Monday, May 31, 2004

ari ni bangun awal...

bangun 6.50 macam tu semayang subuh... manyak lewat ler.. pasai penat sangat.. hehehehe
lepas tu pi SJMC utk book no utk medical checkup.. atuk ler.. sampai kan SJMC dalam kul 8 cam tu.. tgk dah ramai orang.. mau tergolek atuk aku tunggu giliran kejap lagi.. lepas tu kaunter pulak x bukak lagi.. perg angin betuiler.. dalam kul 8.30 cam tu baru bukak.. hampeh betul ler penjaga kaunter.. selalunya 8.15 dah bukak dah........angin betui..

lepas dah amek.. apa lagi pi ler Restoran Taj.. sarapan maa.. perut pun dah layan lagu Like a Stone.. pekena roti telur bawang.. lepas tu balik semula kat SJMC.. lepak kat lobby, pasai tunggu atuk mai dari BAnting.. ada orang lain bawakkan.. cousin jugak...
selang 20 minit cam tu.. dia orang pun mai...

tunggu panggilan ada ler kat 40 minit.. lapar balik perut ni.. hehehe.. lepas tu doktor check semua.. dan semua ok.. apa lagi pi ler tunggu giliran amek ubat pulak.. lepas tu.. apa lagi berangkat ler pulang atuk ku.. aku pun balik ler.. macam biasa takkan nak jadi doktor kat sana kut..

Sunday, May 30, 2004

ari bersama kengkawan........

wa memang best.... dok melepak sambil menengok... LINUX.. satu hari mesti pandai punyer, kita buat LINUX tu..... petang hujan pulak.. tu yang risau tu.. pasai malam ni nak pi Panggung DBKL.. ada Konsert Pop Orkestra DBKL.. itu pun cousin dapatkan pass dia.. memang kuat betuller cable dia.. macam2 dapat....

jam 7.50 cam tu gerak dari umah.. pi ler DBKL tu.. baru lepas NAZA Federal Highway tu hujan dah mula turun... alamak selamat gerimis... tapi konsert punyer pasal pi ler jugak.. dalamhati dah nak balik dah.. sebab depan tu boleh buat U-Turn kat Flyover Asia Jaya tu....

sampai kat DBKL.. kul 8.10 cam tu.. lepas tu tunggu kejap.. cousin pun mai.. bawak pass.. jam 8.45 malam.. bermula ler konsert.. yang bestnya ada orkestra... tapi yang ni jenis pop orkestra.. bukan macam Dewan Philharmonik tu.. yang tu kita panggil Symphony Orkestra....... lain.. itu pun baru tau.. hehehehe

mula konsert ngan lagu apa pung x tau..... tapi memang best.... lepas tu ada REM.. lepas tu ada Deja MOSS.. lepas tu ada EXIST.. then waktu makan.... ada ler sikit jamuan.. utk pemain orkestra.. tapi cousin cable kuat.. dapat jugak makan... mee hoon ngan samosa.. kita orang makan sampai caterer dah nak kemas... tgh makan lagi.. biasa ler x mau membazir... hehehehehe

balik pi kampung baru.. jumpa salah sorang vionist.. Abang Rahman.. lepak ngan dia kejap sambil layan KOPI-O.. maklum ler malam ni tadi sejuk giler.... lepas ujan maa.. ok jugak...akan dipraktikkan.. lepas ujan pekena kopi-o pekat.. dah macam old-timer pulak.. hehehehe

Friday, May 28, 2004

di hari mulia ni..... bersama-sama ler kita hayati....

Kesabaran Allah S.W.T

Saat kau bangun pagi hari

AKU memandangmu dan berharap engkau akan berbicara
kepada KU

Walaupun hanya sepatah kata meminta pendapat KU

Atau bersyukur kepada KU atas sesuatu hal yang indah
yang terjadi
Dalam hidupmu hari ini atau kemarin .....

Tetapi AKU melihat engkau begitu sibuk mempersiapkan
diri untuk pergi bekerja .....
AKU kembali menanti saat engkau sedang bersiap

AKU tahu akan ada sedikit waktu bagimu untuk berhenti
dan menyapa KU

Tetapi engkau terlalu sibuk .....

Di satu tempat

Engkau duduk disebuah kursi selama lima belas minit
tanpa melakukan apapun
Kemudian AKU melihat engkau menggerakkan kakimu
AKU berfikir engkau akan berbicara kepada KU

Tetapi engkau berlari ke telefon dan menghubungi
seorang teman untuk mendengarkan gossip terbaru .....

AKU melihatmu ketika engkau pergi bekerja

Dan AKU menanti dengan sabar sepanjang hari

Dengan semua kegiatanmu AKU berfikir engkau terlalu
sibuk mengucapkan sesuatu kepada KU
Sebelum makan tengahari AKU melihatmu memandang
sekeliling

Mungkin engkau berasa malu untuk berbicara kepada KU

Itulah sebabnya mengapa engkau tidak menundukkan
kepalamu .....


Engkau memandang tiga atau empat meja di sekitarmu

Dan melihat beberapa temanmu berbicara dan menyebut
nama KU dengan lembut
Tetapi engkau tidak melakukannya .....


Masih ada waktu yang tersisa

Dan AKU berharap engkau akan berbicara kepada KU

Meskipun saat engkau pulang ke rumah kelihatannya
seakan banyak hal yang harus kau kerjakan
Setelah tugasmu selesai engkau menyalakan TV
Engkau menghabiskan banyak waktu setiap hari di
depannya

Tanpa memikirkan apapun dan hanya menikmati rancangan
yg ditampilkan ....

Kembali AKU menanti dengan sabar

Tetapi kembali kau tidak berbicara kepada KU
Saat tidur KU pikir kau merasa terlalu lelah
Setelah mengucapkan selamat malam kepada keluargamu
Kau melompat ke tempat tidur dan tertidur tanpa
sepatah pun nama KU kau sebut ....


Engkau menyedari bahwa AKU selalu hadir untukmu
AKU telah bersabar lebih lama dari yang kau sedari
AKU bahkan ingin mengajarkan bagaimana bersabar
terhadap orang lain

AKU sangat menyayangimu

Setiap hari AKU menantikan biar pun sepatah kata
ikhlas dari hatimu ....


Keesokan harinya engkau bangun kembali

Dan kembali AKU menanti dengan penuh kasih

Bahawa hari ini kau akan meluangkan sedikit waktu
untuk menyapa KU
Tapi yang KU tunggu tak kunjung tiba
Tak juga kau menyapa KU .....


Subuh, Zohor, Asar, Maghrib, Isyak
Dan Subuh kembali

Kau masih mengacuhkan AKU
Tiada sepatah kata

Tiada seucap doa

Dan tak ada rasa

Tak ada harapan dan keinginan untuk bersujud kepada KU
.....


Apa salah KU padamu wahai Ummat KU?

Rezeki yang KU limpahkan

Kesihatan yang KU berikan
Harta yang KU relakan

Makanan yang KU hidangkan
Anak-anak yang KU rahmatkan
Apakah hal itu tidak membuatmu ingat kepada KU?

Percayalah AKU selalu mengasihimu

Dan AKU tetap berharap suatu saat engkau akan menyapa
KU

Memohon perlindungan KU

Bersujud mengadap KU






Yang selalu menyertaimu setiap saat

Allah S.W.T ....

Thursday, May 27, 2004

terasa insafnya diri ini........

Berita terkini dari NASA tentang Planet MARS yang kini dalam ujian dan kajian mereka.

MERM (MARS Exploration Rover Mission)-24th March 2004

The science of astronomy states that the speed of planet MARS has been decreasing in its course orbit toward the eastern direction in the few past weeks to the level we notice the "waver" between the east and the west, and on wednesday the 30th July 2004, expected the planet movement will stop going towards the eastern direction. Then in the months of August and September 2004, MARS will changed its course in the opposite direction to the west - and that until the end of September 2004. which means the sun will rise now from the west on MARS!

This Weird phenomenon of the opposite movement called "Retrograde Motion".Most astronomy scientist states that all the planets in the universe will go through the same once at least and our planet EARTH is one of them. Planet Earth will move in the opposite direction someday and the sun will rise from the West!!!

This might occurs soon and we are aware of it.

Menurut Hadith Nabi saw. Rasullullah saw bersabda :
" Salah satu tanda akhir zaman (Kiamat), apabila sampai masanya... matahari terbit disebelah barat.Pada masa ini, taubat sudah tiada "

Hadith Muslim.

Menurut Syariah Muhammadiah.
"Terbitnya matahari disebelah Barat hanya akan berlaku sekali pada masa dan ketika itu, matahari terus berada disebelah barat. Dan seterusnya, matahari akan kembali terbit disebelah timur dan seterusnya pada hari hari yang berikut sehingga Allah menghendaki dan menetapkannya."

Inilah apa yang akan berlaku pada planet MARS. Bergerak dari timur ke barat.berhenti. bergerak ke barat dalam masa yang pendek. dan kemudian bergerak semula ke arah timur ke barat.

Abu Hurairah r.a berkata, Rasullullah saw pernah berkata :
"Tidak berlaku dan tiba nya kemusnahan dunia (Kiamat) sehingga terbitnya matahari dari barat. Apabila tiba masanya ini, semua makhluk di dunia akan segera tersedar dan percaya akan kekuasaaan Allah. Tetapi pada masa ini, semuanya sia sia belaka. Tiada satu pun pintu taubat dibuka. Sesungguhnya pada masa dan tatkala ini, rugilah bagi mereka mereka itu".

Hadith Al-bukhari,Muslim.

Wednesday, May 26, 2004

layan lagu ni pun best jugak......

Evanescence - My Immortal

I'm so tired of being here
Suppressed by all my childish fears
And if you have to leave
I wish that you would just leave
'Cause your presence still lingers here
And it won't leave me alone

These wounds won't seem to heal
This pain is just too real
There's just too much that time cannot erase

[CHORUS:]
When you cried I'd wipe away all of your tears
When you'd scream I'd fight away all of your fears
I held your hand through all of these years
But you still have
All of me

You used to captivate me
By your resonating light
Now I'm bound by the life you left behind
Your face it haunts
My once pleasant dreams
Your voice it chased away
All the sanity in me

These wounds won't seem to heal
This pain is just too real
There's just too much that time cannot erase

[Chorus]

I've tried so hard to tell myself that you're gone
And though your still with me
I've been alone all along

[Chorus]

Tuesday, May 25, 2004

ari ketiga

bangun awal dalam 6.35 macam tu.. ada uncle ajak pi memancing.. tapi macam mana nak buat.. mata mengantuk lagi.. dia orang pi... aku sambung lagi tidur.. kul 9 macam tu dia orang balik.. lepas tu kami semua bersiap utk mandi kali terakhir.. sebab nak kena check-out 12.30 tgh hari maaa.. kali ni mandi puas2 tapi x de adegan2 yang berani mati punyer.. sebab letih semalam x habis lagi..

balik2 dari swimming pool... terus melepak.. ingatkan nak tidur... tapi x boleh tidur pulak... layan ler TV.. sambil mengacau orang.. itu nama nya x de keje.. hehehehe
lepas tu berkemas semua barang supaya x de yang tinggal...... nak makan tengah hari.. lepas tu dok lepak lagi.. sambil tunggu semua berkemas.. jam 1 lebih kami semua kuar.. dan BABAi.. TANCO...

kali ni jalan baik kami ikut LUKUT.. boleh tembus SEPANG.. dan boleh ikut jalan belakang ELITE... utk tembus SUBANG.... on the way, x de apa yang menarik... cuma ada DURIAN tu aje yang menarik.... tapi dia orang jual mahal ler.. satu longgok RM 10 semua kecik2 .. ni rasa nya macam nak buat trip ke TAPAH ni.. makan durian sampai tergolek.....

sampai PJ kat pukul 6.00 macam tu.. semua dah lepak dah...

Monday, May 24, 2004

ari kedua di TANCO RESORT

bangun kul 6.45 macam tu semayang subuh.. lepas tu tergolek balik...... mata dah mengantuk.. ada uncle yang pi morning walk.. x tau ler term ni sejak biler orang guna.. tau nite walk ajer.. hehehehe..

dia orang balik dari morning walk.. kita breakfast beramai... menu ari tu.. nasi goreng tu roti dan macam2 lagi ler.. lepas tu tukaq seluar pendek.. masa yang ditunggu2 utk terjun kedalam swimming pool... masa tu ler nak tunjuk semua skill yang ada.. kalu boleh balik kuang tu nak 12 kali pusing.. hehehehee tapi dapat 1 kali ajer.. x dok jumping board hehehehe

gambo belum upload lagi ler. nanti ler.. kasi tunjuk... betapa hebat nya membalik kuang swimming pool tu.. dah penat2 berenang..... semua jenis berenang ada.. ala kucing, dugong.. orang dan macam spesis yang lain..... lepas dah penat pi pulak.. main kat tempat budak2.. pasai resort x de orang.. so kita buat resort tu serba macam bapak kita yang punyer ler.. hehehehe

main slide pulak.. teringat kat Sunway.. ni kena pi lagi sunway ni.. x puas hati ngan slides tu.. x de kick.. al maklum ler.. utk budak bawah 12 tahun... aku dah 21 tahun kea tas.. maa.. apa nak buat.. hentam saja ler labu.... lepas dah penat.. pi lepal dalam Jacuzzi.. kasi urut semua badan.. best tu air suam.... ingat nak letak satu kat umah.. ni kena request sama FAMA..... kasi letak satu JAcuzzi....... baru x kuar rumah.. lepak dalam air ajer.. kekekekeke

lepas tu makan tengah hari... macam biasa.. semua Auntie dah ada makan ler.. sebab semua pakar2 masak tu.. aku pakar2 dalam memakan ajer.. hehehehe.. lepas dah makan.. dia orang bukak lagi sekali MONOPOLY.. x puas hati pasai semalam.. aku pun join jugak ler.. kena paksa.. sebab maleh nak main.....kali ni macam biasa aku pulak conquer.. hehehehe.. end-up aku yang menang.... dia orang berhutang $8,900 dan $3,700 tu .. mau tak asyik dok lepak hotel ajer..

lepas main...... ada uncle ajak main GO-KART...... ok jugak.. tapi aku muat ker.. takut kaki sangkut pulak.. kita orang pun pi ler.. lupa pulak nama tempat.. tapi bukan kat resort kami.. kena kuar dari resort kami... pi satu resort yang lain.. tapi resort tu cun jugak.. ada chalet berbentukmacam 'Red-Indian'.... tanpa membuang masa kita pun pi tempat go-KArt...... 4 rounds = RM 10 ..... mahal tu.. tapi geram punyer pasal .. main jugak.. 4 keta racing.. macam biasa ler.. dia orang pi dulu... sebab biasa main.. aku x biasa naik..... memang kalah ler......

GO-kart yang aku naik tu bukan beli punyer.. tapi diaorang buat sendiri... so macam2 ler kelemahan dia.. tapi x per.. nanti kaya beli go-kart sendiri.. bawak pi sana kasi test ngan driver sana pulak.. hehehehehe balik dari go-kart.. pi tepi laut pulak.. tgk apa2 yag patut di bawa balik... hehehe. souvenir ler katakan.. ada auntie sorang tu.. suka menghias.. so dia nak cari baru-baru yang pelik..... ke tunggul2 kayu ker.. sebab selalu menghias utk majlis apa2.. bukan MAK ANDAM.. MAK ANDAM kepada MAJLIS.. hehehehe

ada le kut.. 1 jam merayau..... balik.. kasi bukak tin sardin.. buah sandwich.. aku tukang letak dalam sandwich maker... kasi bakar sikit.. baru best..... setelah kenyang apa lagi pakai seluar pendek.. kasi terjun lagi... bermula ler episod.. mengkuang-kuangkan badan.... heheheheh tgk jam dah kul 7 lebih.. kena naik... balik umah dia orang tengah prepare utk makan malam....

kali ni makan malam.. Steamboat.. waa best nya.. macam2 ada... semua 'ball' ada.. dah macam makan steamboat kat tepi NANDOS.. JALAN TUN H.S.LEE.....hehehehe semua amek sendiri masak...... sendiri.....lepas tergolek makan... lepak2 kejap.... malam tu cari mamak... x jumpa pulak.... akhir pekena teh kat restoran PAK KASSIM.. hehehe.. rupa-rupanya restoran tu baru bukak 2 hari daa.. tapi sayang ler teh nya x berapa sedap...
kena cari solution cepat.. takut orang mai sekali saja.......

balik apartment.. mata dah mengantuk.. apa lagi takkan nak baca buku kut.. hehehehehe

Sunday, May 23, 2004

ptg tadi bertolak ke Palm Spring

tadi aku bertolak kul 6 macam tu pasai... tunggu satu lagi auntie.. sebab dia ada catering.. kami semua bergerak pi Port Dickson... sebab bercuti... jalan-jalan sama keluarga... hehehehe..

jalan x jam pasai.. semua orang dah balik ke KL dah sebab kan ari ni ari AHAD.. hehehe
kalu pi ari Jumaat malam.. mahu kura-kura jalan lagi laju keta kami.. hehehehe.. perjalanan x berapa menarik. pasai ikut Highway apa yang nak NENGOK.... ingat nak ikut jalan lama... tapi memandang kan bertolak pun lewat.... so kami semua nak sampai cepat..

lebih kurang kul 7.45 malam macam tu kami sampai di Tanco Resort.. Palm Spring... lepas angkat semua barang.. apa lagi waktu membedal ler.. makan malam... biler perut dah kenyang tgk TV.. silap betul x bawak player.. bawak DVD ker.. PS2 ker.. memang silap.. semua x bawak..... termasuk ler aku yang bawak perut ajer.. hehehehe lepas aku pi memancing sama ngan uncle.. kami pi berempat.. 3 cousin 1 Uncle.. sampai kat situ.. apa lagi semua tunjuk skills yang pernah di buat oleh golongan professional........

kami memancing kat sungai belakang resort kami.. nama sungai tu Sungai MENYALA.. x nampak apa2 pun lampu dalam sungai tu.... x tau apsal dia kata SUngai Menyala.. hehehe
1 jam dah berlalu... seekor ikan pun x dapat.. x tau apasal.. entah mata2 kail besaq sangat ker.. apa lagi tukaq mata kail bagi kecik punyer.. pun sama jugak..masih x dapat..

dah nak balik.. sorang cousin dapat ikan.. tapi BELUT maa.. so malam tu mali gelar pemancing yang hebat... balik saja.. dari memancing.. bukak MONOPOLY pulak.. rasa2 nya ni kali pertama main setelah tamat zaman sekolah... maklumler.. apa barang main monopoly.. hehehehe main ler Frozen Throne.. kekekeke

main sampai berjam2.. aku siap berhutang ngan player.. tu sebab pi menyinggah pulak HOTEL dia di MAYfair.. HAMPEH betul..setelah membayar hutang dia.. serta mengadai semua tapk aku.. still berhutang jugak $550.... sedih betul tapi x per sorang lagi cousin berhutang ngan dia.. sebanyak $5585 lagi sedih so malam tu bagi ler can dia menang.. mata pun sememang nya dah mengantuk....... hehehe

Saturday, May 22, 2004

ari ni pi UiTM Shah Alam.......

dalam kul 10 cam tu pi ler.. sebab ada Uncle mintak tolong... utk pasang TV.. Sharp 29", kat Kolej Teratai... sampai sana. rupa-rupnya ada budak Khidmat Negara.. ok jugak.. tapi blok lelaki.. x best sungguh ... hehehe...

lepas tu pi ler bilik TV. nak tengok dulu cam ner... rupa 'bracket'. sekali 'bracket' pun dah reput dah ler.. siap boleh goyang tu lagi.. ini silap2 hari bulan boleh runtuh TV ni.. ada pulak kuar paper.... budak ITM mati terhempap di bilik TV.. hehehe

datang sorang Hamba Allah...terus tunjuk skills entah mana dia belajar x tau ler.. biasa ler orang MELAYU.. masa tu semua skill kuar.. tapi sayang.. skill yang dia tunjuk telah menampakkan lagi kebodohan didalam diri......

kalu ikut kan kudrat..kami dua orang memang x boleh.. tapi kalu ikut akal fikiran.. Insya Allah boleh... dia mai terus sapa.. mana boleh.. orang cina datang bawak 5 orang angkat TV.. ni ada 2 orang mana boleh... ada ke patut cakap macam tu.......

kalu mai nak hulur tangan utk bagi bantuan boleh jugak.. nanti boleh ler banjer mkan tengah hari ker.. sedih betul tgk kaum sendiri.......

Friday, May 21, 2004

di hari yang mulia... PENGHULU SEGALA HARI.. teringat kat saudara

How will Malaysia’s Federal Court rule?

Yesterday, Malaysia’s Federal Court at its new home in Putrajaya, the ‘Palace of Justice’, adjourned after hearing submissions from both the Appellant (Defence) and Respondent (Prosecution) in the Anwar Ibrahim and Sukma Darmawan Sasmitaat Madja appeal hearing. The submissions, which started on Monday, 10 May 2004, took seven days to complete.

A bit of background information
For the benefit of the ‘newcomers’, Anwar Ibrahim was Malaysia’s Deputy Prime Minister until 2 September 1998 when he was dismissed by the then Prime Minister, Dr Mahathir Mohamad, on allegations of abuse of power and sexual misconduct. He was subsequently detained on 20 September 1998 after leading the largest anti-government demonstration in Malaysian history.

On the night of his arrest, though handcuffed and blindfolded, he was assaulted by the Chief of Police and left unconscious on his prison floor. He was discovered the next morning still unconscious and it was not till much later that he was allowed medical attention. The Chief of Police was later indicted and jailed two months after he pleaded guilty to beating up Anwar.

On 2 November 1998, Anwar was tried in the Kuala Lumpur High Court on four charges of corruption under Ordinance 22. This was the first time in Malaysian judicial history anyone had been charged under this section of the law where the alleged crime did not involve any monetary gain or financial benefit of any kind.

On 14 April 1999, the trial judge, Justice Augustine Paul, convicted and sentenced Anwar to six years imprisonment on each charge, the sentences to run concurrent. After a one-third remission, Anwar completed his sentence on 14 April 2003. (Anwar had earlier appealed against this conviction in both the Court of Appeal and Federal Court but his appeal was turned down both times).

On Monday, 7 June 1999, Anwar was charged a second time in the Kuala Lumpur High Court, this time for the offence of sodomy. The ‘victim’ of this alleged sodomy crime was Azizan Abu Bakar, the one-time driver of Anwar’s wife, Dr Wan Azizah Wan Ismail.

The High Court judge was Justice Dato' Arifin Jaka and the case was entitled PUBLIC PROSECUTOR vs. DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM (In the High Court of Malaya, Federal Territory Criminal Trial No 45-51-98).

Anwar was jointly tried with the second accused, Sukma Darmawan Sasmitaat Madja, his Indonesian-born adopted brother. Sukma's case was entitled PUBLIC PROSECUTOR vs. SUKMA DARMAWAN SASMITAAT MADJA (In the High Court of Malaya, Federal Territory Criminal Trial No 45-26-99).

Anwar's and Sukma’s sodomy trial took 118 days to complete and appears to be the longest High Court trial in the country’s history. On 8 August 2000, Anwar and Sukma were both convicted and received a nine-year and six-year sentence respectively. Sukma’s sentence, however, includes four strokes of the rattan (whipping). Anwar, because of his age, was spared the rattan but he was handed down a longer jail term.

Anwar and Sukma appealed against this conviction and, after an unusually long two-and-a-half year wait, the case finally came up for hearing on Monday, 24 March 2003, in the Court of Appeal. On 18 April 2003, the Court of Appeal turned down the appeal after which Anwar and Sukma brought their appeal to the Federal Court. The Federal Court finally sat to hear the appeals on 10 May 2004, more than a year later.

What the Federal Court would have to decide
The Federal Court promised it will come out with its decision ‘as soon as possible’ and added that it will sit down and work ‘uninterruptedly’. (In the meantime, this morning, Anwar and Sukma applied for bail pending the court’s decision on their appeal and the court will deliver its decision tomorrow, Saturday, 22 May 2004).

What the three Federal Court judges will have to consider in its judgement are the following:

The most crucial issue for the Federal Court to consider is whether Anwar’s and Sukma’s joint trial can be considered null due to a breach of a statutory requirement of the law. This statutory requirement is Section 402A of the Criminal Procedure Code. Under this section of the law, the court is supposed to allow an adjournment for the accused to file his Notice of Alibi. And this Notice of Alibi must be filed ten days prior to the commencement of the trial.

In Anwar’s and Sukma’s case, they had complied with this requirement when they were first charged with committing the sodomy offence in 1992. But the charges were subsequently amended to 1994 and finally to ‘one day in 1 January and 31 March 1993’. Anwar’s and Sukma’s solicitors then applied for an adjournment to enable them to file a fresh Notice of Alibi for these new dates; the first ninety days of 1993. But the court would not allow it and ruled that the trial commence without further delay. It said that the old Notice of Alibi was sufficient and no new one was required.

Anwar’s and Sukma’s solicitors argued that the old alibi, which was for 1994 or 1992, would not apply to 1993. Anyhow, added the solicitors, this is a mandatory requirement and the court has no discretion in the matter. The prosecution though replied that the Notice of Alibi is for the benefit of the prosecution and not the defence, so it is the prosecution’s loss and not the defence’s if it is not done. The Notice of Alibi is meant to enable the police to investigate the alibi to see whether there is any case so that a lengthy trial can be avoided if there is no case. Furthermore, the police had already investigated the matter so they need no further investigation; therefore no new Notice of Alibi is required.

What the Federal Court has to now consider is, notwithstanding to whose benefit this Notice of Alibi is and whether the police had already completed its investigation into it or not, did the trial judge err in failing to comply with a mandatory requirement thereby resulting in him violating the law? In the event it is ‘yes’, then the trial can be declared null and the court need not even look at any other issues thereafter. This would then be a mistrial and it is up to the judges to either acquit Anwar and Sukma or order a retrial.

If Anwar and Sukma fail on this first point, then the next issue would come into play. And this is the credibility of the prosecution’s key witness and the reliability of his testimony.

Azizan Abu Bakar, the prosecution’s key witness, alleged that Anwar and Sukma had sodomised him. His testimony in court, however, was never corroborated. The court therefore has to rely solely on his testimony with no supporting or tangible evidence. But was Azizan telling the truth?

Azizan kept changing the dates of the alleged sodomy incident. First he said it happened in 1992 at the Tivoli Villa apartments. When Sukma’s lawyers filed a Notice of Alibi proving that this could not be possible as, in 1992, the Tivoli Villa was still under construction and was not ready for occupation yet, the charges were amended to 1994 and finally to ‘one day in 1 January to 31 March 1993’.

But then, Azizan testified under oath that the sodomy act never happened after September 1992. If Azizan can be believed and that Anwar and Sukma did in fact sodomise him, it did not happen anymore after September 1992. So how can Anwar and Sukma be charged for and be found guilty of committing a sodomy act ‘one day in 1 January to 31 March 1993’ when the so-called ‘victim’ testified under oath it never happened after September 1992?

Then there is Azizan’s testimony that it NEVER happened at all. This is an extract of his testimony:

Q: "Did you tell the police you were sodomised in 1994?"

A: "No."

Q: “Who fabricated the evidence?”

A: “I don’t know.”

Q: "Did you tell the police you were sodomised in 1992?”

A: "No."

Q: “Who fabricated this evidence?”

A: “I don’t know.”

Q: “The date 1992 is false?”

A: “Yes.”

Q: "I put it to you that the charge was amended to 1993 because the building was not even ready for occupation (in 1994)?"

A: “I don’t know.”

Q: “Did you agree to this proposition?”

A: "Yes.”

Q: Who asked you to change the date to 1993?"

A: "SAC1 Musa bin Hassan (the investigating police officer)."

By Azizan’s own admission, he was never sodomised, he never told the police he was sodomised, and that it was the police that coached him as to what to say.

Azizan clearly testified he was never sodomised, ever, and even the judge and prosecutor were taken aback at this admission. And Azizan was asked this question three times and all three times he said he was never sodomised. A police officer who had investigated the allegation came to court as a prosecution witness (which means he should be hostile towards the defence) and testified that, in the course of the interrogation, Azizan told him Anwar and Sukma never sodomised him and that he was bribed into making this allegation.

Somehow the court did not take all this into consideration. The question now is, will the Federal Court do so or will they concur with the trial judge and the Court of Appeal and uphold the conviction and sentence? The case against Anwar and Sukma is based solely on Azizan’s allegation. There is no other corroborating or tangible evidence Now that he said it did not happen, or even if it did it never happened after September 1992, where goes the prosecution’s case?

In fact, the trial judge himself was so irritated with Azizan’s contradicting testimony that he retorted the witness is so unreliable he cannot even answer simple questions. “He says one thing today and another tomorrow,” said the judge. But, surprisingly, in his ruling, he said Azizan’s testimony is to be believed and is “as strong as the Rock of Gibraltar”.

The prosecution, in trying to justify Azizan’s forever changing testimony, said that Azizan’s inconsistency is proof he is telling the truth. If a person were lying, argued the prosecution, then his story would never change because he would rehearse what he wanted to say and would stick to it. The fact that Azizan kept changing his story means he is truthful. After all, forgetfulness and inconsistencies are normal human characteristics, explained the prosecution, and just because a person may lie in part of his testimony does not mean you cannot believe his entire testimony.

The Federal Court must now decide whether it buys this or, since you have been proven to have lied, and there is no other evidence to support what you have said, then it has to assume that your entire testimony is suspect.

Then there is the issue of burden of proof for the Federal Court to consider. Normally, the prosecution has to prove the guilt of the accused. In Anwar’s and Sukma’s case however, the burden of proof was placed on them. In his judgment, the trial judge in fact stated in two instances that Anwar and Sukma had failed to prove their innocence.

The onus is not on Anwar and Sukma to prove their innocence. All they need to do is raise reasonable doubt and this they had done. The prosecution, instead, needs to prove Anwar’s and Sukma’s guilt and this it had not done.

Will the Federal Court see it this way?

One pertinent point for the Federal Court to also take into consideration is the vagueness of the charge. Anwar and Sukma were charged for sodomising Azizan ‘one day in 1 January to 31 March 1993’. The prosecution said it has detailed records of both the Prime Minister’s and Deputy Prime Minister’s entire movements. Both the Prime Minister and Deputy Prime Minister are followed twenty fours hours a day, seven days a week, for their own security and protection and a detailed record of their movements are maintained. And Anwar was a Deputy Prime Minister so they have detailed records of every minute of his life up to 2 September 1998, the day he was sacked.

So, if this is true, then the police will know exactly where Anwar was every minute of the day between 1 January 1993 and 31 March 1993. But why then was the charge so vague -- one night over 90 days. Why can’t they be specific and pinpoint which one day of these ninety days the alleged crime was committed? And why were these detailed records of Anwar’s entire movements during the period he was the Deputy Prime Minister (and between 1 January and 31 March 1993 he was already the Deputy Prime Minister) not adduced in court to either prove he was or was not at the scene of the so-called crime.

Then there is the matter of Anwar’s office diaries, which the police confiscated from his office the day he was sacked as Deputy Prime Minister on 2 September 1998. These diaries were later shown to the court during the trial. However, the diary for 1993 somehow got misplaced and has never been found till this day. Since Anwar was charged for committing the offence in 1993, the 1993 diary would prove where he was from 1 January to 31 March 1993.

How come, from all those diaries confiscated, only the 1993 one is missing. Is this merely a coincidence?

If the police had not ‘misplaced’ the 1993 diary and the detailed records of Anwar’s movements that the police maintained the entire period he was the Deputy Prime Minister had been produced in court, Anwar could have easily proven he was somewhere else and nowhere near the Tivoli Villa from 1 January to 31 March 1993.

These are of course not the only issues for the Federal Court to consider though they are key issues. Many other issues such as the conflict of interest of the judge (in that he was a business partner of the Prime Minister’s son), the political conspiracy (where many witnesses had come to court to testify that there was indeed a conspiracy), the fabricated charges (where many had testified they were bribed, attempts made to bribe them, or blackmailed into alleging Anwar was sexually immoral), the judge blocking witnesses from being called to court (the then Prime Minister Dr Mahathir included) and many, many more will also need to be considered by the Federal Court.

But the billion Ringgit question is, will the Federal Court too rule these issues as all immaterial, irrelevant, has no bearing on the case, and has no bearing on the charge, just like all the other judges before this? I suppose, time will tell, and that time will be soon.

If Anwar fails in his appeal, he will be in jail until 14 April 2009, or, if he does not get a one-third remission on his sentence, until 14 April 2012. Sukma, who has a shorter six-year sentence, will also suffer four whippings, a fate that even the strongest of men buckle under. And Sukma is but a fragile of a human being. He will certainly fall into unconsciousness even before the whip touches his back.

*/ bila manusia memperkotak-katikkan undang-undang Tuhan..... orang yang x bersalah menjadi mangsa keadaan... sesunggunhya bersabar saudara ku...

Thursday, May 20, 2004

ada member send kat aku gambo keta

waa nak beli keta.... tapi biler.. duit x cukup... ada member dah kaya buat MLM x mau bagi duit.. cuba ler bagi aku yang x mampu ni.... kalu bulan2 boleh dapat 10K ke atas apa ler salahnya bagi aku utk lepas bayar downpayment keta.... hehehehe..

my dream car....LANCER EVOLUTION VII... 24O bhp maa.. boleh tak amrod... jangan ler kedekut macam tu... hehehehe





ni gambo keta proton satria baru beb.... cabriolet tu.. x tau biler kuar.. bagus ler.. kereta tempatan... maju PROTON... tapi harga tu kalu boleh kurang lagi baguih.. sebab harga x setanding ngan kualiti..... kepada proton owner's jgn ler marah.. aku punyer pendapat selalu x bernas.... hehehehe

Wednesday, May 19, 2004

hari dok tonggang-tonggeng..

walau dapat buat full installation ngan Red Hat ver 7.0.... tapi ada masalah pulak ngan display... x dapat masuk X-windows pulak... pening kepala.. dari tengah hari sampai ke petang..

Tuesday, May 18, 2004

masa utk men'jahanam'kan Operating System ...

ari ni buat persiapan utk menformat PC.. sebab nak tukaq ke LINUX pulak.. asyik guna Microsoft ajer... makin kaya pulak si Bill Gates tu.. tapi dia x sempat makan duit aku.. pasai aku dok copy orang punyer ORIGINAL version... lain application jumpa Ah Moi kat IMbi tu baru RM 5... hehehehe penyokong setia cetak ROMPAK... hidup CETAK ROMPAK... hehehe

pasai aku x mampu nak beli ORIGINAL VERSION punyer... orang ada duit boleh ler beli..
ok.. masih dalam proses....

Monday, May 17, 2004

satu luahan hati yang lebih kurang sama macam aku punyer hati jugak...

Aghh...Penganggur,

Dilemparkan dengan pelbagai tohmahan yang giler,
Dituduh memilih kerja,
Dituduh salah pilih kursus,
Dituduh tak pandai berkomunikasi,
Dituduh lemah komputer,
Dituduh lemah inggeris,

Malah lebih giler dituduh tak pandai berbahasa mandarin!
Pendek kata semuanya salah Penganggur!

Yang dpt CGPA rendah dianggap pemalas dan bodoh,
Yang dpt kelas pertama dianggap tiada penampilan,
Pendek kata semuanya salah Penganggur!

Kalau kami salah pilih kursus KENAPA TAWARKAN KURUS TERSEBUT DI IPTA?????????

Elok saja setiap IPTA di negara ini hanya sediakan kursus Kejuruteraan dan Komputer,

Mungkin tiada lagi penganggur di Malaysia,AGAKnya?
Kami memilih kerja?
Giler!

Kami mencuba pelbagai kerja...
Kerani ditolak sebab untuk perempuan sahaja,guru ditolak hanya untuk mereka yang mempunyai CABLE sahaja,manakala pengurus ditolak kerana hanya untuk mereka yang mempunyai CABLE dan PENGALAMAN SAHAJA!!!
Pendek kata jawatan berkelayakan ijazah hanya untuk mereka yang suka pindah-pindah kerja.Boring kerja syarikat A berpindah kerja ke syarikat B !!! Mereka ini banyak PENGALAMAN!

Kami lemah komputer?
Tidak cukupkah kemahiran asas komputer kami...WORD,EXCELL ... ??? adakah kami kena belajar bagaimana hendak MENGODAM sistem komputer!!!

Lemah Bahasa Inggeris?
Baiklah...kami ambil 'skim latihan graduan' bahasa INGGERIS oleh PSMB,
Namun setelah tamat...cuba nyatakan kepada kami berapa ramaikah yang telah mendapat kerja ? Adakah yang menganggur sekarang ni tidak pandai BERBAHASA INGGERIS???

ADAKAH YANG MENGANGGUR SEKARANG NI HANYA PEMEGANG IJAZAH BAHAGIAN SASTERA SAHAJA???

Lemah penampilan diri?
Kami dari produk mana? SEKOLAH!!! Oleh sebab itu penampilan kami hasil dari INSTITUSI KAMU iaitu SEKOLAH!!!

Institusi yang kamu URUS DAN TADBIR!!!

Adakah kamu ingin mengatakan SEKOLAH KAMU gagal membentuk penampilan kami???

Jadi kenapa salahkah KAMI jika SEKOLAH KAMU gagal membentuk penampilan kami???

Giler...

Nampak sangat sudah tiada alasan lain lagi...samalah seperti alasan tidak tahu berbahasa mandarin...GILER!!!

Sekarang heboh pulak mengenai perkahwinan lewat di kalangan orang islam,

KENAPA?

Sebab 50000 daripada kami MENGANGGUR!

Ada pulak 'KEMENTERIAN SAYANG JANTINA' yang menekan KAMU memilih mereka sebagai pekerja,

ALASANNYA...kaum mereka lebih bijak,hebat dan bertenaga "mengacip bak fatimah"!!!

Baguslah!

Tapi bila dapat kerja nanti jangan malu-malu meminang kami...
Malu tu yang menyebabkan Penganggur BERKERJA ni masih tidak berkawin...
Malu tu yang menyebabkan jumlah perkahwinan menurun !!!
Biar kaum kami pulak yang menjaga rumah,
Biar kaum kami pulak yang menyiram pokok bunga,
Biar kaum kami pulak yang dok mengumpat tepi tangga,
Biar kaum kamu sahaja yang jadi jurutera,
Biar kaum kamu sahaja jadi GURU DISIPLIN !!! AUWW!!! lipas!
Biar kaum kamu pulak yang menjadi PEROGOL !!!

Penemuduga kacip fatimah cenderung memilih yang sekacip dengan mereka,
Penemuduga Lelaki terutama yang tua sabut kerepot pulak MIANG,
kalau kami yang masuk temuduga hanya 2-3 minit jer,
kalau kacip fatimah yang masuk temuduga mak oiii... hampir 1 jam!!!
kami taulah sekarang kamu dah sihat!!!
Maklumlah Tongkat Ali dah bersepah kat kedai kopi !!!

Pendek semua ... semua salah kami....Serba-serbi tak KENA!!!
Yelah...MALAYSIA kan nak jadi PUSAT ILMUAN TERKENAL DI DUNIA!!!

Sunday, May 16, 2004

sekarang sudah tau sapa menang......

no satu 'Tat Nenas' yang menang.... x tengok pulak tu.. sedih betul... ler no 2 pulak 'Awal dan MIra' pun x NENGOKKKKKk.. sedih betul... yang menang punyer x NENGOk.. teater yang kalah pi tgk.. dah nasib apa nak dikatakan lagi.... hehehehe

semalam pi tolong Auntie.. buat catering kat rumah Datuk.. kat Jalan Penaga... tau tak.. kat BAngsar Shopping Centre... begini ceritanya..
utk dijadikan pedoman utk aku saje.. tapi kalu korang nak amek jugak.. x salah utk memperingati diri masing.. hehehe

dia call bagi tau.. ada kenduri.. lepas Isyak camtu...ok ler kami sampai sebelum kul 7 lagi.. sebab nak buat preparation.. seperti ada mamat tu cakap.. 'preparedness make us powerful' cam tu kut.. sebelum kul 8 kami dah siap dah..... tinggal tunggu nak makan aje.. lepas tu kami semayang dulu magrib... lepas tu jam dah kul 8.35.. isyak dah masuk.. tapi semayang belum lagi... rupa-rupanya.. tunggu orang masjid... loa.. jam dah kul 9.30 malam.. perut2 masing dah lapar.. termasuk perut aku jugak ler.. karipap yang dah hidang utk dessert.. dah 3 biji aku makan.. lapar maa... orang giler pun boleh melenting.. 9.30 malam x makan lagi.. hehehe
kul 9.45 malam.. batu orang masjid mai... terus baca Yassin dan buat tahlil... loa ingatkan semayang Isyak.. dalamkul 10.40 mlm jemputan pun makan.. semua makan dah x ingat orang belakang dah... ada ler beberapa jemputan yg makan kuah kari ayam ajer.. ayam nya dah habih... mahu tak semua lapar.... aku jugak x makan.... ni first time catering.. x makan kat rumah yang buat majlis tu... hehehehe kemas2.... sampai umah kat 12 malam.... lepas tu pekena roti sardin kat Restoran Taj.. SS 12... tapi sedih betul ler.. kuah dal pulak kureng.... x selera betul malam tu.. hehehehe....

dalam kul 1 pagi...member call ajak lepak umah dia... turun shah Alam.. lepak kaT syed Bistro.. pekena teh tarik.. ingat kan ada ler mat rempit kat dataran tu... x de pulak.. loa.. x de ler adegan berani mati hehehehe
borak punyer borak.. jam dah kul 4 lebih.. sampai umah kat kul 5 pagi.. lepas tu semayang Isyak... tidur.. ingat nak semayang subuh.... subuh segala BAPOK GAJOH... kul 9.30 pagi... memang x larat... hehehehe.. lepas tu beli paper.. lepak lagi.. tengah hari pulak pi Putrajaya.. lepak rumah Uncle.. petang balik.... malam kuar lagi lepak ngan member pulak kat Puchong....... waa miss ler badminton... hehehehe

Saturday, May 15, 2004

ari dapat mail daripada member...

begini ceritanya pulak.... satu pendapat.. yang boleh kita kongsi..

Kepada yg masih SINGLE...
Cinta ibarat kupu2. Makin kau kejar, makin ia menghindar. Tp, bila kau biarkan ia terbang, ia akan menghampirimu di saat kau tak menduga. Cinta mampu membahagiakanmu tapi sering pula ia menyakiti, tp cinta itu hanya istimewa apabila kau berikan pd seseorang yg layak menerima.

Kepada yg ragu2 dgn PERNIKAHAN...
Cinta bknnya mencari seseorang yg "SEMPURNA", tetapi menemukan seseorang yg mampu menjadikan dirimu sempurna.


Kepada PLAYBOY / PLAYGIRL...
Jgn katakan "AKU CINTA PADAMU!" bila kau tdk benar2 peduli. Jgn bicarakan soal perasaan bila itu tdk benar2 ada. Jgn kau sentuh hidup seseorang bila kau hanya berniat main2 dgnnya. Jgn menatap ke dlm mata seseorang bila apa yg kau lakukan hanya pembohongan. Hal paling kejam yg dilakukan ialah membuat seseorang jatuh cinta, sedangkan kau tdk berniat langsung "UNTUK MENERIMANYA" saat ia terjatuh.


Kepada yg PATAH HATI...
Sakit... patah hati... bertahan selama kau menginginkannya dan akan menghiris luka sedalam kau membiarkannya. Persoalannya, bukan bagaimana kita mengatasi rasa sakit itu, tetapi adalah apa yg boleh diambil sbg pengajaran dan hikmahnya.


Kepada yg BELUM PERNAH JATUH CINTA...
Bagaimana kalau jatuh cinta? Mahu jatuh, jatuhlah! Tetapi, jgn sampai terjerumus. Biar selamba tp stabil. Berkongsilah tetapi jgn tak adil. Cubalah utk memahami tetapi bkn bermakna tdk boleh meminta apa2. Bersedialah utk terluka dan menderita, tetapi jgn simpan semua rasa sakit jika itu yg benar2 dialami.


Kepada yg ingin MENGUASAI...
Hatimu patah melihat org yg kau cintai berbahagia dgn org lain, tetapi akan lebih sakit lagi apabila mengetahui bahawa org yg kau cintai ternyata tdk bahagia dgn mu.


Kepada yg takut MENGAKUI...
Cinta menyakitkan bila anda putuskan hubungan dgn seseorang. Tetapi, lebih sakit lagi bila seseorang memutuskan hubungan dgn mu. Tetapi, cinta paling menyakitkan apabila org yg kau cintai, langsung tdk mengetahui perasaanmu terhadapnya.


Kepada yg masih bertahan MENCINTAI SESEORANG YG TLH PERGI...
Hal menyedihkan dlm hidup ialah bila kau bertemu seseorang lalu jatuh cinta. Kemudian akhirnya menyedari bahawa dia bukanlah jodohmu dan kau tlh mensia-siakan masa bertahun-tahun utk seseorang yg tdk layak. Kalau sekarang dia sudah tdk layak, 10 thn dr sekarang pun dia tetap tak akan layak. Biarkan dia pergi dan lupakan.

*/ aku yang masih single....x dok awek.. x de pulak kategori dalam ni.. hehehehe

Friday, May 14, 2004

ari ni lepak ngan member...

waa dari pagi sampai tengah hari buat NFS... Network File Sharing..
sebab aku nak design satu tempat dimana kita panggil Storage Server.. dan guna Linux..
dan semua PC yang sambung ngan dia dalam LAN.. guna Windows...

buat punyer buat.. asyik dok x menjadi ajer.. pening kepala member tu kejap.... aku lagi ler terikut pening jugak..... tapi yang silap kami test satu PC ajer Windows.. dan satu lagi Linux.. sepatut nya buat 2 PC linux.. nak tgk boleh tak... dia orang tu communicate each other.....

kepala dah pening..... so projek tu tertangguh ler dulu.. hehehehe malam ni nak main futsal... sebab lemak dah naik.. 2 milimeter padu di bahagian perut.. mintak2 nanti lemak tu semua hilang sebanyak 20 milimeter padu malam ni... hehehehe

oooooo.. baru dapat..... kemungkinan Samba Services.. Configuration dia lari kut...
x per..... aku akan dapat jugak.... x kan kemana benda tu.. sebab kita yang buat dia..

Thursday, May 13, 2004

tadi pi IMBI.. cari MANDRAKE 10.0

ptg tadi dlm kul 4 pi Imbi... konon mau cari CD Linux.. Mandrake.. pasai ada problem pulak... ari tu download.. then burn kat atas CD.. tapi ada benda incomplete pulak.. biasa ler.. x pandai.. hehehehe

sudah 1/2 jam cari x jumpa jugak... end-up kasi angkat..
- Fedora Core 1 3cds
- Enterprise Linux - 4 cds ini member punyer
- SuSe - 5 cds - ini pun member punyer jugak..
wa rabak RM 50 semalam.. hehehehehe tapi x per.. ilmu punyer pasai... aku nak kaya.... I want to become Linux Administrator.. hehehehe
angan2 tinggi menggunung.. hehehehe... suatu hari akan pasti...

balik tu pi jumpa cousin kejap.. sebab dia mau ikut.. pi MATIC.. tgk teater.. malam ni Kelab Kilat Kuala Lumpur tu.. mmg mantap pertubuhan ni,
lebih kurang macam Pertubuhan Teater Hidayah.... kat 8.40 malam.. gerak pi MATICS.. ok jugak.. sampai.. ada port nak duduk..

kali ni tajuk pasai 'Kasanova'... tajuk cerita macam boring.. ni mesti cerita bahasa sastera.. aku mana tau bahasa sastera ni.. takut silap terjemah mau lari bertiang-tiang maksud dia.. hehehe.. starting memang best... tapi masih x nampak lagi apa cerita ni ngan kaitan KASANOVA tu..

jalan cerita mengenai seorang tok guru yang taksub dan macam ortodoks mengenai Islam... cara penyampaian memang x puas hati.. mana boleh buat macam tu... macam menjatuhkan status ulamak.. memang ada ulamak cam tu.. tapi sepatutnya sifat macam tu x boleh dipentaskan.. nanti malu ler...
tapi apa nak buat.. dia orang nak menang....

lagipun... teater tadi.. pernah dipentaskan.. so x de masalah dia orang nak buat show yang lagi bagus.... tapi sememangnya kumpulan diaorang dari persembahan... memang mantap.. dari segi lighting pun best... iyer ler orang lama dalam teater...

akhir cerita... ulamak tu ada anak lelaki.. pi Kl.. nak cari keje.. dapat jadi ustaz... lepas tu berlakon teater yang bertajuk KASANOZA.. ngan artis terkenal.. keluarga ulamak tu terkejut ler... itu ler cerita lebih kurang....lepas tu pulak si anak tadi dah bertunang pulak ngan si BILAL ni.. so dia orang berpakat utk hantar telegram dan suruh si anak di balik segera... dan masa tu dia nak kawin kat ngan tunang dia terus..
balik saja.. anak ni.. dia mengaku bahawa dia dah kawin ngan artis yang berlakon teater sama ngan dia... bapak dia terkejut.. lalu meninggal.. habih cerita....

Wednesday, May 12, 2004

waa tadi pi tgk teater lagi

ni dah boleh jadi orang seni ni... tiap2 malam pi tgk teater... kali ini pulak daripada Pertubuhan Teater Sanggar Karya... pi sebab cousin pun ada terbabit sama dalam pertubuhan tersebut.. kena bagi sokongan moral sikit... hehehehe lagi pun free maaaa
x pi rugi woo.. biler lagi mahu dapat benda free ni.. biasa ler manusia.. dapat bende free seronokkkk... kalu teater ni berbayar... mahu orang pun x pi..

kali ni tajuk pasai Rakan Teman Seteru... cerita nya sepatutnya 'heavy' tapi sebab ada minor mistake.. ada pulak adegan kain nak terbukak tu.. dah jadi cerita lawak pulak.. tapi pelakon memang hebat.. cerita pasal seorang pasangan ni kematian anak dia.. so dia pun jadi 'giler merenyam' macam tu kut eja.. x tau ler.. mengenai orang kematian bayi..
lepas tu suami dia amek upah parking attendant.. dok kawasan setinggan.....

teater ni berkisar tentang kehidupan manusia pada hari ni..dari seorang kawan jadi lawan, memang betul pun sekarang.. hehehehe.. nak cerita lebih lanjut susah ler.. x pandai nak cerita kan.....dia dah masuk terus dalam kepala.. x boleh kuar2 dah... hehehe

sudah encrypted with 128 bit... hehehehe

Tuesday, May 11, 2004

insaf aku pasai duniawi....

tadi pi LINUX Exhibition kat.. Hotel Istana.. aku ingat banyak ler company yang participate bukak booth.. ada 8 ketui ajer.. sedih betul..
2 dari Malaysia... selebihnya dari Singapura...

yang paling best adalah pi join sekali conference tu.. tapi nak masuk conference kena bayar... tu yang sedih tu.. kalu murah.. boleh jugak pow duit member... tapi satu kepala RM 499........ pergh... baik gi PULAU TIOMAN ker.. PULAU KAPAS KER........ baru-baru ni.. pi ngan member semua, pulau kapas.. ada lebih kurang 9 biji MPV .. kat 50 orang jugak.. baru RM 50 satu kepala..... ni kan pula RM 500 satu kapla..

banyak yang join... company hantar.. x per ler.. aku sapa nak hantar.. kaki aje teman aku pi.. hehehehe.. tgh2 dok belek.. leaflet.. perasan pulak si Labu.. member dulu...... tapi budak Sains Komputer... sekarang buat tesis kat Telekom... power giler mamat tu.. borak2 ngan dia kejap..
rupa-rupanya telekom ada ambil pengambilan bulan 6 ni.. ada harapan kut.
hehehehe..

malam tu pi MATIC.. tgk teater... ari ni tajuk pasai.. "Engkau dan aku...milik Tuhan" dari Pertubuhan Teater Sanggar Karya.. wa kali ni mmg x ngantuk... cerita pasal kematian... kali ni memang jiwa aku x sepi.. x macam sebelum tu... DIA YANG SEPI... termasuk ler aku yang terlelap.. hehehe

Monday, May 10, 2004

kesian kat cousin....

cousin aku keje ngan production house... biasa ler.. production punyer company ni semua nya berlagak ajer... tapi pasai gaji memang semua x boleh pakai.. cousin aku x dapat gaji lagi...

lepas tu dah keje sebulan dah... PC pun x de.. al maklum ler production house baru 2 bulan... so kira management pun tunggang-langgang ler ni..
Hamba Allah tu kena bawak PC dia pulak... sebab nak buat keje x de PC..
angkut ler PC tu setiap hari.. kalu tinggal boring pulak kat umah...

ptg tadi PC dia problem... call ler teman.. tanyer apa cerita PC dia.. tiba2 x mau hidup.. teman tanyer balik.. masa ON ada bunyi 'beeping' tak.. dia kata ada.. apa lagi RAM kut.. kebiasaanya cam tu...
suruh dia cabut RAM tu.. pasang balik.. takut contact... selang 20 minit.. dia call lagi x leh ler..

teman pun pi ler.. KASI NENGOK.. test kat PC lain.. RAM tu OK.. lepas tu DISPLAY CARD pulak kasi test.. pun OK jugak.. x lain.. x bukan MOTHERBOARD... mmg x leh nak buat apa..... sebab cousin naik moto.. dok pikul CPU setiap hari... lepas tu travelling dari PJ ke DePALma........
jauh tu... dengan jalan berlubang....... vibration... macam2 lagi ler..
tu pasal nyawa m/b x lama... kesian.. mintak2 bos gantikan yang baru..
AMIN.........

Sunday, May 09, 2004

terlampau banyak aktiviti ari ni

ini lah ari yang ditunggu2 utk buat aktiviti yang x berfaedah.. hehehehe
pagi tadi jumpa member... lepas tu tengah hari jumpa member... ptg jumpa member.. itu dinamakan x berfaedah.......tapi yang bagus nya... merapatkan lagi hubungan antara member.. hehehehe

lepas magrib.. pi ASK.. kat sebelah... ZOUK tu.. nak jumpa cousin.. pasai dia terbabit ngan festival seni... tgk2 dia x dok pulak.. alamak..
ni yg boring ni... lepas tu terpikir pulak nak pi tgk festival seni..
sampai awal pulak tu.. ada pulak tarian kat 'amphiteater'.. ok jugak sambil melayan ke'boringan' ni...

jam dah kul 8.40.. masa utk masuk panggung MATIC... sampai kat pintu tu kena tahan pulak ngan satu minah.. baju 'roundneck' tunggu dulu... cheh
sebelum ni aku pi.. x de masalah pung... maklum ler.. cousin orang kuat, sapa berani tahan... kali ni pulak kena tahan.. dalam kul 9 cam tu dia bagi masuk..

for sure port pun dah x best...tapi x per ler.. teater punyer pasal.. pi ler jugak.. mintak2 malam ni.. teater komedi.. tapi start2 tgk ada sat minah.. cerita pasai sepi...... bahasa pun dah tahap cam amek kelas SASTERA pulak..... tiba2 kuar robot.. ni lagi pelik......
tgk leaflet.. tajuk nya DIA YANG SEPI...... waaa.. boring...

member sebelah dah menguap..... selang seminit aku pulak menguap...
lepas tu member sebelah terlelap... aku pun sama jugak terlelap.... bergilir pulak tu........ boringggggggggg.. rasa cam nak kuar saja...
tapi konon nak bagi sokongan.. dok lagi tunggu sampai habis jugak ler..
kuar2 dari panggung.. nampak cousin...... apa lagi pi pekena teh tarik..

tanyer dia pahan tak...... dia orang seni pun pun kata x berapa paham..
aku lagi ler.. dia pun terlelap..... boring.. sekali nak interprate.. silap2 nanti karang benda yang disampaikan tu macam x puas hati ngan apa yang berlaku kat atas diri minah tu... cam salahkan tuhan pulak.. lagi pun teater cam ni, kena ada sound effect baru best... ni tak asyik dok bercakap ajer... tapi setakat ni yang paling best pasai SUMPAHAN RIMBA..
mmg best....... hehehehe

Saturday, May 08, 2004

cerita lawak...... utk yang dah baligh ajer.. hehehe

Orang terlalu ramai dalam bas mini. Naiklah seorang wanita muda yang sedang mengandung. Lalu dengan sopan dia berkata kepada seorang
lelaki yang sedang duduk di sebuah kerusi. "Encik, bolehkan bagi saya
duduk? Saya berdiri tak apa, tetapi budak di dalam ni..". Lelaki tu pun
memberikan tempat duduknya kepada wanita tersebut.Kemudian lelaki itu
pun mengeluar rokok lalu menghisap rokok, lalu wanita itu kata, berkata
"Encik, boleh ke encik berhenti merokok. Saya tak apa, tapi budak di dalam ni..".Lelaki itu pun dgn tersipu2 membuang puntung rokok tersebut. Tetapi di dalam hati membara, geram betul pada wanita itu. Dah lah aku terpaksa beri tempat duduk aku, ni dia boleh tegur aku yang sedang merokok. Macam mana aku nak pekena dia pula? Tiba2 angin bertiup, dan terselaklah kain wanita itu, dan nampaklah pangkal pahanya yang putih melepak, maka dgn spotan lelaki itu berkata "Cik puan, boleh tak cik puan tutup kain cik puan. Saya tak apa, tetapi budak di dalam
(seluar) ni tak boleh ....

Friday, May 07, 2004

teater budak... best jugak..

dalam kul 7 cam tu pi ler. DePalma.. jumpa member kejap... nak dijadikan cerita... pi ler Ampang Point... dah macam orang giler cari tandas... masing2 nak kencing jugak... rupa2 nya tandas tgh buat renovation... x boleh pakai betul punyer management... cuba ler pikir ngan otak sikit... balik2 ngan kepala lutut.. cam ner... kan tandas tu satu kemudahan wajib yang perlu ada... mangkuk betul....

lepas pi usha... benda nya x dok pun... tgk kedai buku.. pay less books... boleh tahan jugak buku IT dalam kedai tu.. tapi keadaan x mengizinkan pulak... duit x cukup ler... hehehehe.. dah lepas meround... cam orang hutan.... pi ler kejap rumah kawan mak.. kat sri watan... sapa budak AMPANG.. dia tau ini tempat....

sampai kat umah dia... nak ler bagi barang yang dia pesan.. tertinggal pulak.. adoi.. ponat kejap... x per ler.. balik pi ler MATIC.. kat belakang SALOMA BISRTO tu.. ada satu panggung teater... rupa-rupanya ada festival ler sekarang best betui..... masuk free ajer... waaa best....

Thursday, May 06, 2004

ari ni pi interview kat MUHIBBAH ENGINEERING

ari ni pi Jalan Batu Tiga Lama... kat Padang Jawa tu.. ada member dulu.. classmate kut.. lupa pulak.. dia bagi tau ada interview.. utk System Support Executive, janji ngan dia nak SMS.. tapi kredit pulak tinggal 8 sen aje.. sedih betul.. selamat pak guard tu baik.. dia kasi tunjuk kat mana tempat nya.. sampai2 kat opis.. ada satu minah tu suruh masuk bilik belakang sekali.. awak pun pi ler.. selamat ler si ena tahan.. rupa-rupanya.. ituler boss dia.. aduih.. dah spoilt sikit... tapi x per ler kalu ade rezeki.. takkan kemana..

apa lagi seperti biasa.. isi application form.. soalan2 pun best.. kenapa anda nak berhenti dari tempat lama.... berapa awak expect gaji... apa hobi anda... kalu ada kena relocated boleh tak... ni soalan2 bonus ni.. kena bagi jawapan pun yang bapak segala bonus ler...hehehehehe

selepas isi.. cam biasa tungggu dulu.. then bos india tu panggil masuk dalam... mmg seorang yang professional.. x yah nak cerita pasal peribadi.. terus tanyer.. apa yang awak tau... apa lagi aku mula cerita... semua tu bohong aje.. hehehe.. takkan bohong kut ni.. kuih..kuih....

ade le kat 15 minit.. berborak ngan dia... tapi end-up dia kata dia akan NENGOk dulu sebab dah ada calon yang interview sebelum aku.. tapi satu masalah nya... semua budak IT.. aku x de apa2.. yang ada aku kenai keyboard.. umur 5 tahun.. tu saja yang boleh diperkatakan... mana nak cari CCNA ker... LINUX punyer certificate ker...masih x dapat lagi.. x cukup duit... nakkkkkkkkkkk duittttttttttttt.. hehehehehe

Wednesday, May 05, 2004

ari ni masih lagi mencari sinar yang x mai2 lagi .. heheheh badan pulak kurang best ari ni.. nak pi interview kat tempat ena.. x dapek pulak.. so lepak sambil layan lagu MAY.. Sinar..

Tuesday, May 04, 2004

merayau pi tgk tempat interview...

bangun seperti biasa subuh GAJOH ajer.. ok sikit tu.. bawah kul 7.00 tapi nak kul 7.00 hehehe.. kalu subuh BAPOK GAJOH lebih kul 7(itu x de dalam pepatah.. saje tambah)

lepas dah jumpa tempat...gi gegar rumah Earendur dan Amrod.. tapi sedih motor amrod ade.. orang nya x dok.. balik kampung...lupa pulak kan cuti... hehehehe.. gegar si sapa ni.. Earendur.. tgh tidur lagi.. ngan seluar pendek dia.... x berbaju... tunjuk kat aku pulak perut dia yang ada '6 packs' hehehehehe

tunggu dia mandi kejap.. lepak restoran hakim.. sarapan dah macam tgh hari.. tiba2 mamat tu banjer.. hehehehehe itu yang rasa nak selalu mai Shah ALAM ni.. hehehehe
lepas makan.. balik umah kejap.. ada cousin mai dari BAnting.. mau angkat PC...
sampai Low Yat.. dalam kul 1 cam tu... perut dah lapar.. mana nak makan.. pakat angkat KFC tom yam ... nak rasa.. macam best ajer.. rupa2 nya x de apa2 yang best pun.. cuma rasa tomyam kat kulit ajer.. isi x rasa tom yam pun... tipu betul ler KFC ni...

lepas makan... apa lagi pi ler usha PC.. habih kat RM1,900 ala.. spec standard ajer.. ok ler for the beginner to learn how to use a PC... hehehehe.. tapi yang sakit hati... bile yang penjual tu x reti pasal PC.. ada sorang mamat.. tu keje kat c-zone.... budak baru.. orang tanyer dia.. m/b ni ada DUAL DDR ker.. dia boleh cakap ade.. pada hal x tau langsung mengenai DUAL DDR.. hampeh betui.. cakap x mau kalah...dari segi loghat... bukan orang SEMENANJUNG.. panas betul hati semalam..
ari ni ada catering rumah TOH PUAN.. org2 kaya trganu kut

waa bangun lewat... semayang subuh pun 7.05.. ini orang panggil subuh bapok gajoh... hehehe.. penat maa.. semalam travelling dari perak... lepas tu layan mamak lagi kat puchong.. pergh penat giler... perut pulak buat hal... ni mesti pasai nasi paprik kat warung semalam....

dalam kul 10 pi ler rumah auntie.. sebab dia caterer full time... pi ler tolong angkat barang.... rupa2 nya anak dia kawin.. tapi ari ni.. utk sedara mara sahaja.. esok pulak dia buat kat dewan perdana felda.. pergh memang kaya betul... tanyer anak dia lelaki baru berumur 24 tahun... ler satu bacth lagi..... semalam classmate... ari ni satu kampung pulak... hehehehehe

lepas semua dah siap.. meja pun dah susun.. skirting pun dah pasang... tinggal letak lauk saja.. paling x best.. kenduri jenis makan hidang ni... memang malas ler.. kan senang buat buffet ajer... x yah ler orang hantar2.. malas betui ler.. selamat ler aku x kena jadi macam penanggah... tukang hantar kesana-kesini... biasa orang lama tukang monitor ajer ler... hehehehehe

waa kul 3 baru habih... lepas tu.. sorang cousin pulak ajak lepak kat kedai mamak can cerita pasal PC dia... waa penat wooo.. selamat orang banjer.. pi jugak ler.. hehehehe.. jgn di tolak orang banjer ni.. .. lepak kat 223... rupanya ada satu watung baru bukak.. jual sizzling mee.. ok jugak tu.. nanti boleh pekena.. hehehehe.. perut dah kenyang.. x best kalu makan... ingat sunnah nabi... makan biler lapar.. berhenti SEBELUM kenyang..
hehehehehe

kul 4 balik rumah tidurrrrrrrrrr sebab penat giler... driving dari perak pun x hilang lagi penat.....
Cerita lawak di pagi ari isnin....

An old man was sitting on a bench at the mall. A young man walked up to the bench and sat down. He had spiked hair in all different colors. Green, Red, Orange, Blue, and Yellow. The old man just stared and stared. Everytime the young man looked, the old man was staring.

The young man finally said sarcastically, "What's the matter Old timer, never done anything wild in your life?"

Without batting an eye, the old man replied, "Got drunk once and had sex with a peacock. I was wondering if you were my son.

Monday, May 03, 2004

hari yang dinantikan sudah tiba.... detik bersejarah

bangun kul 6.54 pagi.. lepas tu cari air kosong segelas.. pi amek wudhu semayang subuh (SUBUH GAJOH) org panggil.. hehehe.. lepas tu breakfast ngan roti dan rendang ayam tu.. memang best betui ler.. apalagi belasah cukup2.. hehehehe

pengantin bersiap... aku pulak kena bersiap jugak.. sebab kena jadi bodyguard pengantin, silap2 aku pulak jadi pengapit.. ini x termasuk dalam perjanjian.. yang ditandatangani.. hehehehe.. lepas semua bersiap.. kami semua berkemas.. sebab nak kena check-out dari apartment.

jam kul 10 pagi kami semua berkonvoi semula.. utk pi ke Dataran Bemban Jaya, Batu Gajah.. perjalanan amek masa dalam 20 minit.. kalu jalan kaki mahu 1 jam 14 minit.. hehehehe. selepas semua bersiap.. kita bertolak.. cam biasa pengantin ari tu.. senyap langsung x dok respond.... tukang sakat punyer ramai.. termasuk ler aku.. bapak kepada penyakat.. hehehehe..

sampai rumah pengantin... jam 11.30 pagi camtu... selepas hantaran semua dah letak.. baru perasan tok kadi x mai lagi.. lagi ler berdebar pengantin.. hehehehe.. mahu tak.. selalunya tok kadi tunggu pengantin.. ni pengantin pulak tunggu tok kadi... waktu tu kalau sakat pengantin paling besttttt!!!! siap Rukun Negara pun aku tanyer.. heheheh
member dah gelabah.. tapi yang x sedap pulak.. pengantin sudah pasang niat.. waktu aku nanti.. dia akan sakat tahap cipan giler punyer... waaa waktu tu x tau pulak cam ner aku.. hehehehe.. tapi x pe... sapa2 yang lahir bulan 7 ni x de masalah pasal gelabah, hehehehe

selang 20 minit.. sampai pun tok kadi bawak sama 2 orang saksi.. ni pun pelik.. selalunya saksi dilantik di kalangan keluarga.. senang sikit.. x per ler.. aku pulak jadi bodyguard.. terpaksa tulung pengantin.. cam biasa.. tok kadi tanyer.. RUKUN NIKAH.. tu ler ingat nak suruh tok kadi tu tanyer pasal rukun HAJI.. ker. saja nak mendajalkan pengantin.. kata taiko.. hehehehe

lepas tu sekali lafaz aje.. jadiler suami.. waa member aku dah kahwin... hilang satu member se'table' ngan aku layan teh tarik... hehehehe.. lepas akad nikah.. sessi fotografi pulak dalam bilik pengantin... dah tengah hari cam tu.. pi ler rumah sanggar, tempat pengantin lelaki tukaq baju.. sebab nak bersanding...itu 'term' pun baru first time dengar.. lepas semua dah bersiap... dalam kul 2 cam tu kami semua pi ler balik umah pengantin pompuan...

masa tu dapat lagi satu tugas iaitu memberi duit kepada peng'pow'.. yang ni pun pelik jugak al maklum ler..sedara semua orang selangor... kahwin pun ngan org selangor jugak.. benda2 cam ni x pernah jumpa... rupa2 nya nanti masam nak bersanding.. kena tahan ngan orang sebab nak mintak duit.. nanti bari dia bagi jalan.. tapi paling best x de sapa nak tahan.. tgk ler muka aku kan cam FEDAYEN.. askar Iraq yang setia ngan Saddam Hussein.. so x de sapa nak pow ler.. hehehehe..

lepas tu sessi fotografi... yang pelik nya x de tepung tawar.. tu yang pelik apsal pulak belah pompuan x mau buat tepung tawar.. kalu ada tepung tawar boleh dengki member, bila lagi nak dengki... hehehehehe.. lepas semua dah habis.. sessi makan.. ni yang best.. aku pulak pi Ipoh hantar sorang member balik Parit Buntar.. aku pin x pernah pi Ipoh tu main teka aje jalan... selamat ler.. sapa yang lahir bulan 7 ni.. a Good Navigator.. heheheh (saja nak riak)...

dalam kul 4 lebih cam tu kami semua balik ler.. sebab takkan nak tunggu malam kut.. nanti pengantin pompuan cakap kacau daum pulak.. hehehehe.. sampai KL dam kul 7 malam cam tu.. lepas tu lepak.. penat maaaaa

Saturday, May 01, 2004

persiapan utk 'escort' member kahwin kat Perak..

pagi tadi seperti biasa bersiap.. utk 'escort' member baik kahwin kat perak.. baru umur 24 tu.. bakal isteri 26.. agak nya memang trend sekarang ler... isteri lebih tua dpd lelaki.
hehehe.. sapa yang kahwin macam ni punyer 'mode' jgn ler marah.. rezeki masing2..

dah siap.. tunggu ler sorang lagi member dari Jelebu.. mau mai jugak.. termasuk dalam kumpulan berkonvoi... lepas tu baru teringat.. takkan pi tangan kosong ajer.. x mau bagi hadiah ker.. alamak .. pi ler Giant ngan member baru sampai tu.. lagi pun sebenar nya x dok duit pun pagi tu... terpaksa ler kongsi ngan member beli hadiah... sedih betu ler... hehehehehe

lepas beli hadiah. terpikir pulak mana nak cari card... takkan hantar cam ni ajer.. cam orang x p sekolah pulak.. hehehe.. nak tunggu shopping complex bukak lambat lagi.. maklum ler kul 10.30 pagi.. pikir punyer pikir.. pi ler JAYA.. Section 14.. selamat dah bukak... pi ler popular.. kasi angkat satu card.. lepas tu tulih kejap dalam keta... then chow pi Kinrara utk berkumpul....

sampai kinrara.. semua dah ada.. tinggal sebuah keta lagi x mai.. iaitu nenek kepada pengantin lelaki... jam dah 12 lebih dah ni.. ni dah masuk mode mangantuk pulak.. bapak pengantin ajak makan dulu... apa lagi perut dah lapaq... tanpa menengok kiri dan kanan bedal ler semacam.. hehehehe..

perut dah kenyang.. seperti biasa ler.. mata pun kuyu.. cam ner nak drive ni macam.. lepas tu pengantin pi amek kek.. sebab dah nak bertolak... lebih kurang kul 3 cam tu.. kami semua bertolak... cam biasa aku bawak satu kereta ngan barang hantaran... masuk aje highway semua ok... tapi x sampai 1/2 jam.. jalan dah mula jam.. waaa ni yang penat ni.. keta manual pulak... malas betui ler...

lepas tu jalan ok semula... kemudian jam pulak... macam tu ler.. sampai Simpang Pulai, seperti biasa exit highway pun jam giler... lepas plaza tol.. call dia orang.. rupa2 nya aku orang pertama sampai.. macam x percaya... sewaktu dia bertunang dulu.. aku orang terakhir sampai.. hehehehe.. al maklum ler.. bawak kancil.. mana boleh lari hehehe

lepas kuar plaza tol.. gi ler pi cari apartment utk tidoq malam tu.. member dah sewa dah satu apartment.. 4 bilik.. ok jugak.. cukupler.. 4 buah family termasuk aku jugak..
badan dah penat.. ingat nak pekena teh tarik.. cari ler kat situ x nampak pulak... yang ada melayu... bantai aje ler.. hehehehe...nasi paprik pun boleh tahan jugak.. memang puas hati.. (ayat nak suruh mamat tu sorang banjer aku) hehehehe

balik apartment.. bantai lagi nasi.. sebab tadi masih lapar lagi.. almaklum ler.. teman bawak keta.. perjalanan sepatutnya makan 2 lebih dah jadi kat 5 jam.. tu pasal lapq giler... lepas tu bersiap ler.. cam biasa.. sapa anak dara akan dipaksa gosok baju, pengantin pulak berinai.. masa tu jugak ler nal polish kasut.. cari butang baju melayu. dan macam2 lagi ler.. semua poning..

kata orang tua.. pengantin memang macam tu kena sampuk... cuti mintak awal dah tapi semua atas katil.. demam ler.... kesian betul nasib pengantin... hehehehe
Waaa ari ni yang pening... masih x dapat lagi nak solve..

sudah 2 orang pakar membantu.. still x boleh solve... cam ner nak buang scroll kat bawah tu.. so the best solution.. tukaq.. jgn guna blogdrive... guna blogspot.. ada orang kata dia punyer best.. x manyak masalah... x macam blogdrive... ok ler kena ikut cakap pakar.. hehehehe