Thursday, July 08, 2004

tadi pi Low Yatt..

waa dah lama x pi Low Yatt.. jumpa kengkawan cina.. tadi pi ngan member usha motherboard seperti biasa.. aku bukan gamerz.. pi sana cari CD.. cuma layan borak ngan dia orang.. dok cerita pasal hardware... kali ni usha server board pulak.. dalam hati dok wondering which processor should I choose.. whether P4 or Xeon.. I prefer the Xeon Processor.. but the price quite high... it not quite high anymore after I checked.. it's really2 high.. I'm quite dissaopointed.. because I never assemble Server that used Xeon Processor yet.

lepas tu borak2 ngan Wai.. kat Compuzone.. kawan kedua terbaik.. dulu ada sorang cina nama dia Ah Kei.. dah berhenti pulak.. mesti dah kaya.. tu pasal dia berhenti.. first thing tanyer pasal motherboard.. lepas tu dia bawak kuar satu Server Board...

sayang gambo x berapa jelas.. x de cameraphone.. x mampu lagi.. kalu ada mau aku amik semua bahagian.. termasuk made in taiwan tu sekali.. hehehehe.. spec. motherboard ni pun mengiurkan kan jugak.. mana tak semua mantap.. support P4 HT tu.. Dual-DDR RAM.. mantap betul... andaikata jika dianggap awek.. dah boleh jadi model dah.. memang cun utk dihantar bertanding.. hehehehehe..

lepas tu borak pasai RAID Card.. memandang ada orang request nak guna 1 Tera.. macam mana nak cakap yer.. bab matematik ni lemah.. tu pasal x pandai.. katakan ada Harddisk
250GB + 250GB + 250GB + 250GB = 1000GB = 1,000,000,000,000 byte.. so equivalent to 1 Tera.. tu pasal kena cari RAID card ni.. RAID stand for Redundant Array Independent Disk. Kita guna RAID ni untuk buat Striping dan Mirroring untuk Fault Tolerance.. waa ni macam pening pulak nak inteprate... x pe ler kengkawan.. buat2 paham ajer. ler..

ni ler rupa RAID Card yang boleh support 8 Channel S-ATA HDD maa.. harga boleh tahan RM 820 perg... parah.. dah macam harga Motherboard server dah...

lepas merayau.. apa lagi balik pekena mamak kejap.. tapi yang pelik pekerja ada Indon.. hehehe makan pisang goreng.. cucur udang.. popiah goreng.. dah macam makan malam dah.. perut lapar.. x makan tengah hari pulak... hehehehehe lepas tu lepak kejap.. member call nak jumapa.. ok ler kengkawan... nak gerak.. wahai member tunggu aku sat lagi aku sampai...