Monday, July 12, 2004

sehari dalam kekenyangan...

pagi2 usha server... tiba2 ada hal... cuba nenok.. pening jugak.. apsal ni.. tetiba x jalan... x cukup makan ker server ni.. hehehehe
nenok HDD C:... ada 1MB free space waaa.. biar betul server.. dah macam disket pulak capacity... perut lapar maa.. x sarapan lagi.. kena usha server ni..

nenok punyer nenok.. lepas tu pi Control Panel.. kasi usha Services semua Exchange Service dah start belum ke.. nenok semua dah start.. tanpa membuang masa lagi.. kasi shutdown server.. bagi dia relaks kejap seminit-dua ker.. waa perut sakit.. dah masuk angin.. jam dah kul 10.45... x sarapan lagi... lepas tu pi tandas kejap.. cari idea macam nak solve benda ni...

lepas kuar dari bilik 'termenung'... dapat idea.. cuba buang log files.. mungkin tu makan space.. lepas tu usha benda2 pelik.. x jumpa pulak.. dalam hati ni mesti email dalam C: ni.. tu pasal dia penuh... cari satu option.. Microsoft Exchange Optimizer.. suruh dia nenok apa yang boleh buat ni.... pasai semua staff tidak boleh bukak Outlook.. aku dah pening...ok lepas run optimizer.. ada option nak pindah kan mail.. ke dalam HDD yang lain...

lepas run optimizer.. aku kasi restart server tu.. supaya boleh nenok effect apa2 ker.. lepas tu baru ler.. Primary HDD ada free space 1.13 GB.. lepas tu usha... Services dalam Control Panel.. semua services start.. bukak Microsoft Exchange.. ok lepas tu.. Alhamdullilah... waa lega.. cari roti High 5 yang RM 0.60 sebat sekali 3 bungkus.. lapar maa

tengah melepak.. layan YM setelah penat meng'solve'kan masalah tiba2 ni.. ada staff ajak aku pi Low Yatt.. angkat PC dia.. ok ler.. aku pun pi Low Yatt.. angkat. macam biasa.. PC.. High Performance Tuned. hehehehehe habis RM 3,800 without monitor.... lepas tu dia banjer makan tengah hari.. memang cantik.. perut pun tgh lapar lagi.. pi Restoran Bujang Lapok kut.. kat bawah sekali tu.. tanpa segan silu, order terus Fish Fillet and Chicken Chop.. macam 2 in 1.. RM 11.90 waa ok ler.. 2 benda dapat makan.. lepas tu order air Soya RM 1.80

makanan ku sampai yangh terakhir... lepas baca Bismillah. aku pun ngap tanpa menoleh kiri dan kanan.. lepas makan baru aku nenok dalam restoran tu sememangnya ramai orang.. heheheh lapar maa.. lepas kenyang apa lagi balik office.. pi assemble ler.. habis assemble.. x boleh ON maa.. waa ni yang pelik..ATX PSU tu ke rosak.. aku cabut test kat PC lain.. boleh jalan.. waa ni apsal pulak ni... langsung x mau ON.. ingat.. Switch kat casing tu ker... nenok jam dah kul dekat pukul 6 h.. takkan nak gegar Low Yat lagi.. penat ler.. tepon C-Zone, lepas tu dia suruh bawak balik motherboard balik esok...

kul 5.51 ptg macam tu.. member call kata nak jumpa.. aku pun pi.. lepak kat Spicy.. layan teh tarik maa.. tapi sememangnya teh dia 'fail' x yah ler korang pi sana.. entah susu apa dia bubuh pun x tau.. lepas tu member pulak banjer.. aku pun makan ler.. karang kata x sudi pulak.. order ler Roti bawang... lepas tu melepak sampai magrib... macam biasa borak pasai Switch tu..best betul ler.. ingat nak keje ngan dia.. pasang Switch.. do some troubleshooting on LAN, configuration... network design... waa bestnya....

waa sampai umah... melepak kejap.. lepas tu member ajak kuar makan malam.. kata ada port best.. aku pun pi.. x ler jauh dari rumah aku, kat Mentari Bussiness Park tu.. Subang Jaya.. pekena mamak.. mintak roti garing.. tapi dia bagi bukan garing punyer.. yang pagi tadi punyer kut.. punyerler liat.. rasa lenguh geraham mengunyah.. takkan aku pi situ lagi... itu ler yang terakhir.. sori ler 'macha' ok....
balik umah dalam kul 11 lebih.. cousin pulak call nak mai... ok ler nak tunggu cousin kat luar umah... ok... kejap lagi dia mai....

No comments: