Friday, December 31, 2004

Ari ni ari terkakhir 2004…

waaa semua olang pasang azam… ada yang mau kawin.. ada yang mau tambah lagi satu.. kekekeke aku mau tiada azam apa-apa… sebab aku ada member nama Azam.. mana lah mamat ni dok senyap ajer.. apa cerita…

Jika aku berpeluang.. aku mau sambar professional certificate ajer ni tahun…. Itu sahaja yang aku harapkan..

Jika aku ada duit lebih…. Linux Professional Institute (LPI)

Jika ada kelapangan…. Cisco Certified Network Associates (CCNA)

Jika ada yang menaja… Microsoft Certified System Engineer Windows 2003 ( MCSE)


Azam aku… by December 2005 aku mesti ada salah satu…. Itu impian aku.. sekian…
Ya Allah Perkenankan lah permintaan dari hambamu ni… Amin…

Thursday, December 30, 2004

jumpa member kat Sri Kembangan....

member call.. cakap PC rosak.. lepas opis aku pi sana.. boleh tahan jauh jugak.. dari Sri Hartamas ke Sri Kembangan... lepas tu lepak kat depan Southcity Plaza... tunggu dia jemput aku.. guide jalan ke rumah dia... aku tau jalan dari LDP ajer.. hehehehehe

sampai sana lepak kejap.. lepas tu nenok PC dia.. waaa Power Supply terbakar.. kekekeke. so x leh repair.. kena beli baru jugak.. hehehehe.. then x boleh balik...sebab hujan... waaa ni macam azam aku kena beli 4 tayar minimum... baru x kena hujan...

*/ pi rumah member.. dapat kawan baru.. kekeke.. salam kenai sama Atok... Mr.President, entah sorang lagi tu Vince ke apa... ma'ai nama pelik2...


Wednesday, December 29, 2004

setup Time NET Broadband...

ari ni sessi melantit... ada orang baru... Wak Din dan Syafina heheehehe...

sebelum tu.. pi jumpa Cik Mikai... settle dia punyer network problem.. sekali Time Net lah.. aku mati-mati ingat Streamyx.. waaa ni macam pening kejap.. dah ler x pernah buat.. IP pun pelik.. yang paling pelik apabila call support ada satu awek (sangka baik ler....) jawab.. yang tu saya tak tau ler.. saya tak pasti ler.. rasanya macam tak boleh... apa punyer support ni macam... sepatutnya support lah lagi bagus... mantap.... hebat... gemilang.. cemerlang.... dari end-user... ( aku yang blur.....)

apabila support sudah berkata demikian... aku pun geram jugak.. aku baca spec.. boleh masuk interface dia.. macam Streamyx punyer router.. yang ni x boleh pulak.. itu support yang cakap. Moskel betul aku.... disebabkan yang demikian.. terpaksa lah satu pc beraksi macam server.. tukang bagi lalu.. kekekekeke...

selepas re-tuned everything.. kasi test tu machine.. Alhamdullilah.. berjaya.. mintak2 solve lah problem si Cik Maikel tu... hehehehehe ( kalu x solve nanti e1 mai lagi.. kekekekeke)

lepas tu.. gerak ker Restoran Syed.... ada sessi melantit... hehehehehe

lepas berborak-borak... gerak balik ke opis.. sebab nak kena lap semua PC.. esok ada client mau mai dari France... mau nenok progress..

sampai opis.. kul 9.50 macam tu.... ok lah.. tengah tunggu cousin ni mai .. bawak super duper cleaner.... manalah mamat ni.....

Sunday, December 26, 2004

XPDC ke Masjid Tanah, Melaka

semalam aku sampai umah kat kul 9.30 macam tu... waa penat giler badan.. tangan pun lenguh.. dok pegang lesung.. hehehehehe.. dalam kepala aku ingat nak beli Batu Giling.. hehehehe tapi takut x suka makan kari.. apa nak digilingkan....

lepas tu bersiap.. layan Futsall.. hehehehe agenda setiap minggu.. sekali punyer ramai ler..tapi paling best.. ari ni dapat team yang mantap.. kita main.. sapa yang bolos 2 bijik.. keluar.. yang menang stay dalam tu sampai kalah... tadi main.. sampai habis masa.. dok dalam ajer.. terasa hebat sungguh.. tapi padahal..aku hanya jadi pencukup quota team.. dah ler x reti main.. dok tengah2 tu ajer.. sorry kawang2.. nanti bagi setahun dulu... ok.

habis satu jam.. tempah lagi satu court.. waaa kali ni main 7-sebelah.. main sampai muntah.. hehehehe mulut aku dah macam ikan emas dah.. tercungap-cungap jugak.. mau taknya.. senaman seminggu sekali... lepas tu macam biasa lepak mamak.. tapi aku x leh join.. esok gerak ke melaka maa..

bangun tidur pun kul 9 pagi maa.. miss SUBUH.. waaa semua sendi yang ada rasa macam nak tercabut... sakit gilak.. kaki pun masih sengal.. sebab tertendang kaki lawan...( korang mesti ingat aku sengaja tendang..... sorry Imran.. jika aku tertendang lagi sekali kaki kekekekeke) bersiap... dan gerak pi Melaka...

setelah semua siap.. aku pun gerak.. sepatutnya aku pi ngan member.. tapi member OT pulak.. so pi ngan cousin... waa cousin aku bantai tidur ajer... aku memang jadi driver.. selamat jalan clear... kuar tol Alor Gajah.. aku dah x tau nak pi mana... aku pernah duduk disini satu ketika dulu.. di Bandar Melaka... Taman Peringgit Jaya.. sekarang ni kat
Alor Gajah.. macam mana aku nak recall semua tu... kekekekeke

apa lagi.. berhenti kat Petronas.. tanyer awek.. laa awek tu pun x tau..ni tempat.. apa lagi ronda-ronda lah aku... akan aku ingat dan akan aku pastikan.. kalu aku kawin nanti.. ko akan perasan.. singboard tu 50 KM dari tempat kenduri kawin aku.. hehehehehe

setelah merayap-rayap.. selamat tak pi kenduri kawin orang lain.. hehehehe.. akhirnya sampai.. jam pun kul 1.20 macam tu.. memang cun.. waktu makan tengah hari...apa lagi belasah.. sampai tergolek ler... lepas tu salam ngan pengantin.. dan cabut... sebab ada satu kenduri lagi kat Jasin pulak..

jalan kat Melaka ni memang kartun betul lah.. sekejap ada singboard.. sekejap tak dok signboard.. apa punyer jalan ler.. aku pun dah pening.. sepupu aku lagi ler.. tapi akhirnya aku berjaya sampai.. apa lagi sampai ajer terus belasah.. memepah segala makanan yang ada.. dan berborak ngan member...

toche Hakim.. kerana memberi aku makan... lepas makan cabut.. kononnya.. nak pi jugak Gathering Journal.. tapi alangkah sedihnya.. jalan JAM maa.. mula jam kat Pedas tu. waaa lagi 80++ Km macam tu.. nak sampai KL.. tidak ler.. nenok jam dah kul 5 lebih dah.. aku bertolak tadi kul 4 macam tu dari Jasin....

rasa nak park kereta dan tidur ajer.. sepupu aku dah tidur kembali... waaa aku dok menguap2 sampai kuar air mata dah... akhirnya aku berjaya kuar Tol Serdang.. jam dah kul 7.02 malam.. SMS si Walid.. dia orang tengah lepak kat Restoran Sri Utama... boleh ler layan borak2.. jumpa Yadziz.. dan Mar... dan ada satu minah.. aku ingat kan sapa... sekali selamat ada mentioned pasal SMS.. aku pun recall nama... rupa-rupanya Kak Nis... kekekekeke waaa aku memang semua dah lupa dah....... penat punyer pasal... (sorry Kak Nis.. selalu2 turun KL baru boleh ingat muka.... hehehehehe)

lepas berborak-borak semua nak gerak.. pasai kepenatan.. aku pun balik.. sampai umah.. aku terus melepak sat....

ok mau tidur....

Saturday, December 25, 2004

XPDC ke Kuala Selangor...

waa nampak gaya aku naik bas lah gamaknya... takkan nak pinjam kereta FAMA.. waa segan ler.. dah keje.. dah x reti-reti nak beli kereta sendiri... kekekekeke.. naik moto..waa jauhler.. kesian nenok RoXanaZ... naik ler bas...

gerak..ke Pudu.. naik komuter.. hehehehe. malas naik bas.. boring... sampai PUDU.. sebijik bas pun x dok.. waa pening jugak aku.. satu masa dulu aku pi umah Uncle aku naik bas kat sini.. biasa lah suka merayap-rayap... asal boleh merayap.. aku memang suka.. hehehehehe.. tengah lepak.. tetiba bunyi horn kat luar.. laaa.. bas ni x masuk dalam platform pulak.. main tunggu kat luar pulak....

naik ajer bas.. aku pun tidur.. ngantuk maa.. hehehehe tapi yang aku tau..aku dah kat Stesen Bas Kuala Selangor yang lama.. aku turun.. dan call cousin aku.. kasi angkat aku ler..
sampai lab.. waa tidak ler server dia sudah x boleh on.. rasa-rasanya Power Supply (PSU) sudah terbakar.. mana aku nak cekau PSU kat Kuala ni.. kalu kat KL dah aku gegar tu Imbi kasi sambar sebijik... so cuma nenok sahaja hehehehe...

trouble shoot dia punyer printer.. waa tidak ler.. HP Jetdirect tu.. setakat ni aku nenok dalam internet ajer.. x pernah lagi aku configure... dan lepas tu setup semua client supaya boleh nenok masing2.. apa punyer lab kalu semua dah di network kan.. tapi x boleh nenok masing2.. kekekekeke.. sekali WINDOWS 98 ler... aku benci ni ni windows....

sekali printer solve.. tapi ada satu masalah... diaorang guna Face Plate jenis Cap KONG KALIKONG betul... pasang CAt 5 cable tu boleh gegar pulak... tidak ler... takkan nak gegar2 baru boleh nampak pc member sebelah.... serius penipu..penyangak... penyamun.. dan segala per yang ada punyer kontraktor... (KONTRAKTOR MELAYU)

mission aku adalah setupkan .. Streamyx diaorang.. tapi akhirnya.. benda lain pulak yang solve.. macam mana aku nak solve kan.. kalu user dan password dia orang x bagi.. kontraktor tu pun boleh tahan jugak pandai... hati makin sejuk... apa lagi call mamat tu... x berangkat pulak.. sambut Krismas agaknya.. ok ler.. call satu minah pulak... dia tanyer balik kat aku.. guna IP apa... laaa apa kejadahnya IP.. aku nak tau username dan password.. tu paling penting.. boleh lah aku connect kat Internet...

memandangkan... hari cuti.. terpaksa bagi chance kat diaorang.... lepas tu aku balik.. memandangkan esok member aku kawin.. aku betul tak tau nak bagi apa.. takkan mai kosong... x best pulak... member sendiri.. at least bawak ler buah tangan...takkan bawak buah ajer...

pikir punyer pikir.. aku teringat idea sorang member.. hadiahkan lesung tangan... ok jugak tu... baru tiada alasan lagi pasai malas masak... hehehehhe.. aku pun cari lesung dan jumpa.. sekali kat kedai jual BATU NISAN... hehehehe tak sangka pulak kedai batu nisan ada jual lesung tangan... sekali harga dia RM 130... aku terduduk sat.. biar betul.. memandangkan aku tiada awek lagi.. so aku x boleh nak call tanyer.. harga lesung berapa.. kalu aku call ummi aku.. mau berdekah-dekah dia ketawa kut... tidakkkkkkkkkkkkkk

apa lagi usha kedai lain.... sekali kedai mini market cina.. ada 3 ketul.. sekali nenok harga RM 14.90 ajer.. apa lagi sambar terus... hehehehe.. lepas tu terus bungkus...

ok toche... Cik Fadil dan Cik Yan.. kerana bagi makan tengah hari.. hehehehehehe

XPDC gerak balik...

Friday, December 24, 2004

ari jumaat

memandangkan bos aku ni French.. so sambut Krismas.. so aku cuti lah ari ni... aku boleh terlupa pulak yang aku cuti ari ni.. setelah bersiap2.. pikir kejap.. laa ari ni cuti.. kekekeke.. apa lagi amek kunci RoXanaZ (RXZ) pi hospital sat.. dah lama tak nenok atuk aku sorang ni.. semalam nenek (sebelah bapak) kuar dari hospital.. ni pulak atuk (sebelah ummi)

sampai hospital... waa atuk aku tengah tidur.. takkan nak kejutkan pulak.. usha sat.. letak suratkhabar.. then gerak balik umah... dekat ajer umah ngan hospital.. hehehehe.. sampai umah.. mati akal kejap.. x tau nak buat apa.. takkan nak online.. rugi woo. kat umah online.. apa lagi kasi repair satu PC ni nak bagi kat adik aku... sebab dapat offer belajar kat BMI.. bagus2.. kasi belajar baik2....

tengah hari... bersiap pi semayang JUMAAT... khutbah ari tu cerita pasal militan ajer.. apa punyer khutbah lah.. buat mengantuk ajer... KHUTBAH KERAJAAN... lepas tu bersiap.. kerana menerima panggilan paksaan menonton wayang bersama sepupu... waa sepatutnya ako join dia budak-budak GEJU.. tapi nenek aku baru kuar dari hospital.. takkan tak pi melawat dia pulak..so malam susah sikit lah kut.. takut menerima panggilan dari Incik aku.. takkan nak jawab.. kat dalam TGV ni... waaaa tidak ler..

layan Kung Fu Hustle.. memang best... kalah PGL tu... kekekekeke mendapat tiket free.. apa tak bestnya.. hehehehe.. show kul 3.30.. KLCC punyer lah penuh.. diaorang semua ni x keje ker.. hehehehe aku lain ler.. pasai aku cuti.. muahahahahaha. habis kul 5.45 macam tu.. cerita memang best... lepas tu.. lepak mamak... sebab petang tu nak pi The Mall sat.. nak amek Name card aku.. kekekekeke (mau buat freelance repair2 PC orang)....

balik umah... bersiap.. mau pi Subang Perdana.. mau repair PC India....tapi hati cukup panas apabila kerosakan PC tu.. dibuat oleh tuan punyer PC... boleh pulak semua driver dalam tu hilang... sakit hati betul.. kalu ikut hati aku yang panas ni.. mau aku charge RM 145 untuk on-site services.. aku takkan marah punyer kalu ko mengaku... ni pandai pulak kata dia hilang sendiri......... apa kejadahnya..

aku mula buat freelance ni sejak tahun 1995 maa.. sekarang ni dah nak masuk tahun 2005.. so belum pernah lagi aku dengar driver tu hilang sendiri... kalu ada mintak tulun bagi tau.. macam mana boleh hilang...... dengan hati yang panas.. lepas install semua.. aku test.. dan aku cabut... mengantuk yaa amat...

ok mau tidur... esok gerak ke Kuala Selangor.... sepupu aku memerlukan daku... troubleshoot network LAB sekolah dia....

ok mau tidur......

Thursday, December 23, 2004

nenek aku sihat..

hehehehe Incik aku sihat.. setelah kuar dari UH.. operate untuk kataraks.. waaa dah ler aku x melawat... mau tak nya.. masuk pagi semalam .. operate petang semalam...ari ni dah kuar dah... baru nak melawat... hehehehe dah sampai umah balik dah... kekekekeke.. ni baru cucu soleh.. muahahaha ( orang tua tu dah kua dari hospital baru mai......)

ok ler mata dah mengantuk... mau tidur...

Wednesday, December 22, 2004

waa mau belajar.....

kalu citer pasal Professional Certificate ni.. ada macam-macam kat luar sana... tapi paling panas.. kalu borak ngan Ca Ya Nun Alif.. waa semua Cert dia mau amek.. maklumlah keluarga kaya maa.. apalah sangat.. satu Microsoft Exam hanya RM 300 ajer.. waaa x daya aku dengar RM 300 tu... mana aku nak cekau maa....

tapi sayang betul lah.. Melayu yang kaya2 ramai.. tapi x mau amek semua Cert ni.. macam mana mau maju maa.. semua post dok kena pulun oleh Ca Ya Nun Alif ni.. takkan nak jadi tukang lap kibod macam aku....

sessi lantit tadi dihadiri.. oleh OP dan Kak Mulan.. ahli baru.. GENG Lantit... hehehehe

Tuesday, December 21, 2004

jumpa client.............

semalam dapat panggilan dari member... dia suruh aku jumpa client dia... pasai domain and hosting registration... aku tanyer dia balik... nak pakai baju apa... waaa kemejalah..

malam tadi.. amek seluar Dockers aku.. nak gosok.. sekali ada bekas sabun (lain kali jangan rendam seluar... hantar ajer dry-clean....... muahahahaha) pulak... waa cam ner ni.. takkan nak basuh ni malam.. mana sempat kering maaa.... umah aku x de Dryer... waaa tidak ler...

end-up.. aku pakai jeans hitam... berkemeja.. dan kasut pun bukan kasut pejabat.. muahahah
the best part....... pagi tadi badan rasa macam x best... macam nak demam.... so aku pakai sweater... kali ni kalu bos nak cakap apa... cakap ajelah... dah malas rasanya nak layan... kalu sudi katakan sudi......... dia ingat mai sana tu best ker? kalu ada makan2 ok jugak.....

macam tak kusangka.. perbincangan sebentar ajer.. hehehehe.. inilah hikmah demam ni... Amin.

balik tu... pi Bank Rakyat.. pi jumpa Kak Nina... lepas tu gegar Imbi Plaza.. angkat latest Anti-virus.. untuk company... dan balik ke opis semula....

petang ni ada sessi melantit... waa mau pi melantit... tapi badan rasa macam kurang best pulak, sekarang ni musim demam Denggi maa..

ok gerak-gerak lantit (GGT)....

Monday, December 20, 2004

ari Isnin...

dapat panggilan dari ummi ku... Auntie aku meninggal kat UH... ( cousin kepada emak aku..).. waa aku tanyer.. bile kebumikan.. kurang pasti pulak.. waa cam ner ni.. jam dah kul 2.24 petang macam tu... selalunya.. kalu macam ni.. kebumikan esok sahaja... waaa aku nak balik sahaja.. tapi ada keje pulak.. ingat nak mai petang... minta2 belum kebumikan.....

kul 6 macam tu... cousin aku SMS... waa dah kebumikan lah... waaa tidak ler... Al-Fatihah




Sunday, December 19, 2004

semalam yang hebat...........

seperti dijanjikan... sampai kat Sport Centre sebelum kul 10... boleh pulak terjumpa member lama... sekian lama tak jumpa.. pusing-pusing jumpa mamat ni... bila ingat tiang... aku ingat dia.. nama dia pun aku x tau.. muahahahaha lepas melepaskan 2 bijik gol yang amat memalukan... dibawah kelangkang ajer... ooooooooo tidak ler... aku x reti jadi goalkeeper maa.. bagiler.. tukang buat air ker... baru mantap. ... muahahahahaha..

lepas penat2.. lepak Vichudda... kat Uptown tu.. sambil berborak-borak....

bangun pagi....... semua sengal2.....

punyer lama x main futsall... rasa dah berbulan-bulan kut... hehehehehe (sebenarnya x reti main bola pun... muahahahaha)

bangun pagi... bersiap.. pi Opis sat... ada benda tertinggal.......... slip pendaftaran aku pulak... waaa sampai sana.. amek tu slip... dan nak gerak pi pendaftaran... kad aku pulak hilang.. waa ca m ner aku nak masuk opis esok.. tidak ler......... setelah setengah jam aku carik kad tu.. masih x jumpa... aku pun balik.. berharap mimpi malam ni......

lepas daftar........ aku pun balik...online. nenok ada Kak Emie ajer.. layan2 sambil makan PAU kacang merah... hehehehehe... lepas tu cousin call.. ajak pi usha tempat keje baru dia... kat DAMANSARA.... waa best2... bertambah lagi kroni2 damansara... OLE....

setelah jumpa.. dan buat ujian masa.... parking kereta... macam mana nak pi.. macam mana nak balik...mana nak semayang.. dan macam-macam ujian kebolehsuaian... dan kebolehteknikalan... dan akhirnya.. BERJAYA... hehehehehe

ni tengah tunggu cousin sorang mai umah... ajak lepak mamak.... pada hal bukan jauh pun.. rumah dia kat SS1.. tapi sebab masing sibuk ngan komitmen masing-masing... tu pasal jarang jumpa.. muahahahaha

mana mamat ni......

Saturday, December 18, 2004

keletihan yaa amat maa...

lepas melantit bersama... balik ke rumah... menyiapkan kelengkapan.. untuk membelasah PC Basrin... hehehehe... sampai umah... mata dah x larat dah... dok menguap-nguap... waa apa sudah jadik.. apa dia bubuh dalam lamb chop aku tu... ada bubuh dadah ker.. waaa tidak ler....

kul 9.50 macam tu gerak dari umah...... pi umah Basrin... sampai disana.. kelihatan... basri pun sama jugak terlentang... waaa tidak ler.. tanpa membuang banyak masa... menyiapkan PC Basri.... dengan berbekalkan KOPI Cap Kapal Api... 2 Mug... sampai kat kul pagi.. aku pun balik....

sampai umah.. mata dah berat.... lepak2 sat... dan tidur....

tadi bangun kat kul 12 maa... tidak ler.. pi Opis sat... sepatutnya bekerja.. tapi macam biasa ler.. mai lewat sikit.... hehehehhe.. lepas tu pi Low Yatt.. mau beli ink printer... dan seluar panjang.. pasai malam ni ada Futsall... hehehehe... selalu pakai seluar pendek ajer... tapi segan ler.. main ngan orang x kenai... muahahahaha

tetapi sayangnya... seluar semua ketat... tang pinggang x de masalah... tapi peha ketat... cam ner nak tendang bola... baik pi buat BALIK KUANG ok kut.. hehehehe

ok mau gerak ke Sekyen 19 .... Petaling Jaya.....

Friday, December 17, 2004

seminggu sudah....

macam biasa aku pi awal keje ari ni..... sampai opis kul 8.45 sepatutnya masuk 9.30... bukan apa.. mau nenok coding.. PHP tu masih tersangkut-sangkut... ni bukan apa.. masih lagi terguling-guling... merangkak pun boleh lagi... mengharapkan bantuan SIFU-SIFUT di luar sana........... waaa sapa mau tulun aku... tulun lah... aku mau buat forum seperti GEJU punyer FORUM......... GENG SAYAP KIRI........... GENG LANTIT......... GENG MAK ITAM........ dan apa GENG Lagi.... hehehehehe

ari ni mata mengantuk betul.... khutbah Jumaat pun aku x paham... hehehehe..
tapi paling angin... ada Indon curi kasut... satu beg balik kampung... KURANG AJAR betul...
silap betul tak dapat tangkap... kalu tangkap... mau AQIQAH lepas tu... mai negara orang buat kepala pulak... (selamat SELIPAR TAT SING aku x hilang... kalu tak....NAHAS ko INDON.. muahahahaha)

petang.... menerima jemputan dari Bulletit... melantit bersama di Steven, Uptown.. layan apa2 jua Chop... hehehehehe... kehadiran semalam
  • Bulletit
  • Bolantit
  • Wirantit
  • Bastit dan isteri... Aqilah(sama bakal isteri...ahaks)
  • aku

lepak sambil layan cerita pasal coding... dan macam-macam cerita.. yang paling penting malam esok FUTSALL ........ jom segala GENG yang ada ... kasi gegar... itu Sport Centre Sekyen 19, PJ ok.... kul 10 malam...kami beransur.. kul 8.40 macam tu...

lepas ni nak gerak umah Basri.... boleh ker membuat balik kuang ni malam......hehehe ada swimming pool maa... mau mandi....mau mandi..... mauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.....

bersiap mau gerak... tapi mata... macam tidak mengizinkan... apa sudah dia orang bubuh dalam Lamb Chop aku?......... mata amat berat ni... mau menangis si Basri.. jika aku tidak sampai umah dia ni malam................

Thursday, December 16, 2004

malam ni......

seperti biasa... malam Jumaat.. amat bererti bagi pasangan.. heheheeh (yang halal ajer....)

kerja aku.. semakin bertambah... ari ni ada sorang Ah Moi sekali dia bawak kompas.. macam Ghosbuster pulak gamaknya... laaa rupanya.. Feng Shui... tak sangka bos aku ni pun percaya benda-benda karut ni... takkan kat France ada benda ni semua... seperti biasa.. bos cakap bilik aku ni stor... memerangkap macam2.... lepas tu dia cakap bilik ni memang sesuai jadi stor.. kambing sungguh....

aku cuma menunggu pulak.. satu soalan.. ini mamat perlu saya simpan lagi ke atau buang... waaa takutnya aku.. kalu Ah Moid tu cakap... oo ni mamat.. kasi BUANG AJER... waaa jangan ler.. kalu nak buang.. tunggu aku dapat offer lain ok... muahahahahaha

lepas lunch.. kul 12 macam tu.. BOS panggil... untuk menyusun semula meja-meja dia.. pasai dengar tu Ah Moi cakap.. aku dalamhati... mengetawakan muahahahahhaa ( GELAK IFRIT UTAMA).... hehehehehe.. ni macam punyer orang pun ada.. sapa Ah Moi tu... adakah MALAIKAT.......... kena langgar tak mati ker..... SUNGGUH SENANG MANUSIA KENA TIPU...

I need this table.... put it near the door.. this how we do the business... muahahaha.. .. makin aku dengar ni ayat.... rasa geli segala buah aku... termasuk lah buah pinggang.... Ya ALLAH kurniakan aku kerja di tempat lain... AMIN.... x sabar rasanya.. nak hirup air-cond lain.....

Wednesday, December 15, 2004

ni cerita Melayu kalu pandai... tapi sombong....

Abdul grew up in Kota Baru, a town located on the East Coast of Malaysia, and then moved away to KL to do his law degree. He decided to return to Kota Baru because he could be a big man and really wanted to impress everyone. So he returned and opened his new law office.

The first day he saw a man coming up the sidewalk. He decided to make a big impression on this new client when he arrived.

As the man came to the door, Abdul picked up the phone. He motioned the man in, all the while talking. "No. Absolutely no. You tell those clowns in Kuala Lumpur that I won't settle this case for less than one million ringgit. Yes. The Appeals Court has agreed to argue that case next week. I'll be handling the primary argument and the other members of my team will provide support!

Okay. Tell the State Prosecutor that I'll meet with him next week to discuss the details."
This sort of thing went on for almost five minutes. All the while the man sat patiently as Abdul rattled instructions.

Finally, Abdul put down the phone and turned to the man.
Abdul : "I'm sorry for the delay, but as you can see, I'm very busy.
What can I do for you?"
Telekom: The man replied, "I'm from Telekom, I've come to connect your line."

Tuesday, December 14, 2004

ari ni.,..

pagi2 tadi waktu diatas kuda kesayangan.. si Bulletit .SMS waa bawak laptop tak...... waa sebab nak jumpa aku... hehehehehe baru habih perbaiki LAPTOP mamat tu..

sampai diopis.. waa macam biasa.. ada satu problem.. email sangkut kat POP3 server sana... x leh masuk.. tapi lagi pelik kenapa Bos aku sorang.. orang lain semua OK.. tidak ler.. kalu kena kat staff lain.. tidak mengapa jugak... kalu kena kat BOS susah wooo.. entah apa2 andaian dia buat... kekadang tengah lepak sorang... rasa nak tergelak pun ada......

tengah hari.. jumpa Kak Emie.. kat Plaza Mont Kiara.. lepak kat McD.. tapi yang pelik.. x mau makan.. aku seperti biasa.. Quarter Pounder satu.. lepas tu Kak Emie order Nugget 9 ketul ajer.. waa diet ker... tidak ler..... (Basri cakap 11 Ketul.. mana mai 2 ketul lagi kurang pasti...) lepak ler dari kul 1.40 macam tu.. sampai 2.50 petang.. hehehehehe

petang jumpa Bulletit... Bastit (Basri) pun ada... tetiba Lenztit x jadi pulak....... sampai disana.. Wirantit pulak x jadi jugak... lepas tu.. Bollantit.. x sampai2.. so kami bertiga ajer lepak... ada menjemput Pezal DRB.. tapi hanya omong-omong kosong lah.. muahahaha

macam biasa.. lepak .. order teh tarik....... tapi yang best order .........maggi goreng.. muahaha itu India x paham bahasa Melayu.. muahahaha.. tapi memang sedap maggi goreng dia.. silap besar woo.. x pi test....... dia punyer sedap order double.. sampai 3 pinggan.. 2 pinggan maggi goreng..... muahahaha bantai gelak aje lah...

lepas tu balik.......... sebab nak layan Lestari ( kena racun ngan member........satu keje nak kena nenok pulak..........muahahaha)

kejap lagi gerak umah Bastit........

Monday, December 13, 2004

cerita pasal Melayu...

waaa semalam punyer cerita satu hal lagi.. tapi biler cerita janji pun pening.. aku punyai seorang sahabat... waa dia sudah berjanji... tapi tak tunaikan... bile x tunaikan.. mendatangkan kepada masalah pulak... waa tidak ler.. macam mana ko berjanji kawan.. semoga beliau bahagia disana...

disini aku tingal sorang2... waa tidak ler.. segala task semua tidak sempat dihabiskan.. waa aku terpaksa mula dari scratch balik... waa apsal lah x buat documentation.. berjanji mau buat.. makin pening kepala... tidak ler..

waa hebat sungguh keje sekarang... tapi adakah berbaloi?...... aku mau hirup air-cond tempat lain... Amin...

Sunday, December 12, 2004

kenapalah kebanyakan MELAYU aku jumpa mesti bodoh SOMBONG?

satu malam di umah yang baru aku kenali... ada sorang Auntie ni.. dia kerja kat Sudan... menjadi staff Nurse disana... waa gajinya dalam US dollar.. waa kalu tukar duit kita... mau RM 3k lebih maa dekat RM 4K sebulan tu.. so ada family kat sini.. waa setiap kali call sini guna Ring-ring Card... RM 50 dalam 20 minit.. apalah sangat... RM 50 ngan gaji RM 3K maa

Perbualan.............
aku: kat sana ada internet facilities tak?
Auntie: ada.. semua ada...
aku: kalu macam tu.. Auntie daftar ler Skype...
Auntie: ooo.. Skype.. ada..ada..tu... ( lepas tu berlalu pergi......)
aku: (dalam hati masih menyumpah....... kenapa lah Auntie sorang ni... mangkuk sangat....) Cuba lah tanyer aku cam ner nak daftar ker.... (aku pun terus hilang selera makan.... sebab hati yang panas....)
Auntie: kat sana best...
aku: (tukar topik.............) aku pun dah boring.. habis semua atas meja yang pelik aku dah makan..... dan sound member mau gerak............ ( berlalu ngan cakap toche.. dan selamat ari raya).


*/ aku bukan apa... cuma benci sangat kalu orang bodoh SOMBONG...... kalu ko pandai gilak.. aku salute jugak... at least memang worth it pun ko sombong.. sebab ko pandai maa....... sedih nenok MELAYU.......... cam ner nak maju ni macam...

Tip mau maju.......... pretend to be BODOH.. tapi jangan SOMBONG... sebab orang akan ajar.. hehehehehe.. boleh dipraktikkan ni...

Saturday, December 11, 2004

ari sabtu......

melawat atuk aku........... nenek aku... dua2 masuk hospital... dan duduk berasingan pulak... sorang kat North Tower.. sorang lagi South Tower... SJMC... lepas nenok atuk aku.. balik umah sat.. kemas umah ( dalam bilik aku sahaja......... hehehehehe) membawa masuk almari baju yang baru di beri oleh Auntie aku... (2nd hand maa... )

lepas tu....... pi library... pulang kan buku... aku buat buku national library.. serupa BAPAK aku punyer.. muahahaha.. padan ngan muka aku.. bayar denda.. 3 buah buku.. kat RM 15 maa... kalu RM 5 satu buku.. bermakna.. 50 hari lewat bersamaan hampir 2 bulan... hehehehe

punyer hampeh.. pi library.. x bawak card pun.. suruh dia cari nama aku.. hehehe.. bagus lah tu awek.. muahahaha.. aku buat serupa macam adik aku jugak.. hehehee.. mau tak nya ada buku dah dipulangkan ada lagi satu belum lagi.. tu pasal yang aku pun terlupa... hehehehe

setelah habis... sessi memulangkan buku.. dan digelak oleh awek tu.. aku pun blah.. aku pun moskel... apsal kena bayar denda RM 15 pun nak gelak...mentang2 ler aku pakai macam macai.. ingat aku nak merayu ker... sorry kawan.. apa yang aku buat... berani tanggung beb... muahahahaha..( ni macam lain pulak bunyinya.. hehehehe)

lepas tu pi Pertama.. amek jeans aku yang koyak.. pasai layan lap yang yang x patutnya jatuh.. muahahaha... pusing2 kat Pertama.. macam orang giler jugak.. jalan sorang2... menyesal x ajak member... tapi susahnya kalu ajak member... banyak x sekepala pulak.. aku x suka duduk lama satu tempat.. semata2 usha orang... macam orang gilak rasanya.... hehehehehehe

balik umah... layan tidur... malam tu member ajak pi Open House.. kat Taman Kencana.. waa aku pun pi ler.. kesian member.. x de yang teman dia.. aku mai pun semata2 kerana makan.. muahahahaha... balik dari sana.. gerak ke De Palma.. jumpa cousin aku... layan borak.... pekena teh tarik...

mau tidur.. esok mau settle HDD Basrin pulak... waa kepala aku pening........

Thursday, December 09, 2004

semalam yang boring....

apa kejadahnya.. aku pi Esset tu pun aku x tau... dah ler jaga kaunter.. tapi selamat boring tu dah dihilangkan ngan awek-awek yang ramai... dan makanan yang best.. muahahahaha

ari ni x pi Bangi... tapi sebaliknya melepak kat Opis.. pasai.. kena beli Gigabit Network Card (NIC) dan DVD-Combo.. untuk staff.. hehehehe.. kalu dah nama melepak ... apa lagi layan YM ler.. muahahahaha

sambil layan ni lagu.........

Caj caj caj caj caj caj
Suka hati kau tak berbudi kau tak mengerti
Kau tak perduli ku kau anggap kutu kari
Das das das das das das
Hentam saja kau tak berjiwa kau tak merasa kau tak periksa
Siapa yang mengalas kerusimu di bawah
Di bantal empuk mu kau terlupa janji mu
Dam dam dam dam dam dam
Kami jeran kau tak kasihan kau tak sayangkan
Kau tak ringankan kami sekalian yang bergelar sang Marhain
Di rumah tumpangan kau terlupa diri mu siapa
Kau sedarlah
Kalau bukan kami yang tumpang yang bersusah payah
Berkompang hingga menang hingga dijulang...

petang ni Abg Petit ajak melantit.. Syed pulak port kami.....

kehadiran petang tadi...
  • Abg Petit ( selaku tuan bukak meja kut )
  • Bulletit
  • Bolantit
  • Wirantit
  • Lenztit
  • aku ( hehehehe.. kedua terakhir yang sampai)

sambil lepak .. layan majalah FACES... si Lenztit bawak... dan test digital camera baru member... muahahaha.. macam biasa... teh tarik mesti 2 gelas.. baru melantit namanya.. muahahahaa..

dan seperti dah set... yang akan balik lambat.. adalah aku dan ND.. tapi kali ini ditemani oleh Lenztit dan Bolantit... lepas tu aku gerak pi Subang Perdana.. repair PC umah India.. setelah gagal pada ari tu... driver conflict...

akhirnya berjaya... syukran... waa jam dah kul 11.57 dah... mau tidoq.. esok kena pi Bangi lagi... waaa boringnya.....


Wednesday, December 08, 2004

ari ni ke Esset, Bangi..........

semalam melantit bersama... hanya 4 orang sahaja yang ada...
  • Bulletit
  • Bolantit
  • Wirantit
  • aku...

Abg Petit x dapat nak hadirkan diri... si Pezal gagah perkasa, pun x der.. Abg Lapantit cakap nak jaga muka.. tengah treatment.. pasai muka untuk gathering.. macam biasa.. melepak bersama.. cerita pasai keje... pasai futsall.. pasai nak beli but.. dan macam2 lagi ler.. tengah2 kami melepak.. ada pulak sorang awek.. waa cun tu... tapi yang berkesempatan nenok aku dan Wirantit saja... hehehehe pasai kami duduk mengadap... sekali dia punyer Suami ( sangka baik) kalu sangka buruk ( teman lelaki dia...) waa dah 40 ke 50 rasanya... pergh.. awek ni old skool betul... tidak ler.... ni mau dikatakan ada duit semua dapat.. muahahahaha

balik awal ari tu..pasai Bulletit.. x dapat rasa lamb chop dia.. hehehehe..

di bangi...... waa perjalanan jauh.. 43 KILO dari umah aku... kesian awek aku.. muahahahha.. sampai di Bangi.. rasa macam hampeh.. x ramai pulak peserta... Congramm anjuran Fakulti IT, UTM. aku pulak kena jaga kaunter..waa boring sungguh... dari tukang lap kibod ke ke tukang jaga kaunter... muahahahaha

tapi ada makanan maa.. pagi.. tengah ari.. dan petang.. terasa hilang boring sekejap.. hehehehe

Hidupku untuk makan...........

Tuesday, December 07, 2004

ari selasa.......

waa ari ni aku masuk lambat pasai... mau
  • jumpa client member aku.. sebab member aku takut.. kalu technical question.. dia x boleh jawab..so import aku sat.. muahahaha (kul 9.00 pagi.. MCB Plaza.. Jln Changkat Raja Chulan...... )
  • beli 2nd hand display card..........

best jugak jumpa client.. tapi yang leceh.. banyak cakap.. lebih2 lagi orang Melayu.. aku ari tu sekali nenok macam driver teksi pulak.. kemeja lengan pendek.. putih Bonia.. seluar slack blue black (Dockers)... bertali pinggang...... tie warna biru.. muahahaha.. aku pun dah blank.. x tau nak pakai apa... teringat dah macam interview pulak.. pakaian kemeja berwarna cerah.. muahahahaha..

sekali client manyak cakap pulak.. mahal lah... x boleh kurang ker.. waaa.. angin jugak aku sat.. lepas tu ada setengah services tu dia tau buat pulak.. laa kalu dah tau.. pi open tender buat apa.. sungguh kambing rasanya.. rasa macam nak makan lamb chop.. muahahahhaa

ceritanya.. company nak daftar domain. dan hosting.. lepas tu setup email client.. so member aku pun hantar quotation.. lepas tu banyak complain.. kesian kat member aku.. tapi member aku cakap.. kalu x dapat pun x per.. saja nak test communication skills.. muahahaha.. aku pulak saja nak nenok sejauh mana bos kepada IT Department ni tau pasal domain dan hosting.. muahahahaha..( bukan apa nak tau.. layak tak diri ini jadi bos.. hehehehehe)

lepas tu sessi client selesai... pi Low Yatt angkat display card........

petang ni sessi melantit bersama Geng Lantit..... hehehehe

Monday, December 06, 2004

ari Isnin..........

waa ari ni masih penat maa...... keje pun sampai seperti biasa... lepas ni beban keje aku makin bertambah berat.... member yang baru dapat masuk keje.. sebab dia internship.. dari MDC mau berhenti.. pasai dapat jadi PTD.. waa aku keseorangan.. dengan masa depan company yang belum tentu... waa kepala masih pening.. PC sebagai printer server pulak.. display card dia punyer cooler fan pulak rosak.. AGP 2x mana nak cari lagi tu.. waaa kepala pening...

mau gerak.. pi Low Yat.. jumpa tauke.. cari Display Card 2nd hand... dan jumpa member lama Hisham .... Project Engineer Hei-tech Padu ( kasi promote member.. hehehehe.. single... sapa mau.. kasi khabaq ok.. muahahahhaa )

ok mau gerak.... ke Low Yatt.. nenok Ah Moi.. muahahahaha


Sunday, December 05, 2004

ari ni adik aku konvo...

tahniah.. kepada adik aku.. supaya lepas ni belajar lagi.. kalu x mau belajar.. cari kerja.. lepas tu belajar.. waaa mau beli bunga tiada pulak orang jual bunga.. so beli air bandung.. bagi adik aku minum.. muahahaha sori lah yaa....

lepas konvokesyen... balik rumah penginapan (rumah kawan ayahku) muahahaha.. sebab nak tunggu dia bagi transcript.. dan segala bentuk sijil yang ada... aku pun jalan-jalan pekan Besut, tiada apa yang menarik.. sebuah pekan yang kecil... tapi yang pelik kebanyakan plet kereta semua dari luar.. tu pasal.. moskel jugak.. aku tanyer bapak aku.. apsal plet banyak luar.. bapak aku punyer jawapan lagi best... dia orang malu nak pakai plet Terengganu.. pasai negeri mundur.. waaa betul jugak.. muahahahaha ( orang Ngganu mau marah turun KL ok.. hehehehe)

balik umah........ melepak sat.. layan Streamyx... ni baru mantap... lepas tu amek adik aku dalam kul 2 macam tu.. lepas tu pi merayau-rayau sat.. cari kepok lekor kununnya.. dah jumpa siap test lagi.. muahahaha.. tapi sayang x sesedap dulu...... aku pun balik jumpa member ayah aku tu.. tanyer dia.. kenapa kepok x sesedap dulu..... dia kata sekarang musim tengkujuh.. so ikan kurang.... dia bubuh tepung banyak ler.. waa tidak ler...... baru nak ku beli untuk member2... tapi dah x sedap.. rasa malas pulak.. ada yang aku kena sound lagi.. muahahahaha.. baik x yah beli... hehehehe...

ok mau bersiap..dan balik......esok keje maa.....

Saturday, December 04, 2004

ari ni masih terasa kekecewaan...

waa ramai member tanyer.. amcam itu interview.. boleh makan tak... waa tidak ler.. menyesal pulak bagi tau.. tapi kalu bagi tau... kena SOUND pulak... tu lagi panas hati.. muahahahha... habis tu aku cakap ler.. x dapat... sebab terlalu handsome sangat.. menyesal pulak potong rambut dan cukur semua misai dan janggut.. muahahahha... baru nak simpan janggut ala System of Down... emak bapak aku pun tanyer.. waa no comment.. hanya dengar perkataan.. bukan Rezeki kita.. apa mau bising.. muahahaha.. (ni dalam bentuk ayat aku... takkan bapak aku cakap macam ni.......)

ramai member cakap... interview ni hanya penipuan belaka.. lain kali tipu... baru boleh dapat... waaa tidak ler... celah mana aku nak tipu kalu job scope aku macam ni.....

  • Configure and troubleshoot the NT 4.0 and Windows 2000 Server such as installation server software, service packs and option packages.
  • Administration, configuring, and troubleshooting our Exchange 5.5 Server.
  • Maintain a disaster recovery plan, including system backups of Windows NT and 2000 server.
  • Do a monitoring and planning for System Log Backups, Restoration of Data, Analyzing the Backup Logs, Backup Strategies and Scheduling the Backups.
  • Performance monitoring to all workstations and servers.
  • Assist our staff to do some software installation to their workstation.
  • Maintaining in house security for all user such as updating the anti-virus software to avoid data loss and inconsistency operating system.
  • Expert analysis and smart planning on upgrading for hardware and software.
  • Do the installation, cabling, configuration and trouble-shooting for medium scale of Local Area Network (LAN).
  • Monitoring on connectivity in our LAN environments and resolving a connectivity issues and problems.

sebutir ayat Security Implementation pun x dok... waaa takkan nak bohong main-main a.k.a tipu-tipuan kut.. waa mau sekarang kat Ngganu... muahahaha.. Kampung Raja, Besut... muahahahahaha...

jaga kepok-kepok semua.. aku mau ngap sepuas-puasnya.. hehehehe



Friday, December 03, 2004

waa ari ni masih MC..

kelmarin dapat panggilan... dari RHB.. x sangka ari tu punyer interview untuk Executive IT Security and Risk Management berjaya.... tapi yang pelik.. bukan post tu yang aku dapat.. post lain... untuk... sebab aku tak sesuai katanya... ok lah..aku bukan bukan ada Degree lagilah Diploma IT.. maa... mana boleh duduk ni post.. mau berbulu.. teman seangkatan.. kalu MELAYU lah rakan sejawat.,.... muahahahaha ni perkara biasa.... hehehehehehe

so awek tu cakap... kali ni Head Of Department.. pulak mau buat finalised... waa masih teringat awek2 yang mai ... mamat yang datang.. semua bawak tesis tu.. sampai folder sijil ada 2 buku tu.. ... waa mantap betul dia orang.. kali ni boleh makan ker?........

aku sampai RHB HQ kat Jalan Tun Razak.. awal.... lepas tunggu Encik Razak.. seperti biasa aku sorang2 ajer... waaa lepas tu mai sorang Cina.. waa ni mamat yang interview sama ngan aku.... waa takkan 2 orang ajer lepas first stage punyer interview........ waaa terasa hebat jugak... baru ku tau.. apa guna sijil berframe2...( mau riak dalam ni sat... muahahahaha)

ok lepas tu aku kena panggil.. hanya sorang interviewer sahaja....ok jugak rasa selamat... lepas tu dia tanyer.. seperti yang awak tau... post awak telah ditukar kepada Network Security Engineer... waaa best betul bunyinya... tapi 2 kali dengar .... menakutkan jugak... lepas tu dia tanyer aku punyer job scope... dan satu soalan yang paling best...... What do you know about security? Have you been implement it?.......... waa tidak ler... ni soalan silap jawab... mesti aku kena reject.............

Tapi aku jawab ngan jujur ajer.. pasai nak tipu pun x leh.. sebabnya.. aku percaya satu.. jika ni rezeki aku........ PASTI aku dapat... sebab post yang aku dapat sebagai tukang lap kibod ni.. pun aku jawab ngan jujur....... dan semua keje yang pernah aku interview aku jawab ngan jujur... so nak buat apa aku tipu............ tiada soalan teknikal yang ditanyer... puas aku hafal OSI layer semalam... waa tidak ler... dia pun suggest kat aku.. jangan duduk kat technical line lama sangat....... sebab semua bank dah mula 'outsourced' kan........... cuba tukar kepada line security.........

lepas tu...... dia buat kesimpulan.. sebenarnya saya nak cari orang...yang manage ajer.. tak perlu sangat pengetahuan teknikal.. so aku ni kurang sesuai untuk bidang ni... dia cakap.. tapi cara dia cakap tu aku cukup puas hati... dia pun terkejut.. ada jugak orang Bumi yang terpilih.. selalunya.. Cina maaa... tapi tidak mengapa... jika ada kekosongan... aku akan dipanggil.. Mintak2 ada ler... Amin....

*/ patut engineer semua x reti buat keje.. jika hanya tau teori.. baik makan roti sardin ker.. muahahahaha... ( mau takbur sama dengan diri sendiri............... hehehehehe)

Thursday, December 02, 2004

waa ari ni.....

dari pagi ke sampai tengah hari berpeluh x tau pasal... ni mesti demam KURE-KURE.. dah ler MC.. 2 hari... waaa tidak ler... nenok soalan boleh kena angin senggugut maa.. muahahaha.. nenok member pun sampai berpeluh kat tapak tangan tu... waaa aku belum sampai lagi tahap ni.. kepala dok pikir ni macam ini boleh cemerlang dan terbilang ker... waa tidak ler.... aku mau terbilang sahaja ( eksen sungguh diri ini.. muahahahaha).......

Wednesday, December 01, 2004

Balak Mithali....

sejak kenal ngan member dah ada awek ni... susah jugak.. banyak karenah... semua benda kena bagi awek betul.. yang tu compulsory.. tiada kompromi maa... pesan member aku sorang.. dan member aku pun dah kawin.... mintak2 bahagia... hehehehe pasai dia punyer bahagia.. sampai SMS aku pun x balas... Hampeh punyer member... muahahahaha

lepas ni pesan member aku lagi.. bagi awek2 yang berada di luar kawasan rumah emak bapak.. for sure ada masalah nak cari umah sewa... bila dah jumpa umah sewa.. ada lagi masalah.. al maklum ler... awek pakai baju sehari mau 4 helai kut... muahahahhaha masalah nak membasuh... so member aku berpesan.. kalu cari awek macam ni.. ko kena tulun basuh baju dia.. haiyaa.. betul ker........ pada mulanya.. aku pun x percaya... tapi lepas dah nenok umah sewa dia bergantung baju kebaya, kebarung... kekurung dan sewaktu dengannya... baru percaya aku... tu pun dah kawin... x tau dah ada anak ke belum.........

waa so nampak gaya kena ikut jugak cakap member ni macam... x mau cari awek yg aku kena basuh baju dia.. kalu dia basuh baju aku..kira ok jugak.. muahahahhaa...

( waa agak-agaknya.. awek ni kirim sekali pakaian dalam ker.......... ooo tidak ler.. teringat lagi kenangan... membasuh pakaian dalam awek2.. semasa bekerja di kedai dobi.. ooooooooo tidak ler....................)

Monday, November 29, 2004

melantit bersama..............

waa seperti dijanjikan... Abang Petit pun mai.. sebagai pembuka meja... aku yang kedua... dan Bulletit menyusul kemudian.... lepas tu Lenztit........ dan Wirantit........ kami pun berborak... macam biasa... setiap perjumpaan mesti ada tema.. baru ngam woo.... lepas tu ada panggilan pulak... rupa-rupanya... Bolantit.. x jumpa tempat daa.. silap port pulak dia pi... hehehehee.. penutup meja ari tu beliau ler... hehehehehe

kali ini kata tema...


"Kalu masuk mesti best.........." muahahahaha.. mau heran semua orang sekeliling.. dan awek2 pun pening... muahahaha.. apa lah cerita mamat2 ni.. asyik 2 ketawa ajer.. muahahahah


minggu lepas memang minggu sorry lah gamaknya... semua benda ada ajer x jadi... bukan minggu kekacauan jiwa macam Lin......... hehehehehe


Sunday, November 28, 2004

waaa terasa masa amat sangat singkat....

waa semalam.. x dapat memenuhi permintaan ke rumah yang open house..hehehehe sorry kawang2 yang bukak umah.. lain kali bukak nanti e1 mai... hehehehe..

tadi x dapat pulak jumpa si ND dan Walid.. lepak Midvalley.. sori ler.. pasai.. ada hal tidak dapat elakkan maa.. sorry..lagi....

waaa kepala pening... malam ni ada kelas tambahan... subjek Bagaimana dikatakan bahagia bagi pasangan suami isteri.. di Telekom Subang Jaya... Exchange Subang Air port.. waaa susah jugak mau kawin ni.. ahaks....


Saturday, November 27, 2004

waa jemputan........

mendapat jemputan... dari Lin.. Fanty.. pi open house.. tapi macam x leh.. waa kene keje.. ooo tidak.. banyak keje woo.. banyak tanggungjawab ini minggu.......waa sori lah tuan rumah.. tidak dapat menghadirkan diri.. bukan x sudi.. tapi banyak sangat hal nya... sori sekali lagi....

waa si Walid yang dari parit pun mai...... aku yang dari umah pun x dapat nak pi.. sorilah Walid.. waaa tidak ler..kepala tengah dok rapla ............ RAPLA JINGGA


Friday, November 26, 2004

kepakaran menjahanamkan........memang terserlah

mau tak nya.. masa muda2 dulu.. tukang install game rumah orang... paling suka fighting game... x kisah apa2 game.. janji lawan berdua.. hehehehe.. dan saat paling manis.. main game menggunakan kibod orang.. muahahaha.. masa tunjuk skill menghentak kibod muahahaha..

x sampai sebulan.. tukar lagi kawan tu kibod baru.. sama ler macam umah aku punyer kibod.. lawan ngan adik aku.. muuahahaha.. tapi selalu cari game yang boleh jadi team.. hehehe... semangat kekeluargaan yang kuat.. muahahaha tapi kalu umah member.. memang hancus kibod tu.. hehehe lepas tu mula lah tekan A sekali kuar 3 kali repetition... kalu tak pun tekan 3 kali kuar sekali.. waaa. masa tukar kibod...

nanti member pun mai ngan bapak dia ajak aku pi kedai komputer.. then beli KIBOD... hehehehe dan aku pasang niat lagi akan menjahanamkan kibod tu untuk masa akan datang.. hehehehehe..

Thursday, November 25, 2004

mana bagus.. berframe-frame sijil ker... atau tiada sijil langsung

baca blog member.. ada dapat bos baru.. sudah semestinya.. dari kalangan orang yang pandai-pandai... bijak-bijak.. waa untung betul... apalagi kalu bos baru tu pompuan.. dan lebih indah lagi kalu seorang awek yang belum berpunya.. waaa memang untung sabut kelapa bali......besaq sikit.. dari kelapa muda.............

waa tapi cerita member tu... x best pulak......... bos yang pandai.. tapi technical knowledge yang hampeh.. apa tah lagi kalu diajar x paham2... kadang2 menyirap pulak rasa.. apa punyer pick-up ler .. kalu ni macam.. kancil 660 pun boleh cucuk maa.. mat rempit cakap .. tonjol 1 inci.. hehehehehe

(bukan mengata.......... tapi selalu sangat dah terkena)...

ok lah kawan.. kasi ajar bos tu baik2.. sekolahkan cukup2... bagi dia sedar sikit... apa ada ngan sijil berlapis-lapis kalu x reti pasang kibod.. sesungguh nya aku cukup pakar tang pasang kibod.. hehehehehe

(aku tiada sijil pasang kibod.. cuma banyak pengalaman menjahanamkan KIBOD.....)

Sunday, November 21, 2004

waaa citer pasal laksa..........

semalam chatting ngan GEJU.. ada pulak orang nak masak laksa Johor.. waa best tu.. tapi entah biler laksa tu nak siap... muahahaha.. ari ni tengah dok melepak.. tetiba.. member ajak pi umah kawan dia kat Pantai Dalam.. waaa best tu.. ada open house..

sampai sana.. kami adalah batch penghabisan.. dengan hormatnya kami duduk dan amek pinggan.. lepas tu amek mee hoon goreng... memang marvellous.. no comment.. dengan fishball potong 2 ajer.. waaa fishcake lagi.. memang best... orang Utara memang ada class.. no wonder.. nenek aku cukup pakar.. hehehehehe

lepas dah belasah Mee Hoon 2 pinggan.. apa lagi masa test Laksa Penang.. hehehehe.. waaa laksa pun sedap.... memang berbaloi....... rasa nak tapau.. tapi memandangkan tu bukan member aku maa.. kawan kepada member aku... segan ler......... kalu member aku.. mau mintak tupperware.. muahahaha...

Toche kepada Abang Ngah... kerana menunjukkan port makan... dan tuan Rumah Yunus.... kalu ada lagi.. kasi calling2..dengan tanpa rasa segan... aku mai.. muahahahhahaa

Saturday, November 20, 2004

ari ni.....

boring sungguh.... masalah belum dapat selesai lagi.... waa puas tanyer orang pandai2... tapi semua tak tau... waaa boring.... tengah dalam boring kuar pulak lagu ni... rasa hilang sikit boring.. muahahahahaha... waaa punyer lama lah lagu ni... zaman sekolah ni.... muahahaha.. sudah baligh ker masa tu... kejap.. nak recall... hehehehehe

Terpancar sejalur cahaya
Di kelopak nya seroja
Bak gemilang samarenda
Memukau mata hati ini seketika
Lamunanku tersentak
Lalu ku mendongak
Gemuruh rasa
Terpaku sukma
Terkena lontaran senyuman misteri
Siapa gerangan sang puteri
Mengalung cinta dileherku
Dan terus berlari
Aku cuba menangkap bayang bayangnya
Di antara kembang seroja tasik cinta
Tapi malangnya jatuh ke lembah
Berduri dan sepi
PUTERI SEROJA...

Friday, November 19, 2004

Ari Jumaat.........Penghulu segala Ari...

waaa.. apa nak tulih......... keje masih tak siap... tiada masa lagi nak berkonpren... server pun dah tutup... sori kawang2... tiada lagi perkhidmatan konpren... kena cari GMI yang lain gamaknya...

waaa apa nak tulih... ok ler gerak pi Masjid awal.... Layakkah aku mendapat pahala Unta... Wallahulaam.....

Thursday, November 18, 2004

ari khamis....

kalu orang dah kawin... malam ni Malam Jumaat... bak kata Ustaz... malam ni malam mulia.. bagi suami isteri pulak.... sesungguhnya indah... pahala macam seperti.. membunuh seorang Yahudi... waaa agak2 berapa orang malam ni... (bagi yang dah kawin.......) muahahahaha

petang dari opis berbekalkan segala masalah... aku pun pi uptown.. cari Steven.. waa port lepak bagi Bulletit (ND)... hehehehe seperti dalam perjanjian.. aku telah berjanji akan datang lambat.. so aku orang terakhir.. so aku lah paling lewat atau sebaliknya..

sapa lagi masa membelasah.... memepah.... menselesah Fish n Chips.. waaa best2

Toche kepada Wirantit (wira) kerana memberi aku makan.....
Toche juga kepada Abang Petit (petz) kerana memberi aku minum.....

Bila lagi kawan... Desa Pandan... belasah kambing.. muahahahaha
Sesungguhnya tak sabar ni... hehehehehe

Ahli-ahli yang melantitkan diri...... Bulletit (ND), Bolantit ( Atoi), Wirantit (Wira) dan Abang Petit(petz) dan aku... waa sepatutnya ada sorang lagi......... tapi cari jalan tak jumpa kut..

Susah sangat ker dari One Utama (OU) untuk pi Uptown... akan ku kira tiang lampu dari Uptown ke OU biler ada kesempatan.....

Wednesday, November 17, 2004

4 Syawal...........

waa ari ni aku dah keje... rasa macam HAMPEH... tengah syok beraya kene keja... waa pi keje2 macam2 task kena buat.......

It's started with my Boss... PC tak boleh bukak Outlook pulak... waa pelik...
lepas tu.. PC staff pulak............ tak leh receive email........
lepas tu PC kat offline room pulak untuk buat editing.. tak leh connect Internet....
macam-macam task... sampai beli mentol opis pun aku jugak... waaaaa

ari ni keje macam-macam... tapi gumbira... waaaaa penat.. mau gerak khas.. malam ni kena jumpa India.. dia hantar pc untuk diperbaiki......... waaa jalan-jalan makan angin gamaknya.. Subang Perdana tu.. jauh woooo....


Tuesday, November 16, 2004

3 Syawal.....

waa bergerak balik ke umah ler.. sudah 3 hari di umah Atuk.. hehehehe.. lawatan pertama.. ke Kampung Kuantan, Klang.. waa jumpa Auntie sorang.. lepas tu bergerak ke umah sepupu Ummi aku.. kira Auntie aku jugak.. then gerak Putrajaya.. umah Uncle pulak.. ada open house.

apa lagi masa memepah Soto.... muahahaha open house maa.. the best part layan VCD Puteri Gunung Ledang.. muahahaha.. memang ngantuk yaa amat sangat... lepas tu 4 buah kereta bergerak ke Taman Dagang.. jumpa Tok Mama memerangkap adik kepada nenek aku...

sampai Taman Dagang.. apa lagi memepah kuih raya pulak.. dan usha Nissan X-trail cousin aku.. waa baru beli tu.. tapi x nak pulak offer test drive.. hampeh sungguh rasanya di hati.. sebab aku takkan mintak.. aku nak dioffer ajer.. malu maa... buatnya x bagi.. mau bapak tempayan punyer aku maki hamun ( dalam hati ).......... mau tahun depan minta maap lagi... masih hidup lagi kah aku..........

lepas tu gerak AU4 pulak.. umah Auntie aku.. kakak kepada Ummi aku.. melepak sambil layan citer Volkswagen Kuning.. yang dulu top citer nya kat Perak... jalan Taiping ke Kuala Kangsar... ada budak Perak bagi tau..aku x sampai lagi.. hehehehe.. lepas tu balik umah... esok keje maa... waaa mata mengantuk.. tidur dulu.....

bantal dah terjerit-jerit dah tu... ok ........ wahai bantal.........

Monday, November 15, 2004

2 Syawal......

waa keje melepak ajer ari ni... layan citer kat TV sambil menjadi penyambut tetamu kat umah Atuk aku ni.. pi beli ais.. tukang buat air.. tukang ke kedai.. macam tak caya Econsave boleh bukak 1 Syawal... tukang ke pasar beli Sangkuang... sebab Auntie2 aku semua nak tunjuk skill buat Paiti... best wooo biler kita makan... masih terasa akan lantitnya....

petang layan Badminton depan umah... kasi turun sikit segala lemang2 dan ketupat yang telah dibalun pada semalam arinya.... malam ni ada open house.. cousin kasi open umah dia.. menu utama... Kueh Tiaw Kerang.. muahahahaha.. mintak2 ada rasa macam Char Kueh Tiaw... hehehehehe

ok mau mandi... semayang Maghrib... rasa perut ni dah ada bahagian kut.. untuk Kueh Tiaw hehehehehehe

Sunday, November 14, 2004

1 Syawal...........

waa bangun awal... semayang Subuh... then tidur balik.. muahahaha.. mau taknya.. lepas takbir.. lepak mamak lagi... jam dah kul 1 lebih baru balik... sambung borak lagi... cari top-up sebenarnya... nak balas SMS kawang2... hehehehehe..

bersiap dengan baju Melayu... bersamping.. dan pi masjid.. memang tak dok nya takbir ini tahun.. tak sempat maa.. hehehehehe.. lepas semayang.. pergi ke kubur sat... melawat bakal rumah kekal abadi..... selepas tu...edisi memepah lemang dan ketupat... waaa kali ni Auntie aku tak buat ketupat daun Palas yang cun lagi lantit... waaaa

selepas edisi memepah selesai... sessi bermaaf-maafan... waa tiada duit raya untuk sesapa pung... waaa tak mampu ler.. tahun depan.. ok.. hehehehe.. selepas bermaaf-maafan.. sambung balik memepah makanan... rasa macam selang setiap jam.. keje dok makan ajer... macam balas dendam pulak.. muahahahaha...

petang gerak pi Kuala Selangor.. jumpa Uncle... dia baru balik Umrah.. waa jalan dari Kapar ke sana punyer lah cun... 50 KM/J ajer... kalu enjut 80 KM/j .....mau balik tukar suspension maa.. jalan punyer lah teruk.... waaa baru 2 tahun x mai sana... sudah macam ni jalan dia.. tu pasal x mau mai tu.. muahahahaha... bukan apa.. selalu jumpa Uncle ni kat umah Atuk.. so kira jumpa ler tu.. muahahahaha

sampai sana... apa lagi selesah ketupat.. kali ni dengan rendang Kerang.. waa best nya.. muahahaha.. layan Kurma Madu... dan dapat satu Kopiah... hehehehe.. ole-ole Mekah...
selepas tu gerak pi umah nenek saudara... ada satu kuih yang kali pertama aku makan... Kuih Kacau atau Kuih Berkacau... waaa umur nenek tu 70 tahun tu... cakapnya jelas.. macam x caya dok sorang... masak macam2... ketupat... rendang... laksa Pinang... Mee Bandung... tu belum cerita kuih lagi.... pergh.. memang mantap...

sampai Banting.. kul 8.30 malam macam tu... perjalanan sejauh 178 KM tu.. pergi dan balik.... waaa mata mengantuk....jadi driver... lepas tu layan Astro... citer Lang Buana.... muahahahaha
ok ler mata semakin ayu ni... mau cari port tidur.. sebelum kena book... muahahahaha


Saturday, November 13, 2004

30 Ramadhan........

waa tak kusangka nak raya dah... kalu orang beriman mesti dah nangis dah.. aku tak de pulak sedih... nak kata gembira lagi lah hampeh........ waaa ada sinar Ramadan ke yang aku dapat ni thun 1425....... atau dapat membelasah PARAM ajer...... atau mencekik Morreh.... waa kalu mau pikir ni... mau tak raya esok.......

baju raya tahun lepas punyer....... pasai cun lagi tu baju....... Biru UMNO pulak kali ni... Samping hitam.. ok ler tu.. cun tu... ok ler.. sat lagi nak bukak posa......berakhir Ramadan... air mata tak kuar lagi.. rasa memang belum sampai tahap orang beriman gamaknya...

tadi tuned PC Dell Optiplex... neighbour punyer PC.. selamat berjaya... Syukran.... sat lagi nak bukak posa...dan takbir... Allah ... hu akbar Allah... Hu Akbar.. Allah... hu Akbar... Laillahaillah Allah.. Wallah Hu Akbar... Allah Hu Akbar Wallilah Ilham.....

Friday, November 12, 2004

founder Lantit sudah ditemui.........

ari ni pi keje balik lewat... kul 10.56 pagi sampai opis.... ma'ai.. opis serupa mak bapak aku yang punyer... muahahahaha mahu tak nya.. pi Uptown kul 12 lebih... konon nak nenok apa yang "happening" nya.. muahahaha jalan padat.... awek pun padat.. sampai nak makan pun x dapat...
jalan pun dah macam pi pasar borong Selangor tu... muahahaha

sampai umah kul 4 lebih..... serupa macam ari ni... ari sabtu gamaknya... mau tak tidur selepas Subuh... muahahahha... bangun kul 7.03 ingat nak mengeliat dalam setengah jam.. amek ubat.. kul 10.12 baru bangun.... muahahahha

apa lagi merempit sat...sampai opis kul 10.56........hehehehhe pi keje assemble rack untuk rendering server dan buat preventive maintenance sikit kat rack tu... mana tau runtuh lak rack tu.. jawab pulak aku ngan bos... muahahahaa

balik kul 5.52 macam tu... rempit ke Syed Kelana Jaya.. mau jumpa Petz ( Founder Lantit).. hehehehe bersama kami ND, Wira dan Atoi..tapi Atoi tak dapat sampai.. pasai hujan dan sebab-sebab peribadi... hehehehe katanya... so kami berkumpul dan ND bawak Pau Sambal Goreng manakala Wira bawak Char Kuay... dan aku bawak perut..... muahahahaha....

menu kami.. ingat nak pekena kambing.. tapi Nasi Bukhara Ayam Kampung lebih memukau.. terasa teruja sat.. apa lagi pekena ler.. tapi ada kuah kambing.. hehehehe dan air nya pulak Teh Tarik Gelas Besar, cam biasa.......

berborak macam2 ..... semua hal-hal LAKI-laki sahaja... tidak sesuai untuk dipertuliskan disini.. kalu mau kasi turun... hehehehehe... lepak sampai kul 11 lebih... waa best betul jumpa GMI.. hehehehe

ole GMI... lain kali cari kambing lagi ok... hehehehehe.. x sabar nak pekena PORT baru.. tapi jauh pulak... Desa Pandan... ND cadangkan....... biler tu?
ari yang mulia.....

tadi pi semayang dah start khutbah pasai akhir ramadan... rasa macam baru sekejap ajer posa dah habis dah.. berapa helai syafaat yang aku dapat ini tahun... Wallah'ualam...

waa mau buat kad raya macam orang lain.. tapi x pandai.. nak tulih pun x reti... waaa ni ayat ada ok kut.....

Selamat Hari Raya Eidul'fitri... kepada kawang2 yang rasa dah pernah jumpa.. makan sekali.. minum sekali... dan bukan sekatil hehehehe.. kepada yang selalu chatting.. takut terkasar bahasa......... terpuji dengan melebih-lebih... dan apa-apa yang sewaktu dengannya.. disini e1 ingin memohon maap dari hujung rambut (yang dah mula nak panjang) sehingga ler hujung kuku jari kaki yang kedua dari Ibu Jari..( yang selalu pendek..ahaks)... semoga ceria
selalu... selamat makan karipap sardin ( ada ker kat umah di pagi Syawal.. hehehehe) dan selamat pulang ke kampung.. dan selamat kembali semua..... Insya Allah.

Konpren bermula semula pada 4 Syawal... hehehehe boleh lah kita bersama sekali lagi.. (ayat mat bunga pulak......... muahahahahha)

*/ tidak lupa juga Selamat Raya Gelap kepada sapa yang menyambutnya.. atau baru nak belajar menyambut.. hehehehe

Thursday, November 11, 2004

ari ni Deepavali..

member India x sound pulak.. suruh mai umah ker.. lagi pun ada ke member India.. hehehehe
so apa lagi layan katil India kat umah ler.. muahahaha...

waa ada member janji nak kuar usha baju.. mau raya maa.. sehelai pun belum lagi beli.. hehehehesekali member x mai pulak... hampeh rasanya... dah tau x mai bukan nak call... SMS ker.. guna bahasa isyarat ker... waa mati akal aku sat... apa nak buat ni.. takkan nak pi sorang2..

waa boringnya.. alangkah best pulak ada awek... muahahahhamau cari awek yang guna kontrak ada ker.. muahahaha dalam waktu-waktu macam ni boleh call.. heheheh

sekali cousin call mau gerak Low Yat.. apa lagi ajak dia sekali pusing Pertama.. cari baju.. waa sekali orang dah macam Pasar Selayang... yang pelik nya.. orang beli baju.. tapi ramai yang beli HandPhone pulak.. ke tukar housing.. moskel jugak ni...lepas tu layan Sogo pulak... waa pun ramai jugak... baju yang minat saiz x dok pulak.. waa pusing2.. end-up angkat BUM.. waa 50% less best betul... apa lagi sambar ajer...hehehehe

lepas tu pusing2 campbell pulak.. mau angkat kasut.. x dok pulak.. waaa sedih betul...dah pening2 apa lagi gerak Low Yat, lagi best.. muahahaha.. jalan2.. mau cari RAM.. kat cousin.. bukak posa kat sana... pekena nasi ayam... best betul... hehehehe berbaloi ler.. RM 4.90 satu pinggan.. memang kenyang, lagi enak.. muahahahaha

Wednesday, November 10, 2004

ari terakhir................

waaa ari terakhir bagi admin kat opis.. namanya Aida... waa hilang lagi Melayu.. macam Hang Tuah cakap Tak Melayu Hilang Di Dunia... hehehehe ni dah hilang dah... muahahahaha

tinggal aku dan sorang member.. awek dah hilang.. tinggal Ah Moi ajer...hehehehe

mata mengantuk tahap ayam berak kapur(entah macam mana rupa gamaknya)... siap terlelap kat 2 jam.... muahahaha.. best sungguh rasanya... dah ler mai lambat 10.12 pagi tu....tengah duduk... bos pun baru sampai....selamat tak kantoi.... hehehehe

lepas ni mau singgah bengkel sat.. mau kasi nenok piping ekzos ni... muahahaha.. mat rempit kena modify sikit,, heheheheheh

mau gerak umah Auntie kat Shah Alam nak berbukak posa.... ok mau gerak

Tuesday, November 09, 2004

Lailatu-Qadar....

tadi dapat message dari member... mengatakan bahawa malam ni adalah malam Lailatul-Qadar... sebab ramai yang mengatakan malam 27 Ramadan.. kerana posa bermula dari ari Jumaat...

waa layak kah aku merasa kenikmatan malam tersebut..... waa boleh ker aku bangun ni malam.. waaa masih tidak pasti.... minta2 dapat ler... bangun pada 2/3 malam.... Insya Allah.

Keistimewaannya

LAILATUL Qadar adalah satu malam pada Ramadan. yang keistimewaannya dikatakan menyamai bilangan seribu bulan. Perkara ini dijelaskan Allah dalam firman-Nya bermaksud: “Sesungguhnya telah kami turunkan al-Quran pada Lailatul Qadar. Tahukah kamu apakah Lailatul Qadar itu? Lailatul Qadar adalah lebih baik daripada seribu bulan.” (Surah al-Qadr, ayat 1 - 2)Gandaan pahala melakukan amal ibadat pada malam itu dikatakan mempunyai nilaiannya lebih 29,500 kali ganda kerana difahami daripada ayat itu, ganjaran pahala adalah lebih banyak dan baik melebihi seribu bulan.Kebesaran Lailatul Qadar adalah berdasarkan dua perkara.
Pertama, kerana pada malam itu diturunkan al-Quran.Kedua, pada malam itu akan turun malaikat dalam suatu angkatan yang besar, penuh gilang gemilang untuk memberi taufik dan hidayah kepada orang berpuasa dengan ikhlas.Disebut sebagai Lailatul Qadar kerana pada malam itu akan turun malaikat untuk mengucapkan salam sejahtera kepada seisi penduduk bumi. Ia juga dikenali dengan nama Lailatul Syaraf bermaksud malam kemuliaan dan Lailatul Tajalli yang bermakna malam Allah melimpahkan cahaya dan hidayah-Nya kepada orang yang berpuasa dan beribadat pada sebelah malamnya.Penentuan tarikh dan malam sebenar berlakunya Lailatul Qadar sering kali berlaku perselisihan pendapat di kalangan ulama. Pendapat yang kuat menyatakan bahawa adalah pada malam ganjil sesudah hari yang kedua puluh Ramadan iaitu malam 21, 23, 25, 27 dan 29 Ramadan. Perkara ini sesuai dengan hadis Rasulullah daripada Ibnu Umar yang bermaksud: “Sesiapa yang ingin mencari Lailatul Qadar hendaklah pada malam kedua puluh tujuh.”Sebuah lagi hadis Rasulullah yang diriwayatkan oleh Muslim bermaksud: “Carilah dengan segala upaya kamu malam al-Qadar pada malam ganjil daripada sepuluh malam akhir Ramadan.”Jelas daripada kedua-dua hadis itu bahawa Lailatul Qadar hanya berlaku pada satu malam pada Ramadan. Ia adalah sebagai perangsang kepada seluruh umat mukmin supaya berebut-rebut untuk mencari pahala dan ganjaran malam al-Qadar dengan melipatgandakan amal ibadat pada malam akhir Ramadan al-mubarak.Jelas bahawa penyembunyian tarikh Lailatul Qadar akan menguatkan semangat dan kekuatan umat mukmin untuk terus berusaha mendapatkan ganjaran pada malam itu.
Allah sendiri selalunya menyembunyikan beberapa urusan agama yang lain atas hikmah-hikmah tertentu seperti:-Allah menyembunyikan Lailatul Qadar untuk menguji umatnya sejauh mana tahap amal ibadat mereka sepanjang Ramadan;Allah menyembunyikan saat penerimaan doa (ijabah segala doa) pada Jumaat agar kita berdoa sepanjang hari itu;Allah menyembunyikan sembahyang Wusta dalam solat lima waktu supaya kita memelihara semua waktu solat fardu;Allah menyembunyikan isim adzam antara nama-nama-Nya agar kita menyebut semua nama-Nya (Asmaul Husna);Allah menyembunyikan makna maksiat yang sangat terkutuk supaya kita menghentikan melakukan apa juga bentuk maksiat;Allah menyembunyikan siapa yang menjadi wali antara mukmin supaya kita berbaik sangka terhadap semua orang mukmin;Allah menyembunyikan kedatangan hari kiamat supaya kita selalu bersiap sedia; danAllah menyembunyikan ajal manusia supaya kita selalu dalam persiapan menemui-Nya;
Bagaimanapun berkaitan Lailatul Qadar, ulama sepakat mengatakan bahawa ada beberapa tanda apabila berlakunya malam itu, antaranya:Orang yang berkesempatan melihat malam al-Qadar dapat merasakan bahawa segala yang ada di bumi dan langit bagaikan bersujud ke hadrat Allah;Sesiapa yang berkesempatan menemui malam al-Qadar akan melihat suasana alam yang terang benderang walaupun berada dalam kegelapan;Sesiapa yang berkesempatan menemui malam al-Qadar akan dapat mendengar salam malaikat dan tutur kata mereka; dan
Orang yang berkesempatan menemui malam al-Qadar akan diperkenankan segala doanya.Dalam sebuah hadis lain turut dinyatakan bahawa antara tanda malam al-Qadar telah berlaku adalah terbit matahari pada pagi hari dengan bentuk putih bersih bagaikan bulan penuh dan tidak mempunyai sinar yang terlalu panas. Tidak dirasakan kepanasan yang kuat walaupun matahari cerah memancarkan cahayanya.

Monday, November 08, 2004

ni baru nama kemerdekaan yang tidak terkata hebatnya......

Adik bangun pagi. Adik kesat mata. Walid yang kejut adik. Adik mengantuk sangat. Adik tarik gebar semula. Tidur balik. Walid geleng kepala bila nampak adik tidur balik. Walid tepuk belakang adik suruh adik mandi.

Lepas mandi adik pakai baju baru. Ummi kata hari ini Hari Raya Aidilfitri. Semua orang pakai baju baru. Tapi adik tengok ummi pakai baju buruk,walid pun pakai baju buruk. Ummi cuma senyum bila adik mengajukan soalan itu. Ummi kata cukuplah adik seorang pakai baju baru.

Walid pimpin tangan adik pergi masjid. Kami jalan kaki melalui denai-denai kecil. Sepanjang jalan adik dengar takbir raya.

Allahu Akbar Allahu Akbar, La ilaha illallah huallahu akbar, Allahu Akbar wallilla hilham..

Adik khusyuk dengar. Merdu. Adik angkat tangan ke telinga,lagak seperti bilal masjid sambil menjerit takbir raya. Walid cuma ketawa kecil melihat gelagat adik. Di persimpangan jalan, kami bertemu Pak Cik Nassier jiran adik.

Adik pandang walid. Walid ralit berbual dengan Pak Cik Nassier. Adik dengar walid berbual tentang syahid, Yassier Arafat dan lain-lain lagi. Nama negara adik pun walid sebut, Palestin. Tapi adik tidak faham. Adik cuma mendengar.

Adik tiba di perkarangan masjid. Masjid itu besar,tersergam indah. Masjid kebanggaan negara adik, Masjidil Aqsa.Walid pernah beritahu adik, Masjidil Aqsa kiblat pertama sebelum Kaabah di Mekah. Masjidil Aqsa juga adalah salah satu tempat suci dalam Islam. Nabi Muhammad pun mengalami peristiwa Israk dan Mikraj di masjid ini. Adik buka kasut dan masuk ke perut masjid.

Adik lihat ramai orang. Semuanya duduk dalam saf. Walid tarik adik duduk di penjuru masjid,kemudian walid solat tahiyatul masjid.Adik ikut walid solat raya. Adik berdiri betul-betul dekat dengan walid. Adik pandang walid.

Bila walid angkat tahbiratul ihram adik pun angkat. Mulut walid kumat kamit membaca sesuatu. Adik pun ikut sama walaupun adik tak tahu apa yang adik baca. Walid rukuk,adik rukuk. Walid sujud,adik sujud.

Adik membilang anak tangga selepas selesai solat raya dan bersalam-salaman dengan jemaah yang lain. Walid ada di belakang adik. Suasana ketika itu tenang dan damai. Adik suka ketenangan. Adik tarik nafas, hirup dalam-dalam udara pagi.

Tiba-tiba ketenangan itu diragut. Adik nampak ramai orang bertempiaran lari. Adik juga nampak sekumpulan askar yang memegang senjata sedang mara menuju ke arah masjid. Adik dengar bunyi kuat. Bunyi tembakan.

Walid dukung adik erat sambil melaungkan takbir Allahu Akbar. Adik takut. Adik pejam mata. Kaki walid yang kuat berlari tiba-tiba terhenti. Pautan tangan walid longgar dan akhirnya terlerai. Adik rasa seperti sekujur tubuh tumbang dan menghenyak adik. Adik pandang belakang. Mata adik terbeliak. Adik nampak tubuh walid. Kepala walid berdarah. Adik menjerit nama walid.

Manik-manik jernih bergentayangan dan gugur satu persatu dari tubir kelopak mata adik. Walid pandang adik. Walid cium pipi adik. Walid suruh adik lari. Adik geleng kepala. Adik pegang tangan walid. Adik hendak duduk di sisi walid. Walid senyum pada adik. Mulut walid lemah menutur kalimah syahadah.

Adik goyang tubuh walid. Walid tidak bergerak. Walid kaku.

"Waliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiid!!!!!!!"

Adik kesat air mata. Adik lari kuat-kuat. Adik lari tidak kalih kiri dan kanan. Sampai di rumah, adik terus menangis. Ummi hairan tengok adik. Adik sebut nama walid berkali-kali. Mayat walid di hantar ke rumah tidak lama selepas itu. Adik masih menangis. Adik tengok ummi cium dahi walid. Ummi peluk adik. Beberapa orang jiran cuba tenangkan ummi. Abang yang duduk di penjuru dinding juga menangis. Abang dah besar. Umur abang enam belas tahun. Abang pergi dekat walid,abang peluk dan cium walid. Selepas sembahyang adik nampak orang angkat walid keluar rumah.

Abang pun ikut sama. Adik tidak ikut. Adik duduk rumah dengan ummi.Adik tanya ummi, mana perginya walid. Diam. Adik tanya lagi sambil menongkat dagu menunggu jawapan daripada mulut ummi. Ummi pandang adik, ummi kata walid pergi ke satu tempat yang sangat cantik. Walid pergi tidak akan kembali lagi.

Adik cuma mengangguk. "Adik nak ikut walid"

Ummi geleng kepala dan peluk adik. Adik lap air mata di pipi ummi. Adik senyum, ummi senyum.

Petang itu ramai kawan abang datang. Abang ajak mereka ke belakang rumah. Adik berlari-lari anak ikut abang ke belakang. Abang tekun membuat sesuatu. Sesuatu yang menyerupai senapang. Adik cuma duduk diam dan tengok. Kawan-kawan abang pun khusyuk membuat kerja. Adik menguap berkali-kali. Boring duduk diam tanpa melakukan sebarang kerja. Tidak keletah adik dibuatnya. Mata adik melilau-lilau mencari barang mainan. Adik nampak benda bulat seperti bola. Adik pergi dekat cuba mencapai benda itu. Adik pegang dan belek. Sedang adik seronok bermain, abang rampas 'bola' adik. Adik masam. Adik tarik muncung empat belas. Adik marah pada abang. Abang tersenyum melihat tingkah laku adik. Dengan lembut abang mencubit pipi montel adik. Abang beritahu adik yang benda itu bom tangan bukannya bola seperti yang disangka adik. Adik diam, kemudian berlari mendapatkan ummi.

Merajuk.

Adik bangun awal pagi itu. Tidak seperti hari-hari lain, walid tidak ada untuk kejut adik. Apabila teringat walid,mata adik berkaca. Adik tidak mahu menangis. Adik orang lelaki. Orang lelaki tidak boleh menanggis, orang lelaki kena kuat dan tabah. Adik nampak abang sedang bersiap-siap. Abang galas beg besar. Semua benda yang abang buat semalam abang bawa. Benda bulat seperti bola pun abang bawa. Kawan-kawan abang semuanya sedang menungu di depan rumah.

Abang cium tangan ummi, minta izin untuk pergi. Ummi peluk abang,cium abang berkali-kali. Adik cuma memandang dengan mata terkebil-kebil. Adik garu kepala yang tidak gatal.

Abang datang dekat adik. Abang dukung adik,usap kepala adik.

"Adik jaga ummi ya" pesan abang. "Abang nak pergi mana" tanya adik seperti orang bodoh.

"Abang nak pergi berjuang". Abang mengukir senyuman mengakhiri bicara.

Kelibat abang hilang ditelan kabus pagi. Hanya lambaian tangan adik mengiringi pemergian abang. Lepas abang pergi ummi cerita macam-macam perkara pada adik. Pasal Israel, pasal syurga, pasal jihad dan banyak lagi. Semuanya adik tidak faham. "Isra..Israfil." terkial-kial adik menyebut perkataan itu dalam pelat yang pekat. "Bukan Israfil. Israfilkan nama malaikat. Malaikat yang tiup sangka kala. Israel." Ummi membetulkan sebutan adik. "Is.ra.el" akhirnya adik berjaya menyebutnya juga. Ummi ketawa kecil.

Adik ikut ketawa menampakkan sebaris gigi adik yang ronggak. Ummi kata Israel jahat. Israel musuh umat Islam. Israel juga musuh Allah. Israel yang mencetuskan peperangan di bumi Palestin. Israel yang bunuh walid. Adik benci Israel. Adik benci sesiapa yang menjadi musuh Allah.

Adik lari keluar rumah. Adik pergi ke jalan besar. Ramai kanak-kanak sebaya adik di situ. Mereka semua baling batu kepada sekumpulan tentera yang bersenjata di seberang jalan. Adik ingat lagi, tentera itulah yang bunuh walid. Merekalah Israel. Adik marah. Adik geram. Adik capai batu, adik baling kuat-kuat. Adik pejam mata. Terbayang di kepala adik peristiwa yang menimpa walid. Adik sertai kawan-kawan adik yang lain; membaling batu. Kadang-kadang kami lari apabila tentera itu menyerang balas. Ada juga kawan-kawan adik kena tembak. Tumbang satu persatu. Adik nampak baju mereka merah berlumuran darah. Adik lari menyorok di sebalik bangunan usang untuk menyelamatkan diri. Adik lari bersama seorang kawan adik. Namanya Jamal. Dia juga sama dengan adik. Walidnya juga pergi ke suatu tempat yang sangat cantik dan tidak akan kembali lagi. Apabila keadaan semakin reda, adik pulang ke rumah. Adik berjanji dengan Jamal untuk melontarkan batu lagi pada keesokkan harinya.

Sesampai di rumah adik berasa sangat lapar. Adik cari roti di dapur. Adik buka almari, adik cari dalam almari tapi tidak jumpa. Perut adik mula berbunyi minta diisi. Adik sudah makan roti petang tadi tapi adik masih berasa lapar lagi. Adik nampak ummi pegang roti. Itu sajalah satu-satunya roti yang tinggal di rumah kami. Ummi tidak makan apa-apa lagi sejak pagi tadi. Adik pergi dekat ummi. Ummi yang baru menyuapkan roti ke mulutnya tersentak. Ummi keluarkan semula roti dari mulutnya dan suapkan ke mulut adik. Adik kunyah dengan gelojoh.

"Ummi, kenapa kita hidup susah?" adik tanya pada ummi dengan mulut dipenuhi roti. Ummi pangku adik di ribanya. Ummi mengelus lembut rambut adik.

"Kita kena sabar sebab sabar itu cantik" ujar ummi perlahan.

"Cantik macam syurga ker ummi?" adik tanya lagi.

Ummi senyum.

"Nabi Muhammad pun hidup susah juga. Baginda dilontar batu ketika menyebarkan dakwah di Taif. Malahan kaum Quraisy ramai yang ingin bunuh nabi. Nabi sabar,nabi tak cepat putus asa" sambung ummi lagi.

Adik dengar dengan khusyuk. Adik nak jadi baik macam Nabi Muhammad. Nama adik pun Muhammad. Walid yang cadangkan nama itu. Walid hendak adik tabah dan cekal macam Nabi Muhammad.

Malam itu adik duduk bersila depan ummi sambil tangan memegang Al-Quran. Adik ikat serban sendiri. Adik lilit serban ikut suka hati adik. Sekejap adik lilit ke kiri, sekejap ke kanan. Kadang-kadang serban itu tutup mata adik. Adik kuak sedikit kain serban ke atas ketika hendak membaca Al-Quran. "Bismillahirrahmanirrahim.." Adik baca Al-Quran dengan bersungguh-sungguh.

Adik baca kitab Allah itu dengan tekun. Ummi duduk depan adik sambil memerhati bacaan adik. Adik hendak jadi macam abang. Umur enam tahun sudah khatam Al-Quran. Adik baru umur tiga tahun. Adik kena baca Quran dengan rajin kalau hendak khatam Al-Quran cepat macam abang. Adik ingat pesanan ummi. Ummi kata Al-Quranlah satu-satunya harta yang paling berharga. Adik ingin baca Al-Quran hari-hari.

Adik tidak mahu ponteng baca Al-Quran. Bacaan adik terhenti apabila pintu diketuk dan nama ummi dilaung-laungkan dari luar.

"Syukur ya Huda, anakmu Yassin mati syahid"muncul Mak Cik Fatima di depan rumah.

"Anakmu,anakmu adalah salah seorang pengebom berani mati ya Huda.

Tindakannya menyebabkan tujuh orang askar Israel laknatullah terbunuh. Yassin dan tiga orang lagi pejuang Hizbullah mati syahid. Semoga syurga menanti mereka kelak" terang Mak Cik Fatima panjang lebar.

Ummi panjatkan doa pada Allah semoga roh abang ditempatkan dalam golongan orang-orang yang beriman. Adik kaget. Nama Israfil.bukan..Israel disebut lagi. Adik benci mendengar nama itu. Kemarahan adik meluap-luap. Ummi beritahu adik abang telah pergi ikut walid. Ummi kata ummi bangga mempunyai anak seperti abang. Adik masuk tidur awal.

Adik mimpi satu tempat yang sangat cantik. Adik nampak walid dan abang di sana. Walid dan abang senyum pada adik. Adik cuba kejar mereka tapi semakin adik kejar semakin mereka menghilang.

Keesokkan harinya, adik tunggu Jamal di tepi jalan seperti yang dijanjikan. Lima minit berlalu Jamal tidak muncul-muncul juga. Hampir setengah jam adik tunggu tapi Jamal tetap tidak muncul. Adik tidak suka orang yang mungkir pada janji. Adik ingat lagi, salah satu ciri org munafik ialah mungkir apabila berjanji. Adik tidak mahu jadi munafik. Adik tanya kawan-kawan adik yang lain. Rupa-rupanya Jamal juga seperti walid dan abang. Jamal pergi ke satu tempat yang cantik. Tempat yang adik tidak tahu di mana letaknya.

Semua orang yang adik sayang pergi ke tempat itu. Mula-mula walid,kemudian abang dan akhirnya Jamal. Adik pulang ke rumah awal. Adik terkejut. Terkesima sebentar. Rumah adik dikepung askar Israel. Mereka memang sedang mencari keluarga adik ekoran tindakan berani mati abang mengebom kubu Israel. Tubuh adik yang kecil memudahkan adik menyusup masuk ke dalam rumah. Adik nampak ummi terpelosok di satu sudut. Adik lihat dengan mata adik sendiri, tentera itu tendang ummi. Mereka sepak dan terajang ummi. Tapi ummi masih bersabar. Ummi tidak putus-putus menyebut satu kalimah keramat..Ahad..Ahad. Mata adik merah.

Adik menahan marah. Adik tidak suka orang pukul ummi. Adik sayang ummi. Adik benci Israel. Seorang tentera Israel mengacukan pistol ke arah ummi. Ummi dengan tenang menghadapinya. Tiada pun segaris garisan gusar terpancar di wajah ummi. Ketika peluru dilepaskan, tiba-tiba.....

"Muhammad!!!!!!!" Ummi menjerit sambil memegang tubuh adik. Badan adik berlumuran darah. Pekat dan merah. Adik raba perut adik. Adik rasa sakit. Sakit yang mencucuk-cucuk. Seketika tadi adik telah korbankan tubuhnya untuk melindungi ummi. Natijahnya peluru itu merobek perut adik yang tidak berdosa. Ummi peluk adik. Ummi menangis semahu-mahunya. Adik cuba senyum pada ummi walaupun perit.

"Ummi.adik rasa mengantuk,adik nak tidur.Adik nak jadi mujahid,adik nak ikut walid dan abang" terketar-ketar suara adik kedengaran di cuping telinga ummi.

Ummi angguk,berusaha sedaya upaya untuk menahan air mata daripada jatuh bercucuran. dik pejam mata. Adik nampak walid, abang dan Jamal melambai-lambai ke arah adik.

Sunday, November 07, 2004

semalam yang hangat....

malam call Zai.. gerak pi Serdang.. jumpa Ain.. mau amek baju.... dan jumpa lagi Salina.. mau tukar baju Purba.. waaa sampai sana.. si Salina mau gerak dah.. lepas tu aku pun pi ke Bangi.. waa entah jalan apa aku tibai pun aku tak tau.. pelik betul jalan nya.. ikut tempat bank2 punyer training centre.. ok jugak tu cun....

sampai Hassan Cafe depan PKNS kul 11.56... waa selamat x lewat.. janji kul 12.. risau jugak..aku bukan orang penting pun.. kalu tak mai pun x per.. tapi si Basrin ajak.. lepas tu nak jumpa Tok Rimau.. hehehehehe lagi satu dapat beli GT 2 ... best wooo...



(itu duit e1 tu... hehehehehe siap berdiri lagi)

malam tu jumpa ramai orang woo.. ada Basrin, OP, Napang, Spyz, Jigo, Tok Rimau, Nasser, Nazmi, Didiz dan Poad dan itu ajer kut... ok jugak layan orang-orang senior ni.. hehehehe semua bapak orang kut.. bak kata Tok Rimau.. Gempak.. GEJU jadi BAPAk.. muahahahah


(semua muka control lapar... hehehehehe)

sambil tu pekena teh tarik... dan menu malam tu.. garlic naan sama Tandoori..siap ada chicken wing dari Mama Chop Papa Grill lagi... dan kuih cincin... nama pun perjumpaan bersahur..hehehehe.. macam-macam ada semalam.. citer pasal Gathering... tapi yang paling penting.. sambutan baju GMI macam x caya... Tok Rimau merayu.. hehehehehe.. ( harga baju lelongan..mengikut harga emas semasa hehehehe)


(kuih cincin tapi x rupa cincin.. kita panggil kuih buku lima..hehehehe)
kepada pembeli yang masih belum melunaskan pembayaran... kena cepat.. ramai dok menanti ni... muahahahaha

akhir sekali si Poad bukak citer kacang panjang.. best jugak... hehehehehe

akhirnya.. sampai umah kul 4.00 pagi.. macam tu.. lepak sat... bersahur.. dan semayang Subuh dan tiduq.. hehehehehe

jom katil.....
*/ gambo amek dari Basrin... sebab belum mampu lagi nak amek gambo.. hehehehe

Saturday, November 06, 2004

malam tadi balik lewat dari opis lagi.....

susah jugak keje ngan company tak reti cara hidup orang Islam ni.. kadang ada keje mau buat secepat yang boleh... janji siap...mesti siap malam tu jugak.... waa kalu ada O.T alangkah indahnya... tanggungjawab kepada ibu pertiwi.. mesti dilaksanakan jua... muahahahaha

balik lewat... sambil nenok workstation dan buat 'backup' yang problem ni.. entah tiba-tiba ajer PC member ni "mengot" ( bahasa kure2 lantit) satu keje lagi aku kena usha sat... waa boring sungguh..... aku balik semalam kul 11 lebih jugak.. sebab ada cousin mau mai umah.....

ari ni kunun nya mau balas dendam tidur.. tapi x leh jugak... ada benda tuntutan akhirat pulak, dari pagi sampai ke petang.....

berbukak posa kat umah Auntie kat.. Seksyen 17.. lepas tu pi Klang sat.. nenok kedai komputer.. pasai Uncle mau beli komputer.. waaa ingat mau bagi finest tuned punyer... tapi takut tertonggeng pulak dengar harga dia..muahahahaha

malam ni mau jumpa Tok Rimau... muahahahaha

Friday, November 05, 2004

terasa sedih betul....

waa ari ni nak pi semayang Jumaat... hujan masih tak reda.. baju hujan tak bawak... waa kalu naik motor mau lencun ni... so duduk lah di tepi kaki lima bersama member.. mana tau kalu ada orang bagi tumpangkan... tapi memikirkan .. ni Sri Hartamas.. ada orang pi Semayang Jumaat ker.....

masih dok tunggu.. jam dah melewati kul 1.15 dah ni.. kalu ikut kan khutbah hampir habis dah.. waa takkan mau qada' .. nak naik teksi pun.. teksi entah ada ke tak... hujan masih lebat ni.. waaa ingat nak pinjam keta member.. segan lah pulak.....

1.20 macam tu...tiba2 hujan berhenti... Syukran... apa lagi start moto merempit dengan motor member.. sampai masjid.. tengah tahiyat akhir.... selamat....

tahun depan mau beli keta.. tak de keta.. dapat 'Hovercraft' pun jadi ler...sebab sekarang dok banjir ajer...... tapi cukup kah gaji seorang tukang lap kibod seperti aku ni....waaa mau keje lain.......

Ya Allah...Sinari lah sikit.. kat Hambamu sorang ni..... Amin..