Wednesday, June 30, 2004

apa bila 'deal' ngan Melayu ni susah jugak

lihat perbualan dengan seorang MELAYU apabila dapat tau ada benda murah...

BUZZ!!!
Am: berapa ko jual sial?
Am:
e1: wei
e1: lama x dengar cerita
e1: ok hdd
e1: maxtor... 80 Giga 7200 RPM with 8 mb cache memory
e1: RM 180
e1: barang sampai kurang dari sebulan
e1: warraty 1 to 1 selama sebulan
e1: ada berani...
e1: member aku dah supply hdd ni kat setahun
e1: setakat ni belum ada masalah lagi., semua cun
e1: paling penting HDD BARU Maa.. bukan 2nd hand punyer..
BUZZ!!!
BUZZ!!!
Am: 180 je?
Am: giler babi murah
e1: nak beli tak..
e1: aku kasi order..
e1: tapi standby duit ler..
Am: ok ok
Am: bile mau duit?
e1: ko nak berapa unit..
e1: 1 bijik ke 10 bijik........
e1: ko nak tak am...
e1: aku email member aku skrg......
Am: ok nak
Am: emel dia
e1: wei
e1: aku tanyer ko
e1: nak berapa unit?
e1: am ko nak berapa ketul... ko bz ker..
Am: 1 je
e1: loa
e1: aku ingat nak 20 dozen...
e1: punyer lama pikir......
e1: confirm,
e1: aku order sekarang.,
Am: ok ok
e1: aku dah order..
e1: kasi standby duit ajer..
e1: nanti barang sampai ..
e1: aku call ko.......
Am: bape komisen ko dapat sial?
Am: hahaha
e1: Rm 5 per hdd
e1: ok tak..
e1: baru ada ko sorang......
e1: boleh buat isi minyak.......
e1: kalu ko bagi aku komisen nak jugak......
Am: boleh blah
e1: kedekut punyer sepupu.........
e1: wei aku punyer maxis tu macam mana........
e1: ko nak tolong sub kan ke tak........
Am: bukan tak nak aaa..skrg aku dah ada adik aku
Am: pastu leceh aaa nak jaga
e1: apsal pulak.......
Am: kadang2 lambat bayo
e1: sapa suruh ko jaga aku........
e1: ooo
e1: adik ko ler tu.....
Am: wei
Am: sebut nama a few kedai kat loyat
e1: apsal
Am: sebut je
e1: c-zone
e1: sri
e1: viewnet
e1: bighome computer
e1: aac
e1: thundermatch
e1: pc.com
e1: jaya.com
e1: yang tu ajer aku ingat
Am: ok ok
Am: thanks
e1: kejap mau tanyer
e1: Thanking you in anticipation.
e1: ok tak bubuh dalam surat.... penutup kata
e1: aku nak bubuh dalam cover letter......
Am: wahhhh..harga harddisk yg ko jual tu.80gb/8mb maxtor...265 sial
e1: oh ye ker..
e1: dah turun pulak......
e1: so ko jadi beli ke tak
e1: aku dah order maa
e1: wei bz ker..
e1: ko nak ke tak.. hdd tu
e1: aku boleh email balik cakap cancel.........
Am: cancel dulu lah wehh
Am: soriii
e1: pergh......
e1: ok...
e1: aku email.. member aku sekarang......

end-up macam ni resultnya... cakap berapi. lepas tu habuk pun x dok, x pasai aku yang hangin sorang.. rasa ni ler update utk ari ni.. guna ler akai sikit.. ni MELAYU asyik guna kepala lutut jer.

Monday, June 28, 2004

malam tadi lepak Seksyen 2 sementara SHAH ALAM

waa gi jumpa member.. kat Seksyen 7 lepak ngan dia kat Sekyen 2 yang warung sementara tu.. layan nasi paprik.. ok jugak.. nasi paprik dia tapi bubuh cili.. mcm nak bunuh orang.. kalu dugong makan memang sah boleh kematian sebab cirit-birit.. tapi apa nak buat. kalu kutuk lebih2 karang Warung Melayu jugak.. nanti kata x mau support melayu... MELAYU KAH AKU... hehehehe

macam biasa dok melepak.. kawan lama x lama ler.. x sampai pun 2 tahun lagi.. tapi lama ler jugak tu.. dulu jadi technical support sesama.. projek 'mencampak' notebook dan projector di sekolah-sekolah. di daerah KOTA TINGGI, JOHOR. waa penat jangan cakap ler.. keje setiap hari sampai ari ahad pun keje jugak.. bulan pose.. projek habih lagi 4 hari nak raya.. mau x mantap kami......

kalu nak cerita yang tumbang memang ramai.. nak dijadikan cerita, isi minyak kat stesen BP lupa pulak FELDA APA.. sebab tu kali pertama sampai Kota TINGGI.. ini bukan kampung aku maa.. tgh nak isi minyak tu.. yang jaga kaunter tu siap makan kuih Seri Muka kut yangada pulut kat bawah dia.. atas dia pulak warna hijau... pergh jam baru kul 10 pagi tu...

itu belum kira lagi member semua.. dah berasap dalam keta dah.. cuma aku saje x mau bukak lagi.. sebab x tau boleh ganti balik ke tak.. hehehehe.. memang penat.. sayang x de gambo.. lepas tu cerita pasai keje baru dia. macam tu ajer ler.. yang pelik sampai kul 12 jugak.. dari Shah Alam.. pi hantaq umah abang dia pulak kat Ampang.. TAMAN TAR.. sapa duk kat sini.....

sampai taman tar.. jam dah kul 1 lebih dah.. lepas hantar dia. aku pun balik.. pasai.. nak tgk bola maa.. sampai umah.. ada ler aku tgk tv tu 30 minit. lepas tu tv tgk aku balik.. selamat ada orang tutup.. hehehehe..
waa cam best aje..

kengkawan pi sini kalu mau baca pasai Xbox.. code name Xenon..

baca ler.. best giler.. bagi sesapa minat game console.. dan cerita pasai.... specefication.. (bagi sapa2 yang minat ajer ler....)

Sunday, June 27, 2004

ari sabtu.. tapi update utk ari ahad...

buat benda pelik sikit.. semalam pi member dan cousin mai umah macam biasa lepak2 saje, lepas tu member pulak call lepak mamak.. kat Seksyen 17.. macam biasa pi ler.. kejap... karang x pi.. kata x ingat member pulak... lepas lepak balik umah.. nak tengok bola ler.. awal pagi tadi Greece ngan France

lepas mandi dalam kul 1.30 macam tu bukak ler TV.. tgk ler apa-apa saja.. sambil nak tunggu 2.45 macam tu... start aje bola.. mata pulak cam biasa ler.. x bagi can.. ada ler dalam 15 minit pertama.. lepas tu mata pun mengantuk.. aku sedar2... bola pun dah habih... TV terbukak... pintu umah pun terbukak... selamat grill tu sudah 'lock' hehehe kalu tak mahu pulak ada tetamu yang mai umah aku... lepas tu NENOK bola sesama.. hehehehe

tapi yang sedih.. pasukan gergasi boleh kalah... x pe lah France.. bagi chance kat dia orang.. hehehehee kita jumpa nanti 2006... kat Jerman ok.. bagiler dia orang tu 'underdog', hehehehe

pengempur Greece.. hehehe
ni pulak wajah sedih... macam biasa ler mesti ada kalah...

post ni dihantar kat tempat yang internet connection nya T1.. maksudnya... 1.5Mbps connection... Streamyx baru 512Kbps... waa bestnya.. kalu dapat pasang kat umah.. tapi ni tempat orang.. so boleh ler.. singgah selalu... (kepada tuan punyer company jangan kedekut.. izinkan aku singgah selalu untuk men'download'... waa best giler download apa2 kat sini)

lihat report bandwith testing.. x accurate langsung...

Speed
211.7 kilobits per second........... takkan ler macam ni... tipu betul ler

Communications 211.7 kilobits per second
Storage 25.8 kilobytes per second
1MB file download 39.6 seconds
Subjective rating Mediocre..... ni paling sedih.. rate ni yang dia bagi.. ingat apa?

Saturday, June 26, 2004

kali ni buat benda pelik sikit..

orang selalu update biler satu hari dah berlalu atau perkara tu dah berlalu.. aku update utk esok punyer cerita.. hehehehe kerana ari ni ari Jumaat...pasai nak bubuh gambo aksi berani mati oleh aku di swimming pool sewaktu bercuti di port dickson dulu.. pasai.. x dok camera digital ler.. biler nak beli.. aku masih x mampu.. nanti ler satu hari mintak2 tgh jalan.. tiba2 jumpa duit dalam Rm 6K ke.. terus aku gi beli Nikon D24 tu... x yah pikir2 lagi dah... aku nak kamera....
Aksi baru nak mula......melompat untuk membuat 'sumer-sault' (betul ke ejaan ni)

berada diatas udara sekejap...hikmat meringankan badan peringkat ke-7 ler.. (macam dalam komik Alam Perwira tu...)

tidak lepas juga mencuba aksi serong.. lipat pisang hehehe

aksi bersama sepupu... ber'duet' ler katakan....

yang ni kurang pasti aksi apa.. nak kata.. katak terbang pun ada.. tapi rasa-rasanya.. aksi kodok x sabar mengejar pasangan kut...

*/kengkawan kasi klik kat gambo tu.. nanti dapat yang original size ok.. sebenarnya banyak gambo tapi.. camera x de.. tu yang sedih tu..

Friday, June 25, 2004

ari ni yang best... ari Jumaat...

kesian kat perwira2 ku.. kena balik awal.. x pe.. bagi can kat depa semua polish their skills kat Portugal.. paling penting 2006.. tempat kita.. ok.. Jerman - World Cup 2006...






sekarang team Jerman x de lagi.. so sekarang aku bertukar pula team kedua Portugal.. semalam nenok bola. pasal nak tengok England kalah, pasai ramai sangat yang fanatik England tu.. minit-3 semalam tu hampeh betuler.. boleh pulak Constinha tu tanduk ke belakang.. x pasai2 ajer.. Owen dapat sebijik.. lepas tu pulak Rooney kuar pasai buku lali terseliuh agaknya.. tu mesti kurang makan garam... si Erikson bawak masuk Vasell... lepas tu kurang mantap sikit gandingan ngan Owen.. cam x serasi.. tapi pagi tadi macam pelik pulak si Owen tiba2 ajer.. mantap sungguh.... Portugal main dalam 30 minit pertama hambar sungguh... aku pun naik geram NENOK... apatah lagi si midfielder dia Deco tu.. entah2 apa aje passing.. semua serba x menjadi... kaki si Figo pulak lari tuned..amek free kick atas garisan kotak penalti tu ade kat 3 kali tapi 'swing' dia semua atas palang... Nuno Gomes pulak cubaan dok x menjadi.. hangin betul first half semalam.. habis first half.. mata pun dah x bagi can lagi akhir tertidur.. dan pagi ni dapat tau.. Portugal menanggggg maa.. caya ler Portugal.......

kegembiraan Corrado

Thursday, June 24, 2004

ari ni sedih............

semalam tertidur tu.. bangun pagi dengar result.. Jerman kalah ngan Chezh 2-1.... x larat betul ler malam tadi.. Belanda masuk quarter, sedih nya..x pe ler bagi chance kat Belanda tu.. pasai dia x qualify utk world-cup tahun 2002.. hehehehe..

wajah2 kesedihan....







Wednesday, June 23, 2004

waa malam ni... penting maaa Jerman

ari ni ari Rabu.. so ari bersama kengkawan.. atau cousin2 ler.. kami cousin semua rapat dah macam member jadi nya.. so ari ni plan nak tgk wayang kat GSC.. murah sikit.. ari rabu.. RM 6.. so kita plan ari isnin... bagi kat salah sorang.. utk beli tiket.. yang lain hanya pi Summit USJ..

dalam kul 8.30 tu aku pu pi ler. sampai sana.. masih x de sorang pun cousin.. tunggu ler kejap.. terasa lambat betul kul 9 malam.. al maklum ler mai sorang.. kalu mai ngan member.. sekejap aje tunggu punyer tunggu.....mai pun 2 orang.. tinggal lagi sorang ticket keeper... hehehehe..

dalm kul 9.10 tu sampai pun semua orang.. kali ni 4 orang aje.. yang lain semua bz hehehe.. apa lagi beratur ler.. macam biasa beli pop-corn.. dan soft-drink.. lepas tu masuk ler... kali ni cerita.. Around the world in 80 days.. hehehe best jugak cerita adventurer ni, semua ada. lawak memanjang....

nak cerita kat sini x pandai.. baik korang pi sendiri ok.. atau pun cari DVD yang RM 13 tu make sure DVD-9 ok..lepas tu lepak mamak Restoran Taj.. depan SJMC.. pekena tosei.. lama x lepak kat situ.. sekali tosei x berapa best ler.. silap betul kalu tau lepak kat Sri Melur SS19.. capati dia mmg best..

Tuesday, June 22, 2004

ari ni baru sihat sikit...

petang tadi mengemas luar rumah... membakar sampah.. macam biasa kan bunuh nyamuk tu...
lepas tu melepak sama ngan adik aku kat tepi umah.. sambil cerita pasai kereta.. ingat nak beli keta.. tapi x mampu lagi ler... tengah2 lepak tu.. satu cousin call.. cakap nak mai umah.... ok jugak.. boleh borak ngan dia...

dalam kul 10.00 malam tu..pi ler UM pasai member punyer PC ada problem.. aku pun pi ler, cari duit poket.. kata nak beli kereta.. hehehehe.. sampai sana. dia pulak x dok, jumpa member lain.. tgk ler PC dia.. rupa2nya masalah rundll... ni yang problem ni.. check virus pulak... ada ler 5 keturunan jenis Worm.. Ni PC ker.. tempat penternalan Worms.. hehehehe

sambil menunggu speed disk tu habih layan ler borak pasai Euro.. seperti biasa aku tetap ngan Jerman.... lepas tu pi lepak pulak kafe Kolej Kinabalu tu.. ok ler.. kafe student.. yang best murah..... rasa nak minum pi situ ler berbaloi betul........hehehehe

Monday, June 21, 2004

waa ari ni x tau apsal....

ari ni sungguh x bertenaga dan boring ... x tau apsal.. agaknya pasal Monday Blues kut.. hehehe pagi2 dah bukak balik notebook yang aku repair.. ari ni dah masuk 2 hari dah.. x jugak siap.. naik pening kepala aku dibuatnya.. pelik betul lah Notebook Twinhead ni..
ada pulak partition sendiri.. phdisk pulak tu.. x pernah aku dengar.. selalu guna fdisk ajer..

ari ni masa browse2 punyer browse akhirnya jumpa jugak driver dia.. yang official punyer.. teruk betul ler.. twinhead ni.. suka manyusahkan orang.... apsal pulak notebook lama tu x de dalam list.. ni pulak kena pi link lain.. letak situ.. old.. apa entah..... baru ada semua list notebook lama.. agak nya saj akut.. webmaster dia buat lawak antarabangsa.. hehehehe

petang tu tolong member pulak.. pc dia guna Windows 2000 upgrade apa entah browser dia cakap terus PC dia hang.. lepas tu x boleh nak load Windows pulak tu.. run save mode nak tgk apsal.. lepas x boleh jugak.. entah apa error x tau ler.. dok cerita svchost pulak..
perghh ni lagi satu benda x pernah jumpa... tanpa membuang masa.. apa lagi recover hdd itu.. then reformat ler.. biasa ler... stail cina..hehehehe

dalam kul 9.30 macam tu .. member mai umah.. lepak bawak notebook dia pulak.. x tau apsal noteook dia x boleh on.. x de apa2 kat screen pun.. kesian jugak biler NENGOK.. budak-budak Melayu ni kalu dapat barang office.. main belasah aje bukak.. kan dah rosak, kalu nak buat ekperimen pun tanyer kepada yang pakar.. hehehehe lepas tu member SMSM ajak lepak kat Seksyen 17 layan teh tarik.. ok.. ler 2.30 nanti England vs Crotia.. mintak2 England kalah... hehehehe..

Sunday, June 20, 2004

ari ni balik kampung

awal pagi dah bangun.. pasai member ajak suruh ikut dia pi daftar.. belajar di UiTM Shah Alam.. best pulak rasanya.. aku dah apply asyik x dapat ajer.. hangin betul tengok dia orang ni.. orang nak belajar x bagi.. lepas tu biler orang melepak marah pulak... mangkuk hayun betul.. panas...

kul 8.30 cam tu pi ler ngan member.. naik keta dia.. baru beli woo.. semalam baru amek.. tapi bukan baru... 2nd ajer, janji kereta... aku x dok kereta lagi.. wahai duit cepat ler mai.. aku nak duit.. baru boleh beli keta.. x mau angkat keta.. x best.. hehehe.. lepas tu pi ler Seksyen 2 yang sementara.. pasai gerai dia nak upgrade.. x tau cam ner jadi nya.. lepak sambil pekena Roti Telur Sardin murah tu.. RM 1.80... memang student punyer harga.. walaupun aku bukan student.. hehehehe

dalam kul 9.30 cam tu pi ler masuk UiTM.. saja je buat lambat pasai.. kalu pi awal2 mesti sibuk.. hehehe. tu taktik tu.. masuk kat pintu belakang.. lepas tu pi Pusat Inovasi.. lepas tu macam biasa ler.. mendaftar.. aku mana tau.. yang kau nampak banyak betul pompuan.. parah macam ni.. kalu lelaki malas belajar.. satu masa nanti.. ada pulak requirement dalam paper.. FEMALE only... masakkkkk

aku nak belajar........ dia orang x mau bagi.... kalu pikir balik.. rasa mahu berbakul aku maki hamun kat dia VC tu.. lepas register.. aku pun balik ler kampung ngan member.. kali ni aku pulak drive.. saja nak test keta.. hehehe.. sampai Banting dalam kuk 12 macam tu.. sampai2 ada makcik aku pulak.. ramai tu.. meriah jugak.. pi dapur. ada DURIAN.. waa my favotite.. apa lagi bukak ler.. mau 4 biji tadi masuk perut... rasa semua yang pahit pulak tu....memang best... lepas tu terduduk kejap.. hehehe selamat perut masih kenyang.. kalu tak boleh lagi tu.. that is the one of my ability.. of course lah that is one of my principle life.. hehehe

lepas makan .. tgh lepak .. makan nasi pulak.. kali ni ada ikan kembung goreng... tomyam pulak tu.. ada pulak sambal udang.. tempoyak pun ada.. makan ngan ulam.. waa best betui, kali ni memang terduduk kejap aku.. betul2 terduduk.
lepas makan.. lepak kejap.. aku pun gerak balik.. pasai naik keta member.. sampai umah aku lebih kurang kul 3 cam tu, mata pun dah kuyu.. apa lagi tidur aje ler.. member aku pun tidur kat sofa.. aku tidur kat bilik.. hehehe.. tgh layan mimpi best ada pulak member call nak jumpa malam ni,
tu yang potong tu.. hehehehe..

dalam kul 6 pi Restorsn Taj.. pekena kopi kejap.. mata masih mengantuk maa. biasa ler.. makan kurang sangat.. lepas ni sambung balik.. keje yang terbekanglai. tu.. Notebook dok menunggu lagi.. hehehehe

Saturday, June 19, 2004

ponek betul ari ni...

waa ari ni bangun awai konon nya nak pi MPSJ.. pasai umah punyer penutup longkang kena curi dek makhluk tuhan yang kekurang-ajaran.. panas betul aku.. balik2 umah dah x de benda tu.. selamat x de pulak keluarga aku yang termasuk dalam longkang di depan umah sendiri.. hehehehe

biler sampai sana tengok keta banyak.. so dalam hati rasa2 bukak ni.. biler pi kan pejabat dia tutup daa.. rupa-rupanya yang parking banyak keta tu..ada company buat family day.. waa boring nya.. panas pun panas... balik2 singgah kejap jumpa cousin kat Petronas USJ 6.. pasai ada cousin keje kat situ.. borak ler kejap.. lepas borak sudah set.. ari Rabu ni. layan GSC tengok Around The World in 80 Days.. hehehe

sampai umah macam biasa.. ingat nak potong rumput kejap.. biasa ler.. kat umah x dok kambing ker. lembu barang seekor 2.. boleh jugak lembu tu makan.. hehehe.. ingat nak bela arnab.. tapi arnab ni x boleh makan lalang pulak.. hehehe
nak bela lembu kawasan umah tu bukan padang ragut.. tengah dok setting mesin rumput.. mai member.. bantai borak dulu ler.. tengah2 borak.. ujan pulak turun.. cam ner nak potong.. rupa nya hujan x sampai ke petang.. ada ler 2 jam cam tu.. lepas tu aku pun potong ler rumput.. kalu x.. entah biler pulak aku nak potong.. biasa ler.. sibuk katakan.. hehehehe.

lepas potong rumput.. usha notebook cousin.. pasai dia cakap dok buat hal ajer... sekali bukak PEntium II ler.. tgk punyer nengok.. rasa2 macam OS problem.. kasi backup data.. ingat nak guna Windows 2000.. buat upgrading dulu biasa ler malas nak buat fresh installation..tgh2 buat hang ler pulak..ni mesti hdd ada problem.. apa lagi mengadap ler aku sampai ke malam tu.. tapi x de ler dok mengadap benda alah tu.. buat ler keje lain.. hehehe

biler dah malam.. keje x siap jugak.. lepas tu lepak pekena teh tarik.. cam biasa ler.. kepala pun dah boring.. asyik x jadi ajer.. tapi yang bagus dia.. melatih kesabaran.. kan aku ni penyabar orang dia.. hehehehe tu pasal... ler.. x kisah kalu x jadi.. kekekeke waaa ngantuk..........esok nak pi teman kawan.. lepas tu balik kampung .. BAnting esok aku mai ok..

Friday, June 18, 2004

ari ni tercapai jugak cita2 nak pakai handset idaman...

tadi pi Shah Alam.. jumpa member.. dia nak tolak handset.. dah lama aku aim handset ni.. tapi mahal sangat masa dia baru kuar... tahun 2001 x salah aku.. ari tu ada member sound.. dia cakap nak tolak.. macam x caya.. lepas tu aku sambar ler.. susah woo nak cari handset ni kat market.. limited edition pulak.. nak kata ada colour screen.. x de pun.. apatah lagi camera.. hehehe sekadar handphone ajer.. hehehe

model dia pun jarang dengar ... ni gambo dia..


the best part is.. gambo ni sama housing ngan handset aku.. hehehe.. toche kawan.. kerana nak jual bagi tau sama aku.. tgh lepak kat Restoran Darul Ehsan.. Seksyen 8 ada pulak member lain tegur..x sangka pulak boleh jumpa member lama... waa betul ler orang cakap... orang kuat melepak ni banyak jugak kelebihan dia.. hehehehe

( Prinsip Hidup yang ke-2... Melepak Bersama Kengkawan....)

Thursday, June 17, 2004

ari ni nak cuba men'upgrade' tukun kesayangan aku

masa install Linux ari tu aku guna mode workstation sebab nak test Display ajer.. maleh nak install lebih2 sebab lambat sangat nak tunggu habih.. sekarang ni pulak Samba services dah kong.. asyik mengacau aje.. smb.conf tu.. kan dah padan muka sama aku.. hehehe... janji.. kita tau dia punyer silap itu yang penting.. kalu buat satu terus berjaya x best.. x de thrill.. hehehehe.. saja nak riak campur takbur.. kekekeke..

kali ni dari RH 7.3 kasi upgrade mau jadi Fedora Core 1.. sebelum buat mintak pendapat sifu.. dia kata takut ada masalah.. dia x pernah cuba lagi.. ada member lain pulak cakap... lebih baik buat full installation.. tapi memandangkan aku ni yang x pernah jemu dengan kegagalan.. aku pun cuba ler membuat upgrading.. hehehe.. akhirnya petang tu berjaya...Yeah.. bagi tau sifu aku.. dan dia pun boleh praktikkan..

lepas ni nak pi jumpa lagi satu sifu mau burn Fedora Core 2 pulak... nak tgk apa features dia ada.. hehehe.. dalam kul 8 macam tu ingat nak gerak ler.. ke Summit nak pi tgk Punisher.... tayar moto pulak pancit.. alamak.. call cousin pulak x dapat.. dalam kul 9.00 cam tu.. dia call.. mintak tulung dia amek aku ler.. lepas tu dia mai... apa lagi pi ler..

cerita best betui .. nak cerita kat sini x reti cam ner.. tapi lagi best daripada Kuliah Cinta ker.. dan seangkatan dengan dia.. hehehehe.. saja aje kutuk cerita Melayu... baru dia orang ni boleh buat yang terbaik.. hehehehe

Wednesday, June 16, 2004

waa malu besar maaa

ptg tadi jumpa member kejap kat De'Palma.. sebab PC dia problem... dia punyer PC x boleh shutdown.. lepas kita shutdown.. CPU dok running.. ni kali pertama NENGOk..
baguih jugak pengalaman.. x pernah lagi jumpa.. hehehehe

firstly expect.. mesti dia punyer motherboard sudah kong.. utk ememastikan... aku tukaq satu lagi Power Supply yang lain (PSU).. sekali tukaq.... boleh shutdown ler.. fuh lega member.. x yah tukaq.. motherboard.. lepas solve.. apa lagi turun bawah lepak 'ngeteh' kejap sama member..

dalam kul 8 cam tu.. pi ler kejap Ampang Point ingat nak cari kad.. sebab Birthday Ummi aku 17/6/04 ni.. setelah puas menunngu lif yang x mau turun... hati dah menyumpah2 dah apsal lif ni semua nak turun aje.. yang nak naik x de ker.. ..... akhirnya dapat lif..

apa lagi teus pi Popular.... rasa situ ada yang jual benda2 macam ni....sampai sana ..... most of cards yang ada dok cerita pasai hari bapak pulak.... alamak.. tgk cards2 yang lain.. semua pasai awek...... pergh panas betul... hangin aku kejap.......

pikir punyer pikir.. cari tampat lain.. atau Popular lain ler.. lepas tu gi umah cousin kat AU3.. Kelumpuk Cemperling.. sekali dengar memang pelik betul ler sampai sana.. dia x dok pulak..Hampeh betul.... setelah amek Notebook dia.. aku pun balik... sebab dah janji ngan member kat Seksyen 17..

sampai kat persimpangan Jalan Ampang ngan Jalan Tun Razak..
masa tu kat traffic light.. tgk jam kul 11.00 mlm.. janji ngan member 11.00 mlm sampai 11.30 malam.. masa tu aku kat depan macam biasa ler.. naik kuda racing.. tiba2 Handset pulak berbunyi.. lagu Living Together tu... Hidup Bersama Original Version bukan XPDC punyer version hehehehe tgk nama mamat tu pulak.. aku pun cakap lebih kurang.. bagi tau dia atas motor... lepas tu dia ada cakap pulak.. terpaksa bukak helmet.. masa bukak helmet tu pulak..

handset aku jatuh maa.. pergh dah ler terjatuh.... housing belakang tu siap terbukak.. jatuh kat tengah jalan pulak... yang pelik handset tu seboleh2 nak sliding ke tengah jalan..
yang pelik x off baguih betul.. terpaksa park motor kejap.. berlari amek Handset aku.. lepas amek .. terus lampu hijau.. selamat sempat...kalu tak mau jadi 'lempeng' maa
waa malu giler aku.. malam tu... aku sorang pulak yang naik motor masa tu...... tapi yang penting.. Handset aku memang GANAZZZ...

lepas tu pi jumpa member aku..... lepak ngan dia sampai kul 1.40 cam tu... biasa ler pekena teh tarik mamak.. borak punyer borak.. pasai hal-ehwal laki2 saja.. hehehehe

Monday, June 14, 2004

ari ni yang best...

setelah berjaya meng'install' Linux.. ngan bantuan 2 orang SIfu.. yang guide through YM ajer tu.. memang power betuller.. para sifu ku... aku kurang power sikit ler.. hehehehe waa riak nya diri ku ini... hehehe.. kali ni install satu application... nama dia Linneighborhood... ini boleh kita nampak PC lain macam Network Neighborhood... macam kat opis ler..

sesudah berjaya... aku cuba ler buat Samba... ini membolehkan kita share directory dalam kedua-dua enviroment... nanti windows client and linux user boleh share data... ini pun berkat pertolongan sifu aku... guide through YM dari lepas magrib.. akhirnya kul 9.30 malam berjaya,
waaa best betui ler.... memang best.... waa aku sudah suka... LINUX... satu hari nanti akan jadi Red Hat Certified Engineer (RHCE) satu ari akan pasti.....

*/boleh tak masuk rekod... pembelajaran through Yahoo Messenger...

Saturday, June 12, 2004

lirik ni ada kena sikit ler..

I'm not a perfect person
As many things I wish I didn't do
But I continue learning
I never meant to do those things to you
And so I have to say before I go
That I just want you to know

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is you

I'm sorry that I hurt you
It's something I must live with everyday
And all the pain I put you through
I wish that I could take it all away
And be the one who catches all your tears
Thats why i need you to hear

I've found a resaon for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is You [x4]

I'm not a perfect person
I never meant to do those things to you
And so I have to say before I go
That I just want you to know

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is you

I've found a reason to show
A side of me you didn't know
A reason for all that I do
And the reason is you


sekali tengok lirik ni ada kena ler sama aku.. memang bagus betul... ada lagu yang ada cerita pasai diri kita... ni kena beli original ni baru best... hehehhe.. tapi apa kan daya x cukup duit ler... jasi download guna warez boleh tak.. hehehehe... sori ler hoobastank.. ko pun memang dah kaya... apa lah salahnya aku download satu lagu.. pasai aku minat 3 aje lagu ko... The Reason, Running Away, dan lagi satu Crawling in the dark.. itu ajer.. rasa x berbaloi ler.. hehehehe...

Friday, June 11, 2004

ari paling best....

failure doesn't mean you are failure,
it does mean you haven't succeeded yet

failure doesn't mean u have accomplished nothing,
it does mean u have learned something

failure doesn't mean you have been a fool,
it does mean u had a lot of faith

failure doesn't mean you have been disgraced,
it does mean u were wiling to try

failure doesn't mean you don't have it,
it does mean u have to do something in different way

failure doesn't mean u are inferior,
it does mean u are not perfect

failure doesn't mean you've wasted your life,
it does mean you've a reason to start a fresh

failure doesn't mean u should give up,
it does mean u should try harder

failure doesn't mean you'll never make it,
it does mean it will take a little longer

failure doesn't mean God has abandoned u,
it does mean God has a better idea!

sent by adk77
copied by me

waa best betul ler.. setelah 9 hari... setelah berpuluh-puluh jam.. dihabiskan.. beringgit-ringgit minyak petrol bubuh kat kuda aku.. akhirnya berjaya install ngan perfect kat satu PC yang boleh digela TUKUN...... selama ni mencari X.. akhir nya berjaya pada hari ni.. sebelum semayang Jumaat......shukran....

Wednesday, June 09, 2004

ari ni mencuba kaedah menipu LINUX

sifu sudah bagi tau dulu.. kita guna framebuffer development bagi untuk mendapatan display.. ari ni setengah hari mencuba.. still x boleh jugak.. sifu aku jugak pun poning... beliau un x leh imagine.. apa punyer TUKUN ni.. melampau betul PC ni.. hehehehe

dalam kul 7 lebih cam tu jumpa sifu... bawak diskette yang ada log pasai error.. lepas tu try ler utk analyse.. tapi sifu pun x nampak error dia kat mana.. so solution dia.. adalah replace display card baru.. sifu pun bagi pinjam dia punyer display card... S3 ok jugak tu...

lepas tu jumpa member kat Piramid Harapan.. sebab PC dia mengong kejap (bahasa tipah) sebab bila shutdown... windows dah shutdown tapi CPU dok running lagi.. macam x guna funtion ATX pulak.. sepatutnya CPU pun OFF terus... waa ni first time kena ni...... bagus jugak ilmu maa... so x boleh buat apa.. sebab datang ngan perut aje.. hehehe esok kasi sambung ler kawan.. hehehehe

mau pigi Putra Height.. ada rumah cousin kat sana... jom pi

Tuesday, June 08, 2004

lepak bersama cousin kat kedai mamak

masih lagi mencari solution tentang X kat Linux tu.. amsih x dapat.. dengan berbekal petunjuk dari sifu.. baru pi jumpa dia semalam.. masih x berjaya... angin betul.. apsal x boleh.. memang x dapat aku menerima ketidakbolehan PC ni, hehehehe bukan apa geram betul ler..

ni lah sebab nya orang x mauguna Linux.. pasai display lah satu sebab-musabab orang x mau guna Linux.. lepas dah puas mencuba ptg tu singgah umah Incik (nenek ler) tanyer khabar, ini lah contoh cucu mithali.. hehehehe. lepas tu ada pulak durian apa lagi belasah aje.. tanpa segan silu.. kan prinsip hidup ku adalah Hidup Untuk Makan.....

lepas pekena durian barang sebijik 2. aku pun pi ler jumpa cousin kejap kat Ampang.. lepas tu lepakl ngan dia kejap.. dok cerita pasai.. PC.. lepas tu lepak kat kedai mamak.. pekena mee goreng kejap.. perut dah lapar.. macam biasa kul 10 lebih macam tu gerak balik umah... hehehehe

Monday, June 07, 2004

lepak bersama member baru kat PTPL De'Palma

dalam kul 6 macam tu sampai opis cousin aku kejap.. lepas tu tolong repair PC bos dia.. pangkat Datuk, tapi sedih betul PC dia... x melambangkan seorang 'DATUK'.. kalu PC macam tu silap2 haribulan bukak Words pun boleh hang.. bukan nak mengata.. tapi jangan ler kedekut sangat... apa ler RM 2 ribu bagi PC baru utk seoarang yang bertaraf DATUK

kalu nak guna ayat Edisi Siasat tu.. mahu menangis Datuk tu kalu dia baca blog yang hampeh ni.. hehehehe lepas siap membaikpulih komputer dia.. aku pun pi.. jumpa member aku Rizal.. power jugak mamat ni.. System Administrator tu.. kat Kolej PTPL.. mantap.. bagus Hidup Melayu... cerita pasai Linux aku ler apa lagi.. cerita punyer cerita
cari solution.. jam pun dah kat kul 11 malam.. lepas tu balik..

akhirnya pencarian CD 7.3 pun berjaya.. aku dapat burn jugak 3 keping CD tu.. kepada sesapa yang cari aku kasi tulih kat tagboard tu ok.. sesama kita menguasai Open Source.. heeeeeyaaaaaaaaaaaahhh......

Sunday, June 06, 2004

hari kedua kat banting

waa bangun awal.. lepas tu tidur balik.... qada' tidur ler katakan.. lepas tu bangun dalam kul 9.00 pagi.. mandi2.. apa lagi belasah sarapan.. banyak jugak menu.. roti canai mak cik buat sendiri..... ngan mee hoon.. lepas tu air kopi... waa memang best
lepas makan melepak bersama cousin.... dok cerita pasai PC ler apa lagi.. hehehehe

lepas tu pi rumah sorang member.. cerita pasai baju bundle.. leps tu pi rumah sorang cousin nak pinjam mesin rumput.. kat Sungai Buaya tu..... sapa2 budak Banting dia tau ini tempat.. tgh2 lepak.. ada pulak durian baru gugur.. apa lagi belasah ler.. rupa2 nya durian baru gugur ni lagi best daripada durian yang kita beli tu....

lepas tu pi UM kejap.. tunjuk kat tempat nak amek borang utk sijil syariah.. ada cousin nak amek part-time.. bagus jugak kepala dia.. nanti ler aku pun nak amek jugak.. hehehehe
on the way balik......johan setia tu.. kat projet.. jalan lebih kurang 5 minit.. ada tempat orang jual tembikai... apa lagi beli ler.. 3 biji RM 10 tanyer dia.. ni manis ker. dia mesti kata manis.. tu marketing strategy tu.. takkan nak cakap jujur pulak.. hehehe orang Cina lah katakan... Orang Melayu pun sama ajer.. hehehehe

sampai Tamn Sri .. dalam kul 2 ptg.. apa lagi makan tengah hari ler.. menu ari tu Mee Sup, waa memang best... lepas makan apa lagi masa utk merehatkan badan ler.. hentam tidur sampai kul 5 macam tu.. lepas tu bersiap-siap nak balik maa.. sampai umah dalam kul 7 macam tu.. maklumler jalan Klang-Banting dah upgrade maa.. memang best... hehehe

Saturday, June 05, 2004

balik banting tengok atuk

bertolak pagi cam biasa... hehehehe pagi tu kul 10 pun.. hehehe.. emak aku kat sana dah, sampai2 semua ada.. nenek aku sihat.. baru2 ni admit 3 hari kat SJMC.. lepas tu doktor suruh keluar.. lepas tu ari selasa mai balik.... cam biasa ler.. pandai betui punyer doktor..

lepak2 sama ngan sepupu... anak buah punyer sepupu... waa memang ramai giler.. tengah hari makan macam2 tu... waaa memang best... lepas tu sorang cousin ajak pi site.. sebab dia apa post x tau pulak... pi ler WetLand.. tengok dia orang buat testing piping.. nak tgk leaking ke... waa memang cantik... yang dalam pembinaan tu ler.. yang dah bina x cantik lagi sebab dah NENGOK .. hehehehe

balik2 tgk ada lagi yang mai..... keluarga belah utara sudah turun... kakak kepada emak aku.. Ipoh mali wooo.. waa makin ramai... memang best belasah karipap dan kepok lekor.. minum petang daaa.. nak magrib sorang lagi mai.. adik kepada emak aku ler.. tunggu yang cousin aku yang dok kat Seksyen 4 tu x mai2 lagi.. HAMPEH betul ler..

malam macam biasa.. kalu balik banting.. mesti lepak 69.. nak kata mamak. pun bukan.. buat style mcm mamak jugak ler..ramai jugak malam tapi malam tu turun Morib ler.. ada karnical pantai... turun2 ramai jugak orang... waa memang best.. ada karaoke.. tapi yang sedih nya.. semua lagu2 yang orang pilih semua yang top2... tiba2 dengar satu lagu lama, mamat mana pulak layan lagu lama ni.. pelik jugak.. nak tgk jugak sapa dia.. pi dekat.. adoi orang tua ler.. loa.. terus orang yang dok lepak kayt depan stage tu beransur belah.. hehehhehe kesian kat pakcik tu... nak layan kepala sendiri pun x dapat....

dekat kul 11 macam tu balik ler.. lagi pun rasa nya ada polis.. patutler x de racing.. selalunya mat rempit ramai lepak kat situ.. hehehehe boring jugak x de mat rempit ni..
hehehehehe

Friday, June 04, 2004

power supply (PSU) cun punyer..

hampeh betul pi Imbi angkat power supply.. yang sedih tu AT pulak tu..selamat jumpa 400W.... ari ni kasi test.. habih 2 power chord.. semua fius terbakar... kedai ni saja buat lawak ngan aku betui.. ari isnin mau pi ni kedai kasi gegar sama dia.. pandai2 buat lawak ngan teman.. hehehehe...

dah jadi macam tu terpaksa le pakai 300W punyer.. apa lagi kasi modify dia punyer output, supaya kasi banyak kuar.. member nak 6 output sebab nak letak kat 6 SCSI HDD company dia punyer.. aku pun amek ler power suply yang dah buang tu.. dia punyer connector.. ada orang panggil 'sotong'...... pelik jugak bunyi dia.. buat punyer buat,
kul 6.45 macam tu sampai opis dia.. Piramid Harapan kat De'Palma.. sapa2 budak Ampang mesti tau ini tempat...

selepas pasang semua kasi test... Alhamdulilah berjaya... semua HDD dapat ON.. dan BIOS dapat detect.. tapi ada satu masalah.. dia volume set hilang pulak.. yang tu x dapat pulak nak trace.. pasai dia punyer CMOS BATTERY pulak sudah weak.. lagi satu paling benci WINDOWS NT... dia punyer storage server pulak guna Intergraph TDZ 3000..... waa boring betuiler.. brand ni...... bile bukak Event Viewer dia.. semua tarikh sudah jadi 1/1/88.... cam ner nak tau biler ada error......waa pening

biler sudah jadi macam ni... memang x leh buat apa ler.. kena buat volume set baru ler.. data pun hilang..... selamat semua video dah jadi BETA .. so ada ler jugak backup dia... hehehehe..

Thursday, June 03, 2004

ari ni tumpang gembira

waa dah setengah hari dok mengodak dan mencari solution.. cam ner nak install linux kat PC yang boleh dikategorikan TUKUN ni.. hehehehe.. sekarang dah guna distro Mandrake masih x dapat jugak... bukan apa installation tu berjaya cuma X window tu yang fail......

tgh masih menjahanamkan... dapat ler pula SMS.. member akhirnya berjaya.. masuk UiTM.. setelah lama meng'apply'kan diri utk masuk akhirnya berjaya... TAHNIAH BRO.. kalu nak cerita pasal member ni kesian betul.. ada member senegeri pun x mau tolong dia... ada awek dulu pun buat hal.. kesian mamat ni.. selamat ler masih hidup... x sia2 member keje dah hampir 5 tahun.. lastly dapat sambung jugak belajar kat IPTA... gua caya ler... itu macam... hasrat pak lah.. cemerlang, gemilang dan terbilang.. boleh naik gred gaji ni.. apa lagi merempit kat syed bistro la kawan...

semalam lepak ngan dia kat restoran mekna.. baru dia pasang niat.. lepas ni apa2 kolej pun dia sebat.. belasah ajer.. janji dapat diploma... sekeping kertas.. mau tak punyer lama apply tu sejak tahun 2000 lagi bayangkan.. mau x angin orang tua tu.. lepas ni boleh tumbang lembu ni.. buat kenduri.. tapi aku nak unta masak merah boleh tak?

bagus jugak online ni jumpa satu mamat dok kat sarawak.. ari ni sudah order ikan terubuk masin.. waa bestnya..
lama x makan.... paling best makan ngan kuah kari.. kuah kari tu pulak kepala ikan.. memang best..member balik 9 Jun malam pulak tu.. amek terubuk esok harinya.. malam tu boleh makan.. nyum..nyum...

sapa2 budak puchong intan dia tau ini tempat.. dulu restoran MEK.. hehehehe..




Wednesday, June 02, 2004

masih lagi menggodak Linux di PC yang seangkatan ngan 'tukun'

hari masih mencuba... dengan pertolongan member.. dan seorang pakar.. tapi masih tidak berjaya.. aku pun x tau apsal ler.. mandrake 10 ni lembap sangat.. kalu mandrake 8 tu lagi bagus.... x dok masalah.. senang ajer dia probe display card..

nak kata x reti install.. aku yang ajar orang install... tapi kat PC baru ler.. PC lama x de ler.. ari tu buat installation kat PC baru tu kejap ajer.. x sampai pung 15 minit.. mantap betul ler diriku ini.. ( ayat takbur serta membongkak kan diri sendiri ) hehehe

tengah2 mengkaji tu ada pulak dapat phone call.. nenek pulak masuk hospital.. ok ler nak jumpa sahabat kejap... nak pinjam soldering iron dan timah sikit.. nak sambung wayar.. power supply.. ada member mintak tolong.. power supply dia terbakar.. lepas tu nak banyak pulak output....

perut yang lapar... pasal tadi menunggu kat hospitsl sampai kul 9.00 malam tu.. sebab tunggu doktor mai.. dia kata dia nak berehat.. bagus jugak doktor ni.. bab menyusahkan orang... angin satu badan kejap........

Tuesday, June 01, 2004

waa masih lagi x puas hati ngan Red Hat...

satu hari mengorek Red Hat ( sebenarnya x sampai 5 jam pun.. tapi dah boring punyer pasal kira satu hari ler..) masalahnya PC lama.. x boleh detect display.. masalah 'on probing display card" , sedih betul.. member pun dah poning kepala... aku lagi poning..

lepas setengah hari berusaha.. utk guna red hat 9.. x boleh lepas tu guna red hat 7.2 pun masalah pulak.. ada bug.. suruh report... end-up mengupdate.. blog.. dan baca blog orang.. hehehee.. lepas tu ada pulak lagi satu masalah.. kena virus pulak.. 100% occupied processor.. ni mesti kena [email protected]. sebab ni salah satu daripada symptom dia.. yang pelik.. dalam PC tu ada Norton 2004 tu.. pirate edition.. pun kena jugak

lepas tu macam biasa kasi masuk panda.. then bagi check.. ada ler dekat 1 jam jugak menunggu.. lepas tu akhirnya .. jumpa jugak.. 2 jenis virus.. type WORM maa.. [email protected] dan [email protected]. lepas tu baru PC ok.. waaa selamat x yah format.. hehehe