahahhaa


Sunday, October 24, 2004

semalam di Jas Cafe....

semalam aku gerak pi Serdang... berteman kan member ku Zai.. sapa lagi... itu lah sahabat hehehe... pi sana sebenarnya nak bagu baju GMI... si ND pun nak jumpa si Zurie dan Ain... ok jugak tu....

sampai sana kul 11 lebih tu.. call Zurie.. dengan suara ala Mak Ella bukan Ella.. tapi mak dia baru mengeliat..macam bangkit Subuh kut.. muahahahha.. mau tak nya. kul 11 lebih tu jumpa awek... muahahahahha

lepak sana.. layan Kopi Ais.. tapi kurang kaw ler... rasa macam nak bawak bekal ajer.. kalu pi cafe tu... perut dah lapar.. layan Garlic Nan... tapi sayang Roti dia punyer liat.. sampai terjongket2 meja tu ... si Ain dan Si Zurie.. dok perhati ajer.. roti tu.. muahahahha, jemput makan x mau.... jangan usha roti... hilang pulak sedap nya nanti... hehehehe

makan roti bersama suara pengulas bola.. Liver ada match malam tu.. hehehehe.. nak nenok tapi semua port dah penuh.. dok tepi tiang ajer lah... hehehehe... layan borak dari baju ke kereta lepas tu entah apa lagi.. yang pelik nya.. aku pulak ajak beransur.. dia orang ni semua x tidur ker... aku dah ngantuk benor ni.... hehehehehe

pagi ahad.....

layan tidur lah.. badan letih... pasai makan roti nan tu kut... tiada aktiviti yang menarik.. yang penting malam ni bukak posa umah Auntie.... kena pi.. kalu tak.. kata pujian yang indah lah kawan.... ada berani... heheheheheheeh


Saturday, October 23, 2004

semalam melepak umah Basrin

sampai kul 10.45 seperti yang dijanjikan.. selepas terawih dan selepas pukul 10.30.. sampai sahaja.. presiden dengan kurang lahapnya.. menerkam ke arah baju.. dan kasi test.. terus.. waa dan siap posing... emak Basrin pun terpegun.... terkesima dengan anjakan paradigma tahap bawah satu level dari tahap DEWA... muahahahaha

lepas posing ... apa lagi.. tuan rumah bancuh Kopi.. waaa ok jugak..ada karipap dan cucur udang.. lepas jemput semua orang.. aku pun makan.. kasi perhabih.. muahahaha... habis tu semua x mau.. aku pun habiskan ler.. x yah simpan2 lagi.. kesian kat peti sejuk.. hehehehe

lepas makan... apa lagi buat keje... menyusun semua baju ikut saiz dan senarai... melepak sampai kat kul 2 kut.. lepas tu layan gambo Gabai.. pasai x pi ari tu... so si Basrin pi menerangkan macam mana keadaan disana.. sapa yang pi.. sapa yang injured.. sapa yang x injured.. sapa banyak makan.. sapa kurang makan.. sapa bawak makanan.. dan sapa2 lagi lah.. aku tukang hangguk ajer ler.... waaaaa tidakkkkkk.. miss betul tidak pi ari tu.. tapi apa nak buat.. tuntutan agama perlu di selesaikan dahulu......hehehehehe

waaa kejap lagi pi hardware shop.. kasi repair sink umah kalu tak.. ada swimming pool lah gamaknya... lama tak tunjuk skill ni... dah pudar pulak.. skill2 lama... menukang sampai jahanam..hehehehehehe

Friday, October 22, 2004

ari ni amek baju.......

setelah semua settle.. malam tadi pi deal semua payment.. dan semua clear.. banyak jugak hampir RM 500 maa ...sebab duit dalam akaun yang sepatutnya.. tidak mencukupi... malas nak kacau account tu.. saja nak nenok.. sampai biler.. boleh penuh balik seperti jumlah yang dibayar.......

malam ni jumpa tauke amek baju.. sebab semalam... baru kasi settle payment.. hehehehe.. malam ni jumpa Basrin.. sebab dia dah x sabar nak pakai baju tu.. mesti gembira guling2 presiden mak itam ni.. hehehehe...

waaa badan penat nya... hujan pulak.. selamat bawak keta... kalu tak habis lah... semua baju jadi pre-shrunk dah macam jeans pulak... muahahahaha.... x sabar nak jumpa tauke ni.... ok mau gerak... bukak posa maa... hehehehe

Thursday, October 21, 2004

SMS dari tauke baju......

waa baju GMI dah siap.. seperti dalam perancangan... memang cun kalau kaw-tin dengan orang cina.. tapi selalu hampeh jika deal dengan orang Melayu....

susah betul kalu nak cakap dengan orang Melayu... tapi biler bercakap semua bolehhhh..
tapi tang buat sememang hasilnya yang HAMPEH..... biasanya.. tang janji.... memang dari dulu.. susah betul nak jumpa orang Melayu yang memang hebat dalam tang JANJI....

malam ni... pi jumap tauke.. nampak gaya... terpaksa dahulukan duit ku dulu... banyak jugak tu..mintak2 yang masih belum bayar.... mendapat keinsafan sedikit.. hehehehehe

Wednesday, October 20, 2004

teman kan Atuk pi medical-checkup

waa pi SJMC untuk teman atuk buat medical check-up...
sampai sana.. nenok doktor pulak x dok.. hampeh betul secretary cakap.. doktor ada
waa dah kena pi ngan doktor lain pulak..
baik tingkat 4 kena turun tingkat 3...
waa lama pulak tunggu... yang secretary tu pulak hampeh..
x paham bahasa.. orang cakap ler Dr. Ng tu on leave.. so dia suruh jumpa Dr. Alan..
lepas tu dok tanyer lagi ada appoinment tak...

Kekambingan sungguh.. mana ada appoinment nya.. kalu ni kali pertama jumpa...
susah jugak bercakap ngan bangsa lain ni.. hehehehe

satu hal lagi terpaksa tunggu.... kali ni kena tunggu pulak.. yang ada appointment.. waa kesian atuk ku.. hampir 2 jam menunggu.. then dia panggil nama atukku.. masuk sama.. dan confirm MASUK WAD.....waa kali ni sempat ke raya kat kampung.. atau nak bertakbir kat SJMC..ahaks

waa lepas tu jam dah kul 12 lebih.. apa lagi.. cabut pi opis.. selamat x de kerja yang tertangguh.

Monday, October 18, 2004

ari berbuka kat opis lagi...

luka masih belum kering.. so ari berbuka.. roti bawang satu.. dan kopi tarik.. cukuplah..
kalu tak alamatnya.. sang nanah kembali lah... makin lambat baik.... keje pun x habis lagi.. balik umah makan Oat... hehehehe

Telah bersabda Nabi Muhammad saw yang bermaksud :" Barang siapa yang bangun di waktu pagi sambil bersungut kerana kesusahan hidup, maka seolah-olah ia bersungut kerana perbuatan Tuhannya. Barang siapa menjadi sedih kerana perkara-perkara dunia bererti ia telah marah kepada Allah. Dan barang siapa merendahkan dirinya kepada orang kaya kerana kekayaanya maka telah hilang dua pertiga agamanya."

*/ so jangan bersungut.. akibat jatuh motor... Ok apa.. mana ada orang jatuh motor dalam kelajuan 40km/j.... hehehehe




Sunday, October 17, 2004

ari ni jatuh bersama Roxanaz (RX-Z)

waa sedih betul.. boleh jatuh di jalan yang lurus... hehehehe

mau tak.. bawak motor tengah ngantuk.. apa lagi.. tergolek sekejap....lepas jatuh.. ketawa sorang2.. waa tidak ler.. macam ni punyer accident pun ada jugak ka..

tengok awek.. waa ada calar kat fairing.. oo tidak.. nenok lutut ada luka dan tangan pun sama selamat sikit.. tapi yang sedih.. seluar jeans.. koyak ,,,waaa ni macam... raya pakai seluar koyak gamaknya..muahahahaha

selamat awek OK.. then start motor... dan gerak balik... sampai umah.. kasi bersih luka.. dan berehat... dari kul 9.00 pagi tu macam.. sampai ke kul 3.00.. bangun semayang Zohor. .rehat lagi.. sampai ke 6.30... dan masa berbuka.. nenok semua luka.. semua kering 50 percent...
Syukran...

waa ummi sudah pesan.. kalu mau baik cepat.. jangan makan ayam.. dan sewaktu dengannya kalu tak memang lagi lama lah baik..... waa ni macam ayam percik.. minggu depan lah gamaknya... so bukak ngan kurma dan Oat ajer..

semayang terawih kat umah lah gamaknya... lutut injured maa.. cam ner...

*/moral cerita ini.. jangan memandu ketika mengantuk.. lebih-lebih lagi.. bulan posa.. kalu tak tertonggeng lah anda sorang-sorang.. hehehehehehe


Saturday, October 16, 2004

mengantuk maa...

semalam balik opis.. kul 2.00 pagi lebih kurang tu.. ada pulak BOS SMS nak siapkan PC dia.. ari sabtu...waa sabtu ada hal tu pasal kasi settle malam tu jugak.....

dari pagi sampai ke petang pi menuntut ilmu...

petang tadi gerak ke Banting.. bersama Roxanaz.. heheheehee

buka tadi ngan makan angin.. sampai Banting.. kul 7.45 malam... waa semua makanan dah clear.. selamat ada simpanan.. heehehehee..

terawih dapat penuh... morreh pun best.. muahahahaha


Friday, October 15, 2004

ari ni start berpuasa........

malam tadi dapat jugak buat terawih tapi 8 ajer.. hehehehe.. tercabar betul.. nenok orang tua buat penuh.. hehehe.... tapi apa kan daya.. keje x siap lagi... so buat 8 ajer dulu.. kasi warm-up

waa ari pertama berposa... penat jugak..

keje x siap lagi.. esok nak pulak tu... malam ni berpotensi 8 rakaat lagi gamaknya...

buka kat opis.. berbekalkan buah zaitun.. Mekah mari.. dan segelas air teh-0 panas....

itu ajer buat masa ni........ok mau gerak pi Masjid Wilayah...

Thursday, October 14, 2004

Luahan Hati Seorang Marhain - (kenapa aku x sokong kerajaan 100%)

Apabila ditanya oleh wartawan asing mengenai kesan kenaikan harga minyak ke atas ekonomi negara, jawab pemimpin Malaysia seperti ini - "Kita tidak akan mengalami masalah kerana Malaysia ialah sebuah negara net producer untuk petroleum (hasil eksport melebihi kos import untuk minyak)". Apabila ditanya rakyat, kenapa harga petroleum dinaikkan, ini pula jawapannya, "Adalah tidak adil untuk kerajaan menanggung subsidi untuk harga minyak yang diimport untuk kegunaan rakyat. Lebih baik kita channel wang tersebut kepada pembangunan negara seperti membuat jalanraya, hospital dll.".

Di manakah kelebihan rakyat yang dilahirkan di negara yang dianugerahkan Tuhan dengan minyak ini?

Situasi ini boleh difahami jika dihadapi oleh rakyat Jepun atau Singapura yang tidak mempunyai hasil galian minyak asli.

Bagaimana pula dengan penggunaan wang hasil dari export Petroleum untuk menyuntik dana ke dalam bank yang rugi akibat mismanagement?

Bagaimana dengan penggunaan wang petroleum untuk membina bandar pentadbiran Putrajaya?

Adakah ia adil?

Nampaknya semua perkara adalah adil dan "fair" selagi rakyat marhain yang tidak mendapat manfaat tersebut. Adakah keuntungan dari ekspot Petroleum tadi menjadi kurang apabila diambil sedikit hasilnya untuk manfaat rakyat marhain seperti memberi sedikit subsidi untuk harga petrol?

Tidak cukup dengan kenaikan harga minyak, rakyat Malaysia menanggung beban pula bagi menampung "national pride" seperti Proton. Separuh dari gaji bulanan rakyat digunakan untuk membayar installment bulanan kereta. Akibat dari tekanan kewangan, scrap metal (kereta potong) `half cut' dibawa masuk ke Malaysia. Besi buruk yang dibuang oleh pengguna di Jepun, Singapura dan Eropah dibawa masuk ke Malaysia untuk diguna pakai oleh rakyat. Komponen-komponen enjin yang terbuang ini digunapakai kembali, mungkin terdapat juga kereta yang telah terbabit kemalangan dan sebagainya. Apa nak buat, kalau nak source yang baru, harganya sama dengan satu tahun gaji terkumpul. Keselamatan rakyat sendiri terabai kerana menanggung kos "kebanggaan negara". Besar sungguh pengorbanan rakyat negara ini untuk memuaskan nafsu dan menampung kesilapan pemimpin negara.

Di negara Britain pula, harga kereta Waja sekitar 8 ribu pound sterling. Gaji purata seorang eksekutif yang berumur 30-an tahun di Britain ialah sekitar 5 ribu pounds. Waja untuk edisi ekspot mempunyai 4 airbags, ABS dan pelbagai ciri keselamatan. Full warranty (body, engine, gearbox and everything) untuk kereta Proton di Britain ialah tiga tahun. Dalam masa tiga tahun ini, setiap komponen kereta yang rosak (kecil atau besar) akan ditanggung oleh Proton. Warranty untuk enjin dan gearbox pula ialah enam tahun (sepanjang hayat kereta). Jika saudara-mara Tony Blair, Michael Howard, Jack Straw atau sesiapa jua mat saleh di UK memiliki Waja berusia 5 tahun, kemudian enjin atau gearbox tidak berfungsi, Proton akan menggantikan komponen terbabit tanpa kos. Menurut majalah "car review" di UK, tiada pembuat kereta lain di dunia ini yang memberi warranty sebegitu komprehensif dan menarik kepada pembeli.

Siapakah sebenarnya "hamba abdi" yang menanggung kos terbabit?

Rakyat negara manakah sebenarnya yang menanggung beban kewangan (dan bebanan mental) untuk mambayar harga bagi memberi keselamatan dan keselesaan kepada pembeli kereta Proton di UK?

Adakah patut kita berbangga kerana negara kita "mampu" membuat kereta?

Adakah negara seperti Austria, Norway, Finland, Kanada, Denmark, Switzerland, Taiwan dan banyak lagi negara maju lain tidak "mampu" membuat kereta yang menyebabkan mereka tidak mempunyai projek kereta "nasional"?

Adakah rakyat dan kerajaan Britain "tidak mampu" menanggung beban kewangan syarikat Jaguar, Bentley, MG, Rover, RollsRoyce, Lotus dll. sehingga mereka "menggadaikan maruah" negara dengan membenarkan syarikat asing memiliki stake dalam syarikat-syarikat tersebut?

Ini bukan soal mampu atau tidak, ini soal bodoh atau cerdik.

Juga persoalannya ialah adakah negara meletakkan kepentingan rakyat marhain mengatasi kepentingan yang lain?

Thailand yang mengamalkan dasar polisi pintu terbuka untuk industri automotif telah berjaya menarik syarikat asing seperti Honda, GM, Ford, BMW dan sebagainya ke negara tersebut untuk membuka kilang dan pusat R&D masing-masing. Jika projection (jangkaan) Proton diambil kira, menjelang tahun 2010, Proton akan berjaya mengekspot 45,000 buah kereta. Thailand pula akan berjaya mengekspot 250,000 buah kereta. Walaupun kereta yang diekspot dari Thailand adalah berjenama Honda, Chevrolet, Toyota, Ford dll., kandungan bahan tempatan (Thai contents) di dalam kereta tersebut mencapai sehingga 85%. Kereta yang diekspot oleh Proton pula, walaupun berjenama dan logo tempatan (kepala harimau disembelih), kandungan tempatan (local contents) belum tentu boleh mencapai figure setinggi tersebut. Di Malaysia, syarikat asing hanya membuka assembly plant (tempat pemasangan) untuk kenderaan mereka dengan mempunyai satu tujuan sahaja - iaitu menjadikan keluaran mereka status CKD (complete knockdown) supaya cukai boleh dikurangkan. Kesemua mould dan expertise telah siap di-developed di Thailand atau Jepun. Kereta Honda City ialah contoh product Thailand. Ia dibina dari scratch di Rayong, Thailand. Komponen-komponen kemudian dibawa ke Malaysia, Filipina, Indonesia untuk pemasangan. Kereta yang siap dipasang di Thailand diekspot ke seluruh dunia termasuk Jepun! Tiada satu Honda City yang dipasang di Jepun. Honda City di Jepun ialah sebuah kereta CBU dari Thailand. Bilangan pekerjaan (job creation) untuk rakyat yang terhasil dari dasar automotif Thailand berlipat-lipat kali ganda jika dibandingkan dengan Malaysia. Thailand is known as "Detroit of Asia" and soon will join the league of Japan and South Korea as world-class car producers.

Hanya rakyat Malaysia (terutamanya Melayu) sahaja yang menjadi seperti "vulture" atau gagak yang merobek-robek longgokan sampah besi buruk yang dilusuh (scrap) oleh penduduk negara lain. Di dalam longgokan sampah sarap besi buruk inilah rakyat Malaysia menjumpai alternator, pulley, pump dan sebagainya. Itu pun harganya bukanlah semurah yang disangka. Jika alternator yang baru kosnya RM1000, Ah Leong atau Chong di kedai potong(half cut) tadi akan menjual kepada kita barangan buangan tadi pada harga sekitar RM550. Jika selepas seminggu menggunakan barang buruk dan terbuang tadi, ia menjadi rosak, kita sendiri yang menanggung kerugian. Ini kemudiannya akan menyumbang pula kepada statistik pesakit mental.

Secara ikhlas saya nyatakan, saya tidak pernah terjumpa rakyat di mana-mana negara di dalam dunia ini yang dilayan sebegitu hina dan reckless sekali, seolah-olah mereka semua ini adalah kambing atau lembu (atau b_b_) di ladang. In other countries, their people have dignity and are treated with honour. Negara Komunis yang selalu di-demonised oleh rakyat negara ini (akibat propaganda) melancarkan projek kereta nasional untuk membantu rakyat, bukan untuk memuaskan nafsu ego sesiapa. Kereta LADA (bekas Soviet Union) dan Yugo (bekas republik Yugoslavia) dilancarkan oleh kerajaan untuk membantu rakyat marhain memiliki kenderaan. Kereta tesebut simple dan murah, tetapi tujuannya ialah supaya petani, nelayan juga boleh memiliki kereta. Akhir sekali, saya menyeru kepada golongan pemerintah dan elitis supaya mengembalikan tenaga yang telah anda terima dari bumi ini kepada penghuninya. ENERGY RECEIVED ENERGY RETURNED!

Sekian.

Hamba Allah yang kerdil,


Wednesday, October 13, 2004

masih disini......

Lenaku dibuai,
Bayangan seribu bintang,
Kasih tertumpah dibingkai awan,
Demi kemilau sang mentari,
Yang tak bisa mengerti,
Biar ku titipkan,
Keperihan pelayaran,
Hingga terdaya ku melafazkan,
Salju sebening kasihku,
Kepada mu oh kekasih,
Ingin ku buktikan,
Keyakinan dalam diri,
Ku punya jiwa nan suci,
Untuk ku miliki,
Sepenuhnya nirwanaku,
Oh... pedihnya terpanah arjunamu,
Terbelenggu aku di dalam menunggu,
Bergelora rintihan asmaramu,
Di pelantar rindu yang menghempas,
Namun kerana tulusmu,
Masih mampu aku berdiri,
Demi naluri yang sama,
Kita masih di sini,
Demi naluri aku masih di sini,

Tuesday, October 12, 2004

ari ni.. MC..

x de apa-apa yang best.. apa jadi forum ari ni... tauke sakit lah... script auto login masih x jumpa nanti lah.. kalu ada.. boleh set timer.. kul sekian.. auto invite semua GMI... ok.. duit masih belum berjaya lagi dikumpul... agak2 nya biler semua mimpi ngeri ni nak berakhir......masih dalam Blues...

Sunday, October 10, 2004

ahad yang best...

waaa ari ni diaorang ber'piknik' tu... nak ikut.. tapi banyak hal belum bereh.. tu yang tidak pi tu.. walaupun diracun oleh Basrin... dengan Round-uP pun x jalan.... harap kawang2 enjoy semua...

waa ni macam kena pi minggu ni.. balas dendam balik.. jom.. sapa berani.. kita piknik di bulan POSE.. ada berani... kita pi bawak tuala ajer.. x yah bawak makanan...

waa dari pagi sampai ke malam.... selamat selesai sudah... CIK OO ni masih menunggu....

ada bola layan sat....FA cup.. memandangkan Perak vs Terengganu.. so Perak dah lama x pi.. kita sokonng Terengganu.. muahahaha.. teringat nasi paprik KEMAMANG.. x jumpa pulak kat sini... x per.. XPDC sekali lagi.. masih ada.... bulan 12... nanananana NGANNU kiter..

jam dah nak kul 10.30.. sat lagi.. masa habih.. 1st halg Penyu main cun... Seladang.. entah apa2 entah... 2nd half pulak.. semua main macam hampeh.. tekak dah sakit.. asyik dok memaki hamun ajer (biasa tu..hehehehe)

sat lagi gerak ke Uptown sat.. kepala dah pening... mintak2 kat Uptown tu ada benda2 yang indah sikit... kasi hilang Rapla kepala ni.....

Saturday, October 09, 2004

sabtu yang indah....

kepala masih pening lagi dengan bertemunya pulak Cik OO.. hampeh betul.. setelah SDLC yang ayu meninggalkan daku.. mai pulak Object Oriented ni pulak.. apa pulak pendekatan nak buat ni.. buku x dok.. selamat cikgu Salina bagi pinjam.. siap suruh amek terus buku tu.. toche.. Cikgu..
kepala masih pening... waaaaa tidak..... x de citer yang best gamaknya... semua pening.. bak kata orang utara.. tgh dok Rapla jingga lagi ni...

malam ni lepak mamak.... borak pasai multiply... macam best...

Friday, October 08, 2004

cerita Anjing....

Anjing adalah salah satu makhluk Allah. Walaupun tidak mendapat kemuliaan seperti binatang lain, tetapi ia tetap ada hak dimuka bumi Allah. Kita tidak boleh menganiaya anjing setakat ia bukan dari golongan yg mendapat kemuliaan.

Ulamak khilaf tentang najis anjing. Begini pendapat mereka:

1) Ada mengatakan hanya air liurnya sahaja najis lain tidak najis.
2) Ada mengatakan semuanya dari anjing najis, kecuali badannya ketika kering, yakni jika tidak berpeluh anjing itu.
3) Ada pula mengatakan semuanya najis baik kering atau basah.
4) Ada pula mengatakan anjing tidak najis sama sekali. Pendapat ini ditolak oleh majority ulama' ahlussunnah. Ada kaum Syi'ah pelihara anjing.

Pendapat yg kata tidak najis ambil dalil dari surah Al Ma'idah ayat 4, tetapi majority ulama menolak hujjah ini dengan mengatakan air liur anjing dikecualikan dalam masalah binatang buruan. Akan saya jelaskan dibawah nanti.

Kategori najis:

Majority ulama' berkata ia adalah najis berat. Najis berat wajib dicuci dengan 7 kali cucian dan salah satu cucian itu dicuci dengan tanah. (Dalil hadith sahih)

Adakah boleh sebagai binatang peliharaan:

Tidak boleh, hukumnya haram. (Dalil hadith sahih)

Adakah boleh sebagai binatang keselamatan:

Boleh, hukumnya harus. Tetapi tidak boleh masuk ruang rumah, mesti adakan tempat khas untuknya, umpama dilaman rumah, seperti contoh rumah banglo. (Dalil hadith sahih)

Adakah boleh sebagai binatang buruan terlatih ?

Boleh, tetapi menyimpan anjing itu mesti ikut cara diatas. Ketika anjing itu dilepaskan, sebutlah nama Allah (baca Basmallah). Jika selepas ditangkap binatang buruan itu, kena pastikan mesti ada hanya 1 gigitan, jika 1 gigitan, maka halal dimakan. Jika lebih dari 1 gigitan, maka binatang buruan itu dianggap bangkai (najis).
(Dalil surah Al Ma'idah ayat 4)

Anjing hitam yang ganas atau lain tetapi ganas ?

Khilaf ulama, pertama ada mengatakan wajib dibunuh. Pendapat kedua mengatakan latih dahulu kemudian jika tetap ganas maka wajib dibunuh. Saya lebih cenderung pendapat kedua ini, sebab negara barat juga ambil pendapat kedua ini.
(Asbabun nuzul surah Al Ma'idah ayat 4)

*/ andaikata boleh bela anjing.. hendak aku bela anjing yang besar-besar .. baru best.. mantap.. tegap bukan kiut (jangan disalahertikan) .. muahahahaha

Thursday, October 07, 2004

pasai mouse aku kena sound....

bos pi jumpa member nenok PC dia.. then guna mouse nak browse something.. then merungut.. interkom ku.. nak jumpa kat bilik dia... mintak tulun install Dreamweaver.. then lepas install... aku kena sound...

Bos: Why you bought cheap mouse for Ariff?
Me: aku senyap ajer... ( sebab masa nak beli.. duit x de...dalam hati...)
Bos: I hope you will buy for everybody with Optical Mouse....
Me: Ok.. I will buy it.... (hati aku panas... aku guna mouse free ajer.. x de masalah pun)

lepas tu mintak duit... then angkut beli mouse... sekarang semua Optical.. even server yang nenok pagi dan petang pun pakai Optical... begitu mewah dapat duit.....
GAJI AKU JANGAN BAYAR LAMBAT.... hati yang masih belum reda panas....

lepas tu pi Midvalley.. pasai.. mencari Hard Disk.. 250 Giga.. nak cepat.. Bos cakap.. dalam hati kalu pi Midvalley.. mampuih kena 'ketuk' lagi duit company.... segala hardware dan accessories yang ada memang mahal2 belaka aka mahal sokmo(kemamang style)

Western Digital 250 Giga = RM 730 aku boleh dapat RM 660
External Casing = RM 290... boleh dapat RM 210

semua kat Low Yat.. tapi stock x de pulak untuk 250 Giga... bestnya menekan harga.. patut lah diaorang kaya2... aku semakin kayap (represent company aku.. hehehehe)


Wednesday, October 06, 2004

kekadang bos jugak "pandai" dalam erti kata lain....

Storage server telah siap... ari ni masa untuk meletakkan di "rack" supaya dapat menikmati kenikmatan sebenar.. Gigabit Connection...

ari ni baru bos tersentak dari lamunan dia.. bahawa.. Switch yang dia order tu.. tidak ada "Module" yang membolehkan.. sambungan fiber dari server ke Switch.. lepas tu tanyer aku... aku cakap ler.. memang benda ni separate order... in order to use it.. u have to buy it.. and the cost for each one is RM 2,572... lepas tu melenting...

kerana melenting.. terselah lah lagi ke"professionalism" yang dok disebut2... lain kali bila nak beli barang.. consider lah kata-kata dari kuli mu ni... bila membaca suatu spec. tu hendaklah habis.. dan paham.. bukan main belasah ajer...... aku seperti biasa.. senyap ajer... then call vendor...

apa lagi Cina tu pulak kena maki hamun... bravo untuk bos aku.. kira baik jugak Cina tu kena maki.. quotation yang dihantar semua mahal2 belaka... tapi tidak mengapa.. sekali ajer kena maki.. duit dah bayar kan.. so apa bising2... aku hanya ketawa terbahak2 dalam diam... lepas tu bos pun senyap... kepala dah "puyeng" kut bak kata GEJU .. puyeng aka pening yang amat....

*/ seorang sahabat pernah berkata......selalunya.. kata-kata orang bawahan aka kuli (macam aku) ni memang benar belaka... so sapa Bos.. kasi ingat ni baik-baik ok....

Tuesday, October 05, 2004

citer sedih....

Seorang bapa pulang ke rumah dalam keadaan letih di sambut baik oleh
anaknya yang berusia 7 tahun. Sambil mengangkat briefcase ayahnya, si anak itu bertanya kepada ayah.....

Anak: Ayah...ayah.. boleh Amin tanya satu soalan?
Ayah: Hmmm....nak tanya apa?
Anak: Ayah...berapa pendapatan ayah sejam di pejabat?
Ayah: Itu bukan urusan kamu, buat apa sebuk-sebuk nak tanya?
Si ayah mula menengking.
Anak: Amin saja nak tahu ayah... Tolonglah beritahu berapa pendapatan
ayah sejam di pejabat? Si anak mula merayu pada ayahnya.
Ayah: 20 ringgit sejam.. Kenapa nak tahu?
Jerkah ayahnya lagi.
Anak: Oh..20 ringgit..
Amin menundukkan mukanya.
Anak: Ayah.. boleh tak bagi Amin pinjam 10 ringgit dari ayah?
Ayah: Si ayah mula menjadi berang dan berkata, "Oh, itu ke sebabnya kamu
tanya pasal pendapatan ayah? Kamu nak buat apa dengan duit tu? Mintak
sampa! i 10 ringgit? Nak beli mainan lagi?? Ayah penat-penat kerja cari
duit, kamu senang-senang nak membazir ya.. Sudah, pergi masuk bilik..
tidur! Dah pukul berapa nih...!!"
Anak: Si anak itu terdiam dan perlahan-lahan dia kembali ke biliknya. Si
ayah duduk di sofa sambil memikirkan mengapa anaknya yang sekecil itu
meminta duit sampai 10 ringgit. Kira-kira 2 jam kemudian, ayah
kembali tenang dan terfikir kemungkinan besar anaknya benar-benar
memerlukan duit untuk keperluan di sekolah kerana anaknya tak pernah
meminta wang sebegitu banyak sebelum ini. Dengan perasaan bersalah, si ayah melangkah menuju ke bilik anaknya. Didapati anaknya masih belum tidur.

Ayah:"Kamu benar-benar perlukan 10 ringgit? Nah.. ambil ni" Si ayah
mengeluarkan sekeping duit kaler merah.
Anak: Kanak-kanak itu segera bangun dan tersenyum girang "Terima kasih banyaklah ayah!" Lalu dia mengangkat bantalnya dan mengeluarkan sekeping note 10
ringgit yang sudah renyuk terhimpit oleh bantal.

Bila ternampak duit itu, si ayah kembali berang.

Ayah: "Kenapa kamu mintak duit lagi sedangkan kamu dah ada duit sebanyak
itu?? Dari mana kamu dapat duit tu??"

Amin tunduk... tak berani dia merenung ayahnya.

Anak: Sambil menggenggam kemas duit itu, dia menerangkan.....
"Duit ni Amin kumpul dari belanja sekolah yang ayah bagi hari-hari tu.
Amin minta lagi 10 ringgit kat ayah sebab Amin tak cukup duit..."

Ayah: "Tak cukup duit nak beli apa??"

Jerkah ayahnya lagi.

Anak: "Ayah.... sekarang Amin dah ada 20 ringgit.. Nah..ayah ambil duit ni.
Amin nak beli sejam dari masa ayah di pejabat tu. Amin nak ayah balik
kerja awal esok. Amin rindu nak makan malam dengan ayah.."

Jelas Amin tanpa memandang wajah ayahnya...

*/ waa ni sadis sungguh... kepada sapa yang ada anak.. timbang2 ler... e1 x de anak lagi. hehehehe

Monday, October 04, 2004

ari isnin....

waaa mengantuk tahap dugong bersimpuh dengan ayu... bak kata Basrin....

waa kali ni mendapat nasihat... dari Sifu... untuk menggunakan Suse 9.1 Pro.. sebab Kernel 2.6.. hanya kernel ni sahaja support S-Ata.. yang lain tidak support S-Ata... apa lagi percubaan SUSE, pertama kali mencuba... waaa cantik jugak...interface dia.. x macam Anaconda.. muahahhaa.. mesti menyirap ajer.. fanatik Red Hat..

capacity HDD 80 Giga.. membuat 2 partition satu dalam NTFS... satu lagi dibiarkan kosong.. supaya SUSE dapat detect... then bermula lah setup... tapi yang paling cun.. auto-mount kepada NTFS tu.. macam tak percaya... Red Hat 9 pun tak de ni features.. tidak pulak tau Fedora Core 2.. setelah segala siap.. aku dan member.. terpaksa mengulingkan diri.. tak daya lagi dah merangkak.. semua nama lain.. x macam Windows.. setiap Distro memang pelik....

setelah mencuba segala macam upaya... tetapi semua buntu... gagal.... itu ajer.. sampai lah Magrib... then call Sifu lagi satu... mintak solution... akhirnya.. kul 10.45 malam ... berjaya... Toche Abang Haris.. kita settle nanti..... hehehehe

Task: Storage server with capacity 2 Tera
Mission: 3 days
Status: Completed..........succesfully.... Alhamdullilah

Specification Server......
Intel Pentium 4 3.2 E
Intel Server Board S875WP1-E with 1 Giga Bit Connection
2 Giga Byte of RAM Non-ECC
40 Giga HDD for OS
450W Zalman PSU
Adaptec RAID card.... support 8 S-Ata HDD
8 pieces of S-Ata HDD... Western Digital... 250 GB each one.. stripe together in RAID.

tidak sabar menunggu module yang berharga RM 2,572.....


yang membolehkan sambungan fiber sebagai backbone.. bos aku ni ada berani ke tak...

Sunday, October 03, 2004

ari ahad......... ari yang enak...

waa semalam dari pagi hingga ke petang.... balik dari kelas.. pi Shah Alam.. jumpa member lagi.. lepak buat assingment.. lepas tu lepak... kat Anggerik makan malam kul 1.30 pagi tu...

pagi Ahad..
pi UKM jumpa Salina.. dia dah janji nak bagi pinjam buku.. toche Cikgu... secara tidak sengaja jumpa lagi sorang Sifu.. Abang Iskandar.. waa.. mantap.. kena basuh sekejap aku.. citer pasal SDLC... no wonder ler.. his got degree in Software Engineering... ingat nak lepak lama.. tapi ari semakin panas.. mendapat jemputan dari Salina.. muahahah ...so pi ler minum di Restoran Cempaka Rimba.. di PKNS, Bangi.. pertama kali masuk.. pasai asyik dok lalu sahaja... muahahahaha

sampai sana acara minum bertukar jadi makan tengah hari... toche Abang Iskandar.. kerana open table untuk kami... pada hal baru kenai tak sampai 2 jam pun.. muahahaha.. syukran.
balik lepak pi opis balik pasai nak setup server baru bagi storage... so melepak sampai malam... tapi akhirnya kegagalan yang aku dapat... ooo tidak.. to be continued tomorrow... ketidak puashatian yaa amat sangat.....

masa balik dan tidur....

Saturday, October 02, 2004

semalam yang terindah........

menunggu Basrin.. bertempat di depan Masjid... waa yang lalu lalang kat situ usha semacam pulak... Hampeh.... salah ke lepak depan masjid.. takkan nak duduk dalam masjid pulak... sambul tunggu member....

kul 8.48 macam tu basrin sampai... waaa jalan jam.. dia kata... lepas tu pi Petronas Kampung Bharu.. sebab kat situ tempat jumpa.. muahahaha kali ni mendapat jemputan Kak Emie.. baru balik dari UK (bukan Ulu Klang).. muahahahha..

sampai sana sudah kul 9.35 macam tu.... waaaaa jalan jam.. tu pasal lambat... Sori Kak Emie..
setelah itu.. apa lagi.. acara makan ler... pi kat area situ jugak.. si Op membawa.. kali ni x de pulak acara jalan-jalan cari makan.. muahahaha..

sampai sana.. semua order.. ingat mau test Nasi Paprik.. tapi test benda lain pulak.. Nasi Goreng USA.. setelah semua order... sampai EP.. waaa ni rupaya EP.. x kusangka.. duduk Subang jugak... SS15... loa berjiran kita... nanti.. sampai jua ke rumah dia.. hehehe

EP pun order.. pulak.. Siakap Stim, Tomyam... Telur Bistik... dan tidak lupa Sotong Goreng Tepung.. waaa kami semua kekenyangan yaa amat sangat.. amat menakutkan side-order tu... kalu ni macam... jadi pisang montel lah gamaknya.. muahahaha...

ole-ole yang dapat... Eiffel Tower punyer key-chain.. toche Kak Emie.. yang pelik Kak Emie pun tak naik pun.. muahahahaha...

lepas semua dah kenyang.. apa lagi balik.... aku terus menghala ke Shah Alam.. buat keje.. berbekalkan.. Kopi Tarik (memang kaw giler) Nasi Goreng USA (jadi appetizer aje tu...) tambah lagi ngan Nasi Putih... (lauk seperti yang dinyatakan...).......... mata mengantuk.. lagi.. perut kenyang.. muahahahah jam dah kul 9 lebih dah..

*/ Kepada Kak Emie dan EP.. toche belanja kami makang.. semoga dimurahkan rezeki.. panjang umur.. dan cepat kawin.. muahahaha..


Friday, October 01, 2004

ari yang mulia...

ari ni keje banyak wooo.. x sempat layan YM.. hehehehe

keje banyak... mengejar masa.. sebelum kul 6... sebab nak balik awal... ada hal... tapi at last balik lepas magrib... sambil tu usha member yang tengah setup RAID kat Linux.. memang problem.. waaa ingat nak stay... tapi dah janji pulak ngan orang lain... waaaa... tapi selamat boleh sambung esok.. x tau ler kul baper mamat tu balik... hehhehe

lepas Magrib.. gerak..ke Masjid Ar-Rahman.. menunggu"abah" muahahhaa si Basrin.. sebab dia kurang arif lagi tang jalan ni... ok... mau gerak....