Friday, December 03, 2004

waa ari ni masih MC..

kelmarin dapat panggilan... dari RHB.. x sangka ari tu punyer interview untuk Executive IT Security and Risk Management berjaya.... tapi yang pelik.. bukan post tu yang aku dapat.. post lain... untuk... sebab aku tak sesuai katanya... ok lah..aku bukan bukan ada Degree lagilah Diploma IT.. maa... mana boleh duduk ni post.. mau berbulu.. teman seangkatan.. kalu MELAYU lah rakan sejawat.,.... muahahahaha ni perkara biasa.... hehehehehehe

so awek tu cakap... kali ni Head Of Department.. pulak mau buat finalised... waa masih teringat awek2 yang mai ... mamat yang datang.. semua bawak tesis tu.. sampai folder sijil ada 2 buku tu.. ... waa mantap betul dia orang.. kali ni boleh makan ker?........

aku sampai RHB HQ kat Jalan Tun Razak.. awal.... lepas tunggu Encik Razak.. seperti biasa aku sorang2 ajer... waaa lepas tu mai sorang Cina.. waa ni mamat yang interview sama ngan aku.... waa takkan 2 orang ajer lepas first stage punyer interview........ waaa terasa hebat jugak... baru ku tau.. apa guna sijil berframe2...( mau riak dalam ni sat... muahahahaha)

ok lepas tu aku kena panggil.. hanya sorang interviewer sahaja....ok jugak rasa selamat... lepas tu dia tanyer.. seperti yang awak tau... post awak telah ditukar kepada Network Security Engineer... waaa best betul bunyinya... tapi 2 kali dengar .... menakutkan jugak... lepas tu dia tanyer aku punyer job scope... dan satu soalan yang paling best...... What do you know about security? Have you been implement it?.......... waa tidak ler... ni soalan silap jawab... mesti aku kena reject.............

Tapi aku jawab ngan jujur ajer.. pasai nak tipu pun x leh.. sebabnya.. aku percaya satu.. jika ni rezeki aku........ PASTI aku dapat... sebab post yang aku dapat sebagai tukang lap kibod ni.. pun aku jawab ngan jujur....... dan semua keje yang pernah aku interview aku jawab ngan jujur... so nak buat apa aku tipu............ tiada soalan teknikal yang ditanyer... puas aku hafal OSI layer semalam... waa tidak ler... dia pun suggest kat aku.. jangan duduk kat technical line lama sangat....... sebab semua bank dah mula 'outsourced' kan........... cuba tukar kepada line security.........

lepas tu...... dia buat kesimpulan.. sebenarnya saya nak cari orang...yang manage ajer.. tak perlu sangat pengetahuan teknikal.. so aku ni kurang sesuai untuk bidang ni... dia cakap.. tapi cara dia cakap tu aku cukup puas hati... dia pun terkejut.. ada jugak orang Bumi yang terpilih.. selalunya.. Cina maaa... tapi tidak mengapa... jika ada kekosongan... aku akan dipanggil.. Mintak2 ada ler... Amin....

*/ patut engineer semua x reti buat keje.. jika hanya tau teori.. baik makan roti sardin ker.. muahahahaha... ( mau takbur sama dengan diri sendiri............... hehehehehe)

3 comments:

Anonymous said...

waaaa... dpt offer RHB aa ganeh......
Jumpe eN Razak ek... hhmm ok le tue..
but in future kalo dia offer kat bangi as CS kat call center dia.. hhmm cam kureng sesuai le kot ngan e1 coz keje just dok attend call... coz rasa nye dept tue kureng org skang....

Neway all the bess

petz said...

waaaa....baguslah kerana engkau membuktikan orang kita boleh berdaya saing.

Anonymous said...

Insya Allah - amin. Betul dia kata, skrg security is the next thing dalam IT. aku pun nak arah ke sana

Op